Sunday, April 05, 2015

SUNNUNTAI 05.04.15

SUNNUNTAI 05.04.15
1.       ENNUSTEEN mukaan tänään ja lähipäivinä on aurinkoista lämpötilan noustessa iltapäivällä huomisesta lähtien 25 asteen tienoille yölämpötilan pysytellessä edelleen viileähkönä. Aamuhämärissä ulkomittari osoitti 12 lämpöastetta, mutta ilma tuntui käsissä viileältä. Sisämittari osoitti 17 asteen lämpöä. Mustarastaalla taisi olla pieni köhä, koska aamun laulu ei onnistunut ihan eiliseen malliin, mutta ehkä sitä häiritsi pienen kyyhkysen kujerrus, joka sekin asuu lähitienoolla liaten paikkoja.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 14 -23; Suolameri 20 -30; Eilat 17 -32 +C-astetta. Kesä on tuloillaan, mutta vähän keikkuvaa on sen tulo toistaiseksi.
Juutalaisten pesah-aika jatkuu koko viikon, mutta lehdet kannettiin ammulla normaaliin tapaan ja ilmeisesti kauppojakin on auki. Tämä on puolittaista juhlaa.

2.       USA:n halliuksen neuvottelema kehyssopimus, jota hiotaan vielä ennen allekirjoitusta, jakaa maailman kahteen osaan.
Obama ja hänen tavallaan ajattelevat USA:n poliitikot ja virkailijat kuuluttavat edelleen sopimusta historialliseksi ja tärkeäksi virstanpylvääksi, mitä ns. kristilliset EU-maat seuraavat varovaisen epätietoisia, mistä siinä lopultakaan on kysymys. Niille pitäisi kuitenkin olla selvää, että sopimuksen seuraukset koskevat niitä aivan eri tavalla kuin Yhdysvaltoja, joka sijaitsee maapallon vastakkaisella puolella, edellyttäen, että Iranilla on jo tai tulee olemaan lähiaikoina valmiita ydinpommeja ja ohjukset niiden kuljettamiseksi haluttuun kohteeseen.
Kiina ja Venäjä, jotka olivat P5+1 neuvottelutiimin jäseninä, pysyvät varovaisen äänettöminä, mutta arabimaat sanovat tulleensa petetyiksi, ja pyrkivät kiireesti valmistautumaan kohtaamaan kohtalonsa ilman USA:n suojaa, joka nyt on Iranin islamilaisen tasavallan yllä.

DEMOKRAATTIEN presidenttiehdokas Hillary Clinton kutsuu kehyssopimusta tärkeäksi askeleeksi, mutta varoittaa, että demonit piileskelevät yksityiskohdissa. Hänen luulisi tietävän, sillä niin monta sopimusta on laadittu ja huonoiksi havaittu hänen käsiensä kautta. Hän on valmis syömään osan kakusta, jos se osoittautuu maukkaaksi mutta hylkäämään sen, mikäli sen maku todetaan karvaaksi.
Hillary on tyyppiesimerkki poliitikosta, jonka väri muuttuu kameleontin tunnistimien säätelemien prismojen tapaan muuttaen asentoaan ympäristön värien mukaan. Muistanette hänen huudahduksensa kongressin kuulustelussa kolmen amerikkalais-sotilaan ja yhden lähettilään saatua surmansa Hillarin johtaman Benghazin operaation mennessä myttyyn Libyassa: ”Mitä sillä enää on merkitystä, he ovat jo kuolleet”.  

Lähes kaikki republikaanien presidenttiehdokkaat kutsuvat kehyssopimusta vaaralliseksi USA:n intresseille. Senaattori Marco Rubio Floridasta totesi: ”Yritykset muuntaa poliittinen epäonnistuminen voitoksi on viimeisin esimerkki tämän hallituksen farssimaisesta lähestymisestä Iranin kysymystä”. CFR:n edustaja totesi, että kehyssopimukseen voi suhtautua tukien mutta epäillen pahinta, mikä myös ilmentänee USA:n juutalaisten tuntoja, joihin presidenttiehdokkaat pyrkivät vaikuttamaan, koska heidän poliittinen vaikutuksensa ylittää heidän lukumääränsä.
3.       IRANIN ulkoministeri Mohammed Javar Zarif, joka johti Iranin neuvottelutiimiä, ylisti kehyssopimusta televisioidussa puheessaan lauantaina kutsuen sitä suureksi voitoksi vakuuttaen, että Iran tulee toteuttamaan sen vaatimukset, jos P5+1 maat pitävät niitä koskevat säädökset.
Zarif kiitteli myös neuvottelutiiminsä sietokykyä, jonka hän sanoi osoittaneen, ettei Irania voida enää pelotella voimalla ja sanktioilla. ”Eivät ne suunnitelleet pakotteita saadakseen meidät neuvottelemaan, vaan pakottaakseen meidät antautumaan”.

ZARIF selitti, että ”kehyssopimus takaa Iranin täyden toimintavapauden täysiin ydintoimintoihin, ja muutamien rajoitteiden ohella muutamien vuosien ajan, meillä on oikeus rikastaa ja tulemme rikastamaan uraania”. Hänen lausuntonsa osoittaa syvän kuilun USA:n johtaman P5+1 tiimin ja Iranin näkemysten välillä. Zarif jatkoi:
”Sanktioiden poistaminen on suorassa suhteessa lopullisen sopimuksen allekirjoittamisen kanssa, joka on suunnitelman mukaan 30.kesäkuuta 2015. Sopimuksen tultua voimaan - USA poistaa öljyä, talous- ja pankkitoimintaa koskevat sanktiot. Me tulemme peruuttamaan kaikki YK:n turvallisuusneuvoston tekemät päätöslauselmat ilman vaiheittaisia viivytyksiä. Se on välitön peruuttaminen”.

Zarif vakuutti puheessaan, että Iranilla on oikeus korvata nykyiset IR-1 sentrifugit uusiin IR-8 malleihin, jotka ovat 20 kertaa nopeampia. Hän pyrki nolaamaan USA:n imagoa, että jos se olisi väitetyn kaikkivoivan ja vallan edustaja, se ei olisi istunut neuvottelupöytään Iranin kanssa (ajoittain jopa rukoillen Irania osallistumaan).
Hän vakuutti, ettei Iranilla tule olemaan eikä koskaan ole ollutkaan pyrkimystä rakentaa ydinpommeja, sillä ”Iran rakentaa hyvä suhteita hyviin naapureihinsa”.
Voisivatko Iran määrittämät kaksi saatanaa, isompi ja pienempi, kuulua näihin Zarifin ”hyviin naapureihin”? Ne. USA ja Israel, halutaan kuitenkin tuhota täydellisesti.

LÄHI-IDÄN tunnustettu ja TV-10:n usein käyttämä analyytikko Ehud Jaari osoittaa ammottavia aukkoja Amerikan ja Iranin käsitysten välillä torstai-iltana Lausannessa sovitusta kehyssopimuksesta. Hän totesi kuuden ristiriidan osoittavan vakavia aukkoja sopimuksen keskeisissä kysymyksissä viitaten sanktioitten poistamiseen, sentrifugien lukumäärään ja korvaamiseen tehokkaammilla, uraanin rikastamisen määrään ja niitä koskevien rajoitteiden aikamääriin.
Jaari muistutti myös, ettei mitään sopimusta ole vielä allekirjoitettu, mihin myös Iranin edustajat ovat viitanneet, eikä myöskään mitään rajoitteita ole voimassa. Tämä antaa Iranille – niin halutessaan – rakentaa pomminsa 2-3 päivän kuluessa, kuten aiemmin raportoitiin.

Sotilaallisen vaihtoehdon mahdollisuus ei ole poistunut, mihin Israelin pääministeri viittaa varoituksissaan. Pentagon on myös aloittanut Bunker-buster pommiensa kunnostamisen ja valmistamisen mahdolliseen käyttöön nopealla aikataululla. http://www.timesofisrael.com/zarif-iran-stood-up-to-world-powers-will-honor-deal/

4.       IDF:n suunnitteluosaston komentaja kenraalimajuri Nimrod Sheffer toteaa, että Israel voi joutua ottamaan dramaattisia askeleita koskien Irania.
”Jos Israel havaitsee, että sen selviytyminen hengissä vaatii dramaattisia toimia, se tulee tekemään ne”. Sheffer esitti huomionsa Israel Hajom lehden viikoittaisessa haastattelussa. ”Jos joku rakentaa ydinpommin samalla vakuuttaen, ettei Israelilla ole oikeutta elämään, silloin meidän on suoritettava vakava tilannearvio ja suunniteltava toimintamme. Se ylittää yksinkertaisen haasteen.” Hän vakuutti Israelin voivan ottaa noita dramaattisia askeleita jopa vastoin Amerikan hyväksyntää, jos hengissä säilyminen on kysymyksessä. Hän viittasi peitellysti Irakin ydinlaitoksen pommittamiseen, mitä USA vastusti todeten, että se voi uusiutua Iranin tapauksessa. Hän ei myöskään usko, että Iranin ydinlaitosten pommittaminen vastoin USA:n tahtoa särkisi USA:n suhteet lopullisesti, sillä Iranin ydinpommi aiheuttaisi ydinpommikilpailun Lähi-Idässä, mikä ei myöskään ole USA:n intressien mukaista.

Sheffer sanoi, että Iran vaatii avoimesti, jopa neuvottelujen ollessa käynnissä, Israelin tuhoa, kuten Iranin puolisotilaallisten Basij-joukkojen komentaja esitti. Hän sanoi, ettei Israelin lopullinen tuhoaminen ole neuvottelukysymys, vaan väistämätön totuus. Pääministeri Netanyhau vastasi tähän todeten, ettei Israelin säilyminen hengissä ole myöskään neuvottelukysymys, vaan väistämätön totuus. Israel ei salli sen läheisten naapurien, jotka vaativat Israelin tuhoa, saavan ydinaseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193643#.VSDNUFPPQzE, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193632#.VSDZB1PPQzE, http://www.timesofisrael.com/white-house-theres-no-convincing-netanyahu-on-iran/,

5.       KENIALAISEEN yliopistoon tehdyssä terrori-iskussa kuoli 148 ihmistä, pääosa opiskelijoita. Somalilasta kotoisin oleva terrorijengin Al -Shabaab johtaja vakuutti jatkavansa pommi-iskujen sarjaa, kunnes kaikki Kenian kaupungit kylpevät veressä.
Hyökkäys oli kohdistettu Carissan yliopisto-opiston kristittyjä vastaan. Al-Shabaab taholta todettiin kristittyjä loukkaavasti, että ”tarkoitus oli tehdä pääsiäisestä entistä parempi”.
Lauantaina julkaistussa lausunnossa todetaan Reutersin mukaan: ”Mitkään ennakoinnit tai turvallisuusvarustelut eivät tule turvaamaan koskemattomuuttanne, häiritsemään tai estämään toista verikylpyä kaupungeissanne”.
Tämä Al-Qaidan liittyvä terrorijärjestö kutsui iskun olevan osa pitkään kestävässä karmivassa sodassaan Kenian kaupunkeja vastaan, joiden kadut tulevat virtaamaan punaisina verestä. Torstaina yliopistoon tehty hyökkäys oli järjestön ilmoituksen mukaan kostoksi siitä, että kenialaiset sotilaat taistelevat militantteja vastaan Somaliassa.
Neljä terroristia pakottivat opiskelijat riviin odottamaan teloitustaan. Yksi heistä soitti kotiinsa ennen teloitusta sanoen, että iskun tarkoituksen on pakottaa Kenian armeijan yksiköt poistumaan Somaliasta.
Kenialainen virkailija sanoi iskusta, että sen raakuus ja verenhimo ylittää kaikki inhimilliset arviot, he eivät ole ihmisiä, joiden kanssa voidaan keskustella järkevästi. Teloitetusta 148:sta 142 oli opiskelijoita, useimmat kristittyjä. Yli sata muuta haavoittui, joista 9 hengenvaarallisesti.
Kenian hallitus asetti 215 000 USD palkkion syyllisten löytämiseen johtavista tiedoista. Al-Shabaab, joka ilmoitti tehneensä hyökkäyksen, on kansainvälinen järjestö, kuten Al-Qaida, ISIS ja Boko Haram, joiden tarkoituksen on liittyä muodostaakseen laajan kalifaatin, mutta kilpailevat keskenään johtoasemesta. Niillä ei näytä olevan mitään yleisiä inhimillisiä normeja ja uskonnollisia tai eettisiä arvoja suorittaessaan barbaarisia tekojaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja levittäytyen salaa kaikkialle maailmaan. He vihaavat erityisesti juutalaisia ja kristittyjä, eivätkä ne välitä kansainvälisistä sopimuksista tai kansojen välille sovituista rajoista pyrkiessään luomaan maailmanlaajuista mahdin johtamaa kalifaattiaan. Niiden seuraava kohde on kristitty Eurooppa, joka alistetaan kiihtyvien terrori-iskujen ja salaisesti toteutettavan poliittisen aktiivisuuden kautta nukkuvien solujen avulla, joita nyt aktivoidaan. Rahoittajina toimivat öljyrikkaat muslimimaat. http://www.christianpost.com/news/al-shabaab-threatens-more-bloodbath-in-kenya-after-killing-christian-students-attack-was-to-make-easter-holidays-better-gunman-told-victims-136921/
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Iran lähettää Hamasille kymmeniä miljoonia USD menetettyjen aseiden korvaamiseksi, miesten kouluttamiseksi sekä tuhottujen tunnelien korjaamiseksi ja uusien kaivamiseksi. Päämääränä on uusi sota, kun hetki on siihen otollinen. http://www.debka.com/newsupdatepopup/10992/
·         Egyptin presidentti Abdel Fatej al Sisi lähetti sota-aluksia ja tuhat meri-jalkaväen sotilasta Bab el-Mandabin meriväylän turvaamiseksi. Hän sanoi niiden olevan arabiliiton käytettävissä torjumaan sunni arabimaita vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Pari päivää sitten raportoitiin Houti-joukkojen miehittäneen Adenin kaupungin keskustan. Samaan aikaan nousi kymmeniä luultavasti Saudi Arabian sotilaita maihin Adenin lähellä. Arabiliiton tarkoituksen on koota 80 000 miehen armeija, joka koulutetaan nopeita toimintoja varten. http://www.debka.com/newsupdatepopup/10991/
·         PA:n puheenjohtaja M Abbas varmistelee oman nahkansa säilyttämistä pyrkien saamaan puheyhteyden Netanyahun kanssa. Hän sanoo Bibin lausuntoja vahingollisiksi, mutta kuitenkin haluavansa puhua hänelle. Samalla hän torjui Israelin vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. USA:n hallitus puolestaan torjui Netanyahun vaatimuksen, että Iranin tulee tunnustaa Israelin juutalainen valtio. Koska Iran on islamilainen valtio, joten olisi kohtuullista hyväksyä Israel juutalaisvaltioksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Israel-to-face-terrorism-extremism-without-solution-to-Palestinian-issue-396156
·         Yksi ihminen kuoli ja yli 85 haavoittui arvostetun ultraortodoksi rabbin Shmuel Wosnerin, 101, hautajaisissa Bnei Brakissa. Tilaisuuteen oli kokoontunut kymmeniä tuhansia ultraortodokseja, jotka palvovat rabbejaan lähes messiaanisella kiihkolla. Neljä haavoittunutta on edelleen sairaalassa hengenvaarassa. 101-vuotias rabbi kouli perjantai-iltana. Wosneria kunnioitettiin arvostettuna haredi-oppineena. http://www.timesofisrael.com/man-killed-at-funeral-of-prominent-ultra-orthodox-rabbi/
·         ISIS-joukot miehittivät 90 % Yarmoukin palestiinalaisten pakolaisleiristä. Leirissä asui parhaimmillaan yli 160 000 palestiinalaista, mutta valtaosa pakeni sotaa pakoon. Jäljelle jääneiden pelätään kokevan kohtalon, joka on ollut useimpien IS ja ISIS-joukkojen käsiin joutuneiden kohtalona: Massateloitukset konetuliasin ja pään katkomiset. Pakolaisleiri sijaitsee Damaskoksen kyljessä ja lähellä Israelin pohjoisrajaa. Israel seuraa kasvavalla huolella IS:n ja ISIS-joukkojen tunkeutumista yhä lähemmäs Israelin aluetta. Muutama päivä sitten raportoitiin, että IS oli vallannut Jordanian ja Syyrian välisellä rajalla olevan Jordanian armeijan rajavartioaseman. http://www.timesofisrael.com/hamas-holds-gaza-march-for-besieged-yarmouk-refugees/
·         Irakin ja Syyrian taisteluihin halunneet naiset ovat yhä runsaammin valmiit palaamaan, mutta se ei aina onnistu. He sanovat halunneensa taistella eikä toimia viihdytysjoukoissa sotahuorina tai johtajien jalkavaimoina. http://www.timesofisrael.com/islamist-terror-cases-claim-women-wanted-to-fight-not-wed-fighters/

No comments: