Friday, January 24, 2014

PERJANTAI 24.01.14


PERJANTAI 24.01.14
1. TÄNÄÄN sapatin aattona aurinko paistaa ennusteen mukaan täydeltä terältään koko maassa, mutta lämpötilojen ennustetaan pysyttelevän alhaisina. Huomenna taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen ja sunnuntaina sataa vettä. Kinneretin pinta on ennallaan, joten vesisateita tarvittaisiin lisää etenkin Suolamerellä, jonka pinta alenee uhkaavasti. Lämpötilat: Jerusalem 7 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -23; Eilat 12 -24 +C-astetta. Sapattina päivälämpötilat nousevat koko maassa, Jerusalemissa ja Tiberiassa 4 astetta, Suolamerellä ja Eilatissa kolmen asteen verran, myös yöllä joskin vähemmän.
2. Sveitsin Davosissa, joka tunnetaan enemmän hiihtokeskuksena, maailman johtajat jatkavat neuvottelujaan maailman talouden ja sivussa myös politiikan ohjaamista takaisin positiivisen kehityksen suuntaan viimeisten viikkojen ja kuukausien synkkien ennusteiden varjossa. Puheiden ja keskustelujen keskipisteessä on Iranin todellinen päämäärä, mihin se tähtää ydinsuunnitelmansa toteuttamisella ja miten se saataisiin osaksi kansainvälistä yhteisöä, josta se on irtaantunut, ei niinkään omasta halustaan, kuin länsimaitten epäluuloisuudesta johtuen niiden epäillessä Iranin pyrkivän ydinasevallaksi.
Iranin näkö-kannan esitti presidentti Hassan Rouhani, jota Israelissa on totuttu kutsumaan velhoksi, joka vetoavalla hymyllään pyrkii tyynnyttelemään epäilijöiden pelkoja. Hän vakuutti maansa pyrkivän vakavasti sopimukseen P5+1 maiden kanssa todeten, ettei hän näe vakavia esteitä sen saavuttamiseksi, sillä iranilaisten tahto on luja. Hän vastasi kysymykseen, mikä voisi eniten estää sopimuksen syntymisen: "Toisten osapuolten painostus". Tällä hän tarkoittanee ennen kaikkea Israelia. Hän totesi maansa harjoittavan harkitsevaa ja maltillista politiikkaa voidakseen nostaa Iranin rapautuneen talouden. Hän kuulutti yhteistoimintaa kaikkien maiden kanssa, mutta ei painostuksesta huolimatta maininnut Israelia.
Netanyahu puhui Davosissa neljä tuntia Rouhanin puheen jälkeen mainitsematta Irania nimeltä, ja suostui käsittelemään sitä vasta tilaisuuden juontajan Norjan ulkoministeri Espen Bart Eiden kysyttyä Lähi-Idän muuttuvasta tilanteesta. Hän totesi monien arabimaiden suhtautuvan epäluuloisesti Iraniin todeten, että sanat voidaan muuttaa ilman tekoja. Hän sanoi, että monet maat arabimaailmassa pitävät Teherania edelleen terrorin tukijana, hyökkäävänä, Syyrian siviilien lahtauksiin osallisena, ballististen ohjusten kehittäjänä ja plutoniumin valmistajana ydinaseen rakentamista varten. "He ymmärtävät sen, ja me ymmärrämme sen. Me kaikki toivoisimme todellista muutosta Iranissa, mutta emme näe sitä. Meidän tulee tarkata heidän tekojaan, eikä tyynnytteleviä sanojaan" Bibi sanoi.
Presidentti Shimon Peres seurasi puheessaan Netanyahun linjaa kehottaen ulkomaita investoimaan Israeliin, koska se ei ole hyväksi vain Israelille ja investoijille, vaan Lähi-Idän rauhalle. Netanyahu painotti Israelin innovaatiokykyä, sen teknistä ja tieteellistä tasoa, jossa yhdistyvät maan puolustus- ja siviilihaarat. Hän halusi korjata virheellisen näkemyksen, että Israel edustaa Lähi-Idässä sitä, mikä on väärää, sillä Israel edustaa sitä, mikä on oikeaa. Puheitten lomassa Netanyahu tapasi lukuisten maiden – Australian, Nigerian, Norjan, USA:n kongressin lähetystön – edustajia, pääministereitä ja presidenttejä. Australian pääministeri Tony Abbott painotti Netanyahun kanslian julkistaman tiedotteen mukaan maansa ja Israelin läheisiä suhteita todeten, että Australia on Israelin ohella ainoa maa maailmassa, jossa juutalaiset ovat palvelleet maan päämiehenä, korkeimman oikeuden presidenttinä ja armeijan komentajana.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-Israel-isnt-whats-wrong-in-the-Middle-East-its-whats-right-with-the-Middle-East-339179
3. Iranin presidentti Rouhani varoitti torstaina Israelia, että se tulee katumaan, jos se hyökkää Irania vastaan. "Israel on aivan hyvin tietoinen, millainen vastauksemme tulee olemaan. Israel tietää hyvin alueellisen kykymme", hän varoitti. "Mitä tulee sen toteuttamiseen käytännössä, israelilaiset eivät pysty siihen. Jos he kuitenkin tekevät sellaisen mielettömän teon, vastauksemme panee heidät katumaan sitä päivää".
Hän vakuutti, ettei Iran tule tuhoamaan sentrifugejaan missään olosuhteissa, eikä se ole suostunut siihen P5+1 neuvotteluissa, eikä se sisälly Geneven sopimukseen. Hän vakuutti, ettei Iran tule hyväksymään mitään rajoitteita rauhanomaisessa ydinohjelmassaan.
USA:n ulkoministeri John Kerry selvitteli Obaman hallituksen kantaa Iraniin todeten, että jos se hylkää sopimuksen ja aloittaa uudelleen ydinaseen valmistamisen, sotilaallinen mahdollisuus otetaan uudelleen esille. Hän sanoi, että jos ydinaseongelma pystytään selvittämään, USA jatkaa Iranin kanssa muita kysymyksiä, kuten Iranin suhteet Hizbullazhiin, jota Iran tulee voimallisesti, ja joka osallistuu Syyrian sotaan Assadin tukena, sekä Iranin antama tuki Lähi-Idän terrorismille. Hän sanoi USA:n etenevän askel kerrallaan, joista Iranin ydinase-kysymys on päällimmäisenä. Hän s anoi, että USA vaatii Irania toimimaan Hizbullahin riisumiseksi aseita, mutta ensimmäinen askel siinä on sille annetun tuen lopettaminen. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-If-Israel-attacks-Iran-it-will-rue-the-day-339216
4. Muutamia viikkoja sitten eronnut PA/PLO:n rauhanneuvottelija Mohamed Shtayyeh totesi: "Palestiinan Auktoriteetin tulee muuttaa toimintaperiaatettaan siten, ettei se toimi enää vain palestiinalaisten palvelujen suorittajana, vaan sen tulee omaksua vastarinnan pariaate (resistance, joka tarkoittaa aseellista taistelua) Israelia vastaan". Hän sanoi, ettei Kerryn neuvotteluille esittämää 9 kuukauden määräaikaa tulla jatkamaan.
PA:n johto antoi jokin aika sitten virkailijoilleen käskyn valmistautua palestiinalaisvaltiota koskevan kysymyksen viemistä YK:n instansseihin pyrkien hakemaan niin monen YK:n alaisen järjestön jäsenyyttä kuin mahdollista pian määräajan umpeuduttua huhtikuussa. PA/PLO:n taktiikkana on hyökätä Israelia vastaan leveällä rintamalla luottaen siihen, että kolmannen maailman valtiot tulevat tukemaan sitä sokeasti, usein edes tietämättä, mistä äänestävät. Shtayyeh ennusti neuvottelujen päättyvän umpikujaan, ja seurauksena on yhden valtion periaatteen jatkuminen, jossa Israel voi jatkaa juutalaisyhteisöjen rakentamista ja laajentamista Juudeassa ja Samariassa.
Shatyyehin mielestä on samantekevää, hyväksyvätkö he John Kerryn suunnitelman, jonka hänen uskotaan paljastavan seuraavan Israelin matkansa aikana, tai ei, koska se ei auta heidän asiaansa ollenkaan. Hän sanoi tilanteen muuttuneen, ja siksi PA:n tulee muuttua. PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat lentää Washingtoniin ensi viikolla, jossa hän aikoo esitellä Kerrylle kaikki Israelin vastoin neuvottelusopimusta tekemät toimet, sekä muut kysymykset, joissa he katsovat Netanyahun poikenneen sovituista periaatteista. Kerry puolestaan esitellee Erekatille laatimansa suunnitelman pääkohdat. Erekat valitti, että Israel tekee kaikkensa rauhansopimuksen estämiseksi eikä halua Kerryn palaavan Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Former-PLO-negotiator-calls-on-PA-to-endorse-resistance-against-Israel-339194
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas neuvotteli torstaina Moskovassa miljardin USD arvoisesta öljy- ja kaasusopimuksesta, kuten AFP raportoi.  Abbas on Moskovassa neljä päivää, tavaten presidentti Putinin ja muita korkeita johtajia. Hänen tarkoituksensa on lämmittää uudelleen NL:n aikana vallinneet hyvät suhteet. Abbas esittää, että Venäjän tulee saada suurempi osa Israelin ja PA/PLO:n välisissä neuvotteluissa, kuten koko Lähi-Idän aluetta koskevissa kysymyksissä. Toinen neuvottelukohde on Venäjän Gasprom tarjous kehittää Gazan rannikon edustalla Välimeressä olevaa kaasukenttää, josta he uskovat löytyvän 30 miljardia kuutiometriä luonnonkaasua, kuten Itar Tass raportoi. http://www.jpost.com/International/Abbas-seeks-1-billion-energy-deal-with-Russia-339206
5. USA:n presidentti Barack Obama ja hänen ulkoministerinsä John Kerry ovat raporttien mukaan ilmaisseet syvän tyytymättömyytensä tapaan, jolla he katsovat USA:n juutalaisten pyrkivän vaikuttamaan kongressin jäseniin. Heidän epämukavuuttaan on lisännyt Israelin hallituksen ministerien Obaman hallituksen ja Kerryn suunnitelmien vastaisen lausunnot, mukaan lukien Kerryn vielä julkistamaton suunnitelma, jota puolustusministeri Moshe Yaalon kritisoi hyvin kärkevästi todeten, ettei se ole paperin arvoinen, jolle se on kirjoitettu. Yaalon heitti herjaa myös Obamaa kohti, mitä hän joutui pyytelemään anteeksi, joskaan ei kritiikkiään Kerryn suunnitelmasta. Tarkkailijat toteavat Obaman hallituksen jäsenten käyttävän Israelia ja juutalaisten toimia koskevalta osalta termejä, jotka ovat tyypillisiä Protocols of the Elders of Zion propagandajulkaisussa.
Obaman hallituksen kritiikkiin heitti vastineen Mark Langfan, joka on AFSI:n (Americans For Safe Israel) puheenjohtaja, ja joka on havainnollisin graafisin piirroksin osoittanut, miten tuhoisa Kerryn suunnitelman toteuttaminen olisi Israelille aiheuttaen "holokaust II", koska suunnitelman mukaiset rajat tulisivat olemaan "Auschwitzin" rajoja, kuten Abba Eban niitä nimitti, jotka asettavat Israelin puolustuskyvyttömään asemaan. Israel asettaisi siviiliväestönsä turvallisuuden ja elämän PA:n arabien hyväntahdon varaan, jota se ei ole missään vaiheessa osoittanut. Tämäkö on vasemmiston vaatima harkittu riski? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176672#.UuIiW0DZCrc
6. Tuoreen gallupin mukaan Likutenu, Likudin ja Israel Beitenu vaaliliitto, saisi nyt 16 edustajapaikkaa enemmän Knessetissä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Se nostaisi edustajamäärän 31:tä 46:en, suurelta osin Netanyahun ansiosta. Yesh Atid menettäisi kuusi paikkaa 19 -13; Jewish Home menettäisi 3 paikkaa 15 -8; Shas 11; NRP 6; UTJ ja Hatnua menettäisivät yhden paikan; Laborpuolue nousisi 15 -18; arabit menettäisivät, 8 - 11  paikkaa. Meretz 11 edustajaa. Oikeisto ja vasemmisto vahvistuvat, keskusta heikkenee. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-jumps-15-seats-in-new-poll/
Thursday, January 23, 2014

TORSTAI 23.01.14


TORSTAI 23.01.14
1. ISRAELIN taivas on tänään puolipilvinen koko maassa, kuten ennustettiin, ja lämpötilat ovat suhteellisen alhaalla eiliseen verraten. Huomenna pitäisi taivaan selkeytyä, mutta lämpötilojen ennustetaan pysyvän alhaalla, jopa laskevan ainakin Jerusalemissa. Lämpötilat: Jerusalem 9 -13; Tiberias 12 -19; Suolameri 14 -23; Eilat 14 -24 +C-astetta. Vaikka taivas on pilvinen ainakin puolittain, sateita ei luvata vaikka tarvetta olisi.
2. ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet ilmoitti keskiviikkona pidättäneensä kolme arabia, joista kaksi on kotoisin Jerusalemin itäosista. Shin Betin mukaan heidän valmistelunsa terrori-iskujen toteuttamiseksi eivät olleet pitkällä. Heidän kohteitaan olivat Jerusalemin kansainvälinen konferenssikeskus, kaupunkibussi Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, USA:n lähetystö Tel Avivissa sekä pommituspaikalle ehtineet pelastustoimet.
Shin Bet arvioi, että käsky terrori-iskujen suorittamiseksi tuli suoraan Al-Qaidan johtajalta Ayman al-Sawahiriltä, joka kehotti Al-Qaidan operaattoria Gazassa, jonka nimeksi annetaan Ariv al-Sham, rekrytoimaan miehiä Jerusalemin alueella operaation edistämiseksi. Al-Sham käytti sekä Facebookia että Skypeä apunaan, joiden kautta hän kiinnitti operaatioon kolme miestä. Yksi heistä, Kahlil Abi Sara 21, on kotoisin Ras Hamisista Jerusalemin itäosassa. Hänellä on Israelin sininen henkilökortti, minkä ansiosta hän pystyi liikkumaan vapaasti Israelissa. Kuulusteluissa Abu Sara, joka pidätettiin 25. joulukuuta, tunnusti suostuneensa operaatioon suorittaakseen uhritoimituksen Allahille. Hänen kohteenaan oli Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä kulkeva bussilinja. Suunnitelman mukaan hän tulittaisi bussin renkaita saadakseen sen kaatumaan kyljelleen teloittaen sitten matkustajat, sekä odottaen pelastusjoukkoja paikalle tulittaakseen heitä.
Abu Sara suostui myös avustamaan suunnitelmien laatimisessa sekä niiden toteuttamisessa kaksoispommi-iskussa Jerusalemin konferenssikeskuksessa sekä USA:n lähetystössä Tel Avivissa. Hän suunnitteli itsemurha-rekka-auton räjäyttämistä konferenssikeskuksen pommi-iskun jälkeen paikalle rientäviä pelastusjoukkoja vastaan. Al-Sham suunnitteli yhdessä Abu Saran kanssa halukkaiden itsemurhaterroristien tuomista ulkomailta. Sara lupautui valmistamaan heille pommivyöt sekä pommin rekka-autoa varten. Abu Sara valmisteli matkaa Syyriaan saadakseen koulutusta lähitaistelussa sekä pommien valmistamisessa. Hän oli jo ostanut lentolipun Turkkiin ylittääkseen sieltä rajan Syyriaan. Shin Betin mukaan al-Sham lähetti Saralle ATK-kansioita, joissa annettiin ohjeita virtuaalisen pommin rakentamiseksi. Shin Bet seurasi salaa Shamin ja Saran välistä kirjeenvaihtoa, joissa Sara totesi valinneensa useita kohteita, minkä jälkeen Sham keskittyi keskustelemaan enemmän operaation teknisestä suorittamisesta.
Toinen pidätetty on Rugin Abu-Nagma. Hän suostui sieppaamaan IDF:n sotilaan Jerusalemin keskusbussiasemalta, sekä asettamaan pommeja juutalaisten taloihin Jerusalemin Abu Tor lähiössä. Hän tunnusti oppineensa pommin tekotaidon internetin välityksellä.
Kolmas pidätetty ja epäilty al-Anam on kotoisin Jeninistä. Hän tunnusti olleensa yhteydessä internetin kautta A-Shamin kanssa Gazassa. Hänen tehtävänsä oli perustaa Salafi jihad solu Samariaan terrori-iskujen suorittamiseksi.
Shin Bet painottaa sitä, miten nopeasti miesten rekrytointi tapahtui Gazasta käsin, ja miten kaikki hoidettiin – varojen siirtoa myöten – internetin kautta, mitä kanavaa terrorijärjestöt runsaasti käyttävät. Safafi-järjestö on saanut huomattavan jalansijan Gazassa, jossa Hamas on sopinut sen kanssa pelisäännöistä, etteivät Salafit ammu rakettejaan, joita sillä uskotaan olevan runsaasti, sopimatta ensin Hamasin kanssa voidakseen välttää IDF:n totaalisia vastaiskuja. Salafilla oletetaan olevan palveluksessaan Gazassa satoja koulutettuja miehiä. Marraskuussa IDF joutui tulitaisteluun Hebronin lähellä autolla ajaneen Salafi-solun jäsenten kanssa, surmaten heistä ensi kaksi auton lähellä ja sen jälkeen kolmannen, joka oli päässyt pakenemaan autosta maastoon. Al-Sham, joka tarkoittaa Suurempi Syyria, on Shin Betin arvioiden mukaan peitenimi, kuten terroristeilla on tapana hämätäkseen vastustajia.
USA:n lähetystö ilmoitti olleensa tietoinen suunnitelmista Tel Avivin lähetystöä vastaan, mutta ilmoitti luottavansa omiin turvallisuusmiehiinsä, jotka toimivat yhteistyössä Israelin turvallisuusjärjestöjen kanssa. http://www.timesofisrael.com/al-qaeda-targeting-us-embassy-jerusalem-convention-center
3. EU:n lähettiläs Israeliin Lars Faaborg-Andersen selvitteli eilen EU:n ja omaa suhtautumistaan Israeliin ja etenkin kantaa syytöksiin, että EU suosii PA/PLO:ta Israelin kustannuksella. Lähettiläs sanoi ihmettelevänsä, mitä Netanyahu tarkoittaa vaatiessaan, että Israel täytyy tunnustaa juutalaisena valtiona. Hänen ihmettelynsä taustalla näyttää olevan epäilys, että Israel voisi jossain vaiheessa poistaa täydet kansalaisuusoikeudet ja edut vähemmistöjen edustajilta.
Netanyahu on toistamiseen pyrkinyt vakuuttamaan, ettei se tule koskaan tapahtumaan selittäen, mitä vaatimus Israelista juutalaisena valtiona tarkoittaa, jota hän selvitteli Kanadan TV:n haastattelussa: "Arabikansalaiset palvelevat Knessetissä, parlamentissamme, he palvelevat hallituksessa, he palvelevat korkeimmassa oikeudessa. Mutta mitä me haluamme, on valtio omalla lipulla, omilla symboleilla, kansallisilla lomapäivillä, ja kykyä pystyä vastaanottamaan juutalaisia kaikkialta maailmasta – sitä me pidämme juutalaisena valtiona samalla vakuuttaen täydet kansalaisoikeudet vähemmistön edustajille". Aitoon juutalaiseen tapaan presidentti Shimon Peres kuuluttaa julkisesti, ettei hänkään ymmärrä Netanyahun vaatimusta tunnustaa Israelin juutalaisuus pitäen sitä tarpeettomana.
"Emme me vaadi heitä luopumaan uskostaan ja heillä on täydet siviilioikeudet", Netanyahu selitti Kanadan TV:lle. Mutta palestiinalaiset pelkäävät, että suostuessaan Netanyahun vaatimukseen he vaarantavat Israelin arabien aseman, ja palestiinalaispakolaiset menettävät oikeutensa vaatia paluuoikeutta. Täten kysymys on pattitilanteessa.
Faabord-Andersen torjui syytökset, että EU syrjii Israelia esittäessään ankaraa kritiikkiä joka kerran, kun Israel julkistaa rakennussuunnitelmia Juudeassa ja Samariassa todeten, että EU samalla tavoin kritisoi PA/PLO:n toimia. Kuitenkaan EU ei ole vaatinut, että PA:n virallisilla kanavilla ja instansseissa jatkuva ja viime aikoina kohonnut Israelin vastainen kiihotus lopetetaan, vaan se jatkuu esteettä vastoin kaikkia osapuolten keskeisiä sopimuksia. Hän tapasi keskiviikkona Israelin apulaispuolustusministerin Zeev Elkinin Jerusalemissa. Zeev esitti kritiikkiä EU:n yksipuolisesta Israelin syyttämisestä kysellen, koska EU on viimeksi tuominnut rakettitulen Gazasta Israeliin? Israelin rakentamisesta pääkaupungissaan sekä Juudeassa ja Samariassa kritiikki tulee välittömästi, onko se reilua?
Faaborg-Andersen tunnusti avoimesti, että jos John Kerryn rauhanaloite kaatuu, siitä tullaan syyttämään yksinomaan Israelia, ja että se voi odottaa maailmanlaajuista boikottia. Hän totesi, että EU vastustaa boikottia nyt, mutta se voi ruohonjuuritasolla toteutua ilman virallista ilmoitustakin ostajien pyrkiessä välttämään israelilaisia tuotteita. http://www.timesofisrael.com/eu-envoy-we-doesnt-understand-israels-jewish-state-demand
4. Kaksi-vuotias tyttö Jael ja hänen 4-vuotias sisarensa Avigai Gross menehtyivät kaasumyrkytykseen heidän kotinsa sirpalesuojaan jätetyn ilmeisesti hyönteisten tuhoamiseksi tarkoitetun kanisterin levittäessä hajutonta ja väritöntä aluminum phosphide kaasua asuntoon maanantaina. Lisäksi viisi muuta perheen jäsentä ovat sairaalassa, osa heistä hengenvaarassa. Lääkärit toteavat, ettei tuohon myrkkyyn, jota Syyriassa käytetään rakettien kärjissä, ole vastalääkettä. Ainoa, mitä potilaille voidaan antaa, on happea ja nestettä tasapainon säilyttämiseksi.  
Perheen pojat, 5-vuotias Yitzhak ja 7-vuotias Michael taistelevat hengestään sairaalassa. Myrkky vaikuttaa cardiak lihaksiin, jotka säätelevät hengitystä. Perheen 30-vuotiaat vanhemmat ja heidän kolmas poikansa ovat kohtalaisessa kunnossa, mutta kahden nuoremman pojan vointi heikkenee entisestään heidän sisäelintensä vaurioiduttua. Perheen asunto sijaitsee pääkaupungin Givat Mordechai lähiössä Shahalkadun varressa. Myrkkyä käyttänyt mies käsitteli asunnon tiistaina antaen turvallisuusohjeita ennen poistumistaan. Viranomaisten mukaan myrkytystaso asunnossa oli suuresti yli sallitun. Asukkaat valittivat pahoinvointia jo tiistaina käyden klinikalla, mutta kukaan ei tajunnut myrkytystä, eikä suoritetuissa testeissä havaittu mitään poikkeavaa, epäillen ruokamyrkytystä. Asunnossa hyönteismyrkytyksen suorittanut mies pidätettiin epäillen häntä huolimattomuudesta jättäessään käyttämänsä kanisterin asuntoon. Myös kaksi asuntoon tullutta lääkintähenkilöä jouduttiin viemään sairaalaan, koska hekin saivat myrkytysoireita.  http://www.timesofisrael.com/toddler-dies-family-hospitalized-after-home-fumigated
5. ABBASIN websivulla julkaistiin video, jossa kehotetaan tuhoamaan Tel Aviv. Videon oli ilmeisesti laatinut Fatahin alainen Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, jota on terrorijärjestöjen listalla USA:ssa, EU:ssa, Kanadassa ja Israelissa. Videossa luvataan Tel Avivin tuhoutuvan tulipallona, sekä kehotetaan iskemään sinne raketeilla.
Video julkaistiin Fatahin virallisella Facebook-sivulla tiistaina, sen käänsi PMW. 8-minuutin mittaisessa videossa agitaattori vannoo kasvonsa peittäneenä, että prikaatin entinen komentaja Nidal al-Amoudi jätti jälkeensä hyvin koulutetun ja aseistetun järjestön, luvaten muuttaa Tel Avivin tulipalloksi ja ihanan Gazan kaistan IDF:n sotilaitten hautausmaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176614#.UuDbJkDZCrcWednesday, January 22, 2014

KESKIVIIKKO 22.01.14


KESKIVIIKKO 22.01.14
1. TÄNÄÄN 22.päivänä tammikuuta 2014, jota jotkut merkkeihin ja aikajaksoihin uskovat pitävät tavallista päivää merkittävämpänä, alkaa Syyrian tilannetta käsittelevä konferenssi Geneva II, johon osallistuvat sekä Syyrian hallituksen että kapinallisten edustajat. Tänään alkavat vuosittaiset Maailman Talousforumin neuvottelut Davosissa, jonne matkustavat sekä pääministeri Netanyahu että presidentti Peres samalla koneella sekä luultavasti Tzipi Livni avustajineen. Israelissa neljän päivän vierailulla oleva Kanadan pääministeri Joseph Harper päättää vierailunsa täällä ja jatkaa matkaansa Jordaniaan. PA:n puheenjohtaja Abbas sen sijaan matkustanee Moskovaan ehkä kinuamaan lisää rahaa ja sympatiaa.
Ennusteiden mukaan taivas Israelin yllä on tänään ja huomenna puolipilvinen, mutta perjantaiksi luvataan aurinkoista säätä. Lämpötilat: Jerusalem 10 -17; Tiberias 13 -23; Suolameri 16 -25; Eilat 14 -26 +C-astetta. Huomiseksi ennustetaan lämpötilan laskua parin asteen, Jerusalemissa jopa 4 asteen notkahdusta päivällä.
2. "JERUSALEM odottaa edelleen jihadin, pyhän sodan taistelijoita", PA:n hallituksen luonnonvarojen ministeri Mahmoud Habbash lausui puheessaan 13.01.2014, joka esitettiin PA:n TV:n kautta ja jonka käänsi arabiasta MEMRI. Hän kehotti arabeja avoimeen taisteluun, pyhään sotaan Israelia vastaan. "Jerusalem odottaa edelleen. Jerusalem on kohde, Jerusalem on osoite. Meidän tulee viestittää niille, jotka ovat miehittäneet Yarmoukin pakolaisleirin iskulauseilla, verukkeilla ja perusteettomilla vaatimuksilla. Me sanomme heille: Aseellista taistelua ja jihadia ei tulisi käydä Yarmoukin leirissä. Sille joka haluaa käydä aseellista taisteluja ja jihadia, sanon: Jihadin kohde on täysin tunnettu ja selvä. Jokainen tietää, mikä se on". Habbash sanoi, että pahat kädet käyvät saastaista peliä heikentääkseen islamilaista kansaa kääntääkseen kompassin pois todellisesta päämäärästä.
"Niiden, jotka lähettävät nuoria ihmisiä kuolemaan Syyriassa ja muualla vääristelyjen iskulauseiden varjolla, tulee kuunnella ja lopettaa sellainen ja ymmärtää, että Jerusalem odottaa edelleen. Jerusalem on päämäärä, Jerusalem on osoite", Habbash vaahtosi jatkaen.
"Kompassilla, joka ei osoita Jerusalemiin, ei ole mitään tekemistä profeetta Muhammedin kanssa, eikä sillä ole mitään tekemistä Allahin kanssa". Habbash julisti, että on aika lopettaa tietämättömyyden aika ja nähdä, että he ovat vain mitättömiä nappuloita ilkeissä käsissä, jotka pelaavat saastaista peliä hajottaakseen islamin kansan ja heikentääkseen sitä ja kääntääkseen huomion pois todellisesta kohteesta.
Tämä on PA:n hallituksen ministerin julkistama kanta Israelia kohtaan ja samalla näkemys siitä, mihin viime vuoden heinäkuussa alkaneet rauhankeskustelut tulevat johtamaan. PA:n virkailijat ja hallituksen ministerit jatkavat avointa Israelin vastaista kiihotustaan teeskennellen keskustelevansa rauhasta. Edellisen ohella yksi räikeimmistä PA:n TV:n esittämistä ohjelmista oli antisemiittinen ohjelma, jossa laillistettiin hyökkäykset Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia vastaan, joita nimitettiin väkivaltaisiksi varkaiksi. Ohjelman lopussa ylistettiin uskonnollisten juutalaisten häpäisemistä leikkaamalla heidän peyote ohimokiharansa, mikä muistuttaa natsien propagandakampanjaa.
Toisissa PA:n TV:n julkistamissa ohjelmissa esitetään musiikkivideoita, joissa rohkaistaan hyökkäyksiin juutalaisia vastaan, sekä ohjelma, jossa ylistetään 61 juutalaisen siviilin murhaajaa esikuvana etenkin lapsille ja nuorille. Israelin hallitus sai äskettäin yksityis-kohtaisen raportin PA:n arabien harjoittamasta Israelin vastaisesta kiihotuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176588#.Ut9c4UDZCrc
3. KANADAN pääministeri Joseph Harperin kanssa Israelissa vierailevat ministerit ja kansanedustajat olivat yllättyneitä arabikansanedustajien välihuudoista Harperin puheen aikana Knessetissä. He totesivat, ettei Kanadan parlamentissa suvaita moista sivistymätöntä käyttäytymistä kutsuttua kansanjohtajaa kohtaan, Kanadan hallituksen työllisyys- ja kehitysministeri Jason Kenney ilmaisi mielipiteensä tiistaina. Hän vertasi Israelin arabi-kansanedustajien käyttäytymistä siihen, miten ystävällisesti PA:n puheenjohtaja Abbas otti heidät vastaan Ramallahin Mukatan hallintokeskuksessaan todeten, että kaikki olivat ystävällisiä ja kohteliaita kiitellen Kanadan antamasta rakentavasta tuesta. Hän sanoi ihmettelevänsä, mikseivät Israelin arabit voisi osoittaa samaa ystävällisyyttä?
Kaksi arabikansanedustajaa, Ahmed Tibi ja Taleb Abu Arar huutelivat sekä Netanyahun että Harperin puheen aikana Knessetissä lopulta poistuen salista kesken Harperin puheen. Harper totesi jälkeenpäin, että kaikkein pahimmalta hänestä tuntui se, kun Tibi totesi Israelin olevan apartheidvaltion. Hän ei sanonut ymmärtävänsä vääristynyttä logiikkaa ja selkeää ilkeyttä sen taustalla. "Valtio, joka perustettiin vapaudelle, demokratialle ja lain kuuliaisuudelle, jotta juutalaiset voisivat menestyä juutalaisina hakeakseen suojaa maailmanhistorian pahinta rasistista varjoa vastaan, tuomitaan ja tuomitaan räikeän rasisminvastaisen kaavun suojassa. Minusta tämän on todella järkyttävää".
Tibi huuteli Harperille, että Negevin beduiinit kärsivät apartheidista ja osoittaen Likukin kansanedustajia totesi, että Harperin paikka olisi siellä, minkä jälkeen hän yhdessä Ararin kanssa poistui salista. Harperin jatkaessa puheettaan kansanedustajat nousivat seisomaan osoittaen suosiotaan Harperille. Kenney totesi, että Harper oli varautunut välihuutoihin nähdessään, miten Netanyahua kohdeltiin, mutta että vaikka Kanadan House of Commons on yhtä äänekäs asioita käsiteltäessä, kutsutulle vieraalle osoitetaan kunnioitusta. http://www.timesofisrael.com/canadians-taken-aback-at-heckling-for-harper-by-arab-mks/
4. AUSTRALIAN ulkoministeri Julie Bishop totesi Times of Israel haastattelussa, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole laittomia ja kehotti välttämään lausuntoja, joissa niin väitetään, ennen kuin niiden asema on kunnolla tutkittu ja asiasta sovittu osapuolten kesken. YK ja EU väittävät toistuvasti lausunnoissaan, että Juudea ja Samaria ovat miehitettyä aluetta, ja että juutalaisten rakentaminen sinne on laitonta. He viittaavat perusteluissaan Geneven konvention artiklaan no 49 ja artiklaan no 43 Haagin säännöstöissä.
Neljännen Geneven konvention 49 artiklan pykälässä 6 todetaan: "Miehittäjä ei saa karkottaa tai siirtää osaa kansalaisistaan miehittämilleen alueille". Avainkysymys tässä on se, onko Israel miehittäjä Juudeassa ja Samariassa. Jordania miehitti niitä alueita valloitettuaan ne 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana, ja jatkoi miehitystään 1967 puolustussotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne. Balfourin julistuksen ja Kansainliiton päätöksen mukaan koko alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu juutalaisten kansalliseen kotimaahan Churchillin lohkaistua Transjordanian omaksi suojeluvaltioksi. Bishop totesi, ettei hän ole vielä nähnyt kansainvälisesti hyväksyttyä dokumenttia, jossa Israelin oikeus Juudeaan ja Samariaan kiistetään. Israelia ei voida Juudean ja Samarian miehittäjävaltioksi, koska se palautti alueen Jordanian miehityksestä, joka sopimusten mukaan kuuluu sille.
Australian edellinen ulkoministeri Bob Carr hämmästelee Bishopin lausuntoa kehottaen häntä keskustelemaan minkä tahansa Euroopan konservatiivihallituksen edustajan kanssa todetakseen, että Bishop on erehtynyt eikä tunne kansainvälistä lakia, ja että yleisesti hyväksytyn mielipiteen ja oikeustajun mukaan kysymys on jokaiselle selvä.
Palestiinalaiset nostivat tietenkin tästä kovan äläkän, ja Australian muslimijärjestö vaatii keskusteluja ulkoministeri Bishopin kanssa. Kaikkein eniten tässä omistusoikeus kysymyksessä hämmästyttää Israelin hallituksen saamattomuus, miksei se nosta kissaa pöydälle ja kutsu tarpeeksi arvovaltaisen konferenssin tutkimaan kysymys juuria myöten? Netanyahu antoi kolmen lainoppineen tiimille, jota johti korkeimman oikeuden entinen tuomari Edmond Levy, tehtäväksi tutkia Juudean ja Samarian asema lainopilliselta kannalta, tutkia juutalaisyhteisöjen laillisuus ja rakentaminen niissä, sekä antamaan suosituksensa hallitukselle, miten edetä. Komitea antoi raporttinsa jo kuukausia sitten, mutta Netanyahu ei koskaan tuonut sitä hallitukisen käsittelyyn, vaan piilotti sen pöytälaatikkoonsa.
Raportista julkisuuteen tihkuneitten tietojen mukaan Israel ei miehitä Juudeaa ja Samariaa eikä Golanin kukkuloita, eikä juutalaisten rakentaminen ole laitonta siellä mikäli se tapahtuu yleisten rakennuslakien mukaan. Juudean ja Samarian alueita valvomaan perustettiin siviilihallinto, joka yhdessä IDF:n kanssa vastaa lain ja oikeuden toteutumista niissä. Israelin lakia ei ole ulotettu Juudeaan ja Samariaan, vaikka monet kansanedustajat sitä vaativat.  http://www.timesofisrael.com/ex-australian-fm-slams-successor-for-pro-settlement-stance/
5. Israel Hajom lehden mukaan presidentti Shimon Peres sanoi äskettäin, että pääministeri Netanyahu jääräpäisesti ja aivan tarpeettomasti pitää kiinni Israelista juutalaisena valtiona, koska se estää rauhanneuvotteluja ja on pahin este sopimukseen pääsemiseksi PA/PLO:n kanssa. Peres haluaisi päättää komean poliittisen uransa solmimalla rauhan palestiinalaisten kanssa. Häntä kauhistuttaa ajatuskin, että Kerryn ajama neuvottelukierre ajautuu umpikujaan ja hänen presidenttikautensa loppuu kesällä ilman toivoa jatkosta.
Peres suosittelee ennen näkemättömien myönnytysten tekemiseksi PA/PLO:lle saadakseen ne suostumaan rauhansopimukseen Israelin kanssa. Netanyahulla on kaksi argumenttia, joista hän ei halua tinkiä: Israel tulee tunnustaa juutalaisena valtiona, ja Israelin turvallisuus on taattava siten, kuin sen turvallisuudesta vastaavat virkailijat ja järjestöt määrittelevät. Se edellyttää puskurivyöhykkeen perustamista Jordanin vastaiselle rajalle, valvonta pisteiden ja asemien perustamista Juudean ja Samarian vuoristoon, tarvittavan syvän alueen lohkaisemisesta 1949 aselepolinjan itäpuolelta rantakaistan ja Ben Gurionin lentokentän suojelemiseksi, sekä ilmatilan täyttä valvontaa. Käytännössä kapean rannikkokaistan valvontaa, jossa asuu 70 % kansasta ja jossa sijaitsee 80 % maan teollisuus- ja liike-elämästä, on mahdotonta suojella olalta ammuttavilta ohjuksilta. Yksi ohjus, vaikkei osuisi lähellekään matkustajakonetta, pysäyttäisi lentoliikenteen Ben Gurionilla. Koko ajatus ystävällis-mielisestä palestiinalaisvaltiosta Israelin rinnalla on toivoton ajatus. Tarvitaan kokonaan uusia rakentavia esityksiä ja suunnitelmia, jotka perustuvat tosiasiaan eikä toiveajatteluun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176589#.Ut-F9kDZCrc
6. Temppelivuoren päivärutiinista vastaa muslimisäätiö wagf kielsi pääministeri Harperin pääsyn vuorelle, koska osa hänen henkivartijoistaan on juutalaisia. Tämä on ennen kuulumaton loukkaus Kanadan pääministeriä ja Kanadaa kohtaan, ja osoittaa Israelin viranomaisten käsittämättömän lepsun tavan harjoittaa omistusoikeuttaan vuorella. Aiemmin Harperin seurueeseen kuuluvia nousi vuorelle, jossa PA:n arabit häiritsivät heitä huudoillaan ja pyrkien estämään heidän vierailunsa vuorella huudellen ilkeyksiä, joista he totesivat, että jos Kanadassa joku huutaa poliisille tällä tavoin, hänet pidätetään välittömästi.
Toisen version mukaan, josta kertoi Huffington Post, Harperin retkueen edustajat eivät päässeet yksimielisyyteen wagfin edustajien kanssa turvajärjestelyistä eikä siitä, haluaako Harper käydä Kalliomoskeijassa, mitä arabimuslimit eivät voineet hyväksyä. On järkyttävää seurata jatkuva kiistelyä siitä, kuka Temppelivuoren omistaa, vaikka Jordanian kanssa tehdyn rauhansopimuksen mukaan vuori kuuluu kokonaisuudessaan Israelin valtiolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176595#.Ut-L10DZCrc

Tuesday, January 21, 2014

TIISTAI 21.01.14


TIISTAI 21.01.14
1. TIISTAIPÄIVÄ alkoi puolipilvisenä, erikokoisten ja väristen pilvimuodostelmien ajelehtiessa taivaankannella. Ennusteen mukaan lämpöä on ulkona 10 astetta, joka pitänee paikkansa, vaikka ilma tuntuu varsin viileältä. Säätila pysynee suurin piirtein samanlaisena koko viikon ajan, lämpötiloissa voi tulla pientä notkahdusta alaspäin, mutta sateita ei luvata, vaikka niitä hartaasti toivotaan ja rukoillaan. Kinneretin pinta on pysytellyt samoissa lukemissa muutaman päivän ajan, mutta varaa olisi nousta 1.135 metriä maksimikorkeuteen. Lämpötilat: Jerusalem 10 -19; Tiberias 15 -24; Suolameri 18 -27; Eilat 16 -27 +C-astetta.
2. Kanadan pääministeri Joseph Harper jatkaa vielä Israelin vierailuaan, ja hänen vierailunsa johdosta Romanian presidentti Traian Basescun vierailua tuskin havaitaan Israelin mediassa. Basescu on pääosin presidentti Shimon Peresin kanssa kuunnellen hänen loppumattomia vaatimuksiaan rauhan solmimisesta Oslon sopimusten puitteissa, jotka kansa hautasi jo vuosia sitten. Peres moitti terrorismiin turvautuvia analyysinsa virheellisyydestä todeten, että 7 voitetun sodan jälkeen Israelin on aika kokeilla rauhan mahdollisuutta. Basescu heitti tähän kommenttinsa, että rauhalla on suurempi mahdollisuus Euroopassa, jossa Saksan ja Ranskan väille solmittu rauhansopimus on kestänyt jo 70 vuotta.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Romanian-President-urges-Israel-and-PA-to-seize-historic-opportunity-for-peace-338748
2. Kanadan pääministeri Harper käväisi eilen vierailulla Ramallahissa tavaten PA:n puheen-johtajan Mahmoud Abbasin, joka kiitteli Harperin luvattua 66 miljoonaa USD talouden kehittämistä varten mutta esittäen samalla PA:n vakiolauseen väittäen haluavansa rauhaa saadakseen oman valtionsa 1967 rajalinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Abbas toisti usein esittämänsä vaatimuksen, ettei siinä valtiossa saa olla yhtään Israelin kansalaista, ja että Jordanin laakso kuuluu oleellisesti palestiinalaisille, eikä se ole myytävänä tai vuokrattavana. Abbas moitiskeli Kanadaa Israelin suosimisesta yrittäen saada Harperin tuomitsemaan Israelin harjoittaman "palestiinalaisten alueiden miehityksen", mutta Harper väisti vaatimuksen joustavasti todeten, että Kanada noudattaa omaa politiikkaansa, ei minkään toisen maan harjoittamaa, esittäen kuitenkin toiveen rauhan solmimiseksi.
Palestiinan journalistien syndikaatti vaati Harperin vierailun boikotoimista esittäen syyksi tavan, millä hänen henkivartijansa estivät journalistien pääsyn Betlehemin syntymäkirkkoon Harperin vierailun aikana pahoinpidellen heitä. He sanoivat, että PA:n johto oli kutsunut heidät seuraamaan pääministeri Harperin vierailua, mitä henkivartijat häiritsivät. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Harper-announces-66-million-aid-program-for-Palestinian-Authority-338788
3. Pääministeri Harper sai eilen tuntuman tapaan, millä Israelin parlamentti, Knesset, toimii kuten myös demokratian sallimaan mielipiteen vapaaseen ilmaisemiseen vieraillessaan Knessetissä, jossa hän puhui kansanedustajille. Arabikansanedustaja Ahmet Tibi (Ual –Taal) häpäisi itsensä kuten edustamansa arabipuolueen ja sitä äänestäneet huudellen asiaan kuulumattomia välihuutoja puheiden aikana. Tibi on Egyptissä koulutettu gynegolgi, jolta voisi odottaa sivistyneen käyttäytymisen muotoilleen hänen tapaansa kohdella korkeaa vierasta, joka ei kainostele esittää ihailuaan ja ystävyyttään Israelia kohtaan. Harperin puhuessa joistakin, jotka haluavat boikotoida Israelia Tibi huusi: "Älä harhauta meitä, me haluamme boikotoida setlementtejä". Harperin muistuttaessa, että kaikkein häpeällisimmin jotkut syyttävät Israelia apartheidista, johon Tipi huusi: "Se on" kävellen lopulta ulos salista. Eipä olekaan ihme, jos jotkut kansanedustajat kehottavat arabeja muuttamaan PA:n alueille, mitä he kuitenkin ehdottomasti vastustavat, koska siellä ei ole sananvapautta eikä niitä useita etuisuuksia, joita Israelin kansalaisuus tarjoaa etenkin kansanedustajille. Lieneekö Tibin saama länsimaisen kulttuurin pintasilaus hävittänyt arabikulttuuriin kuuluvan vieraan-varaisuuden, jonka mukaan vieras on isännän suojeluksessa niin kauan, kuin hän on hänen teltassaan, sen ulkopuolella hänet voidaan vaikka tappaa.   
PÄÄMINISTERI Harper vakuutti kansanedustajille, että "läpi tulen ja veden Kanada tulee tukemaan Israelia" saaden raikuvat suosionosoitukset ja protokollan vastaiset taputukset, joihin Knessetin puhemies Yuli Edelstein yhtyi. Harper vakuutti Kanadan tukevan Israelia, koska "se on oikein, koska Kanadan perinteiden mukaista on tukea sitä, tukea sitä, mikä on periaatteellisesti oikeamielistä, riippumatta siitä, onko se poliittisesti edullista". "Kanadan ja Israelin välinen ystävyys perustuu historiaan, jota pitää hengissä yhteiset arvot, ja jota on tarkoituksellisesti vahvistettu kaupan ja hallituksen korkeimmalla tasolla voimallisesti vahvistetun sisäisen vakaumuksen ulkoisena ilmauksena. Jotkut noista yhteisistä arvoista ovat vapaus, demokratia ja lain kuuliaisuus, joihin Israel on kauan sitten ankkuroitunut".
Harper totesi, että myös palestiinalaisille kuuluvat nuo arvot, ja että on oikein, että heille suodaan oma valtio, joka elää rauhassa ja turvassa Israelin rinnalla. Pääministeri Netanyahu kiitteli Harperia ystävyydestä, joka tulee sydämen pohjasta, kuten myös rohkeudesta asettua fyysisesti pienen mutta elämää suuremman Israelin rinnalle. Hän viittasi maansa turvallisuus vaatimuksiin todeten, että ellei hän erehdy Toronton Yongekatu on pitempi kuin Israel, ja siksi ei ole varaa virhearviointiin. Oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoi olevansa eri mieltä Harperin kanssa viitaten puheessaan palestiinalaisvaltion välttämättömyyteen 1967 rajalinjoille vähäisin rajatarkastuksin Israelin pitäessä muutamat suuret setlementtiblokit lisäten, että Israelin tulee erottautua palestiinalaisista varmistaen Israelin turvallisuuden. Hän kehotti antamaan John Kerryn suunnitelmalle mahdollisuus osoittaa oikeutensa. Vasemmisto toistelee harkitun riskin ottamisesta suhteissa arabeihin unohtaen, että tämä riskinotto, joka muistuttaa uhkapeliä, tehdään Israelin kansan kustannuksella. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/WATCH-Canadas-Prime-Minister-Stephen-Harper-addresses-Knesset-338777
4. Syyrian tilannetta käsittelevä huomenna 22.01. alkava kansainvälinen Geneva II konferenssi oli vaarassa peruuntua Syyrian kapinallisten annettua uhkavaatimuksen, että joko Iran vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta ennen konferenssia tai Iranin osallistuminen peruutetaan. YK:n pääsihteeri Bank ki-Moon oli lähettänyt kutsun Iranille osallistua tilaisuuteen, jonka Iran hyväksyi välittömästi. USA esitti voimakkaan vastalauseen Iranin osallistumisesta, minkä johdosta pääsihteeri perui kutsunsa maanantaina, varsin tuntuvana kasvojen menetyksenä hätiköiden tekemänsä päätöksen johdosta.
Pääsihteerin kanslia selitti, että Iranin mukaantulo edellytti Iranin hyväksyvän Geneva I protokollan 30.kesäkuuta 2012. Iran puolestaan sanoi, että se uskoi konferenssin toimivan avoimesti ilman ennakkoehtoja, mutta että vaatimuksen hyväksyminen mitätöi sen. Presidentti Bashar Assad ilmoitti hallituksensa osallistuvan konferenssiin, mutta tuskin hän itse uskaltaa matkustaa sinne. Hän vihjaa mahdollisuuteen asettua ehdokkaaksi vaaleissa. Hän ilmoitti vastustavansa mahdollisuutta, että kapinallisten (terroristien) edustajia otettaisiin hänen hallitukseensa. Syyrian vaalit pidettäneen kesäkuussa 2014. http://www.jpost.com/Syria/US-successfully-pressures-UN-to-rescind-Iran-invite-to-Syria-peace-talks-338811
5. ASIANTUNTIJAT ennustavat, että suuri maanjäristys tulee väistämättä Israeliin, vain
ajankohta on epäselvä. He ovat kuitenkin aloittaneet historiallisesti arvokkaiden rakennusten ja muistomerkkien suojelutoimet. Yksi tällainen on Jerusalemin vanhassa kaupungissa Jaffaportin vieressä sijaitseva Davidin torni, jonka ottomaanit rakensivat hallitessaan maata. Tornin heikkous tunnetaan eikä vierailijoita päästetä sinne. Suurehkon maan tärähtelyn johdosta torni romahtaisi kokonaan.
Asiantuntijat käyttävät kaikkein uudenaikaisimpia seismisiä monitoreja, joilla tornin liikkumista ja selviytymismahdollisuutta pyritään ennakoimaan ja jos mahdollista, pyrkiä vahvistamaan sitä. Tämän ohella Jerusalemin vanhassa kaupungissa on lukuisia rakennuksia, jotka ovat samalla tavoin vaarassa. Temppelivuoren Al-Aksa moskeija on kärsinyt usein pienistäkin maanjäristyksistä, eikä se selviytyisi suurta maan tärähtelyä. Viranomaisten toimia on kuitenkin estänyt Jerusalemin aseman epämääräisyys ja poliittinen arka-luonteisuus, mikä koskee erityisesti vanhaa kaupunkia, jossa muslimit vahtivat epäluuloisina Israelin esittämiä suunnitelmia, vaikka ne vahvistaisivat heidän omaa turvallisuuttaan.
Kansallisen maanjäristyksiin valmistautumis-komitean puheenjohtaja Avi Shapira sanoo, että lähes kaikki historiallisesti arvokkaat kohteet on määritelty, mutta insinöörit eivät ole vielä käyneet kaikissa kohteissa. Israel sijaitsee Afrikan Arabian mannerlaattojen murtumalinjassa, joka alkaa Afrikan vuorilta jatkuen Kuolleenmeren kautta Jordanjokeen kääntyen Beit Sheanin paikkeilta kohti rannikkoa ja Haifan kaupunkia. 6-asteen maanjäristys tapahtui 1927 särkien pahoin Al-Aksa moskeijaa ja Pyhänhaudan kirkkoa ja surmaten satoja ihmisiä. Al-Aksa tuhoutui maanjäristyksessä pian valmistumisensa jälkeen ja on kärsinyt vaurioita sen jälkeen lukuisten maanjäristysten vuoksi. http://www.timesofisrael.com/with-quake-fears-looming-israel-races-to-protect-ancient-sites
6. Eilen Israeliin ammuttiin kolme rakettia, yksi niistä Eshkolin alueelle ja kaksi Grad-tyyppistä rakettia lähelle Eilatia. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa, mutta hälytysääni ajaa asukkaat suojatiloihin oli päivä tai yö, mikä on todellinen henkinen rasite etenkin lapsille. Salafi-ryhmittymä ilmoitti ampuneensa raketit Eilatin lähelle. Hamasin tiedetään pyrkivän estämään rakettien ampumisen Israeliin, mutta ei aina onnistuneesti. Sen sijaan se kehottaa Siinailla olevia liittolaisiaan ampumaan raketteja Israeliin. IDF uhkaa suurella operaatiolla Gazan kaistalle, ellei tulitus lopu.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176529#.Ut4410DZCrc
7. Israelilaiset ihmettelivät, miksi PA:n arabit porasivat pitkiä uria Temppelivuoden kivilaattoihin. Nyt asia selvisi, he asensivat vuorelle kymmeniä roskankeräysastioita, mikä askarruttaa vuoren koskemattomuutta tarkkaavia asiantuntijoita, mihin wagf tähtää? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176509#.Ut46a0DZCrc


Monday, January 20, 2014

MAANANTAI 20.01.14


MAANANTAI 20.01.14
1. SÄÄ on tänään maanantaina puolipilvinen ja jatkunee samankaltaisena viikon aikana, lämpötilat voivat hieman nousta parin päivän ajaksi, mutta putoavat sitten uudelleen. Näin ennusteiden mukaan, jotka voivat tällä kapealla maakaistalla Välimeren itäkyljessä hetkessä muuttua merituulten puhaltaessa nopeasti koko länteen viettävän maan yli. Lämpötilat: Jerusalem 10 -19; Tiberias 11 -21; Suolameri 16 -22; Eilat 13 -25 +C-astetta. Taivas pysytellee puolipilvisenä ennusteen mukaan koko viikon ajan, mutta sateita ei luvata. Kinneretin pinta on JP:n mukaan 1.135 m ylimmän varoituslinjan alapuolella.
2. Kanadan pääministeri Joseph Harper sai kuninkaille ja valtion päämiehille tarkoitetun vastaanoton kunniakaarteineen, torvisoittoineen ja runsaan vastaanotto-joukon toivottaessa hänet tervetulleeksi saapuessaan 4-päiväiselle vierailulle Israeliin, ensimmäistä kertaa Kanadan pääministerinä, jota tointa hän on hoitanut vuodesta 2006 lähtien. Israel halusi tällä osoittaa sydämen pohjasta nousevan kiitollisuutensa ja kunnianosoituksensa harvinaiselle ystävämaan hartaalle Israelin ystävälle ja kristitylle, josta media muistaa muistuttaa, onhan Harper siitä harvinainen länsimaan johtaja, ettei hän häpeä ei kainostele tunnustaa elävää uskoaan Israelin Jumalaan.
Harper sanoi puhuessaan JNF:n lounaalla kuukausi sitten ilmoittaessaan Israelin matkastaan, että Israel on "demokratian ja vapauden valopiste muuten pimeässä maankolkassa" lisäten, että Kanada tulee aina olemaan Israelin ystävä. Ron Csillagin laatimassa artikkelissa, jonka Times of Israel julkaisi, että Harper on ollut pääministeriksi valitsemisestaan lähtien uskollinen Israelin ystävä välittämättä sen aiheuttamista negatiivisista reaktioista. Kanada oli ensimmäinen länsimaa, joka katkaisi avustuksensa PA:lle Hamasin kaapattua vallan Gazassa, ja samoin erosi ensimmäisenä länsimaana YK:n tukemasta rasismin vastaisesta Durban II konferenssista sanoen sen valinneen Israelin syntipukiksi ilman näyttöjä. Kanada on avoimesti ja rehdisti tukenut Israelia sen käymissä sodissa vuodesta 2006 lähtien. Harper nimitti tuomari Vivian Bercovicin Torontosta suurlähettilääksi Israeliin. Hänet tunnetaan vankkumattomana Israelin tukijana. Csillag mainitsee, että Harperin suorittama Kanadan diplomaattinen käännös oli lajissaan dramaattisin maan sodanjälkeisessä historiassa, minkä johdosta journalisti Marc MaDonald katsoo 2011 kirjassaan Harperin aloittaneen Kanadan kristillisen nationalismin nousun.
Pääministeri Harperin Israelille ystävällinen politiikka ei ole jättänyt kylmäksi Kanadan 375 000 juutalaista asukasta, jotka perinteisesti USA:n tapaan ovat äänestäneet demokraatteja ja liberalisteja, ovat nyt alkaneet varovaisesti tukea Harperin viitoittamaa tietä. Vuoden 2011 vaaleissa 53 % juutalaisista äänesti Harpetin Tory-puoluetta. Artikkelissa todetaan, että Harper on myöskin saanut kokea vastustusta Israelin ystävyydestään. Se menetti haluamansa paikan YK:n turvallisuusneuvostoon vuoden 2010 äänestyksessä, minkä tarkkailijat uskovat johtuneen Kanadan Israelia suosivasta politiikasta. Poliittisesti Harper ei hyötynyt paljoa juutalaisten äänestyksestä, vain kymmenessä Kanadan 308 vaalipiirissä, joskin se tuntui eniten Torontossa konservatiivien voitaessa paikkoja liberalisteilta. Kanadan muslimiväestö on suuruudeltaan kolminkertainen juutalaisväestöön verraten, ja sieltä Harperin puolue sai vain 12 %:n kannatuksen viime vaaleissa.
HARPERIN hyvin tuntevat eivät kuitenkaan usko, että kysymys on pelkästään hetkellisestä messiaanisesta tunteilusta Israelin hyväksi, vaan aidosta ihailusta maahan, joka on perustamisestaan lähtien taistellut menestyksellä ylivoimaisia vihollisia vastaan vihamielisessä ympäristössä kehittäen kukoistavan ja taloudellisesti menestyksellisen maan luopumatta perinteisistä uskonnollisista ja inhimillisistä arvoistaan. Harper on ensimmäinen evankelinen pääministeri Kanadassa 50:en vuoteen. Toronton rabbi Philip Scheim. joka kuuluu Harperin suureen seurueeseen, sanoo, että Harper luultavasti katsoo Israelin edustavan maailman juutalaisille aiheuttaman vääryyden tuomion ja virheiden korjaamisen ilmentymää, etenkin suhteessa holokaustiin. Harperin katsotaan perineen juutalaisen kansan ihailunsa isältään, joka kasvatti kolme poikaansa raamatullisessa hengessä, jossa juutalaisset katsotaan Jumalan valituksi kansaksi. McDonaldsin kirjan mukaan Joseph Harper sai runsaasti vaikutteita kristillisiltä kirjailijoilta kuten C S Lewis ja Malcolm Muggeridge. Hän liittyi kristilliseen ja lähetysallianssiin, joka painottaa Raamatun arvovaltaa ja Jeesuksen fyysisen parantumisen voimaa ilman voimakasta sionistista elementtiä. Kirjoittaja varoittaa Harperin liiallisesta uskonnollisuudesta, toiset ovat toista mieltä, he katsovat hänen toimiensa ja päätöstensä perustuvan syvään henkilökohtaiseen arvomaailmaan, joka perustuu uskolliseen Raamatun opetusten noudattamiseen.   http://www.timesofisrael.com/netanyahu-welcomes-head-of-non-hypocritical-canada
3. P5+1 maiden ja Iranin kesken neuvoteltu Geneven sopimus tulee voimaan tänään. Se velvoittaa Iranin keskeyttämään uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, josta on vain tekninen hyppäys 90 %:n tasoon, jota käytetään ydinpommin rakentamiseen. Iran neutralisoi aiemmin 20 %:n tasoon rikastamansa uraanin ydinvoimalan polttoaineeksi. Iran sallii IAEA:n tarkastajien pääsyn ydinlaitoksiinsa. Tarkastajat ovat jo Teheranissa odottamassa hallitukselta avaimia laitoksiin, joihin heillä on pääsy. Sopimus on voimassa kuusi kuukautta, jonka aikana P5+1 maat poistavat joitain sanktioita, mutta käytännössä monien maiden edustajat ovat jo matkustaneet Teheraniin tehdäkseen edullisia sopimuksia Iranin markkinoiden vapautuessa. Monet katsovat sanktioiden jo romahtaneen, eikä niitä ole helppoa kuroa uudelleen umpeen. Lopullinen sopimus Iranin ja P5+1 maiden välillä laaditaan kuuden kuukauden aikana. IAEA:n tarkastajilla on lupa käydä Fordon maanalaisessa laitoksessa, jossa uraania rikastettiin 20 %:n tasoon, sekä Natanzissa, jossa uraania rikastettiin 5 %:n tasoon. Iranin presidentti Hassan Rouhani uskoo sopimukseen, mutta hänen tulee päätöksissään huomioida ylimmän kaitsijan Ali Khamenein sanaan, joissa hän joutunee huomioimaan kovan linjan kriittisen suhtautumisen sopimukseen. Epäluulo lännen tarkoituksiin elää syvällä. http://www.timesofisrael.com/six-month-iran-nuclear-deal-begins/
4. USA:n presidentti Barack Obaman marraskuussa antama haastattelu New York Timesin toimittajalle David Remnickille julkistettiin sunnuntaina. Siinä Obama uskoo voivansa potkia peltipurkin puoliväliin ylämäkeä ainakin Irania ja Syyriaa koskevalta osaltaan ja ehkä tasapainottaa tilanteen siten, ettei se vyöry takaisin niskaan. Palestiinalaisten ja Israelin välisistä neuvotteluista hän ei sen sijaan odota juuri mitään. Hän sanoi epäilevänsä Kerryn johtaman aloitteen päättyvän umpikujaan, joskin uskoo senkin päättyvän puoliväliin ylämäkeä. Tämä ei näytä kovin vakavalta tuelta Kerryn ponnisteluille ja optimistille vakuutuksille. Obama esitti kysymyksen, mitä sitten? Hän totesi kongressin syvän antaumuksen Israelin turvallisuuden takaamiseksi, ja sanoi vedollaan estävänsä kongressin esittämät uudet sanktiot Irania vastaan. Hän puolusti päätöstään keskeyttää valmistelut Syyriaa vastaan Assadin hallituksen väitetyn kemiallisin asein tehdyn hyökkäyksen vuoksi, jossa kuoli 1 800 ihmistä, mutta joka tutkimusten mukaan ei ollut Assadin armeijan suorittama. Hän myös puolusti päätöstään pidättää USA:n tukea kapinallisille, koska sen pelättiin joutuvan Al-Qaidan joukoille. Obama sanoi, että Iranin tilanteen selvittäminen ja Syyrian taistelujen lopettaminen ovat keskeiset tavoitteet Lähi-Idässä, pudottaen Israelin ja PA/PLO:n välisen sopimuksen tärkeyden. Hän puolusti myös päätöksiään käyttää miehittämättömiä lentokoneita Afganistanissa ja Jemenissä amerikkalaisten siviilien ja sotilaitten suojelemiseksi. http://www.timesofisrael.com/obama-less-than-50-chance-of-israeli-palestinian-peace/
5. Kaasupullo räjähti 4-kerroksisessa asuntotalossa Jerusalemin Gilon lähiössä sunnuntaina. Räjähdys romahdutti osan 3. kerroksesta surmaten asunnossa asuneen pariskunnan ja heidän pienen lapsensa sekä haavoittaen 11 muuta. Teknikko oli käynyt tarkastamassa pullon edellisenä päivänä, minkä johdosta poliisi halusi tarkistaa, mistä räjähdys johtui. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176493#.UtzeCUDZCrc
- Neljä päivää sen jälkeen, kun Ashkeloniin ammuttiin Gazasta kuusi rakettia, joista Iron Dome eliminoi viisi yhden harhautuessa kohteestaan, Ashdodin asukkaat ovat vaatineet, että myös heidän kaupunkinsa täytyy saada suojaus raketteja vastaan. IDF:n eliminoitua Islamic Jihadin terroristin Gazassa sunnuntaina, Ashdodin kaupunki peruutti koulutyöskentelyn vastaiskujen pelossa. IDF siirsi Iron Dome patteriston Haifan suojaksi Hizbullahin potentiaalisen hyökkäyksen johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176498#.Utze6UDZCrc, http://www.timesofisrael.com/4000-kids-miss-school-in-ashdod-over-rocket-fears
/- Alla oleva linkki johtaa videoon, jossa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esiintyy kolmen terroristin kanssa kutsuen heitä sankareiksi. He ovat tunnettuja terroristeja Jamal Abu Muhsin, Naim al-Shawamreh ja Awad Kmeil. Videon käänsi PMW, esittäen samalla kunkin "sankarin" maineteot, joita Abbas ylisti 4 kertaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176497#.Utzgv0DZCrc
- Videoesitys poliisin yrityksistä saada laki ja järjestys voimaan PA:n valvomissa kylissä näyttää Israelin poliisin joutumisesta PA:n arabien asettamaan väijytykseen Anatan arabikylässä Jerusalemista pohjoiseen. Kylän miehet odottivat poliisiautoja varustettuina polttopulloin, kivin ja maalipurkein saadakseen auton ohjauskyvyttömäksi ja hyökätäkseen sitten autossa istuvien poliisien kimppuun. Artikkelissa todetaan, ettei virallinen intifada ole alkanut, mutta se kytee jo valmiina roihahtaakseen ilmiliekkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176495#.UtziD0DZCrc
- Hamas on heikentynyt oleellisesti menetettyään Egyptin antaman tuen ja suhteiden monimutkaistuessa Syyrian ja Iranin kanssa, jotka painivat omissa ongelmissaan. Hamas elää nyt säästöliekillä, mutta turvautuu ajoittain rakettien ampumiseen Israeliin, tai sallii Islamic Jihadin hoitaa likaisen työn. Hamasilla ei juuri ole varaa kiihottaa suhteitaan Israeliin, sillä jos Israelin kärsivällisyyttä koetelleen liikaa, seurauksena voi olla Gazan kaistan miehitys ja Hamasin vallan tuhoaminen lopullisesti. http://www.timesofisrael.com/in-gaza-a-slow-burning-escalation-comes-courtesy-of-a-weakened-hamas/
Sunday, January 19, 2014

SUNNUNTAI 19.01.14


SUNNUNTAI 19.01.14
1. SUNNUNTAIAAMUNA lämpömittari näytti lähes kymmentä lämpöastetta, mutta ilma tuntuu viileältä puoli seitsemän aikaan. Taivas on ohuen pilvipeitteen verhoama, osittain pitkien siveltimenvetojen tapaisten pilvien värjäytyessä nousevan auringon värjääminä punaisiksi, kuten harsopilvet lähellä taivaanrantaa. Ennusteen mukaan taivas pysyy puolipilvisenä koko päivän, mutta sateita ei luvata. Huomenna maanantaina säätilan ennustetaan pysyvän lähes tämän päiväisissä lukemissa, ehkä asteen tai parin nousua ainakin Jerusalemissa. Pilviverhon ennustetaan myös väistyvän taivaalta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 10 -15; Tiberias 11 – 21; Suolameri 15 -25, Eilat 13 -15 +C-astetta.
2. Israelissa valmistaudutaan loppuvuodesta pidettäviin presidentin vaaleihin Peresin lopultakin 27.07. 14 siirtyessä vanhuuden lepoon, vaikka hän uhkaa jatkaa poliittista toimintaansa jos mahdollista entistäkin pontevammin edistääkseen Oslon sopimusten toteutumista. Ehdokkaaksi on asettautunut Nobel palkittu professori Daniel Shechtman, joka haluaa Israelin seuraavan presidentin olevan politiikan ulkopuolelta. - Viikon korruptiojuttu koskee tunnettua Ashdodin ja New Yorkin rabbin Yehoshuah Pinton ja poliisin  Lahav 443 kansallisen rikososaston johtajan Menashe Arbivin välillä epäiltyä lahjustapausta, joskin tutkimukset ovat vielä pahasti hajallaan. Arbiv kuitenkin otti lomaa tutkimusten ajaksi. FBI tutkii Pinton yhteyksiä USA:n kongressin edustajan kanssa Amerikassa. – Israelin lääkintäjärjestö IMA protestoi henkilökuntaa vastaan tehtyjä hyökkäyksiä hidastamalla työtahtiaan. – USA:n ortodoksirabbit RCA pääsi sopimukseen Israelin päärabbinaatin kanssa, joka kieltäytyi tunnustamasta ortodoksirabbeja USA:ssa ja myös Euroopassa, mikä aiheutti suurta hämminkiä kentällä ja vaatimuksia päärabbinaatin romuttamisesta. – Talousministeri uhkasi TV-10 haastattelussa lauantaina erota hallituksesta, elleivät keskustelut PA: n kanssa ala tuottaa positiivisia näyttöjä, todeten, ettei hän halua istua hallituksessa tyhjän panttina, koska hän suostui ministeriksi edistääkseen rauhan-keskusteluja. Hän kutsui Juutalainen Koti puheenjohtajaa ministeri Bennettiä "serkuksi", jota nimitystä käytetään arabeista, alentaen aiempaa nimitystään "veli". Labour kehottaa Lapidia ja Livniä eroamaan hallituksesta, jotta voidaan muodostaa vasemmisto keskusta hallitus. Lapid solvaisi Yaalonia pahoin kutsumalla hänen kaltaisiaan "pelkureiksi, jotka antavat kovia ja epäsovinnaisia lausuntoja". Nimitys sopii huonosti puolustusministeri Moshe Yaaloniin. – Syyrian kapinalliset taistelevat keskenään antaen rintamalla tilaa Assadin joukkojen etenemiselle. Syyrian kansallinen neuvosto SNC sanoo osallistuvansa Geneven neuvotteluihin 22. tammikuuta, kuten myös Assadin hallitus. – Egyptin vaaleissa maan uusi perustuslaki hyväksyttiin murskaavasti 98.1 %:n äänin, mutta äänestysvilkkaus oli vain 38.6 %.
3. USA:n ulkoministeri John Kerry lupaa esitellä amerikkalaisen tiiminsä laatiman kehyssuunnitelman Akabassa Jordaniassa tammikuun lopulla. Hän tekee silloin parin päivän matkan alueelle, kuten Lontoossa toimiva arabiankielinen Al-Hayat uutistoimisto raportoi. PA:n uutistoimistolle antamien tietojen mukaan Kerryn suunnitelma on luuranko, jonka ympärille kumpikin osapuoli kehittää omia lihaksiaan ja suoniaan siten, että lopullinen sopimusmalli on valmis allekirjoitettavaksi ennen Kerryn antamaa määräpäivää huhtikuussa. Erään huhun mukaan presidentti Obama suunnittelee vierailua samoihin aikoihin, lieneekö tähtäimessä korkean tason allekirjoitustilaisuus, jossa hän näyttelisi pääosaa.
RAPORTIN mukaan Akaban tilaisuuden isäntänä toimii kuningas Abdullah II. Kerry haluaa, että Jordania osallistuu lopullisen sopimuksen laadintaan, koska Jordanian intressit liittyvät kiinteästi siihen, mitä Jordanian länsirajan takana tapahtuu. Jordaniaa kiinnostaa tulevat rajat Israelin ja palestiinalaisvaltion välillä, Jordanin laakson kohtalo, lentokenttä sekä palestiinalaispakolaiset, joita asuu runsaasti myös Jordaniassa. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan Kerryn suunnitelma on tarkoituksellisen avoin, ilman yksityiskohtia. Siinä ei mainita 1967 linjoista rajoina, juutalaisyhteisöjä eikä pakolaisongelman ratkaisua. Israelin valvontaan tulisivat kuulumaan raja- ja ilmavalvonta, sekä luonnonvarojen hallinta.
Likudin jäsen apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi IDF:n radion mukaan, että Kerryn tarkoituksena on järjestää kaksipäiväisen Jordanian matkansa aikana neuvottelutilaisuus, johon osallistuvat pääministeri Netanyahu ja PA:n puheenjohtaja Abbas Jordanian kuninkaan Abdullah II:n toimiessa isäntänä. Danon lisäsi, että jos Netanyahu suostuu 1949 aselepolinjoihin tulevina itärajoina, Likudin oikeistosiipi nousee kapinaan. Netanyahu teki salaisen yllätysvierailun Ammaniin torstaina keskustellen Abdullah II:n kanssa rauhan prosessin nykytilanteesta ja Kerryn roolista siinä, mutta keskusteluista ei annettu raporttia. Jordanian pääministeri Abdullah Nasr sanoi rauhankeskustelujen suoraan vaikuttavan Israelin ja Jordanian, kuten koko alueen maitten ja Israelin välisiin suhteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176437#.Uttsg0DZCrc
4. IDF:N julkistaman rapotin mukaan terrorihyökkäykset juutalaisia vastaan lähes kaksinkertaistuivat vuoden 2013 aikana verrattuna edellisvuoteen. Raportoituja hyökkäyksiä tehtiin Juudean ja Samarian alueelta viime vuonna 62, edellisvuonna 35. Raportissa painotetaan, etteivät hyökkäysten määrät ole lähelläkään intifadan aikaisia lukuja, jolloin hyökkäyksiä tehtiin vuodessa useita satoja. Juudeassa ja Samariassa toimiva IDF:n korkea upseeri vahvistaa raportin oikeellisuuden. Hän toteaa, että intifadan aikana PA:n arabit nousivat kansana Israelia vastaan suorittaen useita näyttäviä terrorihyökkäyksiä.
Raportin analyysin mukaan hyökkäykset vuoden 2013 aikana olivat enimmäkseen yksittäisten ihmisten tai solujen suorittamia ilman laajempaa suunnitelmaa. Useiden hyökkäysten motiivina katsotaan olleen henkilökohtainen kriisi. Raportissa mainitaan, että monet hyökkäykset alkoivat väkivallattomina rikoksina, mutta kehittyivät toiminnan aikana murhiksi vain siksi, että kohteena oli juutalainen. PA:n johtoa syytetään juutalaisvastaisen kiihotuksen harjoittamisesta kansan opettamiseksi vaistonvaraiseen juutalaisen ja israelilaisen halventamiseen ja demonisoimiseen, minkä johdosta heidän murhaamisensa tehdään heille moraalisesti helpoksi, ilman omantunnon tuskia.  
Raportissa mainitaan PA:n alueilla sijaitsevat 19 pakolaisleirin nimellä tunnetut asuinalueet, jotka ovat muotoutumassa yhä selvemmin omiksi yksiköikseen, joissa on oma valvontansa ja jotka ovat hyvin aseistautuneet. PA:n turvallisuusjoukot eivät uskalla mennä niiden sisälle, ja IDF:n joukot ovat kohdanneet kovaa aseellista vastarintaa pyrkiessään suorittamaan epäiltyjen terroristien ja rikollisten pidätyksiä. IDF suorittaa ratsiansa niihin yleensä aikaan, jolloin miehet ovat kotonaan, useimmiten yöllä.
Raportin mukaan on havaittavissa yhteys israelilaisten vastaisten hyökkäysten ja rauhan-keskustelujen välillä, mutta hyökkäyksiä suoritetaan enemmän alueilla, joissa koulutustaso on alhainen ja työttömyys korkea.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176450#.Utt1M0DZCrc
5. PA:n johto hylkää Kerryn tiimin laatiman kehyssuunnitelman, jonka puitteissa Israelin ja PA/PLO:n tulisi neuvotella allekirjoitusvalmis sopimus huhtikuun alkuun mennessä. TV-2:n raportin mukaan perjantaina PA/PLO valmistelee jäsenyyden hakemista YK:n alaisissa kaikissa mahdollisissa järjestöissä voidakseen sen kautta saada Israel pakotetuksi hyväksymään PA/PLO:n asettamat ehdot ilman omia myönnytyksiä, sekä esittääkseen Israelin vastaisia syytöksiä sotarikoksista ja ihmisoikeusrikoksista Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC). Neuvottelujen aikana se on kiellettyä.
Raportin mukaan PA/PLO hylkää Kerryn suunnitelman, ellei siinä tarkoin huomioida niiden asettamia vaatimuksia rajoista 1967 linjoin, paluuoikeutta pakolaisille, PA:n täyttä rajojen, ilmatilan ja luonnonvarojen valvontaa, sekä Jerusalemin kaikkien 1949 aseleposopimuksen itäpuolella olevien alueiden liittämistä fiktiiviseen palestiinalaisvaltioon.  Jordanin laakso kuuluu niihin alueisiin, joiden valvonnasta PA/PLO ei halua edes neuvotella. Tämä raportti tukee Israelissa yleistä näkemystä, että Abbas jatkaa neuvotteluja vain saadakseen USA:n lupaamat 4.2 miljardia USD, sekä rauhoittaakseen EU-valtioita. Kuin ennakkovaroituksena EU-maiden kovenevasta kannasta on Englannin päätös aloittaa tutkimukset UNRWA:n toiminnan jatkamisen mielekkyydestä. http://www.timesofisrael.com/palestinians-to-reject-kerry-peace-plan-launch-diplomatic-war-on-israel
6. PUOLUSTUSMINISTERI Mosshe Yaalon jatkoi USA:n ja Euroopan maiden johtajien virheellistä tapaa käydä neuvotteluja Lähi-Idässä, mikä johtuu siitä, etteivät he ymmärrä alueen maiden tilannetta. Hän totesi, että samalla kun IDF täysin tunnustaa teknisten ja sähköisten laitteiden merkityksen ja hyödyntää niitä toimissaan, mitkään sensorit, miehittämättömät koneet ja sähköistetyt turva-aidat, joita Kerry tarjoaa Jordanian rajalle, eivät koskaan poista sotilaan saappaiden välttämättömyyttä maan turvallisuuden takaamiseksi. Yaalon puhui Jewish Statesmanship keskuksen tilaisuudessa Jerusalemissa, josta raportoi Maariv-lehti sunnuntaina. Hän painotti Jordanin laakson tärkeyttä Israelin puolustukselle, mistä ei voida tehdä kompromisseja. http://www.timesofisrael.com/yaalon-washington-doesnt-understand-middle-east/
7. Ministeri Silvan Shalom vieraili ensimmäistä kertoo Dubaissa UAE:ssa, sen jälkeen, kun Israelia syytettiin Hizbullahin aseiden hankkijan Mahmoud al-Mabhouhin murhasta Dubain hotellissa v.2010. UAE ja Israel olivat epävirallisessa kontaktissa ennen sitä, mutta sen jälkeen se rikkoi kaikki suhteensa juutalaisvaltioon. Silvan Shalom osallistui kansainväliseen uudistuvan energiayhtiön konferenssiin Dubaissa lauantaina. Siihen osallistui 150 maata ja 120 NGO-järjestöä. UAE:n viranomaiset pyrkivät kiireesti selvittämään Shalomin vierailun jälkeen, ettei se tarkoita diplomaattisuhteiden solmimista Israelin kanssa. Myös muut arabimaat, niiden mukana Kuwait, protestoivat Israelin valtuuskunnan osallistumista. http://www.timesofisrael.com/israeli-delegation-at-abu-dhabi-meet-puts-uae-on-defensive