Friday, April 03, 2015

PERJANTAI 03.04.15

PERJANTAI 03.04.15
1.       TÄNÄÄN pitkänä perjantaina, jota englanniksi kutsutaan nimellä Good Friday, eli hyvä perjantai, taivas oli aamulla puoli kuuden aikaan harmaan pilviverhon peittämä, mutta mustarastas selvitteli jo kurkkuaan aloittaakseen päivän ohjelmansa. Ilma tuntui suhteellisen siedettävältä, mutta ei kylmältä. Pilvinen sää jatkunee toistaiseksi ja ennustetaan jopa vesisateita lauantaiksi, mutta ei enää sunnuntaiksi. Kinneretin pinta nousi puoli senttiä.
Vaikka nyt on kristittyjen juhla-tai surupäivä, kirjoittelen kuitenkin tämän hetken tärkeimmät kuulumiset Pyhän Maan näkökulmasta. Juutalainen pesah, pääsiäinen, alkaa tänä iltana auringon laskettua seder-aterialla, jonka aikana käydään läpi juutalaisen haggadan mukainen kertomus juutalaisten vapautumisesta Egyptin työorjuudesta. Täydellisesti suoritettu seder-ateria kestää useita tunteja.
Säätilat tänään: Jerusalem 13 -22; Tiberias 16 -26; Suolameri 22 -30; Eilat 19 -31 +C-astetta. ToI ennustaa huomiseksi rajua lämpötilan laskua, mutta jyrkkää nousua sunnuntaiksi ja edelleen maanantaiksi. Juutalainen pesah kestää koko ensi viikon. Kirjoittelen jotain sen aikana, sikäli kuin kiireellistä aihetta ilmaantuu.

2.       USA:n presidentti Obama sai sitten lopulta kahden vuoden hiillostamisen jälkeen haluamansa kehyssopimuksen Iranin ydinsuunnitelmasta, mutta tuskin hän oli ehtinyt ääni ylpeydestä väristen kertoa ”hyvät uutiset” maailmalle TV:n välityksellä, kun ensimmäiset soraäänet ilmestyivät maailman mediaan.

Pahaksi merkiksi kehyssopimuksen valmistumisen yhteyteen sattui taivaallinen merkkipaalu yhden verikuun muodossa, mikä tarkoittaa ongelmia Israelille. Pastori Mark Biltz tulkitsi v. 2008 Jerusalemissa verikuun merkitystä 1Ms.1:14 englantilaisen käännöksen mukaan: ”Ja Jumala sanoi, ja tulkoon valot taivaan vahvuuteen erottamaan päivän ja yön, ja merkeiksi juhlapäiville ja päiville ja vuosille”.

”Merkeiksi” antoi Biltz innoituksen etsiä esimerkkejä historiasta, joita hän löysi sylillisen käytyään läpi 5000 vuoden aikana sattuneet kuun pimennykset (eclipse) ja erityisesti NASA:n ”tetrarkan” nimellä kutsumat neljä täyttä kuun pimennystä kahden vuoden aikana. Hän luetteli inkvisition, Israelin itsenäisyyssodan, ja kuuden päivän sodan, jotka sattuivat tetrarkan, neljän kuunpimennyksen, aikaan. Hän mainitsi myös toisen Temppelin tuhoutumisen v.70, mutta vaikka se ei sattunut tetrarkan aikana, taivaalla nähtiin sen aikana muita taivaallisia merkkejä. Hän ei yhdy niihin, jotka pitävät tämän hetken taivallisia verikuita maailmanlopun merkkeinä, mutta tunnustaa, että ne voivat liittyä P5+1 maiden ja Iranin välille saavutetun ”yhteisymmärrys”-kehyssopimuksen julkistamiseen.

Sen sijaan Biltz kehottaa neljän minuutin rukoukseen Jerusalemin puolesta niiden 4 minuuttia 42 sekuntia kestävän tetrarkan 04.04.aikana. Obama kutsuu kehys- sopimusta historialliseksi saavutukseksi, mutta Israelin hallitus vaaralliseksi antautumiseksi, eikä vain juutalais-valtiolle vaan myös USA:lle ja koko maailmalle. http://www.timesofisrael.com/bad-iran-deal-foretold-in-blood-moon-celestial-signs/
3.       PRESIDENTTI Barack Obama vakuutti esitellessään kehyssopimusta Iranin kanssa medialle, että täydellisesti toteutettuna se estää Irania saamasta ydinasetta.
Viitaten velvollisuuteensa varmistaa Amerikan turvallisuus ja asevoimien yli-päällikkönä hän vakuutti kehyssopimuksen johtavan lopulliseen, kaiken kattavaan sopimukseen, joka tekee USA:n, sen liittolaiset ja koko maailman turvallisemmaksi.
Obama viittasi lähihistoriaan, jonka aikana Iran oli asentanut tuhansia sentrifugeja, jotka rikastivat uraania ydinpommin valmistamiseksi salaisen ydinohjelman ohella, todeten, että saatuaan tarvittavan mandaatin hän asetti päämääräkseen ratkaista Iranin ongelma diplomatian keinoin väkivaltaa käyttämättä, mikäli Iran suostuu vilpittömiin neuvotteluihin. Koska näin ei tapahtunut, Obama sanoi kehottaneensa asettamaan historian kovimmat sanktiot Iranin taloutta vastaan. Ehkä ne asetti USA:n kongressi, ei Obama.

Obama totesi, etteivät sanktiot yksin voineet taivuttaa Irania luopumaan ydinohjelmansa toteuttamisesta, mutta ne saivat sen neuvottelupöytään. Hän totesi, että maailman johtavat valtiot ja järjestöt tukivat neuvotteluja, joissa vuosi sitten Íran suostui purkamaan osan ydinteollisuuttaan avainalueillaan. Hän viittasi epäilyihin, että Iran tule toimimaan petollisesti, mutta Iran toimi täysin sopimusten mukaan eliminoiden osan varastoimastaan vaarallisesta ydinmateriaalista.
Hän julisti, että nyt saatiin kovien neuvottelujen tuloksena hyvä kehyssopimus, sopimus, joka täyttää kaikki keskeiset tavoitteet.
Seuraavassa Obaman karkea selostus kehyssopimuksen pääkohdista:

KEHYSSOPIMUS tukkii kaikki polut Iranin ydinaseeseen ja Iranin tulee rajoitta ydin-teollisuuttaan tarkan seurannan alaisena. Sopimus ei perustu luottamukseen vaan tarkkaan verifiointiin, mutta yksityiskohtia hiotaan seuraavan 3 vuoden aikana.
Iran lopettaa plutoniumin tuottamisen ydinasetta varten, Arakin reaktorin ydin puretaan eikä Iran rakenna uutta vastaavaa laitosta. Käytetty polttoaine kuljetetaan ulkomaille. Laitos ei koskaan tule uudelleen prosessoimaan käytettyä uraania plutoniumin valmistamiseksi ydinpommia varten.
Toiseksi Iran lupaa pienentää uraanin rikastusta kahdella kolmasosalla; Fordown maanalainen laitos lopettaa uraanin rikastamisen eikä käydä nopeampia sentri-fugeja rikastamiseen lähimmän 10 vuoden aikana; Suurin osa rikastetusta uraanista neutraloidaan ydinvoimalan polttoaineeksi.
Arvioiden mukaan Iranin ydinpommi olisi valmis 2 -3 kuukaudessa tarvittavan ydin-materiaalimäärän valmistumisesta. Iran lupaa sopimuksessa, ettei se varastoi ydin-materiaalia pommia varten, ja tarkat seurantatoimet estävät Irania rikkomasta sopimusta ainakaan 15 vuoden aikana.
4.       OBAMAN puheen aiheuttamia reaktioita
-          Obama varoittaa, ettei työ ole vielä valmis
-          USA, EU ja YK poistavat sanktioita vaiheittain
-          USA:n asettamien sanktioitten helpottaminen täytyy hyväksyttää kongressissa
-          Iran poistaa 2/3 osan sentrifugeistaan, keskeyttää uraanin rikastamisen avain laitoksissaan ainakin 10 vuoden ajaksi, ja antaa IAEA:n tarkastajien suorittaa tarkastuksiaan 25 vuoden aikana. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3023467/Informal-deal-nuclear-program-reached-says-Iran-drafting-formal-agreement-finished-June.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&utm_source=taboola&utm_medium=referral
-          Pääministeri Netanyahu kutsui avainministerit ylimääräiseen neuvotteluun viikon vaihteen aikana Iranin kehyssopimuksen vuoksi.
-          Sopimus vaarantaa Israelin turvallisuuden. Neuvottelujen aikana Iranin Basif joukkojen komentaja sanoi, että Israelin tuhoaminen ei ole neuvoteltavissa. http://www.timesofisrael.com/iran-militia-chief-destroying-israel-nonnegotiable
-          Sopimus laillistaa Iranin ydinteollisuuden, vahvistaa sen taloutta ja tukee sen terrorismia kaikkialla.
-          Obama tunnustaa avoimesti, että hänen ja Netanyahun näkemykset eroavat, eikä Netanyaju halunnut Iranin ydinongelman rauhanomaista ratkaisua.
-          Isaac Herzog totesi, että Israelin tulee seurata vielä jatkuvia neuvotteluja voidakseen vaikuttaa lopullisen sopimuksen sisältöön.
-          Yair Lapid totesi, että Iranin kysymyksessä ei ole oppositiota, asia on yhteinen.
-          USA:n kongressi on nyt tauolla, mutta sanoo seuraavansa tilannetta tarkasti. http://www.timesofisrael.com/iran-deal-catches-congress-on-recess-but-alert/
-          Pohjois Amerikan juutalaisjärjestöjen kattojärjestö suhtautuu kriittisesti ja epäillen neuvoteltuun kehyssopimukseen. http://www.timesofisrael.com/american-jewish-communal-umbrella-skeptical-over-nuclear-deal/
-          Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif syyttää Obamaa valehtelijaksi ilmoittaessaan, että Iranin vastaisen sanktiot poistetaan vaiheittain eikä välittömästi. Hän sanoi, että sopimus antaa Iranille oikeuden rikastetun uraanin myymiseen. Zarif totesi, ettei sopimus rajoita Irania uraanin rikastamiseksi, vaan voi jatkaa kaikissa laitoksissaan täydellä kapasiteetilla. Arakin raskasvesilaitos uudistetaan eikä lopeta hän jatkoi. Fordown laitos toimii myös, sentrifugit on asennettu, mutta pysäytetty toistaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193613#.VR5EVFPPQzE
-          Zarif katsoo, ettei ole mitään sopimusta eikä rajoitteita jatkaa entiseen tahtiin.  http://www.debka.com/article/24511/A-%E2%80%9Cpreliminary-deal%E2%80%9D-is-announced-in-Lausanne-Zarif-There-is-no-agreement-no-commitments,

5.       ANALYYTIKOT arvioivat, ettei IAF iske Iraniin, ei ainakaan vähään aikaan, mutta on varpaisillaan ja jalka kaasuhanalla toimimaan heti, kun käsky annetaan.
Pääministerin tiedottaja Mark Regev sanoo, että sopimus ei estä Irania saamasta ydinpommia; se päinvastoin päällystää tien sinne.
Strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz sanoi, että sopimus ei anna Israelille monia vaihtoehtoja, ja niistä sotilaallinen voi lopulta olla ainoa.
Analyytikot kuitenkin arvioivat, että kehyssopimuksen on allekirjoittanut koko maailma, ja Israelin nouseminen sitä vastaan ei ole diplomaattisesti korrekti.  Israel joutunee seuraamaan sivusta neuvottelujen kulkua ja toimimaan sen mukaan.
He toteavat myös Netanyahun retoriikan muuttuneen, hän todistelee sopimuksen vaaroista, mutta ei enää puhu sotilaallisesta puuttumisesta tilanteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193611#.VR5HmFPPQzE
6.       UUTISOTSIKOITA
-          Hebronin lähellä kadonneeksi ilmoitettu ja siepatuksi epäilty 22-vuotia mies käveli aamulla kotiinsa ihmetellen aiheuttamaansa hälyä. Hän oli mennyt makuupussinsa kanssayöpyäkseen mastossa.
IDF oli lähettänyt etsintäpartioita Hebroniin ja lähikyliin eikä varmaan ole mielissään miehen toimista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193601#.VR5L8lPPQzE
-          Arutz Sheva seurasi chabad-järjestön maailman päämajassa Lubaviche rabbin Menachem Mendel Shneersonin syntymän muistojuhlia New Yorkissa. Osanottajat vakuuttivat, että juutalaisten kolmas Temppeli laskeutuu New Yorkiin heidän päämajaansa ja sieltä Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193619#.VR5MSFPPQzE
-          Pronssiajalta peräisin oleva hautausmaa Jordanian eteläosassa on joutunut antiikkiesineitten varkaitten käsiin, mutta uusi teknologia miehittämättömien pienkoneitten ansiosta antaa virkailojoille paremmat mahdollisuudet valvoa rikollista antiikkiesineitten varkautta. http://www.timesofisrael.com/at-jordan-site-drone-offers-glimpse-of-antiquities-looting/
-          New Yorkissa pidätettiin kaksi naista, jotka suunnittelivat suurta pommi-iskua Amerikkaan. He olivat olleet yhteydessä ISIS joukkoihin saaden heiltä ohjeita pommien rakentamiseksi. Heiltä löydettiin myös jo hankittuja materiaaleja ja tonkkeja, joihin pommit oli tarkoitus rakentaa. http://www.timesofisrael.com/2-arrested-in-ny-on-charges-they-plotted-to-build-bomb/
-          Abbas aikoo ottaa ICC:ssa esiin Israelin pidättämät verosaatavat, jotka Abbasin mielestä olisi pitänyt siirtää PA:n tileille. Häntä ei vaivaa ollenkaan PA/PLO:n maksamattomat velat Israelin valtion omistamille yhtiöille, arvoltaan satoja miljoonia USD. ICC:stä on tulossa uusi PA/PLO:n asioitten hoitaja ehtimättä muuta tehdäkään. http://www.timesofisrael.com/abbas-threatens-file-icc-complaint-over-unpaid-pa-taxes/
-          USA:n varapresidentti Joe Biden, joka usein laukoo huonosti harkittuja totuuksia sen ohessa, että hän mielellään kourii vieraitten miesten vaimoja, sanoi, että USA:n juutalaisten tulee turvautua Israelin antamaan suojaan. Lieneekö tämä katolisen virkailijan kehotus ja ennustus, että juutalaisten on korkea aika muuttaa Israeliin. Muslimien määrä ylittää juutalaisten määrän USA:ssa v. 2020. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193527#.VR5Q21PPQzE
-         Post a Comment