Sunday, December 14, 2014

SUNNUNTAI 14.12.14


SUNNUNTAI 14.12.14
1. SATEET jatkuvat Israelissa, nyt myös Suolamerelle luvataan sateita, vaikka siellä normaalisti sataa vain kerran vuodessa. Kuolleenmeren alue jos mikä tarvitsee lisää vettä, sillä tuo maailmanharvinaisuus uhkaa kuivua kokonaan, eikä Jordanian aloittaman kanavan kaivaminen Punaiseltamereltä edisty kovin ripeää tahtia Israelin epäröinnin takia asian-tuntijoitten varoitettua, että se tulisi aiheuttamaan ekologisia ja biologisia muutoksia alueella, jotka muuttaisivat sen erityisluonteen. Mutta yleisesti ottaen sateet ovat näillä leveys- ja pituusasteilla siunaus, mistä on syytä kiittää Luojaa, joka niitäkin hallitsee. Ennusteiden mukaan sateet jatkuvat tänään ja huomenna lämpötilan pysytellessä alhaisina, mutta tiistaina taivaankannen ennustetaan selkeytyvän ja sateitten väistyvän toistaiseksi. Säätilat tänään: Jerusalem 8 -15; Tiberias 14 -20; Suolameri 13 -25; Eilat 13 -25 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus nousee senttimetrin päivävauhtia, mikä todetaan tyydytyksellä.
2. VAALIUUTISIA
TZIPI LIVNI sai laulettua Labourpuolueen puheenjohtajan Isaac Herzogin suohon, jossa hän ruusunpunaisissa unelmissaan näkee itsensä pääministerinä vuorotellen maan johtajuutta Livnin kanssa kahden vuoden välein. Livnin Hatnua puolue oli vaarassa kuolla kokonaan vieden mukanaan puheenjohtajansa ja jäsenet Amir Peretzin ja Amnan Miznan, mutta sulautettuaan puolueensa Labouriin kaikki kolme kuvittelevat voivansa säästyä poliittiselta tuholta. Tämä liike ei ole kaikkien vasemmistolaisesti ajattelevien mieleen, sillä ”kameleontiksi ja Herzogin uudeksi tyttöystäväksi” mainittu Livni voi aiheuttaa vaikeita ongelmia puolueelle vieden samalla ehdokaspaikan monelta aidolta vasemmistolaiselta. Gallupit lupaavat kovin ristiriitaista menestystä toisten luvatessa 24 edustajaa Knessetiin, toisten korkeintaan puolet siitä jättäen Labourin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
KNESSETIN puhemies Yuli Edelstein syytti puheessaan Livniä poliittisesta korruptiosta, joka muutaman vuoden kuluessa on vaihtanut puoluettaan neljä kertaa. Livniä voidaan yhtä hyvin syyttää henkilökohtaisesta opportunismista, joka on valmis myymään sielunsa tilanteen mukaan eniten tarjoavalle. Livni aloitti poliittisen uransa Likudissa, josta hän Ariel Sharonin mukana liittyi Kadimaan. Kadiman jouduttua vaikeuksiin, Livni perusti oman Hatnua puolueen vieden mukaan osan sen kansanedustajista. Netanyahu nosti Livniin uuteen kukoistukseen annettuaan hänelle oikeusministerin paikan ja johtoaseman rauhan-neuvotteluissa PA/PLO:n kanssa. Edelstein syytti Livnia hyppimisestä puolueesta toiseen ja jo neljänteen muutamassa vuodessa muistuttaen häntä raivokkaasta sukkuladiplomatiasta vieden mukanaan puolueensa rahoituksen tiellään seuraavaan asemaan. Hän myös vakuutti, ettei Netanyahun hallitus kaatunut Likudin vuoksi. Hän sanoi, että Netanyahun tulee nyt koota hajonneelta kentältä tarvittava tukijamäärä muodostaakseen vahvan poliittisen hallituskoaliittion seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
LIVNI puolestaan ylitti kaikki poliittiset sopivuussäännöt esiintyessään satiirisessa ”Matzav HaUma” ohjelmassa lauantai-iltana hyökäten rajusti Netanyahua vastaan. Hän viittasi puheessaan äskeiseen liittoonsa Herzogin kanssa todeten: Minä ja Herzog sovimme yhdessä Netanyahun muodostaman jätteen kärräämiseksi pois, ja etteivät he mene vaaleihin nollaveron vastustamisen vaan toisen nollan vuoksi, joka ei ole Lapidin esittämä nollavero, vaan pääministeri. Livni toimii loukatun naisen tavoin, jonka raivolla ei ole rajoja.
BEIT YEHUDA puolueen kansanedustajat lähettivät kirjeen Tekuna-puolueen kolmelle kansanedustajalle, että he suostuisivat Bennettin ehdottamaan kompromissiratkaisuun mennä seuraaviin vaaleihin ilman ehdokasvaalia, että sionistinen puolue säästyisi hajoamiselta. ”Uskonnollinen sionismi on itse kriittisen ratkaisuvaiheen kynnyksellä”, he kirjoittavat. ”Tulevat vaalit voivat tuoda Juutalaiselle Kodille ennen kokematonta vaikutusvaltaa. Tämä ei ole poliittinen lausunto, vaan tosiasia, joka voi määritellä maamme tulevat rajalinjat ja sen, mitä me tarkoitamme termillä ”Juutalainen Koti”, ja tuhoten kalottipäähineen (yarmulkes) kantamisen lasikaton”. He muistuttavat kirjeessään vuosikaudet kestäneestä yhteistoiminnasta pitäen sisäiset erimielisyydet poissa julkisuudesta ja toisilta puolueilta. He muistuttavat, että hajoaminen juuri ennen vaaleja haavoittaa molempia, sekä Beit Yehudaa että Tekumaa.
62 % israelilaisista katsoo edelleen, että Netanyahu on sopivin ehdokas pääministeriksi myös seuraavassa hallituksessa, ilmenee TV-10 lauantaina julkaisemassa gallupissa. Herzogia kannatti 16 %, seuraavat ehdokkaat Liberman ja Kahlon olivat kaukana 3 %:n kannatuksella. Sekä Lieberman että Kahlon sotkivat kannatuslukujaan ilmoittamalla julkisesti kannattavansa kahden valtion periaatetta. Liberman sotki asemaansa vielä lisää ilmoittaen olevansa tarvittaessa halukas liittymään Herzogin johtamaan hallitukseen, mikä kasvattaa epäluuloja hänen lojaalisuudestaan oikeiston ja keskustan muodostamaan hallitukseen. Netanyahu sanoo, että ääni Liebermanille on ääni vasemmistolle, mitä Liberman pitää hupijuttuna.
Liikenneministeri Yitzhak Katz hämmästeli Livnin raivokasta hyökkäystä pääministeriä vastaan kysellen: ”Ovatko ihmiset joutuneet huumeitten orjiksi” lisäten, että Livni on menettänyt henkisen tasapainonsa Abbasin kanssa käytyjen keskustelujen katkettua. Hän myös hämmästeli Herzogin ja Livnin fantastisia päiväunia johtavasta asemasta uutta hallitusta kaavailtaessa. ”Livni oli takertunut neuvotteluihin PA:n kanssa, eikä osaa irrottautua niistä”, Katz hämmästelee. Yesh Atid puolueen perustaja/johtaja Yair Lapid vakuuttelee edelleen Atid-puolueensa keskeistä asemaa oikeiston ja vasemmiston välillä vihjaten, ettei vaaliliitto Kahlonin Kulanu-puolueen kanssa ole mahdoton. Hän suree laatimansa 2015 budjettiesityksen kohtaloa, jota hän pitää tärkeimpänä saavutuksenaan.  http://www.timesofisrael.com/liberman-jabs-at-hysterical-likud-jewish-home/, http://www.timesofisrael.com/with-elections-in-full-swing-israels-center-divides/, http://www.timesofisrael.com/after-30-years-yishai-looks-set-to-divorce-from-shas/, http://www.timesofisrael.com/lapid-reportedly-pressing-for-merger-with-kahlon/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188621#.VI1NyENsO-o, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188620#.VI1N60NsO-o, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4603053,00.html
3. PA:n pääneuvottelija tunnettu Saeb Erekat sanoo, että PA/PLO esittelee arabivaltionsa perustamisesityksen YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina. Esityksen mukaan YK:n tulee asettaa kolmen vuoden aikataulu, jonka aikana Israel vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta, eli marraskuun loppuun 2016. Uuden juutalaisten maalle perustettavan arabi-valtion rajat perustuisivat 1949 aselepolinjoihin vähäisin tarkistuksin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat. Esityksessä ei puututa millään tavoin Israelin vaatimiin turvallisuus-takuihin, eikä Jordanin laakson erityisasemaan. Esitys mitätöi samalla vuoden 1993 Oslon ja sen jälkeen solmitut Israelin ja PA/PLO:n väliset sopimukset.
Abbas on useaan kertaan uhannut lopettaa turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa, josta ovat hyötyneet molemmat osapuolet, ja joka on ollut Abbasin henkivakuutus. Romutetaanko sopimus nyt lopullisesti, vai miten uudessa tilanteessa menetellään, on avoin kysymys.
JORDANIA, joka on YK:n turvallisuusneuvoston siirtyvä jäsen, jakoi esitysluonnoksen YK:n jäsenmaille viime kuun aikana, mutta ei tiedetä, minkä version PA/PLO aikoo esitellä YK:lle. Englanti, Ranska ja Saksa laativat omaa Lähi-Idän suunnitelmaa, jossa puututaan myös Israelin ja PA/PLO:n välisiin ongelmiin. Ei tiedetä, onko sitä sopeutettu PA/PLO:n suunnitelman kanssa, kuten aiemmin uutisoitiin.
Netanyahu tapaa USA:n ulkoministeri John Kerryn Roomassa maanantaina, ja PA:n tiedustelujohtajan Majed Farahin tiistaina. USA on pyrkinyt estämään tai siirtämään PA/PLO:n tekemän suunnitelman esittämistä YK:n turvallisuusneuvostolle, koska se asettaa presidentti Obaman epämukavaan asemaan. http://www.timesofisrael.com/erekat-palestinians-to-submit-statehood-bid-to-un-monday/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Hamas kertoo murtautuneensa IDF:n tietoverkkoon, josta se oli varastanut salaisen videoesityksen Hamasin kommandojoukkojen hyökkäyksestä IDF:n joukkoja vastaan surmaten kaksi sotilasta ja varastaen heidän aseensa ennen palaamistaan asemaansa. Hamas julkisti videon internetissä, ja pari päivää sen jälkeen toisen, jossa myös esitetään Hamasin iskusta IDF:n joukkoja vastaan. Hyökkäykset tapahtuivat Gazan kesäsodan aikana, kuten TV-2 kertoo lähetyksessään. Hamas väittää, että sen hakkerit olivat pystyneet murtautumaan IDF:n internetverkkoon, josta videot oli varastettu. http://www.timesofisrael.com/hamas-airs-more-footage-it-says-it-stole-from-idf-computers/
·        YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi lauantaina Israelin Ateenan lähetystörakennusta vastaan yöllä tehdyn tulituksen esittäen toivomuksen, että hyökkäyksen tehneet saadaan pian kiinni. YK:n turvallisuusneuvoston 16 jäsenmaata tuomitsivat yksi-mielisesti hyökkäyksen, joka tehtiin joulukuun 12. päivän vastaisena yönä.  http://www.timesofisrael.com/un-security-council-condemns-attack-on-israeli-embassy-in-athens/
·        Bagdadin kirkkoherrana tunnettu anglikaanipappi Andrew White kertoi Jerusalemissa IS:n teloittaneen 4 lasta Irakissa. Hän kertoo ääni liikutuksesta väristen, miten IS:n terroristit asettivat alle 15-vuotiaille lapsille vaatimuksen: ”Tunnustakaa tästä lähtien seuraavanne profeetta Muhammedia niin saatte elää”. Lapset kieltäytyivät vaatimuksesta kertoen, että he seuraavat Jeesusta. White kertoi, että tämä on jokapäiväistä arkea Syyriassa ja Irakissa, joita IS:N joukot miehittävät n. kolmas-osaltaan. Hän kertoi, että IS:n joukot etsivät häntä teloittaakseen hänet, minkä johdosta kirkon johto määräsi hänet muuttamaan pois Irakista. Hän on nyt Israelissa. Hän kertoo, että st.Georgen seurakunnassa on nyt 6 500 jäsentä. ollen suurin seurakunta Irakissa. Seurakunta perustettiin 1863, Saddam Hussein sulki sen, mutta se aloitti uudelleen. White opiskeli ultraortodoksisessa yeshivassa ja Heprealaisessa yliopistossa Israelissa ja on siten hyvin perehtynyt juutalaisuuteen. Hän nimesi kaksi poikaansa juutalaiseen tapaan, Jossi ja Jacob. http://www.timesofisrael.com/is-beheaded-4-christian-children-says-vicar-of-baghdad/
·        Terrorin uhrien omaiset syyttävät oikeuskansleri Yehuda Weinsteinia IDF:n omagon häpäisemisestä kieltäytyessään syyttämästä Israelia häpäisevän filmin Jenin Jenin tekijää Muhammad Bakria. ”Weinstein on hylännyt Jeninin taisteluihin osallistuneitten kaatuneitten omaisten ha sotilaitten kunnian ja arvokkuuden aiheuttaen suunnatonta vahinkoa heille ja maalle”. Filmi on kielletty Israelissa, koska se esittää valheellisesti Israelin Jeninin pakolaisleirin asukkaitten massamurhaajana. Filmissä esitetyistä syytöksistä sotilaitten tekemistä murhista ei ole voitu nostaa kanteita filmin tekijää vastaan, koska ketään yksityistä sotilasta ei ole nimetty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188626#.VI1gZUNsO-o
Post a Comment