Friday, March 20, 2015

PERJANTAI 20.03.15

PERJANTAI 20.03.15
1.       PERJANTAIAAMUN lämpömittari osoitti 8 lämpöastetta, mutta siitä huolimatta ilma tuntui lähes kolealta. mikä johtunee osaksi ilman korkeasta kosteuspitoisuudesta. Lännen ja pohjoisen puolella näkymä on sumuinen ja epäselvä, mutta tuuli on heikko. Puolipilvisyys jatkunee ennusteen mukaan tänään ja huomenna sekä maanantaina, sunnuntaina on aurinkoista. Lämpötilan ennustetaan nousevan tuntuvasti maanantaista alkaen. Sateet ovat toistaiseksi ”menneet menojaan” korkean veisun sanoin. Lämpötilat tänään: Jerusalem 8 -16; Tiberias 12 -21; Suolameri 18 -28; Eilat 14 -.26 +C-astetta. Ilma on vielä viileä etenkin auringon laskettua, mikä kannattaa huomioida vaatetuksen suhteen.

2.       USA:n ulkoministeri John Kerry toimi edes alkeellisten diplomatian sääntöjen mukaan onnitellen Netanytahua vaalivoiton johdosta, mutta presidentti Obamalla oli vaikeuksia niellä loukatun ylpeytensä vaatimuksia viivytellen onnittelusoittoaan torstai-iltaan saakka saatuaan viestin, että Netanyahu oli pyörtänyt juuri ennen vaalipäivää antamansa epäpyhät sanansa, ettei arabivaltiota perusteta hänen hallituskautensa aikana, luvaten sittenkin kannattaa kahden valtion periaatetta. USA:n turvallisuusneuvoston lausunnossa todettiin: ”Presidentti Obama soitti Israelin johtajalle onnitellen häntä vaalivoitosta ja enemmistön saavuttamisesta Knessetissä”.
Valkoisen Talon lausunnon mukaan Obama tähdensi USA:n läheisiä suhteita armeijan, tiedustelun ja turvallisuusyhteistyön alueilla Israelin kanssa, mikä ilmentää syvää ja horjumatonta toveruutta – ei ystävyyttä - molempien maiden välillä. Molemmat johtajat lupasivat informoida toisiaan vaikeissa alueellisissa kysymyksissä mukaan lukien ongelmallisen Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaiseminen.

Netanyahun hyppeleminen arabivaltion kieltämisestä sen tunnustamiseen muutaman päivän sisällä ei ole omiaan herättämään luottamusta häneen enempää Israelissa kuin PA:n arabien ja maailman yleisessä mielipiteessä. Arabit, jotka ovat lähempänä erämaan rajuissa olosuhteissa asuvia beduiineja, ovat säilyttäneet luontaisen ominaisuutensa nähdä ihmisen teeskentelyn lävitse. Siksi he eivät ole koskaan luottaneet Netanyahuun, joka totesi Jasser Arafatille, ettei tämä taida luottaa häneen, johon Arafat vastasi ilmeisen rehellisesti: En koskaan. Politiikassa ja rakkaudessa kaikki keinot ovat luvallisia, kuten sanotaan. Bibi oli ilmeisen kauhuissaan mahdollisuudesta, että hän häviää vaalit ja siksi sanoi, mikä ei tullut sydämestä, ja mikä osoittautui pelkäksi vaalitempuksi äänten voittamiseksi.

Se kuitenkin riitti USA:n presidentin loukatulle ylpeydelle reaalipolitiikan nimissä.
Valkoisen Talon lausunnossa tähdennettiin USA:n pitkäaikaista tukea kahden valtion periaatteelle jonka päämääränä on turvallinen Israel itsenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion rinnalla. Valkoisen Talon tiedottaja kertoi aiemmin medialle, että Obaman hallitus tulee arvioimaan uudelleen Israelille antaman tuen YK:n elimissä, mikä toteutuessaan olisi tarkoittanut, ettei USA enää käytä veto-oikeuttaan tai sen uhkaa Israelia haavoittavien päätöslausuntojen estämiseksi YK:n turvallisuus-neuvostossa ja muissa instituutioissa.

OBAMA oli pannut koko arvovaltansa peliin estääkseen Netanyahun puheen USA:n kongressille pelätessään sen voivan vaikeuttaa Iranin kanssa kriittisessä vaiheessa olevia ydinneuvotteluja.
Toiseksi hän oli antanut runsasta taloustukea Netanyahun uudelleenvalinnan estämiseksi toimiville järjestöille lähettäen oman voitolliseen vaalikamppailuun osallistuneen karhukoplansa Israeliin avustamaan Herzog/Livnin vaalityötä oikeiston voittamiseksi. Obama joutui shokkiin tajutessaan, etteivät hänen hyväksi havaitut lääkkeensä toimineetkaan Israelin sekavassa ja vaikeatajuisessa vaalimyllyssä.
Bibin julkinen takinkääntö antoi hänelle sopivan verukkeen niellä kiukkunsa.

OBAMA vakuutti Netanyahulle, että USA tulee pyrkimään kaiken kattavaan sopimukseen Iranin ydinteollisuutta koskevassa kysymyksessä. USA on kuitenkin valmis hyväksymään, että Iran saa pitää ainakin 6 000 sentrifugia toiminnassa, sen ei tarvitse romuttaa sen yli meneviä moottoreita eikä purkaa kiistanalaisia ydin-laitoksiaan, joiden toimintaa valvotaan IAEA;n tarkastajien toimesta.
Israelin pelkona on, ettei Iran tule noudattamaan solmimiaan sopimuksia, kuten se ei ole kunnioittanut aiempiakaan. Siksi Israel on ollut lähellä iskeä yksipuolisesti Iranin ydinlaitoksiin, mutta pidättäytynyt siitä peläten USA;n vastatoimia, joihin kuului USA:n peitelty uhkaus ampua alas Iranin ylle pyrkivät IAF:n koneet. Erään huomioitsijan mukaan Israel on nyt lähempänä kuin koskaan iskeä Iraniin.

USA syytti Netanyahua rasismista kritisoidessaan USA:n tukemien bussien kuljettaessa Israelin arabeja vaalipaikoille. Obaman kanslia kutsui sitä ”Israelin harjoittamaksi kyyniseksi vaalipäivän taktiikaksi”.
USA valmistelee uutta aloitetta rauhanneuvottelujen uudelleen aloittamiseksi. Abbas sanoi eilisessä lausunnossaan, että neuvottelut Israelin kanssa ovat ohi. Hän haluaa paneutua nyt Israelin johtajien syyttämiseen sotarikoksesta ICC:n oikeudessa. Abbasia vastaan on esitetty ainakin pari syytöstä terrorismista samassa oikeudessa. http://www.timesofisrael.com/after-wait-obama-congratulates-netanyahu-on-election-victory/

3.       USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner kritisoi Obaman tapaa suhtautua Netanyahuin voittoon maaliskuun 17. päivän vaaleissa kutsuen hänen myöhäistä onnitteluaan journalistin kysymykseen ”laimeaksi” röhönaurun saattelemana.
Boehner esitti kutsun Netanyahulle tulla puhumaan kongressille neuvottelematta siitä ensin presidentti Obaman kanssa, joka katsoi sen loukkaavan hänen arvovaltaansa ja kieltäytyi ulkoministerinsä ja varapresidenttinsä kanssa tapaamasta Israelin pääministeriä Washingtonin vierailun yhteydessä keksien kaikenlaisia verukkeita ulkomaanmatkoista lähtien.

Boehner kiitteli Netanyahun antautumista puhua kongressille jopa oman vaalityönsä kustannuksella pari viikkoa ennen vaaleja. Boehber sanoi, että oli tärkeää sekä USA:n kansan että koko maailman saada kuulla Israelin pääministerin huolen Lähi-Itää ja koko maailmaa koskevasta uhkasta, jos Iran saa rakentaa ydinpomminsa. Juutalainen painostusjärjestö USA:ssa JStreet teki myös kaikkensa estääkseen Netanyahun uudelleen valinnan. Sen lausunnossa kuvastuu syvä pettymys syyttäen Netanyahun repineen hajalle USA;n kahden puolueen tuen Israelille sekä syyllistyneen pelottelun ja rasismin käyttämiseen. http://www.timesofisrael.com/boehner-mocks-administration-reaction-to-netanyahu-win/

4.       KAHDEN valtion periaatetta on pyritty toteuttamaan väen vängellä, mutta se on osoittautunut kuin elävän kyykäärmeen tunkemiseksi pulloon, jossa helposti saa myrkyllisen piston omaan käteensä, kuten monet ovat joutuneet kokemaan. Mielipiteet ovat kuitenkin luutuneet niin tiukasti tämän mahdottoman yhtälön ratkaisemiseksi vain yhdellä vääräksi osoittautuneella tavalla, ettei kukaan ole uskaltanut edes esittää mitään muuta joutumatta syytetyksi rasistiseksi tai haihattelijaksi. Sen taakse ovat asettautuneet maailman johtavat maat ja yhteisöt: USA, YK, EU, arabit sekä Afrikan maat, joille lopultakaan kysymys ei paljoa merkitse.

TRI Mordechai Kedar Begin/Sadat keskuksen strategisten asiain osastolta on uskaltautunut tarttumaan tähän niljakkaaseen kysymykseen, josta ei tiedä, mikä on häntä ja mikä pää, ja esittää omana ratkaisunaan PA:n ja Hamasin hallitsemien kaupunkien muodostamiseksi UAE:n tapaan itsenäisten kaupunkien muodostamaksi emiiri-kunnaksi. Hän katsoo, että arabien asuttamat kaupungit, jotka kaikki sijaitsevat ns. A-alueella, jossa niillä on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu – Jenin, Sikem (Nablus); Ramallah, Jerico, Tulkarm. Kalkiliya Jerusalemissa. arabien asuttama osa Hebronia – muodostaisivat seitsemän itsenäisen kaupungin muodostaman emiraatin – tai kahdeksan, jos Gaza otetaan mukaan, jossa voisi toteutua sama idea.

Tri Kedar sanoo, että maailmassa on useita kaupunkivaltioita, jotka toimivat erittäin hyvin ja kukoistavat, usein paljon paremmin kuin keinotekoiset valtiot. Hän ei näe kysymystä rajoista kovin tärkeiksi, sillä ei niitä ole veistetty kiveen.
Hän kehottaa katsomaan arabimaihin, joissa on voimakas jako alueisiin heimosidonnaisuuden tai uskonnollisten vakaumusten mukaan. Hän näkee samanlaisen heimojakaantumisen PA:n ja Hamasin asuttamilla alueilla: Erekatit Jerikossa, Barghoutit Ramallahissa, Jabarit Hebronissa ja Masrit Sikemissä.

ONGELMAN muodostaa se, että Yasser Arafatin mukana tulivat Libanonin sodissa parkkiutuneet sotilaalliset johtajat, jotka kaappasivat vallan Israelin heille luovutetuissa kaupungeissa muodostaen Palestiinan auktoriteetin. Kaupunkien asukkaat kokevat sen hallinnon vieraaksi, eikä sillä ole mitään tunne- tai heimo-yhteyksiä kaupunkien alkuperäisten asukkaitten kanssa. Kukaan ei valinnut heitä kansan johtoon, vaan he nimittivät itse itsensä. Suoritetuissa vaaleissa he asettuivat ehdokaslistojen kärkisijoille syrjäyttäen paikalliset ehdokkaat.

KEDAR esittää PA.n romuttamista ja vallan siirtämiseksi pakallisille kaupunkien hallituksille, joille tukijamaat voisivat ohjata tukensa. PA/PLO pelkää heimojen valtaa, jotka puolestaan pelkäävät PA/PLO:n valtaa, joiden he katsovat kaapanneen vallan ja käyttävän resursseja omaksi hyödykseen ylläpitäen syvää korruptiosta.
PA/PLO:n johtama talous on konkurssin partaalla, ja PA:n puheenjohtaja, itseään presidentiksi kutsuma, Mahmoud Abbas uhkaa järjestelmän romuttamisella. Tämä olisi hyvä tilaisuus toteuttaa tri Kedarin kehittelemä idea.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192908#.VQvQFFPPQzE

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hamas näkee taivaanmerkkien osoittavan, ettei taloudellinen tilanne parane itsestään, ja haluaa kokeilla taas kerran yhteishallitusta PA:n kanssa. Hamas-johtaja Ismail Haniyeh toteaa puheessaan kansainvälisen, alueellisen ja sionistisen edistymisen osoittavan, että periaatteilleen antautuneet ihmisryhmät menestyvät. Hän kehotti palestiinalaisten johtavien ryhmittymien toteamaan vallitseva tilanne ja kokoontumaan päättääkseen uudistuksista. Jako Hamasin ja PA:n välillä tulee lopettaa, toteuttaa Hamasin ja Fathin välille solmittu sovintosopimus, presidentin ja parlamentin vaalit on pidettävä ja PLC:n tulee kutsua PLO:n johto kokoon päättämään asioista, mitä ei ole tapahtunut Gazan kesäsodan jälkeen. Hamas ja Israel neuvottelevat viiden vuoden rauhansopimuksesta, joka pääsi vuotamaan julkisuuteen. Haniyeh hämmästelee, miksi PA pidättää kymmenittäin Hamasin jäseniä ja tukijoita hallitsemillaan alueilla Länsirannalla ilman syytä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192922#.VQve0FPPQzE
·         Palestiinan Kansallinen Neuvosto päätti julkistaa laatimansa suunnitelman taloudellisen sodan aloittamiseksi Israelia vastaan. Yhteistoiminta Israelin kanssa lopetetaan ja Israelin tavaroiden ja tuotteiden boikottia syvennetään. PA päätti hätäbudjetin toteuttamisesta jäädyttäen 70 % PA:n budjetista. PLO:n apulaispääministeri ja kansallinen talousministeri tri Mohammed Mustafa paljasti torstaina Ramallahissa suunnitelman yksityiskohtia Maan uutis-toimistolle. Israel jäädytti tammikuussa keräämänsä arabien vero ja tullisaavat 127 miljoonaa USD, mikä vastaa 70 % PA:n budjettivaroista, kuten PA:n talousministeri Shukri Bishara kertoi. Mustafa kehottaa syventämään Israelin tuotteiden boikottia ja laatimaan listan yhtiöistä, joita se koskee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192924#.VQvjLlPPQzE
·         Obaman hallitus ei oikein usko silmiään ja korviaan pääministeri Netanyahun äkillisestä mielenmuutoksesta kieltää kahden valtion periaate ja muuttaa mielensä muutaman päivän päästä päinvastaiseksi. Obaman tiedottaja kutsui kolmen päivän sisällä tapahtunutta muutosta paniikkireaktioksi. http://www.timesofisrael.com/obama-administration-rejects-netanyahu-backtrack-on-two-states/

Post a Comment