Wednesday, January 21, 2015

KESKIVIIKKO 21.01.2015

KESKIVIIKKO 21.01.15
1.       PUOLI SEITSEMÄN maissa pistäytyessäni ulkona lämmin henkäys leyhähti vastaan, ja tosiaankin mittari osoitti 12 lämpöastetta aivan ennusteiden mukaisesti. On mukava saada välillä lämmin paussi viikkoja kestäneen kylmävirtauksen jälkeen. Talvi on kuitenkin vasta keskivaiheilla, joten vaihtelevasti kylmää ja lämmintä on odotettavissa. Kevätaurinko alkaa todella lämmittää vasta maaliskuun lopulla.
Taivas pysytellee pilvettömänä tänään ja huomenna, mutta perjantaina ennustetaan pilvimuodostelmien palaavan taivaan kannelle lämpötilan samalla hieman laskiessa. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -20, Tiberias 10 -23; Suolameri 14 -22; Eilat 11 -25 +C-astetta. Kinneretin pinta on noussut edelleen muutamia senttejä, mutta eilen näytettiin nollaa, eli sateitten vaikutus on tältä erää ohitettu.
2.       MIESHENKILÖ vetäisi puukon esille matkustaessaan bussissa Tel Avivissa lähellä vilkasta Maariv-siltaa keskiviikkoaamuna vähän ennen kahdeksaa. Hän ehti puukottaa kymmentä matkustajaa, kahta heistä vaarallisesti, ennen kuin bussi pysäytettiin ja puukottaja yritti juosta karkuun.
Paikalla ollut turvallisuusmies ampui häntä jalkaan saaden hänet pysähtymään. Hänet vietiin kuulusteluihin. Poliisi pitää tapausta terrorihyökkäyksenä.  Uutiset tapahtumasta ovat puutteelliset ja tarkentuvat päivän kuluessa. http://www.timesofisrael.com/several-stabbed-in-tel-aviv-attack/
3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama sanoi Unionin tilaa koskevassa puheessaan, että ensimmäistä kertaa diplomaattisin keinoin Iran on saatu keskeyttämään ydinohjelmansa toteuttamisen ja vähentämään jo rikastamansa ydinmateriaalin määrää. Hän puhui edustajainhuoneen ja senaatin jäsenille tarkoitetussa vuosittaisessa Unionin tilaa koskevassa raportissaan perustuslain edellyttämällä tavalla.

Obama mainitsi Israelin nimeltä todetessaan tähän tapaan: ”Yhdysvalloilla on tilaisuus neuvotella kattava sopimus, joka estää Iranin kehittymästä ydinvallaksi, turvaa Amerikan ja sen liittolaiset – mukaan lukien Israel – välttäen samalla uuden Lähi-Idän konfliktin”.
Etenkin Saudi Arabia, Persianlahden maat ja Israel, ovat olleet huolissaan Iranin ydinaseen valmistumisesta, jolla se voisi uhata niitä.

OBAMA totesi puheessaan, ettei ole olemassa vakuuksia neuvottelujen onnistumisesta, mutta varoitti kongressia asettamasta uusia pakotteita, jotka voisivat vain varmistaa diplomatian epäonnistumisen, mikä tulisi vieroittamaan USA:n liittolaisistaan ja antaisi Iranille verukkeen jatkaa ydinaseen rakentamista. Obama totesi edelleen, että Amerikan kansa edellyttää hallituksen menevän sotaan vain viimeisenä mahdollisuutena.

Tulevien viikkojen aikana valmistuu puolueiden yhteisesti laatima lakiesitys, jonka esittävät Robert Menendez (D-NJ) ja Mark Kirk (R-IL), joka automaattisesti asettaa uusia tai kovennettuja pakotteita Irania vastaan, mikäli neuvottelut epäonnistuvat eikä Obama pysty esittelemään kongressille kattavaa sopimusta Iranin kanssa ennen heínäkuun viidettä päivää. Menendez sanaili Obaman kanssa lakiesityksestä Demokraattisen puolueen retriitissä.
Senaatin ulkoasiain komitean puheenjohtaja Bob Corker (R-TN) sanoo, että hän on
laatimassa esitystä, joka oikeuttaa kongressin äänestämään mistä tahansa sille esitetystä sopimuksesta Iranin kanssa. Obama vihjaa käyttävänsä veto-oikeuttaan estääkseen näitä kolmea esitystä saamasta lain voimaa.
Republikaanien juutalais-koaliittion toimitusjohtaja Matt Books vastasi nopeasti Obaman kommenttiin republikaanien viralliseen reaktioon Obaman puheesta, vaikka siinä ei edes mainittu Irania nimeltä, näin: ”Huolimatta kongressin ja kansainvälisen yhteisön vetoomuksista, presidentti – läkähdyttävien neuvottelujen jälkeen keskeyttää Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen – palkitsee Iranin antamalla sille vielä lisää aikaa. Obaman hallituksen Iran-politiikka epäonnistuu. Kongressin tulee koventaa sanktioita vakuuttaakseen Iranin neuvottelijat, että olemme vakavissamme vaatiessamme Irania keskeyttämään ydinohjelmansa toteuttamisen. Presidentin veto tulee vain vahvistamaan Iranin päättäväisyyttä jatkaa uhaten samalla koko aluetta ja maailmaa”.

KONGRESSIN molemmat kamarit saivat tervetulleen tilaisuuden osoittaa innostustaan saatuaan tiedon, että Alan Gross vapautetaan Kuuban vankeudesta maiden välisten suhteitten alkaessa osoittaa lämpenemistä aina diplomaatti-suhteiden uudelleen solmimista myöten. Kuuban viranomaiset pidättivät Allan Grossin v. 2009 hänen ollessaan työskentelemässä Kuubassa USA:n Agencyn aliurakoitsijana kansainvälisen kehityksen ohjelmassa. Hänet vapautettiin humanitäärisistä syistä joulukuussa 2014 viiden vuoden vankeuden jälkeen.
Obama tervehti parvekkeella istuvaa Grossia, joka oli menettänyt hampaitaan huonon terveydenhoidon vuoksi: ”Tervetuloa kotiin, Gross”.

OBAMA sanoi USA:n armeija johdon Syyriassa ja Irakissa pystyvän voittamaan Islamin Valtion etenemisen, mutta pyysi kongressia hyväksymään heitä tukevan lain osoittaakseen maailmalle, että USA on yhtenäinen tässä kysymyksessä. Hän sanoi USA:n saaneen kovia opetuksia 11.09.2001 terrori-iskujen jälkeen ja sanoi hallituksensa noudattavan näitä opetuksia. Hän sanoi USA:n muodostaman koaliittion pystyvän voittamaan Islamin Valtion ilman USA:n maajoukkoja, mutta että se vie aikaa.
Hän sanoi luottavansa siirtymiseen eteenpäin kehittyneemmän USA:n hallituksen johdossa, joka yhdistää sotilaallisen voiman ja voimakkaan diplomatian. Tätä hän suositteli USA:n diplomatiaksi tulevaisuudessa; ei rynnäköiden eikä hätäisin päätöksin sotilaallisen voiman käyttämiseksi, vaan käyttäen harkintaa ja järkeä.
Hän kuitenkin tunnusti USA:n pidättävän oikeuden yksipuolisiin toimiin, jos tilanne sitä vaatii esim. yllättävien terrori-iskujen vuoksi. Hän sanoi vastustavansa antisemitismin nousua joissakin maailmaa – saaden suosionosoituksia – kuten myös yleistävää kritiikkiä muslimia kohtaan – kongressi pysyessä silloin vaiti.
Palestiinalaiskysymystä hän ei edes maininnut suoraan, vain Iranin yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/obama-reiterates-vows-to-veto-iran-sanctions-bills/

Käytännössä Obaman ”voimakas diplomatia” on jättänyt jälkeensä kaaosta ja verisiä taisteluja Pohjois-Afrikassa, Irakissa ja Syyriassa. USA:n mahtavaa armeijaa Obama on pyrkinyt heikentämään peruuttamalla elintärkeitä ohjelmia ja suunnitelmia aseitten kehittämiseksi, sekä romuttamalla armeijan osastoja ja erottamalla sen avainkenraaleita ja muita johtajia. Samaan aikaan USA:n pahimmat kilpailijat Kiina ja Venäjä kehittävät entistä tehokkaampia asejärjestelmiä sekä kouluttaen armeijoitaan pitäen pahimpana vastustajaan Amerikan Yhdysvaltoja.
4.       IDF:n suorittamat ohjusiskut kolmen auton kolonnaa vastaan Syyrian Golanilla sunnuntaina onnistuivat ilmeisesti paremmin kuin oli osattu toivoakaan. IDF:n tiedotteen mukaan tarkoitus oli iskeä keskitason johtajiin ja joukkoihin eikä Iranin kenraaliin. Kaupanpäällisinä iskussa sai saivat surmansa Hizbullahin korkea johtaja, Imaad Mughniyehin poika Jihad, joka johti tärkeiden hyökkäyssuunnitelmien laatimista hyökkäyksiin Galileaan ja syvälle Israelin alueelle, sekä järjestön korkea upseeri Mohammed Issa.
Syyria ja Libanon ovat muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa
IDF:n tiedotteen mukaan se oli saanut tietoja Hizbullahin suunnittelemasta tukikohdasta Syyrian Golanille, josta käsin Israelia vastaan tehtäviä iskuja johdettaisiin. Iranin vallankumouskaartin kenraali Muhammad Ali Allahdadi oli neuvonantajana suunnitelmia laadittaessa. Häntä pidettiin asiantuntijana ballististen ohjusten kysymyksissä.

ISRAELIN TV-2:n mukaan Jihad Mughniyeh, joka johti shia-muslimien operaatioita Syyrian Golanilla, ja Hizbulllahin korkea upseeri Mohammed Issa olivat tarkastus-matkalla Golanilla valmistellessaan ohjustukikohdan perustamista Syyrian Golanille. Issa oli vastuussa ohjusten kuljettamisesta Iranista, Syyriasta ja Libanonista. TV-2:n mukaan Hizbullah laski, että ohjusten ampuminen Syyriasta ei sotkisi Hizbullahia suoraan hyökkäyksiin Israeliin eikä mahdolliseen sotaan, jota se ei vielä halua, koska sen kiireisin tehtävä on tukea Assadin pysymistä vallassa Syyriassa.  

HIZBULLAHIN johdon vastaus oli mieto, mutta Iranin tiedotteessa uhattiin Israelia verisellä salamaniskulla, vaikka se ei ole virallisesti tunnustanut iskua. ”Nämä marttyyriydet todistavat, ettei meidän tule ottaa kevyesti jihadia”, sanotaan Iranin vallankumouskaartin ylimmän komentajan Mohammad Ali Jafarin lausunnossa tiistaina. ”Sionistien tulee varautua tuhoisiin salamaniskuihin. He ovat saaneet tuntea raivoamme ennenkin”. Lausunnossa väitettiin, että ”Allahdadi tolimi Assadin ja hänen kansansa neuvonantajana taistelussa takrifisteja ja salafisteja vastaan antaen arvokkaita analyyseja ja neuvoja taistelussa sionistien johtaman salaliiton neutraloimiseksi Syyrian maaperällä”.
Iranin Tasnim-uutistoimiston mukaan Jafari sanoi, että Iran tulee laajentamaan apuaan muslimi-taistelijoille Lähi-Idässä, kunnes sionistinen hallitus on kaadettu. Helikopterista suoritetussa ohjusiskussa kuoli 6 iranilaista ja 6 hizbullahin miestä.

ISRAELIN hallitus käsitteli tilannetta tiistaina ja päätti vahvistaa voimiaan Syyrian rajan tuntumassa, sulkien joitakin teitä sekä kieltäen maanviljelijöitä työskentelemästä pelloillaan. Lisäksi rajan tuntumaan asennetaan Iron Dome patteristo. Turvallisuusjoukot asetettiin hälytysvalmiuteen, vaikka asukkaille ei annettu tarkempia ohjeita tilanteen nopean kiihtymisen varalta.
Sekä Syyrian että Irakin johtajat lähettivät surunvalittelunsa Nasrallahille hänen kärsimiensä tappioiden vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-strike-targeted-hezbollah-bid-to-set-up-missile-bases-on-golan/
5.       NETANYAHU SANOO, ettäTel Avivissa keskiviikkoaamuna tehtyterrori-isku on suoraa seurausta PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin raivokkaasta kiihotuksesta. Liberman lisäsi listaan Ismail Haniyehin,
Haneen Zoabin ja Ahmed Tibin. Israelin hallitus päätti lopettaa pidättämiensä verosaatavien tilittämisen PA:n tileille, kunnes Abbas lopettaa Israelin tuomitsemien ja vangitsemien terroristien ”stipendien” maksamisen.

Tilanteen kummallisuutta lisää se, että Abbas, entinen ja nykyinen terroristi, joka avoimesti kunnioittaa juutalaisten murhaajia, käyden esittämässä surunvalittelunsa surmansa saaneiden arabiterroristien omaisille ja luvaten heille rahakorvauksia ja puistojen, katujen ja nuorisotilaisuuksien nimeämistä heidän nimiinsä, sekä pitäen verta hyydyttäviä vihapuheita Israelia ja sen kansalaisia vastaan, kutsuttiin Ranskan presidentti Hollanden toimesta Pariisin ”marssille” lukuisten maiden johtajien rinnalle eturiviin. Se oli raskas loukkaus kaikille terroria ja väkivaltaa vastustaville johtajille. Eihän Abbasilla ole valtiota eikä edes PA:n arabien antamaa valtakirjaa.
Abbas osoittikin oman ”vastalauseensa” hymyilemällä leveästi toisten osoittaessa murhetta ja kauhua mieletöntä väkivaltaa vastaan.

Monet puoluejohtajat ilmaisivat tuomionsa Tel Avivin terrori-iskun johdosta. Oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoi, ettei Israelilla ole todellista turvallisuutta, ei Gazan rajan tuntumassa, ei Jerusalemissa eikä muuallakaan maassa, mistä Rahassa Negevissä sattuneet mielenosoitukset ovat todisteena, jossa kaksi ihmistä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui. On myös syytä muistaa, että PA solmi yhteishallitus-sopimuksen Hamasin kanssa, joka on USA:n terrorilistalla. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Liberman-The-incitement-of-Abbas-Haniyeh-Zoabi-and-Tibi-behind-Tel-Aviv-terror-attack-388429
6.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin Nachson vankilapalvelun yksikkö sattui ohittamaan Tel Avivin juuri terrori-iskun aikaan ja sen upseerit pystyivät eliminoimaan terroristin suuremman onnettomuuden estämiseksi. Sen kolmen upseerin joukkoa johtanut Benny Botarschvili sanoi olleensa miestensä kanssa matkalla oikeuteen, kun he kuulivat bussin matkustajien avunhuudot mennen tarkastamaan tilannetta. He näkivät terroristin pyrkivän juoksemalla karkuun, mutta he ryntäsivät hänen peräänsä ampuen ensin ilmaan ja sitten jalkoihin, kun mies ei pysähtynyt. Miehen kaaduttua he pitelivät häntä paikoillaan, kunnes poliisi saapui paikalle. Se vaati nopeaa tilannearviointia ja toimintaa, muuten terroristi olisi päässyt jatkamaan puukotuksiaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Officer-who-stopped-terrorist-Passengers-were-screaming-from-the-bus-for-help-388426
·         Vain tuntia Tel Avivin terrori-iskun jälkeen PA:n media julkisti ensimmäiset Bahaa Yasheenin laatimat pilapiirrokset, joissa ylistetään iskua ja sen tekijää. Piirroksessa kuvataan keffiellä varustettu arabi verinen puukko kädessään. Hänen takanaan on kyltti jossa lukee ”miehitetty Tel A-rabia”, bussilinjan numero 40 sekä juutalaisten Davidin tähti ja veren peittämä Israelin lippu. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-cartoons-praise-Tel-Aviv-stabbing-attack-388440
·         Pariisin koschermarketiin hyökännyt terroristi, joka surmasi poliisinaisen ja 4 liikkeen asiakasta, oli poliisin kuulusteltavana vain muutamaa päivää aiemmin epäillen hänen liittyvän Charlie Hebdon pilapiirroslehden toimitiloihin tehtyyn murhaan, jossa sai surmansa 12 ihmistä.  http://www.timesofisrael.com/kosher-market-terrorist-stopped-by-police-days-before-attacks/
·         Rajut mielenosoitukset jatkuvat edelleen beduiinien asumassa Rahatin kaupungissa Negevissä. Siellä asuu pääosin beduiineja, jotka eivät ole tyytyväisiä hallituksen toimintaan heidän asioittensa hoitamiseksi. Beduiinien kuten myös arabien mielenosoituksia johtajat useimmiten Israelin juutalaiset ja ulkomaiset agitaattorit, joille poliisi ja armeija eivät näytä löytävän sopivaa keinoa heidän hillitsemisekseen. Paikalle menevät poliisit joutuvat usein todelliseen hengenvaaraan, kuten nytkin tapahtui. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4617399,00.html
·         Israelin oikeuskansleri Joseph Shapira tuo kolme kansainvälistä asiantuntijaa avustamaan hänen tutkimuksiaan koskien Gazan kesäsotaa, sen alkamista koskevia päätöksiä ja päätöksentekijöitä, sekä muita sotaan liittyviä epäselvyyksiä, joista IDF:n aluksi kieltämien tunnelien olemassaolo ja vaarallisuus ovat yksi. Shapiran tutkimus tapahtuu samaan aikaan, kuin YK:n nimittämä toimikunta pyrkii laatimaan oman tutkimuksensa. Israel ei päästänyt sen johtajaa kanadalaista professoria William Schabaia Israeliin eikä Gazaan hänen ennakkoon antamiensa israelilaisia johtajia syyttävien lausuntojensa vuoksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Shapira-brings-in-outside-experts-to-help-judge-IDF-compliance-with-intl-law-388398Post a Comment