Thursday, April 09, 2015

TORSTAI 09.04.15

TORSTAI 09.04.15
1.       KOSKA huomenna on juutalaisen pessah-ajan viimeinen päivä, joka on samalla pyhäpäivä, eikä ole sopivaa kirjoittaa raporttia sen aikana, katson velvollisuudekseni raportoida viimeisistä tapahtumista Pyhässä Maassa tänään torstaina.
Eilen kävin perheeni ja suomalaismajatalo Lähteen (entinen Keidas) isäntäparin kanssa suorittamassa kansalaisvelvollisuuteni ja äänestää Suomen lähetystössä Tel Avivissa. Jos Suomen valtio toimisi myös velvoitteittensa mukaan ja siirtäisi lähetystönsä Israelin pääkaupunkiin, äänestäminenkin sujuisi paljon joustavammin.

Eilen aamulla sain myös suru-uutisen vanhimman vielä elossa olevan alun perin 7-miehen veljessarjan jäsenen Emilin siirtymisestä Pirkko-vaimonsa luo taivaan kotiin. Neljä meitä vielä sinnittelee täällä matoisessa maailmassa odottaen Messiaan tuloa, ellei Hän katso parhaaksi kutsua meitä pois näkemästä maailman tuhoa.

JERUSALEMIN Temppelivuoren edustalle Länsimuurille kokoontui alkuviikosta arviolta 50 000 juutalaista osallistuakseen pappien suorittamaan vuosittaiseen siunaustilaisuuteen. Sieltä osa kansasta siirtyi Hebroniin Abrahamin Mausoleumiin osallistuakseen siellä järjestettyihin juhlallisuuksiin. Kaikki sujui rauhallisesti ja järjestyksessä ilman ryntäilyjä tai etuiluja, sotilaiden ja poliisin valvoessa järjestystä ja seuratessa silmä tarkkana mahdollisia häiriköitä.
Kokemus on osoittanut, etteivät arabit ja muslimit arvosta juutalaisten juhlapäiviä, päinvastoin pyrkivät käyttämään niitä hyväkseen kuten Egypti hyökäten Jom Kippurina 1973 Israelia vastaan.
Israelin Pyhä, joka maata varjelee, käänsi senkin katastrofitilanteen lopulta Israelin voitoksi maan johdon jo valmistauduttua turvautumaan joukkotuhoaseisiin.
Eilen keskiviikkona PA:n arabimuslimi hyökkäsi kahta tarkastuspistettä vartioivaa sotilasta kihti ehtien puukottaa kahta heistä – toista hengenvaarallisesti, toista lievemmin, joka maahan kaaduttuaan latasi aseensa ja itsepuolustukseksi ampui hyökkääjän kuoliaaksi.

JUHLA-AJAN kunniaksi ”Hän joka säät ja ilman säätää” antoi kansalaisille ihanan lämpöisiä päiviä, mikä sai ihmiset sadoin tuhansin tungeksimaan puistoihin tai vaellusreiteille erämaahan – Israelissa kun ei ole järvenrantoja kuten Suomessa.
No onhan se Välimeri ja se toinen, jota kutsutaan kuolleeksi. Kinneret on kaukana monelle maan keskiosissa asuville.
Ainakin 300 000 ihmistä käytti keskiviikkona tilaisuutta hyväkseen siirtyäkseen puistoihin ja muihin vapaisiin paikkoihin pienine grillauslaitteineen piknikille valmistellen syötävää ja naposteltavaa runsaan veden ja mehujen kanssa. Lämpötila nousi Jerusalemin alueella yli 30 astetta, mikä tuntui ihanalta pitkähkön sateisen ja viileän ilman jälkeen, mutta teki autolla ajamisen kidutukseksi, elleivät ilmastointi-laitteet toimineet kunnolla, mitä meidän yli 20 vuotta vanha palvelijamme ei tee. Arvioiden mukaan 1.7 miljoonaa ihmistä tungeksi puistoihin kol hamoed, pesahin välipäivien, aikana. Kuten jo mainitsin, perjantaina on viimeinen juhlapäivä, jota seuraa normaali viikkosapatti.
Yksi vaeltaja, 40-vuotias Yair Shapiro ei tarpeeksi varonut askeleitaan seikkaillessaan Kuolleenmeren läheisillä rinteillä, Nahal Og alueilla Juudean erämaassa. New Jerseistä Israeliin muuttanut Shapiro asui ja varttui mieheksi ensin Raananassa muuttaen sieltä Jerusalemiin. Hän putosi vaaralliselta polulta 50 metriä syvään kanjoniin ruhjoutuen kuoliaaksi. Yksi israelilainen vaeltaja sai sumansa Perussa, ja 12–vuotias israelilainen tyttö sai surmansa laivapalossa Thaimaassa.
Haredi-rabbin hautajaisten aikana ihmisten jatkoihin jääneistä lähes sadasta haavoittuneesta toinen pahoin vammautunut menehtyi eilen.
Tarpeettoman virkaintoiset puistojen valvojat kyselivät perheiltä, oliko heillä hapanta leipää mukanaan. Jos vastaus oli myönteinen, heidät pääsynsä puistoon estettiin. Tämä on saanut jotkut pettyneet nostamaan syytteitä virkavaltaa vastaan eriarvoisesta kohtelusta. http://www.timesofisrael.com/families-barred-from-israeli-park-for-having-bread-on-passover/,

SÄÄTILASSA ennustetaan tapahtuvan äkillisen muutoksen sateiseksi ja viileäksi torstaista alkaen.
Säätilat tänään: Jerusalem 22 -22; Tiberias 22 -25; Suolameri 25 -32; Eilat 25 -33 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen ennusteaikana, lauantaiksi ennustetaan paikoittaisia kuurosateita, sunnuntaiksi yleisemminkin lämpötilan ollessa 07 -14 +C-astetta.

2.       ISRAELIN arkeologit uskovat löytäneensä paikan, jossa roomalainen kuvernööri ja käskynhaltija Pontius Pilate jakoi oikeutta tuomiten ihmisiä teloitettaviksi roomalaisten omaksumalla ristinnaulitsemisella tai vapauttaen heidät muodollisen kuulustelun jälkeen. Heidän joukossaan oli Jeesus Nasaretilainen.
Vuonna 1999 silloin 28-vuotias arkeologi Amit Re´em aloitti kaivauksensa toivoen löytävänsä jotain arvokasta, joka omalla todistusvoimallaan toisi uutta valoa ja ymmärrystä Jerusalemin kirjavaan historiaan. Monet sodat ja hävitykset olivat kulkeneet alueen yli hävittäen myös runsaasti todisteita historiasta. Re´em odotti voivansa paljastaa osia Herodeksen palatsin muurista ja jäänteistä ennen paikanluovuttamista Davidin museolle.
Re´em löysi ne ja paljon muuta tutkimuskohteensa 9 x 40 metrin alueelta 2 700 vuotta sitten tapahtuneista tilanteista. Kukin aikakausi oli jättänyt omat todisteensa, joiden ylle kasautui aina uusia aikakausia, mutta onneksi kukaan ei ollut hämmennellyt niitä sekaisin, mikä antoi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä näkemään kunkuin aikakauden elämän tyyliä.

TURKKILAISET rakensivat 1800-luvulla paikalle vankilan, jota kutsutaan turkiksi nimellä Kishle. Englantilaiset käyttivät sitä kiinni saamiensa juutalaisten sotilas-yksiköiden vankilana mandaattiajalla. Heidän karttapiirroksiaan ja merkintöjään on nähtävissä muureissa. Vankilan perustusten alla on jäänteitä kuningas Hesekielin rakentamasta tukikohdasta, josta oli näkyvyys lähitienoon alemmille tasoille. 600 vuotta myöhemmin hasmonealaiset rakensivat uuden muurin, jonka jäänteitä myös löydettiin. He hallitsivat Jerusalemissa maccabilaiskapinan jälkeen.
Herodeksen palatsin muurin sekä ristiretkeläisten rakennelmien jäänteitä paljastui myös Re´emin kaivauksissa.
Re´em uskoo, että Jeesuksen tuomio julistettiin Herodeksen palatsista, ja että Via Doloroza, jota pitkin Jeesus Nasaretilainen vietiin muurin ulkopuolelle ristiinnaulitsemis-paikalle, liittyy oleellisesti Re´emin paljastamaan alueeseen. http://www.timesofisrael.com/archaeologist-believes-hes-found-site-of-jesuss-trial-by-pontius-pilate/

3.       KAKSI VIIKKOA on kulunut siitä, kun presidentti Reuven Rivlin antoi pääministeri Benyamin Netanyahulle mandaatin hallituksen muodostamiseksi - evästäen häntä, että hän suosii yhteishallitusta oikeiston ja vasemmiston välillä.
Mitään todellista näyttöä ei näiden kahden viikon aikana ole saatu siitä, että hallitus syntyisi lähitulevaisuudessa. Bibi tuli tuhonneeksi liian monta siltaa ja pahoittaneeksi liian monta sielua nopean ratkaisun syntymiseksi.

Kaiken taustalla kummittelee Netanyahun ilmeinen pyrkimys yhteishallitukseen Herzogin johtaman Labourin kanssa jo pelkästään siksi, että mikäli maata varjostavat uhkakuvat alkavat todella toteutua pelätyssä laajuudessaan, maa tarvitsee yhtenäisen ja toimintakykyisen hallituksen, jota myös kansa tukee. Kysymys ei ole vähemmästä kuin eloonjäämisestä kansallisissa puitteissa, mitä USA:n nykyisen islamin suuntaan kallistuvan hallituksen aikana ei voida laskea vakuutusten ja julkilausumien varaan.

Vaikka Obama lupaa, että jos joku alkaa sekaantua Israelin asioihin, USA:n tuki on silloin paikalla, kuka voi luottaa siihen?. Monet USA:n Israelille paljon myönteisemmät presidentit ovat luvanneet samaa, mutta tiukan paikan tullen perääntyneet eri syistä johtuen. On myös huomioitava, että nykyisen sotilaallisen ja teknisen kehityksen myötä tilanteet muuttuvat nopeasti, eikä hyökyaallon päästyä suojavallien yli aallon työntämistä takaisin tai syntyneitten vahinkojen korjaamista, ole mahdollista suorittaa tilanteen vaatimassa aikataulussa jos ollenkaan.
Esimerkkinä voisi käyttää vaikka Islamin Valtion levittäytymistä Irakissa ja Syyriassa, mitä USA:n johtaman koaliittion koneet ovat pommittamalla yrittäneet saada valvontaansa saamatta aaltoa pysähtymään.  Mutta pommitusten aiheuttama tuho ja hävitys pahoinpitelee jo ennestään runneltua maata surmaten joukoittain ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tämä sama toistuu nyt Jemenissä, Somaliassa ja Afrikassa.

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Debkafile kertoo, että presidentti Assad on tehnyt kuolemansopimuksen ISIL-joukkojen kanssa, jolla Syyria antaa niille osan öljytoistaan sitä vastaan, etteivät ne taistele Assadin joukkoja vastaan. Sopimukseen kuulunee Yarmoukin pakolaisleirin antaminen ISIL-joukoille, jotka mielihyvin suorittavat armeijan likaisen työn massamurhaamalla palestiinalaisia.  http://www.debka.com/article/24521/Assad-looses-ISIS-against-Palestinians-trapped-in-Yarmouk-camp---a-sinister-new-partnership-
·         PA:n poliisin nimellä kulkeva puolisotilaallinen armeija sanoo laajentavansa turvallisuusvastuutaan Jerusalemin lähellä sijaitseviin kyliin ja kaupunkeihin, jotka ovat Israelin turvallisuusvastuun alla. PA antoi komennon 90:lle ”poliisilleen” siirtyä valvomaan Abu Dis, A-Ram ja Biddu arabikyliä ja kaupunkeja. He ovat aseistetut kivääreillä ja pistooleilla, tehtävänään taistella rikollisuutta vastaan, poliisin tiedottaja kertoi. PA:n tarkoituksena on kokeilla Israelin reaktioita ennen seuraavia siirtoja. He lienevät keskeyttäneet kaikki turvallisuus yhteistoimet Israelin kanssa. Se on myös karkea loukkaus 1993 Oslon sopimuksia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193854#.VSY2klPPQzE


Post a Comment