Wednesday, March 18, 2015

KESKIVIIKKO 18.03.15

KESKIVIIKKO 18.03.15
1.       ISRAELIN vaalipäivä oli ja meni, ja nyt on edessä vain vaalitulosten aiheuttamat näkymät. Vaalin voittanut pääministeri juhlii voittoaan kaikista vastoinkäymisistä ja pahan onnen toivotteluista huolimatta, viiden kansanedustajan erolla kakkoseksi jääneen Sionistisen Unionin jäädessä nuolemaan näppejään – joskin urheasti vakuuttaen saavutustaan. Äänikynnyksen juuri ja juuri ylittäneet Meretz ja Israel Beitenu onnittelevat itseään. Tappion karvaan kalkin juoneet Yahad HaAm Itanu joutuu miettimään Shasista eroamisen mielekkyyttä. Tuloksia tarkastellessa tulee mieleen Hesarissa julkaistu Karin aikoinaan piirtämä pilakuva maalaisliiton äänestäjästä, rehevästä maanviljelijästä, joka aamukahviaan hörppien ja vaalituloksia lehdestään tutkien tokaisi: ”perskules, enhän minä näin äänestänyt”.

Likudin saamat 29 kansanedustajaa, viisi enemmän kuin pahin kilpailija sionistinen Unioni, antavat Netanyahulle mahdollisuuden hakea mahdollisimman tukevan pohjan hallitukselleen, jonka muodostajaksi presidentti Reuven Rivlin hänet nimittänee suosituksella, että maalle olisi eduksi muodostaa yhtenäishallitus. Vaalien tulokset jouduttaneen vielä lopullisesti vahvistamaan vasta sitten, kun viimeisetkin potentiaaliset protestit ja väärinkäytökset on tutkittu ja niiden mahdollisesti aiheuttamat pienet muutosäänijakaumaan korjattu.
Tämänhetkinen edustaja jakauma on seuraava:
Likud 29 edustajaa 50. Knessetiin, mikä noussee 30:en.
Zionistinen Unioni 24.
Yhtynyt Arabi-lista 14,
Yesh Atid 11,
Kulanu 10,
Jewish Home 8,
United Tora Judaism (UTJ) 7,
Shas 7,
Israel Beitenu 6,
Meretz 4,
Eli Yishain johtama Yahad HaAm Itanu ei ylittänyt 3.25 %:n äänikynnystä.

2.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi ilmoittaessaan kannattajilleen vaali-voitosta, että ”tulos merkitsee suurta voittoa kansalliselle leirille ja kansalle”. Israelin keskusvaalilautakunta julkisti vaalien tulokset keskiviikkoaamuna.

Kulanu-puolueen puheenjohtaja Moshe Kahlon suosittelee unohtamaan vaali-taistelujen tiimellyksessä huolimattomasti heitetyt herjat ja keskittymään yhtenäisyyden saavuttamiseksi polttavien ongelmien ratkaisemiseksi yhteisin voimin. Puhuessaan puoluetoimistossaan hän sanoi tukijoilleen: ”Tämä ilta on erittäin hyvä, toivon ilta. Nämä olivat historialliset vaalit, joissa kosketeltiin kaikkia ajankohtaisia ongelmia. Meidät yritettiin johtaa pois valitsemaltamme tietä, puhuen Washingtonin puheesta, Iranista, Syyriasta ja ISIS-joukoista – kaikki tärkeitä aiheita, mutta elämämme täällä on yhtä tärkeä”.
Kahlon puhui nuorten mahdollisuuksista hankkia kohtuuhintaisia asuntoja ja saada työpaikkoja, sekä ikääntyneiden mahdollisuuksista elää ja jatkaa elämäänsä vanhuuteen arvokkaasti ilman loukkaavia etuisuuksia. Hän sanoi taistelleensa näiden arvojen puolesta vuodesta 1977 lähtien, mutta valitti taistelujen helteessä syntyneitä kiistoja kiihkeitä yhteenottoja. Hän kehoiti kaikkia unohtamaan ne ja yhdistymään löytääkseen yhteisen nimittäjän, joka yhdistää meitä. ”On aika parantaa ja yhdistyä. On aika tehdä sovintoa keskenämme”.  

Yesh Atid johtaja Yair Lapid totesi vaalitulosten osoittavan, että hänen puolueensa on tullut jäädäkseen. Hän totesi puolueensa kuuluvan poliittisen kentän mahtitekijöihin lukuisina tulevina vuosina. Hän viittasi useita toisia puolueita saastuttaneeseen korruptioon, josta hänen puolueensa on vapaa. Hänen ongelmansa on se, että hän antautui täysin Herzogin kannattajaksi, ja Netanyahun johtaman Likudin suuri voitto oli hänelle epämiellyttävä yllätys.  http://www.timesofisrael.com/yesh-atid-is-here-to-stay-says-lapid/

Jewish Home puheenjohtaja Naftali Bennett oli 4 edustajan vaalitappiosta huolimatta toivorikas saatuaan 8 edustajanpaikkaa. Puolue kärsi saman kohtalon kuin Israel Beitenu edellisissä vaaleissa, joissa Likud-johtaja Netanyahu kehotti äänestäjiä keskittämään äänensä Likudille pääministerin paikan varmistamiseksi. Niissä Kadima sai yhden edustajan enemmän kuin Likud, mutta presidentti Peres antoi hallituksen muodostamisen Netanyahulle, mikä oli karvas pettymys Kadiman silloiselle puheenjohtajalle Tzipi Livnille. Peres käytti oikeuttaan omaan harkintaan vakiintuneen käytännön vastaisesti, eikä Livni voinut sille mitään.

Livni liittyi ennen vaaleja yhden Kadiman edustajan kanssa Herzogin johtajaan Zionistiseen Unioniin jättäen puolueensa muut jäsenet orpoina tien sivuun. Liittymissopimukseen kuului Herzogin ja Livnin vuorottelu pääministerinä, mikäli Unioni voittaa vaalit. Kaikkien kummastukseksi Livni ilmoitti vaalipäivän aattona luopuvansa vuorottelusta hallitusneuvottelujen helpottamiseksi.

Jewish Home jäsenet sanovat, että heille tuli kehotuksia äänestää Yahadia sen säilymiseksi Knessetissä, mikä yhdessä kehotusten kanssa äänestää Likudia hajotti puolueen kannatusta ja teki siitä tavallaan uhrilampaan, joka uhrautui toisten hyväksi, ja Yahadin tapauksessa turhaan, koska se ei kuitenkaan yltänyt ääni-kynnyksen yli. Yishain olisi kannattanut tehdä sopimus toisen puolueen kanssa tarpeettomien äänien luovuttamisesta, millä olisi vältetty äänten menetys.

Puolueen jäsen, listassa kahdeksantena ollut Bezalel Smotrich totesi, että vaikka odotukset olivat korkeammalla, jäsenet ottavat äänestäjien hellän muistutuksen vastaan kiitollisuudella muistuttaen, että ennen näkemättömän älyttömän vaalikamppailun jälkeen he ovat tyytyväisiä oikeiston voittoon kokonaisesti arvioiden. Maan johdon luovuttaminen kokemattoman ja ideologialtaan arveluttavan Isaac Herzogin käsiin, joita Tzipi Livnin vallanhimo olisi ohjaillut, olisi merkinnyt katastrofia maan turvallisuudelle, kuten he asian kokevat.
Jewish Home toimii tavallaan hallituksen valvojana ja airueena (harbinger) maan turvallisuutta ja juutalaista haavetta koskevissa kysymyksissä. Netanyahun joskus hätäisesti ilman harkintaa tehnyt ratkaisut osoittavat sen merkittävyyden. http://www.timesofisrael.com/despite-poll-battering-jewish-home-party-defiantly-upbeat/
3.       ZIONIST UNIONIN johtajakaksikko Herzog/livni ovat jo lähes varmana pitämänsä voiton luisumisesta Netanyahun käsiin tointumassa shokista ja karvaasta pettymyksestä. Se on sitä erityisesti Livnille, joka uhkui kostonhalua ja vihaa oikeiston johtajalle. On melkoinen mysteeri, mihin Labourpuolueen äkillinen suosion nouseminen perustui Livnin perustaman Hatnuan liityttyä Herzogin leipiin. Herzog muutti yhdistyneiden puolueiden nimen Zionistiseksi Unioniksi ilmeisenä tarkoituksenaan haalia uskonnollisen sionismin ääniä, mikä näyttikin toimivan, sillä Unioni johti useiden viikkojen ajan mielipidetiedusteluissa ja juuri ennen vaaleja peräti neljän kansanedustajan turvin.

Henkilönä LIvni ei ole erityisen suosittu, häntä pidetään opportunistisena ja vallanhimoisena ilman näkyvää ideologiaa loikkien puolueesta toiseen: Likudista Kadimaan, siitä perustamaansa Hatnuaan ja siitä edelleen Labouriin. Monet ennustivat tämän ”synnissä syntyneen” liiton päättyvän omaan mahdottomuuteensa. Sopimuksen mukaan Herzog ja Livni olisivat vuorotelleet pääministerinä, jos Unioni voittaa vaalit. Livni luopui vuorottelusta vaalien aattona, eikä ole tietoa, miten ilmoitus vaikutti äänestäjiin, tai miten yhteys heidän välillään tulee jatkumaan muuttuneessa tilanteessa.
Urhoollisesti Herzog kuitenkin soitti Netanyahulle onnitellen voitosta. Labourin entinen puheenjohtaja Shelly Jechimovich näytti varsin hapanta naamaa vaali-tappion jälkeen vaatien puolueen palaamista perinteiseen ideologiaansa ja aloittamaan kaiken rakentamista uudelta pohjalta seuraavia vaaleja ajatellen.

4.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ilmoitti, että hän pyrkii muodostamaan hallituskoaliittion parin tai kolmen viikon sisällä edellyttäen, että presidentti Reuven Rivlin antaa hänelle uuden hallituksen muodostamisen. Likudin kansanedustaja Hotoveli kertoi journalisteille muutamia päiviä sitten, että Netanyahun vuonna 2000 Bar Ilan yliopistolla antama lupaus Palestiinan valtiosta on peruutettu. Pääministerin kanslia ilmoitti, että se on Hotovelin kanta eikä edusta Netanyahun kantaa.

PLO:n hallitus kokoontuu tänään keskustelemaan Israelin vaalien tuloksista ja niiden aiheuttamasta uudesta tilanteesta. PLO suositteli edellisessä kokouksessaan turvallisuusyhteistyön lopettamista Israelin kanssa. USA:n vaatimuksesta Abbas ei ole antanut sitä koskevaa päätöstä, mutta hän on uhkaillut useasti sen lopettamista, mutta pidättäytynyt USA:n vaatimuksesta.
Israel teki päätöksen jättää kokoamansa tulli- ja verosaatavat siirtämättä PA:n tileille Abbasin liityttyä Rooman sopimuksiin ja sen kautta ICC:n jäseneksi, mikä antaa sille oikeuden syyttää Israelin johtajia Haagin kv. oikeudessa. Tämän johdosta Israelin hallitus päätti pidättää keräämänsä saatavat, mutta ei ole lyhentänyt niillä PA:n miljardivelkoja Israelin valtion omistamille sähkö- ja vesiyhtiöille.
USA:n ulkoministeri John Kerry painostaa Netanyahua vapauttamaan PA:lle kuuluvat varat, koska sen talous on konkurssin partaalla ja toimii hätäbudjetin varassa.
Oslon sopimukset kieltävät kaikki yksipuoliset toimet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192812#.VQk-fVPPQzE,

5.       VENÄJÄ valmistautuu huolella mahdolliseen sotaan Yhdysvaltoja vastaan järjestäen laajoja harjoituksia eri puolella maailmaa, myös arktisella alueella ja Alakurtin tukikohdan alueella aivan Suomen rajan tuntumassa.
Uutiset kertovat, että Venäjä on asettanut maan koillisosassa Psakon alueella olevat laskuvarojoukot hälytysvalmiuteen. He ovat marssilla kokoontumisalueilleen osallistuakseen komento- ja henkilöstöportaiden harjoituksiin, kuten Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tiistaina Itartass mukaan. Joukot ovat siellä korkeassa hälytysvalmiudessa.
Laskuvarjojoukot käyvät läpi useita eri tason harjoituksia keskitysalueillaan koskien maastoutumista, insinööri- ja säteilytiedustelun alueella sekä toimia vihollisen simuloituja ilmavoimia ja häirintäyrityksiä vastaan. Laskuvarjojoukot kootaan lentokentille, joissa heitä valmistetaan tulevia harjoituksia varten.

VENÄJÄN eteläisen sotilasalueen laskuvarjojoukot on myös asetettu hälytys-valmiuteen harjoitusten ajaksi kuten myös Baltian alueet merivoimat.
Venäjän läntisen sotilasalueen pohjoiset meri- ja ilmavoimat hälytettiin maanantaina valmiuden yllätysharjoitusta varten. Harjoitukseen osallistuu 38 000 henkilöstön jäsentä, 3 360 hyökkäysvälineitten yksikköä, 41 meritaistelualusta, 15 sukellusvenettä sekä 110 ilmataistelukonetta ja helikopteria. http://tass.ru/en/russia/783280, http://tass.ru/en/russia/783204, http://tass.ru/en/russia/783207,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         25 VUOTTA VANHA Hubbles teleskooppi lähettää hämmästyttäviä kuvia avaruudesta. Niitä tulee sieltä satoja tuhansia avustaen tiedemiehiä avaruuden tutkimisessa ja ymmärtämisessä, mutta myös antaen näytteitä avaruuden kauneudesta ja moninaisuudesta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2999807/Hubble-s-greatest-hits-revealed-Stunning-images-showcase-25-year-old-telescope-transforming-knowledge-space.html
·         Perjantaina 20. maaliskuuta on kevätpäiväntasaus, eqiunox, ja erittäin harvinainen auringonpimennys, eclipse, eli bloodmoon, joka nähdään täydellisenä vain pohjoisnavalla parin minuutin ajan. 20. maaliskuuta aloittaa juutalaisen ajanlaskun Nissan kuun, joka on raamatullisen uuden vuoden ensimmäinen kuukausi. Tätä ilmiöitä ei ole tapahtunut ihmiskunnan historiassa koskaan aiemmin; seuraavan kerran 100 000 vuoden päästä. Rabbit kutsuvat sitä Jumalan sormeksi, ja kuten juutalainen kansa vapautettiin Nissan kuussa, maailman vapauttaminen alkaa siinä kuussa. Juutalaiset kutsuvat sitä ”lunastuksen lomaksi”. Pääsiäinen alkaa aina 15. nissankuuta. Tämä lienee se päivä, josta Joel 2:11 kertoo: ”Suuri on Herran päivä, ja sangen pelättävä, kuka voi sitä kestää?” http://www.breakingisraelnews.com/32497/passover-blood-moon-preceded-by-exceedingly-rare-solar-eclipse-biblical-zionism/#fTpHSj7izsYALCFH.97
·         NASA on havainnut auringon pinnalla kaksi valtavaa aukkoa, toinen 10 % sen pinnasta. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2999520/Is-sun-going-dark-Latest-Nasa-images-reveal-TWO-giant-holes-one-covering-10-solar-surface.html
·         Tilauslasten ja ihmisen perimän käsitteleminen ovat Business Insider artikkelin mukaan paljon lähempänä kuin yleisesti tiedetään. Peukaloimalla ihmisen geeniperintöä he uskovat voivansa tuottaa ihmisyksilöitä, joilta puuttuu alttius sairauksiin ja joille voidaan kehittää normaalia suurempia älyn lahjoja, eli he ovat terveempiä, voimakkaampia ja älykkäämpiä, jos niin halutaan. Teknologia tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden ali-ihmisen kehittämiseksi, orjaluokka, sotilasluokka, eliittiluokka, johtajaluokka jne. http://www.businessinsider.com.au/how-to-make-a-genetically-edited-human-2015-3
·         Meretzin johtaja Zahava Gal-on aikoo erota Knessetistä huonon vaalimenestyksen vuoksi. Likudin edustajien määrä Knessetissä on noussut viimeisten tietojen mukaan yhdellä, ollen nyt 30. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192807#.VQlg0FPPQzE
·         PA:n ja Israelin arabit odottivat Herzogin voittoa. Koska näin ei tapahtunut, PA/PLO tehostaa hyökkäyksiä Israelia vastaan etenkin ICC:n kautta. PA pidätti viime viikolla 30 Hamasin jäsentä varoittaen samalla, että Hamas suunnitteli hyökkäyksiä vaalipäivänä. IDF pidätti 12 PA:n arabia varotoimena. Ehkä Israelin tulisi vetää IDF:n joukot pois PA:n hallitsemilta alueilta ja antaa Hamasin hoitaa likaiset työt Juudeassa ja Samariassa. Ongelmana olisi vain IS:n pääsy Hamasin mukana Israelin sydämeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192800#.VQlhwVPPQzE
·         Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh toteaa PA:lle, että Israelin vaalien tulokset ja oikeiston voitto merkitsee rauhanprosessin kuolemaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192808#.VQljCFPPQzE
·         Israel taiteilee varsin kiikkerällä köydellä suhteissaan Venäjään, jonka perimmäisistä tavoitteista ei ole varmaa tietoa. Se pyrkii Israelin kavereksi mutta aseistaa Israelin vihollisia ja rakentaa uusia ydinlaitoksia Iraniin ja myös Egyptin ensimmäinen ydinreaktorin. Venäjä toimittaa Egyptille runsaasti raskasta aseistusta, ohjuksia, panssareita, helikoptereita ja tarjoaa myös huippunykyaikaisia hävittäjiä Saudi Arabian rahoittamana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192735#.VQljrFPPQzEPost a Comment