Sunday, January 25, 2015

SUNNUNTAI 25.01.15

SUNNUNTAI 25.01.15
1.       PUOLIPILVINEN sää tulee ennusteen mukaan vallitsemaan lähipäivien aikana, mutta lämpötila tulee laskemaan tämän päivän lukemista. Sateita ei luvata tällä kertaa, mutta Kinneretin vedenpinta on säilynyt tasaisena. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -19; Tiberias 11 -23: Suolameri 14 -24; Eilat 16 -26 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, n
lämpötila tullee vetämään henkeä muutaman päivän ajan, mutta kukaan ei pystyne arvioimaan, mitä sen jälkeen tapahtuu. Luonnonkukat alkavat jo nousta esiin talven horroksestaan ja jotkut pähkinäpensaat ovat täydessä kukassa.

2.       JÄNNITYS jatkuu edelleen Israelin pohjoisrajan tuntumassa. Hizbullah uhkaa toteuttaa uhkauksensa kostoiskuista valitsemallaan ajalla, ja myös Iranin vallan-kumouskaartin komentaja uhkaa yllättävillä, verisillä salamaniskuilla.
IAF:n koneitten on nähty patioivan Libanonin rajan yläpuolella, mutta niiden tehtävänä on vain havainnoida Hizbullahin ja Syyrian joukkojen liikehdinnät alueella ja raportoida niistä päämajaansa. Lentoja on ulotettu Bekaan laaksoon saakka, missä Hizbullahilla on vahvoja tukiasemia ja asevarikoita.
Puolustusministeri Moshe Yaalon on vierailulla rajan tuntumassa jääden sinne muutaman päivän ajaksi voidakseen paremmin muodostaa käsityksensä tilanteesta, mikä toistaiseksi on rauhallinen mutta jännittynyt.

IDF on koonnut Libanonin rajan tuntumaan suurimmat joukkojen keskitykset Libanonin kakkossodan jälkeen, puolustusministeri Moshe Yaalon totesi armeijan pohjoisen lohkon komentokeskuksessa Tzafissa (Safed), jossa olivat mukana alueen komentaja Aviv Kochavi, operaatiokomentaja kenraali Yoav Har-Even ja muita korkeita sotilasjohtajia. Keskustelujen aiheena oli IDF:n tarvittavan korkea valmiusaste pohjoisesta tulevaa uhkaa vastaan, joko Hizbullahin tai toisten terrori-järjestöjen taholta Libanonista tai Syyriasta.
Yalon kehotti joukkoja pysyttelemään rauhallisina ja kärsivällisinä, mutta ollen valmis vastaamaan mihin tahansa Israelin alueen loukkaukseen. Hän selitti, että rajan takaisia alueita hallitsevien maiden ja ryhmittymien tulee tiedostaa, että Israel tulee vastaamaan lujasti siviiliasukkaitaan tai sotilaitaan vastaan tehtyihin iskuihin.

ALUENEUVOSTON puheenjohtaja Amir Sapir totesi armeijan radion haastattelussa, että asukkaat tuntevat jännityksen kiristyvän nähdessään vieraiden ajoneuvojen liikkuvan raja-alueella, minkä johdosta päivärutiinin jatkaminen on vaikeaa. Aiempi IDF:n pohjoisen armeijan operaatiokomentaja Meir Levy kehotti etelässä asuvia kansalaisia matkustamaan pohjoiseen ja nauttimaan heräävästä luonnosta jännityksestä huolimatta, mikä olisi omiaan rauhoittamaan paikallisasukkaitten hermostunutta odotusta. Jännitystä on jatkunut viime sunnuntaista lähtien IAF:n koneitten iskettyä 3 auton kolonnaan Syyrian Golanilla surmaten 6 Hizbullahin ja 6 Iranin sotilasta ja korkeaa upseeria, jotka olivat valmistelemassa ohjustukikohdan rakentamista Golanille hyökkäyksiin Israelia vastaan.
IDF sulki joitain kriittisiä teitä ja asensi Iron Dome patteriston Haifan lähelle.
Siviilivaatteissa liikkuvia Hizbullahin lippuja heiluttavia taistelijoita on liikkunut Syyrian ja Libanonin puolella rajaa ampuen ilmaan aseillaan. Juutalaisasukkaat ovat pystyneet tallentamaan kaivausääniä Libanonista Israeliin, vaikka Yaalon kieltää tämän sanoen niitä hevosten kavioitten aiheuttamiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190390#.VMSFu1Mp6PY, http://www.debka.com/article/24350/Israel-braces-for-early-payback-for-deaths-of-Hizballah-officers-Iranian-general-on-Golan

3.       DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että IAF:n ylivalta Libanonin, Syyrian ja Iranin yläpuolella tulee loppumaan ja muuttumaan radikaalisti Iranin ja Venäjän solmittua uuden sotilaallisen yhteistoimintasopimuksen 20. tammikuuta 2015. Iran ja Venäjä sopivat jo 2007 S-300 ilmatorjuntapatteriston toimittamisesta Iraniin 800 miljoonan USD hinnalla, mutta USA:n ja Israelin kovan painostuksen vuoksi S-300 patteristoja ei koskaan toimitettu, minkä vuoksi Venäjä joutui maksamaan korvauksia.

Üuden sotilaallisen sopimuksen ansiosta esteet aseiden toimittamisesta Venäjältä Iranille ovat poistuneet länsimaitten aloitettua Venäjän vastaiset boikottitoimet Ukrainan vuoksi. Sopimuksen mukaan Venäjä toimittaa S-300 torjuntajärjestelmiä sekä Iranille, Egyptille että Syyrialla ja Hizbullahille, mutta sen lisäksi osapuolet sopivat, että Venäjä aloittaa kehittyneimmän versonsa S-400 torjuntapatteriston toimitukset Iranille. DF:n artikkelin mukaan Israel on pystynyt kehittämään järjestelmiä, joilla se pystyy vähentämään torjuntaohjusten uhkaa, joko fyysisten suojajärjestelmien tai cyber- tekniikan avulla.

USA:n ja Venäjän väliset suhteet ovat seuranneet Obaman ja Putinin suhteitten jäätymistä pakkasen puolelle, minkä johdosta Putin valmistautuu sotilaalliseen yhteenottoon USA:n kanssa, jossa voidaan käyttää ydinaseita, joita kummallakin maalla on runsaasti kuten myös ohjuksia niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa.
Viisi kuukautta sitten Egypti solmi 3.5 miljardin USD sopimuksen aseitten toimittamisesta Egyptin armeijalla, jotka Saudi Arabia rahoittaa.

IRANIN puolustusministeri Hossein Denghan oli DF:n mukaan erityisen innokas lisäämään maansa sotilaallista yhteistoimintaa Venäjän kanssa, jonka mukaan Venäjä tulee olemaan Iranin tärkein asetoimittaja. Lisätyn sotilaskoulutuksen ja merivoimien vierailujen ansiosta molemmat maat pystyvät eliminoimaan USA:n vaikutusta Lähi-Idän alueilla yhteisen intressin mukaisesti. Sopimuksen mukaan maat lisäävät terrorinvastaista yhteistoimintaansa. Venäjä ja Iran ovat tukeneet Syyrian presidentti Assadin taistelua maassaan toimivia kapinallis-järjestöjä vastaan ja vakuuttavat jatkavansa tukeaan Assadin hallituksen pysyttämiseksi vallassa. Venäjä ei ole mukana USA:n johtamassa ISIS-joukkojen vastaisessa liittoutumassa.

SEKÄ Venäjä että Iran ovat tärkeinä öljyntuottajina kärsineet pahoin raakaöljyn hinnan romahdettua lyhyessä ajassa 50 %, mikä on sekoittanut niiden budjetit. Öljykriisin epäillään saaneen alkunsa Saudi Arabian toimesta, joka halusi sen kautta vaikuttaa Iranin kehittymiseen alueen sotilaalliseksi suurvallaksi. Iranin päämääränä on perustaa valtansa atomipommiin, jonka uskotaan olevan teknisesti valmis, mutta Iranin mullah-hallitus empii vielä käskyn antamiseksi pommin rakentamiseksi.
DF:n mukaan Iranin ja Venäjän välinen sopimus vahvistaa Iranin asemaa P5+1 maiden johtamissa neuvotteluissa Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta. http://www.debka.com/article/24354/Sophisticated-Russian-S-400-missiles-for-Iran-under-new-military-pact-S-300s-for-Egypt-Syria-Hizballah-

4.       USA:n presidentti Barack Obama leikkasi Intiaan tekemäänsä 3-päivän vierailuaan voidakseen lentää vaimonsa Michellen kanssa Saudi Arabiaan esittääkseen surun-valittelut kuningas Abdullahin kuoleman johdosta ja ojentaakseen onnittelut uudelle kuninkaalle, 79-vuotiaalle kuninkaalle Salman Ibn Abdulazizille. Obama tapaa uuden kuninkaan tiistaina 27.01. Riadissa, mutta ohjelmassa on myös elintärkeitä neuvotteluja kiireisistä kysymyksistä.
Saudi Arabia vastustaa monikansallista P5+1 sopimusta Iranin kanssa epäillen, ettei millään kattavalla sopimuksella pystytä estämään Iranin valtahaaveita ja tunnustamista ydinvallaksi. Toiseksi Obama voi yrittää taivuttaa saudeja vähentämään öljyntuotantoaan, mikä nostaisi raakaöljyn hinnan Obaman mielestä siedettävälle tasolle, koska se haavoittaa USA:n omaa öljykivituotantoa.  
SAUDIEN ajankohtaisin kysymys on kuitenkin Jemenin tilanne, jossa Iranin tukemat Houthi-kapinalliset ovat käytännössä miehittäneet maan pääkaupungin Sanaan ja pakottaneet presidentin jakamaan valtansa kapinallisten kanssa.
Saudit pelkäävät Iranin tukeman vallankumousaallon levittäytyvän Jemenistä Saudi Arabiaan ja sen pyhiin kaupunkeihin Mekkaan ja Medinaan. Ennustukset toteavat, että Saudimonarkian tuhoutuminen alkaa Jemenistä.

SAUDI ARABIAN Syyrian politiikka on sekavaa ja vaikeasti ymmärrettävä. Saudit pahoittivat mielensä Libanonin entisen pääministerin Saad Haririn murhan johdosta v.2005, joka oli saudikuninkaan ystävä. Saudien mukaan Syyria oli syyllistynyt murhaan, ja siksi se haluaa Bashar Assadin syrjäyttämistä. Saudit tukivat ”maltillisiski” uskomiaan Assadín vastaisia järjestöjä Syyriassa, mutta ääri-islamilaisen ISIS ideologian saadessa yhä suurempaa kannatusta se pelkää joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi kahdelta suunnalta. Saudit päättivät rakentaa nykyaikaisen turva-aidan 1000 km:n pituiselle Syyrian vastaiselle rajalleen, mutta Jordania on toinen heikko kohta, sillä ISIS on saamassa yhä laajempaa kannatusta Jordanian beduiinien ja arabien keskuudessa.

Ahdingossaan Saudi Arabia etsii uusia tukijoita, joista Egyptin on potentiaalinen, jolla on yhteneväiset intressit Muslimiveljeskunnan ja ISIS:in vaikutuksen eliminoimiseksi. ISIS-joukoilla on jo soluja Gazassa ja Siinailla, ja ne pyrkivät perustamaan niitä myös Israeliin, Juudeaan ja Samariaan, joiden pakolaisleirit ovat hedelmällisiä kohteita.  Egypti ei kuitenkaan pysty korvaamaan USA:n antamaa mutta yhä heikommaksi kehittyvää suojaa. Saudit eivät luota presidentti Obaman lupauksiin, vaikka he luultavasti rahoittivat hänen opintonsa ja nousemisensa USA:n presidentiksi.

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Raportti antisemitismistä kertoo, että Ranska on tämän juutalaisille hetken vaarallisin maa asua. Vuoden 2014 entisemiittiset hyökkäykset lisääntyivät suuresti, kuten myös juutalaisia vastaan tehdyt väkivaltaisuudet. Heinäkuun ja elokuun välisenä aikana hyökkäykset lisääntyivät 400 % vuoteen 2013 verraten. Hyökkäykset ovat lisääntyneet myös Alankomaissa ja Englannissa. Raportin mukaan paikalliset viranomaiset eivät avusta niiden ehkäisemiseksi tarvittavissa määrin, mikä rohkaisee hyökkääjiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190432#.VMS3OlMp6PY
·         EGGED bussiyhtiön kuljettajat aloittavat täydellisen lakon maanantaina vastustaakseen tapaa, millä yhtiö on neuvotellut kuljettajien kanssa heidän palkka – ja muista vaatimuksistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190436#.VMS5i1Mp6PY
·         Bussinkuljettaja Hertzl Biton kertoi, miten hän taisteli puukottajaa vastaan täydessä bussissa Tel Avivissa Keskiviikkona. Hän kertoi panneensa äkkiä jarrut päälle saadakseen terroristin pois matkustajien kimpusta. Hän haavoittui pahoin taistellessaan terroristin kanssa, joka yritti surmata hänet puukollaan. Hän mutkitteli bussiaan saadakseen terroristoin pois tasapainosta, sekä äkillisellä jarrutuksella terroristin bussin etuosaan. Hän tarttui arabia käteen iskien samalla ja sumuttaen kyynelkaasua, mutta hän liukastui omaan vereensä, jota oli valunut lattialle. Bussin matkustajat pääsivät pakoon saatuaan oven auki. Terroristi meni myös ulos Bitonin yrittäessä seurata häntä, vaikka oli menettänyt paljon verta menettäen lopulta tajuntansa, mistä hän palautui sairaalassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190417#.VMS6lVMp6PY
·         Poliisi otti kiinni arabin, joka oli aseistautunut puukolla presidentin asunnon ulkopuolella. 18-vuotias arabi on kotoisin Jerusalemin arabilähiöstä. Poliisi epäili miehen tarkoitusta hänen viivytellessään presidentin asunnon lähellä ja löytäessään häneltä veitsen, vei hänen kuulusteltavaksi. Poliisin antamien tietojen mukaan miehen tarkoituksena oli puukottaa jotakin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190403#.VMS9TFMp6PY
·         Kevyt lentokone syöksyi maahan Rishon Lezion alueella surmaten kaksi henkilöä. Kone syttyi palamaan, mutta henkilöt olivat ilmeisesti saaneet surmansa maahansyöksyssä. http://www.jpost.com/Israel-News/2-casualties-in-light-plane-crash-by-Rishon-Lezion-388836
·         Argentiinan federaation yleisen syyttäjän Alberto Nismanin kuolema on varmistumassa murhaksi. Surmalaukaisu häntä kohti on tutkijoitten mukaan ammuttu ainakin 15 sm:n päästä. Hänen kuolemastaan raportoinut Buenos Airesin Herald journalisti Damian Pachter kertoi tuntemattoman henkilön seuraavan häntä, ja siksi hän pakeni Israeliin. Nismanin aseen hankkinutta miestä estettiin matkustamasta ulos maasta.  http://www.timesofisrael.com/reporter-covering-nismans-death-flees-argentina/
·         PA antoi määräyksen pidättää palkkojen maksun n. 200:lle Mohammed Dahlania kannattavalle virkailijalle, mikä nostattaa tunteita ennestäänkin hehkuvan kuumassa Gazan rannikkokaistaleessa. Taloudellinen tilanne Gazassa pahenee kaiken aikaa Egyptin suljettua lähes kaikki salakuljetus-tunnelit Gazasta Siinaille. Hamasin tärkein taloudellinen tukija Qatar osoittaa kärsivällisyytensä loppuvan, koska tilanteeseen ei ole tullut korjausta eikä Abbas haluaa jakaa pennejään (lue miljooniaan) Gazan kanssa.  http://www.timesofisrael.com/abbass-rivalry-with-ex-strongman-dahlan-heats-up-in-gaza/Post a Comment