Sunday, April 19, 2015

SUNNUNTAI 19.04.15

SUNNUNTAI 19.04.15
1.       VIIKON ENSIMMÄINEN päivä alkoi säteilevän aurinkoisena. mikä tuntuu ihanalta harmaiden ja pilvisten päivien jälkeen. Sää pysytellee ennusteiden mukaan aurinkoisen aja lämpimänä lähipäivien aikana lämpötilan noustessa merkittävästi.
Myös pienet ja isommatkin laululinnut tervehtivät kevään lämpöisiä päiviä kiitollisin ja riemullisin mielin, missä mustarastaan selkeät ja kuuluvat huiluäänet erottuvat muitten laulajien joukosta. Tulee mieleen erään kitaraa rämpyttävän ja kouliintumattomalla äänellään laulavan esiintyjän toteamusta: ”Kukin laulaa tyylillään”, lisäten siihen kuin jälkihuomiona; ”Mutta lintuhan se on variskin”.  Sisätiloissa tuntuu vielä sadepäivien kosteus ja viileys – 16 asteen tieloilla aamulla – mutta se noussee sitä mukaan, kuin ulkoinen lämpö ehtii lämmittää ja kuivattaa kiviset rakenteet.

LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 12 -22: Tiberias 16 -28; Suolameri 22 -32; Eilat 19 -33 +C-astetta. Ilman lämpötila nousee ennusteen mukaan tiistaihin saakka, jolloin Jerusalemin alueen lämpötilaksi ennustetaan 17 -27 +C-astetta.
Ilo näyttää kuitenkin jäävän lyhytaikaiseksi, sillä keskiviikoksi ennustetaan roimaa lämpötilan laskua 13 -18 +C-astetta taivaankannen ollessa osittain pilvien peitossa.   

2.       MAAILMALLA ihmetellään ihmettelemästä päästyäänkin, mikä mies tuo Barack Hussein Obama oikein on, joka tuntemattomuudesta - Chicagon hämäräperäisten miesklubien vakioasiakas, huumeiden käytöstä ja epäsovinnaista elintavoistaan epäilty - nousi maailman mahtavimman valtion Yhdysvaltain presidentiksi luvaten sen asukkaille muutosta ja onnellisempaa tulevaisuutta ilman sotia ja veren--vuodatusta? Hänen kehityksensä lapsuudesta Indonesian muslimiyhteisön jäsenenä – josta hän herkkinä hetkinään kaivaten puhuu todeten, että ”kaunein ääni, mitä hän koskaan on kuullut, on muslimien rukouskutsu minareetista” – nuoruus- ja opiskelu-aikaan Havaijilla ja myöhemmin USA:ssa, on peittynyt mystiikan ja salaperäisyyden verhoon, mitä tukijat lukuisista yrityksistä huolimatta eivät ole voineet selvittää, sillä Obama on sulkenut kaikki mahdollisuudet tunkeutua salaisuuden peitteiden taa. Kukaan ei tiedä, mistä varaton maahanmuuttaja sai varat opiskeluun USA:n nimekkäimmissä ja kalleimmissa oppilaitoksissa ja yliopistossa. Ehkä syvä käytöstapojen vastainen kumarrus saudikuninkaan Abdullahin edessä antaa vinkkejä siitä. Hänen äitinsä oli amerikkalainen geneetikko Ann Dunhan, isä tiettävästi kenialainen geneetikko Barack Obama sn. http://www.huffingtonpost.com/2015/04/18/mike-huckabee-military-obama_n_7092448.html, http://www.geni.com/people/Stanley-Dunham/6000000000240233401,

3.       MUUTOKSEN, jota Obama lupasi, voivat amerikkalaiset tuntea ja sivullisetkin nähdä, mutta onko tämä muutos sitä, mitä kansalle luvattiin ja mitä he odottivat? USA:n kansaa kuljetetaan kuin pässiä narussa, jolle kukaan ei ole kertonut mihin sitä viedään.  Kansalaiset ihmettelevät ja median palstoilla keskustellaan, onko Obama kristitty, kuten hän väittää, vai muslimi, kuten monet muslimijohtajat vakuuttavat. Asia sinänsä on yksityinen, eikä sen pitäisi kuulua kellekään sivulliselle, mutta se voisi selittää muuten selittämättömiä toimintoja ja päätöksiä Valkoisessa Talossa Obaman neuvonantaja- ja hänen hallituksensa ministerivalinnoista lähtien.

Obaman keskeisin neuvonantaja - joittenkin mielestä Valkoisen Talon todellinen johtaja - on Valeri Jarrett, lainoppinut Chicagosta, liikenainen ja kansanjohtaja, yhden lapsen äiti. Jarettin molempien vanhempien suku on Afrikkalais-Amerikkalainen. Isä J.E Bowman oli patologi ja geneetikko, joka työskenteli jonkin aikaa Iranissa Shirazissa, jossa hän v.1956 johti lasten sairaalaa, muuttaen sieltä Lontoon kautta takaisin Amerikkaan.  Obama valitsi Valeri Jarrettin keskeiseksi neuvonantajakseen v. 2008 etenkin kansainvälisissä ja hallitusten välisissä kysymyksissä. Hänellä on yli 30 hengen kansliahenkilökunta. Hän on tiettävästi täysin antautunut Obamalta samaansa tehtävään ja seuraa usein Obamaa hänen matkoillaan. Hänellä on USA:n hallituksen myöntämä täysi turvallisuussuojelu. Hänen läheiseen ystävyyteen perustuva työskentelynsä presidentin USA:n arkaluonteisimpien kysymysten neuvonantajana on herättänyt ristiriitaisia tuntemuksia maan johtavissa poliittisissa piireissä. http://en.wikipedia.org/wiki/Valerie_Jarrett

4.       P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa Iranin ydinteollisuudesta on nyt luova tauko, mutta neuvotteluja jatketaan muutaman päivän tauon jälkeen. Lopullisen sopimuksen tulisi olla valmis allekirjoitettavaksi kesäkuun loppuun mennessä. Iranin mullah-johto on alusta alkaen huomioinut presidentti Obaman halun ”saada sopimus aikaan millä keinolla tahansa”, kuten media kertoo, ja käyttää sitä hyväkseen välillä luvaten ja osoittaen sovinnonhalua ja taas vetäen kaiken takaisin.
Solmittu kehyssopimus näyttää hajoavan käsiin USA:n ja Iranin julkistaessa avainkohdissa täysin vastakkaisia tulkintoja. Obama uskoo sopimuksen syntyyn.

Venäjä katsoo, että kehyssopimus on jo poistanut valtaosan sanktioista ja jatkaa kaupankäyntiä Iranin kanssa siitä, mihin ne jäivät vuosia sitten. Putin selittää, ettei Venäjä aio jäädä sivustakatsojan asemaan Iranin miljardisopimuksia jaettaessa EU-maiden ja Amerikan kanssa.
USA:n presidentti Barack Obama sanoo olevansa hämmästynyt, että Venäjä viivytteli vuosikaudet päättäessään lopulta toimittaa jo 2007 tilatut S-300 ilmatorjunta-patteristot Venäjältä.
Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti maanantaina 04.04. määräyksen aloittaa järjestelmän toimitukset Iraniin mahdollisimman pian. Putinin päätös aiheutti suurta huolta Israelissa, mutta vähemmän USA:ssa. USA:n asevoimien armeijoitten komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey sanoo, että järjestelmän asentaminen käyttökuntoon aiheuttaa määrättyjä ongelmia potentiaalisten sotilaallisten iskujen toteuttamiselle, mutta ne voidaan ylittää.
Israelin huolena on, että Iranista järjestelmä valuu Irakiin ja sieltä edelleen Syyriaan ja Hizbullahille, mikä tuo ne Israelin pohjoisrajan tuntumaan, mistä niillä voitaisiin häiritä Israelin siviili- ja sotilasilmailua rajan läheisyydessä.
Obama on vakuuttanut lukuisissa tilanteissa, ettei Iran saa ydinpommia hänen virkakautensa aikana, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, ei ole hänen huolensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194215#.VTNSxvnPQzE

5.       USA on vastannut yli 60 % johtamansa koaliittion ilmavoimien suorittamista ilma-pommituksista ISIS ja ISIL joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa. Iran on lupautunut avustamaan omalta osaltaan yhteisissä iskuissa, mutta käytännössä se on tuskin toteutunut. Koaliittion jäsenet alkavat tajuta, ettei ilmapommituksilla saavuteta ratkaisevaa edistystä pakottaa ISIS-joukot miehittämiltään alueilta todeten, että siihen tarvitaan maajoukkoja, joita USA ei halua lähettää uuteen sotaan. Siksi tarvittaisiin paikallisia armeijoita, joita kukaan valtio ei halua antaa. USA on salaa neuvotellut jopa Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa yhteistyöstä, mikä merkitsisi USA:n omaksuman strategian kääntämistä ylösalaisin, sillä Obaman päämääränä oli Assadin hallinnon kaataminen, mikä ei ole toteutunut.  

Iranin armeijan yleisesikunnan komentaja kenraalimajuri Hassan Firoudabasi kertoi vuosittaisen armeijan päivän paraatissa, että tiedustelulähteiden mukaan Amerikan koneet vierailevat ISIS-joukkojen valvomilla lentokentillä, mikä todistaa, että ISIS joukot ovat USA:n aseavustusten pääasiallisia saajia. Hän ei kuitenkaan antanut todisteita väitteilleen, mutta toisti Iranin johdon aiemmat syytteet, että ISIS on Amerikan kehittelemä ja toteuttama järjestelmä. Hän selitti, että jos USA on oikeassa kieltäessään osuutensa ISIS:n syntyyn, se voisi taistella sitä vastaan yhtä helposti kuin Englanti vain omien intressiensä puolustamiseksi.
Koaliittion koneet ovat tehneet 16 000 ilmaiskua Irakissa ja Syyriassa toimivia ISIS-joukkoja vastaan, joista USA yksin 60 %. Ilmaiskuilla on pyritty avustamaan paikallisia ISIS-joukkoja vastaan taistelevia yksiköitä, kuten kurdien Besmergaa, joka on pystynyt karkottamaan IS:n joukkoja valtaamiltaan alueilta.

IRANIN armeijan päivän yhteydessä esiteltiin Iranin kehittämä ja valmistama Bavar 373 ilmapuolustusjärjestelmä, jota Iran kehuu S-300 veroiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Iranian-Army-Chief-US-planes-visiting-Islamic-State-controlled-airports-398534
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Venäjän presidentti Vladimir Purin varoittaa Israelia toimittamasta aseita S-300 Iranille toimittamisen vastapainoksi Ukrainan hallitukselle, jota vastaan Venäjän tukemat kapinalliset taistelevat. Putin varoittaa, että sellaiset vihamieliset toimet tulisivat aiheuttamaan Venäjän vastatoimia. Länsimaat arvioivat, että Putinin päätös vapauttaa S-300 toimitukset osoittaa Venäjän talouden heikkouden ja että se tarvitsee käteisiä varoja. http://www.timesofisrael.com/putin-warns-israel-not-to-sell-arms-to-ukraine/
·         Israelin Negevissä sijaitsevat juutalaisyhteisöt vaativat, että valtion tulee asentaa Jordanian 200 km:n pituiselle rajalle samanlainen sähköistetty ja sensoreilla varustettu turva-aita, joka pystytettiin Egyptin Siinain vastaiselle rajalle, joka on lähes kokonaan estänyt laittoman rajanylitysliikenteen. Jordaniassa toimii aseellisia ryhmiä, joiden arvellaan kuuluvan joko Al-Qaidan tai IS:n valvontaan. Juutalaisyhteisöt rajan tuntumassa sanovat, että Jordaniasta tulee usean hengen arabijoukkioita, jotka liikkuvat Negevissä kenenkään estämättä varastellen yhteisöiltä tarvikkeita ja autoja häipyen sitten ryöstösaaliineen erämaahan. Aravan erämaassa on ainoastaan muutamia juutalaisten perustamia maatalous-yhteisöjä, kuten Jotvata, Yahel ja Kedtura. IDF:n arvion mukaan sen nykyiset puolustusjoukot riittävät takaamaan rajan turvallisuuden. Tässä tapahtunee kuten Gazan tunnelien tapauksessa, että IDF tunnustaa tilanteen vakavuuden vasta suuren onnettomuuden sattuessa. Panttivankien sieppaaminen Israelista olisi helppoa nykyisen tilanteen vallitessa. http://www.timesofisrael.com/arava-residents-seek-border-fence-to-prevent-future-terror/
·         PA/PLO:n puheenjohtaja Mahoud Abbas tapasi Israelin arabien yhteislistan puheenjohtajan Ayman Odehin ja islamilaisen liikkeen johtajan Abdullah Nimar Darwishin lauantaina Ramallahissa. Abbas sanoi, että arabiliitto kutsuu arabien yhteislistan kaikki jäsenet Kairoon päämajaansa ja Dohaan Qatarissa neuvoston kokouksiin. Netanyahu kutsui Odehin neuvottelemaan Israelin arabien ongelmista, ja tapaaminen toteutunee lähiviikkojen aikana.

Pääministeri Netantahu on erittäin kiireinen pyrkiessään kokomaan hallituksensa, josta ei ole vielä sopimusta yhdenkään puolueen kanssa. Hänen tarkoituksensa on aloittaa maratonkeskustelut kaikkien puolueitten edustajien kanssa. Hän joutuu pyytämään lisäaikaa. Odeh moittii Netanyahua vain kosmeettisistä toimista varomattomasti lausutuista sanoistaan arabien massaäänestämisestä vaalien aikana, joita vasemmisto ja ulkomaat rahoittivat.

Arabien yhteislistan edustajia ei ollut pyydetty Netanyahun anteeksipyyntö-tilaisuuteen, mikä kärjisti osapuolten välisiä epäluuloja. Yhteislista sai vaaleissa 13 kansanedustajaa ollen kolmantena Likudin (30) ja Zionoist Union (24) jälkeen. Presidentti Reuven Rivlin painostaa yhteishallituksen muodostamista, mutta Unionin puheenjohtaja Isaac Herzog sanoo, ettei hän näe mitään tarvetta liittyä Netanyahun johtamaan hallitukseen, vaan aikoo toimia oppositiossa kaataakseen sen asettuakseen ”kalifiksi kalifin paikalle”.  http://www.timesofisrael.com/arab-party-leader-meets-abbas-in-ramallah/
·         Ainakin 70 PA:n arabia hyökkäsi lauantain aikana Beit Elin juutalaisyhteisöä vastaan Samariassa kivittäen asukkaita, naisia ja lapsia. IDF seurasi tilannetta sivusta väittäen, ette sen kädet ovat sidotut, eikä voi tehdä tilanteelle mitään. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta Beit Elin rakenteen kärsivät tuhansien sekelien vahinkoja. Tämä on samaa avuttomuutta, mitä Jerusalemin poliisi on osoittanut kivien ja polttopullojen heittäjiä vastaan Jerusalemin itäosissa ja etenkin Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194229#.VTNu2PnPQzE
·         Netanyahun hallitus taipui Obaman vaatimusten edessä ja antoi luvan siirtää PA:n tileille keräämänsä vero- ym. saatavat 1.8 miljardia NIS. Mutta PA/PLO:n velat yli kaksi miljardia NIS on edelleen sopimatta. Miten PA/PLO:n tapaiselle roskajoukkiolle voidaan luovuttaa maata ja antaa sille valtion tunnukset, kun se ei pysty hoitamaan talouttaan kuntoon? PA/PLO:n kokonaisvelka on 4.5 miljardia USD, viime vuoden vajaus 1.65 miljardia. PA aikoo maksaa maksamattoman 40 % palkan 160 000 työntekijälleen saatuaan Israelin maksamat saatavat. PA maksaa talousongelmista huolimatta vuosittain vangituille terroristeille ja heidän omaisilleen yhteensä 11 miljoonaa USD.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194222#.VTNyH_nPQzE


No comments: