Friday, March 13, 2015

PERJANTAI 13.03.15

PERJANTAI 13.03.15
1.       ISRAELIN vaaliennusteet osoittavat, että Likudin loppukiri alkoi liian myöhään, jos se ylipäänsä alkoikaan. Aamun uutisten mukaan Herzog/Livni kaksikon johtama Sionistinen Unioni Labourin ja Hatnuan välillä on päässyt repäisemään neljän kansanedustajan kaulan Likudiin nähden luvuin 25 -21. Eilen illalla TV:n tentissä puhunut Herzog esiintyi uskoa ja luottamusta uhkuen, vaikka hänen poikamaisen nuorekas esiintymisensä ei oikein tukenut sinänsä oikeita sanavalintoja. Miten hän siitä pystyisi miehistymään, on ajan kysymys, jos sitä hänelle annetaan. Tuntien Livnin vallanjanon on luultavaa, että Tzipi Livni tulee toimimaan päättävänä elimenä, jos valtiolaivan ohjaus uskotaan heidän käsiinsä.

Herzog ei tässä vaiheessa sano haluavansa yhteishalitusta Likudin – ja oikeiston – kanssa, minkä johdosta hän joutuisi liittoutumaan Meretzin ja Arabiunionin kanssa, mikä herättää vaikeita turvallisuusongelmia. Herzog tarjoaa Ahmed Tibille paikkaa arvostetussa ulko- ja turvallisuusvaliokunnassa, mikä mahdollisuus kauhistuttaa monia puoluekannasta riippumatta. Tibi on toistanut Israelia syyttäviä ja tuomitsevia lausuntojaan, jotka jotkut ovat antaneet aiheen kyseenalaista hänen uskollisuutensa Israelin valtiota kohtaan samaan aikaan samaistumalla PA:n arabeihin.
Meretz on entinen kommunistinen puolue, jonka johtajan Gal Onin antamat lausunnot antavat myös aiheen epäillä hänen todellisia motiivejaan. Meretzin vihamieliset suhteet haredi-puolueisiin vaikeuttaisivat Herzogin johtaman hallituksen toimia, jos sellainen muodostetaan.

ARABIUNIONIN edustajat toisaalta ovat innoissaan vaaliennusteiden antamasta suosiosta, mikä voisi nostaa heidät hallitukseen, mutta toisaalta heillä on epäilyksiä, ettei Herzog/Livni unioni toisi muutosta palestiinalaiskysymyksen hoitamiseksi.
Erään arvion mukaan uusi hallitus voisi olla seuraava: Sionistinen Unioni (25); Arabiunioni (15); Yesh Atid (12); Kulanu (7); Meretz (5), yhteensä 63 kansanedustaja. Kulanu ja Yesh Atid ovat vakuuttaneet, etteivät he istu samaan hallitukseen Meretzin kanssa; ja arabiunioni sanoo vieroksuvansa sionistisia arvoja.
Presidentti Reuven Rivlin sanoo, että hän haluaa hallituksen muodostamista mahdollisimman pian, ja että hän suosittelee yhteishallitusta, jota johtaisi eniten ääniä saaneen puolueen puheenjohtaja.
Gallupeissa Benyamin Netanyahu saa edelleen vahvan 48 %:n kannatuksen pääministeriksi Herzogin 36 prosenttia vastaan, joskin ero pienenee. Toisessa gallupissa 41 % suosittaa Bibiä, 48 % vastustaa. Herzon ei halua vuorotella Bibin kanssa pääministerinä mahdollisessa yhteïshallituksessa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Post-poll-Zionist-Union-extends-its-lead-over-Likud-393810,
UTJ:n Yaacov Litzman sanoo, ettei hän vastusta liittymistä Sionistisen Union johtamaan hallituksen, mutta ei Yair Lapidin johtaman Yesh Atidin kanssa. Meretz-puolue on hänelle sopiva, mistä hänellä on myönteisiä kokemuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192559#.VQJ_RVPPQzE
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) sanoi useille TV-yhtiöille antamissaan haastattelulausunnoissa, ettei hallitus ollut onnistunut asuntojen rakentamisessa eikä joillain muillakaan aloilla, mutta lupasi korjata asiat seuraavan hallituksensa aikana. Hän torjui ajatuksen vaalitappiosta todeten, että kansa haluaa hänet. Hän valitti vaimonsa Saran joutumisesta hyökkäysten kohteeksi perusteettomin syytöksin, mikä ei ole voinut olla vaikuttamatta hänen toimintaansa. Tappion kalkki olisi hänelle tosi karvas, ja hän epäilee Herzog/Livni kaksikon kykyyn johtaa maata vaikeiden kysymysten ristitulessa, joiden aiheuttamia paineita he eivät kestäisi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4636545,00.html

2.       DEBKAFILE kertoo omassa analyysissaan, että Netanyahu näyttää riutuneelta ja pettyneeltä ellei peräti pelokkaalta havaitessaan voiton lipsuvan käsistään, mutta hän jatkaa taistelua vieraillen useissa kohteissa Mahane Yehuda vihannestorilta alkaen, jossa häntä suositaan. Herzog vieraili Tel Avivin vihannestorilla, jossa kansa huuteli Bibi, Bibi, mikä ei varmaan rohkaissut häntä.
DF:n mukaan Bibi keskittyi liikaa Iranin kysymykseen, mikä ei ole enää keskeinen kysymys Israelissa, ja odotti liikaa Washingtonin puheestaan, mikä sopi amerikkalaisille, mutta ei siinä määrin israelilaisille. Sen sijaan hänen olisi pitänyt keskittyä Juudean ja Samarian aiheuttamaan turvallisuuskysymykseen, jossa Hamas vaanii tilaisuutta poistaa PA Hizbullahin avulla, ja jonne myös IS pyrkii ulottamaan toimintaansa uhaten Tel Avivia ja muita rannikkokaupunkeja. Lisäksi hänen hallituksensa epäonnistuminen sosiaali- ja asutuskysymyksissä sai kansan tuntemaan, että Bibi oli vieraantunut alemmasta ja keskitason kansasta. http://www.debka.com/article/24455/Netanyahu-and-his-Likud-are-running-out-of-time-to-survive-the-March-17-ballot

3.       PA:n poliisijoukot pidättivät viime viikon aikana viitisen sataa Hamasin jäsentä ja kannattajaa, mikä antoi Hamasille aiheen syyttää PA:n toimivan IDF:n käsikassarana. Syytös liittoutumasta Israelin kanssa on vakava syytös arabimaailmassa, josta helposti voi joutua kuoleman uhkan alaiseksi.
Hamasin tiedetään suunnitelleen toistuvasti Abbasin teloittamista ja PA:n hallinnon kaatamista. Vain IDF:n läsnäolo Juudean ja Samarian alueilla on pysyttänyt PA:n vallassa ja suojannut Abbasin hengen, joka kiitollisuudenvelasta riippumatta vakuuttaa jatkavansa rikossyytteitä ICC:n kansainvälisessä oikeudessa, vaikka häntä on varoitettu siitä, sillä hänellä itsellään on raskaita rikoksia tunnollaan. Peläten teloitusta Abbas viettää suurimman osan ajastaan ulkomailla.

Hamasin kannattajien pidätykset tehtiin pääosin sunnuntain ja tiistain välisenä aikana. Koska hän ei täysin luota poliisinsa kykyyn suojella häntä, hän pyysi IDF:n turvalisuusyksiköitä suojaamaan hänen turvallisuutensa.
IDF:n järjestämät 3 000 -10 000 reserviläisten harjoitukset eivät virallisesti liity PA:n poliisin toimiin eikä heitä sijoitettu Juudeaan ja Samariaan, vaan lähialueille, joista heidät voidaan nopeasti siirtää haluttuihin kohteisiin. Ne eivät myöskään millään tavoin liittyne Israelin parlamenttivaaleihin 17. maaliskuuta. http://www.debka.com/article/24451/Palestinian-forces-detain-500-Hamas-West-Bankers-to-thwart-coup-and-Abbas-assassination-plot-

4.       USA:n väsymätön ulkoministeri John Kerry lentää kokouksesta toiseen pyrkien samalla torjumaan väitteet, että USA olisi vetäytymässä Lähi-Idästä. Tänään perjantaina israelilaisten juostessa Jerusalemin maratonia, hän tapaa Kairossa Mahmoud Abbasin ja kuningas Abdullah II:n Egyptin kanssa pitämiensä neuvottelujen ohessa. Egyptin presidentti Abdul Fattah Sisi voi osallistua myös Abbasin ja Abdullahin kanssa pidettäviin keskusteluihin.
PA:n talous on täysin retuperällä taitamattoman taloudenhoidon johdosta ja siksi, että pääasiassa länsimaitten antamat lahjoitukset osoitetaan kaikkiin muihin kohteisiin kuin niihin, jotka rakentaisivat instituutteja ja teollisuutta, mitkä lisäisivät työpaikkoja. PA:n sisällä rehottava lahjonta vie päältä suuren osan kaikista lahjaeristä. Lisäksi PA:n koko talous on perustettu lahjavarojen varaan luottaen siihen, että sekä länsimaat että myös arabimaat korvaavat puuttuvat varat. Yksi suurimmista epäkohdista on PA:n taloudenhoitoon pesiytynyt käsitys, ettei tilattuja toimituksia ja sovittuja maksueriä tarvitse suorittaa. Täten PA:n velat Israelille nousevat miljardeihin NIS, eikä Israelin johtajat henno katkaista sähkötoimituksia sekä vedenjakelua PA:n ja Hamasin valvomille alueille peläten PA:n ja Hamasin arabien nousevan kapinaan, mikä voisi romuttaa koko PA:n hallinnon siirtäen sen Israelin hartioille. Abbas on usein uhannut Israelia juuri tällä.

EGYPTIN presidentti Sisi haluaa osoittaa konferenssin järjestämisellä, että tilanne maassa on turvallinen ja vakaa, mikä voisi rohkaista rahoittajia jatkamaan välillä keskeytyneitä liiketoimiaan Egyptin kanssa. USA:n intressissä voi olla pyrkiä palauttamaan Obaman katkaisemat sotilaalliset yhteistoimintamuodot peläten Venäjän vaikutuksen kasvua runsaitten asetoimitusten vuoksi Venäjältä, jotka Saudi Arabia ja UAE rahoittavat. John Kerry ei piipahda Israelissa, mikä voi olla viisasta vaalien ollessa lähestymässä ratkaisupäiväänsä tiistaina. Obama, Biden ja Kerry keksivät kaikenlaisia tekosyitä voidakseen jättäytyä pois Netanyahun puheesta USA:n kongressille koskien Iranin ydinasesuunnitelmia. http://www.jpost.com/Breaking-News/Kerry-to-meet-Abbas-Jordans-Abdullah-in-Egypt-on-sidelines-of-economic-meeting-393817

5.       Maailman johtavat valtiot keskustelevat YK:ssa mahdollisuuksista poistaa Iranille asetetut sanktiot, jotka pahoin vaikeuttavat Iranin talouskehitystä. Ne on tarkoitus poistaa vähitellen ilman suurempia seremonioita vastustuksen vuoksi, mitä se tulisi aiheuttamaan monissa maissa Israelin ohella.
Sanktioitten helpottamisen ehtona on kuitenkin sopimuksen valmistuminen P5+1 maiden ja Iranin välille, mikä vaikeuttaisi USA:n kongressin mahdollisuuksia jatkaa ja ehkä koventaa sanktioita. Kerry vakuuttaa, ettei kongressille olisi laillista oikeutta muuttaa allekirjoitettua sopimusta, eikä jatkaa tai lisätä sanktioita.

KERRY kertoi USA:n kongressille keskiviikkona, ettei sopimus ole laillisesti sitova vihjaten tällä, että tukevat presidentit voisivat jättää noudattamatta sen klausuulit.
USA;n kongressin 47 jäsentä laativat kirjeen Iranin hallitukselle todeten siitä, että uusi presidentti Obaman jälkeen voi mitätöidä sen. Kirje aiheutti vihanpurkauksia Iranin johdossa etenkin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein taholta, joka syytti Yhdys-valtoja, ettei siihen voi luottaa kutsuen USA:ta selkään puukottajaksi. Obaman hallituksen jäsenet kutsuivat kirjeteen lähettäjiä jopa maanpettureiksi.
P5+1 maiden keskuudessa aikaa ilmetä selvää väsymystä vuodesta toiseen kestäviin neuvotteluihin Iranin vuoroin hyväksyessä ja vuoroin hylätessä esitetyt tarjoukset, mikä voi olla Iranin taktiikkana. Tämä voi johtaa siihen, että ne voivat sopia huonon sopimuksen, mistä Netanyahu varoitti kongressille pitämässään puheessa. http://www.jpost.com/Middle-East/Major-nations-hold-talks-on-ending-UN-sanctions-on-Iran-officials-say-393812
6.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF varustautuu mahdollisuuteen, että Siinaille pesiytyneet terroristit aloittavat laajamittaiset terrorihyökkäykset Siinailta Israelin puolelle. Egyptin armeija on usean viikon ajan pyrkinyt karkottamaan ja eliminoimaan terrori-järjestöt Siinailta, mutta sen vaikea vuoristoinen maasto ja alueen beduiinien antama tuki osin samaistuen niihin vaikeuttavat puhdistustoimia. Hyökkäykset Israelin alueille kohdistuisivat Eilatin turistikohteita vastaan. Ensimmäinen suuri testi on pääsiäinen, jolloin niihin matkustaa kymmeniä tuhansia turisteja. Siinailla toimii Ansar Al-Maqdis järjestö, joka äskettäin solmi liittosuhteita IS:n kanssa toiminnan koordinoimiseksi Siinailla ja Libyassa, joista tehdään hyökkäyksiä Egyptiin ja myös Israeliin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-prepares-for-possibility-of-multi-pronged-terror-attack-coming-form-Sinai-393759
·         Tänään juostavan Jerusalemin maratonin aiheena on taistelu terrorismia vastaan ja vammautuneiden lasten auttaminen. Tämä on viides vuosittainen tapahtuma, johon osallistunee 20 000 juoksijaa Israelista ja ulkomailta. http://www.jpost.com/Israel-News/Sports/Jerusalem-Marathon-athletes-running-against-terrorism-for-disabled-children-393753
SÄÄTILA tänään: Jerusalem 09 -17; Tiberias 13 –24; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -25 +C-astetta. Taivas on tänään puolipilvinen, huomenna aurinkoinen, ylihuomenna puolipilvinen. Lämpötila nousee hissukseen lähelle 20 astetta ja ylikin. Kinneretin pinta nousi 1 sm:n, ollen nyt n. 212.0 m merenpinnan alapuolella.


Post a Comment