Friday, March 06, 2015

PERJANTAI 06.03.15

PERJANTAI 06.03.15
1.       TOINEN purimpäivä, sapatinaatto alkoi tuulisena ja viileänä 12 asteen lämpötilasta huolimatta. Aurinko nosti päätään yösijaltaan puoli seitsemän maissa lähes pilvettömälle taivaalle, mikä ennustaa lämpenevää päivän mittaan. Maailman meno sen sijaan jatkaa oma vääjäämätöntä kulkuaan Netanyahun varoituksista huolimatta. USA:n ulkoministeri John Kerry neuvotteli samoihin aikoihin Bibin puheen aikana ja vielä kerran sen jälkeenkin Iranin ulkoministeri Javad Zarifin kanssa, jonka kertoi journalisteille, että sopimus P5 +1 maiden kanssa on hyvin lähellä, vaikka Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei onkin joutunut kriittisessä kunnossa sairaalaan. Zarif lisäsi vielä, että Israelin hallitus tulisi tuhota (annihilate) todeten samaan hengenvetoon, että historiansa aikana Iran on pelastanut juutalaisen kansan tuholta kolme kertaa.

Zarifin lausunto sopii hyvin näin purim-aikana, jolloin vuosituhansia sitten Persian kuningas Ahashveros oli ensin antanut peruuttamattoman sinettinsä ilkeän Hamanin laatimalle laille, jolla juutalainen kansa olisi tuhottu kaikkialla Persian silloisen maailmanvallan alueilla. Juutalaisten Mordechain ja kuningatar Eshterin ansiosta kuningas hyväksyi toisen lain, jolla juutalaisille annettiin oikeus tuhota vihollisensa kaikkialla Persian alueilla ennen edellisen lain toteutumista. Ahashveros totesi Hamanin venkoilleen hänen valtaansa vastaan ja määräsi hänet hirtettäväksi hirsipuuhun, jonka Haman oli valmistanut Mordechaita varten.
Kuka lienee aikamme Haman, Obama vai Kerry vai joku muu, mutta Netanyahua verrataan Mordechaihin ja Eshteriin.
Kerry on johtanut Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa käytäviä neuvotteluja, joka sanoo sopimuksen olevan hilkkua vaille valmis. Kerry totesi tavatessaan Saudi Arabian kuninkaan Salmanin viikon puolivälissä. että USA tarjoaa ydinvarjon Persian-lahden maille Iranin ydinasetta vastaan. Tämä antaa vahvan vihjeen siitä, että Kerry itsekin uskoo Iranin ydinaseen valmistuvan - oli sopimusta tai ei.

2.       ISRAELIN sää alkaa kuitenkin saada selviä kevään merkkejä. Lämpötilassa tapahtuu selkeä muutos lämpimämpään suuntaan, mikä alkaa tänään ja jatkuen lähipäivien aikana siten, että päivälämpötila nousee 20:en asteeseen tänään nousten edelleen huomenna 22:een ja maanantaina 24:än asteeseen. Tänään ennustetaan puolipilvisyyttä, huomenna aurinkoista ja sen jälkeen vaihtelevaa pilvisyyttä.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -22; Tiberias 13 -27; Suolameri 18 -28; Eilat 16 -29 +C-astetta. Sääennusteissa on kuitenkin varauduttava qantum-hyppäyksiin ylös ja alas. Sään tarkka ennustaminen ei liene helpoimpia tehtäviä.

3.       Arkeologit sen sijaan ovat löytäneet Nasaretissa muinaisen talon rauniot, joiden he uskovat kuuluneen taloon, jossa Jeesus vietti nuoruutensa ajan. Brittiarkeologit perustavat väitteensä muinaisiin teksteihin, joissa kerrotaan Josefin ja Marian kasvattaneen lapsensa. neljä poikaa ja tytäriä, heidän mukanaan Jeesus, juuri siinä talossa. Vuoren rinteellä sijannut talo on ajoitettu ensimmäisen vuosisadan alku-puolelle. Raunioiden ensimmäiset kivet ja muurauslaasti ajoitettiin jo 1880-luvulla. Brittiarkeologi tri Ken Dark, ensimmäisen vuosisadan ja kristillisen arkeologian erikoistutkija, on suorittanut kaivauksiaan Nasaretissa 2006 lähtien, kertoo Daily Mail keskiviikkona. Talossa, joka on osittain leikattu peruskallioon, on ollut useita huoneita ja porras, joista osa on säilynyt osittain lähes ehjänä. Osa alkuperäistä kalkkikivilattiaa sekä sisäänkäynti ovat myös osaksi säilyneet.
TRI DARK myöntää, että vaikka on vahvoja perusteita epäillä väitteiden oikeellisuutta, hän kuitenkin viittaa vahvoihin tosiasioihin, jotka vahvistavat olettamuksia Jeesuksen perheen asuneen talossa. Lähistölle on rakennettu kirkkoja bysanttilaisella ajalla ja uudelleen 12. vuosisadan ristiretkeläisjalalla. Sekä itse taloa että läheisyydestä löydetyttyjä hautakammioita on viimeistelty mosaiikeilla, mikä osoittaa niiden poikkeavan arvostuksen.
Irlantilaisen abbottin Adomnan Jonasta vuonna 670 kirjoittamat kertomukset De Logis Sanctis (koskien pyhiä paikkoja) gaulilaisen munkin Arculsin matkoista Pyhässä Maassa kuvaavat Jeesuksen kodin sijainneen kirkon alapuolella ja kahden hauta-kammion välissä. Readingin Yliopiston tutkijan tri Darkin mukaan talon rauniot ja sijainti vastaavat munkin esittämiä kuvauksia Jeesuksen vanhempien Josefin ja Marian talosta, jossa Jeesus kasvoi pienestä pojasta mieheksi ennen julkisen toimintansa aloittamista n. 30-vuotiaana.

Ryhmä nunnia löysi paikan ensimmäisen löydön jälkeen 19. vuosisadalla, ja paikalla on tehty kaivauksia sen jälkeen, joita johti jesuiittapappi Henry Senes 1936. Tri Ken Dark aloitti kaivauksensa 2006 ja sanoo johtavansa tutkimuksia erityisellä pieteetillä huomioiden koko kristikunnalle merkittävästä ja pyhästä kohteesta. http://www.timesofisrael.com/galilee-structure-may-be-jesus-boyhood-home/

4.       PLO:n keskusneuvosto, jota voitaneen kutsua PLO:n hallitukseksi, teki keskustelujen päätteeksi torstaina päätöksen, jolla Palestiinan Auktoriteetille suositellaan turvallisuus-yhteystyön katkaisemista Israelin kanssa vastaukseksi sille, että Israel ei siirrä Israelissa työskenteleviltä arabeilta keräämiään vero- ym. saatavia PA:n tileille, kun on ollut tapana, mikä johtuu siitä, että Abbas päätti jatkaa Israelin johtajia vastaan suunnattuja syytöksiä sota- ja muista rikoksista Haagin kansainvälisessä oikeudessa ICC:ssä. USA:n ulkoministeri Kerry pyysi Abbasia siirtämään syytösten esittämisen Israelin vaalien jälkeen, mihin hän ei suostunut.

PLO:n päätöksessä todetaan: ”Turvallisuusyhteistyö miehittäjävaltion Israelin kanssa lopetetaan, jota kehotetaan ottamaan täysi vastuu miehitetyn Palestiinan valtion kansalaisista Länsirannalla, Itä Jerusalemissa ja Gazassa”.
Abbasia lähellä oleva tunnistamaton taho kertoo, että PLO:n päätös on suositus-luonteinen. Toisen tahon mukaan sen toteuttaminen vaatii Abbasin käskykirjeen.

Vuonna 1994 Oslon sopimuksen kakkososan mukaan Israel velvoitetaan keräämään vero- ym. saatavat nousten miljooniin NIS kuukaudessa ja tilittämään ne PA:n tileille. Israel kerää tulli- ym. maksuja Israelin satamien kautta ulkomaille kuljetettavista PA:n arabituotteista. PA:n ja Israelin välinen turvallisuusyhteistyö tiedustelutietojen jakamiseksi perustuu alkuperäiseen Oslon I sopimukseen. Se on ollut elintärkeä Hamasin toimintojen ja jäsenten seuraamiseksi PA:n hallitsemissa alueilla. Se ei ole kuitenkaan koskaan täysin toiminut sovitulla tavalla, joka velvoittaa PA:n poliisin toimittamaan pidättämänsä Israelin etsimät henkilöt Israelin poliisille sekä tuhoamaan takavarikoimansa laittomat aseet Israelin tai USA:n valvonnassa, mikä ei ole tapahtunut. PA sanoo, ettei se voi luovuttaa asukkaitaan vieraan vallan käsiin.

PA:n arabit ovat siinä määrin oppineet tuntemaan Israelin pääministerien ja hallitusten lepsun suhtautumisen tehtyjen sopimusten noudattamiseen, että he käyttävät sitä hyödykseen rikkoen niitä tai jättäen noudattamatta niiden vaatimukset tietäen, että Israel tulee laimeista vastaväitteistä huolimatta lopulta jättämään asiat sikseen. Tässä arabit saavat taustatukea sekä EU:n että USA:n taholta, jotka poikkeuksetta asettuvat arabien taakse selittäen, ettei Israel voi käyttää massa-rangaistusta arabikansaa vastaan.
PA:n talous on romahduksen partaalla, mikä johtuu heidän sekavasta varojen käyttämisestään ja siitä, ettei PA ole pystynyt järjestämään verojen ja muiden kansalaisten normaalimaksujen suorittamista ajallaan. Tämä rampauttaa kaupunkien ja kuntien budjetit, joilla normaalisti hoidetaan yhteiset asiat: Infrastruktuurin toimiminen, katujen puhtaanapito, roskahuolto ja monet muut kysymykset.

Netanyahun ja Likudin vaalikamppailun mainos, jossa yhdistettiin Israelissa työskentelevät arabityöläiset Hamasin, mutta jonka tarkoituksena oli esitellä hallituksen saavutuksia, jouduttiin poistamaan vastalauseiden vuoksi. Mainoksen katsottiin halventavan arabeja, joista monet tukevat hallitusta, ja se vedettiin pois julkisuudesta. http://www.timesofisrael.com/likud-ad-slammed-for-linking-israeli-workers-to-hamas/

5.       ZAKA raportoi, että PA:n arabit tekevät hyökkäyksiä rajapoliisin tukiaseman läheisyydessä perjantaiaamuna Shimon HaTzadik lähiössä Jerusalemin itäosassa. Kahden poliisin raportoidaan haavoittuneen hyökkäyksissä.
Tilanne on vielä epäselvä eikä ole tiedossa, jatkuvatko valmistellut hyökkäykset edelleen. Ei myöskään tiedetä, liittyvätkö ne PA:n arabien ja heidän hengellisten johtajiensa viime päivinä esittämiin kiivaisiin sanallisiin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin.
Alustavien raporttien mukaan arabi ajoi autonsa jalkakäytävälle haavoittaen kolmea nais-poliisia, hypäten ulos autostaan ja puukottaen heitä, mutta raportti on siltä osin vielä epämääräinen.
Hyökkääjä pidätettiin paikalla. Naispoliisit ovat kohtalaisessa kunnossa eikä kellään liene hengenvaaraa. United Hatzalah Jerusalemin haaran apulaisjohtaja Nahum Bernstein kertoi INN:lle kahdesta samanaikaisesta tapauksesta, joista edellisen ohella toisessa moottoripyörä kolaroi kuorma-auton kanssa, joka jatkoi matkaansa pysähtymättä. Hän kertoo, että 4 ihmistä haavoittui näissä kahdessa tapauksessa. Hatzalah raportoi myöhemmin, että haavoittuneita oli 5. Poliiseja haavoittanut mies pysäytettiin ampumalla häntä kohti, mutta ei kuolettavasti. Paikalle kokoontui runsaasti poliiseja, jotka selvittävät tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192232#.VPlkWurPQzE, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Car-rams-into-5-pedestrians-in-suspected-terror-attack-in-Jerusalem-393138

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Israel kaksinkertaisti veden toimitukset Gazaan, vaikka muutamia påäivie sitten esiteltiin mediassa Gazan katuja, joilla ihmiset liikkuivat veneillä. Siitä syytettiin Israelia, että se oli avannut Gazan kautta mereen johtavan puron padon sulkuportit, joita ei ollut olemassakaan. Hallituksen toimien koordinaattori territorioissa kenraali Yoav Mordechei sanoi, että Gazaan viedään vettä 5 miljoonaa kuutiota, mutta että tarve on 10 miljoonaa vuodessa. Israel yhdisti Samariassa valmistumisvaiheessa olevan uuden
40 000 asukkaan Rawabin kaupungin Israelin vesiverkostaan. Ensimmäiset asukkaat muuttanevat asuntoihinsa alkukesästä. Sekä veden että sähkön jakamista arabialueille vaikeuttaa se, etteivät arabit maksa laskujaan, ja siinä PA on kärjessä. Sillä on 1.9 miljoonan NIS sähkötoimitukset maksamatta. Jos ei ole sähköä, veden ja viemäröinnin pumput eivät toimi, mikä aiheuttaa toistuvia katastrofeja. Ongelmia maksuista on myös Hamasin ja Fatahin välillä, mikä äskettäin pysäytti Gazan ainoan sähköaseman.    http://www.jpost.com/Middle-East/Israels-decision-to-double-water-supplies-to-Gaza-is-an-improvement-but-still-inadequate-393128
·         Julkisuuteen vuotanut dokumentti kertoo Netanyahun salaisista neuvotteluista PA:n kanssa ennen 2013, joissa käsitellään Israelin rajoja 1967 aselepolinjoilla, Jerusalemin selvittämien kysymysten ratkaisusta, yksityiskohtia Israelin vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta ja muista kysymyksistä, joista pääministeri sanoo nyt, ettei niitä ole vahvistettu. Yedioth Aharonit julkisti dokuimentin sisällön, joka osoittaa Netanyahun suostuneen neuvottelemaan kaikista PA:n esittämistä vaatimuksista salaa julkisuudelta. Siinä ei hyväksytä Jerusalemin itäosien luovuttamista PA:lle, mutta luvataan neuvotella niistä rakentavasti. Israelin puolelta neuvotteluja kävi Yitzhak Molcho, PA:n puolelta Hussein Aqha, jota pidetään Abbasin uskottuna, Dokumentin mukaan neuvoteltava sopimus tulisi ratkaisemaan kaikki osapuolten selvittämättömät kysymykset, myös Israelin vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta, joka toteutettaisiin vaiheittain. Netanyahu on kieltänyt sopineensa mistään, mutta jo se, että salaisia neuvotteluja on käyty pohjalta, jotka ovat vastoin Likudin ja oikeiston periaatteita, voi aiheuttaa pahoja uskottavuusongelmia Netanyahulle. Dokumentin julkistaminen vähän ennen vaaleja on selvä hyökkäys Likudia ja pääministeriä vastaan.  Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett on vihjaillut meneillään oleviin neuvotteluihin todeten, ettei hän ole hallituksessa, joka suostuu dokumentin mukaisiin sopimuksiin. http://www.timesofisrael.com/new-document-said-to-reveal-pms-concessions-to-palestinians/
·         Israelin lähettiläs Berliinissä Yacov Hadash-Handelsman sanoo, että hän saa parikymmentä antisemiittistä vihakirjettä joka päivä. http://www.timesofisrael.com/israeli-envoy-to-germany-reads-out-hate-mail-embassy-receives-daily/,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192234#.VPlyXerPQzE,


Post a Comment