Sunday, March 22, 2015

SUNNUNTAI 22.03. 15

SUNNUNTAI 22.03.15
1.       ISRAELISSA on eletty viikon ajan eräänlaisen takatalven kourissa. Ilma on ollut viileä ja tuulinen, yöllä viiden ja kahdeksan lämpöasteen välillä. Tänä sunnuntai-aamuna mittari näytti kahdeksaa lämpöastetta, ja sisälläkin vain 14, mikä alkaa tuntua luissa ja ytimissä. Mutta mikäli ennusteisiin on uskomista, muutos parempaan alkaa huomenna ulkoisen lämpötilan osoittaessa 10 -18 +C-astetta, ja lämpeneminen jatkuu seuraavina päivinä siten, että keskiviikoksi luvataan 11 -22 +C-astetta. Taivas on koko ennusteajan puolipilvinen eikä sateita luvata.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 6 -14; Tiberias 11 -19; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -24 +C-astetta. Tuulen voimakkuudesta ei mainita, mutta jos se pysyy samoissa lukemissa kuin tänään, ilma tuntuu lämpenemisestä huolimatta viileältä.

2.       PRESIDENTTI Reuven Rivlin tapaa tänään puoluejohtajia kyselläkseen heiltä, ketä he suosittelevat hallituksen muodostajaksi ja pääministeriksi, kuten laki määrää. Eräs toimittaja letkautti, että PA odottaa, mille Netanyahulle presidentti antaa hallituksen muodostamistehtävän: sillekö, joka viikko sitten vakuutti, ettei hänen pääministerikaudellaan perusteta Palestiinan valtiota; vaiko sille, joka pari päivää sen jälkeen sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta? Käytännössä Rivlinillä ei liene paljon vaihtoehtoja Likudin repiessä 7 kansanedustajan kaulan pahimpaan kilpailijansa Zionistiseen Unioniin, mikä tarkoittaa Labouria. Bennett syyttää tästä Netanyahua, että tämä varasti 4 edustajanpaikkaa Jewish Home puolueelta pelotellen ikävillä seurauksilla, ellei Likud saa tarvittavaa äänimäärää.

PRESIDENTIN kansliaan kokontuvat tänään seuraavien puolueiden edustajat: Likud; Zionistinen Union; yhteinen Arabilista; Jewish Home, Shas ja UTJ. Huomenna maanantaina ovat vuorossa Yesh Atid, Kulanu, Israel Beitenu ja Meretz, jonka puheenjohtaja Zahava Galon peruutti eronsa puolueen edustaja- määrän noustessa yhden edustajan verran viiteen.

MINISTERIPAIKKOJEN kärkkymisen ohella Kulanu ja UTJ käyvät kovaa kissan hännän vetoa Knessetin vaikutusvaltaisen talousvaliokunnan puheenjohtajan paikasta, kuten Israelin NRG uutistoimisto raportoi. Puolueen puheenjohtajan Moshe Kahlonin kanslia ilmoitti haluavansa talousministerin lisäksi rahoituskomitean puheenjohtajuuden sekä asuntoministerin paikan.
UTJ haluaa kuitenkin, että entisen talousvaliokunnan puheenjohtajan Moshe Gafnin palaa puheenjohtajaksi johdettuaan sitä 2009 -2013.
Likudin kansliasta todetaan, että kompromissin saavuttamiseksi talousvaliokunnan puheenjohtajuus annetaan UTJ:lle, mutta Likud lupaa, ettei se vastusta Kahlonille tärkeiden lakien etenemistä hallituksessa.

NETANYAHUN valitsemista pääministeriksi kannattavat viisi kuudesta hallituspuolueiksi kaavailluista – Likud (30), Kulanu (10), Jewish Home (8), Shas (7) ja UTJ (6), mutta Israel Beitenu (6) ilmoittaa kantansa sunnuntaina. Näiden puolueiden yhteinen edustajamäärä on 67 eli selvä enemmistö Knessetin 120 kansanedustajan määrästä. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman haluaisi sada puolustusministerin paikan, mitä Netanyahu ei halua antaa.
Netanyahu haluaisi pitää puolustus-, ulko- ja taloudenministerit nykyisissä viroissaan, kuten TV-kanavilla spekuloidaan.  
Nykyinen ulkoministeri Liberman vihjailee jäävänsä ulos hallituksesta, ellei hän saa puolustusministerin paikkaa.
Netanyahu suositus on pitää Moshe Yaalon puolustusministerinä; Liberman ulkoministerinä ja Naftali Bennett talouden ministerinä, mikä ei tyydytä Bennettin kaavailuja ministerin paikoista.  
Moshe Kahlon haluaa talousministeriön lisäksi muita tärkeitä ministerinpaikkoja puolueensa jäsenille.
Shasin puheenjohtaja Arie Deri haluaisi sisäministerin paikan, mutta Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid varoitti Netanyahua antamasta sitä hänelle. Lapid kehuu puolueensa olevan puhdas korruptiosta, mitä Deri ei ole. Shasin kansliasta vastattiin Lapidille, ettei Shas ota komentoja vastaan tältä henkilöltä. ”Israelin historian heikoin talousministeri, joka köyhdytti satoja tuhansia perheitä vieden heiltä leivän turvan, kehtaa ojentaa meitä. Kahden vuoden amatöörimaisen johdon jälkeen. Israel ansaitsee kokeneen johtajuuden”, Shasista todetaan.

PRESIDENTTI Rivlin sanoo suosivansa yhteishallitusta koetellen sekä Benyamin Netanyahun, että Isaac Herzogin vastuuntuntoa huomioiden vaarallisen tilanteen, jossa Israel elää useiden uhkakuvien ympäröimänä. Hänellä ei kuitenkaan liene paljon liikkumatilaa vaikuttaa puolueiden päätöksiin., http://www.timesofisrael.com/rivlin-set-to-meet-with-parties-as-coalition-jockeying-continues/

3.       Labour-johtaja Isaac Herzog vahvistaa, että Netanyahy etsi mahdollisuutta yhteishallitukseen Zionsitisen Unionin kanssa.
Netanyahu lähetti entisen IDF:n yleisesikuntapäällikön Natan Eshelin tunnustelemaan Herzogin halukkuutta suostua yhteishallitukseen Netanyahun johdolla, Herzog paljasti lauantai-iltana.
TV-10 takana olevat lähteet ovat vahvistaneet Eshelin toimineen epävirallisesti tunnusteluissaan yhteishallituksesta, mutta että Herzog torjui mahdottomana esityksen yhteishallituksesta Netanyahun kanssa.

Labour-puolueen yksi vaaliteema oli Meretzin alun pitäen julkistama vaatimus: ”kuka tahansa paitsi Bibi”. Etenkin Livnille olisi vaikea asettua Netabyahun alaisuuteen, jota hän vihaa ja halveksuu aidosti kaikella loukatun naisellisuutensa voimalla, kuten hän ilmoitti oikeus-ministerikautensa lopulla ennen jouduttuaan erotetuksi.
Herzog kumoaa tiedot, että Livni eroaa Unionista voidakseen liittyä Netanyahun hallitukseen. Kestääkö Labourin ja Hatnuan unioni, on toinen kysymys.
Herzog vaatii, että Netanyahun tulee sopia arabipuolueiden kanssa syntyneen repeämän korjaamiseksi varomattomalla lausunnollaan Israelin arabien lisääntyneestä äänestysaktiivisuudesta, mikä nosti Arabilistan kolmanneksi suurimmaksi ryhmittymäksi Likudin ja Zionistisen Unionin jälkeen. Lausunto antoi aiheen syyttää Likudia rasismista, mistä jopa YK:n Ban ki-Moon varoitti.
Vaikka Bibi vakuutti halottomuudestaan yhteishallitukseen Labourin kanssa, politiikassa takin kääntäminen ei ole epätavallista, kuten kävi Netanyahun vakuutusten muuttuminen kolmen päivän sisällä 23. arabivaltion perustamiseksi juutalaisten tärkeimmille alueille Israelin sydänmailla.
Kulanun ja Israel Beitenun liittymisestä Netanyahun halitukseen ei ole mitään takeita. Moshe Kahlon kuuluttaa ideologiansa merkitystä. ”Emme etsi ministerin paikkoja, vaan menemme hallitukseen saadaksemme aikaan muutosta. Vaalien tulos on yksiselitteinen, mutta yksikään meistä ei syntynyt hallituksessa eikä kenenkään tarvitse olla siellä”, Kahlon selvitti asemaansa.

ISRAELIN DEMOKRAATTINEN INSTITUUTTI (IDI) toteaa, että Israelin arabien aktiivisuus osallistua 17.03.2015 vaaleihin oli n. 70 %, mikä ylittää suuresti edellisten vaalien aktiivisuuden (äänestysvilkkauden) 56.5 %. Herzog totesi Netanyahun varomattomasta lausunnosta, että se nöyryyttää 20 % Israelin kansalaisista ja edellyttää anteeksipyyntöä, mitä myös arabikansanedustaja Ahmed Tibi vaati. Herzog vaatii pääministeriltä toimia tyhjien sanojen sijaan syntyneen repeämän eheyttämiseksi.

Netanyahun kanslian vastineessa todetaan, ettei Bibi hyökännyt arabeja tai heidän äänestysaktiivisuuttaan vaan ulkopuolisten sekaantumista vastaan Israelin vaaleihin tavalla, mitä ei voida hyväksyä. Israelissa on pyritty lain-säädännöllä estämään tämä epäterve taloustuki puolueille ja NGO-järjestöille, mutta se on kaatunut vasemmiston vastustukseen, joka eniten hyötyy siitä,

Jewish Home eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ayetet Shaked totesi Netanyahun varastaneen Juutalaiselta Kodilta neljä kansanedustajaa pudottaen niiden määrän 12:sta kahdeksaan neljännen pääministerikautensa varmistamiseksi. Shaked vaatii, että Bibi tulee korvata puolueen menetykset nimittämällä hallitukseensa kolme ministeriä, Bennett, Ariel ja Shaked.
Netanyahu saa todella hajaantuneen kansan johtaakseen.
4.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama joutui toteamaan, että Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun häilyvä ja muuttuva kanta rauhanprosessiin tekee vaikeaksi edetä valitsemallaan rauhan polulla. Hänen tiedottajansa totesi Median edustajille, että USA:n tulee harkita uudelleen suhtautumistaan Lähi-Idän prosessiin, jota on jatkettu Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien, mutta joka näyttää mutkistuvan entisestän uusien vaikuttajien astuessa näyttämölle. Israelin pelkona on, että Obama lyö hanskat tiskiin ja tulee hyväksymään YK:n ottaman kannan äänestäen arabimaiden esitysten mukana Israelia vastaan. Tarkkailijat otaksuvat, että Obama ilmoitti asiasta Netanyahulle lopulta soitettuaan tälle onnitellakseen vaalivoitosta, mutta esitti samalla Bibille useita lähiajan toimia, joita hän odottaa häneltä.
Tuoreessa lausunnossaan Obama kritisoi Netanyahun Israelin arabeista antamansa lausunnon johdosta todeten mm: ”Vaikka Israel on perustettu perustuen historiallisiin tosiasioihin juutalaisten kotimaana, Israelin demokratia perustuu periaatteeseen kohdella kaikkia kansalaisiaan tasapuolisesti ja rehellisesti. Uskon sen olevan parhaaksi Israelin demokratialle. Jos tämä sumenee, se antaa kansalaisille, jotka eivät usko juutalaiseen valtioon, aiheen vastarintaan ja johtaa demokratian heikkenemiseen”.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Obama-Its-now-hard-to-find-path-on-mideast-peace-process-394663
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Brooklynissä USA:ssa seitsemän saman ortodoksi Sassoon perheen lasta saivat surmansa heidän asuintalonsa palaessa. Tulen arvioidaan voineen syttyä viallisen sapatin kuumalevyn syttymisen johdosta. Uhrit olivat iältään 5 -15 vuosien välillä. Seurakunta kuten koko juutalaisyhteisö ovat shokissa odottamattoman katastrofin vuoksi. Perhe asui vuosikaudet Jerusalemin Har Nof lähiössä ja muutti Yhdysvaltoihin äskettäin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192973#.VQ6IY1PPQzE
·         Israelin druusijohtajat vaativat, että seuraavaan hallitukseen tulee nimittää ei-juutalainen ministeri hoitamaan heidän ja muiden vähemmistöjen asioita. Heidän vaatimustaan käsiteltiin viimeksi Israelin itsenäisyyspäivän aikana. Vähemmistöjen asioita hoiti apulaisministeri, mutta sitä ei ole täytetty Knessetin hajottamisesta lähtien v, 2014. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192972#.VQ6J7VPPQzE
·         USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro valittaa syntynyttä sekavaa tilannetta presidentti Obaman ilmoitettua, että hän tulee arvioimaan uudelleen USA:n ja Israelin välisiä suhteita. Shapiro pyrkii korjaamaan syntyneestä tilanteesta sen, mikä on vielä mahdollista korjata. Hän sanoo, että pääministeri Netanyahun hyppeleminen kahden valtion tukemista sen hylkäämiseen ja taas hyväksymiseen on sekoittanut muutenkin herkkää tilannetta lisää. Kaikkien huulilla on kysymys: Voiko Netanyahun sanaan enää luottaa? Obaman mielilause on ollut jo pitkään, ettei tasapainotilanne voi jatkua loputtomiin ja vaatii muutosta. Obama pani arvovaltansa ja ”Chicagon gangsterinsa” asialle avustamaan Bibin kaatamisessa Labourin hyväksi, ja joutui shokkiin tajutessaan yritystensä epäonnistuneen, joten kosto näyttää varmalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192969#.VQ6OxFPPQzE
·         IDF julkistaa kolmannen tutkimuksensa koskien Gazan kesäsotaa. Alustavien tietojen mukaan kolmea sotilasta syytetään oikeudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192906
·         Turvallisuusjoukot pidättivät kuusi epäiltyä Hamasin jäsentä Kalkiliyassa. Solun jäsenet olivat matkustaneet Jordaniasta Proteceive Edge sodan aikana Gazaan, jossa he saivat terrorikoulutuksen ja ohjeet pommi-iskuihin Israelissa. Sodan jälkeen he palasivat Samariaan ja Kalkiliyaan toteuttaakseen suunnitelmansa terrori-iskuista. He perustivat päämajan ja pommintekopajan kaupungin keskustassa olevaan asuntoon. Kuulusteluissa epäillyt terroristit kertoivat suunnitelmastaan. Shin Ber sanoo tämän osoittavan Hamasin valmiuden kouluttaa ja opastaa jäseniään ulkomailla tapahtuviin hyökkäyksiin, kuten myös sekä Gazan että Jordaniassa asuvien valvojien valmiuden opastaa ja valmistaa terroristeja iskujohteisiinsa ulkomailla. Perimmäisenä pyrkimyksenä oli terrori-iskujen sarja kautta kaivaa maa PA:n alta sen kaatamiseksi, Operaatiota johdettiin Hamasin päämajasta käsin, joka sijaitsee Turkissa. IDF ja Shin Bet toimivat yhteistyössä Hamasin solujen paljastamiseksi ja eliminoimiseksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Security-forces-nab-Hamas-cell-in-kalkilya-that-plotted-terror-bombings-394694
·         Ranska on soittautunut pahimmaksi jarruksi John Kerryn neuvottelujen johtamiseksi pikaiseen sopimukseen, mikä testaa Obaman ulkopolitiikan, joko sen totaalisesta epäonnistumisesta tai osittaisesta voitosta. Kerry vakuuttaa sopimuksen olevan käden ulottuvilla, mutta Iranin ylin kaitsija tyrmää USA:n johdon luotettavuuden sanoen, ettei Obamaan voi luottaa, ja osallistui mielenosoittajien kanssa huutoihin, joissa vaaditaan USA:n kuolemaa. Myös presidentti Rouhani sanoi neuvottelujen edistyneen. Rouhanin aikana Iranin ihmisoikeudet ovat valuneet alemmaksi kuin koskaan aiemmin, vaikka hänen valintaansa ylistettiin maltillisuuden voitoksi Iranissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192962#.VQ6VmlPPQzE, http://www.debka.com/article/24479/France-balks-at-the-US-Iranian-deal-on-five-counts-%E2%80%93-not-least-with-an-eye-on-its-Gulf-ties,
·         Israel vei 1 000 tonnia sementtiä Gazaan samaan aikaan, kun PA:n virkailijat Hebronissa tyhjensivät israelilaisen tavararekan elintarvikkeet kadulle ihmisten hurratessa. Eipä ole ainakaan nälkä Hebronissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192893#.VQ6hUlPPQzE
·         YK:n mukaan Israel on maailman pahin naisten oikeuksien rikkoja. Tämä täytynee lukea siten että Israel on etunenässä estämässä musliminaisten oikeuden luopua kaikista ihmisoikeuksistaan ja alistua orjuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192939#.VQ6iSlPPQzE
·         Maan vajoamiset (sinkholes) lisääntyvät huolestuttavasti       
            Kuolleenmeren ympäristössä, mikä johtunee maaperän kuivumisesta.     Post a Comment