Sunday, March 08, 2015

SUNNUNTAI 08.03.15

SUNNUNTAI 08.03.14
1.       SELKEISTÄ merkeistä voisi päätellä, että talven selkä on taitettu ja kevään tulo on alkanut tosissaan. Talven viileä ote on muuttunut lämpimäksi henkäykseksi heti sunnuntaiaamusta alkaen lämpömittarin osoittaessa 12 astetta, joka päivän aikana noussee 23 asteen tienoille. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen ennusteajan loppuun eli tiistai-iltaan saakka lämpötilan saavuttaessa 25 asteen ennätyksen, mutta keskiviikkona lämpötila notkahtaa uudelleen muutaman asteen alaspäin. Näin ennustaa Times of Israel säätieteilijä, mutta JP edustaa varovaisempaa nousua.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -23; Tiberias 18 -28; Suolameri 22 -30; Eilat 20 -30 +C-astetta. Mutta kuten olen usein aiemminkin varoittanut, ei tämä ole mikään velvoittava ”suolaliitto”, suuriinkin heittoihin ennusteissa on syytä varautua.

2.       PERJANTAIAAMUNA klo kymmenen maissa Rosh al-Amudin lähiössä, lähemmin Shimon HaTzadik kadulla, tapahtunut terrori-isku on vielä tutkimusten alla. Ei vielä tiedetä terroristin henkilöllisyyttä – hän oli kotoisin ehkä Rosh al-Amudista – eikä myöskään, toimiko hän yksin, vai oliko kysymys jonkun järjestön suunnittelemasta hyökkäyksestä. Hamasin tiedottaja Sami Abu al-Suhri sanoo, ettei Hamas ollut sekaantunut siihen. Näin kertoo Jerusalem Post.
Terroristi ajoi autonsa tarkoituksellisesti nais-rajapoliisien muodostamaan partioon jalkakäytävällä haavoittaen heistä neljää ja yhtä pyöräilijää. Hän jatkoi ajoaan satakunta metriä, pysäytti siellä autonsa, tuli ulos autosta heiluttaen kädessään suurta lihaleikkuria aikoen ilmeisesti täydentää iskunsa hyökkäämällä haavoittuneiden kimppuun. Siinä vaiheessa rajapoliisin tukikohdasta tulleet rajapoliisit ja vartija ampuivat terroristia kahdesti rintaan saaden hänet pysäytettyä.

Paikalle tuli kaksi poliisin yksikköä varmistaakseen, ettei paikalla ollut muita terroristeja. Muutamassa minuutissa myös Magen David Adom ambulanssit tulivat paikalle vieden haavoittuneet ensiavun jälkeen Hadashan sairaalaan Ein Keremissä sekä Shaare Zedekin sairaalaan. Terroristi vietíin Hadashan lääkintä keskukseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Car-rams-into-5-pedestrians-in-suspected-terror-attack-in-Jerusalem-393138

3.       Times of Israel lisää edelliseen, että hyökkäys tehtiin lähellä kevyen junan asemaa ja rajapoliisin tukikohtaa. Terroristin nimi on Mohammad Salima, 21-vuotias; tullessaan ulos autostaan hänellä oli kädessään teurastajan puukko, jolla hän yritti osua ohi-kulkeviin ennen kuin poliisit haavoittivat häntä. Hän haavoittui vaikeasti ja on sairaalassa. Myös kolme haavoittunutta naispoliisia en edelleen sairaalassa. Yksittäisiä hyökkäyksiä sekä poliiseja että siviilejä vastaan on tapahtunut pääkaupungin alueella ja etenkin Temppelivuorella. Pormestari Nir Barkat on vaatinut poliisia koventamaan otteitaan väkivaltaisuuksien estämiseksi, mikä on vähentänyt väkivaltaisia hyökkäyksiä etenkin Vuorella. Samaa taktiikkaa noudatetaan myös maanteillä kivittäjiä ja petrolipommien heittäjiä vastaan. Lisäksi väkivaltaissuuksiin syyllistyneiden omaisilta vaaditaan korvauksia aiheuttamastaan taloudellisesta ja henkilövahingoista, minkä uskotaan rauhoittavan tilannetta. http://www.timesofisrael.com/five-wounded-in-suspected-car-ramming-attack-in-jerusalem/
4.       PLO:n hallitus päätti viime viikolla suositella PA:lle, että sen tulee keskeyttää turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa vastaukseksi siitä, ettei Israel ole suorittanut keräämiään vero- ja tulli maksuja PA:n tileille. Israel päätti lopettaa varojen siirrot PA:n esitettyä sotarikossyytöksiä Israelin johtajia vastaan ICC:ssa.
PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas päätti jatkaa turvallisuusyhteistyötä Israelin vaaleihin saakka, mutta lupaa harkita asiaa uudelleen sen jälkeen. Toisten tietojen mukaan PA on tehnyt päätöksen aseellisten väkivaltaisuuksien kiihottamiseksi, joskaan massaiskuja ei ole tehty. USA:n presidentti Barack Obama varoitti Abbasia kiihottamasta tilannetta ennen Israelin vaaleja. PA:n omat parlamenttivaalit ovat viisi vuotta myöhässä, mikä asettaa Abbasin ja hänen nimittämänsä PA:n hallituksen vallan laittomaksi.

ABBAS antoi haastattelun Lontoossa toimivalle Al-Hayat lehdelle todeten, että hän haluaa seurata Israelin maaliskuun 17. päivän vaalien tuloksia, mutta ellei vaalien jälkeinen uusi hallitus vapauta maksuja, hän päättää yhteistyön lopettamisesta Israelin kanssa Länsirannalla ja Gazassa. Sekä USA että EU ovat vaatineet, että Israelin tulee vapauttaa kokoamansa maksut, koska PA:n talous on romahduksen partaalla, eikä selviä hengissä ilman niitä. http://www.timesofisrael.com/abbas-wont-cut-security-ties-with-israel-before-elections/

5.       Iranin ydinaseen valmistumisen uhka on aiheuttanut Lähi-Idän maiden varustautumisen mahdolliseen yhteenottoon joko Iranin johtaman liittoutuman tai Islamilaisen Valtion kanssa.
Aseostojen kärjessä on Saudi Arabia, jonka aseostot nousivat v. 2014 edellisvuoden 6 miljardista 8. 4 miljardiin USD. Yhdessä UAE:n kanssa saudien aseostot olivat v. 2014 yhteensä 8.7 miljardia USD. Intian aseostot olivat viime vuonna 5.8 miljardia USD. Samalla Israel menetti 7. sijan maailman 10 eniten aseita myyneiden joukossa.
Tänä vuonna asetuonti maailmalla noussee 52 % eli 9.8 miljardiin USD, eli 1 USD jokaisesta 7 käytetystä dollarista maailmanlaajuisesti. Arvio perustuu tehtyihin sopimuksiin ja suunnitelmiin aseostoista tänä vuonna.

ARTIKKELIN LAATIOJA Ben Moores sanoo, että aseisiin käytettyjen varojan määrä on ennen kuulumaton, kun huomioi, että Lähi-Itä jatkaa poliittista hajaantumistaan.  Mutta maat, joilla on runsaasti öljytuloja, katsovat aseistautumisen olevan välttämätöntä turvallisuutensa säilyttämiseksi ja oman tulevaisuuden näkynsä toteuttamiseksi. Saudi Arabia on huolestunut alueen geopoliittisesta kehityksestä, kun USA on enemmän kiinnostunut IS:n aiheuttaman uhkan poistamisesta, mutta molempien maiden tavoitteet edellyttävät alueen maiden entistä suurempaa aseistautumista. USA:n taloudelle aseostot merkitsevät myös tervetullutta talouden aktiivisuuden nousua. USA myös hyötyy tästä kehityksestä eniten. Asemyyjien kärjessä ovat Boeing, Lockheed Martin ja Raytheon, jotka kaikki toimivat USA:ssa.

Järjellisesti ajatellen Saudi Arabian ja Iranin tulisi toimia yhteistyössä IS:n etenemisen pysäyttämiseksi, mutta se edellyttäisi Sunni- ja Shia-muslimien vuosisatoja kestäneiden vihollisuuksien ja kilpailun lopettamista. Ne ovat pystyneet toimimaan ennenkin yhteistä uhkaa vastaan, mutta eivät ole vielä siinä pisteessä. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-becomes-worlds-biggest-defense-importer/
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Pääministeri Netanyahu on joutunut ennen näkemättömien hyökkäysten kohteeksi sekä poliittisen opposition että ulkomaisen painostuksen vuoksi, jonka tarkoituksena ja estää hänen uudelleen valintansa. Obaman lähettämät oman vaalitaistelunsa onnistuneesti junailleet agentit ovat USA hallituksen ja EU-maiden rahoittamina lisänneet Netanyahun vastaisen propagandansa volyymia saattaakseen hänet epäilyttävään ja vastuuttomaan valoon äänestäjien silmissä. Viimeisin suuri hyökkäys tapahtui viime viikon lopulla julkistamalla Netanyahun ja Molchon salaiset neuvottelut PA:n edustajien kanssa, jotka perustuivat lähes täysin arabialoitteen pohjalle 1967 linjoin, Jerusalemin jakamisineen, juutalaisyhteisöjen purkamiseen Juudeassa ja Samariassa sekä arabi-pakolaisten paluuoikeuteen ja muihin.
Neuvotteluista oli tietoja uutisissa jo vuosia sitten, mutta oppositio uskoo kansan jo unohtaneen ne. Tämä voi olla myös Obaman kosto Netanyahulle Washingtonin puheen vuoksi. Vaikka pääministeri on kieltänyt neuvottelut perusteettomina, hän on joka tapauksessa joutunut puolustuskannalle, mikä nakertaa hänen uskottavuuttaan 9 päivää ennen vaaleja. Sekä Likudin että Jewish Home parissa on huomioitu operaation vaarallisuus, mutta niiden vastahyökkäyksessä on puolustelun makua ja paniikin tuntua. Netanyahu on kuitenkin kansan suosikki pääministeriksi 52 %:n kannatuksella. Yli kolmannes kansasta haluaisi hallituksen kokonaan uudelta pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192272#.VPwMrOrPQzE
·         Rukousviittaansa ja fylaktereihinsa pukeutunut juutalaismies sai syytteen yleisen turvallisuuden vaarantamisesta ajaessaan autollaan Jerusalemissa. Naistuomari Sharon Larry-Bavli antoi päätöksen toisten autoilijoiden hengen vaarantamisesta huomioiden, ettei syytetty ollut paikalla asiaa käsitellessä, vaikka hänet oli velvoitettu siihen. Tuomari lätkäisi miehelle 1000 NIS sakon ja määräsi hänen ajokorttinsa takavarikoitavaksi neljä kuukauden ajaksi 3 kuukauden koeajalla. Jotkut voivat nähdä naistuomarin päätöksessä antaa maksimirangaistus vähäisestä rikoksesta uskonnollista vainoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192274#.VPwNU-rPQzE
·         Iranin uskonnollinen johtaja, ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on Breitbartin julkaiseman uutisen mukaan kuollut. Mitään virallista ilmoitusta ei ole julkaistu, vaan tieto perustuu internetin vihjeisiin. Khamenei julkisti ennen kuolemaansa useita ilkeän kärjekkäitä hyökkäyksiä Israelia vastaan, josta hän ei koskaan käyttänet sen oikeaa nimeä. Hänen twiittaamissaan lausunnoissaan esiintyi tuomioita kuten: ”Sionistihallitusl ei tunne mitään rajoja ilkeydessään, julmuudessaan, ja ihmisoikeuksien rikkomuksissaan polkien maahan inhimilliset oikeudet ja etiikan. He ylpeilevät rikoksistaan, kansan murhistaan, massatuhoistaan, lasten, naisten ja kodittomien surmaamisesta”. Toisessa lausunnossa hän kutsui Israelia ilkeimmäksi terroristiksi. Viimeisen tiedotteen mukaan hänet kiidätettiin sairaalaan hänen useitten elintoimintojensa massatuhoutumisen vuoksi. Hän julkisti yhtä kiivaita USA:n vastaisia hyökkäyksiä neuvottelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192270#.VPwP7erPQzE
·         Vaaliuutisia lyhyesti. Liberman vastustaa hallitustyötä haredimin kanssa. –Arabiliittoutuman ehdokas Haneen Zoabi sanoo, ettei se halua Herzogia pääministeriksi. – Likud sanoo, että Tel Avivin massa kokous oli rahoitettu ulkomaisten lähteiden toimesta. – Yair Levin (Likud) syyttää Mossadin entistä johtajaa Meir Dagania vastuuttomista lausunnoista ja puheista, jotka vaarantavat valtion turvallisuuden. Dagan oli pääpuhuja Labourin ja Meretzin järjestämässä vaalitilaisuudessa Tel Avivissa eilen illalla, johon osallistui 30 000 ihmistä. Mielenosoituksessa vaadittiin Netanyahun poistamista poliittisesta elämästä tai ainakin estää hänen uudelleen valintansa. Presidentti Reuven Rivlinillä on kitkuinen tehtävä valitessaan uuden hallituksen muodostajan ja potentiaalisen pääministerin. Dagan syyttää Netanyahua Gazan kesäsodasta ja nykyisen turvallisuustilanteen heikkoudesta. Hänen mukaansa Netanyahulta puuttuu kyky nähdä asioita ja suunnitella tietä eteenpäin. – Vasemmisto syyttää Netanyahun hallitusta ”tuhojen hallintahallitukseksi” ilman omaa näkyä tulevaisuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192259#.VPwUMOrPQzE
·         Asevelvollisten motivaatioaste on edelleen 75 % maajoukkojen osalta. Uudet asevelvolliset astuvat ruotuihinsa useimmiten maaliskuussa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ahead-of-draft-IDF-says-motivation-for-combat-units-stands-at-75-percent-393254
·         Iron Dome patteristojen onnistuneen torjunnan pelottelemina Hamasin suunnittelijat ovat siirtymässä lyhyen matkan raketteihin ja kranaatteihin. Sen mukaan pitkän matkan raketit eivät tuoneet toivottua tulosta. Tämä merkitsee sitä, että Gazan rajan pinnassa sijaitsevat juutalaisyhteisöt tulevat olemaan entistäkin kovemman tulituksen alla. http://www.timesofisrael.com/dampened-by-iron-dome-hamas-shifts-to-short-range-rockets/
·         IS:n joukot jatkavat hillitöntä kulttuuriterrorismiaan tuhoten äärettömän arvokkaita arkeologisia ja historiallisia kohteita Irakissa ja Syyriassa, joista useita ei ole tutkittu eikä kirjoituksia tulkittu. Viimeisin kohde UNESCO:n muinaiskohteiden listalla oleva Hatran kaupunki, jota he tuhoavat tuhottuaan aiemmin Nimrodin aikaa kuvaavat patsaat ja kirjoitukset. IS:n ahtaan tulkinnan mukaan ne edustavat epäjumalanpalvontaa ja sellaisenaan saastaisuutta, jotka tulee tuhota säilyttämisen asemesta. Muinaisia arkeologisia aarteita on ilmestynyt myös välittäjien tiloihin, joista niitä myydään korkealla hinnalla keräilijöille. Niiden historiallinen tai arkeologinen arvo kuitenkin laskee, koska ei tiedetä miltä ajalta ja mistä ne ovat peräisin.  http://www.timesofisrael.com/is-destroying-iraqs-ancient-archaeological-city-of-hatra/
·         New Yorkin entinen pormestari Giuliani syyttää Obamaa vastuuttomasta toiminnasta Iranin ydinaseneuvotteluissa, koska kukaan ei voi taata, että he tulevat muuttamaan epäuskottavuutensa kokonaan sopimuksen ansiosta. http://www.timesofisrael.com/giuliani-slams-obamas-reckless-stance-on-iran/
·         Israelissa harkitaan oman Suezin kanavan rakentamista Ashkelonista Eilatiin, jolla helpotettaisiin Egyptin omistaman kanavan kapasiteettia ja ehkä nopeutettaisiin liikennettä. Kanava kulkisi ensin Jordanin uomaa pitkin 80 km ja kääntyisi sieltä länteen. Se olisi 100 km pitempi kuin Suezin kanava, joka on 193 km:n pituinen. Sellaisen kanavan rakentaminen olisi valtava urakka eikä halpa, mutta se toisi valtavia etuja. Israel antoi kiinalaisille urakan kaivaa rautatie Ahskelonista Eilatiin, mutta ei olisi vaihtoehtoinen edellisen kanssa.  Egypti suunnittelee toisen kanavan rakentamista entisen rinnalle. http://www.jpost.com/Opinion/An-Israeli-Suez-Canal-393225


               Post a Comment