Wednesday, April 01, 2015

KESKIVIIKKO 01.04.15

KESKIVIIKKO 01.04.15
1.       ENSIMMÄINEN päivä huhtikuuta alkoi sumuisena, sateisena ja tuulisena, mutta mustarastas oli jo virittelemässä päivän ensimmäisiä sovituksiaan, satoi tai paistoi. Tänä päivänä Haagin kansainvälinen oikeus ICC hyväksynee PA/PLO:n hakemuksen jäsenyydestä, vaikka sinne ohjeiden mukaan hyväksytään vain valtioita, joilla on selvästi määritellyt rajat, pysyvä hallitus ja vakaasti toimiva yhteiskuntajärjestys. Pari päivää sitten uutiset kertoivat, että Abbas siirtää hakemuksen käsittelyä kiitoksena siitä, että Israel suostui siirtämään puoli miljoonaa USD PA:n pohjattomaan pussiin. PA oli jo pienentänyt palkkalisilleen maksamiaan palkkoja 40 % - sisältyneekö tähän myös terroristeille vankiloissa ja heidän omaisilleen maksettavat ”stipendit”?

Täytyyhän PA:n puheenjohtajan Abbasin liikkua ulkomailla, koska hänen henkensä on vaarassa Ramallahissa, eikä matkustaminen liene ilmaista hänellekään. Joten lienee paikallaan maksaa kerääntyneet varat, onhan ne koottu PA:n arabeille maksetuista palkoista Israelissa sekä tulli- ym. saatavista. PA:n maksamattomat miljardivelat Israelin valtion omistamille yhtiöille on pikkuseikka, eikä ”kansainvälinen yhteisö” katso hyvällä, että Israel pyrkii lyhentämään velkaa kokoamistaan varoista; PA kun on sananmukaisesti pa.
Tänä päivänä P5+1 maat joko runnovat Iranin kanssa viikkokausia neuvotellun sopimuksen kasaan, tai sitten lännen ulkoministeritkin matkustavat koteihinsa syyttämään Israelia neuvottelujen epäonnistumisesta – Venäjän ja Kiinan ulkomisterit jo katsoivat, että on jo tarpeeksi kiemurreltu päivän selvän asian kimpussa, ja maailmalla on muitakin kiireisiä kysymyksiä.

2.       Maanantaina 30.03.2015, 10. päivä Nisankuuta, oli kulunut 3 327 vuotta siitä, kun Israelilainen yli kahden miljoonan kansa marssi Joosuan johdolla Jordanjoen yli kuivin jaloin, vaikka oli vielä sadekausi ja joki kuohui ylimmillään. He poimivat joen pohjasta 12 suurta kivenmurikkaa kasaten ne Israelin puolelle jokea maalle merkiksi tuleville sukupolville tästä historiallisesta tapahtumasta. Ne kai lienevät siellä vieläkin, vaikka monta armeijaa on noitten vuosien aikana kulkenut alueen yli ja tuskin mikään niistä oli kiinnostunut kiviröykkiöstä tien varrella.
Israelin 20. Knesset kokoontui eilen ensimmäiseen istuntoonsa aloittaen toivottavasti nelivuotisen aherruksensa pyrkien laatimaan lakeja maan hallitsemiseksi. Knessetin 120 jäsenestä 39 on uusia, naisten osuus kasvoi, on nyt 29.
Knessetin puheenjohtajaksi valittiin 103 äänen turvin Yuli Edelstein. Valiokuntien puheenjohtajat valitaan sitten, kun hallitus on muodostettu. Todettuaan istunnon ahertaneen tarpeeksi Knesset päätti lähteä pesah-lomalle 04.05. 2015 saakka. Presidentti Rivlin toivotteli puolueille hyvää lomaa ja pikaista uuden hallituksen muodostamista. http://www.timesofisrael.com/with-39-newcomers-20th-knesset-set-to-be-sworn-in/

3.       KUTEN taisin alussa mainitakin, tänään sataa vettä, ennusteen mukaan koko maassa, taivas on pilvinen ja ilma sumuinen ja tuulinen. Huomiseksi ennustetaan kuivempaa säätä, ja taivas on pilvetön. Tuuli on ollut melkoisen kova, jatkosta ei tiedetä.
Säätila tänään: Jerusalem 09 -15; Tiberias 13 -23; Suolameri 19 -26; Eilat 17 -28 +C-astetta. Sään selkeytyessä ilman lämpötila nousee ollen lauantaina 10 -16 +C-astetta käyden perjantaina 20 asteen tienoilla. Taivas lienee edelleen pilvetön.
4.       MAAILMAN johtavat valtiot, P5+1, eivät saaneet eilen kasattua lupaamaansa kehys-sopimusta Iranin kanssa sen ydinteollisuudesta, jonka tarkoituksena epäillään olevan tuottaa Iranille muutamia ydinpommeja sähköntuotannon ohella.
Iranin neuvottelijat väittävät tuottavansa pelkästään sähköä maan kasvavan teollisuuden tarpeisiin kuten myös laajan maan heikosti kehittyneiden syrjäkylien sähköistämiseksi. Myöhään jatkuneissa neuvotteluissa eilen päätettiin jatkaa istumista tänään keskiviikkona, mutta ei sen jälkeen. Sekä Venäjän että Kiinan ulkoministerit matkustivat kotiinsa. Venäjän ja Iranin ulkoministerit vakuuttivat journalisteille aikaisin keskiviikkona Sveitsissä, että sopimus on valmis.
Neuvotteluja käydään tänään lähinnä poliittisten johtajien kesken, mitä sillä tarkoitettaneenkin. Erään uutisen mukaan John Kerry pakkasi jo matkalaukkuaan, mutta päätti kuitenkin jäädä seuraamaan tämän päivän tuloksia.

VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov totesi venäläisen uutistoimiston mukaan, että melkoisella varmuudella yhteisymmärrys on saavutettu avainkysymyksissä. Lopullista varmuutta siihen ei kuitenkaan saatu keskiyöhön mennessä, ja siksi keskusteluja jatketaan vielä tänään.  Tämä kehyssopimus on tarkoitus viimeistellä kesäkuun 30. päivänä. Sen tarkoituksena on vähentää Iranin ydinteollisuuden volyymia, mutta suurin osa rakennetuista laitoksista ja asennetuista sentrifugeista saavat jäädä paikoilleen IAEA:n tehostetun valvonnan alaisena.
Ulkoministeri Lavrov ennakoi Ria Novostin mukaan, että sopimuksen periaatteet kirjoitetaan yhtenäiseen muotoon muutaman päivän kuluessa. Ongelmia ovat aiemmin tuottaneet sopimus-tekstien kääntäminen Iranin viralliselle kielelle.

USA:n neuvottelijat totesivat AFP:n mukaan, ettei kaikista avainkysymyksistä ole vielä sovittu, vaikka Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli toiveikas, että sopimus on valmis keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Hän arvioi, että jotain on sentään saavutettukin, mutta hetken hengähdystauon jälkeen jatketaan aikaisin keskiviikkoaamuna. Iran haluaa sanktiot poistettaviksi välittömästi.
Obama kokosi USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenet turvalliseen telekonferenssiin arvioimaan sopimusluonnosta ja antamaan ohjeita jatkosta. USA uhkaa mennä kotiin myös, eikä odottaa kesäkuun 30. päivää. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius lensi kotiinsa todeten palaavansa, kun se katsotaan hyödylliseksi. John Kerry jatkaa Lausannessa Englannin ulkoministeri Hammondin, Saksan ulkoministeri Steinmeyerin sekä EU:n ulkoministeriön johtajan Federica Mogherinin kanssa seuraten politiikan johtajien välisiä keskusteluja. http://www.timesofisrael.com/mixed-messages-from-iran-talks-as-high-level-meetings-adjourned/

5.       PÄÄMINISTERI Benuamin Netanyahu puhui Knessetin uusin jäsenten vannomis-tilaisuuden jälkeen pidetyssä maljannostotilaisuudessa todeten, että hänen uuden hallituksensa tärkein tehtävä on Israelin turvallisuuden takaaminen.
Hän sanoi viitaten Israelin ja USA:n välisiin suhteisiin, että vaikka ne perustuvat molemminpuoliseen luottamukseen ja arvonantoon, viime kädessä maan turvallisuudesta tulee vastaamaan Israel uksin.  
”Maa ympärillämme tärisee”, hän sanoi viitaten Lähi-Idän rauhattomuuteen. ”Suurin uhka tulevaisuudellemme on Iranin ydinase, jota se yrittää rakentaa”. Hän selitti, että jos Lausannessa neuvoteltava sopimus tulee voimaan, se antaa Iranille alle vuoden aikaa rakentaa ydinpomminsa, kuten siitä vuotaneet tiedot kertovat.
Netantahu totesi USA:n vakuuttaneen, että Iranin ydinpommin valmistaminen venyisi parista kuukaudesta vuoteen, jos sopimus saadaan syntymään.  Hän viittasi Obaman puheeseen Saban Forumissa 2013, jossa hän eritteli, ettei Iran tarvitse Fordown maalaista rikastuslaitosta, ei Arakin raskasvesilaitosta eikä tehokkaampia sentrifugeja sähkön tuottamiseen.
Julkisuuteen vuotaneen sopimustekstin mukaan se ei puutu Iranin rakentamiin ballistisiin ohjuksiin, joilla se ulottuu kaikkiin Lähi-Idän ja Euroopan pääkaupunkeihin, eikä entistä tehokkaampien sentrifugien kehittämiseen, pääministeri selitti. Lisäksi hän totesi Iranin tukevan terrorismia Golanilta Jemeniin, Irakista Gazaan, ja moniin muihin paikkoihin.
Viittauksena mahdolliseen yhteishallitukseen pääministeri totesi oven olevan auki kaikille ryhmittymille todeten, että ”tämä on virallinen kutsu”.  
Zionist Union johtaja Isaac Herzog on toistuvasti torjunut Netanyahun johtaman yhteishallituksen, minkä myös Netanyahu on hylännyt käytännöllisenä vaihtoehtona.
Pääministeri Netanyhau vakuuttaa pyrkivänsä parantamaan yhteiskuntaa jakavan repeämän ja yhdistämään kansan yhteisen hallituksen taakse. Hän vakuutti korjaavansa maan asuntovajauksen sekä alentavansa asuntojen hinnat. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-deal-will-leave-iran-less-than-a-year-from-bomb/

6.       DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Pakistan valmistautuu osallistumaan Jemenin taisteluihin asettumalla vakaasti Saudi Arabian tueksi. Korkean tason neuvotteluissa Islamabadissa keskusteltiin useiden prikaatien tai jopa divisioonan verran pakistanilaisia joukkoja siirrettäviksi Saudi Arabiaan, jossa ne voisivat vapauttaa Jemenin rajalle kootut saudijoukot. Niiden tehtävänä ei olisi vielä osallistua maa-taisteluihin Jemenissä, mutta se lienee väistämätön, koska neljä päivää kestäneiden ilmaiskujen ei ole havaittu pysäyttäneen Houti-joukkojen etenemistä. Ilmapommituksilla on pystytty katkaisemaan kapinallisten ilmavoimat ja ilmapuolustuksen, ja kapinallisilla on puutetta ohjuksista.
Huomio kohdistunee Adenin kaupunkiin ja sen merialueeseen, jota Egyptin ja Saudi Arabian merivoimat pyrkivät saamaan valvonyaansa.
Kapinallisten joukot uhkaavat miehittää Aden, mitä ilmapommituksilla on pyritty estämään, mutta uhkaa ei ole ratkaisevasti poistettu. http://www.debka.com/article/24498/Pakistani-defense-chief-due-in-Riyadh-airlifts-troops-for-Saudi-Yemen-war-Aden-landings-imminent

7.       DENKAFILE raportoi edelleen, että Jemenin armeijan 117. prikaati, joka on presidentti Salehille uskollinen ja jonka tehtävänä on suojella Bab el-Mandebin ahdasta vesiväylää, ojensi tehtävänsä vastuun kahdelle kapinallisten pataljoonalle, jotka Iran on kouluttanut ja aseistanut Iranin vallankumouskaarti. Tämä nostaa jännitystä vesiväylällä, jota Egypti pyrkii suojaamaan merivoimillaan.
Sen kautta kulkee jatkuva merialusten virta Tyynenmeren alueelta Suezin kanavalle ja Eurooppaan, myös Israeliin.

DF kertoo toisessa raportissa, että tuntematon lentokone pommitti Burakin pientä tukikohtaa Libyassa, jonka kautta kulkee Iranin rahoittama aseitten ja ohjusten kuljetusreitti Sudanista Hamasille. Aseet kuljetetaan Egyptin Siinain kautta Hamasille Gazaan. Egypti ja Israel eivät halua kommentoida raporttia.
DF:n raportti kertoo, että Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei on antanut käskyn kahdelle iranilaiselle sota-alukselle purjehtia Punaiselle merelle tukeakseen kahta Houti pataljoonaa, jotka valvovat Babe el-Mabdebin vesiväylää. http://www.debka.com/article/24500/Khamenei-sends-Iranian-navy-to-Bab-el-Mandeb-Straits-Iran-arms-store-for-Hamas-bombed-in-Libya
8.       UUTISOTSIKOITA
·         PA/PLO:N hakemus ICC:n jäseneksi käsiteltäneen tänään Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Abbas pelaa nyt erittäin vaarallista peliä, jossa hän itse on vaarassa joutua oikeuden penkille syytettynä sotarikoksista Jasser Arafatin ajoista lähtien, hänen toimiessaan Arafatin kakkosmiehenä. Abbasia ja hänen edustamiaan PA/PLO:ta vastaan on jo nostettu syytteitä, mutta ne voivat moninkertaistua sekä määrältään että korvaus-vaatimuksiltaan, jotka liikkuvat miljoonissa USD.
YK:n yleiskokous myönsi sille tarkkailijavaltion aseman Vatikaanin tapaan 2012, jonka perusteella Abbas katsoo olevan oikeutettua saada ICC:n jäsenyys. PA/PLO pitää Israelin rakentamia juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa sotarikoksena. Ensimmäinen syytös koskee Har Himan lähiötä pääkaupungissa. Levy-raportin mukaan Juudea ja Samaria kuuluvat juutalaisille varattuun mandaattiin, joka sallii juutalaisten rakentamisen kaikkialla noilla alueilla. Sen sijaan PA/PLO:n rakentamat yhteisöt ovat laittomia tämän raportin mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193486#.VRuqc1PPQzE
·         USA:n senaattori vaatii, että USA:n tulee lopettaa neuvottelut Iranin kanssa. Senaattori Tom Cotton (R-Ar) sanoo, että nöyryyttävät neuvottelut tulee lopettaa välittömästi ja aloittaa Iranin ydinasetta koskevat neuvottelut voiman pohjalta ilman myönnytyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193489#.VRuuAVPPQzE
·         Israelin puolustusarmeija IDF sanoo uudistavan aiemmat arvionsa potentiaalisesta sodasta Hizbullahia ja Syyriaa vastaan. Uuden arvion mukaan Hizbullah voi ampua 1500 rakettia ja ohjusta päivässä israelilaisiin kohteisiin. Tämä pakottaa myös kotirintaman puolustuksen uusimaan arvionsa ja siviilien suojelutaktiikkansa. Hizbullahilla arvioidaan olevan yli 100 000 rakettia, osa niistä uudenaikaisia täsmäohjuksia. Iranin tiedetään toimittavan Hizbullahille uusia GSM-ohjauksella varustettuja ohjusten kärkiä. IDF on antanut varoituksia Libanonille, että se pitää Libanonin hallitusta vastuussa hyökkäykseen Israeliin, ja että IDf tule vastaamaan siihen täydellä voimalla huomioimatta siviileille aiheutettua uhkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193488#.VRuvPVPPQzE
·         Jerusalemin Temppeli-instituutti teki videon, jossa pappiskokelaat esittävät aidon tuntuisesti persahin uhritoimituksen, joka loppui Temppelin hävitykseen v. 70. http://www.timesofisrael.com/passover-sacrifice-reenacted-by-jewish-priests-in-training/Post a Comment