Sunday, January 11, 2015

SUNNUNTAI 11.01.15


SUNNUNTAI 11.01.15
1.       VIIKKO alkaa hyvin kosteana ja märkänä, vetää on sadellut sapatin aikana, välillä antaen tilaisuuden auringollekin näyttää olemassaolonsa, välillä ukkonen on pelotellut salamoillaan ja kumealla jyrinällään. Luonnonvoimat näyttävät olevan kiihtyneitä jostain syystä, tai sitten vain laskevat ulos sisäistä patoutuneisuuttaan. Maan pohjoisosassa. Golanilla, Galileassa ja Hulalaaksossa pakkautunut lumi sulki teitä ja jopa 9 pakkasasteeseen laskenut lämpötila rikkoi vesiputkia ja katkoi sähköiset yhteydet jättäen satoja talouksia ilman sähkövoimaa ja lämpöä.

Sapattipäivän vastaisen yön aikana lunta oli sadellut muutamia senttejä saaden puiden oksat roikkumaan raskaan painon alla. Lumi suli sapatin aikana kokonaan Jerusalemin ympäristössä lämpömittarin osoittaessa neljää lämpöastetta.
Ilma on edelleen sumuinen, ja ennusteiden mukaan myrskyiset tuulet loppuvat sunnuntain iltapäivän aikana. Vesisateet näyttävät myös loppuneen kellon osoittaessa 07.38 aamulla, mutta sumu tihenee entisestään häipyen sitten.

Lämpötilat tänään: Jerusalem 2 -9; Tiberias 6 -14; Suolameri 9 -15; Eilat 7 -16 +C-astetta. Lämpötilan odotetaan nousevan koko maassa huomisesta alkaen siten, että tiistaiksi ennustetaan 12 asteen päivälämpötiloja Jerusalemissa, yöt ovat viileitä.
Jos myrskyinen ja kylmä sää onkin koetellut monen israelilaisen kestävyyttä muistuttaen kuolevaisuudestaan, pahimmin kylmä sää on koetellut niitä satoja ja tuhansia, jotka asuvat teltoissa tai heikosti varustetuissa parakeissa. Raportin mukaan kaksi lasta kuoli Gazassa kylmyyteen. Tilanne pakolaisleireissä on talvella katastrofaalinen veden vallatessa telttojen väliset kulkutiet muuttaen kuivan maan saviliejuksi, jossa ihmiset joutuvat talsimaan päästäkseen vettä tihkuviin telttoihinsa.
Lämmin sää, jota ennustetaan lähipäiviksi, on enemmän kuin toivottu antaakseen edes hetkeksi tilaisuuden kuivatella pihateitä ja märkiä vaatteitaan. Lämmin auringonpaiste lisää myös ihmisen uskoa parempaan tulevaisuuteen.

2.       RANSKAN poliisi pystyi ratkaisemaan molemmat viikon aikana sattuneet terrori-hyökkäykset ja niitä seuranneet panttivankidraamat. Molempiin hyökkäyksiin osallistuneet terroristit saivat surmansa poliisien kanssa käymiensä tulitaistelujen aikana, mutta poliisien kärsimät uhriluvut eivät lisääntyneet.
Vankien vapauttamiseen osallistuneet joukot olivat erikoiskoulutettuja ja he olivat varustautuneet luotiliivein ja uudenaikaisin asein, mikä teki tulitaisteluista epätasaisen. Turvallisuusjoukot jatkavat kuitenkin hyökkäyksiin osallistuneitten etsimistä, joista yksi on kosher-liikkeen panttivankeja ottaneen mustaihoisen Amedy Coulabalyn 27-vuotias naisystävä Hayat Boumeddiene, joka Reutersin mukaan lensi Ranskasta Espanjaan ja sieltä edelleen Turkkiin. Turkin viranomaiset sanovat, että nainen on luultavasti livahtanut hataran rajan yli Syyriaan.

Ranskan juutalaisjärjestöjen kattojärjestön taholta ilmoitettiin, että hyökkäyksessä sai surmansa neljä juutalaista joiden nimet julkistettiin – kaikki Ranskan kansalaisia - sekä haavoittaen neljää muuta. Kaikki loputkin panttivangit vapautettiin.

Ranskan poliisit tekivät perjantaina rynnäkön kahden Charlie Hebdo-lehden päämajaan tehneiden terroristiveljeksen lymypaikkaan surmaten molemmat. Yksi terroristeista sanoi ennen kuolemaansa, että operaation oli maksanut Al-Qaidan Jemenin haaraosasto (AQAP). Jemenin Al-Qaida haaraosaston johtaja sheikki Hareth al-Nadhari sanoi internetissä julkaistussa videossa, että isku oli kosto Ranskan sopimattoman käyttäytymisen vuoksi häväistyään islamia ja profeettaa. Saudi Arabiassa yksi blogikirjoittaja tuomittiin tuhanteen raipaniskuun, jotka annetaan hänelle 50 eri tilaisuudessa. Se merkitsee sadistista, hidasta ja tuskallista kuolemaa, sillä kukaan ei kestä niin monta raipaniskua.

Ranskan presidentti Farncois Hollande tuomitsi hyökkäykset kovin sanoin varoittaen samalla, ettei vaara ole silti ohitettu. ”Näillä mielettömillä, fanaatikoilla ei ole mitään yhteyttä islamin uskonnon kanssa”, Hollande totesi televisioidussa lähetyksessä lisäten, ettei Ranska ole vielä nähnyt hyökkäysten päätöstä. Hänen määrityksensä islamin todellisesta luonteesta on kuitenkin pahasti pielessä, sillä Koraani kehottaa taistelemaan viimeistäkin juutalaista vastaan, ja että jopa kivet ja kannotkin toteavat: ”Takanani piileskelee juutalainen, tule (aito muslimi) ja tapa hänet”.  Islamin uskomuksen mukaan islamin messias, mahdi, ei voi tulla, ennen kuin juutalaiset on voitettu ja alistettu – tai tapettu.

Euroopan maiden johtajat ovat tuominneet Ranskassa tehdyt terrori-iskut, jopa Hamas tuomitsi ne mainitsematta syytä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi, että tällaiset hyökkäykset vahingoittavat islamia enemmän kuin pilapiirrokset. EU-johtajien vähättely ja selittely islamin todellisesta luonteesta on vaarallista leikkiä tosiasioilla pyrkiessään voittamaan muslimin myönnytyksillä, mikä vain vahvistaa hänen uskoaan länsimaiden pelokkuudesta, heikkoudesta ja alistumisesta. http://www.timesofisrael.com/four-jews-cut-down-by-an-islamist-killer-who-showed-no-mercy/, http://www.timesofisrael.com/fears-raised-paris-attacks-could-be-start-of-new-terror-wave/,
Ranskassa todetaan, että jos 100 000 Ranskan juutalaista muuttavat pois maasta, se tarkoittaa Ranskan kuolemaa sellaisena kuin sen tunnemme. Ranskan juutalaisten muutto Israeliin lisääntyi viime vuonna ennätyslukemiin. Maailman juutalais-järjestöjen johtaja Nathan Sharansky sanoi, että viime vuoden aikana järjestö sai 50 000 tiedustelua Ranskan juutalaisten muuttomahdollisuuksista Israeliin. Netanyahu kannustaa heitä todeten, että Israel on heidän todellinen kotimaansa. http://www.timesofisrael.com/french-pm-france-without-jews-would-be-a-failure/
Kosher marketin muslimi-työntekijä Lassana Bathily pelasti 15 marketin juutalais-asiakkaan hengen piilottamalla heidät hyökkäyksen ajaksi rakennuksen pohja-kerroksen kylmätilaan ja sulkien sen kompressorin, kunnes vaara oli ohi.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/15-french-jews-alive-thanks-to-lassana-bathily/2015/01/10/
3.       RANSKASSA kokoontui satoja tuhansia spontaaniin mielenosoitukseen lauantaina osoittaakseen tuomionsa ja halveksuntansa viikon aikana tehtyihin terrori-hyökkäyksiin maassa.  He marssivat Toulousesta etelässä Rennesiin lännessä osoittaakseen myötätuntoaan uhrien omaisille. Hyökkäyksissä sai surmansa kaikkiaan 17 ihmistä ja useita haavoittui.  
Se oli kuitenkin vain kenraaliharjoitus tänään pidettävää massamarssia varten, johon uskotaan osallistuvat yli miljoona ranskalaista, heidän mukaan useiden maitten johtajia tai merkittäviä henkilöitä. Israelista Pariisiin matkustavat pääministeri Netanyahu sekä ulkoministeri Liberman, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen tavatakseen henkilökohtaisesti Ranskan presidentti Francoise Hollandea.
YLI 2000 poliisia on käsketty suojelemaan sunnuntaina järjestettävää massamarssia. Marssin teemana on yhtenäisyys yli terrorismin. Poliisit on komennettu suojelemaan Pariisin synagogia, moskeijoita ja kouluja sekä muita kohteita Ranskassa.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi ennen matkustamistaan Pariisiin, että hän tervehtii avosylin Ranskan juutalaisia, jos he päättävät muuttaa Israeliin.
Hänen varsinainen asiansa oli kuitenkin liittyä niihin, jotka taistelevat islamin terrorismia vastaan, joka uhkaa koko maailmaa, ja josta hän on varoitellut vuosikaudet saaden vain sympatiaa - jos sitäkään - useimpien taholta.  
Hän sanoi tapaavansa Ranskan juutalaisjohtajia kehottaen heitä harkitsemaan muuttoa Israeliin, jossa heidät otetaan vastaan avosylin. Käytännössä se ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, sillä maassa on pula sopivista asunnoista, ensin on opeteltava maan virallinen kieli heprea, eikä työpaikan löytäminen suurelle joukolle ole helppoa, mutta juutalaisilla on kokemusta muutosta.

UKRAINAN presidentti ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat marssijoiden mukana, kuten myös Englannin, Saksan, Naton ja useiden Afrikan maiden johtajat sekä arabiliiton edustajien uskotaan liittyvän marssijoihin lukemattomien ranskalaisten kanssa poliittisesta laidasta toiseen.
EU-maiden ja USA:n turvallisuusviranomaiset pitävät keskeisiä neuvottelu-tilaisuuksiaan sopiakseen yhteisestä linjasta ja toimenpiteistä vastaavissa tilanteissa.
Ranskan pääministeri Manuel Walls sanoi lauantaina, että marssin tarkoituksena on osoittaa Ranskan kansan voimaa ja arvokkuutta, joka tulee vaatimaan rakkautta vapauteen ja hyväksyntään toivoen miljoonien osallistuvan sunnuntain marssiin.

SEKÄ Hamas että Hizbullah tuomitsivat hyökkäykset joskin vihjaten, että päämäärä on oikea mutta menetelmä siihen pääsemiseksi on väärä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas osallistunee myös marssiin, vaikka on epäselvää, mitkä hänen motiivinsa ovat, kun muistaa hänen terrorismitaustansa. Hänen varsinainen tarkoituksensa lienee saada länsimaiden sympatiaa valmistautuessaan esittämään valtioesityksensä uudelleen YK:ssa sekä oikeustapaukset Israelia vastaan ICC:n oikeussaleissa Haagin kv. oikeusistuimessa. USA:n kongressi harkitsee kovia otteita PA/PLO:n johtoa vastaan yksipuolisten toimien johdosta.

RANSKAN viranomaiset pidättivät viisi ihmistä selvitellessään hyökkäysten taustoja. Hyökkäyksiin osallistuneiden terroristien omaisia on kuulusteltu ja heitä vastaan on esitetty alustavia syytöksiä. USA:n tiedustelu oli saanut käsiinsä Islamin Valtion laatiman suunnitelman internetissä, jossa esitettiin laajoja hyökkäyksiä Euroopassa. He olivat myös varoittaneet Ranskan viranomaisia mahdollisista iskuista. Eiffel-torni Pariisissa on ollut aiemminkin terroristien iskukohteena, ja Pariisin Disneyland suljettiin lauantaina hetkeksi, mutta päätös peruttiin myöhemmin. http://www.timesofisrael.com/france-gears-up-for-massive-anti-terror-rally-amid-hunt-for-attack-accomplice/
4.       UUTISOTSIKOITA
·         Pariisin suursynagogan rabbi Moshe Sabag arvioi juutalaisten muuton Ranskasta Israeliin kaksinkertaistuvan vuoden 2015 aikana. Hänen arvionsa mukaan 14 000 - 15 000 juutalaista haluaa muuttaa muinaiseen kotimaahansa äskeisten terrorihyökkäysten kiihdyttäminä. Sabag puhui IDF:n radion haastattelussa näin: ”Ranskassa on voimakas tunne, että meidän on aika muuttaa pois, että nämä tapaukset vain lisääntyvät ja kehittyvät pahemmiksi. Meillä on tunne, että on muutettava Israeliin tai jonnekin muualle. Jokaisella juutalaisella on vahva tunneside Israeliin”. Viime vuonna Ranskasta muutti Israeliin lähes 7 000 juutalaista, ja viranomaiset uskovat sen kaksinkertaistuvan tänä vuonna. On lisäksi toden-näköistä, että Ranskan esimerkki tulee vaikuttamaan muihin EU-maiden juutalaisiin, koska hyökkäysten pelätään yleistyvän monissa maissa. Kansanedustaja Yoni Chetboun (Yahad HaAm Itanu) kuitenkin varoittaa, ettei Israel ole valmis siirtolaismäärän äkilliseen kasvuun. Knessetin sulauttamis- ja siirtolaisuus-valiokunta järjestää hätäkokouksen, jossa pohditaan, mitä toimenpiteitä tilanne vaatii. Päällimmäisenä on tietenkin varojen asettaminen operaation käynnistämiseksi, mitä vaikeuttaa Israelin poliittinen tilanne maan valmistautuessa maaliskuun 17. päivän vaaleihin, eikä maalla ole toimintakykyistä hallitusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189770
·         Viimeisen gallupin mukaan Likud johtaa 24 edustajalla, Labour on kakkosena 23 edustajalla. Beit Yehudan osuus on 16 edustajaa, Yesh Atid 11; Kulanu 9; UTJ 7; Israel Beitenu 6; Meretz ja Shas kumpikin 6; arabit 11, Yahad HaAm ja Kadima eivät ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189764
·         Poliisi pidätti 15-vuotiaan arabin Jerusalemin itäosassa syytettynä hyökkäyksestä juutalaismiestä vastaan ruuvitaltalla vioittaen hänen keuhkoaan. Tilanne tapahtui Damaskosportin lähellä vanhassa kaupungissa.
·         Jerusalemin alueoikeus esitti syytteen arabimuslimia Hamza Gabaria vastaan syyttäen häntä useiden vuosien aikana mielenosoitusten yhteydessä heittämistään palopommeista juutalaisia vastaan, joista jotkut ovat joutuneet sairaalahoitoon ja kuoleman vaaraan. Israelin viranomaiset ovat koventaneet suhtautumistaan kivien ja palopommien (molotovin koktailien) heittämisestä vaatien heittäjien omaisia vastaamaan tuhoista. Monet heistä ovat Israelin lain mukaan alaikäisiä. Temppelivuoren alue on ollut yksi keskeisistä kohteista, jota muslimit suojelevat mustasukkaisesti syyttäen juutalaisia perättömästi Al-Aksa moskeijan tuhoamisaikeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189727
·         Israelin turvallisuusjoukot paljastuivat ISIS-terrorisolun Hebronissa muutamia päiviä sitten, mutta se on vain tulivuoren huippu, sillä satojen Hamasin jäsenten uskotaan liittyneen ISIS-joukkoihin. Entiset Hamasin jäsenet sanovat, että he liittyivät ISIS-joukkoihin siksi, että Hamas on heille liian maltillinen. He kaipaavat veristä toimintaa, jota ISIS tarjoaa heille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189706
·         Tiedustelulähteiden mukaan Syyria suunnittelee ydinaseen rakentamista Libanonin rajan läheisyydessä olevassa rakennuksessa. Rakennusta suojaavat Hizbullahin pyssymiehet, kuten der Spiegel raportoi perjantaina. http://www.timesofisrael.com/assad-said-seeking-nuclear-weapons-with-hezbollah-aid/

Post a Comment