Friday, January 16, 2015

PERJANTAI 16.01.15


PERJANTAI 16.01.15
1.       VIIKON viimeistä edellinen päivä alkoi pimeänä ja sumuisena, ilma oli viileä ja kostea. Aamulla puoli seitsemän maissa satoi vielä muutamia vesipisaroita, ja maassa olevat vesilätäköt todistivat yöllisistä sateista, joiden ennustetaan jatkuvan tänään ja vielä huomennakin. Taivas oli aamulla paksun pilviverhon peitossa, minkä johdosta oli epätavallisen pimeää eikä auringosta ollut tietoakaan, mikä ei tarkoita sitä, etteikö se pilkistelisi päivän mittaan.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -10; Tiberias 8 -16; Suolameri 10 -17; Eilat 9 -19 +C-astetta. Yölämpötilat pysynevät alhaisina, mutta päivälämpötilat noussevat asteen tai parin verran huomenna ja sunnuntaina. Paikallisia ja ajoittaisia sateita voi tulla parin päivän aikana taivaan pysytellessä puolipilvisenä.
2.       PUOLUEET ovat pitäneet vaaliehdokkaiden valintavaalejaan, ja kuten asiaan kuuluu Israelissa, tahallisia tai tahattomia väärinkäytöksiä tapahtuu äänestys-paikoissa tai ääniä laskettaessa. Ehkä digitaaliseen äänestystapaan siirtyminen voisi nopeuttaa prosessia ja estää joitakin väärinkäytöksiä, mutta se voisi tuoda mukanaan uusia ongelmia, joita olisi vaikea korjata tai näyttää toteen.
Likudin ehdokasasettelussa Tzipi Hotoveli sai epärealistisen 30. paikan listalla, mutta tarkastuslaskennassa hän sai 20. paikan syrjäyttäen Avi Dichterin, joka aavistaen mahdollisen muutoksen vaati myös uusintalaskentaa. Puolueet ovat myös pyrkineet muotoilemaan vaaliteemaansa ja iskulausetta, jonka puitteissa pyritään vaikuttamaan ”hyödyllisiin idiootteihin”, eli vaalikarjaan, meihin tavallisiin ”matti ja maija meikäläisiin”.

Labourpuoleen ehdokasvaaleissa (primaries) naiset saivat kolme potentiaalista valintapaikkaa puheenjohtajan Isaac Herzogin ja hänen naispuolisen varjonsa Tsipi Livnin jälkeen, jotka valitaan äänimäärästä riippumatta. Herzogin vaaliteemana oli keskittyä Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseen, mutta äänestäjät valitsivat ehdokkaita, joilla sosiaaliset ja taloudelliset kysymykset ovat etualalla.

Jotkut näkevät vaalitulosten protestiksi Herzogin vaaliteemalle ja jopa alkuna hänen korvaamistaan uudella johtajalla. Yleinen tunnelma Labour-leirissä oli helpottunut ja voittoa uhkuva Netanyahun valtakauden lopettamiseksi ja uuden aloittamiseksi sosiaalisin perustein. Vaalikampanjan nimeksi hyväksyttiin ”HaMahane HaTzioni” (Tzionin tori). Jotkut konkariedustajat kuten Eitan Gabel eivät voineet ymmärtää heikkoa suosiotaan.
Herzog esitteli valittuja ehdokkaita, että ”siinä ovat Israelin tulevat johtajat”.
Tuoreen gallupin mukaan Labour johtaa Likudia kolmella edustajalla 25 -22.
Likudin mielestä Labourin ehdokasasettelu on äärivasemmistolainen, josta todisteena on arabitaustainen Zoner Bahalul, joka ylisti Mavi Marmaran Gazan saarron murtamista sekä syytti Israelia Hizbullahin surmaamista arabeista. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Labor-renames-itself-after-choosing-socioeconomic-list-387760
3.       BEIT YEHUDIN puheenjohtaja Naftali Bennett esitteli puolueensa ehdokasvaalien 11 hengen ehdokaslistan. Hän uhkui myös voitonvarmuutta todeten puheessaan puolueensa jäsenille, etteivät vanhat poliitikot ymmärrä, että säännöt ovat muuttuneet eikä kukaan ole kertonut sitä heille.
Hän selitti, että jos seuraava pääministeri valittaisiin TV-studiossa, Meretzin puheenjohtaja Galon valittaisiin pääministeriksi, tai jos vaalit suoritettaisiin jonkun yliopiston henkilöstötiloissa, päämisterinä vuorottelisivat Dov Khanin ja Hanin Zoabi. He kuitenkin edustavat pientä vähemmistöä, ja kansan todellinen tahto mitataan äänestyskopeissa, kuten hän selvitti. ”He ovat jumiutuneet 90-luvulle, ja heidän äänitorvensa Herzog ja Livni toistavat samaa vanhaa teemaa viimeisten 20 vuoden ajan esittäen toistuvia myönnytyksiä”, Bennett lisäsi. Hän viittasi Gazan kesäsodan aikaan, jolloin Beit Yehudi sai taistella monen viikon ajan IDF:n johtoa vastaan, ennen kuin he uskoivat hyökkäystunnelien vaaraan ja olemassaoloon aloittaen niiden poistamisen.

Bennett sanoi, että hänen puolueensa oli ainoa, joka vastusti terrorivankien vapauttamista, minkä johdosta viimeinen erä jätettiin vapauttamatta. Hän toisti myös puolueensa vastustavan kannan maan luovuttamiseksi 23. arabivaltion perustamiseksi. ”On olemassa valtava maanalainen koko valtion kattava virta, joka pulppuaa Toran virkistävistä lähteistä. Ihmiset kaikkialla haluavat juutalaisuutta, he haluavat juutalaista musiikkia, koskettaa Toraa. Tämä virta voimistuu ja nostaa päätään sanoen: Me emme pyytele enää anteeksi”. Bennett viittasi kehotukseen taistella katu kadulta, ”zenga –zenga”, etsiessään muotoa puolueensa korkeajännitteiselle vaalityöskentelylle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190027
4.       KULANU-puolueen puheenjohtaja Moshe Kahlon esitteli torstaina virallisen ehdokasluettelon, jossa on 11 ehdokasta. Hänen takanaan on useita tunnettuja henkilöitä: Kenraalimajuri Yoav Galant; Tseka Maluki; entinen USA:n lähettiläs tri Michael Oren; Jerusalemin apulaispormestari Rachel Azaria; köyhyyttä vastaan taistelevan Alaluf-komitean johtaja Eli Alaluf; tri Yifat Sasha-Biton, Kiryat Shmonan kaupungin-valtuuston jäsen ja entinen apulaispormestari, sekä viisi muuta. Kahlon sanoi puoleensa edustavan sosiaalista uudistusta ja työskentelevän ihmisen edun nimissä, jotka Likud on unohtanut ja joissa Lapidin johtama Yesh Atid osoittautui pettymykseksi. On aika muutokselle, hän sanoi.
Kahlon selvensi puolueensa kantaa neuvotteluihin PA/PLO:n kanssa, että hän vastustaa 67-sotaa edeltäviä linjoja uuden arabivaltion rajoiksi sekä vastustaa Jerusalemin jakamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190031
5.       Israelin median epäsuosioon joutunut Shas-puolueen puheenjohtajan Ari Derin eroaminen ja paluu puoleensa johtajan paikalle on Jpostin artikkelin mukaan pelästyttänyt useita sen kansanedustajia, että heidät voidaan asettaa epärealistiselle paikalle Derin peukaloidessa maaliskuun 17. päivän ehdokaslistaa. Shasin suosio on gallupeissa heilunut 6-7 edustajan tienoilla Eli Yishain erottua kannattajineen ja perustettua uuden puolueen Yahad HaAm Itanu, joka joittenkin gallupien mukaan ei ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä. Tämä voisi kannustaa muutamia epävarmoja siirtämään kannatuksensa Shasille, etteivät heidän antamansa äänet menisi hukkaan, mutta toisaalta pakottaa Shasin syrjäytetyt siirtymään Yishain puolueen kannattajiksi. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Shas-MKs-increasingly-concerned-over-Deris-intentions-for-electoral-list-387912
6.       Terrorinvastaisen kampanjan korkea belgialainen virkailija sanoi CNN:n mukaan, että viranomaiset eliminoivat löytämänsä terrorisolun torstaina Belgian itäosissa
Verviersin kaupungissa sen valmístautuessa hyökkäykseen.
Poliisin mukaan Syyriasta palanneet terroristit olivat suunnitelleet laajaa terroriaaltoa maassa. Syyttäjän mukaan heidät pidätettiin Verviersin kaupungissa, mutta pidätyksen aikana tapahtuneen tulitaistelun aikana poliisi ampui 2 terroristia. Poliisi sanoo suorittaneensa kaikkiaan 10 ratsiaa epäiltyjen terroristien asuntoihin, osan niistä Brysselissä.
Länsimaiden tiedustelun arvion mukaan Euroopassa on kaikkiaan 20 nukkuma-solua odottaen lähempiä ohjeita toiminnan aktivoimiseksi.
CNN:n Belgian viranomaiselta saaman tiedon mukaan Verviersin kaupungissa hajotetun terrorisolun jäseniä oli matkustanut Syyriaan, jossa he tapasivat Islamin Valtion edustajia, jotka antoivat heille ohjeita kostoiskujen suorittamiseksi USA:n Syyriassa ja Irakissa suorittamien ilmaiskujen johdosta.
Virkailijoiden mukaan 20:en nukkumasoluun kuuluu ainakin 120 jäsentä, mutta he eivät osanneet sanoa, olivatko Pariisin hyökkäykset näihin liittyviä.
Belgian syyttäjän mukaan operaatio terroristien löytämiseksi jatkuu edelleen. Belgiassa on yleinen varoitus nostettu toiseksi korkeimpaan luokkaan. Brysselissä ja Antwerpissä koulut peruutettiin perjantaina terroriuhkan vuoksi.

TURVALLISUUSVIRKAILIJAT jatkavat Pariisin veristen terrori-iskujen tutkimista selvitellen, mitä tukihenkilöitä iskuihin oli liittynyt. He sanovat, ettei Charlie-Hebdon iskun suorittanut Coulaby toiminut yksin. He tutkivat myös hänen avovaimonsa osuutta aseitten hankkimiseksi asetoimittajien kautta. http://www.timesofisrael.com/belgian-terror-cell-linked-to-islamic-state-official-says/
7.       HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti uhkauksia Israelia vastaan sen jälkeen, kun hän joutui tunnustamaan viikkoja sitten paljastetun Mossadin asettaman vakoilijan pidättämisestä järjestön korkeimmassa hierarkiassa.
Nasrallah vakuutti tiistaina, että heillä on aseita, joita Israel ei voi edes kuvitella sen omistavan. Terrorijohtaja Naim Qassem vakuutti, etteivät paljastetut vakoilutapaukset ole vähentäneet Hizbullahin taisteluvalmiutta.
Keskiviikkona Nasrallah lisäsi löylyä kiukaaseen uhaten, että Hizbullah pystyy ottamaan valvontaansa koko Galilean, ja että heillä on kaikkea, mitä tarvitaan Israelin vastaisessa taistelussa.

Hizbullah valvoo täysin Libanonin eteläosaa solmittuaan sopimuksen armeijan kanssa verukkeella, että sen tarkoituksena on suojalle Libanonin turvallisuutta Israelin hyökkäysaikeita vastaan. Käytännössä se asettaa koko Libanonin alueen sotatoimialueeksi mahdollisessa sotatilanteessa Israelin kanssa. IDF on antanut useita varoituksia, että IDF tulee iskemään kaikkialle, minne aseita, ja ohjuksia on varastoitu tai niiden laukaisualustoja asennettu, useimmiten asuntotaloihin.

ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon totesi äskeisen maan pohjoisosaan tehdyn vierailun yhteydessä, ettei Hizbullah ole louhinut tunneleita rajan ali Israelin puolelle. Hän sanoi asukkaitten kuulemien kaivausäänien olevan hevosten kavioitten kapsetta naapurikylässä. Yaalon vähätteli hyökkäystunnelien asettamaa uhkaa Gazan kesäsodan aikanakin, mutta joutui perumaan sanansa IDF:n löydettyä kymmeniä hyvin varustettuja tunneleita, joista tuhottiin 31. Niitä löydetään silloin tällöin uusia, etenkin Gazasta Siinaille.
Israelin entinen turvallisuuspolitiikan neuvonantaja Amidror arvioi, että Hizbullahin hankkiman ohjusarsenaalin määrä ylittää 150 000. USA:n Libanonin armeijalle toimittamia uudenaikaisia aseita virtaa Hizbullahille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189999
8.       UUTISOTSIOITA
·         Poliisi teki torstaina Israelin arabin omistamaan taloon Deir Al-Assadissa Galileassa löytääkseen epäillyn pistoolin. Poliisit kiinnittivät huomion siihen, miten WC:n viemäri ei toiminut kunnolla. Tarkemmissa tutkimuksissa he löysivät 300 pistoolin patruunaa piilotettuina pyttyyn siten, etteivät ne menneet viemäriin tyhjennyksen aikana. Yksi talon ulkopuolelle jäänyt poliisi havaitsi epäillyn heittävän joitain ikkunasta ulos, mikä osoittautui pistooliksi, jonka hän oli varastanut jostain. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190010
·         Ranskan pääministeri Manuel Valls vakuuttaa, etteivät Pariisin tehdyt terrori-iskut liity millään tavoin Israelin ja PA/PLO:n välisiin ongelmiin. Hän myös vakuutti, etteivät ne millään tavoin vaikuta Ranskan suhtautumiseen PA/PLO:n tekemiin aloitteisiin YK:n instansseissa. Ranskan presidentti Hollande vastusti pääministeri Netanyahun osallistumista Pariisin ”marssiin”, koska hän joutuisi silloin kutsumaan myös Abbasin, joka hetken epäröityään päätti tulla mukaan monien mieliharmiksi. Marssi oli pelkkä fototilaisuus, sillä toisesta kulmasta otetun kuvan mukaan johtajille tarkoitettuun ”marssiin” osallistui vain muutama kymmenen henkilöä eikä heidän takanaan ollut ketään.  http://www.timesofisrael.com/frances-stance-on-palestine-recognition-unchanged-by-attacks/
·         Rooman paavi Franciscus I puuttui myös Pariisin viimeisiin tapahtumiin tuomiten CharlieHebdo makasiinin pilapiirrokset toteamuksella, ettei ole oikein pilailla minkään uskonnon harjoittajien kustannuksella, koska jokaisella uskonnolla on oma arvokkuutensa. Hän tuomitsi samalla surmaamisen jumalan nimissä, mutta kritisoi tapaa, jolla sananvapauden varjolla pilaillaan toisen uskonnon kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/pope-says-cannot-insult-other-peoples-religion/
·         Ranskan presidentti Francois Hollande vakuutti suojelevansa myös maansa muslimeja, joiden hän katsoi joutuneen äärimuslimien uhriksi. Hänen mukaansa kahdessa terrorihyökkäyksessä saaneiden 17 henkilön todelliset uhrit ovat muslimit. Ranskan muslimiyhteisö on Euroopan suurin ja heidän vaikutusvaltansa sen mukainen maan hallintoon. http://www.timesofisrael.com/hollande-muslims-main-victims-of-fanaticism/
·         Ranskan poliisi pidätti 10 epäiltyä pommi-iskun mahdollisuuden kasvaessa. Hyökkäyskohteena on ollut myös Pariisin Eiffel-torni, joka on jouduttu ajoittain sulkemaan tai poistamaan sen valaistus. Pariisin päärautatieasema jouduttiin sulkemaan ja keskeyttämään junaliikenne tuoreen pommiuhkan vuoksi. 250 poliisia osallistui epäiltyihin kohteisiin tehtyihin ratsioihin Berliinissä. USA:n ulkoministeri John Kerry matkusti pitkän tauon jälkeen Pariisiin tavaten maan ulkoministeri Laurent Fabiuksen ja myöhemmin presidentti Hollanden todeten, että on hyvä olla Pariisissa ja että keskusteltavaa on paljon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4615765,00.htmlPost a Comment