Wednesday, January 07, 2015

KESKIVIIKKO 07.01.15


KESKIVIIKKO 07.01.15
1.       ISRAELISSA varustaudutaan lumisateisiin, jotka tulevat kovien myrskytuulten saattelemina. Eilen tiistaina tuulen voima saavutti 75 km/tunnissa nopeuden. Golanin kukkuloilla tuuli riepotteli ympäristöä 90 km:n tuntivauhdilla. Keskiviikko-aamuna taivas on kokonaan harmaan pilvipeitteen suojassa, ja näkymä Tel Avivin suuntaan on sumuinen ja epämääräinen, tuuli on kova ja kylmä.
Jerusalemin ja Safedin kaupunkien viranomaiset kertovat, että poliisi aikoo sulkea kaupunkiin johtavat tiet autoliikenteeltä lumisateitten alkaessa, etteivät kinoksiin juuttuneet autot estä katujen puhdistustöitä. Auraus- ja muuta puhdistuskalustoa on kunnostettu ja hankittu uusia voidakseen välttää viime talven lumimyrskyjen aiheuttaman kaaoksen kaupunkien sisäisessä liikenteessä.
Koulut päätettiin pitää suljettuina ainakin keskiviikkona ja sitä seuraavina päivinä riippuen lumisateitten määrästä ja jatkuvuudesta.
Ashdodin ja Haifan satamaliikenne keskeytettiin myrskyisten tuulten ja kovan aallokon vuoksi.
Autoilijoita kehotetaan hiljentämään vauhtiaan ja välttämään teitä, jotka normaalisti ovat alttiita tulville sekä pidättymään ohituksista maanteillä. Liikenneyhteydet Tel Aviviin hoidetaan lisättyjen junavuorojen avulla valtatie 1:n sulkeutuessa.
Jalankulkijoita kehotetaan samoin tarkkaavaisuuteen liikkuessaan kaduilla ja teillä autoilijoiden huonon näkyvyyden vuoksi ja siksi, että tuulet voivat repiä irti kattopeltejä ja muita puita riepotellen niitä holtittomasti.
Kotirintaman toiminta keskeytyy toistaiseksi, ja virkailijat pyytävät kansalaisten apua ja yhteistoimintaa erikoistilanteen ylittämiseksi joustavasti. Armeijan palvelut hoidetaan perustetun komentokeskuksen kautta. Asukkaita kehotetaan välttämään koskemista vaurioituneisiin sähkölaitteisiin ja roikkuviin johtoihin.
Ilman saastepitoisuus on huippulukemissa matalapaineen johdosta ulottuen Eilatista Ashdodiin saakka, mitä lisää Negevistä levinneet hiekkamyrskyt. Hengitys-ja keuhkosairauksista kärsiviä sekä muuten heikkokuntoisia kehotetaan välttämään fyysisiä ponnisteluja tilanteen jatkuessa nykyisellään.
Hallituksen ministeriöitten palvelut ja toiminta keskeytyy toistaiseksi, vain informaatiokeskukset toimivat tilanteen mukaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalem-and-North-hunker-down-for-expected-white-Wednesday-386920
2.       RANSKA äänesti YK:n turvallisuusneuvostossa PA/PLO:n laatiman arabivaltionsa perustamisen puolesta, mikä ärsytti Israelin johtajia siinä määrin, että ulkoministeriö kutsui Ranskan Israelin lähettilään antamaan selityksen tahdittoman toimen vuoksi.
Nyt Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius pyrkii kokoamaan särkyneitä palasia – Israelin suhteet ovat merkittäviä myös Ranskalle – ja antoi lausunnon, jossa se varoittaa PA:n johtoa välttämään tilanteen kärjistämistä uudistamalla esityksensä käsittelyn YK:ssa. ”Me vastustamme logiikkaa antaa tilanteen luisua valvonnan ulkopuolelle”, Fabius totesi tiistaina.
Ranska varoitti PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia kiihottamasta diplomaattista taistelua Israelin kanssa YK:n instituutioissa. USA avusti PA/PLO:n laatiman ja Jordanian esittämän päätöslauselmaesityksen estämiseksi myönteiseen päätökseen ilmoittaen selkeästi vastustavansa kaikkia yksipuolisia toimia Israelin ja arabien välisessä konfliktissa. Voimasuhteet YK:n turvallisuusneuvostossa muuttuivat PA/PLO:lle edullisemmiksi Venezuelan ja Malesian saadessa paikan neuvostossa vuoden alussa. USA voi kuitenkin veto-oikeudellaan estää myönteisen päätöksen syntymisen Abbasin uhattua uudistaa esityksensä ”ehkä ensi viikolla”, kuten hän lupaili. USA:n kongressi keskustelee PA:n vuosittaisen 430 miljoonan avustuksen keskeyttämisestä PA/PLO:n yksipuolisten toimien vuoksi.  
Ranska laati yhdessä Saksan ja Englannin kanssa omaa päätöslauselmaehdotusta voidakseen estää tilanteen kärjistymisen, mutta se ei saanut tarvittavaa kannatusta. Ei ole tiedossa, miksi Abbas haluaa jatkaa itsepintaisesti Israelin kanssa käytäviä neuvotteluja ohittavaa esitystään YK:n instituutioissa vaarantaen samalla suhteensa Yhdysvaltoihin ja sen vuosittaisen 430 miljoonan USD tuen ja myös EU:n kanssa.
Ranskan ulkoministeri Fabius selvitteli tilannetta journalisteille todeten, että hän keskustelee siitä Egyptin ja Jordanian edustajien kanssa, mutta ihmetteli ääneen Abbasin motiivia jatkaa yrityksiään varoituksista huolimatta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/France-warns-Palestinians-over-escalating-crisis-with-UN-bid-386879
3.       PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi TV-2:n haastattelussa tiistaina, ettei hän pidä todennäköisenä maa-alueiden luovuttamista PA:n arabeille potentiaalisen seuraavan pääministerikautensa aikana. Hän kuitenkin sanoi pysyvänsä Bar Ilan yliopistossa v. 2009 pitämässään puheessa antamansa lupauksen takana tukea kahden valtion periaatetta, mikä lupaus nyt seuraa varjona hänen taustallaan kyseenalaistaen hänen vakuuttelunsa vastustaa PA/PLO:n kohtuuttomia vaatimuksia. Pääministerin ongelma on siinä, ettei hän ole esittänyt mitään omaa pitkän tähtäyksen suunnitelmaansa, josta hän pitäisi kiinni. Tämän johdosta häntä syytetään etenkin vasemmisto-opposition taholta opportunistiksi ja vain juoksevien asioitten hoitajaksi ollen puolustuskannalla Israelille asetettuja vaatimuksia selvitellessään. Tämä nakertaa hänen uskottavuuttaan ja asettaa myös häntä tukevat henkilöt epämukavaan asemaan kysellen, voidaanko häneen sitenkään luottaa. Kysymys on ajankohtainen ja tärkeä vaalitaistelun aikana.

”En usko, että setlementtien purkaminen on järkevää tällä hetkellä. En usko, että sellainen tulee tapahtumaan”, pääministeri selvitteli. Hänen lausunnossaan on kaksi kohtaa, jotka tuntuvat pahalta. Hän käyttää sanaa ”setlementti”, joka tarkoittaa tilapäistä asuttamista, ja toiseksi myöntää niiden purkamisen mahdolliseksi, kun ajankohta on siihen sopiva.

Pääministeri myönsi, etteivät suhteet USA:n presidentti Obaman kanssa ole kunnossa, mutta, että vakuutti turvallisuus- ja tiedustelusuhteet ovat erinomaiset, mitä tukevat USA:n kansalaisten juutalaisen valtion ennätyskorkeat hyväksymisluvut.
Hän sanoi harkitsevansa julkista keskustelua oppositiojohtajan kanssa, joskin vitsaili, kumpi sitä johtaa, Herzog vai Livni? Amram Mitzna sanoi Livnin pakottaneen hänet pois politiikasta yksinvaltaisen johtonsa vuoksi vieden vain Amir Peretzin mukaan Hatnuasta Labour-puolueeseen.

Netanyahu ei myöntänyt ristiriitaa presidentti Reuven Rivlinin kanssa, jota hän esti saamasta Knessetin puheenjohtajuutta edellisten vaalien jälkeen. Rivlin tulee päättämään, kenelle hän antaa hallituksen muodostamisen vaalien jälkeen. Pääministeri murehti sitä, etteivät äänestäjät tukeneet häntä tarpeeksi vahvan edustuksen saamiseksi Knessetiin, mikä pakotti hänet luovuttamaan maan talouden ja talousministeriön johdon täysin kokemattoman Yair Lapidin käsiin, jota hän syyttää nyt maan asuntomarkkinoiden hallitsemattomasta tilanteesta Olmertin hallituksen virheiden ohella. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-says-unlikely-settlements-will-be-dismantled-if-elected-to-fourth-term-386887
4.       Israelilainen lakiasiantoimisto Shurat HaDin, NGO-yritys, jolla ei ole siteitä hallitukseen, vastaa PA/PLO:n uhkauksiin syyttää Israelin sotilaita ja johtajia ICC:n kansainvälisessä oikeudessa nostamalla syytteitä sotarikoksista PA/PLO:n johtajia vastaan. Syytettyinä ovat PA:n pääministeri Rami Hamdallah, Abbasin varamies ministeri Jibril Rajoub ja PA:n tiedustelujohtaja Majed Faraj.
Järjestö esitti aiemmin syytöksiä ICC:ssä Mahmoud Abbasia ja tulee myöhemmin syyttämään muitakin PA/PLO:n johtajia vastaan syytettyinä sotarikoksista, terrorismista ja ihmisoikeuksien vastaisista rikoksista.
Hamas-johtaja Khaled Mashaalia vastaan nostettiin myös syytöksiä syyskuussa 2014 ICC:ssä.
Abbas ei ehkä täysin ymmärtänyt, millaisen bandoran sarven hän aukaisi allekirjoittaessaan Rooman Statyen dokumentit, liittyessään interpoliin ja Haagin kansainväliseen oikeuteen ICC. Abbas allekirjoitti parikymmentä hakemusta kansainvälisiin järjestöihin, useat niistä YK:n alaisia.
Shurat HaDin puheenjohtaja ja perustaja Nitsana Darshan-Leitner sanoo jatkavansa syytösten tekemistä Gazan ja PA:n arabien johtajia vastaan, jotka tulee asettaa vastuullisiksi rikoksiin, joita heidän johdollaan tehtiin. Hän kertoi, että syytökset Farajia ja Hamdallahia vastaan yksilöivät laajaa kidutuksen ja murhien käyttöä PA:n hallitsemilla alueilla Juudeassa ja Samariassa. Ministeri Rajoub oli täysin tietoinen näistä rikoksista puuttumatta niihin mitenkään, mikä asettaa hänet osasyylliseksi.
Oikeuslaitokset toimivat hitaasti, ja prosessien uskotaan kestävän vuosia.  http://www.timesofisrael.com/group-files-war-crimes-lawsuits-against-palestinian-leaders/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon (tunnetaan myös nimellä manki-boon) sanoo, että PA/PLO liittyy ICC:n jäseneksi huhtikuun alasta 2015 lähtien. Hän lisäsi, että tämä antaa niille oikeuden nostaa syytteitä Israelin johtajia vastaan Haagin kv. rikosoikeudessa. Pääsihteeri Boon on useassa yhteydessä osoittanut asettuneensa PA/PLO:n kannalle asioita käsiteltäessä. http://www.timesofisrael.com/un-chief-says-palestine-will-join-icc-on-april-1/
·         Israelin Afrikan heprealaisyhteisön 75-vuotiaan poliittisen ja hengellisen haredi-ortodoksisen johtajan Ben Ammi Ben Israel siunaustilaisuuteen osallistuivat Israelin valtion edustajina Dimonan pormestari Beni Bitton sekä Knessetin puhemies Yuli Edelstein, jotka lupasivat jatkaa yhteisön ja muun israelilaisen yhteisön välisten suhteitten edelleen kehittämistä. Yhteisöä ei ole rabbinaatin määrittämän halakhan mukaan koskaan hyväksytty juutalaisiksi, vaikka he itse sanovat polveutuvansa muinaisista israelilaisista, jotka muuttivat asumaan Afrikkaan perustaen sinne siirtokunnan. Yhteisön ensimmäiset jäsenet saapuivat Israeliin 1969. Tänään sen jäsenille on myönnetty pysyvä asumisoikeus, mikä voi johtaa täyteen kansalaisuuteen. Ben Ammi Ben Israelille myönnettiin kansalaisuus v. 2013. Heidän lukumääränsä on nykyisin n. 3000 henkeä. http://www.timesofisrael.com/at-memorial-for-african-hebrew-leader-signs-of-integration-and-respect/
·         Kolmen israelilaisen ortodoksinuoren murhan suunnittelusta syytetty Hussam Kawahme tuomittiin tiistaina Oferin sotilastuomioistuimessa kolmeen elinkautiseen ja maksamaan kunkin uhrinsa omaisille korvauksia
63 000 USD kustakin. Jotkut hänen uhriensa omaisista olivat läsnä tuomioita julistettaessa. Naftali Frenkelin isä Abraham sanoi, että tämä murhatutkimus poikkesi tavanomaisista – jos sellaisia onkaan - siinä, että omaiset joutuivat ahdistettuina odottamaan 18 vuorokautta murhan jälkeen, ennen kuin heidän ruumiinsa löydettiin, kuten Walla News raportoi. Kawasme tuomittiin murhan suunnittelusta ja rahoittamisesta.  http://www.timesofisrael.com/mastermind-behind-teens-murder-receives-3-life-sentences/
·         USA:n oikeusistuin katsoo voivansa jatkaa oikeustoimia Israelissa terrorin uhreiksi joutuneitten hyväksi PLO:n esittämistä vastalauseista huolimatta. Federation valitusoikeus katsoi PA/PLO:n esittämän vetoomuksen aiheettomaksi, ettei New Yorkin oikeudella ole oikeutta käsitellä Israelissa terrorin uhrien omaisten vaatimusta 1 miljardin USD korvauksista. Asia koskee tammikuun 2001 ja helmikuun 2004 välisenä aikana tehtyä seitsemää ampumatapausta ja pommi-iskua, jotka surmasivat 33 ihmistä ja haavoittivat satoja muita, heidän mukanaan USA:n kansalaisia. Asian kuuleminen on 12. tammikuuta 2015. http://www.timesofisrael.com/us-court-lets-ny-trial-proceed-over-plo-objections/
·         Haaretzin teettämän gallupin mukaan Likud ja Labour ovat lähes tasoissa 23 edustajalla, Jewish Home 16; Yesh Atid 12; Kulanu 12; UTJ 7; Shas 5; HaAm Itanu 4 kansanedustajaa; Meretz 6; UArablista ja Hadash kukin 5; Balad ei ylittänyt 3.25 % vaalikynnystä. Israel Beitenu 6 paikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189611
·         Klo 11.16 aikaan vettä satelee harvakseen, mutta lunta ei ole vielä tullut. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-Palestinian-Authority-wrestle-with-road-closures-power-outages-as-storm-gains-momentum-386944
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem -1 -4; Tiberias 8 -13; Suolameri 11 -17; Eilat 10 -17. +C-astetta. Sateita luvataan lähipäivien aikana, jotka voivat tulla runsaan lumen muodossa.  


Post a Comment