Friday, January 30, 2015

PERJANTAI 30.01.15

PERJANTAI 30.01.15
1.       AURINKO kultasi viehättävästi Abu Ghoshin rinteet perjantaipäivän alkamisen merkiksi. Ennusteet lupaavat puolipilvistä säätä täksi päiväksi, mutta huomenna sää kirkastuu ja lämpötila nousee selvästi seuraavien päivien aikana. Säätilat tänään: Jerusalem 06 -14; Tiberias 10 -18; Suolameri 15 -21; Eilat 12 -20 +C-astetta. Kuten mainitsin, lämpötila noussee reippaasti ensi viikon alussa siten, että maanantaiksi luvataan 13 -21 +C-asteen lämpötilaa Jerusalemissa.
JP:n ennusteen mukaan maan pohjois- ja länsiosissa sekä Negevissä voi tänään tulla paikallisia sadekuuroja.  Kinneretin vedenkorkeus nousu 1 sm:n päivän kuluessa.
2.       Israelin puolueet tekivät vielä eilen viimeiset mahdolliset päivitykset vaalilistoihinsa ennen edustajaluetteloittensa jättöajan päättymistä torstai-iltana.
Likudilla oli vaikeuksia saada järjestystä aikaan Avi Dichterin ja Tzipi Hotovelin ehdokaspaikkoihin, mutta lopulta sopu löytyi: Hotoveli säilyttää 20. paikkansa ja Dichter siirretään paikalle 26. Netanyahu asetti Benny Beginin sijalle 11, ja antoi terroristiasiantuntijalle Anat Berkolle sijan 23, joka on vielä melkoisen varma sija.
Likudin ehdokkaita on kaikkiaan 120, mikä kiihotti listan jättäneet esittämään toivomuksen, että kaikki tulisivat valituiksi.

Yhdistynyt arabilista halusi käyttää tunnusta ”M” (MEM) listassaan, mutta Likud vastusti sitä todeten, ettei se halua toimia Haneen Zoabin, Jamal Zahalkan eikä Islamin liikkeen edustajien kanssa. Likudin vaalilistassa on sama Machal, joka alkaa kirjaimella ”M” (MEM). Meretz ja Labour (Zionist Union, Emet) hyväksyivät sen. Likudin mukaan tämä voisi aiheuttaa sekaannusta äänestäjissä.

Bait HaYehudi joutui pudottamaan listaltaan entisen jalkapalloilijan Eli Ohanan, koska puolueen rabbit uhkasivat erolla sen vuoksi. Ohana päätti jättäytyä sivuun. Bennett joutui etsimään arvostettua ehdokasta ja valitsi kansanedustaja
Mordechai Yogevin sijalle 8, joka on realistinen sija.

Kulanu nappasi Aradin torstaiaamuna eronneen Tali Ploskovin ennen Bait Yehudia, joka myös halusi hänet. Moldovasta 1991 Israeliin muuttanut kahden lapsen äidillä on psykologin koulutus. Bait Yehudi moitti Ploskovia, avustettuaan häntä voittamaan uudelleen valinnan tammikuussa, että hän muuttaa pois ”kriisien kaupungista” kesken virkakautensa edistääkseen asemaansa politiikassa.

Likud yritti saada yhteisen vaalilistan joko Kulanun tai Bait Yehudan kanssa, mutta neuvottelut kariutuivat ennen määräaikaa. Ainoaksi vaaliliitoiksi Yhdistetyn Arabilistan lisäksi jäi Eli Yishain Yachad-puolueen ja kahanistisen Otzma Yehudit puolueen välille solmittu yhdistetty ehdokaslista.

Shas-puolue joutui uudistamaan ehdokaslistaansa, sillä Eli Yishain perustama puolue Yahad HaAm Yehudit vei mukanaan sen jäseniä, ja jotkut, kuten kansanedustajat Amnon Cohen ja Nissim Zeev sekä Ariel Attias, jotka jättäytyivät pois politiikasta. Monet Shasin jäsenet moittivat puheenjohtajaa Arie Deriä yksinvaltaisuudesta. Shasin taholta vihjaillaan, että se voi liittoutua vaalien jälkeen Yesh Atid puolueen kanssa, vaikkakaan mitään virallista sopimusta siitä ei ole.

United Torah Judaism (UTJ) ehdokaslistassa ei ollut mitään yllätyksiä; nykyiset kansanedustajat ovat potentiaalisten sijojen kärjessä. Puolueeseen kuuluvat alajärjestöt Degel Hatorah ja Agudat Israel.

Yesh Atid puolueen edustajat kehuivat jättäessään edustajalistaansa kirjattavaksi, että se on ainoa puolue, jonka jäsenistä yhtäkään ei epäillä korruptiosta, mikä on hajottanut Israel Beitenu-puolueen. Korruptioepäilyt ja syytökset ovat kohdistuneet erityisen pahasti Israel Beitenuun, joka on vaarassa pudota Knessetistä.
Meretz esitti 120 nimen vaalilistansa kehuen olevansa Knessetin ahkerimmin työskentelevä edustajien joukko. Listan viimeisenä oli symboli-idoli Jossi Sarid.
Yhdistynyt Arabilista koostuu puolueista Balad, Hadash, Ual ja Taal. Entisen Yhdistynyt Arabiasta kansanedustaja Taleb al-Sanaa jätti oman listansa, jota hän kutsuu nimellä ”The Arab List”. Hän ei mahtunut kilpailevaan Arabilistaan.

Israelin parlamenttivaalit pidetään 17.03.2015. 26 puolueen esitettyä viralliset edustajalistansa torstai-iltaan mennessä.  http://www.jpost.com/Israel-Elections/26-parties-submit-final-lists-for-election-389493
3.       Tuoreen gallupin mukaan sotaisten iskujen vaihdot Libanonin Hizbullahin ja Israelin IDF:n välillä ovat nostattaneet Likudin suosiota. Se ohittaisi sionistisen Labour Emet
puolueen ryhmittymän yhdellä ehdokkaalla saaden 25 edustajaa Labour/Hatnua liittoutuman saadessa 24 edustajaa.
Bait HaYehuda puolue näyttää sen sijaan kärsineen entisen jalkapalloilijan Eli Ohanan asettamisesta puolueen vaaliehdokkaaksi. Ohana sittemmin vetäytyi pois ehdokkuudesta ja Bennett poisti hänen nimensä listalta. Puolueelle luvattiin toistuvissa gallupeissa 15 -16 edustajaa, tuore gallup lupaa 14 kansanedustajaa. Raportissa vihjaillaan, että äänestäjät suhtautuivat negatiisisesti puolueen johdon ehdokasasetteluun pyrkiessään saamaan sinne idoleita, joiden meriitit ovat muualla kuin hengellisissä tai uskonnollisissa kysymyksissä.  
Gallupin suoritti Maariv-lehti, se julkaistiin tänään.

Puolueiden kannatus olisi sen mukaan seuraava:
Likud 25 edustajaa; Labour/Hatnua 24; Bait HaYehudi 14; Yhdistynyt Arabilista ja Ahmed Taalin lista yhdessä 12; Yesh Atid 11¸ UTJ 8; Kulanu 8; Shas 7; Meretz 6; Israel Beitenu 5 edustajaa Knessetiin, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Eli Yishain Yahad HaAm Itanu ei saanut tarpeeksi ääniä ylittääkseen 3.25 % ääni-kynnyksen, mutta vaaliliitto sen ja Otzma-puolueen välillä solmittiin sen jälkeen, minkä vaikutus ei näy tuloksissa.
Gallupin mukaan Yaalon on paras tae Israelin turvallisuudelle saaden 59 % kannatuksen, Netanyahun kannatus oli 53 %.
TV1:n toimesta Telecasterin suorittamassa gallupissa Likudin kannatus oli 27 edustajaa, Beit Yehudin kannatus oli siinäkin 14 kansanedustajaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190706#.VMs54lMp6PY
4.       ARUTZ-7 kertoo An Yasharin laatimassa artikkelissa, että IDF oli tietoinen tai ainakin odotti Hizbullahin suorittavan kastoiskun PST-ohjusten iskuna ja suoritti joitain valmisteluja sen varalta, mutta ne jäivät keskeneräisiksi. IDF:llä oli tarkastusasema kohteessa ”Tankkiliittymä”, joka oli täysin Hizbullahin tarkkailun alainen rajan takaa, ja siirsi asemaa muutamia satoja metrejä Gharin kylän sisäänkäynnin lähelle, jossa sotilasajoneuvojen liikkeet olivat osittain peitossa.
Armeija antoi yksiköilleen varoituksen potentiaalisesta iskusta PST-asein, mutta Givati-prikaatin Tzabar yksikkö ei jostain syytä perunut autosaattuettaan Har Doviin.

Hizbullah ampui 5 -6 Kornet PST-ohjusta autosaattuetta kohti tuhoten ne täysin ja surmaten kaksi IDF:n sotilasta, majuri Jochai Kalenger, 26, ja vääpeli Dor Chaim Nini, 20, ja haavoittaen seitsemää muuta. TV-10 uutisten mukaan IDF oli tietoinen, että Hizbullah suunnitteli iskuja Har Dov alueelle.
Venäläisvalmisteisen Kornet PST ohjuksen teoreettinen kantomatka on 5.5 km. Se on itseohjautuva, lataa ja unohda periaatteella toimiva. Siitä lienee useita versioita. Se pystyy läpäisemään tankkien normaalisuojauksen, mutta Israelin kehittämää Trophy-suojausjärjestelmää se ei testien mukaan pysty läpäisemään.
Hizbullahin hyökkäys oli kostoisku IAF:n suorittamaan ilmaiskuun kolmen auton saattueeseen sunnuntaina Syyriassa, jossa sai surmansa Hizbullahin korkeita upseereita ja sotilaita sekä Iranin vallankumouskaartin kenraali ja sotilaita, yhteensä 12 sotilas-henkilöä. Puolustusministeri Moshe Yaalon toteaa, että isku kolonnaa vastaan oli välttämätön, teki sen kuka tahansa - väistäen kysymyksen IAF:n osallisuudesta.  
Uutistoimistojen raporttien antamat tiedot poikkeavat toisistaan. http://www.timesofisrael.com/idf-was-warned-of-border-strike-ahead-of-wednesday-attack/
5.       Torstaina n. 15 000 Hamasin nuorta Hamasin miestä, iältään 15 -21-vuotiaita, päättivät viikon kestäneen sotilaallisen kurssin, jossa heille annettiin koulutusta Hamasin sotilassiiven izza din al-Qassam taistelijoitten toimesta. Leirin nimeksi annettiin "vapauttamisen pioneerit”. Leiri pidettiin vain puoli vuotta Gazan kesäsodan jälkeen, joka raunioitti suuren osan Gazan aluetta, ja jonka uudelleen rakentamisen UNRWA päätti lopettaa, koska sitä tukevat maat olivat suorittaneet vain 2 % n. luvatuista 5.4 miljardin avustusvaroista.

Nuorille opetettiin aseitten käsittelyä, IDF:n sotilaitten sieppaamista panttivangiksi, sekä soluttautumista Israelin puolelle suorittamaan erinäisiä tehtäviä käyttäen hyökkäystunneleita, joita Hamas kaivaa uusia ja korjaa IDF:n räjäyttämiä. Hamasin edustajan mukaan leirien korkea suosio pakotti järjestäjät laajentamaan ohjelmia ja majoitustiloja voidakseen vastata vaatimuksiin.

”Meidät koulutetaan Allahin jihad-taistelijoiksi”, kertoi eräs nuori osanottaja. ”Tarkoituksemme on vapauttaa Palestiina Israelin saastutuksesta ja valmistautua Palestiinan itsenäistymiseen, jos se on Allahin tahto”.
Hamasin sotilaallisten joukkojen vahvuus on 20 000 – 30 000 miestä. Gazan kesä-sodassa sai surmansa yli 2 000 gazalaista, yli puolet heistä aseistettuja, mutta tiedot kaatuneitten määristä ovat epätarkkoja perustuen pääosin Hamasin antamiin lukuihin, joissa on havaittu useita epätarkkuuksia ja tarkoituksellisia valheita.  http://www.timesofisrael.com/15000-young-gazans-complete-hamas-terror-training-camps/
6.       ISLAMIN Valtion tiedottajat tunnustavat iskeneensä yli tusinaan Egyptin armeijan ja poliisin tukikohtaan, majoitustiloihin ja tarkastuspisteisiin samanaikaisesti Siinain alueella. He surmasivat ainakin 26 armeijan sotilasta.
Hyökkäyksissä käytettiin pommeja, raketteja ja ohjuksia, lähteet kertovat. Tarkkailijat huomioivat, että iskut oli koordinoitu entistä yhtenäisemmin, pommi-
hyökkäys tehtiin autoa vastaan tukikohdan ulkopuolella ja iskien kranaateilta sen sisään, mikä lisäsi sekasortoa armeijan joukkojen keskuuteen. Hyökkäysten koordinoimisella ja samanaikaisuudella haluttaneen painottaa IS:n joukkojen päämäärää muodostaa Siinaille puoli-itsenäinen alue, jota he itse valvovat Irakiin ja Syyriaan muodostettujen IS:n valvomien alueitten mukaisesti.
Hyökkäysten kohteina olivat Siinain pääkaupunki El-Arish, Sheikh Zuwayid ja sen läheinen kaupunki Rafah Gazan rajan tuntumassa, jossa Egypti raivaa 2 km:n syvyistä puskurivyöhykettä Gazan puolelle tuhoten satoja rakennuksia ja ajaen niiden asukkaat pakolaisiksi voidakseen lopettaa salakuljetuksen Siinain ja Gazan välillä.

IS:n joukot liikkuivat hyökkäyksissään IS:n omaksumien mustien lippujen kanssa. Ilmoitetun 26 surmansa saneen sotilaan lisäksi sairaalat ilmoittavat iskuissa haavoittuneen ainakin 60 ihmistä. Militaristit käyttivät Siinailla aiemmin itsestään nimitystä ”Ansar Beit Al-Maqdis”, mutta ovat nyt siirtyneet avoimesti IS:n joukkoihin. He ovat suorittaneet aiemminkin verisiä iskuja Egyptin turismikohteita sekä armeijan tukikohtia ja saattueita vastaan, mutta viimeisten hyökkäysten suunnitelmallisuus ja samanaikaisuus osoittaa eri ryhmittymien sopineen yhteis-johdosta ehkä Iranin vallankumouskaartin valvonnassa. Egypti syyttää Hamasin olevan vahvasti mukana hyökkäyksissä.   http://www.timesofisrael.com/at-least-20-killed-in-sinai-in-flurry-of-attacks/
7.       UUTISOTSIKOITA
·         Atlantic kertoo Simon Hendersonin artikkelissa, että Saudi Arabian uuden kuninkaan Salmanin ensimmäiset toimet asemansa vahvistamiseksi ovat samalla kylväneet ensimmäiset siemenet valtataistelusta kuningasperheen sisällä. Salman kärsi jokin aika sitten halvauskohtauksen, ja jotkut epäilevät hänen sairastavan alzheimerin sairautta, mikä voi aiheuttaa hänen käyttäytymisensä arvaamattomuuden; muistihäiriöt, ajan ja paikan tajuamisen menetyksen ohella ärtyneisyys, mielialan vaihdokset ja persoonallisuuden muutokset, pelokkuus ja seksuaalisuuden muutokset.
·         Salman hyväksyi henkilökohtaiseksi kruununprinssikseen velipuolensa Muqrinin, mikä ei ratkaise seuraajakysymystä: mikä toisen sukupolven haara perii kuninkuuden hänen jälkeensä. Prinssi Nayefin (MbN) nimittäminen kruununprinssin varamieheksi voi aiheuttaa tyytymättömyyttä muissa toisen sukupolven jäsenissä. MbN:n isä ei ole kuningas, eikä suosio USA:n virkailijoiden keskuudessa herätä luottamusta Saudi Arabiassa. Yksi vahva ehdokas voi olla Salmanin poika Muhammad, jolla on 30-vuotiaaksi selvät ambitiot edetä virassaan. Hän johtaa nyt maansa puolustusministeriötä. Toinen on öljy-ministerin varamies Abdulazis, sekä Sultan, joka kävi avaruudessa nais-astronautin kanssa, vaikka se on vastoin saudien moraalikäsityksiä. Toisaalta eivät saudikuninkaalliset noudata islamin ankaria säädöksiä, nehän koskevat vain tavallista kanssa, eivät kuninkaallisia. Siispä kuninkaalla voi olla kymmeniä vaimoja ja jalkavaimoja puhumattakaan hyvin kosteista matkoista Euroopan tai Persianlahden maiden hotelleihin tilattuine naisineen. Kuningas Abdullahilla oli 30 vaimoa, mutta jää kauas Israelin kuninkaasta Salomonista, jolla oli 700 virallista ja 300 jalkavaimoa. Global Research artikkelin mukaan Salamin neuvonantaja prinssi Mohammed bin Nayef jäi Ranskassa kiinni kokaiinin salakuljetuksesta. Saudien sisäministeriö ilmoitti Ranskalle, että jos asiasta nostetaan meteli, 7 miljardin USD tutkakauppa peruutetaan. Asia painettiin villaisella, mutta kokaiinikauppa jatkui, koska sillä rahoitettiin Afganistanin kapinallisten taisteluja ja Al-Qaidaa. Kysymys oli 20 000 kokaiinikilon erästä, joka kuljetettiin kuninkaallisella koneella.
·         Antisemiittinen poliitikko Panos Kammenos on ehdolla Kreikan puolustus-ministeriksi. Hän väitti viime kuussa, etteivät maan juutalaiset maksa veroja, mikä aiheutt kovia vastalauseita, mutta näyttävät nyt hiljenneen. – Kunpa maailman juutalaiset ajoissa ymmärtäisivät, että ainoa turvallinen paikka juutalaisille on Israelissa, ulkoisesta uhasta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190716#.VMtrHFMp6PY,Post a Comment