Wednesday, January 14, 2015

KESKIVIIKKO 14.01.15


KESKIVIIKKO
·         PÄIVÄ alkoi selkeänä ja viileänä. ennusteen mukaan puolipilvisenä, mutta sateita ei ennusteta vielä tänään. Lämpötila on ennusteen mukaan 5 -11 +C-astetta, mutta huomisesta alkaen sateita voi tulla paikallisesti jatkuen muutaman päivän ajan. Lämpötila notkahtaa välillä hieman alaspäin, mutta ilman suuria heittoja.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 5 -11; Tiberias 10 -16; Suolameri 8 -18; Eilat 9 -20 +C-astetta. Kuten totesin, lämpötiloissa ei tapahtune suuria muutoksia, yölämpötilat ovat alhaiset koko maassa, myös perinteisesti lämpöisissä osissa kuten Suolameri ja Eilat, mikä on syytä huomioida, jos suunnittelee matkaa tänne. Tuuli on usein kiusallisen voimakas, mikä lisää epämukavuuden tunnetta.

·         Ranskassa terroristien murhaamat neljä juutalaista Ranskan kansalaista haudattiin eilen Jerusalemissa Har Hamenuhot hautausmaalle. Kukin arkku oli peitetty sinivalkoisella rukousliinalla lähelle pystytettyjä soihtuja.

Presidentti Reuven Rivlin murehti miehiä, joiden elämä katkesi tunnottoman terroristin käden kautta todeten: ”Olisimme halunneet teidät tänne elävinä”. Tuhansia ihmisiä oli saapunut seuraamaan tilaisuutta tai saattamaan rakkaansa viimeiselle matkalle. Useat kantoivat käsissään tai selässään Israelin lippuja. Muutamat kantoivat plakaattiin kiinnitettyä murhatun kuvaa varustettuna tekstillä: ”Minut tapettiin, koska olen juutalainen”.

Presidentti Rivlin totesi saattopuheessaan, ettei mikään määrä multaa voi peittää verimäärää, joka vuodatettiin Pariisin kosher supermarketissa, eikä mikään pysty parantamaan tuskaa murhatun neljän miehen johdosta. ”Samalla kuin hyökkäys oli vastoin inhimillisyyttä, se oli suunnattu juutalaista kohdetta ja juutalaisuhreja vastaan”. Hän sanoi edelleen, että raaka juutalaisviha iskee terrorihyökkäysten muodossa Jerusalemissa, Tel Avivissa, Pariisissa, Toulousessa ja Brysselissä yhtä hyvin kuin Mumbaissa. ”On vaarallista kieltää, että me puhumme antisemitismistä, joko uudesta tai vanhasta”.
RIVLIN esitti vakavan pyynnön Euroopan johtajille toimimaan päättävästi palauttaakseen eurooppalaisten juutalaisten turvallisuuden. ”Emme voi sallia, että vuonna 2015, 70 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, juutalaiset pelkäävät kävellä Euroopan kaupunkien kaduilla kantaen kalottia ja tzitzittiä”.
Hän esitti Ranskan juutalaisille vetoomuksen: ”Kotimme on teidän kotinne, ja me ikävöimme nähdäksemme teidän asettuvan asumaan tänne”.
Murhatun neljän juutalaisen ruumisarkut lennätettiin Pariisista Israeliin EL AL:in koneella tiistaiaamuna, heidän omaistensa seuratessa Israeliin samassa koneessa, mutta ennen sitä heidät lennätettiin Tunisiaan Kisse Rahamim Yeshivaan Bnei Brakissa, jossa yeshivan rabbi Meir Mazuz piti heille eulogian, muistopuheen.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu myötäili puheessaan presidentin puhetta todeten, että koko Israelin valtio ympäröi heidät rakkaudellaan. Hän muistutti, että heidät murhattiin siksi, että he ovat juutalaisia. Hän totesi, että ääri-islamilaiset ryhmät, joihin murhaaja kuului, ovat inhimillisyyden vihollisia. Hän vakuutti terroristeille: ”Te ette koskaan tule voittamaan meitä”. Hän viittasi Ranskan juutalaisten voimaan ja Israelin valtion kestävään voimakkuuteen. ”Israelin valtion voiman lähde on sen yksimielisyydessä, uskossa, vastustuskyvyssä ja keskinäisessä velvollisuudentunnossa. ”Muinaisen kansan vastustuskyky on voittanut jokaisen esteen ja vastuksen ja on noussut tuhkasta yhä uudelleen. Maan ulkopuolella asuvat juutalaiset, nekin jotka ovat toisen maan kansalaisia, tietävät sydämessään, että heillä on vain yksi kotimaa, Israel, historiallinen kotimaa, joka vastaanottaa heidät avosylin. Tänään, enemmän kuin koskaan, Israel on meidän todellinen kotimme”.

OPPOSITIOJOHTAJA Isaac Herzog, jonka isoisän isä oli toiminut Pariisin rabbina yli 100 vuotta sitten, on haudattuna vähän matkan päähän paikasta, jonne terrori-hyökkäyksen neljä uhria haudattiin. Hän kertoi muinaisen isoisänsä isä-rabbin rakentaneen synagogan Pariisiin, joka säilyi holokaustin syövereissä. Mutta nyt, 70 vuotta myöhemmin Ranskan juutalaisten synagogat ovat vaarassa joutua suljettaviksi terroriuhkan vuoksi.

Ranskan energiaministeri Segolene Royal matkusti Israeliin erityisesti ollakseen mukana muistotilaisuudessa kuin muistutuksena, että murhatut juutalaiset olivat kunnioitettuja Ranskan valtion kansalaisia. ”Ranskan Tasavalta ottaa osaa teidän menetykseenne. Teidän surunne on meidän surumme. [G1] [G2]  Tuskanne on koko Ranskan tuska”. Hän sanoi samalla, että uhreille oli myönnetty kuoleman jälkeen Ranskan kunnialegioonan arvomerkki. ”Ranska ei ole enää Ranska ilman juutalaisia”, hän sanoi vakuuttaen, että Ranskan hallitus taistelee päättäväisesti kaikkia antisemitismin muotoja vastaan. ”Siksi valtion päämies ilmoitti, että taistelu rasismia ja antisemitismiä vastaan on koko valtion kansallinen tehtävä vuonna 2015”. http://www.jpost.com/Israel-News/Rivlin-We-wanted-you-to-come-home-alive-387677
·         PÄÄMINISTERI Netanyahun osallistuminen Pariisin marssiin on herättänyt ristiriitaisia kommentteja ja artikkeleita. Erään tiedon mukaan Ranska ei ollut virallisesti kutsunut häntä mukaan eikä turvallisuussyistä johtuen katsonut voivansa pitää hänen osallistumistaan tervetulleena. Hän kuitenkin meni mukaan ja marssi kulkueen eturivissä monien muitten valtionjohtajien kanssa. Sitä vain monet jäivät ihmettelemään, miksi Mahmoud Abbasille, alias Abu Mazen, oli annettu paikka valtionjohtajien rinnalla, vaikka hän ei ole valtionjohtaja ja toiseksi hän solmi liiton Hamasin kanssa, joka on USA:n terroristijärjestöjen listalla. Abbasin leveä, jopa vahingoniloinen hymy eturivin keskiosassa, aiheutti myös hämmästeleviä kyselyjä. Ranskan viranomaiset vihjaavat, että Abbas kutsuttiin, koska Netanyahukin tuli. Pahat kielet kuiskuttelevat, että se johtui presidentti Hollanden myönnytys-politiikasta, että hän uskoi tällä tyynnyttelevänsä muslimikansaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189896
·         PARIISIN terrorihyökkäykset ovat kylväneet pelkoa Euroopan juutalaisten sydämiin. AFP:n suorittaman kyselyn mukaan 45 % Britannian juutalaisasukkaista katsoo, ettei Englanti eikä Eurooppa ole enää turvallinen asua eikä heillä ole tulevaisuutta siellä. Tiedustelu suoritettiin antisemitismikampanjan (CAA) yhteydessä, jossa haastateltiin 2 230 brittijuutalaista 23.12.2014 – 01.01.2015 välisenä aikana, jolloin ei vielä tiedetty Pariisin CharlieHabdon ja kosher supermarketin hyökkäyksistä.
CAA:n puheenjohtaja Gideon Falter totesi tiedustelun olevan shokeeraava herätys-huuto pian Pariisin hyökkäysten jälkeen. Hän sanoi Britannian olevan nyt käännekohdassa. ”Ellei antisemitismiin puututa nolla-toleranssilla, se tulee kasvamaan ja brittijuutalaiset alkavat toden teolla kysellä paikkaansa omassa maassaan. Neljännes CAA:n kyselyyn vastanneista ilmoitti haluavansa muuttaa pois maasta viimeisen kahden vuoden aikana. CAA:n mukaan useimmat 30 vuotta sitten poliisin alkaneista rekisteröimistä hyökkäyksistä tapahtuivat vuoden 2014 aikana. Lontoon keskustapoliisin mukaan antisemiittiset hyökkäykset yli kaksinkertaistuivat vuoden aikana vuoden loppuun mennessä edellisvuoteen verrattuina.

Gallupin suorittanut YouGov toteaa, etteivät antisemiittiset tuntemukset ja hyökkäykset ole vieraita briteille. Neljännes 3411 tiedusteluun osallistuneista väitti, että juutalaiset haalivat rahaa enemmän kuin muut kansalaiset; 17 % katsoi juutalaisilla olevan liikaa valtaa ja 13 % syytti juutalaisia holokaustin käyttämisestä sadakseen sympatiaa. 45 % uskoi ainakin yhden syytöksen olevan oikeutettu.
Englannin kriittinen suhtautuminen juutalaisia kohtaan lisääntyi huomattavasti Gazan kesäsodan Protective Edge johdosta. Tuhansia englantilaisia osallistui Israelin vastaisiin mielenosoituksiin. Birminghamissä mielenosoittajat tunkeutuivat Tesco myyntikeskukseen, koska se kieltäytyi boikotoimasta israelilaisia tuotteita. Mielen-osoituksiin osallistui palestiinalaisia tukevia arabeja, Samankaltainen vandalismi tapahtui Kedem-myyntikeskuksessa Mancherterissä, johon liittyi kuoleman-uhkauksia liikkeen toimihenkilöitä vastaan.
Viimeiset tiedot kertovat, että antisemitismi ja rikokset juutalaisia vastaan ovat nousseet 383 % maailmanlaajuisesti vuoden 2014 aikana, yksin Euroopassa 436 %.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189918
5.       UUTISOTSIKOITA
·         USA:n Jerusalemin konsulivirasto järjestelee uudelleen toimitilojensa turvallisuutta. Toimet aloitettiin kuukausia sitten, jolloin konsulaatti erotti 7 israelilaista turvallisuusvirkailijaa ja yhden palestiinalaisen. Äskettäin konsulaatti erotti 3 israelilaista turvallisuusvirkailijaa pestaten heidän tilalleen 30 palestiinalaista, joita koulutetaan USA:n toimesta Jerikossa. Raportin mukaan palestiinalaiset virkailijat myös aseistetaan. Heitä käytetään turvaamaan amerikkalaisten VIP-vierailijoiden matkoja Juudeassa ja Samariassa. Israelin ja konsulaatin tekemän sopimuksen mukaan arabi-turvallisuusmiehet eivät saa kantaa asetta. Raportissa kerrotaan, että joillakin koulutettavista palestiinalaisista on rikollinen tausta. Konsulaatti käyttää autonkuljettajina palestiinalaisia, jotka esiintyvät hyökkäävästi IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan tiesuluilla ja tarkastuspisteissä. Äskettäin paljastui tilanne, jossa 2 konsulaatin autoa ajoi juutalaiskylään mukanaan amerikkalaisia vierailijoita, joiden sanottiin haluavan tarkastaa arabien väitteitä, joiden mukaan juutalaiset olivat tuhonneet heidän oliivipuitaan. Syntyneen sanaharkan aikana konsulaatin autoissa istuneet turvallisuus-virkailijat vetivät aseensa esiin uhaten niillä. Konsulaatti ei ollut sopinut vierailusta IDF:n kanssa, kuten keskinäiset sopimukset vaativat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189924
·         Labour-puolueen äänestäjät antoivat Shelly Yechimovichille korkeimman sijan maaliskuun 17. päivän vaaleissa. Tuloksia ei ole vielä kokonaan käytettävissä. Tuoreen gallupin mukaan Labour saisi 24 edustajaa; Likud 23; Beit Yehudi 16; Yesh Atid 12; arabien yhteislista 10; Kulan 9; Israel Beitenu 7; UTJ 7; Shas 6; Meretz 6 kansanedustajaa, jos vaalit olisivat nyt.
·         Otzma Yehudit ja Yahad HaAm Itanu neuvottelevat yhteisestä listasta.
·         Beit Yehudi puolueen ehdokasvaalit ovat vaarassa siirtyä ehdokkaiden syytettyä virkailijoita virheellisestä toiminnasta.
·         Avi Dichter ja Tzipi Hotoveli valittivat Likudin ehdokasvaaleista, kumpikin katsovat, että heille annettu sija on epärealistinen.
·         Shasin päärabbi sanoi eronneelle puheenjohtajalle Arie Derille, ettei hän voi noin vain erota. Deri sanoi nöyrästi palaavansa puolueen johtoon. http://www.israelnationalnews.com/Special/Elections/
·         Charlie Hebdo pilapiirroslehden viimeisin numero myytiin Ranskassa muutamassa minuutissa. Sen kansilehdessä on viimeisin piirros, joka kuvaa profeetta Muhammedia käsissään plakaatti Je Suis Charlie. ”Minä olen Cahlie”, otsikkona ”Kaikki on annettu anteeksi”. Normaalimäärä on 60 000 kpl, mutta viimeisestä numerosta tehtiin 3 miljoonan painos. Painos on englanniksi, italiaksi, espanjaksi, arabiaksi ja turkiksi. http://www.timesofisrael.com/post-attack-charlie-hebdo-sells-out-across-france-in-minutes/
·         Sunni-muslimien korkein instanssi Al-Azhar varoitti julkaisemasta uusia CharlieHedbo piirroksia islamista ja Muhammedista, koska ne vain lisäävät vihaa ja saavat aikaan väkivaltaa. Al-.Azhar tuomitsi Pariisin hyökkäykset, mutta Turkin presidentti Erdodan hämmästeli, miten Netanyahu voi osallistua Pariisin marssiin, kun hän komensi sotilaansa surmaamaan  2500 Gazan asukasta. Turkki ei ole koskaan tunnustanut surmanneensa 1.5 miljoonaa armenialaista 1. maailmansodan aikana marssittamalla siviilejä autiomaassa ilman ruokaa ja juomaa, eikä kurdien vastaisia hyökkäyksiään. http://www.timesofisrael.com/top-muslim-body-warns-new-muhammad-cartoons-will-stir-hatred/

 [G1]
 [G2]

Post a Comment