Sunday, March 29, 2015

SUNNUNTAI 29.03.15

SUNNUNTAI 29.03.15
1.       VIIKON ENSIMMÄINEN PÄIVÄ – juutalaisen ajanlaskun mukaan – alkoi sateisena ja sumuisena, mutta lämpöisenä, heti aamusta 13 lämpöastetta. Sateet ovat hiljaisia kevätsateita. kuten Suomessa lapsuus-aikana, ei rankkasateita. Nämä kostuttavat maan varovaisesti imeytyen vähitellen pintakerroksiin eikä valuen heti tiehensä. Ihan tuli kevätaamut mieleen kotoSuomessa. Mustarastaskin lauleli omaa aamu-säveltään ”big favour”, suuri siunaus tai etuoikeus, se kun oppii kuuntelemalla eikä kukaan ole opettanut sille sanoja great blessing. Tämä pikimusta pieni lintu on joka keväinen vieras puutarhassa etsien touhukkaana syötävää nousten välillä kuivuneen sypressin latvaoksalle esittääkseen sydämensä pohjasta riemukkaita laulelmiaan lisäten ohjelmistoonsa uusia katkelmia Luojan kunniaksi. Sen kuunteleminen tekee mielen iloiseksi silloinkin, kun muuten tuntuu surkealta ja harmaalta kuten tänä aamuna. Mustarastas laulelee lisäksi pitkin päivää, eikä vain illan tummuessa.

Sateinen ja sumuinen sää jatkunee ennusteiden mukaan ainakin tiistaihin saakka. Tätä kai voitaneen kutsua myöhäissateeksi, joita niitäkin Sanassa luvataan. Säätilat tänään: Jerusalem 14 -20; Tiberias 17 -22; Suolameri 24 -30; Eilat 21 -30 +C-astetta.
Ilman lämpötila alkaa hiljalleen laskea pilvisen sään myötä siten, että keskiviikoksi ennustetaan 10 -15 +C-astetta pääkaupungin alueella. Times of Israel metereologi ennustaa välillä sateetonta, mutta heikkoa sadetta ainakin keskiviikoksi.

2.       P5+1 maat jatkavat Iranin neuvottelijoiden kanssa Iranin ydinsuunnitelmaa koskevan kehysluonnoksen hiomista vakuuttaen sen olevan hilkkua vaille valmiin. Jerusalem Postin Mikael Wilner kutsuu sopimusta Kerryn sanoin ”neljäksi tieksi ydinaseeseen”, jonka hän ilmaisi ”Global Chiefs of Mission Conference” tilaisuudessa keskiviikkona Washingtonissa.  Kerry totesi näin: ”Sopimus Iranin kanssa sulkee kaikki neljä tietä ydinaseeseen: Fordown tie; Natanzin tie; Arakin tie, ja lopuksi salainen tie, joka on kaikkein vaikein, mutta johon – sen voin vakuuttaa – olemme syvästi keskittyneet”.

Wilner jatkaa todeten, että maailman media käsittelee laajasti Iranin sentrifugien määrää ja uraanin rikastusastetta, mutta neljännestä tiestä tuskin mainitaankaan. Neljäs tie voi kuitenkin olla tärkein, sillä Iran on hajottanut uraanin tutkimuksensa ja rikastuslaitoksensa laajan maan – Israelin tutkijoiden mukaan pinta-alaltaan puolet Euroopasta – eri osiin, mikä tekee kaikki tiedusteluyritykset vähintään epätarkoiksi.
WILNER toteaa, että Obaman suurin riksi on juuri tässä. Hän ei lopultakaan tiedä, onko Iranilla salainen tie ydinaseeseen, josta media vaikenee – eikä sitä tiedä Netanyahukaan, kuten hän tunnusti Washingtonin puheessaan kongressille 03.03. Wilner sanoo myös, että USA:n neuvottelijat ovat samoin täysin tietoisia siitä.
Hän toteaa, että tie uraanimalmista ydinaseen soveltuvan rikasteen valmistamiseksi on pitkä ja monimutkainen, jota on vaikea täysin salata.

USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper totesi toukokuussa 2013, että vaikka salainen projekti ydinaseen valmistamoiseksi on pitkä, se on kuitenkin kaikkein todennäköisin tie testikelpoisen ydinaseen rakentamiseksi. Ydinaseen valmistaminen IAEA:n tarkkailun alaisena olisi todellinen ”bellwether”, lammas-lauman kellokas, ja suuri varoitus, hän toteaa. Siksi epätäydellinenkin sopimus on parempi kuin ilman sopimusta, länsimaat sanovat.
USA haluaa Iranin ydinrikastustoimet kokonaisuudessaan IAEA:n tarkkailun alaiseksi. Tämä antaa mahdollisuuden seurata uraanin raakamalmin tietä Iranin salaisiin rikastuslaitoksiin, joita USA pitää tärkeämpinä kuin Iranin tunnetut ydinlaitokset.
Salaisen ohjelman rakentaminen voi olla riskialtis, toteaa Patrick Clawson Washington Instituutin Lähi-Idän tutkimusosaston johtaja ja asiantuntija, mutta silti Iran pitää parempana venyttää oikeuksiaan kuin rikkoa niitä avoimesti. Hänkin näyttää pitävän selvänä, että koska Iran on ennenkin kiertänyt selkeitä sopimuksia salaisilla projekteilla, joista joitain on havaittu, se voi tehdä niin uudelleenkin.

ISRAELIN ASIANTUNTIJAT toteavat, että Iran voisi valita kahdesta mahdollisuudesta: Joko toimia valitusti IAEA:n tarkkailijoiden kanssa, mutta potkaista heidät ulos koska tahansa sopimuksen voimassa ollen, ja rakentaa ydinpommin vuoden kuluessa; tai Iranin voisi noudattaa sopimusehtoja tunnontarkasti ja saavuttaa täydellisen toimintavapauden vuosikymmenen jälkeen. http://www.jpost.com/Middle-East/Nearing-deadline-senior-EU-official-says-P51-closer-than-ever-to-Iran-nuclear-deal-395447, http://www.jpost.com/Middle-East/Discussing-Irans-four-paths-to-the-bomb-US-prioritizes-one-above-all-395426,

3.       IRANIN presidentti Hassan Rouhanin läheinen lehdistöavustaja Amir Hossein Mottaghi sanoo brittilehden Telegraph artikkelin mukaan luopuneensa journalistin tehtävästään, koska hän ei enää jaksa kirjoittaa pelkästään sitä, mitä häntä käsketään kirjoittamaan, ja anoo turvapaikkaa lännestä. Hän kertoi ongelmistaan Iranin Lontoossa toimivan Iranin opposition TV-kanavalla.
Mottaghi toimi Iranin opiskelijoitten järjestön (ISCA) reportterina osallistuen Lausannen ydinneuvotteluja seuraavaan iranilaiseen delegaatioon. Hän toimi presidentti Rouhanin vaalikampanjan aikana v. 2013 suhdetoimintahenkilönä.

”Iranin taholta on useita henkilöitä Sveitsissä, joiden sanotaan tiedottavan ydinneuvottelujen kulusta Lausannessa. Mutta nämä ”journalistit” raportoivat Iraniin vain sen, mikä kulkee heidän kanaviensa kautta ja varmistavat sen, ettei muuta raportointia pääse Iranin virallisiin tiedotusvälineisiin”.
Moughani totesi Irane Farda TV:n lähetyksessä, ettei hänen omatuntonsa sallinut jatkaa raportointiaan näillä periaatteilla.
Hänen toimintansa Rouhanin PR-miehenä sai otollisen vastaanoton nuorten äänestäjien parissa, jotka suurin joukoin olivat valitsemassa Rouhania presidentiksi uskoen hänen täyttävän lupauksensa muutoksista ja uudesta politiikasta. Moughani joutui kärkevän keskustelun keskelle koskien Iranin hallituksen asemaa. 
Erään blogikirjoituksen mukaan Moughabia odottaa pidätys, jos hän palaa Iraniin, joka tarkkaan seuraa kaikkia journalistien kirjoituksia puuttuen kaikkeen hallituksen vastaiseen kirjoitteluun välittömästi.

4.       VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin totesi puhuessaan arabiliiton vuosittaiseen 26.vuotiskonferenssissa Sharm El-Sheikissä: ”Palestiinalaisilla on oikeus itsenäiseen ja elinkelpoiseen valtioon pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa”.
Putin vakuutti, että Venäjä tulee tukemaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi sekä kahdenkeskisiä toimia että kansainvälisiä ponnisteluja.
Putin kehotti arabeja yhdistämään ponnistelunsa YK:n, USA:n, EU:n ja Venäjän kanssa. Toiseksi hän kehotti arabiliittoa toimimaan Lähi-Idän kvartetin kanssa.
johon kuuluvat YK, USA, EU ja Venäjä.
Putin esitti tukensa PA:n ja Gazan arabeille valtiovierailunsa yhteydessä Egyptissä syyskuussa todeten silloin äänestäneensä Palestiinan valtion puolesta YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa esitys ei saanut tarvittavaa enemmistöä.

Putin soitti myös Netanyahulle onnitellen häntä vaalivoitosta. Ei ole tietoa, keskustelivatko he Hamasin ja PA:n ongelmista Israelin kanssa, mutta hän kosketteli puhelinkeskustelussaan Netanyahun kanssa maitten välisten suhteitten kehittämistä etenkin Iranin suuntaan.
Netanyahu on antanut ristiriitaisia ja osin vastakkaisia lausuntoja vaalikampanjansa aikana, välillä todeten, ettei Palestiinan valtiota tulle toteuttamaan hänen valtakaudellaan, mutta peruuttaen ne muutamassa päivässä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi arabiliiton kokouksessa Egyptissä, ettei Israel halua rauhaa. http://www.jpost.com/International/Putin-to-Arab-League-Palestinians-have-right-to-state-with-capital-in-East-Jerusalem-395456

5.       JEMENIN kapinallisten Houti-joukot ovat jatkaneet etenemistään huolimatta Saudi Arabian suorittamista pommituksista heidän asemiaan vastaan. Saudien tiedustelu ei välttämättä toimi tarvittavalla teholla ilmoittaakseen kohteitten koordinaatit lentovoimilleen, minkä johdosta siviiliuhrien määrä noussee väistämättömästi.
Paikallisten asukkaitten antamien raporttien mukaan kovia taisteluja käydään Houti-kapinallisten ja paikallisten sunni-muslimien heimojoukkojen välillä etelässä.

SAUDI ARABIAN merivoimat evakuoivat tusinoittain diplomaatteja Adenista taistelujen pelossa, ja YK evakuoi omia toimihenkiköitään Jemenistä kolmantena perättäisenä päivänä. Saudi Arabian ilmavoimat ovat keskittäneet ilmaiskunsa Adenin ympäristöön estääkseen kapinallisia miehittämästä toista suurta kaupunkia. Kapinalliset lähestyvät Adenia idästä taistellen sunni-joukkojen kanssa.
RIYADIN hallituksen tiedotteessa sanotaan satelliittikuvien osoittavan, että Houtit ovat siirtäneet pitkälle Saudi Arabiaan ulottuvia Scud-ohjuksiaan maan pohjoisosaan lähelle saudi Arabian rajaa, ja että ilmavoimat pommittavat niitä. Iran toimittaa ohjusten varaosia saudien julistamasta lentokielosta huolimatta. 

Paikallisten asukkaitten kertoman mukaan saudien ilmavoimat iskivät Houti-joukkojen autosaattuetta vastaan, joka oli matkalla kohti Adenia, pysäyttäen sen, mutta he saavat täydennysjoukkoja etenemisen jatkamiseksi kohti Adenia. Houti-joukoilla on amerikkalaisten Jemenille toimittamia aseita ja ohjuksia. Jemenin pääkaupunki Sanaa on ollut Houtien valvonnassa syyskuusta lähtien.
Pakistan on lähettänyt jumbo-koneitaan evakuoimaan taistelujen jalkoihin jääneitä ulkomaalaisia ja diplomaatteja. 600 pakistanilaista odottaa Punaisenmeren Hoveidan satamassa Saudi Arabiassa siirtoa kotimaahansa Pakistaniin.
Saudi Arabian alkuperäinen suunnitelma oli kuukauden mittaisesta operaatiosta, mutta tunnustaa nyt, että se voi kestää puolivuotta luvaten, että lopullisesti operaatio loppuu vasta sitten, kun Jemen on rauhoittunut. http://www.jpost.com/Middle-East/Diplomats-and-UN-staff-flee-Yemen-as-Houthis-target-Aden-395460
6.       Iran päätti 48 tunnin kuluessa vastatoimista Saudi Arabian yllättäviin ilmaiskuihin Jemenin Houti-kapinallisia vastaan. Iran on antanut useita varoituksia vakavista seurauksista, ellei Saudi Arabia, Egypti ja Gulf-maat lopeta välittömästi sotaansa Jemeniä vastaan. 
DEBKAFILE raportoi, että Iranin vallankumouskaartin Al-Quds prikaatien komentaja kenraali Qassem Soleimani lensi Jemenin pääkaupunkiin Sanaan perjantaina maaliskuun 27. päivänä organisoidakseen kapinallisten vastaoperaation Saudien johtamaa liittoutumaa vastaan. 
Saudi Arabian, Persianlahden GCC-maat ja Egypti pyrkivät estämään kapinallisisia miehittämästä Adenia, josta voidaan valvoa meriliikennettä ahtaassa Bab Al-Mandeb väylässä. Joitakin Jemenin armeijan yksiköitä on liittynyt kapinallisiin. Nämä yksiköt ovat hyvin aseistautuneet amerikkalaisten uudenaikaisin asein, jotka oli tarkoitettu taisteluihin Al-Qaidan joukkoja vastaan.

DF:n artikkelin mukaan Soleimanin saapuminen Sanaan tarkoittaa sitä, että Iran on vakaasti päättänyt pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmastaan Jemenissä. Iranilaiset neuvottelijat Lausannessa Sveitsissä ovat esittäneet vaatimuksia saudien johtaman operaation lopettamisesta välittömästi. Artikkelin mukaan Iran vaatii USA:lta Lähi-Idän johtavan maan asemaa neuvottelujen loppuvaiheessa olevan kehys-sopimuksen valmistumiseksi määräpäivään 31,03. mennessä.
Pakistan istuu vielä aidalla pystymättä ratkaisemaan, millä tavoin lunastaa lupauksensa tukea saudien operaatiota uhkausten lisäksi. Houti-kapinalliset uhkasivat miehittää Saudi Arabian eteläiset provinssit Asir, Najran ja Jisan, joiden asukkaat kuuluvat kapinallisten kanssa samaan ismaili-vähemmistöön uskoen heidän ottavan heidät ystävällisesti vastaan.
USA:n presidentti Obama puhui saudikuninkaan Salmanin kanssa perjantaina luvaten maansa tukevan Saudi Arabian johtamaa operaatiota Jemenissä. http://www.debka.com/article/24494/Iranian-general-in-Sanaa-to-organize-Yemen-rebel-counter-offensive-for-Saudi-led-attacks
7.       UTISOTSIKOITA
·          USA:n ulkoministeri John Kerry peruutti USA:n matkansa, mikä osoittaa neuvottelujen Lausannessa juuttuneen paikoilleen - taas kerran. Aiemmin kerrottiin, että Kerry valmisteli näyttävää allekirjoitusseremoniaa tiistaiksi. Iran on lisännyt vaatimuksiaan havaitessaan Kerryn epätoivon. http://www.timesofisrael.com/kerry-cancels-travel-plans-to-clinch-iran-deal/,http://www.timesofisrael.com/odds-of-reaching-nuke-deal-over-50-russia-says/,
·         Pääministeri Netanyahu sanoo, ett’ neuvottelun alaisena oleva sopimus Iranin kanssa näyttää pahemmalta, kuin osatiin odottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193322#.VRfMtFPPQzE
·         Israelin armeijan tiedottajan mukaan ISIS-joukot ovat vain kilometrien päässä Israelin pohjoisrajasta ja ovat kokoamassa sinne joukkojaan. Walla! news agencyn mukaan Islamin Valtio on saanut käännytettyä beduiineja Jordanian eteläosassa. Heidän tehtävänään on perustaa tukikohtia Jordanian eteläosaan Israelin rajan tuntumaan, joista voidaan iskeä Israelin puolelle. Walla news raportoi, että vime kuussa 7 beduiinia tunkeutui Jotvatan
kibbutsiin varastaen autoja ja häipyen sitten, eikä heitä ei ole saatu kiinni. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/193326#.VRfNT1PPQzE
·         Israel päätti kolmen kuukauden jälkeen vapauttaa 500 miljoonaa USD humanitäärisistä syistä helpottaakseen PA:n arabien ahdinkoa, joiden palkkoja PA pienensi 40 %. Varoista kuitenkin vähennettiin osa PA:n miljardivelkojen lyhennykseksi Israelin valtion omistamille yhtiöille. PA ilmaisi syvän vastenmielisyytensä tästä epäinhimillisestä ja yksipuolisesta toimesta sanoen sitä laittomaksi. Koskahan PA aloittaisi ensimmäisen humanitäärisen toimen Israelille? http://www.jpost.com/Middle-East/US-EU-welcome-Israeli-decision-to-transfer-Palestinian-tax-funds-395439
·         Netayahulla on vaikeuksia täyttää hallituskumppaniensa toiveet ministeripaikoista ja ehdottaa ministeri luvun nostamista 18:sta + pääministeri lukuihin 21 tai 22. Jewish Home vastustaa luvun nostamista, koska se itse esitti lain muutosta nykyiseksi. Shasin puheenjohtaja Arie Deri vastustaa myös paikkamäärän nostamista vedoten alhaista palkkaa saaviin tai työttömiksi joutuneisiin, joiden on vaikea hyväksyä ministerin korkeaa palkkaa ja siihen kuuluvat verottomat etuisuudet. UTJ ei ole yhtä ehdoton määrän nostamisen suhteen, mutta vastustaa apulaisministereitä. Yait Lapid vastustaa määrän nostamista; Moshe Khalon ei vielä tiedä kantaansa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Negotiating-parties-split-on-Likud-push-to-increase-number-of-ministers-395433
·         Arkeologit ovat löytäneet maailman homokaupungista jäänteitä, jotka osoittavat egyptiläisen setlementin sijainneen alueella, ja että siellä valmistettiin olutta, kuten löydetyistä ruukunpalasista voi päätellä. Mikään ei voita kylmää olutta pahimpaan eikä pienimpäänkään janoon Tel Avivin helteessä, kuten artikkelin kirjoittaja toteaa. Löydöt ovat peräisin varhaiselta pronssikaudelta, kuten arkeologit päättelevät,  n. 35oo vuotta eKr. http://www.timesofisrael.com/ancient-egyptian-brewery-found-in-downtown-tel-aviv/
·         PA:n ilman valtakirjaa toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehottaa arabiliittoa kokoamaan armeijan toimimaan PA:n arabien avustamiseksi iskeäkseen Israelia vastaan kuten se tekee Houteja vastaan Jemenissä. Abbas ei usko, että Israel siirtää lupaamansa varat PA:n tileille. Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah puolestaan kehottaa Saudi Arabiaa kääntämään aseensa Israelia kohti eikä muslimiveljiin. http://www.timesofisrael.com/abbas-urges-arabs-to-intervene-in-conflicts-across-region/,

Post a Comment