Wednesday, April 29, 2015

KESKIVIIKKO 29.04.15

KESKIVIIKKO 29.04.15
1.       KESÄ näyttää sittenkin olevan tulossa, mikäli selviin todisteisiin on uskomista, eivätkä ne ole vääriä todisteita, sen voi havaita silmillään ja tuntoelimillään. Lämpömittari näytti varhain aamulla 22 astetta kukon vielä oikoillessa koipiaan valmistautuessaan laulamaan oman herätyksensä. Lämpötila noussee päivän mittaan 33 asteen tienoille. Iloitkaamme siitä, mikä on tänään, eikä huomisesta, joka tuo omat murheensa ja lämpötilan romahduksen, kuten ennusteet uhkaavat.
Mutta tänään aurinko paistaa täydeltä terältään, mikä jatkunee lähipäivien aikana. Lämpötila putoaa huomenna 17 -24 asteen tienoille ja siitä edelleen 13 -22 asteeseen syytä ilmoittamatta. Sallittakoon se ilmojen Säätäjälle, Hän tietää paremmin. Taivas näyttää kuitenkin pysyttelevän pilvettömänä, mikä todettakoon.

SÄÄTILAT tänään. Jerusalem 22 -33; Tiberias 20 -38; Suolameri 27 -39: Eilat 26 -42 +C-astetta.

2.       ISRAELIN uutisvälineissä Nepalin tilanteen seuraaminen on edelleen tärkeällä paikalla etusivulla, mutta sen rinnalle alkavat kotoisemmat aiheet kuten Syyria ja Hizbullah sekä Hamas ja Gazan tilanne kilpailla kansan huomiosta.
Nepalissa on raporttien mukaan saanut surmansa yli 4000 ihmistä, ja uhrien määrä kasvaa sitä mukaa, kuin ihmisiä tai heidän ruumiitaan kaivetaan esiin. Israel lähetti kiireesti katastrofipaikalle useita lentokoneita täynnä tarvikkeita, 240 sotilasta ja lääkintähenkilöitä. Sotilaitten tehtävänä oli raivata paikkaa henkilöstön majoitus-tiloille sekä täydelliselle kenttäsairaalalle, jossa pystytään suorittamaan myös kirurgisia operaatioita. Sairaala aloittaa toimintansa tänään. Tavan mukaan se ehkä jätetään pelastusoperaation jälkeen paikallisten terveysviranomaisten käyttöön.

ISRAELILAISIA oli Nepalissa parisen sataa, joista valtaosa on kuljetettu kotimaahan, mutta 70 israelilaista ilmoittivat jäävänsä maahan toistaiseksi. Kymmenisen israelilaista on edelleen kateissa, eikä heidän kohtalostaan tiedetä.
Nepalissa synnyttäjiä vuokranneet voivat joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa tuodessaan Nepalissa syntyneen surrogate-vauvansa Israeliin, sillä maassa ei ole vielä lainsäädäntöä, jolla heidän asemansa määriteltäisiin. Surrogate mahdollisuutta ovat hyödyntäneet etenkin homomiehet, ei siksi, etteikö heitä hyväksyttäisi – homoja ei syrjitä maassa - vaan siksi, ettei surrogate äitejä kasva joka puussa. Mutta laillisesti ei tiedetä, mikä ei-juutalaisesta äidistä syntyneeseen lapseen tulisi suhtautua. Tämä ongelma koskee myös aviopareja, jotka eivät ole saaneet lapsia. Heitä hoidetaan sairaaloissa, jotka ovat erikoistuneet myös hedelmällisyysongelmiin siinä määrin, että potilaita tulee runsaasti ulkomailta, jopa vihamielisistä maista tai maista, joilla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa.

On selvää, ettei äidin vuoraaminen kaukaisesta Katmandusta ole joka miehen ratkaisu, sillä se maksaa runsaasti. Aiemmin Intia oli suosittu maa tähän tarkoitukseen, mutta eri syistä johtuen se kanava on tyrehtynyt.
Nepal vaatii äidin suostumisen siihen, että hänen lapsensa viedään maasta pois, mutta äidin hoito synnytyksen jälkeen on avoin kysymys. Nepal vaatii myös isyys-tutkimuksen varmistaakseen, että mies on lapsen isä ja ettei sitä käytetä ihmis-kaupan välineenä, joka laittomana jatkuu monissa maissa.
Nepalin katastrofin jälkeen Israeliin tuotiin 26 surrogate vauvaa Israelin valtion kustannuksella. Rabbien määritelmän mukaan ihmisen juutalaisuus määriytyy äidin mukaan, mikä nostaa esiin kysymyksen. Ovatko he juutalaisia? Sen ohessa nousee esiin useita uskonnollisia, moraalisia, sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä, joihin täytyy löytyä vastaus. Kukaan ei kiistäne ihmisen oikeuteen lisääntyä, olkoon homo tai ei, jopa vankeuteen tuomituille terroristeille Israelin vankiloissa sallitaan sitä tarkoittavat heidän vaimojensa vierailut vankiloissa. Toinen kysymys on, jota tieteellisesti pyritään selvittämään, ovatko kaikki parit kelvollisia toimimaan lasten vanhempina, mikä siirtää kysymyksen koko yhteiskuntaa koskevaksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Babies-born-to-surrogate-mothers-in-Nepal-face-religious-obstacles-once-they-arrive-here-400502

3.       ISRAELIN turvallisuusvirkailijat ovat päästäneet julkisuuteen rapotit, joissa kerrotaan Hamasin suunnittelemasta suuresta operaatiosta panttivankien sieppaamiseksi kaivamiensa lukuisten tunnelien kautta Gazan kesäsodan (Operaation Protective Edge) ensimmäisen viikon aikana. Raportin mukaan Hamas oli valmistautunut monen vuoden aikana operaatioon kaivattamalla kymmeniä hyökkäystunneleita Gazasta Israelin puolelle. Operaation olisi toteutettu Israelin uuden vuoden aikana.
Suunnitelman mukaan Hamasin terrorístien tuli samaan aikaan tunkeutua useista tunneleista Israelin maaperälle, mikä olisi sekoittanut IDF:n vastatoimet ja antanut suotuisan tilaisuuden siepata suuren joukon israelilaisia – siviilejä ja sotilaita – sekä surmata heitä joukoittain. Operaation painopiste oli Kerem Shalomin lähellä.
Hamas ei kuitenkaan toteuttanut operaatiota, sillä Hamas-johtaja Khaled Mashaal sai kylmät varpaat epäillessään, että se voisi aiheuttaa IDF:n massiivisen vasta-operaation koko Gazan alueella Hamasin hallinnon lopettamiseksi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu mainitsi jossain puheessaan Hamasin operaatiosta, mutta ei maininnut Kerem Shalomia eikä muitakaan yksityiskohtia.
Toinen kysymys on, tiesikö IDF:n johto operaatiosta ja tunnelien aiheuttamasta vaarasta? IDF:n hyökkäyksen teemana Gazaan oli rakettitulituksen lopettaminen. Vasta tunkeuduttuaan Gazan alueelle IDF kauhukseen havaitsi Hamasin kaivamien tunnelien lukumäärän, ja keskittyi niiden tuhoamiseen keskeyttäen etenemisen. Tähän liittyy Jewish Home johtajan Naftali Bennettin vierailu etulinjassa todetakseen itse tunnelien aiheuttaman vaaran puolustusministeri Moshe Yaalonin suureksi harmiksi, joka syyttää Bennettiä luvattomasta tunkeutumisesta sotilasalueelle.
Yaalon väitti silloin, että IDF oli tietoinen tunneleista, mutta ei ilmeisesti pitänyt niitä oleellisen tärkeinä eikä aloittanut operaatiota niiden tuhoamiseksi.
IDF sai tuhottua 31 tunnelia Gazan kesäsodan aikana, mutta tunnusti jo silloin, ettei se löytänyt kaikkia. Hamas esitteli paria tunnelia lehtimiehille tulitauon alettua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194727#.VUB3qVPxQwA

HAMAS jatkaa tunnelien kaivamista edelleen ja on raporttien mukaan hankkinut uudenaikaisia porauslaitteita työn jouduttamiseksi ja lapsityövoiman lopettamiseksi, koska se aiheutti kansainvälisen kohun useiden lasten kuollessa raskaissa oloissa.
Gazan rajan pinnassa asuvat israelilaiset sanovat kuulevansa porausääniä, mutta Yaalon väittää, ettei niitä ole kaivettu, eikä ainakaan rajan ali Israelin puolelle.
Myös Israelin pohjoisrajan lähellä asuvat israelilaiset väittävät kuulevansa tunnelien porausäänis, mutta paikalla käynyt Yaalon väittää niitä läheisessä juutalaisyhteisössä liikkuvien hevosten kavioitten tömistelyksi. Luulisi asukkaitten tuntevan hevosten kavioitten äänet ja erottavan ne muista äänistä. Tämä voi herättää vaikean kysymyksen Moshe Yaalonin uskottavuudesta. Tunnelien kaivamisen Hamas sai Hizbullahilta, joka puolestaan sai idean niistä vietnamilaisilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194727#.VUB3qVPxQwA

4.       IRANISSA vieraileva Syyrian puolustusministeri kenraali Fajd al-Freij sai läheiseltä liittolaiseltaan Iranilta ohjeita Israelin vastaisten hyökkäysten aloittamiseksi Hizbullahin kanssa koko Israelin vastaisella raja-alueella Syyriassa ja Libanonissa. Freijin tiistaina alkanut kahden päivän vierailu Teheranissa on ensimmäinen sen jälkeen, kun sisällissodaksi kehittyneet Assadin vastaiset mielenosoitukset v. 2011 ovat hajottaneet koko Bashar Assadin hallitseman maan.

Iran tukee Syyriaa 35 miljardilla USD vuosittain ja sillä on artikkelin mukaan tuhansia sotilaita Syyriassa, joskaan ei rintamalla, vaikka Iran kiistää sen. Syyrian kautta kulkeva reitti Välimerelle on tärkeä Iranille, eikä se halua menettää sitä.
Viime viikolla IDF eliminoi neljä militaristia, jotka olivat asentamassa räjähteitä Syyrian vastaiselle rajalle. Eilen Syyriasta ammuttiin Israelin puolelle kaksi rakettia, jotka putosivat aukeille alueille sytyttäen pensaspaloja. Al-Nusta Front tai al-Qaidan alaiset joukot olivat ampuneet ne. IAF:n väitetään iskeneen Bekaan laaksossa Syyriasta Hizbullahille matkalla olevaan saattueeseen, joka kuljetti ohjuksia, sekä Hizbullahin rakentamaan kiitorataan pienkoneita varten. Toinen tieto kerto, että hyökkäyksen teki Al-Qaidan osasto syyttäen siitä Israelia.

BASHAR ASSADILLE uskolliset joukot ovat kärsineet joukon menetyksiä viime aikoina, mikä vaikeuttaa presidentti Assadin asemaa. USA:n presidentti Obama haluaa hänen hallintonsa kaatamista, mutta on kieltäytynyt lähettämästä USA:n sotilaita Lähi-Itään. Saudi Arabia tukee Obamaa Syyriaa vastaan maksamattomien kalavelkojen vuoksi Hafez Assadin osallistuttua Libanonin pääministeri Rafik Haririn murhaan. Arviolta puolet Syyrian alueesta on Islamin valtion ja muiden terroristien valvonnassa. Sisäissodassa arvioidaan kuolleen ainakin 220 000 syyrialaista.
Syyria on tärkeä Iranin vaikutusvallan laajentamiseksi Irakin kautta Libanoniin ja Välimerelle. Hizbullah taistelee Assadin armeijan rinnalla, mikä on sitonut sen voimat siten, ettei sillä riitä kapasiteettia Israelin häiritsemiseksi.
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hamasin terrorikomentaja Mohammed Deif sai surmansa iAF:n iskiessä hänen kotiinsa Gazan kesäsodassa, mutta nyt Hamasin ilmoituksen mukaan Deif on parantunut iskussa saamistaan vammoista ja on nyt ottamassa paikkansa Hamasin sotilaallisen siiven komentajana. Hän pyytää Iranilta lisää rahaa, sillä käteinen raha on tiukalla Gazassa tuottavan salakuljetuksen hiipuessa Egyptin tuhottua valtaosan yli tuhannesta tunnelista Siinaille ja pitäessä rajalla toimivaa terminaalia suljettuna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/194729#.VUCNEFPxQwA
·         Saudikuningas Salman nimitti Mohammed bin Nayefin potentiaaliseksi kruununprinssiksi. Nayef on saudien terrorinvastaisen taistelun veteraani. http://www.timesofisrael.com/saudi-king-names-counterterrorism-czar-as-new-crown-prince/
·         Mielenosoitukset ja väkivaltaisuudet Baltimoren kaupungissa USA:ssa jatkuvat edelleen toista päivää. Ne ovat luonteeltaan kehittyneet mustien ja valkoisten väliseksi rotusodaksi, jossa mustaihoiset mellakoitsijat hyökkäilevät muita asukkaita vastaan, sekä särkien näyteikkunoita ja ryöstäen kauppoja ja varastotiloja. Niiden pelätään leviävän muihin kaupunkeihin USA:ssa ja lisäävän sekasortoa ja turvattomuutta maassa, jossa armeijan yksilöitten valtavat liikkeet paikkakunnilta toisille herättävät levottomuutta ja epävarmuutta Obaman hallituksen todellisesta tarkoituksesta. Maassa leviää pelko sotatilasta ja pyrkimyksestä yksinvaltaan. http://www.timesofisrael.com/police-clash-with-baltimore-protesters-for-second-night/, http://www.dailymail.co.uk/news/article-3059073/Baltimore-begins-clean-night-rioting.html, http://www.naturalnews.com/049512_Baltimore_total_chaos_rioting.html,
·         Arabien väkivaltaisuuksien lisääntyessä pääkaupungin itäosissa sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch määräsi 500 poliisia lisää arabien asumiin kaupungin osíin. Maanantai-iltana rajapoliisi haavoittui lievästi arabien mellakoissa Wadi Jozin lähiössä. Arabit kivittivät poliiseja ja heittivät palopommeja heitä kohti, jotka voivat olla hengenvaarallisia, jos ne sytyttävät vaatteet tai auton sisään heitettynä auton tuleen. http://www.jpost.com/Israel-News/Border-Police-officer-lightly-hurt-during-east-Jerusalem-riot-400504


No comments: