Sunday, April 12, 2015

SUNNUNTAI 12.04.15

SUNNUNTAI 12.04.15
1.       JUUTALAISTEN PESSAH, suomalaisittain pääsiäinen, alkoi vähän sekavissa tunnelmissa kaksoispyhällä ja 30 asteen helteillä, mikä pian muuttui viileäksi ja jopa koleaksi viiden asteen lämpötiloilla ja luihin ja ytimiin ulottuvilla sadeviimoilla sekoittaen suunniteltuja tilaisuuksia ja pakottaen ihmiset pysyttelemään sisätiloissa siinä lämmössä, mikä oli ehtinyt imeytyä kiviseiniin lyhyen hellesään aikana.
Tänään sunnuntaina, viikon ensimmäisenä päivänä, ilma on sumuinen ja vesitihkuinen, mutta tuuli ei ole enää yhtä pistävän voimakas. Sisälämpötila oli aamulla vajaa 17 astetta, joten villapaita kaivettiin uudelleen käyttöön.
”Huominen on kuitenkin toivoa täynnä” lämpötilan alkaessa hiljalleen nousta siedettäviin lukuihin; tiistaina jopa 09 -18 lämpöasteeseen sateitten loputtua ja taivaan alkaessa selkeytyä.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 06 -10; Tiberias 12 -17; Suolameri 15 -22; Eilat 14 -22 +C-astetta.
Viileys ja sateet olivat varmaan epämukava yllätys monille, jotka olivat varustautuneet kevään ehtimiseen jo pitkälle ja alkavan kesän lämpötiloihin. Hermonille satoi 10 sm lunta, mikä oli sinne matkustaneille mieluisa yllätys. Kinnertin pinta oli pysytellyt samoissa lukemissa, mutta noussee muutamia senttejä sateitten jatkuessa ja lumen sulaessa Hermonilta.

2.       ISRAELIN hallitusneuvottelut olivat pysähtyneet pessahin ajaksi muutamia hajanaisia lausuntoja lukuun ottamatta poliitikkojen pyrkiessä käyttämään pitkää vapaa-aikaa kerätäkseen voimia ja kootakseen ajatuksiaan sunnuntaina jatkuvia hallitus-neuvotteluja varten. Naftali Bennett purkaa edelleen pettymystään jouduttuaan Bibin jalkoihin loppurynnistyksen aikana ja menetettyään neljä edustaja paikkaa.
Netanyahu sen sijaan käytti myös hyvää säätä edukseen mennen perheineen jonnekin Negevin autiomaille osallistuakseen kameliajeluun, mikä tietenkin videoitiin lukuisten journalistien toimesta turvallisuusmiesten ympäröiminä.  

JOKAISEN pyhän jälkeen seuraa kuitenkin arki, eivätkä puoluejohtajatkaan voine välttää tätä karua todellisuutta.
Pääministeri Netanyahu tavannee tänään ultraortodoksisen UTJ:n neuvottelijat ja huomenna maanantaina Jewish Home edustajat, kuten Israelin radio raportoi.
Haaretzin mukaan Netanyahu pyrkii allekirjoittamaan hallitussopimuksen usean puolueen – Likud, UTJ, Israel Beitenu, Shas ja Kulanu - kanssa samanaikaisesti. Siksi Haaretzin mukaan Bibi on haluton sopimaan lopullisesti UTJ:n ja Israel Beitenun kanssa ennen kuin hänellä on tiedossa kaikkien potentiaalisten hallituspuolueitten vaatimukset.

NETANYAHIN taktiikka - jos se on sitä – herättää närää Israel Beitenun johdossa, jossa hänen epäillään taktikoivan odotellessaan mahdollisuutta yhteishallituksen muodostamiseksi Zionist Unionin kanssa. Hän otaksuu, että kahden suurimman puolueen yhteistyö hallituksessa helpottaisi päätösten tekemistä ja vakavoittaisi hallitusta. Tzipi Livnin asema siinä tapauksessa voi aiheuttaa ongelmia jo hallitus-neuvottelujen aikana, sillä hän ei suostune apulaisministerin asemaan.
MEDIARAPORTTIEN mukaan Netanyahun on tehtävä vaikeita päätöksiä - joista ministerilistan esittäminen julkisuudessa on yksi – kuluvan viikon aikana.
JEWISH HOME, jota pidetään Betanyahun luottopuolueena, ei halua tyytyä sivusta seuraajan asemaan, vaikka se menetti 4 paikkaa - 12:sta kahdeksaan – Likudin venkoilun vuoksi vaalitaistelun loppumetreillä. Jewish Home kannattaa juutalais-asutuksen lisäämistä Juudeassa ja Samariassa ja on tehnyt useita aloitteita sen edistämiseksi, kuten myös korkeimman oikeuden päätösvallan purkamiseksi sille kuukuviin mittasuhteisiin. Bennett vaatii niiden ottamista hallitusohjelmaan.

KULANU esittää 10 edustajansa voimalla vaatimuksia saada talousministeriön lisäksi rakennus- ja ympäristönsuojelu-ministerien paikat. Kulanun vaatimuksissa on ollut myös Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajuus, millä se voisi paremmin valvoa maan talouselämän nostamista Yair Lapidin epäonnistuneen johtamistaidon jälkeen. Kahlonia varoitetaan nostamista tavoitteita liian korkealle, mikä voi antaa Bibille verukkeen kääntää huomionsa UTJ:n ja Israel Beitenun puoleen jättäen Kulanun sivummalle, ainakin toistaiseksi.

TOINEN ultraortodoksi puolue Shas vaatinee uskonnollisten asiain ministerin sekä sisäministerin paikkoja, joista sisäministerin paikka on tärkeämpi, mutta mitä monet mieluummin antaisivat jollekin toiselle puolueelle.
Pääministeri Netanyahulla on aikaa 07. toukokuuta esitellä hallituksensa presidentti Reuven Rivlinille, joka voi erityisistä syistä antaa pari viikkoa lisäaikaa. Netanyahu sanoo uuden hallituksensa pyrkivän alentamaan elinkustannuksia ja siksi kehottaa puolueita kansallisen yhtenäisyyden nimissä hillitsemään vaatimuksiaan. http://www.timesofisrael.com/likud-united-torah-judaism-to-meet-as-coalition-talks-resume/

3.       IRAKIN JA SYYRIAN taistelut ovat jääneet osittain Jemenin kriittisen tilanteen kuten myös Iranin ydinsopimuksen vuoksi sivummalle, mutta se tapahtuu vain median parissa, jonka voimat eivät riitä seuraamaan kovin monia kriisipesäkkeitä samanaikaisesti. Taisteluja käydään lisäksi Afrikassa ja Egyptin Siinailla, joita niitäkin tulisi seurata kaiken muun ohessa. Juutalaisten kohteiden alkaessa vähentyä taistelijat kääntyvät kristittyjä vastaan muinaisen kulttuurin hävityksen ohessa.
Irakissa Islamin Valtion kuolemaa uhmaavat pommimiehet iskivät lauantaina Kirkukissa sijaitsevaa Baijin öljynjalostamoa vastaan sytyttäen sen tuleen. Jalostamo on Irakin suurin. Irakin armeijan edustaja kiistää IS:n väitteet, että se olisi pystynyt tunkeutumaan jalostamon sisälle. Hallituksen ja IS:n joukot ovat taistelleet alueen omistamisesta viime vuodesta lähtien, mutta Kirkuk on hallituksen valvonnassa.

IRAKIN armeija kenraalimajuri totesi, että IS:n (Daesh) joukot olivat aloittaneet lauantaina suuren operaation Salaheddin provinssissa, jossa Baiji sijaitsee. Kenraali sanoi Baijin öljynjalostamoa vastaan aikaisin aamulla aloitettua taistelua kiivaimmaksi kuin koskaan aiemmin. IS lähetti kolme itsemurhapommimiestä tuhoamaan jalostamon portit, mutta vain yksi heistä ehti sytyttää pomminsa. Kenraali vakuuttaa, että jalostamon alue on kokonaan armeijan sotilaitten hallinnassa. Hän totesi, että IS yrittää levittää kuvaa, että he ovat kaikkialla, mikä ei ole totta, sillä IS:n joukot eivät riitä valvomaan miehittämiään laajoja alueita.
Baijin jalostamoa vastaan tehdyssä hyökkäyksessä 20 IS:n taistelijaa sai surmansa, kuten kenraalimajuri totesi, vaikka sitä ei pystytty verifioimaan.

IRAKIN armeijan päämääränä on siirtyä taistelemaan Mosulin omistuksesta. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-fighters-attack-iraqs-largest-oil-refinery/

4.       SAUDI ARABIA sanoo, että 500 houti-taistelijaa on kuollut taisteluissa saudien joukkojen kanssa, valtaosa heistä ilmapommituksissa.
Saudi Arabia ei ole vielä aloittanut maajoukkojen hyökkäyksiä Jemenin alueelle, mutta pienempiä kahakoita on sattunut naiden välisellä raja-alueella.
Saudien lauantaina julkistaman ilmoituksen mukaan houdit olivat surmanneet kolme rajaa vartioivaa sotilasta kranaatti-iskulla perjantaina Najran provinssissa.
Perjantaina pääsi myös lääkintätarvikkeita kuljettava kone Sanaan lentokentälle, vaikka houti-kapinalliset hallitsevat itse pääkaupunkia.
Kansainvälinen Punainen Risti twiittasi kuvia työntekijöistään, jotka pyrkivät koneen 55 tonnia lääkintä- ja muita ensiaputarvikkeita, joista kaupungissa on puute.

Tilanne Adenissa on epäselvä Houti-kapinallisten miehitettyä osan sen keskustasta, mutta Riyadiin Saudi Arabiaan paenneen kansainvälisesti tunnustetun presidentti Abd Rabbo Mansour Hadin kannattajia on linnoittautunut osaan kaupunkia.
Adenissa kuten Jemenissä laajemminkin on puutetta ruuasta ja lääkintätarpeista jatkuvien ja kiihtyvien taistelujen vuoksi.
Saudien ilmavoimilla ei liene kovin tarkkoja koordinaatteja pommituskohteistaan, vaikka ne ovat saaneet niitä USA:n tiedustelulta. Tämän vuoksi siviiliuhrien määrä ilmapommituksissa on suuri. USA sallii saudilentäjien tankata lentokoneitaan omissa tankkauskoneissaan Jemenissä.

Aiemmin raportoitiin, että Egypti oli lähettänyt sota-aluksiaan valvomaan kapeaa Bab el- Mandeb salmea, jossa ne joutuivat kosketuksiin Iranin lähettämän kahden sota-aluksen kanssa, jotka kuitenkin perääntyivät parin varoituslaukauksen jälkeen. Pakistan, joka aiemmin ilmoitti liittyvänsä Saudi Arabian johtamaan koaliittioon, ilmoittaa nyt vetäytyvänsä pois liittoutumasta.
Jemenin eteläisessä IBB provinssissa paikalliset Al-Qater heimot pyrkivät ajamaan pois Houti-kapinaliset ja syrjäytetyn Salehin kannattajat. Houtien vastustajat ovat heidän mukaansa Al-Qaidan kannattajia saudien ohella. http://www.timesofisrael.com/yemeni-rebel-mortar-attack-kills-3-saudi-border-guards/, http://www.debka.com/article/24523/Iran-Saudi-Arabia-in-tense-buildup-opposite-Yemen%E2%80%99s-Gulf-of-Aden-shore-US-air-tankers-refueling-Saudi-jets

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Presidentti Obama vakuuttaa, ettei neuvoteltuun Iran sopimukseen ole vaihtoehtoa. USA:n kongressi haluaa kuitenkin tarkistaa sopimuksen ennen sen voimaan tuloa, missä se on joutunut napit vastakkaisin Obaman kanssa, joka haluaa saada sen allekirjoitettua mahdollisimman pian ja mieluiten ilman kongressin valvontaa. Netanyahu sanoo, että tilanne ilman sopimusta on parempi kuin neuvoteltu sopimus, mitä myös Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei suosittaa. Iranin vallankumouskaartin komentaja Ali Jafari sanoo, että Obama yrittää sumuttaa EU-maita ja kongressia esittelemällä niille sopimuksen ehtoja, jotka eivät vastaa neuvotteluissa sovittuja. Hän sanoo, että USA joutui neuvotteluissa luopumaan kaikista punaisista linjoistaan, mikä osoittaa Obaman hillittömän haluan saada sopimus aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193901#.VSodg_nPQzE
·         Kylmä ja sateinen sää jatkuu ilmatieteilijöiden mukaan Israelissa vielä lähi-päivien aikana lämpötilan pudotessa paljon alle vakiolämpöjen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193905#.VSofuvnPQzE
·         Israelin kaasulähteistään saamat tulot ovat korvanneet ja ylikin Gazan kesäsodasta aiheutuneet ylimääräiset menot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193863#.VSogcvnPQzE
·         Albaniasta kotoisin oleva epäilty, joka murjoi juutalaisen turistin kuoliaaksi Berliinissä 14-vuosisadan kirkon raunioilla, pidätettiin Tsekin tasavallassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193879#.VSog9fnPQzE
·         Unkarissa tapahtui kaksi antisemiittistä hyökkäystä viikon aikana. Ulkoilmassa oleva holokaaust näyttelyä oli vandalisoitu punaisella maalilla, jolla piirreltiin hakaristejä ja muita laittomuuksia synagogaa vastapäätä Budapestissa. Unkarissa asuu 120 000 juutalaista, valtaosa pääkaupungissa. Ennen holokaustia heitä oli yli 800 000, joista jäi vain 180 000. Toinen anti-semiittinen hyökkäys tapahtui toista synagogaa vastaan Wesselenyi kadulla Budapestissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193866#.VSoh-fnPQzE
·         Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud al-Zahar sanoo, ettei Mahmoud Abbasilla ole mitään laillista oikeutta johtaa palestiinalaisia. Hän esitti teesinsä Palestiina julkaisussa todeten että Abbasin virkakausi päättyi 2009 tammikuussa. Hän syytti Abbasia petoksesta jatkaessaan turvallisuus-yhteistyötä Israelin kanssa. Abbasin vahvin turva perustuu IDF:n antamaan tukeen Juudeassa ja Samariassa – Gazaan hän ei uskalla edes mennä – ja ilman IDF:n tukea hänet olisi syrjäytetty kuukausia sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193897#.VSoj1PnPQzE
·         Mahmoud Abbas oli presidentti Vladimir Putinin vieraana Moskovassa. Syleilyjen lomassa nämä ristiriitaiset johtajat keskustelivat rauhasta, talousongelmista. joissa PA käpristelee, taloudellisista investoinneista ja kaupasta Venäjän ja PA/PLO:n välillä. Venäjä avustaa Gazan edustalla olevien kaasuesiintymien hyödyntämisessä solmien tammikuussa miljardin USD arvoisen sopimuksen. Sekä Arafat että Abbas ovat Moskovassa saaneet koulutuksen KGP:n agenteiksi. Abbas laati tohtorinväitöskirjansa Moskovassa Lumumban yliopistossa aiheena holokaust, jota hänen mukaansa ei tapahtunut läheskään siinä laajuudessa, kuin uskotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193892#.VSolh_nPQzE
·         Saudi Arabian johtava mullah antoi fatwan, jolla mies voi syödä vaimonsa. Toiseksi hän sallii muslimien käyttävän WC-paperia, ettei tahri vasemman kätensä sormia, kuten perinteisesti tapahtuu. Vaimon syömisen ehtona on kuitenkin ankara nälkä. Miten vaimo selviää siinä tilanteessa, ei ole tärkeä. Mullahin nimi on Abdul Aziz bin Abdullah al-Sheikh. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193868#.VSooJ_nPQzE
·         Hamas julkisti ohjelman, jolla se pyrkii taistelemaan islamin ääriaineksia vastaan. Hassan al-Saifi kertoi tämän Turkin vierailunsa aikana. Hän on wakfin ja uskonnollisten asiain apulaisministeri. Kampanja aloitetaan Gazassa, mutta tultaneen laajentamaan Länsirannalle, jonka Hamas uskoo saavansa haltuunsa syrjäytettyään Abbasin hallinnon. Gazassa on herännyt hanke pyrkiä saamaan Gaza itsenäiseksi ilman Abbasia, jota he hylkivät. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-launches-a-campaign-to-combat-extremist-ideology-says-official-396812
·         Iran aseistaa Hizbullahia väistämättömään sotaan Israelia vastaan, kuten sen johto arvioi. Viimeisin uutuus aseistuksessa on miehittämätön kone (drone), joka sullotaan täyteen räjähteitä ja ohjataan israelilaisiin kohteisiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-launches-a-campaign-to-combat-extremist-ideology-says-official-396812
·         PLO:n lähde väittää, että Hamas neuvottelee Israelin kanssa itsenäisyydestä. Hamas kieltää huhut todeten, että ainoa tapa neuvotella Israelin kanssa on kiväärin piipun kautta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PLO-officials-Hamas-negotiating-with-Israel-on-Palestinian-state-in-Gaza-396776


No comments: