Wednesday, March 11, 2015

KESKIVIIKKO 11.03.15

KESKIVIIKKO 11.03.15
1.       ENNUSTEET lupaavat 14 -15 lämpöastetta täksi keskiviikkopäiväksi, mutta omat mittarimme näyttivät yli 18 astetta, mikä päivän kuluessa noussee 23 -25 asteen tienoille. JP:n sääproffa lupaa jopa vesisateita tänään koko maahan, mutta Time of Israel (ToI) vasta huomiseksi. Lämpötiloissa tapahtuu melkoinen romahdus, jos ennusteisiin on luottamista: JP 12 -22; ToI 09 -13 torstaina, mikä laskee edelleen seuraavina päivinä. Taivas pysyttelee edelleen puolipilvisenä.
Säätilat tänään: Jerusalem 15 -23; Tiberias 18 -29; Suolameri 26 -31; Eilat 24 -34 +C-astetta. Jos lämmintä kaipaa, paras mennä Suolamerelle tai aina Eilatiin asti. Taivaankansi pysyttelee edelleen kainosti osittaisen pilviverhon suojassa ja sateitakin voi ripotella paikoittain. Kinneretin vedenkorkeus nousi 1 sm:n, ja on nyt 212.11 m. Välimeren pinnan alapuolella.

2.       VAALIUUTISIA
Viikko sitten mielipidetiedustelujen mukaan Likud oli 5 edustajan johdossa Labour Unioniin nähden, mutta aamulla julkaistun gallupin mukaan Herzog/Livnin johtama Sionistinen Unioni oli repinyt neljän kansanedustajan johtoaseman Likudista. Netanyahun suosio pääministeriksi sen sijaan pysyy vahvana. 49 % kannattaa häntä, Herzogin suosio on nyt 36 %. Termiittipesän kuningattaresta ei mainita mitään, mutta Herzogin ja Livnin keskeisen sopimuksen mukaan Herzog johtaisi valtiolaivaa kaksi ensimmäistä vuotta; Livni seuraavat kaksi, ellei joku kaada laivaa ennen sitä.

Kansanedustajien jako olisi sen mukaan seuraava: Sionistinen Unioni 25; Likud 21; Jewish Home ja Arabilista molemmat 13, Yesh Atid 12; Kulanu 8; Shas 7; Israel Beitenu ja UTJ kumpikin 6; Meretz 5 ja HaAm Yachad Itanu 4 kansanedustajaa.
Edellisen paikkajaon mukaisesti Herzog/Livni voisivat muodostaa enemmistö-hallituksen 64 edustajan tuella Yesh Atid, Kulanu, Shas, UTJ ja Israel Beitenun varaan edellyttäen, ettei Meretz halua istua saman pöydän ympärillä ortodoksipuolueiden kanssa, joilla on myös jotain hampaankolossa Yesh Atidin kanssa.
Toinen vaihtoehto olisi Likud, Yesh Atid, Kulanu, Shas ja UTJ varaan rakennettu kansallinen yhteishallitus, jolla olisi 73 kansanedustajan tuki.
Netanyahu voisi rakentaa oikeistohallituksen, jossa olisivat Likud, Jewish Home, Shas, UTJ, Yachad, 65 kansanedustajan tuella. Israel Beitenu lisäisi tukea neljällä kansanedustajalla.
Gallupissa haastateltiin 1003 äänestysikäistä kansalaista, virhemarginaali 3 %. Edellinen tiistain gallup antoi Unionille 24 edustajaa, Likudille 21. http://www.timesofisrael.com/poll-gives-zionist-union-four-seat-advantage-over-likud/

3.       SHASIN edesmenneen hangellisen johtajan Ovadia Yosefin tytär Adina Bar-Shalom tuntee olonsa epämukavaksi puoluejohtajan Arie Derin vakuutettua kannattavansa Likudia sekä Netanyahua pääministeriksi.
Adina Bar-Shalom ei itse asettunut ehdokkaaksi vaaleihin, koska Shas ei hyväksy sitä, mutta hän on jäsenenä puolueen naisten asiaa ajavassa neuvostossa.
Hän sanoo pelkäävänsä oikeistohallituksen johtavan maan yhden valtion ratkaisuun, minkä vuoksi puolueen tulee hallituksessa ajaa voimallisesti kahden valtion asiaa. Hän ei hyväksy tapaa, millä Israelissa kohdellaan maan arabivähemmistöä, eikä niitä, jotka haluavat nousta Temppelivuorelle, mikä voi aiheuttaa verenvuodatusta. Hän viittaa siihen, että hänen isänsä Ovadia Yosef tunsi vastenmielisyyttä oikeistolaisesti ajattelevia kohtaan ja kielsi ehdottomasti nousun Temppelivuorelle.

”Pelkään ongelmia, mitä äärioikeistolaisen hallituksen muodostaminen tulisi aiheuttamaan”, hän toteaa TV2:n vaalitilaisuudessa. ”Me emme halua yhden valtion periaatteen toteuttamista, mutta jos status quo tilanne jatkuu, me joudumme siihen. Paljon verta on vuodatettu ja uusi sota on näköpiirissä. Ainoa vaihtoehto yhden valtion ratkaisulle on kaksi valtiota kahdelle kansalle. Ajan kuluessa potentiaalinen sopimus huononee”, hän selvitti tuntojaan.

Ovadia Yosefin tytär Adina Bar-Shalom näyttää asettuvan oppositioasemaan Shas puolueensa puheenjohtajaa Arie Deriä vastaan, joka antoi tukensa Netanyahun johtamalle oikeistohallitukselle. Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että pölypilven hälvettyä vaalien jälkeen Deri ja muut Shasin kansanedustajat tulevat toimimaan täysin rinnoin kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi.
”Isäni rakasti Eli Yishaita, mutta hän vihasi oikeistolaisia. Eli Yishai erosi kannattajineen Shasista muodostaen oman Yachad puolueensa”. Bar-Shalom sanoo Yachadista näin: ”Eli Yishai erosi muodostaen oman kansallis-uskonnollisen puolueensa liittyen niihin, jotka nousevat Vuorelle, minkä isäni kielsi ehdottomasti. Vuorelle nousevat aiheuttavat verenvuodatusta”.  

TOINEN kysymys, joka Bar-Shalomille on tärkeä, on suhteutuminen Israelin arabi-vähemmistöön. ”Olemme jotenkin unohtaneet, että maassamme asuu myös arabeja. Me olemme kieltäneet heidän oikeutensa, eikä katujen nimiä merkitä arabiaksi, ja heidän elämänsä on surkea. Syrjiminen aiheuttaa heissä vihaa sen sijaan, että he toimisivat siltana palestiinalaisväestöön”.
Arie Deri asettui tukemaan Netanyahu, mutta puhuessaan tiistaina Nokia Areenan tilaisuudessa puolueensa uskollisille, hän lähetti viestin pääministerille: ”Netanyahu, sinun tule toimia kuten Menachem Begin, jota perinteiset sefardiyhteisöt arvostivat suuresti, eikä kuten Yair Lapid, jota Shasin alhaisen palkkaluokan jäsenet pitävät torjuvana ja eliittisenä”, hän opasti pääministeriä. ”Me haluamme Bibi-Beginin eikä Bibi-Lapidia”.
Edellistä Times of Israel henkilökunnan laatimaa artikkelia lukiessa sei voi välttyä vaïkutelmalta, että lehden toimituskunta tukee Zionistista Unionia. http://www.timesofisrael.com/ex-shas-spiritual-leaders-daughter-fears-far-right-coalition/

4.       EU:n harjoittamaa kolonialismia Jerusalemissa rakentaen laittomia rakennuksia beduiineille Israelin valtion omistamalle maalle, joka on varattu puistoalueeksi.
EU on tilastojen mukaan rahoittanut ja osan niistä rakennuttanut pari sataa laitonta rakennusta Juudeaan ja Samariaan ”perustaakseen todisteita maaperälle”, kuten sanonta kuuluu tulevia rauhanneuvotteluja odoteltaessa. Rakennukset on tarkoitettu pääosin alueen beduiineille, joita liikkuu Jerusalemin ympäristössä.
Israelin hallitus on antanut useita huomautuksia ja varoituksia EU:n asioita Israelissa hoitaville virkailijoille ja alueen yhteistoiminnan koordinaattorille, mutta ilman tulosta. Lopulta Netanyahun hallitus päätti tarttua ”härkää sarvista” ja antoi määräyksen rakennusten tuhoamisesta.

Kyseiset rakennukset ovat kevytrakenteisia ja ne on varustettu EU:n kylteillä erehdysten estämiseksi, kuten NGO-järjestö Regavim raportoi.
Aikaisin tiistaiaamuna puskutraktorit aloittivat työnsä tuhoten ensimmäiset laittomat rakennukset, joiden romukasoissa edelleen komeilee EU:n suuret kyltit.
Regavim totea raportissaan, että EU on ottanut lain ja oikeuden omiin käsiinsä heittäen ne tarpeettomina roskiksiin. EU rohkaisee PA:n arabeja ja beduiineja kaikin tavoin polkemaan Israelin asettamia rajoituksia B- ja C-alueilla, joista edellisellä Israelilla on turvallisuusvastuu PA:n vastatessa siviiliasioista; C-alueet ovat Oslon sopimusten mukaan Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvastuussa.
A-alueilla PA:n arabit vastaavat sekä siviili- että turvallisuushallinnosta. Heidän rakentamisensa B- ja C-alueille vaatii Israelin aluehallituksen erikoisluvan.
EU näyttää sivuuttavan täysin Oslon sopimuksen edellytykset j[G1] a vaatimukset käyttäytyen kolonialismin periaatteiden mukaan, joissa sillä on pitkä kokemus. [G2] 

REGAVIM lähetti raporttinsa EU:n harjoittamasta laittomasta rakentamisesta Israelin valtion maalle Europarlamentin asiasta huolestuneille jäsenille (MEP) odottaen sen toimenpiteitä. EU:n politiikka Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut hämmennystä ja epäuskoa Israelissa ja muualla Israelin ystävien keskuudessa. EU pyrkii kuitenkin kaikin tavoin esiintymään puolueettomana välittäjänä, mutta käytännössä toimii vastoin omia periaatteitaan ja lainkuuliaisuusvaatimustaan. Regavim täsmentää, että se on rekisteröinyt 499 EU:n rakentamaa laitonta rakennusta tai rakennelmaa Juudean ja Samarian alueilla, jotka on pystytetty luvatta vastoin Oslon sopimuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192445#.VP_1iVPPQzE

5.       ISRAELIN harjoittama rakentaminen Juudean ja Samarian C-alueilla on lähes romahtanut vuoden 2014 aikana, kuten tilastot osoittavat, eli 52 %.
Vuonna 2013 Juudean ja Samarian C-alueilla aloitettiin 2829 rakennusta, mutta vuoden 2014 aikana vain 1344.
Valmistuneita rakennuksia kirjattiin vuoden 2013 aikana 1454, vuonna 2014 niitä valmistui 1500. Vaalipropagandassa oppositio syyttää rahan virtaamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rakentamiseen.
Likudin päämajassa on myös huomattu tämä selvä liukuminen asetetuista periaatteista, ja pyritään korjaamaan vielä vaalien kynnyksellä, mitä voi enää korjata. Pääministeri Netanyahu matkusti tiistaina helikopterilla IDF:n päämajaan Ramallahin ja Beit Elin juutalaisyhteisön välillä, jota artikkelissa kutsutaan nimellä ”setlementti”.
Pääministeri sanoi pitämässään puheessa, että Iranin ydinaseen valmistumisen estämisen ohella Israelin toinen kohtalonkysymys on Israelin läsnäolo Juudeassa ja Samariassa.
Seistessään puolustusministeri Moshe Yaalonin rinnalla hän esitti lievennetyn version aiemmasta puheestaan, jossa hän totesi, että nykyisen turvallisuustilanteen vallitessa Israel ei voi edes harkita vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta tai antaa myönnytyksiä PA:n arabeille.
”IDF:n aktiivitoiminta ja turvallisuuspalvelut ovat välttämättömiä estämään radikaalielementtien hyökkäykset israelilaisten siviiliasutuksia vastaan, joita varmaan tapahtuisi, ja uhaten PA:n hallintoa uhaten sen kansan valvontaa”. Pääministeri lupasi, että Israel tulee varmistamaan turvallisuuden ja estämään radikaalielimien soluttautumisen alueelle.
Kuten aiemmassa artikkelissa kerrotaan, Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on pudonnut huolestuttavasti vuoden 2014 aikana edellisvuoteen verraten.
Asuntorakentaminen on nousut yhdeksi tärkeimmistä vaaliteemoista opposition syyttäessä Netanyahun hallitusta asuntojen korkeista hinnoista ja riittämättömästä rakentamisesta. Jewish Home etenkin vakuuttaa muuttavansa tilanteen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-construction-in-West-Bank-settlements-dropped-by-52-percent-in-2014-393553
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Jordanian kuningas Abdullah II sanoo, että rauhansopimus Israelin ja PA:n arabien välillä on välttämätön IS:n ja muiden ääriryhmittymien etenemisen pysäyttämiseksi, kuten hän vakuutti puheessaan EURO-parlamentaarikoille. Hän vakuutti konfliktin jatkumisen antavan niille kannustusta levittäessään veristä hallintoaan arabimaissa ja Afrikassa sekä pyrkien innolla jatkamaan sotahuutoaan myös turvallisina pidettyihin länsimaihin. Abdullah väitti, että PA:n arabien oikeuksien polkeminen on juurisyy konfliktin jatkumiseen. Arabi-ja muslimimaan johtajalta odottaisi parempaa muslimiuskonnon tuntemista. Arabit rynnivät pitkin Lähi-Itää kolkutellen myös Euroopan portteja maailman valloituksessaan vuosisatoja sitten, eikä Israelin ja PA:n arabien välisestä konfliktista ollut tietoakaan. Lisäksi arabimuslimi katsoo, että kerran miehitetty maa kuuluu siitä lähtien islamille ikuisesti. Jos he hyökkäävät Espanjaan ja Mustanmeren ympäristöön, he ovat vain palauttamassa heille kuuluvat alueet valvontansa alle ja puhdistaen sen lännen saastutuksesta. http://www.timesofisrael.com/jordan-king-palestinian-peace-deal-needed-to-defeat-is/
·         IDF:n upseeri haavoittui Syyriasta ammutusta kivääritulesta. IDF yleensä vastaa iskuihin ohjusiskuilla. Syyrian armeija pyrkii Hizbullahin avulla karkottamaan Israelin pohjoisrajan ja Damaskoksen väliin tunkeutuneet ääriainekset Al-Nusran ja muut järjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192420#.VQAOPlPPQzE
·         Amos Yadlin kehottaa muodostamaan Israelin ja USA:n välisen sopimuksen Iraniin suoritettavaa hyökkäystä varten, jos sopimus epäonnistuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192400#.VQANEVPPQzE
·         Jerusalemin kaupungille tulisi antaa velvollisuus vastata kansallisesti tai uskonnollisesti merkittävistä kohteista, sanoo ke. rabbi Eli Ben-Dahan. Hän mainitsee esimerkiksi Rachelin hautakammion, joka on toistuvasti saanut kokea arabien ilkivaltaa. Mutta ei pääkaupunki ole pystynyt estämään arabien väkivaltaa juutalaisten hautoja vastaan Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192388#.VQAOjFPPQzE
·         Jerusalem aloittaa mustan listan muodostamisen Jerusalemin itäosan arabeista, mikä voisi helpottaa poliisitutkimusten suorittamista. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-city-hall-creates-blacklist-of-arab-residents/

 [G1]
 [G2]
Post a Comment