Friday, January 09, 2015

PERJANTAI 09.01.15


PERJANTAI 09.01.15
1.       SÄÄENNUSTEIDEN uhkaamat lumimyrskyt eivät toteutuneet Jerusalemin ympäristössä siinä mitassa kuin mitä kuviteltiin. Lunta satoi muutaman sentin verran, mutta sapattipäivän ja sitä seuraavan yön aikana se kaikki suli pois. Vettä on satanut kaiken aikaa ja sataa lisää tälläkin hetkellä, ja tuulet olivat paikoin todella kovia. Paikoin lienee lunta kinostanut nietoksiin asti myrskyisen tuulen kerätessä sitä suojaisiin paikkoihin. Ilman lämpötila on tällä hetkellä nollan yläpuolella ja noussee hieman päivän aikana, mutta kylmän rintaman ennustetaan pysyvän toistaiseksi alueen yllä. Sääennusteet rajoittavat ennusteensa pariin päivään kuin tunnustaen, että faktat sään ennustamiseksi pitemmällä ajalla ovat epämääräiset. Lumisateilla kuitenkin uhkaillaan lähipäivien aikana, eli vaara on edelleen voimassa.

Sateet nostivat Kinneretin vedenkorkeutta, yhtenä päivänä peräti 7 sm. Vedenpinta oli torstaiaamuna 212.77 metriä meren pinnan alapuolella nousten km. sentin päivässä.
Vettä satoi Galilean alueilla 120 mm, rannikolla 30 -70 mm; maan keskeisissä- ja pohjoisimmissa osissa vettä satoi 40 -80 mm; Negevissä 15 -30 mm. Lunta oli pakkautunut Golanin yläosissa 40 sm; Galilean yläosassa 10 -20 sm; Jerusalemissa 5 sm ja Gush Atzionissa ja Samariassa 10 sm. Kouluja on suljettu ja avattu eri paikoilla sen mukaan, miten sääolot kehittyivät. Myös Suolameren alueella on satanut ja lisää luvataan lähipäivien aikana. Säätilat tänään: Jerusalem 2 -17; Tiberias 3 -7; Suolameri 6 – 11; Eilat 6 -13 +C-astetta. http://www.jpost.com/Israel-News/Winter-weather-forecast-causes-school-closures-Friday-throughout-Israel-387163

2.       PA:n arabien hyökkäykset ovat nekin laantuneet ehkä sateisesta ja kylmästä säästä johtuen, ellei sitten PA/PLO:n johto ole pystynyt hillitsemään kaadereitaan Israelin vastaisten taistelujen siirtyessä enemmän kansainvälisille areenoille ja oikeuslaitoksiin.
Yksi terroriteko sentään rekisteröitiin torstai-iltana arabin iskettyä 21-vuotiasta juutalaismiestä ruuvitaltalla selkään Damaskosportin lähellä paeten heti paikalta. Mies vietiin kohtalaisessa kunnossa sairaalaan. Poliisit jahtaavat hyökkääjää pääkaupungin arabilähiöistä.
Alueen läheisyydessä on tapahtunut useita hyökkäyksiä juutalaisia vastaan. Marraskuun 16. päivänä 32-vuotiasta miestä iskettiin samoin ruuvitaltalla selkään; iskijä oli silloinkin todennäköisesti arabi. Hamas ilmoitti silloin puukotusten ja hyökkäysten juutalaisia vastaan johtuvan ”suoraan miehittäjän suorittamista rikoksista”, kuten arabi-uutistoimisto Al-Resalah raportoi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Man-moderately-wounded-in-stabbing-near-Old-City-in-Jerusalem-387156
3.       HAMAS syyttää PA/PLO:n johtajia Gazan jälleenrakentamiseen tarkoitettujen varojen varastamisesta. Useat Gazan kesäsodan jälkeen Kairon konferenssiin kokoontuneet maat lupasivat yhteensä runsaasti yli 5 miljardia USD Gazan kesäsodan aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi, mutta varoja on raporttien mukaan saatu vasta parin %:n verran.
Hamasin johtajat syyttivät torstaina PA:n johtoa selkänsä kääntämisestä Gazan arabien kärsimyksille ja vaativat Hamasin ja Fatahin välisen sopimuksen purkamista.

HAMASIN suuttumus nousi pintaan PA:n hallituksen ilmoitettua, ettei se pysty suoriutumaan velvoitteistaan Gazassa, ellei PA saa täyttä valvontaa alueella, eikä siten voi maksaa palkkoja Hamasin asettamille virkailijoille siitä lähtien, kun Hamas kaappasi vallan Gazassa vuonna 2007. PA:n hallitus päätti samassa kokouksessa, että Fatahin virkailijat, jotka kieltäytyivät työskentelemästä Hamasin alaisuudessa, tulee asettaa entisiin tehtäviinsä kieltäytyen samalla tunnustamasta Hamasin asettamia virkailijoita Gazassa.
Gazan jälleenrakentamisen valvonta uskottiin PA:n yhteishallitukselle, mutta PA:n virkailijat sanovat, etteivät he voi valvoa rakentamista, ellei se saa täyttä valvontaa Gazassa ja etenkin rajanylityspaikoissa Israelista ja Egyptistä Gazaan.
Hamasin johtajat syyttävät Fatahia Hamasin kanssa viime vuonna tehdyn yhteis-toimintasopimuksen kaappaamisesta. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-accuses-PA-of-neglecting-Gaza-Strip-387160
4.       ISLAMIN asiantuntijat vakuuttavat, ettei Pariisissa tapahtunut Charlie Hebdo lehden toimituskuntaan tehty massamurha ole käänteentekevä, sillä ”kirjoitus oli jo seinällä”. Asiantuntijat valistivat JP:n journalisteja torstaina, ettei massamurha tule kääntämään tai uudistamaan Ranskan harjoittamaa terrorin vastaisuutta tai ulkopolitiikkaa. JP:n toimittajien saaman mielikuvan mukaan he näkevät Israelin terrorin vastaisen taistelun perustuvan harjoittamaansa politiikkaan.

Jean Pierre Filiu, professori Lähi-Idän tutkimusten ja tieteiden keskuksen Pon Pariisin kansainvälisten asiain Koulussa ja pitkäaikaisena diplomaattina arabimaissa palvelleena, kertoo JP:lle, ettei massamurha muuta mitään Ranskan politiikassa. Hän viittaa 19.vuosisadalta periytyneisiin aseiden salakuljetuksiin syyllistyneisiin verkostoihin, joita johtivat Syyriassa ja Irakissa koulutettu Goubaker al-Hakim sekä Cherif Kouachi, joka pidätettiin 2005 hänen ollessaan matkalla Damaskokseen tapaan 14 vuoden aikana toiminutta kontaktiaan aseiden salakuljettamiseksi Irakiin.

Filiun mukaan Islamin Valtio toimii näiden johtajien asettamien periaatteiden ja toiminnallisen suunnitelman mukaan. Hakim, Tunisian kansalainen, toimi vapaa-ehtoisena Irakin armeijassa ennen USA:n hyökkäystä 2003.  Hän oli kehunut ranskalaisille journalisteille menevänsä tappamaan amerikkalaisia.

Israelilaiset asiantuntijat, kuten Eli Karmon, Herzlian interdiciplinary instituutin tutkija, tukevat Filiun esittämiä mielipiteitä todeten, että Ranska on jo kauan taistellut terroristeja vastaan eikä Pariisin massamurha vaikuta virkailijoiden harjoittamaan politiikkaan, mutta se voi vaikuttaa ranskalaisten siviilien suhtautumiseen ja ymmärtämiseen Israelin käymään sotaan terrorismia vastaan. Karmon katsoo, että se voi vaikuttaa niihin EU-kansalaisiin, jotka olivat epävarmoja EU:n päätöksestä poistaa Hamas terrorijärjestöjen listalta, alkaen vaatia, että Hamas tulee uudelleen asettaa listaan.
Ranska osallistuu USA:n johtamaan liittoutumaan, joka taistelee Irakissa ja Syyriassa Islamin Valtion joukkoja vastaan ilmaiskujen muodossa. Tämä asettaa sen kuten Englannin ja USA:n potentiaalisten terrorihyökkäysten uhkan alle. http://www.jpost.com/Middle-East/Paris-massacre-not-a-game-changer-Islamic-terror-experts-say-387203
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Pariisin massamurhan terroristit, Cherif Kouachi ja Said Kougachi, jotka murhasivat kylmäverisesti 2 poliisiupseeria ja Charlie Hebdon pilapiirtäjiä - heidän mukanaan yksi juutalainen - yhteensä 12 ihmistä, olivat USA:n lentokieltolistalla, toinen heistä vuodesta 2005 lähtien. Ranskan viranomiaset oivat myös hyvin tietoisia heistä, mutta eivät olleet asettaneet heitä erikoisvalvontaan. He pakenivat Pariisista Ranskan pohjoisosaan, mutta ovat poliisin arvion mukaan palaamassa pääkaupunkiin. Heidän pelätään voivan uusia hyökkäyksensä, ennen kuin heidät saadaan kiinni. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189720
·         Englannin tiedustelu MI5 sanoo estäneensä kolme terrorihyökkäystä maassa viime kuukauden aikana. He sanovat, että Syyriassa riehuva sisällissota ja Pariisissa Charlie Hebdon päämajaan tehdyt hyökkäykset liittyvät toisiinsa. MI5 johtaja Andrew Parker sanoo, että Al-Qaidan keskeiset järjestöt suunnittelevat massamurhia länsimaissa. AFP raportoi torstaina Parkerin todenneen, että vaikka tiedustelu ja turvallisuusjärjestöt tekevät kaikkensa iskujen eliminoimiseksi, ne eivät pysty takaamaan täyttä suojausta. Pariisin iskussa kuoli 5 pilapiirtäjää, 3 tukijaa, makasiinin toimittajien konferenssiin osallistunut vieras ja työntekijä sekä 2 poliisia. Murhaajat olivat veljeksiä, toinen sai koulutuksen Jemenissä, toinen Irakissa. Vapaaehtoisesti poliisille antautuneen 18-vuotiaan miehen osuus on vielä epäselvä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189719, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189722.
·         Tuoreen gallupin mukaan puolueiden kannatus on seuraava
Likud 26 edustajaa; Labour 24; Beit Yehudi 15; Arabipuolueet 11; Kulanu 10; Yesh Atid 9; UTJ 8; Israel Beitenu, Shas ja Meretz kukin 6. Eli Yishain Yahad HaAam Itanu ei ylittänyt 3.25 %:n vaalikynnystä. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Likud-receives-boost-in-polls-from-party-primary-overtakes-Labor-387206
·         Ranskan poliisi ilmoittaa joutuneensa tulitaisteluun jahdatessaan epäilemäänsä autoa Pariisin laitamilla. Poliisin mukaan samalla alueella on otettu panttivankeja, mutta tiedot ovat vielä puutteellisia. Tiedot voivat muuttaa draaman entistä dramaattisemmaksi ja verisemmäksi. http://www.timesofisrael.com/police-say-hostages-taken-northeast-of-pais/

Post a Comment