Friday, January 23, 2015

PERJANTAI 23.01.15

PERJANTAI 23.01.15
1.       ENNUSTEEN mukaan taivas on tänään osittain tai kokonaan pilvetön lämpötilan noustessa korkeimmillaan selvästi yli 20 asteen. Viileä tuuli kuitenkin vähentää liikaa intoa. Puolipilvisyys vahvenee huomenna ja sunnuntaina lämpötilan pysyessä korkeana, mutta maanantaina pilvisyys tiivistyy ja lämpötila notkahtaa alaspäin muutaman asteen verran.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -21; Tiberias 11 -22; Suolameri 14 -23; Eilat 12 -27 +C-astetta. Maanantaina lämpötila laskenee selvästi, 07-18 +C-asteeseen.
2.       Israelin armeija valmistautuu odotettuun Hizbullahin kostoiskuun, joilla se on uhannut juutalaisvaltiota moneen kertaan IDF:n iskujen johdosta sen asesaattueita tai muita kohteita vastaan joko Syyriassa tai Libanonissa. Terrorijärjestön pääsihteeri selittää uhkaustensa toteuttamisen viipymisen syyksi sen, että se on toistaiseksi siinä määrin kiinni taisteluissa presidentti Bashar Assadin hallinnon kaatamista haluavien kapinallisten kanssa, ettei heillä riitä aikaa eikä voimia muuhun. Lisäksi Al-Nusran ja muut Al-Qaidasta irrottautuneet ryhmittymät kuten ISIS tekevät ajoittaisia iskuja sen asemia ja laitoksia vastaan Libanonissa.

Israelin puolustusarmeija IDF pyrkii hyödyntämään Gazan sodissa saamiaan kokemuksia ja opetuksia kaupunki- ja epäsymmetrisessä sodankäynnissä. Nasrallah uhkaa miehittää Galilean ja tunkeutua syvemmälle Israelin maaperälle, vaikka hän on viestittänyt, ettei hän halua täysimittaista sotaa vielä tässä vaiheessa. Tämän uskotaan tarkoittavan, että iskut tulevat raketti-ja ohjusiskujen muodossa tai rajoitettuna kommando-hyökkäyksenä rajan läheisyydessä olevaan kylään tai kaupunkiin. IDF haluaa kuitenkin varautua pahimman varalle, ja vahvistaa asemiaan sekä Libanonin että Syyrian rajoilla ja kehottaa juutalaisyhteisöjä tehostamaan valmiuttaan sekä toistaiseksi välttämään työskentelyä pelloillaan. Monet juutalaisyhteisöt ovat alkaneet valmistella omia aseellisia puolustusyksiköitään etenkin Juudean ja Samarian alueilla.

JÄNNITYS Israelin pohjoisen rajan tuntumassa nousi selvästi IDF:n iskettyä, kuten väitetään, kolmen auton kolonnaan muutama päivä sitten Syyrian Golanilla surmaten kuusi Hizbullahin ja kuusi Iranin upseeria ja sotilasta. Hizbullahin kuolleitten joukossa oli legendaarisen komentajan Imaad Mughniyehin poika Yihad sekä korkea komentaja; Iranin sotilaitten joukossa oli Iranin vallankumouskaartin IRGCC:n kenraali, minkä johdosta IRGCC:n komentaja uhkasi Israelia verisillä salamaniskuilla. He olivat tarkastusmatkalla ohjustukikohdan rakentamiseksi rajan tuntumaan, josta käsin olisi ohjattu hyökkäyksiä Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/in-prepping-for-hezbollah-battle-army-draws-from-gaza-lessons/, http://www.timesofisrael.com/israel-targeted-iranian-general-in-syria-strike-report-claims/,
3.       USA:n ulkoministeri John Kerry totesi eilen Lontoossa seisten Englannin ulkoministeri Philip Hammondin rinnalla, että USA:n johtaman koaliittion ilmaiskuilla on pystytty estämään Islamin Valtion etenemine Irakissa ja Syyriassa, vaikkakaan ne eivät ole pystyneet vapauttamaan kaikkia IS:n miehittämiä kaupunkeja.
Kerry kertoi, että ilmavoimat ovat tehneet lähes 2000 ilmaiskua, joilla on eliminoitu tuhansia IS:n sotilaita ja lähes puolet sen sotilasjohtajista.
Irakin pääministeri Haider al-Abadi kritisoi USA:n ja sen kanssa liitossa olevia maita AP:n toimittajalle antamassaan haastattelussa päivää ennen kokousta, etteivät ne ole toimittaneet Irakille luvattuja aseita tarvittavan nopeasti. Hän totesi, että paljon on puhuttu ja luvattu, mutta kentällä niitä ei näy.

USA:n puolustusministeri Chuck Hagel tarttui al-Abadin kritiikkiin Pentagonissa sanoen: ”Olen eri mieltä pääministerin lausunnon kanssa. Lisäisin siihen jopa, ettei kritiikki auta asiaa. Meillä on yli 60 maan muodostama liittoutuma, joka pyrkii avustamaan Irakia. Mielestäni pääministerin tulisi huomioida tämä lausunnoissaan”.
Ensi kuussa eroava puolustusministeri Hagel luetteli Irakin toimituksia todeten, että Irakille on toimitettu ainakin 1500 Hellfire ohjusta, 250 miina-ansan kestävää ajoneuvoa sekä tuhansittain kiväärejä ja ammuksia. Kolme neljästä koulutusleiristä ovat toiminnassa, ja neljäs aloittaa toiminnan pian Irakin sotilaitten kouluttamiseksi”.

KERRY kertoi journalisteille kokouksen jälkeen, että ”koaliittioon osallistuvat maat voisivat tehdä enemmän estääkseen militanttien värväysyritykset, mitätöidä niiden varainhankinnat sekä haastaa niiden äärilaidan idealismin, mikä on vanginnut islamin radikaalien mielikuvituksen Euroopassa, kuten se ampuja, joka murhasi neljä ihmistä Pariisin kosher-myymälässä tässä kuussa”.
Ulkoministeri Hammond ja pääministeri al-Abadi puhuivat konferenssiin osallistuneitten 21 maan virkailijoiden kanssa todeten, että he voisivat lausunnoissaan paremmin huomioida saavutukset. Al-Abadi totesi, että hänen kritiikkinsä ennen kokousta oli huomioitu hänen pyytäessään enemmän avustusta.

JOHN KERRY vakuutti, että IS:n eteneminen on todella pysäytetty. Irakin joukot ovat vapauttaneet 270 neliökilometriä maata ja estäneet militantteja käyttämästä 200 öljy- ja kaasulaitosta. Kuitenkin strategisesti tärkeä Mosulin kaupunki ja 2 muuta kaupunkia ovat edelleen IS:n joukkojen miehittämiä.
USA:n Irakin lähettiläs Stuart Jones puolestaan kertoi, että koaliittion ilmaiskut ovat surmanneet yli 6 000 Islamin Valtion taistelijaa Irakissa ja Syyriassa, minkä Pentagon sanoi vahvistavansa. ISIS-joukot ovat alkaneet vahvistaa asemiaan miehittämillään alueilla ja erityisesti Anvar provinssissa. Koaliittion operaatio kestää vielä pitkään. http://www.timesofisrael.com/kerry-air-strikes-eliminated-50-of-is-leadership/
4.       USA:n kongressin puheenjohtaja John Boehner esitti kutsun pääministeri Netanyahulle Washingtoniin puhuakseen kongressille helmikuun 11. päivänä. Boehnerin esittämä kutsu on aiheuttanut melkoista ristivetoa sekä Israelissa että USA:ssa. Israelissa katsotaan kutsun tarkoituksena olevan vaikuttaa Israelin maaliskuun 17. päivän vaaleihin vasemmiston vaatiessa myös Isaac Herzogin kutsumista. Päivämääräksi sovittiin myöhemmin maaliskuun 4. päivä, jotta Netanyahu voisi osallistua AIPAC:in kokoukseen matkansa aikana.
Kongressin demokraattien johtaja Harry Reid ilmaisi hämmästyksensä, ettei heillä oltu kerrottu mitään vierailusta, mutta lupasi tulla kuuntelemaan, mitä Bibillä on kerrottavana.
Valkoisen Talon tiedottaja Bernadette Meehan kertoi journalisteille, ettei Obama tapaa Netanyahua omaksumansa periaatteen mukaan olla tapaamatta ulkomaiden johtajia vaaliaikana. Ulkoministeri John Kerry sen sijaan ilmoittaa voivansa tavata Netanyahun Washingtonin vierailun aikana, mutta varmaa se ei ole.
Valkoisen talon edustajan mukaan Boehner ei keskustellut Netanyahun vierailusta presidentti Obaman kanssa, kuten diplomaattinen protokolla edellyttää. Tämä voi olla Boehnerin näpäys Obamalle hänen tavastaan ohittaa kongressi vahvistaessaan tärkeitä lakeja, jotka vaativat presidentin allekirjoituksen. http://www.timesofisrael.com/in-snub-obama-wont-meet-netanyahu-during-us-visit/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Mossadin johtajaa Tamir Pardoa syytettiin, että hän oli esittänyt kantanaan, ettei Iranille asetettuja sanktioita saa koventaa, mikä on vastoin pääministerin kantaa mutta on Obaman näkemyksen mukainen. Pardo tarkensi kantaansa todeten, ettei hän vastusta sanktioitten koventamista.  http://www.jpost.com/Israel-News/Mossad-in-rare-move-denies-it-contradicted-Netanyahu-by-lobbying-against-stiffer-Iran-sanctions-388616
·         Israelin aikomus korvata Temppelivuoren Mughrabiportille johtava vaaralliseksi havaittu puinen kävelysilta pysyvällä rakenteella aiheutti jännityksen kasvamisen myös Jordanian esittäessä vastalauseensa. Jordania on virallisesti muslimien pyhien paikkojen suojelija Jerusalemissa, vaikka käytännössä sekä PA että Hamas ovat toistuvasti haastaneet Jordanian velvollisuuden toimimalla omien intressiensä mukaan. Muslimien mukaan vain heillä on oikeus rukoilla Temppelivuorella, eikä Israel ole käyttänyt sille kuuluvaa omistusoikeuttaan poistaakseen muslimien yksinoikeuden.

Arkeologien ja yhteisöaktivistien muodostama järjestö Emek Shaveh, joka tutkii arkeologian vaikutusta Israelin ja PA:n arabien välisessä konfliktissa, toteaa raportissaan, ettei v. 1967 sodan jälkeen Vuoren geopoliittisessa asemassa ole tapahtunut oleellisia muutoksia, mutta se kohdistaa huomionsa Israelin yritykseen uuden sillan rakentamiseksi aiheuttamaan poliittiseen laskeumaan. Tuntuu jotenkin typerältä seurata korkean tason kiistaa sillan rakentamisesta, joka palvelee ei-muslimeja, jotka haluavat nousta Vuorelle. Muslimeilla on useita kulkureittejä. Arabien päämääränä on kieltää kaikkien muiden paitsi muslimien pääsy Vuorelle, ja se koskee erityisesti juutalaisia, joiden he epäilevät suunnittelevan kolmannen Temppelin rakentamista Al-Aksa moskeijan raunioille. PA vaati jokin aika sitten, että Vuoresta tulee käyttää nimitystä Haram al-Sharif, ylevä pyhättö. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Construction-of-footbridge-to-Temple-Mount-exacerbated-geopolitical-tensions-388645
·         Tel Avivin bussipuukotuksiin keskiviikkona syyllistynyt 23-vuotias Hamza Muhammad Hasan Matrouk, kotoisin Tulkarmin pakolaisleiristä, sanoo motiivikseen Israelin käymän kesäsodan Hamasia vastaan Gazassa. Toiseksi hän esitti Israelin toimet temppelivuorella. Hän oli Israelissa laittomasti. Hän puukotti 12 bussin matkustajaa ja yhtä ulkopuolista kadulla, joista 4 vaarallisesti, ennen kuin vankilapalvelun upseeri sai hänet pysähtymään ampumalla häntä jalkaan. Bussinkuljettaja oli kauan tajuttomana taistellessaan puukottajaa vastaan. Matroukin yhteyksiä terrorijärjestöön tutkitaan. Jokin aika sitten pooliisi pidätti 7-hengen IS-solun Haifan alueelta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Tel-Aviv-terrorist-says-he-was-motivated-by-Operation-Protective-Edge-388446
·         ISIS-ryhmittymän edustaja ”Palestiinassa” sanoo järjestön taistelevan ”tyranniaa ja vääräuskoista” poliisia ja armeijaa vastaan vallan kaappaamiseksi. Edustaja sanoi, että sen tarkoituksena on poistaa sekä Hamas että PA päämääränsä saavuttamiseksi. ISIS-haaraosasto Palestiinassa käyttää itsestään nimeä ”Bayt Al-Mqdis”, jolla tarkoitetaan Temppelivuorta. ISIS levittäytyy järjestelmällisesti Gazaan ja Siinaille sekä Juudeaan ja Samariaan, keskittyen pakolaisleireihin, joissa maaperä on otollinen sen edustamalle ideologialle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190384#.VMILi1Mp5Zw
·         Eli Yishai ei halua yhdistää Yahad HaAm Itanu ryhmittymäänsä Otzma Yehudit ryhmän kanssa varmistaakseen pääsynsä Knessetiin, koska se ei ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä, kuten gallupit ennustavat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190387#.VMIOBFMp5Zw
·         Saudi Arabian kuningas Abdullah ibn Abdulaziz Al-Saud kuoli eilen pitkällisen sairauden murtamana 90-vuotiaana. Hänen tilalleen nousi prinssi Salman Ibn Abdulaziz Al-Saud, joka on nyt 79-vuotias. Monarkian ulkopolitiikka tuskin muuttuu kovin radikaalisti, vaikka Saudi Arabia on etsinyt uutta turvallisuutensa takaajaa USA:n vetäytyessä vastuusta Obaman sekavan ulkopolitiikan seurauksena. Saudit ovat jo vuosia harkinneet oman ydin-teollisuuden aloittamista ja atomipommin rakentamista Iranin vastapainoksi, mutta raporttien mukaan se on ostanut pommit Pakístanista kuten myös ohjukset niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa. Saudit taistelevat Muslimi-veljeskuntaa ja Al-Qaidan haaraosastoja vastaan, jotka uhkaavat sitä Jemenistä, joka nyt näyttää luisuvan ISIS-joukkojen haltuun vaarantaen öljyn merikuljetukset Suezin kanavan kautta Eurooppaan. Saudi Arabia on varovaisesti pyrkinyt modernisoimaan yhteiskuntaansa, mikä voi kiihtyä uuden kuninkaan myötä, vaikka islamin vanhoillinen wahhabi-haara tuskin on valmis siihen.  http://www.jpost.com/Breaking-News/Saudis-deny-rumors-King-Abdullah-has-died-388681

Post a Comment