Friday, February 13, 2015

PERJANTAI 13.02.15

PERJANTAI 13.02.15
1.       PERJANTAIAAMU valkeni lähes pilvettömänä neljänneskuun pilkistellessä lounaan suunnalla heikon pilviverhon takaa kuin häpeillen alastomuuttaan, mutta tuuli oli suhteellisen raaka ja viileä. Kaduilla ja pihateillä sekä kasvien lehdillä ja autojen katoilla on edelleen hienoa hiekkapölyä keskiviikon hiekkamyrskyn seurauksena. Eilen ihmisiä varoitettiin hiekkapölyn vaaroista kypsään ikään päässeille, hengitys-vaikeuksista poteville sekä lapsille ja odottaville naisille, mutta kovin myöhäisessä vaiheessa siitä varoitettiin.
Maan pohjoisosissa satoi lunta paikoin runsaastikin, mutta Jerusalemin alue säätyi siitä tällä kertaa.  Epävakainen säätila jatkuu kuitenkin ainakin sapattina ja sunnuntaina sateineen, joten siihenkin lienee syytä varautua. Onneksi keskus-lämmitys on toiminut tähän saakka, joten sisälämpötila on pysynyt 15 -16 asteen tienoilla. Voimakas tuuli tuntuu vetona sisätíloissa, mikä aiheuttaa nenän vuotamista ja lisää vilustumisen vaaraa. Flunssavaihe on kuitenkin jo voitettu.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 03 -07; Tiberias 08 -14; Suolameri 10 -19; Eilat 11 -21 +C-astetta. Kinneretin pinta jatkaa nousemista vajaan sentin päivävauhtia ollen nyt 212.54 metriä Välimeren pinnan alapuolella.
Päivälämpötilat pysyttelevät 10 -11 asteen tienoilla välillä hieman nousten auringon paistaessa, mutta yöllä on edelleen viileää. Sateitten uskotaan loppuvan maanantaina ja lämpötilan alkaessa uudelleen nousta, kuten ennusteissa todetaan.

2.       ISRAELISSA keskustellaan edelleen, onko viisasta ja poliittisesti korrektia, että pääministeri Netanyahu vakuuttaa pysyvänsä päätöksessään puhua maaliskuun 3. päivänä USA:n kongressille puheenjohtaja John Boehnerin kutsun mukaisesti. Hän on kertonut saaneensa Boehnerin kutsun sanamuodosta varmuuden, että Obaman hallitusta oli informoitu ennen kutsun lähettämistä, minkä myös Boehner vahvistaa. USA:ssa arvaillaan, kuinka monta demokraattia ja hallituksen virkailijaa tulee kuulemaan Netanyahun puhetta, mutta Obama ja varapresidentti Biden pysyvät poissa, eivätkä halua tavata häntä vierailun aikana.
Tämä on tietenkin erittäin epätavallista, mutta kuten monet tarkkailijat toteavat, taustalla lienee Obaman hallituksen päätös estää Netanyahun uudelleen valinta, ja se tekee julkisuuden taustalla kaikkensa sen toteutumiseksi. Se tukee taloudellisesti vasemmistolaisia järjestöjä kuten V15 ja One Voice, jotka ovat saaneet tai ottaneet tehtäväkseen suorittaa kenttätyöt Israelin äänestäjien keskuudessa levittäen propagandaa ja kulkien ovelta ovelle hämmästellen, voiko joku todella vielä äänestää Netanyahua. Hänen yksityiselämäänsä repostellaan Israelin vasemmiston hallitsemassa mediassa kohdistaen hyökkäykset hänen Sara-vaimoonsa, joka tunnetaan äkkipikaisena ja jolla väitetään olevan ristiriitoja palveluskunnan kanssa.

PÄÄMINISTERI Netajyahu on toistanut päätöstään tehdä voitavansa, ettei Iran tule saamaan atomipommia, joka antaisi sille pelotteluaseen alueen maiden alistamiseksi vaikutusvaltansa alle ja mahdollisuuden toteuttaa uhkauksensa tuhota juutalainen valtio ja täydentää Saksan natsien kesken jäänyt juutalaisten hävittäminen maa-pallon pinnalta. Joku muslimisaarnaaja valittaakin, että ”juutalaisten polttaminen jäi kesken, sillä jos se olisi toteutunut, maailma olisi nyt paljon turvallisempi”.
Länsimaissa sen sijaan edelleen uskotellaan, että median välittämät muslimien hirmuteot ovat pienen vähemmistön suorittamia, ja että valtaosa heistä on aivan tavallisia rauhaa rakastavia ihmisiä, jotka haluavat kasvattaa lapsensa turvallisessa ilmapiirissä. Muslimit itse tyrmäävät tällaiset määritelmät heistä tukien saarnaajiaan, jotka päivästä päivään ja viikosta viikkoon todistelevat heikon itsetunnon omaaville kuulijoilleen islamin ylivertaisuudesta korruptoituneen länsimaailman rinnalla ja sharia-lain oikeudenmukaisuudesta verrattuna juutalais-kristilliseen lainkäyttöön, jossa heidän käsityksensä mukaan oikeus ja kohtuus jäävät saavuttamatta.

USA:ssa suoritetun gallupin mukaan selvästi yli puolet (58 %) kansalaisista katsoo, että Obaman tulisi kohdella Netanyahua korrektisti, kuunnella hänen puheensa ja tavata häntä Washingtonin vierailun aikana; 47 % katsoo, ettei häntä olisi pitänyt kutsua Amerikkaan ennen maaliskuun 17. päivän vaaleja.  http://www.timesofisrael.com/poll-most-americans-think-obama-should-meet-netanyahu-despite-planned-speech/
Nobelin palkinnon saaja, Holokaustista hengissä selvinnyt Elie Wiesel sanoo koko sivun ilmoituksessaan kannattavansa Netanyahun puhetta USA:n kongressille. Hän kysyy artikkelissaan: ”Tuletko liittymään minuun tullaksesi kuuntelemaan puhetta, joka vaatii pidättämään aseet niiltä, jotka saarnaavat Israelin ja Amerikan tuhoa?”
Reuters kertoi torstaina, että tunnettu USA:n rabbi Shmuel Boteah julkistaa Wieselin artikkelin kokosivun ilmoituksena New York Timessa ja Washington Postissa.
”Wiesel edustaa 6 miljoonan murhatun juutalaisen kasvoja”, Boteah sanoo. ”Hänen näkemyksensä pääministerin (Netanyahun) puheesta antaa hälytys Iranin ydinsuunnitelmasta omaa ainutkertaisen auktoriteetin, joka voittaa muutamat poliittiset sirkukset, jotka ovat vaikuttaneet puheeseen”.
Poliittinen kiehunta jatkuu edelleen USA:ssa, mustaihoisten lainlaatijoitten ilmoitettua jäävänsä pois tilaisuudesta. Republikaaniset lainsäätäjät osallistuvat, demokraateista osa jää pois todeten, että vierailu on virhe. Monet vastustavat katsovat, että vierailu loukkaa USA:n presidenttiä, mitä he eivät voi hyväksyä.

3.       PA:n rakennuttama uusi kaupunki Rawabi alkaa valmistua; ensimmäiset asunnot ovat valmiit, mutta asukkaat eivät ole päässeet muuttamaan, koska niissä ei ole vettä. Kaupunki on ensimmäinen alusta lähtien suunniteltu, 40 000 asukkaan kaupunki, jonka suunnittelu ja rakennustyöt aloitettiin ilman, että oli sopimusta viemäröinnin järjestämisestä ja veden saannista. Sinne johtava tie suunniteltiin C-alueen läpi ilman sopimusta. Kaupunki on Ramallahin ja Nablusin välisillä kukkuloilla, mitä sen nimikin tarkoittaa.
PA:n ja Israelin välisen sopimuksen mukaan PA:n rakennusten vesisuunnitelmat tulee hyväksyttää Israelin ja PA:n välisessä vesikomiteassa (JWC) joka ei ole kokoontunut viiteen vuoteen PA:n vastustuksen vuoksi.
Israelin infrastruktuuriministeri Silvan Shalom sanoo valittaen, ettei vettä voida yhdistää Rawabiin ennen kuin JWC on käsitellyt asian.
Turvallisuusvirkailijat sanovat, että Yaalon ja Mordechai yhdessä tutkivat, miten syntynyt ongelma pystyttäisiin ratkaisemaan. Kuitenkin ennen sitä olisi ratkaistava, miten PA aikoo maksaa laskunsa, sillä ei ole oikein, että samaan aikaan kuin PA saa ilmaista vettä ja sähköä Israelin veronmaksajain kustannuksella, PA nostaa syytteitä sotarikoksista Israelia vastaan kansainvälisissä elimissä.

PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sekä hallituksen toimien koordinaattori Juudeassa ja Samariassa Yoav Mordechai päättivät veden kytkemisestä Rawabiin vastoin ministeri Shalomin päätöstä.
PA:lla on monia muita kohteita Juudeassa ja Samariassa, jotka seisovat, koska JWC ei ole käsitellyt asiaa.
Asiaa mutkistaa se, ettei PA ole maksanut käyttämästään vedestä eikä sähköstä vaadittavia maksuja, jotka sähkön osalta yksin nousevat yli 1.5 miljoonaan NIS. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Defense-Minister-pushes-for-water-hookup-so-the-new-Palestinian-city-of-Rawabi-can-open-390899

4.       SYYRIAN armeija yhdessä Hizbullahin taistelijoitten kanssa ovat aloittaneet Al-Qaidasta eronneiden Al-Nusran ja muiden ryhmittymien karkottamiseksi Israelin pohjoisrajan tuntumasta.
Onnistuessaan tämä operaatio tulee johtamaan siihen, että Hizbullah ja Iran tulevat valvomaan Syyrian puoleisen Golanin aluetta, joka on ollut aiemmin Syyrian armeijan valvonnassa. Syyria on estänyt eri ryhmittymien hyökkäykset rajan yli Israelin puolelle. Tämä tulee nyt muuttumaan.
IDF pommitti tammikuun 18.päivänä autiokolonnaa Syyriassa, jossa surmansa Hizbullahin korkeita upseereita – heidän joukossaan Jihad Mughniyeh – sekä Iranin vallankumouskaartin kenraali. He olivat tutkimassa Hizbullahin tukikohdan rakentamista Syyrian Golanille, josta oli suunniteltu tehtäväksi iskuja Israelin puolelle, kuten läntiset tiedustelulähteet todistivat.
Tarkkailijat varoittavat, että vaikka Hizbullah on nyt kiinni taisteluissa presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan taistelevien kapinallisten kanssa, eikä siten voi eikä halua suurta yhteenottoa IDF:n kanssa, kukaan ei valvo pienryhmiä tekemästä iskuja Israelin puolelle, kuten on jo tapahtunutkin. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Hezbollah-fighters-Iranian-operatives-flowing-into-southern-Syria-390922
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin druusit, joilla on yhteyksiä Syyriassa taisteleviin kapinallisiin, sanovat, että kapinalliset toivovat IAF:n pommittavan heidän karkottamisekseen taistelevia Syyrian armeijan ja Hizbullahin asemia ja joukkoja Syyriassa. Israelin tiedetään USA:n tavoin avustaneen salaa Assadia vastaan taistelevia kapinallisia, ja USA kouluttaa niiden taistelijoita Jordaniassa. ISIS esitti äskettäin varoituksen, että se tulee iskemään tukikohtiin, joissa heitä koulutetaan. Syyrian ihmisoikeus-järjestön mukaan Assadin ja Hizbullahin joukot ovat edenneet merkittävästi Golanin alueella. Assadin joukot valvovat alueita Syyrian länsiosissa, mutta itä- ja pohjoisosat ovat IS:n valvonnassa. IS joutui peräytymään Kobanin kurdikaupungista USA:n pommitusten ja kurdien Pesmerga-joukkojen ahdistamina. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-rebels-call-on-Israel-to-bomb-Hezbollah-Iran-Syria-positions-390896
·         Pääministeri Netanyahu joutui tyynnyttelemään uskollisinta liittolaistaan Jewish Home todetessaan puheessaan, että mieluummin hän näkee äänestäjien äänestävän Likudia kuin Bennettin puoluetta tai keskustapuolueita. Käyttäen kahta vesipulloa esimerkkinä hän sanoi niiden edustavan Likudia ja Labouria. Jos vesi nousee Labourin pullossa korkeammaksi, se nostaa valtaan ”faraon, joka ei tiennyt Josefista”, eli vasemmistohallituksen, joka luovuttaa Juudean ja Samarian ja jakaa Jerusalemin”. Bennett ei pitänyt vertauksesta, koska se vähätteli hänen puolueensa merkitystä. Presidentti Reuven Rivlin on jo aloittanut pohdiskelut, millä perusteilla hän antaa hallituksen muodostamisen: Eniten ääniä saaneelle puolueelle vai sille, jolla on parhaat mahdollisuudet muodostaa toimintakykyinen hallitus. Netanyahun venkoilut aiheuttivat sen, että Jewish Home putosi gallupeissa viidenneksi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-rebels-call-on-Israel-to-bomb-Hezbollah-Iran-Syria-positions-390896
·         Tuoreen gallupin mukaan Likud saa 24 edustajaa Knessetiin: Labour 23; arabipuolueet 13; Yesh Atid 12: Jewish Home 11; Kulanu ja UTJ kumpikin 7; Shas, Israel Beitenu ja Meretz kukin 6; Yahad HaAm Itanu ja Otzma Yehidit 5 edustajaa Knessetiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191303#.VN2-UzAp6PY
·         USA:n presidentti Obama hakee kongressilta lupaa aloittaa kolme vuotta kestävä sota Syyrian kapinallisia vastaan mutta vain ilmaiskuina ilman maa-joukkojen käyttöä. Maajoukot hän kuvittelee saavansa Irakilta ja Jordanialta ja tarvittaessa Turkilta. Tarkkailijat varoittavat, että sopimusteksti on paljon väljempi ja epämääräisempi, kuin mitä odotettiin, ja jota voidaan tarvittaessa soveltaa tavalla, mikä ei sisältynyt alkuperäiseen tarkoitukseen. Obama haluaisi kaataa Assadin hallituksen, mikä antaisi hänelle vapaat kädet muotoilla Levantin tilanteen haluamallaan tavalla ja Iranin avustuksella. Obama haluaa kaataa Netanyahun hallituksen ja saada sen tilalle yhteistyö-haluisempi Herzog/Livni hallitus, joka tunnustaa Palestiinan valtion.

Tarkkailijat ovat havainneet, että Obaman kasvot ovat pöhöttyneet ja niissä on paniikin merkkejä, ikään kuin hän tietäisi jotain kamalaa tapahtuvaksi, mistä muut eivät tiedä. Hän joutui soittamaan Venäjän presidentti Putinille Minskissä pidetyissä Ukrainan tilaa kokevissa neuvotteluissa. Mistä he puhuivat, ei tiedetä, mutta Putinin uskotaan kertoneen Obamalle Venäjän valmiuden sotaan, jossa käytettäisiin ydinaseita, kuten hän varoitti jo kuukausia sitten, myös rajasodissa. Ukrainassa havaittu valtava räjähdys sienipilvinen ei ollut ydinpommi, vaan GBU-43 B massive ordinance air blast, jonka vaikutus ja teho jopa ylittävät ydinpommin, eräänlainen ilmatyhjiön aiheuttama pommi, joka voi olla 9 000 kg:n suuruinen, kaikkien pommien äiti. http://www.jpost.com/Middle-East/Obamas-war-against-ISIS-much-more-open-ended-than-meets-the-eye-390912


Post a Comment