Friday, June 27, 2014

PERJANTAI 27.06.14


PERJANTAI 27.06.14
1. PERJANTAIPÄIVÄN sääennusteet lupaavat hyvin kuumaa ja kuivaa tälle ja parille seuraavalle päivälle. Lämpömittarimme osoitti 24 astetta vähän kuuden jälkeen ja lämpötila noussee 36 asteen tienoille pysyen samoilla lukemilla lähipäivien aikana. Vasta sunnuntaina luvataan pientä helpotusta, ja suurempi notkahdus lämpötiloissa tapahtunee maanantaina, mutta pysyttellee kuitenkin yli 30 asteen. Säätilat tänään: Jerusalem 21 -36; Tiberias 26 -41; Suolameri 29 -42; Eilat 29 -44 +C-astetta. Eilatissa lämpötila nousee 45 asteeseen sapattina ja sunnuntaina, Suolamerelläkin 44 asteeseen ja Tiberiassa 43 astetta sapattina ja sunnuntaina alkaen sen jälkeen laskea asteittain.
TÄNÄ VUODENPÄIVÄNÄ v. 1905 alkoi kapina Potemkin sotalaivalla, joka aloitti samalla vallankumouksen venäjän tsaarin valtaa vastaan ja kommunismin nousemiseen valtaan. – V 1976 terroristit kaappasivat ranskalaisen matkustajakoneen lennolla n. 139 Tel Avivista Pariisiin ja ohjasivat koneen Entebbeen lähellä Udandan pääkaupunkia Kampalaa. Koneessa oli 248 matkustajaa. Koneen kaappasi PLO yhdessä saksalainen terrorisolun kanssa. Kaapparit erottivat juutalaiset muista matkustajista, jotka päästettiin vapaaksi yhtä ranskalaista lukuun ottamatta. Israelin erikoisjoukot tekivät viikon kuluttua uhkarohkean pelastusoperaation pystyen vapauttamaan lähes kaikki juutalaiset tuoden heidät Israeliin. Operaatiossa haavoittui viisi IDF:n sotilasta. Everstiluutnantti Jonatan Netanyahu, pää-ministeri Benyamin Netanyahun vanhempi veli, sai surmansa. – V 1995 Qatarissa Hamad Bin Thania l-Khalifa kaappasi vallan syrjäyttäen isänsä. (Times of Israel)
2. TÄNÄÄN alkoi 15. päivä terroristien sieppaamalle kolmelle israelilaisnuorelle tuntemattomassa paikassa tuntemattomissa olosuhteissa. IDF jatkaa heidän etsintöjään hellittämättä, joskin lupaa niihin muutoksia sapattina alkavan muslimien paastokuukauden ramadanin vuoksi joittenkin israelilaisten protestoidessa, miksi arabien tunteita on kunnioitettava enemmän kuin juutalaisten.
IDF:n sotilaat tutkivat viime yön aikana 40 kohdetta Hebronin lähistöllä ja pidättivät 9 PA:n arabia kuulusteluihin. Turvallisuusjoukot löysivät kaksi pistoolia Beituniassa ja käyttövalmiin pommin Idhnassa. Etsinnät keskitetään Gush Etzioniin ja muihin kohteisiin Juudean alueilla. IDF ei luultavasti anna uusien sääntöjen häiritä valmiuttaan perjantaisin, jolloin tuhansien muslimien uskotaan kokoontuvan rukoustilaisuuteen Temppelivuorelle, jonka jälkeen musliminuoret usein aloittavat saarnaajan kiihottamina väkivaltaisuudet Vuorelle nousseita turisteja ja poliiseja vastaan, joilla on ensisijainen vastuu järjestyksestä.
ISRAELIN turvallisuusviranomaiset julkistivat torstaina kahden PA:n arabin nimet, joiden uskotaan osallistuneen sieppaukseen. Nämä kaksi arabia, Amer Abu Aysha ja Marwan Khamasme, ovat olleet kadoksissa 12.06. lähtien. Molemmat ovat Hamasin jäseniä Hebronin Hares lähiöstä. Ainakin toinen on ollut pidätettynä aiemminkin. IDF:n sotilaat ovat käyneet kummankin miehen kotona etsien johtolankoja siepattujen löytämiseksi. Hamas on tunnustanut miesten kuuluvan sen jäseniin, vaikka kieltää osallisuutensa sieppaukseen.
PA:n tiedustelu-upseeri totesi anonyymisti, että miesten katoaminen osoittaa selvästi heidän piiloutumisensa ja myös osallisuutensa sieppaukseen. Kolmen israelilaisnuoren, Fraenkel, Yifracj ja Shaar, etsintöihin on osallistunut tuhansia sotilaita eri joukko-osastoista satojen vapaaehtoisten lisäksi. IDF on pidättänyt n. 400 epäiltyä PA:n arabia, osa heistä pidätettyinä uudelleen vapauduttuaan 2011 Gilad Shalitin vapautussopimuksen yhteydessä tai rauhan-keskustelujen aloittamissopimuksen vuoksi. IDF:n komentaja Benny Gantz toteaa, että 1500 sotilaan 14 päivän aikana suorittamista, joissakin kohteissa uusituista, etsinnöistä huolimatta, mitään selvää johtolankaa ei ole löydetty. Hän myös tunnustaa, että jokainen uusi päivä lisää pelkoa heidän kohtalostaan, sillä kaksi heistä on alaikäisiä 16-vuotiaita, yksi 19-vuotias opiskelija ilman karaisevaa sotilaskoulutusta. IDF jatkaa kuitenkin operaatiotaan olettaen, että he ovat edelleen elossa ja kunnossa. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-9-in-overnight-operations/
3. HAMAS julkaisi torstaina lausunnon, jossa se toteaa, että Israelin julkistama tiedotus kahdesta PA:n arabista, Amer Abu Aysha ja Marwan Kavasme, on osoitus, ettei IDF:llä ole vieläkään mitään johtolankaa siepattujen löytämiseksi, ja siten nimien julkistaminen on IDF:n yritys peittää epäonnistumisensa. Molemmat epäillyt osallistuivat säännöllisesti muslimien rukoustilaisuuksiin ja siksi heidän piiloutumisensa osoittaa, että heillä on jotain peiteltävää. Heidän oletetaan olleen autossa, joka poimi kolme israelilaisnuorta Alon Shwut bussi-pysäkiltä Gush Etzionissa. Muut heidän Hamas solunsa jäsenet on pidätetty.
ABU Aysha on 32-vuotias lukkoseppä, joka hänen isänsä Omarin mukaan on perheeseensä kiintynyt eikä ole aiemmin ollut pidätettynä. Hänen veljensä Zaid sai surmansa marraskuussa 2005 yhteenotoissa IDF:n Swat-joukkojen kanssa. Isä Omar on ollut pidätettynä kuulumisestaan Hamasiin. Abu Ayshalla on vaimo ja kolme lasta. Hän työskenteli Azariyassa ja Jerusalemissa, eivätkä perheen jäsenet havainneet hänessä mitään epätavallista hänen osallistuessaan perhetilaisuuteen torstai-iltana. Hän poistui tilaisuudesta, eikä häntä ole nähty sen jälkeen. Hänen äitinsä totesi toimittajalle, että jos Abu on osallistunut sieppaukseen, hän on ylpeä pojastaan ja toivoo, etteivät Israelin eivätkä PA:n turvallisuus-joukot löydä häntä.
MARWAN Kawasme on 29-vuotias parturi, joka vastasi Abun lasten tukan leikkaamisesta. Hän on olut pidätettynä sekä Israelin että PA:n turvallisuusjoukkojen toimesta Hamas jäsenyytensä vuoksi. Hänen setänsä Abdullah Kawasme oli Hamasin Hebronin joukkojen komentaja. Hän sai surmansa tulitaistelussa Swat-joukkojen kanssa marraskuussa 2003. IDF:n sotilaat ovat käyneet toistuvasti epäillyn kahden miehen kodeissa.  http://www.timesofisrael.com/hamas-israel-named-suspects-to-cover-up-for-failed-investigation/
3. GAZAN turvallisuusaidan vartta ajava IDF:n partio vältti hädin tuskin onnettomuuden Gazan arabien laukaistua pommin heidän ajokkinsa päästyä aidan viereen piilotetun pommin kohdalle. Sotilaat eivät haavoittuneet, mutta heidän ajoneuvonsa kärsi vaurioita.
IDF:n panssarit tulittivat olettamiinsa epäilyttäviin kohteisiin. Arabilähteen mukaan neljä Gazan arabia haavoittui, yksi heistä vaikeasti panssarien tulessa. Hyökkäys sotilaita vastaan tapahtui perjantaiaamuna kibbuts Nirimin lähellä Eshkolin alueneuvoston alueella. Sotilaat alkoivat haravoida alueita turvallisuusaidan takana löytääkseen vinkkejä pommin asettajista, mutta lisätietoja voitaneen saada päivän mittaan tutkimusten edistyessä.
 Arabien hyökkäykset israelilaisia kohteita vastaan ovat selvästi lisääntyneet kolmen israelilaisnuoren sieppauksen jälkeen. Arabien arvostusasteikossa taloudelliset tai poliittiset ansiot kalpenevat sotilaallisten ansioiden rinnalla. Täten PA:n edellisen pääministeri Salam Fayadin ansiot talouden vakaannuttamiseksi ja edistämiseksi eivät ole saaneet lähellekään ansaitsemaansa arvonantoa ja huomiota sen rinnalla, mitä terroristiksi katsottava mies tai nainen saa räjäytettyään pomminsa ja mahdollisesti myös itsensä täpötäydessä ravintolassa tai bussissa täynnä lapsia ja nuoria. PA:n arabien käsityksen mukaan tällainen mies tai nainen on kansansankari ja marttyyri, jonka mukaan nimetään katuja ja puistoja tai kansallisia juhlia ja lasten kesäleirejä. Tiistaina Gazasta ammuttiin viisi rakettia Israelia puolelle. Kaksi niistä Iron Dome tuhosi ilmassa, yksi vaurioitti rakennuksia Sderotin alue-neuvoston alueella, yksi putosi aukealle pellolle, ja viides putosi Gazan puolelle surmaten 3-vuotiaan arabitytön ja haavoittaen kolme muuta. IAF vastaa rakettiluteen iskemällä öiseen aikaan täsmäohjuksillaan tunneleita, harjoitusalueita, aseverstaita ja -varastoja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182227#.U60YTENsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Kaksi israelilaista miestä menetti tajuntansa suositussa klubiravintolassa Jaffakadun varrella Jerusalemissa. Yksi heistä oli klubin omistaja ja toinen asiakas. Paikalle kutsuttiin palokunnan pelastusyksikkö, joka aloitti tilojen puhdistamisen. Miesten myrkyttymisen ja tajunnan menetyksen aiheutti runsas kloriinikaasun keskittyminen ja muut myrkylliset aineet, joita ilmeisesti käytettiin tilojen puhdistamiseen, kuten wallah! uutistoimisto kertoi perjantaiaamuna. Miehet kärsivät jonkinasteisia vaurioita myrkyllisistä aineista, mutta hengenvaaraa heillä ei liene. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182229#.U60fAENsO-o
·        Juudean ja Samarian aluepoliisin alustavissa tutkimuksissa on havaittu selviä puutteita tai laiminlyöntejä ensimmäisten tuntien aikana sieppaushetkestä 22.30 aikoihin torstai-iltana lähtien. Yhden pojan kuiskaten antamaa puhelinsoittoa poliisin valvontakeskukseen pidettiin häirintäsoittoja, joita poliisille tulee usein. Tutkimuksissa todettiin, että soiton vastaanottanut henkilö toimi protokollan mukaan antaen tiedon soitosta ylemmälleen, joka vähätteli soittoa eikä pitänyt sitä aitona avunpyyntönä. Yksi pojista sanoi puhelussa: ”Meidät on siepattu, meidät on kidnapattu”, antamatta lisätietoja ehkä siksi, että puhelin riistettiin häneltä siinä vaiheessa. Hän ei kertonut tarkkaa paikkaa eikä sieppaajien lukumäärää tai auton merkkiä, mikä tiedot olisivat avustaneet etsijöitä. Tapaus tule aiheuttamaan muutoksia poliisin hätäsanomien vastaanotossa ja käsittelyssä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182228#.U60g4kNsO-o
·        PA:n puheenjohtaja, ilman valtuuksia ja mandaattia toimiva Mahmoud Abbas palaa vanhaan koettuun taktiikkaansa luvaten palata neuvottelupöytään, jos Israel vapauttaa tuomittuja terroristeja, joita hän kutsuu kansallissankareiksi. Raportti ei kerro, mistä vankimäärästä on kyse, vai tarkoittiko hän viimeisen 26 terroristin vapauttamista, jota siirrettiin neuvottelujen osoittautuessa fiaskoksi Abbasin allekirjoitettua jäsenhakemukset 15 YK:n ja muihin kansainvälisiin instituutioihin sekä sopiessaan yhteishallituksesta Hamasin kanssa. Saapahan nähdä, vieläkö pääministeri Netanyahu kompastuu moneen kertaan käytettyyn trikkiin, joka menee täydestä USA:n, YK:n ja EU:n johtajiin, jotka aloittavat Israelin vastaisen painostus-kampanjan uhaten kauppasaarrolla ja yhteyksien katkaisemisella ja eristämisellä ja ties millä saadakseen Israelin suostumaan ohjattuun itsemurhaan, kuten ikääntyneet tai sairaat potilaat lääkärin antaman myrkkypiikin kautta. Heille ei merkitse mitään muslimimaissa harjoitettu tarkoituksellinen ja hallituksen suojeluksessa tapahtuva kristittyjen, juutalaisten ja muiden vähemmistöjen raakalaismainen vaino ja alistaminen sekä äärimuodossaan heidän surmaamisensa nirhaten heidän kaulansa poikki tylsällä puukolla tai naulitsemalla heitä ristiin. Tämä tulisi olemaan itsenäisen Palestiinan valtion ohjelmassa muiden arabimaiden tapaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182219#.U60j3ENsO-oThursday, June 26, 2014

TORSTAI 26.06.14


TORSTAI 26.06.14
1. ILMA on edelleen hieman kitkuinen eilen illalla Ein Keremin luona sytytetyn ja nopeasti levinneen tulipalon jäljiltä, mutta lämpöä oli hieman kuuden jälkeen aamulla 20 astetta, ja se noussee iltapäivään mennessä yli 30 asteen. Palomiehet taistelivat aikaa vastaan palon levitessä Kiryat Hayoveliin ja Vad Yashemiin uhaten tuhota asuintaloja, joista jotkut kärsivät vaurioita. Noin 200 kotia jouduttiin evakuoimaan ja ihmisiä jouduttiin majoittamaan lähellä oleviin sairaaloihin Ein Keremin sairaalaan johtavan tien ollessa tukossa palon johdosta. Kolme ihmistä kärsi lieviä palovammoja. Palo oli ilmeisesti sytytetty tarkoituksellisesti.
Tästä torstaipäivästä näyttää kuitenkin tulevan lämmin ja aurinkoinen, ja sään ennustetaan jatkuvan aurinkoisena lämpötilan edelleen noustessa saavuttaen 36 astetta lauantaina. Ilma on hyvin kuumaa ja kuivaa, mikä voi aiheuttaa nestehukkaa ilman vastatoimia. Eilatissa lämpötila nousee lauantaina 44 asteen tienoille jatkuen yhtä korkeana sunnuntaina. Säätilat tänään: Jerusalem 23 -31; Tiberias 24 -39; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, sää on lähipäivinä helteinen mutta kuiva, mikä helpottaa sen kestämistä.
2. TÄNÄÄN tulee kuluneeksi kaksi viikkoa siitä, kun kolme israelilaisnuorta joutuivat sieppaajien käsiin, joista ei sen koommin ole kuultu mitään, eivätkä tehostetut suuretsinnät ole pystyneet rikkomaan PA:n arabien omaksumaa hiljaisuutta antaakseen edes pienen vihjeen heidän sieppaajistaan ja olinpaikastaan.
Turvallisuuskabinetti päätti jatkaa etsintöjä, mutta vähentää ratsioita Hamasin laitoksia ja instituuttiota vastaan. Ensi viikolla alkavan muslimien paastokuukauden ramadanin ajaksi etsintöjen laatua ja määrää pyritään sovittamaan siten, että ne mahdollisimman vähän häiritsisivät muslimeja paaston aikana, jolloin tunteet ovat muutenkin kärjistyneet.
Sotilaat pidättivät torstain vastaisen yön aikana 10 epäiltyä ja tutkivat 136 kohdetta. Etsintöjen painopiste on edelleen Hebronin alue, jossa sotilaat joutuivat avaamaan tulen yhtä epäiltyä kohti hänen pyrkiessään pakoon. Hän haavoittui ja vietiin sairaalaan. Etsintä-operaatio Brothers Keeper (Veljeni vartija) jatkuu Naftali Frankelin, Eyal Yifrachin ja Gilad Shaarin löytämiseksi. IDF:n komentaja Gantz totesi, että mitä enemmän aikaa kuluu etsinnöissä, sitä enemmän kasvaa myös pelko heidän kohtalostaan. Kaksi heistä on 16-vuotiaita, yksi 19-vuotias, minkä johdosta sieppaajiin on pyritty vaikuttamaan todeten, että he ovat keskenkasvuisia lapsia eivätkä ole osallistuneet laittomuuksiin.
IDF on pidättänyt n. 400 epäiltyä kuulusteluja varten. Sotilaat ovat pidättäneet myös aiempien eri syistä suoritettujen vankienvapautusten yhteydessä vapaaksi päästettyjä tuomittuja terroristeja. Viranomiaset tutkivat uudelleen heidän tilanteensa. Jos heidän todetaan rikkoneen lupauksensa olla palaamatta terroriin, he joutuvat kärsimään heille langetetun tuomionsa kokonaan. Noin 1500 kohdetta on tutkittu etsintöjen aikana.
Turvallisuuskabinetti tarkasteli myös PA:n tuomituille terroristeille maksamia maksuja tutkien eri mahdollisuuksia tämän lopettamiseksi, koska se antaa monille aiheen antautua terrorijärjestöjen palvelukseen. Vankeusajan pituudesta ja suorittamansa hyökkäyksen onnistumisesta riippuen heille suoritettu kuukausimaksu voi nousta 25 000 USD. Onnistuminen tässä yhteydessä riippuu siitä, kuinka monta juutalaista iskussa surmattiin. Pääministeri Netanyahu kehotti PA:n avustajamaiden huomioivan tämän, koska niiden avustuksia käytetään terrorismin tukemiseen päätyen itse osallisiksi siihen. Tiistaina syömä-lakossa 24.04. lähtien olleet 16 vankia lopettivat lakkonsa. He protestoivat Israelin omaksumaa käytäntöä vastaan pitää pidätettyjä ns. hallinnollisessa vankeudessa epämääräisen ajan ilman oikeudenkäyntiä.  
SOTILAAT ovat pidättäneet etsintöjensä yhteydessä PLC:n, parlamentin, Hamas-jäseniä. Kahden pidätetyn PLC:n jäsenen nimistä on epäselvyyttä PA:n antamien nimien poiketessa niistä, jotka IDF julkaisi. Sotilaat ovat myös takavarikoineet runsaasti aseita sekä Hebronissa että pakolaisleireissä suoritettujen ratsioiden yhteydessä, sekä tuhonneet aseverstaita, jotka usein sijaitsevat asuntotaloissa, niiden kellareissa tai ylemmissä kerroksissa. http://www.timesofisrael.com/idf-arrests-10-palestinians-in-west-bank/
3. ISRAELIN presidentti Shimon Peres on USA:ssa tavaten siellä presidentti Barack Obaman, jolle hän viestitti juutalaiskansan toiveen vapauttaa Israelin hyväksi USA:ssa vakoilleen Jonathan Pollardin, joka on kärsinyt elinkautisesta tuomiostaan lähes 30 vuotta. Obama lupasi antaa USA:n oikeuskanslerille ohjeet tutkia Pollardin tilannetta. Toinen ajankohtainen kysymys on Iranin ydinsuunnitelman kohtalo, josta P5+1 maat neuvottelevat lopullisen sopimuksen aikaansaamiseksi. Obama toisti mantransa, ettei Iran saa rakentaa ydinasetta, mutta ei luvannut mitään sanktioiden koventamisesta tai asevoimien käyttämisestä. Peres myös palkitaan USA:ssa parilla korkealla mitalilla ennen presidenttikautensa loppumista.
PÄÄMINISTERI Netanyahu muutti epäilyksensä Obaman lupauksista toiminnaksi kutsuen USA:n lähettiläänsä Ron Dermerin kahden päivän kiireisiin neuvotteluihin. Lisäksi hän lähettää kahden miehen tiimin viemään hänen huolensa P5+1 maiden edustajien tietoon. Tiimiin kuulutat tiedustelu- ja turvallisuusministeri Yuval Steinitz sekä hänen neuvon-antajansa turvallisuuskysymyksissä Yossi Cohen. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa ensi viikon keskiviikkona.  Pääministeri Netanyahu keskusteli asiasta puhelimessa Venäjän presidentti Putinin kanssa. Netanyahun kerrotaan vakuuttaneen Putinille, että sopimukseen täytyy sisältyä pykälä, joka kieltää Irania pääsemästä lähellekään ydinaseen rakentamiskynnystä. Raportin mukaan USA tiedostaa Netanyahun kannan, mutta ei ole samaa mieltä. P5+1 maiden ja Iranin välisen lopullisen sopimuksen toivotaan valmistuvan ennen 20. heinäkuuta, jolloin tammikuussa solmittu väliaikainen sopimus loppuu, jota Netanyahu kutsuu historialliseksi virheeksi, jonka tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan. http://www.timesofisrael.com/pm-fears-us-hatching-bad-deal-with-iran-summons-his-dc-envoy-calls-putin/
4. PA:n arabien mielipiteissä on tapahtunut dramaattinen muutos vuoden aikana. Viime vuonna suoritetun gallupin mukaan 53 % kannatti kahden valtion ratkaisua Heprealaisen Yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan.
Tuoreen gallupin mukaan 60 % Länsirannan (55 %) ja Gazan kaistan (68 %) asukkaista kannattaa yhden valtion periaatetta ”joesta mereen”. Alle 30 % kannattaa enää kahden valtion periaatetta, Länsirannalla 31 % ja Gazassa 22 %. Artikkelin mukaan tämä tarkoittaisi Israelin eliminoimista siinä muodossa, kuin se on nyt. Tutkimuksessa ilmeni edelleen, että kaksi kolmasosaa pitää sopimusratkaisua osana vaiheittaista kehitystä, jonka päämääränä on Israelin poistaminen kartalta. Vastarinnan, eli taistelun, tulee jatkua kunnes koko Palestiinan maa on vapautettu ja yhdistetty tulevaksi kalifikunnaksi.
GAZAN kaistan arabeista 70 % kannattaa aselevon säilyttämistä ja 57 % sanoo, että Hamasin tulee pitäytyä Fatahin kanssa solmimaansa sopimukseen ja luopua väkivallasta. Länsirannan arabeista 56 % kannattaa sovintosopimusta Hamasin kanssa ja 50 % haluaa lopettaa väkivallan käytön kokonaan. PA:n arabeista 62 % ja Gazan arabeista 73 % kannattaa väkivallattoman vastustuksen jatkamista Israelia vastaan. Arabit sekä Länsirannalla (65 %) että Gazassa kannattavat Fatahin johtajien johtavan palestiinalaisia. Listan kärjessä oan Abbas (30 %), seuraavina Barghouti (12 %), Dahlan (10 %), ja muut yhdessä 13 %. Hamasin suosio ei näytä nousseen, vaan laskeneen vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/poll-palestinians-backing-2-states-become-minority/
5. IRAKISSA näköjään voittamattomana pidetty ISIS-joukkojen eteneminen on saanut jatkua useissa tapauksissa ilman vastarintaa Irakin hallituksen joukkojen jättäessä tukikohtansa ja aseensa sekä riisuen asepukunsa lähtien silmittömään pakoon. Nyt shia-kansan keskuudesta on nousemassa esiin rohkea mies, vaikutusvaltainen hengellinen johtaja Muqtada al-Sadr, joka vakuuttaa panevansa maan vapisemaan sunni-militanttien jalkojen alla. Pääministeri Nouri al-Maliki puolestaan varoittaa ketään sotkeutumasta asioihin ohittaen hänet.
AL-SADR, joka joukkoineen taisteli pitkään ja hartaasti USA:n joukkoja vastaan, sanoo myös, että hän vastustaa Obaman lupaaman 300 neuvonantajan saapumista maahan. Puolet heistä lienee kuitenkin ja tullut niiden 275 merijalkaväen sotilaan lisäksi, jotka lähetettiin suojelemaan USA:n lähetystöä Irakissa. ISIS (tai ISIL) joukot ovat muutamien päivien aikana miehittäneet viisi provinssia, surmanneet lähes 1 100 ihmistä. Al-Sadrin Mahdi militia-joukot ovat virallisesti pysyneet sivussa taisteluista, mutta sen sotilaskomentajat lupaavat lopettaa sunni-joukkojen etenemisen estäen sen hyökkäykset Bagdadia vastaan.
Presidentti Obama on kieltänyt ilmahyökkäysten käytön Malikin pyynnöistä huolimatta eikä ole myöskään toimittanut uudenaikaista ilmatorjunta-aseistusta. Sunnien ja shiojen väliset taistelut ovat jatkuneet Muhammedin kuoleman jälkeen alkaneista valtataisteluista lähtien ja näyttävät nyt leimahtavan uuteen liekkiin. Uskonsodat ovat kaikkein raaimpia, kuten historia osoittaa, koska niissä kumpikin osapuoli uskoo taistelevansa jumalansa puolesta antamatta vastapuolen sotilaille mitään armoa ja anteeksiantoa.
Raporttien mukaan Irakin armeijan joukot ovat pystyneet ryhdistäytymään ja estämään ISIS joukkojen miehittämisen tärkeimpiä lentotukikohtia, mutta ISIS joukot ovat edenneet Jordanian ja Iranin rajojen tuntumassa, miehittäen tukikohtia siellä. Syyriassa ne ovat saaneet tuntuvaa vahvistusta Al-Nusra joukkojen antaessa tukensa ISIS-joukoille. Iran on puolestaan lähettänyt vahvistuksia ja aseita Bagdadin puolustamiseksi sekä miehittämättömiä tiedustelukoneitaan Irakin taivaalle voidakseen seurata ISIS joukkojen liikkeitä. http://www.timesofisrael.com/militia-backed-shiite-cleric-vows-to-battle-isil-in-iraq/
6. UUTISOTSIKOITA
·        Netanyahu järjesti ikävän näytöksen turvallisuusneuvoston kokouksessa, jonne sen jäsen Naftali Bennett toi myös ministeri Uri Arielin, Netanyahu käski Arielia poistumaan, jolloin Bennett poistui hänen kanssaan palaten myöhemmin yksinään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182174#.U6vZm0NsO-o
·        Ein Keremin lähellä syntynyt metsäpalo saatiin eilen illalla hallintaan, mutta palopesäkkeitten sammuttamista jatkettiin pitkin yötä ja aamun tunteina. 12 taloa vaurioitua palossa, ja muutamia ihmisiä loukkaantui, mutta kukaan ei kuollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182162#.U6vZxkNsO-o, http://www.timesofisrael.com/arson-negligence-probed-in-jerusalem-blaze/

·        Hamas uhkaa, että jos IDF hyökkää Gazaan, se tulee iskemään ohjuksillaan Haifaan, jossa on paljon erittäin tulenarkoja kohteita. Toinen kohde Hamasilla on osua Ashkelonin öljy- ja kaasujohtoihin ja varastoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182179#.U6vafUNsO-oWednesday, June 25, 2014

KESKIVIIKKO 25.06.14


KESKIVIIKKO 25.06.14
1. ULKOMITTARIMME osoitti puoli seitsemän aikaan 19 lämpöastetta, aivan ennusteen mukaisesti, mutta ilma on vahvasti sumuinen ja kostea. Kuitenkin ennusteiden mukaan taivas on pilvetön koko maassa ja jatkuen ainakin ennusteajan eli perjantaihin saakka. Tietokoneyhteys on jostain syytä poikki, mutta palautunee myöhemmin. Säätilat tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 24 -35; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -39 +C-astetta.
2. HAMASIN johtajistoon kuuluva Mahmoud al-Zahar vähätteli IDF:n suorittamia massiivisia etsintöjä kolmen israelilaispojan löytämiseksi. Hän sanoi, ettei Hamas ole osallisena nuorten sieppaamiseen. Hän puhui ”työonnettomuudessa” kuolleiden hautaustilaisuudessa varoittaen Israelia, että Hamas on jatkanut rakettien kehittämistä siten, että sen viimeisimpien M-175 rakettien kantomatka ulottuu Tel Aviviin ja sen taakse. Hamasin tärkein kohde on kuitenkin Jerusalemin ympäristö ja siinä erityisesti Knesset, johon se yritti osua edellisen operaation ”Pilvenpatsas” aikana v.2012, mutta voima ei silloin riittänyt.
ZAHARIN lausuntoa tuki Hamasin toinen virkailija Salah Bardawil, joka samoin vähätteli IDF:n perjantaina 12.06. aloittamaa operaatiota Brothers Keeper nuorten löytämiseksi. Hän totesi, että IDF:n suorittamat hyökkäykset Hamasin jäseniä ja sen instituutteja vastaan päinvastoin vahvistavat sen asemaa, kuten kävi edellisen, Ariel Sharonin johtaman operaation ”Defensive Shield” jälkeen toisen intifadan aikana. Hamasin suosio kasvoi sekä Gazassa että Juudeassa ja Samariassa siten, että se voitti 2006 vaalit, ja kaappasi vallan seuraavana vuonna Gazassa lopettaen Fatahin vallan siellä.
KUTEN Hamas-johtaja Khaled Mashaal, Bardawil samoin kielsi, että Hamas olisi osallistunut sieppaukseen vihjaten, että huhujen mukaan ”miehittäjä” on itse suorittanut sen tai ainakin antaa sellaisen kuvan sieppauksesta. Hän totesi, ettei yksikään palestiinalaisryhmä ole tunnustanut osallistuneensa siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182133#.U6pOfENsO-o
3. PA:n talousministeri Mohammad Mustafa väittää Israelin lähettäneen kirjeen PA:n hallitukselle, jossa se vaatii PA:ta peruuttamaan tilaamansa tarjouspyynnöt öljyn etsimiseksi Juudean ja Samarian alueilla. Tarjouspyynnöt lähetettiin maaliskuussa Juudean ja Samarian C-alueilla, jotka ovat Israelin täydellisen siviili- ja turvallisuusvastuun alla.
PUHUESSAAN Ramallahissa toimivan radioaseman Mavtiny ohjelmassa tiistaina Mustafa sanoi, että kaikki luonnonrikkaudet Palestiinan valtion alueella kuuluvat Palestiinan kansalle. Hän arvioi edelleen, että Israelin haluttomuus suostua öljyn etsintään hallitsemillaan alueilla osoittaa, ettei se ole kiinnostunut palestiinalaisten talouden kehittämisestä.
JUUDEAN ja Samarian ns. C-alueet muodostavat n. 60 % kokonaispinta-alasta, ja Oslon Sopimuksen puitteissa Israelissa on täysi hallintavalta niihin. A-alueet ovat kokonaan PA:n hallinnassa, B-alueiden turvallisuudesta vastaa IDF ja siviilihallinosta vastaa PA.
PA:n johto on toistuvasti toiminut omavaltaisesti C-alueilla vastoin Oslon sopimuksia. PA:n edellinen pääministeri Salam Fayad julkisti useita suunnitelmia C-alueille keskustelematta niistä ensin Israelin kanssa. Näihin suunnitelmiin kuuluivat mm. urheilukentän rakentaminen ns. pyhiinvaeltajien varteen huomioimatta sen turvallisuudelle asettamia vaaroja; Lentokentän rakentaminen; Turismikeskuksen rakentaminen Suolameren pohjoispäähän; Rawadin kaupunkiin johtavan tien suunnittelu C-alueen kautta lupaa kysymättä; miljoona USD maksavan padon rakentaminen. C-alueen hallinnosta vastaa Juudean ja Samarian siviili-hallinto, joka useissa päätöksissään on ottanut PA:n arabeja puoltavan kannan sallien arabien ja YK:n alaisten järjestöjen rakentaa C-alueille sopimatta siitä Israelin viranomaisten kanssa.
PA:n holtittomat suunnitelmat ihmetyttävät huomioiden, että PA:n talous on vararikon partaalla, sen velkataakka lienee yli 4 miljardia USD, ja se on jättänyt maksamatta Israelista saamansa sähkön vuosikymmenien ajalta. Israelin sähkölaitos IEC on valtion omistama yhtiö, ja sen tulee noudattaa hallituksen määräämää politiikkaa. Mikään yksityinen yhtiö ei suostuisi valmistamansa hyödykkeen toimittamiseen ilmaiseksi vuodesta toiseen. PA maksaa myös Israelin vankiloissa oleville terroristeille kuukausipalkkaa, joka on suurempi kuin useimpien kokeneitten ammattimiesten, ja terrori-operaatioissa henkensä menettäneen omaisille eläkettä poliittisen kansansuosionsa nostamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182138#.U6pT4ENsO-o
4. FATAHIN ja Hamasin sopima yhteishallitus hoipertelee edelleen kaatumisen partaalla kummankin osapuolen esittäessä hallituskumppanistaan solvaavia lausuntoja. Sovinto-sopimuksen mukaan, kuten Hamas sitä tulkitsee, PA maksaa Hamasin 40 000 virkailijan palkat Gazassa. Fatahin virkailijat kiistivät sen. Heidän mielestään Hamasin jäsenet täytyy tilastoida PA:n listoille, mikä voi kestää kuukausia tai vuosikausia. Kiista johti siihen, että Hamasin jäsenet estivät pankkeja Gazassa maksamasta Fatahin jäsenten palkkoja. Vain Qatarin tulo väliin esti verenvuodatuksen lupaamalla maksaa Hamasin virkailijoiden palkat.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin tiedottaja Ahmad Assaf esitti PA:n virallisen TV:n haastattelussa kärkevän sanallisen hyökkäyksen Hamasia kohtaan. Haastattelussa, jonka käänsi MEMRI, Assaf sanoo sen jäsenten toimivan rikollisten ja roistojen tapaan. ”Hamasin hallitus, tai Hamasin johtajat Gazassa, kuvittelevat tri Rami Hamdallahin hallituksen toimivan kuten he toimivat. Tri Hamdallah oli ylipiston presidentti. Hän kunnioittaa lakia. Hän on saanut presidentti Abbasin, Fatahin ja kansan luottamuksen”. Assaf jatkoi todeten, ettei Hamdallah noudata ohjeita paikalliselta sheikiltä, joka julkaisee fatwan, uskonnollisen ohjeen, Fatahin jäsenten surmaamiseksi; toisen vallankappauksen suorittamiseksi; taas uuden suositellen sovintoa; yhden vaalien järjestämiseksi ja taas uuden niiden estämiseksi. ”Tri Hamdallah ei toimi tällä tavoin”.
Assaf jatkoi Hamasin ryöpyttämistään vähätellen Hamasin poliisia, joita hän myös kutsuu roistoiksi, jotka tunkeutuvat pankkeihin estäen ihmisiä saamasta palkkojaan ja estävän ihmisiä saamasta päivittäistä leipäänsä. He saavat ohjeensa Hamasin johtajilta, mikä ei ole ihmisten tarpeista huolehtivien virkailijoiden toiminnan mukaista. Hän syyttää, että raha on Hamasille pyhä, ja siksi he haluavat yhdistää Hamasin ja PA:n talousministeriöt, mutta kuitenkin haluavat, että ne saavat ohjeensa viittoihin pukeutuneilta sheikeiltä moskeijassa. Hän toteaa, että Oslon sopimusten mukaisesti tämä raha tuli Amerikasta ja Euroopasta. ”Me myimme Palestiinan rahasta, eikö vain? Te tuomitsette meidät avustusten ottamisesta palestiinalaisille, mutta yhtäkkiä siitä on tullut teille korkein pyhä”.
Ahmad Assaf viittaa myös siihen, että Hamas saa jatkuvaa tukea Iranilta ja että kansain-välinen Muslimijärjestö investoi Hamasiin, josta on tullut sen keihäänkärki, jonka kautta se on saanut pääsyn arabimaihin. Hamasista oli tullut Muslimijärjestön lypsylehmä, mutta missä se on nyt? Hän toteaa, että Hamasin kolehtilaatikoissa lukee Jerusalem, mutta mitä tekemistä Jerusalemilla on Hamasin kanssa? Hamasin ja Abbasin välinen roilo tuli esille myös sieppausdraaman yhteydessä Hamasin tuomitessa Abbasin lausunnon, jossa hän vaati sieppaajia palauttamaan israelilaisnuoret vahingoittumattomina koteihinsa.
5. IDF järjestää Gazan turvallisuusaidan läheisyydessä harjoitukset keskiviikosta klo 10.00 alkaen. Harjoituksien aikana teillä liikkuu runsaasti raskaita sotilasajoneuvoja ja todellisuuden tuntua lisäävät valvotut räjähdykset ja ilmapommitukset. Armeija pyytää lähellä asuvia ihmisiä huomioimaan nämä eikä antaa harjoitusten häiritä normaalielämää. Harjoitukset oli etukäteen suunniteltu, eivätkä siten liity päiväkohtaisiin tapahtumiin. Asukkaille annetaan tarkempia ohjeita ja selityksiä ennen niiden alkua. Niiden tarkoituksena on nostaa armeijan valmiutta kaikkiin mahdollisiin kehitysvaiheisiin alueella.
GAZASTA on ammuttu 20 rakettia Israelin puolelle sieppauksen alkamisesta lähtien torstaina 13.06., ja 200 rakettia vuoden 2014 alusta lähtien. Niiden aiheuttamat taloudelliset vauriot ovat olleet vähäiset, mutta henkisten vaurioitten määrää ja laatua etenkin lapsille ja vanhuksille sekä eläimille ei kukaan pystyne arvioimaan. Terapiahoitoa on annettu pahimpien iskujen jälkeen, mutta rakettien ja niiden lähestymisestä varoittavien hälytys-äänien äkillinen alkaminen saa ihmiset heräämään kesken uniensa tai ruuanlaiton ja ryntäämään lähimpään sirpalesuojaan, koska aikaa on vain 10 -15 sekuntia. Retuuta siinä sitten unista ja vastaan hangoittelevaa sylilasta suojatilaan muutaman sekunnin aikana. Tätä raakaa todellisuutta eivät kansainväliset järjestöt, YK tai muut, maailman johtajat mukaan lukien, ole osanneet tai halunneet tiedostaa. Ei tämä ole ihmisen arvon mukaista elämää, mutta totta on pääministeri Golda Meirin arvio tilanteesta: ”Rauha tulee vasta sitten, kun arabit rakastavat lapsiaan enemmän, kuin he vihaavat juutalaisia”.
TIISTAINA Gazasta ammuttiin Israeliin neljä rakettia Sderotin kaupunkia kohti. Iron Dome tuhosi niitä kaksi, yksi putosi asuntoalueelle vaurioittaen rakennuksia, yksi putosi asumattomalle alueelle. IAF teki useita ilmaiskuja Gazan kaistalle kohdistaen iskunsa maahan kaivettuja rakettialustoja, asevarikoita ja aseverstaita sekä harjoituskenttiä vastaan. Kukaan ei tiettävästi kuollut tai haavoittunut, sillä IAF käyttää täsmäohjuksia ja iskee yöaikaan ihmisten nukkuessa. Iskut kohdistettiin eri alueille Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182145#.U6pwJ0NsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n ilmoituksen mukaan IDF pidätti yön aikana 17 PA:n arabia, heidän joukossaan yksi PLC:n, Palestiinan lakiasäätävän neuvoston, jäsen Khaled Tafesh (Hamas), joka pidätettiin Betlehemissä. Maanantaina sotilaat pidättivät PLC:n puheenjohtajan Aziz Duwaikin, joka on ollut aiemminkin pidätettynä. PLO:n ilmoituksen mukaan Duwaik on PA:n arvoasteikossa toinen Abbasin jälkeen. IDF teki ratsioita myös Tulkarmiin, joka on aivan 1949 aselepolinjan itäpuolella Netanyasta itään. Sotilaat saivat vastaansa jonkinasteista vastustusta etsintöjen aikana, mutta kukaan ei haavoittunut. Operaatio videoitiin ohjaajattomasta pienkoneesta (drone). Videossa näytetään, miten henkilö poistui talostaan mennen naapuriin. Tieto tästä välitettiin sotilaille, jotka kävivät hakemassa miehen kuulusteluihin, ja vähän ajan kuluttua hakien toisen miehen hänen kodistaan, mikä näkyy videokuvissa. IDF on pidättänyt operaatio Brothers Keeper aikana 396 PA:n arabia, 57 heistä Gilad Shalitin vuonna 2011 vapautusoperaation vuoksi 1027 vapautetusta uudelleen pidätettyinä; 65 Hamasin instituutiota on suljettu ja 1 800 kotia tutkittu. Puolustusministeriö ilmoitti eilen vähentävänsä operaatioitaan Hamasia vastaan, mutta jatkavansa siepattujen etsintöjä, kunnes heidät löydetään tai saadaan varmuus heidän kohtalostaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182142#.U6p3iENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182135#.U6p9RUNsO-o
·        Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit lopettivat eilen 2 kuukautta kestäneen syömälakkonsa sovittuaan kompromissista vankilaviranomaisten kanssa. Ehdoista ei annettu tietoja julkisuuteen, mutta Knessetissä tehty aloite lakkolaisten pakkosyöttämisestä on voinut vaikuttaa päätökseen. 75 vankia vietiin sairaalaan. Laki-esitys hyväksyttiin ensimmäisessä lukemisessa, mutta toinen viivästyi Lapidin halutessa muutoksia esitykseen. Lapid suostui tänään kompromissiratkaisuun. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinians-end-hunger-strike-after-nearly-two-months-360491
·        Hebronin kaupunki kärsii 10 miljoonan USD menetykset päivässä osittaisen saarron vuoksi. Liiketoiminta on romahtanut 90 % etsintöjen aiheuttamien rajoitusten ja kaupungin normaalielämää haittaavien toimien vuoksi. Alueen 20 000 PA:n arabia ovat menettäneet työlupansa työskennellä israelilaisissa yhteisöissä tai farmeilla ja yksityisten palveluksessa. Tämä ei ole voinut olla vaikuttamatta myös israelilaisiin yrityksiin ja yksityisiin kansalaisiin työntekijöitten jäädessä koteihinsa. PA:n arabit varoittavat, että palestiinalaisyhteisö on lähellä räjähdystä vaikeuksissa olevan talouden saamien uusien iskujen vuoksi, mutta kukaan ei ole antanut vinkkejä siepattujen löytämiseksi, mikä muuttaisi tilanteen lähelle normaalia. Muslimien huolena on lähestyvä paastokuukausi ramadan, jota varten tule tehdä varusteluja. IDF lupaa helpottaa tiukkaa valvontaansa sen aikana. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Economic-toll-on-Hebron-during-estimated-at-10m-per-day-360482
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman tapaa Kerryn Pariisissa, jossa tämän tapaa myös Ranskan ulkoministeri Fabius Laurentin. Liberman ja Kerry keskustelevat sieppauksesta sekä Fatahin ja Hamasin sovintopyrkimyksistä ja FH hallituksesta. Liberman lentää Pariisiin torstaina. http://www.timesofisrael.com/liberman-to-discuss-kidnapping-pa-unity-with-kerry/
·        Israelin ilmateollisuuden (IAI)kampuksessa Tel Avivissa ihmiset voivat tutustua tulevaisuuden liikkumismuotoon. Kysymys on skyTran yhtiön kehittämästä katujen yläpuolella liikkuvasta kahden hengen kuplasta, joka kiskojen varassa liitää sujuvasti ja ilman liikenneruuhkia paikasta toiseen. Kokeiluversio pystytetään lähiaikoina, sitä koskeva sopimus allekirjoitettiin skyTranin johtajan Jerry Sandersinh ja IAI:n johtajan Yosef Melamedin kesken tiistaina. SkyTran on Kaliforniassa Nasan Ames tutkimus konserniin liittyvä järjestö. SkyTran toivoo voivansa rakentaa Tel Aviviin ensimmäisen täydellisen liikuntajärjestelmän. Suunnitelmat ja rakentaminen parin sadan mittaista rataa varten valmistunevat parin vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/futuristic-skytrain-track-to-be-built-near-tel-aviv/Tuesday, June 24, 2014

TIISTAI 24.06.14


TIISTAI 24.06.14
1. AURINJKOINEN ja lämmin sää jatkuu Israelissa lähipäivien aikana. Lämpömittari osoitti 19 lämpöastetta ja noussee päivän mittaan lähelle 30 astetta. Ennusteiden mukaan säätiloissa ei tapahtune suuria muutoksia, lämpöä riittää ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -30; Tiberias 23 -36; Suolameri 27 -38; Eilat 25 -38 +C-astetta. Ennusteiden mukaan lämpötila nousee torstaina selvästi saavuttaen huippulukeman 36 astetta Jerusalemissa ja Tiberiassa 42 astetta perjantaina, sekä Suolamerellä ja Eilatissa ylittäen 40 asteen rajan torstaina ja 43 astetta perjantaina. Ilma on hyvin kuuma ja kuiva.
Tänä vuoden päivänä 1948 alkoi kylmän sodan ensimmäinen kriittinen tapahtuma Berliinin saarto, jota länsimaat USA:n johdolla puhkoivat aloittamalla valtavat avustuslennot, koska Venäjä sulki kaiken muun liikenteen Berliiniin saadakseen sen omaan hallintoonsa, mihin länsimaat eivät suostuneet. – USA:n kahdeksas avaruussukkula laskeutui Kalifornian lentokentälle v.1985. (Times of Israel)
2. Saudi Arabiassa v.2012 havaittu ja edelleen Lähi-Idässä toimiva ja maailmassa leviävä hengityselinten tulehdustauti MERS on maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vaatinut ainakin 701 tartuntatapausta ja 249 kuolemantapausta. Tartuntoja on havaittu kuusi Jordaniassa, kuten myös Libanonissa ja Euroopassa aina Yhdysvaltoja myöten. Israelissa ei toistaiseksi ole havaittu yhtään tartuntatapausta, mutta kolme laboratoriota on valmius-tilassa. Corona-viruksen aiheuttaman taudin ongelmana on se, että alkuvaiheissaan se sekoitetaan helposti normaaliksi kylmettymäksi. Sen uskotaan levinneen ihmisiin kamelista. Tautiin ei ole vielä kehitetty lääkettä.
Tästä huolimatta Israelin ja PA:n muslimit aikovat toteuttaa yhden islamin vaatimasta viidestä velvoitteesta käydä ainakin kerran elämänsä aikana muslimien pyhässä kaupungissa Mekkassa. Palestiinalaislähteen mukaan ainakin 20 000 muslimia Israelista ja PA:n alueilta suorittaa v. 2014 perinteisen matkansa Mekkaan. Mekkaan odotetaan tänäkin vuonna ainakin 1.5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa joko normaalin tai pienen pyhiinvaelluksen aikana.
ISRAELIN terveysministeriön kansan terveyspalveluosaston johtaja professori Itamar Grotto toteaa Times of Israelin toimittajalle, että mahdollisuus taudin leviämisestä Israeliin ramadanin aikana Mekkaan matkustavien mukana on häviävän pieni, mutta heille annetaan joka tapauksessa rokotteet ja arabiankieliset ohjeet hygieniasta ja käyttäytymisestä matkan aikana. Taudin leviäminen ihmisestä toiseen on harvinaista, mutta matkalaisia kehotetaan välttämään yskimistä tai käyttämään nenäliinaa suun edessä, pyrkien välttämään kosketusta sairaiden tai eläinten kanssa, tai koskemasta silmiä, suuta tai nenää pesemättömin käsin. Rituaaliin kuuluu myös eläimen uhritoimitus, mikä lisää tartuntavaaraa. Grotto sanoo, että heillä on jatkuva yhteys WHO:n kanssa, kuten myös PA:n ja Jordanian terveysviranomaisiin. http://www.timesofisrael.com/as-muslims-prep-for-hajj-israel-confident-mers-is-no-danger/
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on joutunut puolustamaan kantaansa suostuessaan vapauttamaan paatuneita rikollisia ja terroristeja Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä, sekä ulkoministeri John Kerryn painostaessa häntä vapauttamaan 104 terroristia saadakseen PA:n puheenjohtajan Abbasin tulemaan neuvottelupöytään. Näistä 78 ehdittiin vapauttaa ennen neuvottelujen katkeamista. KOLMEN israelilaisnuoren etsintöjen yhteydessä sotilaat ovat pidättäneet ainakin 55 aiemmin Shalit-sopimuksen yhteydessä vapautettua palestiinalaista. Ennen näitä poliisi ja Shin Bet olivat pidättäneet 76 Shalit-sopimuksella vapautettua terroristia.  
Netanyahu antoi poliisille määräyksen pidättää v. 2011 Shalitin sopimuksen yhteydessä vapautettu Ziad Awad ja hänen poikansa Izz Eddin Hassan Awad. Heidät pidätettiin toukokuun 7.päivänä, ja heidän asiaansa käsiteltiin Oferin sotilastuomioistuimessa 23. kesäkuuta. Ziad Awad oli istunut linnassa 12 vuotta Israelin agentin murhasta. Heitä syytetään korkean poliisiupseerin, viiden lapsen isän, Baruch Mizrahin murhasta pääsiäisaattona hänen ollessaan matkalla pääsisäisen viettoon perheensä kanssa. Hän raskaana ollut vaimonsa haavoittui myös tulituksessa.
Pääministeri Netanyahu on joutunut pahaan välikäteen terroristien vapauttamisen vuoksi, pyrkien tasoittelemaan menettämäänsä luottamusta antaen määräyksiä jo vapautettujen terroristien uudelleen pidättämiseksi. He kaikki joutuivat antamaan vakuutuksen pysyä poissa terrorismista. Jos heidän todetaan rikkoneen sopimuksen, he joutuvat kärsimään aiemmin heille annetun tuomion. Israelin yleinen mielipide on sittemmin kääntynyt vahvasti terroristien vapauttamista vastaan. Knessetissä keskustellaan lakiesityksistä, joilla pyritään kokonaan estämään tuomioitaan kärsivien terroristien vapauttaminen. On myös keskusteltu kovapintaisten terroristien tuomitsemisesta kuolemaan, jota ei Israelissa ole käytetty korkean natsivirkailijan Adolf Eichmannin teloituksen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/pm-ordered-rearrests-of-dozens-of-prisoners-freed-in-shalit-deal/
4. IRAK näyttää olevan hajoamassa kolmeen osaan, joista yksi on maan koillisosassa sijaitseva kurdialue. Kurdialueen presidentti Massoud Barzani toteaa CNN:n Christine Amanpourin haastattelussa, että nyt aika kysyä kansan mieltä itsenäiseksi julistamisesta. Kurdit ovat vuosikaudet pyrkineet toimimaan osana Irakia, mutta on samalla kaiken aikaa valmistellut mahdollisuutta irrottautua maasta, joka on ajautumassa yhä syveneviin taisteluihin ja verenvuodatukseen. Barzani kutsui kurdialueen armeijassa palvelleet palaamaan yksiköihinsä, koska yhteenotto Irakissa nopeasti etenevien ISIS joukkojen kanssa näyttää olevan väistämätön. Kurdit käyttivät tilaisuutta hyväkseen karkottaen Irakin armeijan yksiköt rikkaana öljykaupunkina tunnetun Kirkukin kaupungin siirtäen sinne omia Peshmerga joukkojaan. Osoituksena itsenäisyydestään kurdit lähettivät uutta öljyputkea myöten öljyä Välimeren rannikolle, jossa se lastattiin tankkialukseen määränpäänä Israel.
ISIS joukot julkistivat sunnuntaina kuvia kahdesta Peshmergan asepukuihin puetusta sotilaasta, jotka he sanoivat pidättäneensä edellisen viikon taisteluissa ja teloittaneensa katkaisemalla heidän kaulansa. Kurdistanin aluehallinnon KRG tiedottaja sanoi, etteivät sotilaat olleet sen joukkoihin kuuluvia, ja että ISIS pyrkii propagandalla pelottelemaan sen sotilaita. KRG sanoo, että sillä on ISIS joukkojen sotilaita vankeina ja että neuvottelut vankien vaihtamisesta on aloitettu. Viime viikolla ISIS joukot hyökkäsivät Peshmergan joukkoja vastaan Sleman Peg kylässä lähellä Tuz Khurmatoota. Kaksi kurdisotilasta kuoli ja kolme haavoittui, mutta myös useita ISIS-sotilaita sai surmansa.   http://www.timesofisrael.com/as-clash-with-isil-looms-kurds-look-to-capitalize-on-iraq-unrest/
5. Israelin armeija ja useat muut yksiköt jatkavat ponnistelujaan kolmen israelilaispojan löytämiseksi vahingoittumattomina, vaikka julkisuuteen ei ole annettu mitään tietoja, jotka vahvistaisivat olettamuksia, että hajujälkiä pitkin seurataan. 12-päivän aikana sotilaat ovat 15 000 sotilaan ja satojen vapaaehtoisten voimalla tehneet ratsioita satoihin koteihin ja laitoksiin sekä tutkineet lukemattomia kohteita, jonne heidät olisi piilotettu.
Netanyahu arvioi, että koska sieppaajat eivät ole ottaneet yhteyttä tai julkistaneet uusia tiedotteita, he eivät ole vielä päässeet suunniteltuun piilopaikkaansa. Operaatio Brothers Keeper vaatii paljon myös etsijöiltä, mutta kukaan ei ole valittanut surkeita olosuhteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182098#.U6ktfkNsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu sanoi maanantaina, että Israel ottaa uudelleen käyttönsä terroristien asuntojen purkamisen, josta se luopui kotoisen ja ulkomaisen kritiikin vuoksi. Kiitellessään turvallisuusjoukkojen antautumista tehtäväänsä hän sanoi sen oleva osa Hamasin vastaista taistelua. Asunnon omistajalla on määräyksen tultua voimaan 24 tuntia aikaa valittaa purkupäätöksestä. Kuten odotettua, äärivasemmistoa edustavat NGO-järjestöt ovat äänekkäimmin vaatimassa päätöksen peruuttamista. Ensimmäinen purkutuomion saanut asunto kuuluu Ziad Awadille, joka yhdessä 18-vuotitaan poikansa kanssa murhasi korkean poliisiupseerin Mizrahin ja haavoitti hänen raskaana olevaa vaimoaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182082#.U6kvW0NsO-o
·        Malesian federal-oikeus teki päätöksen, jolla nimen Allah käyttäminen on kielletty muilta kuin muslimeilta. Malesiassa muslimeja on 63 % kansasta, seuraavina tulevat budhalaiset 19.8 % ja kolmantena kristityt 9.2 %. Asiasta on keskusteltu pitkään ja hartaasti, koska kriitikot sanovat sen rikkovan sanan ja uskonnon vapautta maassa. Vähemmistöä edustavissa uskonnoissa käytetään usein englantia, minkä johdosta se ei liene suuri ongelma, mutta monimutkaistaa tilannetta kansan parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182071#.U6kx4kNsO-o
·        YK:n turvallisuusneuvosto ei pystynyt päättämään PA/PLO:n YK:n turvallisuus-neuvostolle tekemän esityksen sanamuodosta, jolla olisi tuomittu Israelin turvallisuusjoukkojen etsinnät Juudeassa ja Samariassa kolmen terroristien sieppaaman israelilaispojan löytämiseksi. Koska PA/PLO sai tarkkailijan aseman YK:ssa ja YK tunnusti sen valtio-jäsenyys hakemuksen, YK tulee ennen pitkää hukkumaan PA:n arabien tekemiin esityksiin ja valituksiin. Toisten mielestä muotoilu oli turhan hyökkäävä, toisten mielestä ei tarpeeksi tuomitseva. Presidenttinä toimivan Venäjän lähettiläs Vitali Tzurkin valitti erimielisyyttä, mutta katsoi, ettei hän voinut näissä olosuhteissa päästää asiaa äänestykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182088#.U6kzwUNsO-o
·        Venäjä ja Iran ovat viimeistelemässä sopimusta, jonka puitteissa Venäjä suunnittelee ja rakentaa Iraniin ainakin 2 uutta 1000 MW atomivoimalaa. Iranin toiveena on rakentaa kaikkiaan 8 uutta atomivoimalaa seuraavien vuosikymmenien aikana. Venäjän rakentama Bushehrin ydinvoimala on ollut käytössä muutaman vuoden ajan. Se sijaitsee Persianlahden rannalla alueella, joka on mannerlaattojen murtumalinjan päällä, ja jossa tapahtuu ajoittaisia maanjäristyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182090#.U6k21UNsO-o
·        Viimeinen YK:n rekisteröimä Syyrian kemiallisten aseitten toimitus lastattiin tanskalaiseen Ark Futura laivaan vietäväksi jonnekin, jossa se tuhotaan. Kansain-välisen järjestön johtaja Ahmet Uzumcu totesi, ettei hän voi olla varma, että kaikki Syyriassa valmistetut ja siellä varastoidut kemialliset ja biologiset aseet olisi nyt poistettu maasta. Aiemmin liikkuneiden tietojen mukaan presidentti Assad olisi määrännyt osan kuljetettaviksi alaviittien asumille alueilla maan länsiosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182093#.U6k4VENsO-o
Monday, June 23, 2014

MAANANTAI 23.06.14


MAANANTAI 23.06.14
1. AURINKO paistaa kauniisti lähes pilvettömältä taivaalta ja mittarikin näytti mukavat 18 lämpöastetta. Tulee kuuma päivä, joka jatkunee seuraavinakin päivinä. Jos säätila näyttää lämmintä, sitä osoittaa valitettavasti myös poliittinen tilanne Israelin sisällä ja lähiympäristössä. Lähi-Idän karttoja piirrellään uudelleen hyljäten Englannin ja Ranskan johtajien mielivaltaiset rajalinjat välittämättä uskonnollisista ja heimosidonnaisuuksista, jotka ovat edelleen merkittävän tärkeitä alueella. Uudet rajalinjat piirretään runsaan veren-vuodatuksen ja suurten pakolaislaumojen kautta, kuten taistelut Syyriassa, Irakissa, Libanonissa ja Afganistanissa sekä Jemenissä ja Somaliassa osoittavat.
Israel seuraa tätä kehitystä henkeään pidättäen pyrkien pysyttelemään tarkoin sivussa ottamatta kantaa puoleen tai toiseen, mikä ei aina onnistu, kuten Syyrian ja Israelin rajalla tapahtuneet laukaustenvaihdot osoittavat. Viimeiseen Syyriasta ammuttuun ilmeisesti lämpöohjattuun ohjukseen, joka surmasi 14-vuotiaan pojan ja haavoitti 2 muuta, IAF vastasi tekemällä 9 ilmaiskua Assadin joukkojen keskityksiä vastaan Damaskoksen eteläpuolella. Haavoittunut mies oli IDF:lle työskentelevä urakoitsija, jonka kesälomalle jäänyt poika halusi isänsä mukana ajelulle rajan tuntumaan. Olivatko IAF:n ilmaiskut viisaasti harkittuja tai ei, selvinnee myöhemmin, mutta tarkkailijat sanovat, että Israel vahvisti iskuillaan alueella toimivia ääri-islamilaisia kapinallisjoukkoja, jotka pyrkivät miehittämään strategisesti tärkeän Quneitran kaupungin Israelin rajan tuntumassa.
Suhteet Assadin kanssa ovat muotoutuneet siedettäviksi, mutta ne tuskin tulevat olemaan sitä kiihkomielisten islamistien ottaessa ohjakset käsiinsä. Tarkkailijat sanovat, että IAF suoritti ilmaiskunsa keskusteltuaan niistä ensin USA:n kanssa, jonka päämääränä on Assadin hallituksen kaataminen. Jos ISIL-joukot jatkavat voitollisia operaatioitaan Jordanin rajan tuntumassa, ne ovat ennen pitkää Israelin rajoilla. ISIL-joukkojen komentaja Abu Bakr al-Baghdadi on tiettävästi antanut suunnittelijoilleen käskyn valmistella operaation jatkamiseksi Jordaniaan, jossa on voimakas kuningas Abdullah II:n vastainen oppositio. Abdullah on tiettävästi jo pyytänyt USA:n tukea sen estämiseksi. Israelin olisi vaikea pysytellä syrjässä, mikäli tällainen kehitys tulee toteutumaan, mutta sen toimintoja vaikeuttaa Israelin perivihollinen Hizbullah, joka taistelee Assadin rinnalla.  
ISRAELIN sisällä kolmen yeshiva-opiskelijan etsintöjä jatketaan jos mahdollista entistäkin tiiviimmin ja suuremmin joukoin. Netanyahu vihjailee, että operaatio ”Brothers Keeper” on antanut turvallisuusjoukoille entistä selkeämmän kuvan sieppauksen taustoista, mutta hän ei halunnut puuttua yksityiskohtiin. Etsintöihin on liitetty etsintä- ja pelastustoimiin erikoistuneita yksiköitä, jotka tutkivat jokaisen maakuopan ja jokiuomaan. Hebronissa he yllättäen löysivät kaupungin alle kaivettuja tunneliverkkoja, joista ei tiedetty mitään. IDF pyysi vapaaehtoisia siviilejä, jotka tuntevat Hebronin kaupungin ja sen lähiympäristön, liittymään etsijöihin. IDF:n sotilailla on käytettävissään tekniikan viimeisin saavutus, laite, jolla pystytään näkemään seinien läpi sen takana olevaan tilaan. Se on voinut avustaa sotilaita löytämään salaisia tunneleita, joiden suuaukot päättyvät asunnoissa pesukoneiden tai kalusteiden alle. Tunneleiden tutkiminen on vasta alussa, eikä tiedetä, miksi ne kaivettiin.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää Israelia viattoman arabikansan tahallisesta rankaisemisesta käyttäen sieppausta verukkeenaan. PA:n ulkoministeri Riyad Maliki epäilee, että koko sieppaushanke on Israelin keksimä juoni arabien alistamiseksi, mihin valheeseen YK:n pääsihteeri näyttää myös langenneen. Israelin arabi kansanedustaja Hani Zoabi kutsuu IDF:n etsintöjä Juudeassa ja Samariassa terrorismiksi. PA aikoo valittaa YK:n pääsihteerille IDF:n etsintöjen johdosta, joissa pari arabia on saanut surmansa ja joitakin vammautunut, ja joissa IDF on pidättänyt ainakin 350 epäiltyä. Yksi IDF:n sotilas menehtyi myös ja muutamia on haavoittunut. IDF:n etsintäoperaatio vaikeuttaa arabien liikkumista, sillä teille on asetettu lukuisia uusia tarkastuspisteitä ja tiesulkuja. Hebron on edelleen osittaisessa piiritystilassa. Abbasin antama julkinen tuomio sieppaukselle ei ole vakuuttanut Israelin johtajia presidentti Peresiä lukuun ottamatta, joka sanoo Abbasin toimineen henkensä vaarantaen antaessaan lausuntonsa vakuuttaen, että Abbas on paras rauhanneuvottelija, mitä sillä on koskaan ollut. Lienevätkö Vatikaanin rukoukset vaikuttaneet häneenkin?
HAMAS sanoo sieppauksen olleen tervetullut lahja, mutta kieltäytyy myöntämästä tai kieltämästä osuutensa siihen. Hamas on ampunut harvakseltaan rakettejaan Israelin puolelle, jokunen niistä kohti Ashkelonia, joita Iron Dome torjuntapatteristo on tiputellut kesken lennon, ja IAF on tehnyt vastaiskuja Gazan alueen asevarikoihin ja verstaisiin. Gazasta myös ammutaan turvallisuusaidalla työskenteleviä useimmiten beduiinityöntekijöitä, ja pari päivää sitten yksi Gazan arabi oli päässyt huomaamatta aidan Israelin puolelle. Sotilaat löysivät hänet kranaatti taskussaan vieden hänet kuulusteluihin.
JUUDEAN ja Samarian arabit ovat olleet ymmärrettävästi kovin hiljaa, joskin yksittäisiä hyökkäyksiä sattuu sotilaita vastaan. Ehkä he ovat tajunneet, että sotilaitten liipaisinsormi on herkistynyt ja sietokynnys on vakavasti häiriintynyt, eivätkä halua ärsyttää enempää. Ramallahissa arabit sen sijaan osoittivat mieltään hyökäten poliisiasemaa ja PA:n poliiseja vastaan, jotka eivät kaihda käyttää tarvittaessa kovia otteita ryhmien hajottamiseksi. Armeijan johto antaa tunnustusta PA:n poliisin yhteistyöhalusta, jota he kutsuvat ammatilliseksi ilmeisesti tarkoittaen, ettei kysymys ole rakkaussuhteesta. Hamas syyttää PA:n johtoa yhteistoiminnasta IDF:n kanssa vaatien sen lopettamista.  FH yhteishallitus jatkanee Rami Hamdallahin johdolla toistaiseksi huolimatta Fatahin uhkauksista, että jos Hamas osoitetaan sieppauksen suorittajaksi, yhteishallitus kaatuu.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 27 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta. Säätila näyttää pysyvän aurinkoisen ennusteajan aikana eikä lämpötiloissa tapahtune suutia heittoja. Eilatissa päivälämpötila noussee yli 40 asteen.
2. UUTISOTSIKOITA
·        OVATKO IDF:n etsinnät Juudeassa ja Samariassa luonteeltaan sotarikoksia? Toistakymmentä vasemmalle kallellaan olevaa NGO-järjestöä sanoo, että ovat. Kansainvälisen lain asiantuntija professori Robbie Sabel on eri mieltä, mutta varoittaa Israelia omaksumasta apulaispuolustusministeri Danny Danonin suositusta veden ja/tai sähkön katkaisemiseksi, koska ne katsotaan kansan rankaisemiseksi ja voivat ylittää kynnyksen syytteistä sotarikoksista ICC:n hovissa. http://www.timesofisrael.com/is-israels-operation-to-find-kidnapped-teens-a-war-crime/
·        Puolustusministeri Moshe Yaalon sanoo, ettei Israel halua kiihottaa sotatoimia pohjoisrajalla, mutta varoittaa Syyriaa toistamasta viimeistä ampumistapausta, jossa yksi 14-vuotias koulupoika Mohammad Karkara kuoli ja 2 muuta haavoittui. IAF:n suorittamat ilmaiskut surmasivat useita Assadin armeijan sotilasta. Assadin hallitus valittaa YK:lle Israelin suorittamasta ”terroritoiminnan” tukemisesta. http://www.timesofisrael.com/defense-minister-assad-responsible-for-cross-border-attack/
·        Knesset siirtää pakkosyöttämistä sallivan lain käsittelyä. Lain perusteella vankila-viranomaiset voisivat antaa syömälakkoon jääneille vangeille ruokaa ensin huumattuaan heidät. Israel katsoo lain asialliseksi, koska vankien kuoleminen nälkään kauhistuttaa Israelia jo pelkästään humanitäärisistä syistä sen lisäksi, mitä poliittisia vaikutuksia sillä tulisi olemaan maailmalla. http://www.timesofisrael.com/knesset-delays-controversial-bill-allowing-force-feeding-prisoners/
·        Jordanialainen aktivistiryhmä, joka kutsuu itseään nimellä Tayyar 36 (kehitys 36) vaatii, että Jordanian hallituksen tulee peruuttaa Mahmoud Abbasin Jordanian kansalaisuus, sekä estää hänen pääsynsä maahan, kuten Rai Al Joum päivälehti raportoi maanantaina. Sama kohtalo tulee ryhmän mukaan ulottaa PA:n hallituksen jäseniin, koska he ovat Abbasin tavoin tuominneet israelilaisnuorten sieppauksen. Ryhmä koostuu intellektuelleista ja entisistä armeijan upseereista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Jordanians-call-for-Abbas-to-be-stripped-of-citizenship-360234
·        Israelissa vieraileva Romanian ulkoministeri Titus Corlatean tuomitsee sieppauksen, mutta kehottaa PA:n johtoa silti aloittamaan rauhanneuvottelut Israelin kanssa. Hän kertoi JP:n toimittajalle tavattuaan Avigdor Libermanin Jerusalemissa tapaavansa PA:n ulkoministerin myöhemmin tänään. Hän välittänee Malikille saman ohjeen. Hän ei pidä Hamasin mukanaoloa FH hallituksessa ongelmana, jos se hyväksyy kvartetin asettamat vaatimukset: Tunnustaa Israelin, lopettaa väkivallan ja hyväksyy ennen tehdyt kansainväliset sopimukset. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Romanian-foreign-minister-urges-Israel-Palestinians-to-relaunch-peace-talks-360219
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varoittaa, että IDF:n jatkuvat operaatiot Juudean ja Samarian arabialueilla voivat kiihottaa arabikadut väkivaltaan, sillä jännitys on jo korkealla eikä tarvitse paljon sytykkeitä räjähdyksen alkamiseksi. http://www.jpost.com/Operation-Brothers-Keeper/Abbas-Netanyahus-destructive-operation-threatens-to-ignite-the-West-Bank-360170
·        Sotilaat pidättivät yön aikana jatkuneessa ”Brothers Keeper” operaation aikana 37 PA:n arabia ja tutkivat 80 kohdetta lopettaen 7 Hamasin kanssa suhteissa olevaa järjestöä. Artikkelin mukaan IDF on pidättänyt 361 PA:n arabia etsintöjen aikana. Etsintöjä jatketaan edelleen Hebronin alueella ja Beit Awwassa sen luoteisosassa.  Väkivaltaisuuksia sattui vähän paitsi Nablusin, Jeninin, Tulkarmin ja Arrubin alueilla, joissa sotilaita vastaan hyökkäillään usein. IDF aikoo jatkaa operaatiotaan muslimien paastokuukaudesta Ramadanista huolimatta, kuten se on tehnyt usein ennenkin. Neljä palestiinalaista on saanut surmansa operaation alusta 13.06. lähtien. http://www.timesofisrael.com/37-palestinians-arrested-overnight-in-west-bank/
·        USA:n ulkoministeri John Kerry uskaltautuu taas näyttämään naamaansa Lähi-Idässä häpeällisesti epäonnistuneiden neuvottelujen jälkeen. Hän lensi Egyptiin, jossa hän vaatii presidentti Sisiä aloittamaan uudistukset maassa ja samalla esittääkseen huolensa Egyptin oikeuslaitoksen tuomittua Muslimiveljeskunnan 183 johtajaa ja jäsentä kuolemaan. Hän vakuutti Sisille, että USA:n lupaamat 10 Apache helikopteria saapuvat hyvin pian. Hän esitti huolensa myös Irakin tilanteesta. USA oli vapauttanut 572 miljoonaan USD avustuksen Egyptille 10 päivää sitten, osana 1.5 miljardin USD vuotuisesta avustuksesta, jonka USA välillä jäädytti.  http://www.timesofisrael.com/kerry-presses-egypt-on-democracy-assures-on-apache-gunships/
·        Maahanmuutto Israeliin on kasvanut 55 % Ranskasta ja Ukrainasta. Jewish Agencyn arvion mukaan tänä vuonna 5 000 henkilöä muuttaa Ranskasta Israeliin, mikä on vain 1 % Ranskan 500 000 henkilön juutalaisyhteisöstä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4533359,00.htmlSunday, June 22, 2014

SUNNUNTAI 22.06.14


SUNNUNTAI 22.06.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi puolipilvisenä, mutta suhteellisen lämpimänä, joskin kosteuden vuoksi viileäntuntuisena kuuden jälkeen aamulla. Lämpötila noussee ennusteen mukaisesti 27 asteeseen heitellen asteen verran seuraavina päivinä, taivaan selkiytyessä pilvipeitteistään. Eihän tämä paljon lämmitä suomalaisen juhannusjuhlijoita, jotka vesitihkussa yrittävät saada grillejään toimintakuntoon, mikäli tiedot kylmästä ja vetisestä juhlasta Suomen niemellä pitävät paikkansa. Mutta kesä on vasta alullaan, vaikka onkin keskikesän juhla. Säätilat tänään: Jerusalem 18 -26; Tiberias 23 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta.
2. Times of Israel julkaisi sunnuntaiaamuna artikkelin suomalais-kibbutsista Jad Hashmonasta , joka tarkoittaa ”Kahdeksan muisto” Suomen natseille luovuttaman kahdeksan juutalaisen muistoksi useiden kuvien ja asiallisen ja puolueettoman artikkelin muodossa, jonka laativat Aviva ja Shmuel Bar-Am. Artikkelissa todetaan, että yhteisö alkoi israelilaisen kibbutsi-periaatteen mukaan sosiaalisena yhteisönä, jossa se huolehti siellä asuvien ja työtä tekevien tarpeista asuntoa, ruokaa ja muita elintoiminta myöten, mutta aikaansa seuraten se on joutunut muuttamaan luonnettaan siten, että siellä asuvat ja työskentelevät saavat palkkaa ja huolehtivat omista asioistaan ja menoistaan muun yhteiskunnan tavoin.
Kibbutsi on säilyttänyt suomalaisen imagonsa, joka näkyy selvimmin sen rakennuksissa, jotka ovat pääosin puurakenteisia, osa jykevistä suomalaisista puuhirsistä koottuja, ja joiden rakentamisen suorittivat niiden käsittelyyn tottuneet suomalaiset ammattimiehet. Kibbutsissa työskentelee suomalaisia ja asuu eläkkeelle siirtyneitä suomalaisia työntekijöitä. Artikkelissa kummastellaan, että kibbutsin luonne on kovin messiaaninen, mutta on saanut silti kashrut-sertifikaatin. Se ei kuitenkaan näytä mitenkään häiritsevältä, ja siellä lomiaan viettävien joukossa on sekä Israelista että turisteina maahan tulleita juutalaisia. Kirjoittajat ottivat osaa ohjattuun kierrokseen kibbutsilla saaden tuntumaa alueen historiaan. http://www.timesofisrael.com/a-holocaust-memorial-and-a-village-harking-back-thousands-of-years/
3. Kesäkuun 12. päivänä siepatut kolme israelilaista nuorta, 19-vuotias Eyal Yifrah ja 16-vuotiaat Gilad Shaar ja Naftali Frankel, ovat edelleen sieppaajien kynsissä kuin maan nieleminä, eikä heistä ole kuultu mitään 13. kesäkuuta alkaneista massiivisista etsinnöistä huolimatta. Etsinnät aloitettiin lähes 8 tuntia sieppauksen jälkeen poliisin mokan vuoksi keskittyen Hebroniin ja sen ympäristöön, mutta laajentuen pian etenkin Nablusin alueille sekä Jordanjoen laaksoon. IDF on pidättänyt 350 PA:n arabia, pääosin Hamasin jäseniä. Turvallisuusmiehet sanovat, että erittäin pätevän ja ajantasolla olevan tiedustelun vuoksi heillä on tavallisesti hyvä tuntuma kaikkeen, mitä arabien keskuudessa tapahtuu, mutta tämä näyttää lipsahtaneen heidän sormiensa välistä ilman vihjettäkään siitä.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti torstaina vaatimuksen, että sieppaajien tulee palauttaa juutalaispojat vahingoittumattomina koteihinsa, koska sieppaus vaarantaa FH yhteishallituksen eikä edistä PA:n saamaa tunnustusta maailmalla. Hän sai yllättävän kiivaan vastalauseen jopa omiensa taholta PA:n arabien asian pettämisestä. Israelin arabikansan-edustaja Haneen Zoabi kutsuu Abbasia kansan petturiksi. Israelin vasemmisto ja Hatnua-puolue tervehtivät ilolla Ababsin lausuntoa antaen tunnustusta hänelle. Pääministeri Netanyahu sanoo varovaisesti, että Abbasin uskottavuus todetaan hänen toimistaan eikä sanoista. Abbas esitti kritiikkiä IDF:n toimista kutsuen sitä arabikansan rankaisemiseksi tuntemattoman ryhmän toimien vuoksi. Hän ei usko, että Hamas on sieppauksen takana. Muutamat PA:n johtomiehet jopa pahansuovasti epäilevät, että koko sieppaus on vain Israelin keksimä juoni, mihin YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon näyttää langenneen.
Haneen Zoabi sanoi torstaina, ettei sieppaajia voida kutsua terroristeiksi, vaan vapaustaistelijoiksi, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa Israelin vastaisessa taistelussa. Hän kutsui Israelia Lähi-Idän suurimmaksi terrorijärjestöksi. Knessetissä tehtiin lakialoitteita, joiden perusteella Zoabia voidaan syyttää maanpetturiksi ja karkottaa maasta. Puolustusministeri Moshe Yaalon lopetti avustusjärjestönä pidetyn Islamic Relief Worldwide toiminnan maassa sanoen sen keräävän ja välittävän varoja terrorijärjestö Hamasille.
Hamasin virkailija Gazassa Salah Bardawil uhkasi Israelia kolmannella intifadalla, ellei IDF vähennä Hamasin vastaista painostusta. Gazan arabit valmistautuvat sotaa varten, mutta ajankohta ei ole suotuisa pian alkavan muslimien paastokuukauden Ramadanin vuoksi. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri kielsi PA:n ulkoministeri Riad al-Malkin lausunnon, että Hamas olisi sieppauksen takana. Malki totesi, että jos Hamas todetaan syylliseksi, FH hallitus ja PLO tulevat harkitsemaan FH yhteishallituksen purkamista. Pääministeri Netanyahu totesi YK:n pääsihteerille puhelimessa, että Israelilla on kestäviä todisteita Hamasin syyllisyydestä, minkä pääsihteeri Ban ki-Moon kieltää epäillen, että koko sieppaus on vain keksitty juoni. Ramallahissa pidetyissä mielenosoituksissa sunnuntaiaamuna mieltään osoittavat PA:n arabit hyökkäsivät poliisiasemaa vastaan vahingoittaen poliisiautoja. http://www.jpost.com/National-News/LIVE-BLOG-The-search-for-the-kidnapped-teens-359360
4. AIKAISIN sunnuntaiaamuna IDF:n partio havaitsi Gazan arabin, joka oli ylittänyt Gazan ja Israelin välille rakennetun turvallisuus-aidan. Pidätettäessä mieheltä löydettiin käsikranaatti.  Hänen pidätettiin Yaded ja Sade Abraham juutalaiskylien välistä. Mies passitettiin kuulusteluihin. Pidätyksestä kerrottaneen lisää myöhemmin.
IAF:n koneet tekivät yön aikana pommituslentoja Gazan kaistalle sieltä aiemmin Israeliin ammuttuihin raketteihin, jotka putosivat aukeille alueille.
IDF:n sotilaat tekivät 9 ratsiaa Juudean ja Samarian alueille sekä Jordanjoen laaksoon pidättäen 9 epäiltyä palestiinalaista. Myös Daiwa avustusjärjestön viisi toimipistettä olivat ratsioiden kohteina. Nablusin alueella sotilaat avasivat tulen miestä kohti, joka käyttäytyi epäilevästi. Myöhemmin havaittiin, että mies mieleltään sairas. IDF:n tiedottaja sanoo, että on yhä selvemmin havaittavissa siviilitoiminnan ja terrorismin välinen yhteys. http://www.jpost.com/Defense/Gazan-terrorist-with-grenade-caught-near-southern-communities-360147
5. IDF on tehostanut etsintöjään Hebronin alueella. Sotilaiden määrää on lisätty tuhansiin ja heidän tuekseen on paikalle tuotu etsintöihin erikoistuneita joukkoja sekä palo- ja pelastus-yksiköitä ja jopa paloautoja. Etsinnät ulotetaan jokaiseen kukkulaan, jokaiseen maakuoppaan, lähteeseen ja maanalaiseen rakennelmaan. Joitain lätäköitä imetään tyhjilleen ja erikoismiehet tutkivat viemärikaivoista lähtien kaikkea, mihin olisi voitu jotain piilottaa. Yli 20 luolaa ja jokiuomaa on tutkittu lauantaiaamusta lähtien, IDF:n sanoin: Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä johtolangan löytämiseksi etsintöjen tueksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182013#.U6aBWUNsO-o
IDF sanoo etsintöjen ohella keskittyvänsä Hamasin siviili- ja sotilasinfrastruktuurin tuhoamiseen yrityksissään heikentää Hamasin voimaa. Lauantaiaamusta alkaneitten etsintöjen aikana sotilaat pidättivät 10 PA:n arabia, 15 hyväntekeväisyysjärjestön tiloihin on tehty ratsioita, 140 kotia on tutkittu lauantain vastaisen yön kuluessa ja sen jälkeen. Operaation alusta lähtien sotilaat ovat tutkineet 1350 kohdetta, 340 epäiltyä on pidätetty, heistä 250 Hamasin kanssa suhteissa olevaa, ja 45 Hamasin laitosta vastaan hyökätty. Pidätetyistä n.55 oli vapautettu jonkin aiemman, Gilad Shalitin tai muun, sopimuksen mukaisesti heidän annettuaan vakuutuksen olla osallistumatta terrorismiin. Lauantain vastaisen yön aikana pidätettiin 30 epäiltyä, 10 ihmistä vammautui Ramallahissa tehtyjen etsintöjen aikana heidän kivittäessään sotilaita. Vammautuneet olivat saaneet vammansa luodeista tai kyynelkaasusta, kuten palestiinalaislähteet raportoivat. Yksi 60-vuotias mies kuoli sydänhalvaukseen estäessään sotilaita pääsemästä kotiinsa. http://www.timesofisrael.com/search-for-teens-focused-on-wells-caves-in-hebron-area/
6. YK:n nimittämä Lähi-Idän koordinaattori Robert Serry on joutunut Israelin ulkoministeriön mustalle listalle. Hänen aiemmat toimintansa ovat antaneet yllin kyllin aihetta kutsua hänet puhutteluun, mutta nyt on ilmennyt, että hän on kuljettanut laittomasti varoja Hamasille Gazaan, minkä hän kieltää.
Syytösten mukaan hän oli pyytänyt, että PA lähettäisi 20 miljoonaa USD Hamasin hallituksen välittömiin tarpeisiin, mutta Abbas ei suostunut siihen. Seuraavaksi hänen epäillään saaneen varoja Qatarista vierailunsa aikana toimittaakseen ne Hamasille. Qatarin emiiri lupasi maksaa Hamasin n.40 000 työntekijän palkat PA:n kieltäydyttyä vedoten siihen, että heidät täytyy ensin rekisteröidä Fatahin listoille, mikä vie runsaasti aikaa.
Serry tunnustaa lauantai-iltana lausunnossa, että hän oli äskettäin Qatarissa, mutta ettei siellä keskusteltu YK:n osuutta Hamasin palkkojen maksamisessa. Samalla hän sanoo FH hallituksen pääministeri Rami Hamdallahin lähestyneen häntä samassa asiassa, mutta sanoo tehneensä selväksi, että YK voi avustaa varojen siirrossa vain yhteistyössä Israelin kanssa. Ulkoministeri Avigdor Liberman harkitsee Serryn karkottamista maasta syyttäen häntä satojen miljoonien USD toimittamisesta Hamasille, kuten Israelin TV-2 raportoi. http://www.timesofisrael.com/uns-mideast-coordinator-denies-allegations-he-sought-to-transfer-funds-to-hamas/
7. UUTISOTSIKOITA
·        ISIL-joukot ovat vallanneet uusia alueita Syyrian ja Irakin välisellä raja-alueella. He ovat miehittäneet rajalinjan ja muutamia kyliä ja kaupunkeja sen läheisyydessä. ISIL sanoo Syyrian ja Irakin välisen rajan poistuneen sen pyrkimyksissä kalifaatin perustamiseksi Irakissa ja Syyriassa valtaamilleen alueille. ISIL-joukkojen sanotaan olevan sunni-muslimeja, vaikka käytännössä he lienevät kirjava joukko eri maista tulleita miehiä, joita USD koulutti salaa Jordaniassa taisteluihin Syyriaan Assadin hallituksen kaatamiseksi. Bagdadin shia-muslimit valmistautuvat puolustamaan pääkaupunkia ISIL-joukkojen odotettavaa hyökkäystä vastaan. Tuhansia raskaasti aseistettuja joukkoja marssi lauantaina Bagdadin kaduilla vannoen taistelevansa. ISIL-joukkojen seuraavat kohteet ovat Rawahin ja Anahin kaupungit Eufrates-virran varrella. Irakin armeija lähetti 2 000 miestä suojelemaan Haditha-patoa, jonka vahingoittaminen aiheuttaisi laajoja tulvia ja keskeyttäisi sähkönjakelun. Obama kieltää USA:n joukkojen lähettämisen Irakiin, mutta sen koneet lentävät 24 tuntia päivässä välittäen tietoja ISIL-joukkojen liikkeistä. http://www.timesofisrael.com/isil-fighters-expand-offensive-in-western-iraq/
·        Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo kannattavansa aselepoa, mutta varoittaa
Ukrainan presidentti Porpshenko rauhansopimuksesta vaatien, että neuvottelut sen sopimisesta tulee aloittaa välittömästi. Poroshenko suunnittelee laajakantoisempaa sopimusta, jolla annettaisiin armahdus Venäjän mielisille, jotka luovuttavat aseensa. Muita kysymyksiä ovat yhteiset turvallisuuspartiot, puskurialue rajalle, paikalliset ja parlamenttivaalit sekä kansanosien puhuman kielen oikeudet, mikä tähtäisi myöhemmin rajoittuneeseen itsehallintoon kielialueitten mukaan. http://www.timesofisrael.com/putin-backs-ukraine-ceasefire-but-warns-against-peace-plan/
·        Netanyahu vakuuttaa laatimassaan viestissä, jonka hän lähetti Obamalle, Jordanian kuninkaalle ja Abbasille, että Israelin IDF on ainoa todellinen voima, joka pystyy estämään Irakissa ja Syyriassa laajoja alueita vallanneen sunni-perusteisten ISIL-joukkojen etenemisen Jordaniaan ja Samariaan. ISIL-joukot ovat levittäytyneet Bagdadin eteläpuolelle ja yhä lähemmäs Jordanian rajaa, jonka ISIL-joukkojen komentaja Abu Bakr al-Baghdadi sanoo: Jordania on seuraava luonnollinen kohde. http://www.debka.com/article/24024/Netanyahu-to-Obama-IDF-on-the-Jordan-is-sole-security-guarantee-against-ISIS-for-Israel-Hashemite-kingdom-and-Palestinians