Sunday, December 07, 2014

SUNNUNTAI 07.12.14


SUNNUNTAI 07.12.14
1. EILEN lauantaina, juutalaisten sapattina, oli lämmin ja aurinkoinen päivä 23 asteen lämpötilalla. Tänään luvataan myös aurinkoista säätä, mutta lämpötila putoaa parin asteen verran. Maanantaina taivas peittyy osittaiseen pilviverhoon lämpötilan hieman noustessa, mutta tiistaista alkaen ennustetaan pilvimuodostelmien lisääntyvän paikoittaisine sadekuuroineen lämpötilan romahtaessa useita asteita ja edelleen hieman aleten keskiviikkona. Säätilat tänään: Jerusalem 14 -21; Tiberias 15 -24; Suolameri 18 -25; Eilat 18 -27 +C-astetta. Kuten mainitsin, tiistaina lämpötilan ennustetaan nousevan vain 17 lämpö-asteeseen ja laskevan siitä hieman lisää. Israelin talvi alkaa sateineen ja kylmineen.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) yritti vielä viikonvaihteen aikana löytää yhteis-toimintakumppaneita, joiden kanssa maaliskuun 17 päiväksi päätetyt parlamenttivaalit olisi voitu välttää ja säästää 1.6 -20 miljardia NIS. Tänään sunnuntaiaamuna uutisissa todetaan, että viimeisetkin toiveet ovat rauenneet, ja huomenna maanantaina Knesset vahvistanee lain, jolla se hajottaa 33. istuntokautensa. Kenttä on siten avautumassa vaalitaisteluille.
Uutistoimistot sekä oikealla että vasemmalla toteavat, että vaaleissa äänestetään ennen kaikkea uudesta pääministeristä ja hänen edustamastaan ohjelmasta maansa hallitsemiseksi. Tulevan pääministerin ja hänen johtamansa hallituksen haasteet ovat valtavat: Miten taistella kolmella rintamalla Hamasia, Hizbullahia ja Islamilaista Valtiota vastaan; miten nostaa Israelin heikentynyt talous uuteen nousuun, alentaa elinkustannuksia ja parantaa ihmisten – etenkin heikoimmissa olosuhteissa asuvien - elintasoa, pienentää eliittiportaan ja tavallisen kansan välistä elintasokuilua, joka pikemminkin on osoittanut kasvua kuin laskua. Kaiken tämän pääministeri joutuu suorittamaan läntisen maailman ja USA:n epäluuloisessa ilmapiirissä uhkaavine syrjimistoimineen muslimimaailman odottaessa vain sopivaa tilannetta juutalaisongelman lopulliseksi ratkaisuksi, mikä natseilta jäi kesken, kuten ne sanovat. Hitlerin Mein Kamf ja Juutalaisvanhinten Protokollat ovat vuodesta toiseen pysyneet suosituimpien kirjojen listan kärkisijoilla arabi- ja muslimimaissa.
PALESTIINALAISKYSYMYS jäi edellisiä vaaleja edeltävissä taistoissa syrjittyyn asemaan, mutta tämän hetken tuntemusten valossa se tullee kilpailemaan sosiaalisten, taloudellisten ja turvallisuuskysymysten kanssa tasapäisesti ellei johtavana teemana. Sekä USA:n että EU:n johtajien ja kansanedustajien äänenpainot osoittavat nousevaa ärtymystä ja uhkailua tuon vuosikymmeniä jatkuneen kysymyksen ratkaisemiseksi lopullisesti, koska se vie paljon diplomaattien aikaa ja tulee kalliiksi Gazan ja PA:n arabien sekä pakolaisleirien tukijamaille. ”Kaikki menetetyt miljardit dollarit heitettyinä kuin Kankkulan kaivoon ilman minkäänlaista poliittista ratkaisua, Gazan ja PA:n arabien taloudellista nousua tai yleisen sotaisen ilmapiirin muuttumista rauhan ilmapiiriksi”; tätä niiden on vaikea sulattaa ja ymmärtää. USA:ssa yleinen mielipide on kallistumassa yhden valtion periaatteen kannalle, koska Israelin turvallisuusvaatimukset voidaan toteuttaa vain sen kautta. Se olisi myös ainoa ratkaisu estää ISIS- joukkojen ja aatteen leviäminen PA:n arabien keskuuteen, kuten se leviää Gazassa.  
Israelin vasemmisto- ja keskustapuolueet ovat puuhaamassa yhteistä rintamaa, jonka vaali-teemana on Meretzin johtajan Gal-Onin mukaan ”kuka tahansa, kunhan vain ei Netanyahu”. Labour tarjoaa puheenjohtajaansa Isaac Herzogia, Hatnua Tzipi Livniä, ja mustia hevosia liikkuu myös hevosmarkkinoilla, mutta kellään niistä ei ole tarvittavaa karismaa. Bibi ja Bennett ovat sopineet, etteivät he tällä kertaa hyökkää toisiaan vastaan. Talousministeri Yair Lapid laskelmoi, että 2015 budjettiin soluttamiensa yhteiskunnallisten uudistusten, joista haredi-kansan kytkeminen osaksi muuta kanssa työ- ja asevelvollisuuksineen oli yksi merkittävimpiä, sekä terveydenhoidon ja opetustoimen uudistusten ohella, hänen kansansuosionsa kasvaisi tarpeeksi noustakseen todelliseksi pääministeriehdokkaaksi. Ehkä tämän vaaran näkeminen oli yksi syy, miksi Bibi runnoi uusien vaalien pitämisen välttämättömäksi, koska ne samalla mitätöivät Yesh Atidin ja Lapidin saavutukset.
IKÄVINTÄ vasta idullaan olevassa vaalitaisteluissa on ulkomaiden lisääntyvä pyrkimys sekaantua niihin, mistä USA:n Valkoisen talon ja ulkoministeriön avoimen vakavat toimet Netanyahun imagon halventamiseksi ja tekemiseksi syntipukiksi diplomatian edistymiseksi Lähi-Idässä ja erityisesti suhteessa rauhanponnisteluissa PA:n kanssa, ovat todisteina. Obama voi myös kantaa kaunaa tavasta, millä Bibi tuki Mitt Romnia USA:n presidentiksi. http://www.timesofisrael.com/will-netanyahu-face-his-own-six-year-itch/, http://www.timesofisrael.com/bennett-netayahu-and-i-agreed-not-to-attack-one-another/
3. JERUSALEMIN muslimien johtaja sheikki Muhammed Hussein esitti vaatimuksen Jerusalemin Har Nof synagogassa 18.11. 2014 tulitaistelussa turvallisuusmiesten kanssa surmansa saaneen kahden terroristin, joita hän kutsuu nimellä shahib, marttyyri, ruumiiden palauttamiseksi mahdollisimman pian, jotta heille voitaisiin pitää islamin shria-lain edellyttämät hautajaiset. Hän puhui terroristien omaisten pystyttämässä suruteltassa järjestetyssä media-tilaisuudessa sunnuntaina 23. 11. Jabel Mukaberissa, pääkaupungin itäisessä lähiössä. Hallitus viivyttelee ruumiiden luovuttamisessa.
Terroristiperheen asianajaja Raed Bashir sanoi PMW:n käännöksen mukaan, että Netanyahu on syyllinen kahdeksan ihmisen murhaan, ja että häntä vastaan tulee nostaa syyte murhista. Raportin mukaan Bashir sanoi. ”Miehitysjoukkojen syyllistyessä operaattioon, jossa kahdeksan ihmisen sai surmansa; kuusi setleriä, ja kaksi marttyyria Ghassan ja Uday Abu al-Jamal, syyte on nostettava miehitystä edustavaa pääministeri Netanyahua vastaan, koska hän vastaa asioista Jerusalemissa”.
PMW raportoi PA:n päivälehden toisesta artikkelista, jossa todettiin ”kahden marttyyrin suorittaneen tuliasein ja kirvein suoritetun operaation äärijuutalaisia vastaan miehitetyn Jerusalemin itäosassa”. Kolmannessa artikkelissa esitettiin kuva yhdestä terroristista taustanaan Al-Aksa moskeija tekstillä: ”Käskystäsi Al-Aksa”. Artikkelissa esitettiin yksityis-kohtainen kuvaus, miten hyökkäys synagogaan suoritettiin. Eräässä raportissa annettiin terroristeista kuvaus: ”Juutalaiseen synagogaan tehdyn operaation henkilöt: marttyyri Ghassan Abu Jamal, 28, naimisissa ja 3 lapsen isä; marttyyri Uday Abu Jamal, 22. He olivat serkuksia Jabal Mukaberista, miehitetyn Jerusalemin itäosasta. Nämä kaksi marttyyria kuuluivat PFLP:n joukkoihin ja olivat vapautettuja vankeja”.  
WND:n raportin mukaan toisen terroristin Udayn äiti luki suruteltassa seuraavat riimitykset:
”Minä olen pukeutunut kirjailtuun kaapuun, kuinka kaunis on sinun marttyyriytesi. Olet asettanut kruunun päähäni ja tähden olkapäilleni. Oi Ghassan ja Uday, jotka suorittivat operaation, olkoot kätesi siunatut sormenpäivä myöten, olkoot siunattuja kohdut, jotka kantoivat teidät, siunatut rinnat, jotka ravitsivat teitä. Gazan tytär sanoi: Jerusalemin asukkaat uhrasivat verensä, lapset ja puolisot asiansa hyväksi. Minä, Jerusalemin tytär, annan Gazalle tämän kauniin lahjan. Ghassan äiti ja Uadyn äiti sanoivat: Minä kasvatin lapseni islamin uskontoon. Eilen annoin kauneimman lahjani. Marttyyrin veri ei vuoda turhaan. Minä olen palestiinalainen”. http://www.wnd.com/2014/12/martyrs-who-butchered-5-in-synagogue-to-be-honored/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Entinen parlamentaarikko Shama HaCohen sanoo ystävästään Moshe Kahlonista, ettei hän vain anna vasemmistolaisia lausuntoja vasemmiston miellyttämiseksi, vaan että hän on todella siirtynyt ideologisesti vasemmalle. Aiemmin raportoitiin, että Kahlon vastustaa alueluovutuksia PA:n arabeille, mutta nyt hän sanoo myöntyvänsä niihin rauhan edistämiseksi. Shama vakuutti, ettei hän itse ole ehdokkaana vaaleissa. ”Emme jätä käyttämättä tilaisuutta rauhan hyväksi emmekä arkaile luovuttaa maata” Kahlon totesi puheessaan lisäten, että hän on piirun verran keskustan oikealla puolella, kuten Likud oli aikoinaan. Shama HaCohen selvensi: ”Hän sanoi sen selvästi ilman kaksoismerkitystä. Kansa saa päättää. Ehdokkaalla on oikeus muuttaa mielipidettään muuttuneiden olosuhteitten mukaan”. Kahlon oli aiemmin Moshe Feiglinin läheinen ystävä ja palkkasi hänen lähimmän kannattajansa Michael Fuahin neuvonantajakseen toimiessaan terveysministerinä. Huhtikuussa 2011 Kahlon totesi PA:n uhatessa yksipuolisella itsenäisyysjulistuksella, että Israelin tulee liitää itseensä Juudean ja Samarian ja muut territoriot samana päivänä, ja PA:n taloudellinen tukeminen tulee myös lopettaa. Hän hyväksyi juutalaisten rakentamisen Juudeassa ja Samariassa juutalaisyhteisöjen ulkopuolella, mutta valitti sitä liian vähäiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188318#.VIQZgENsO-o
·        Tunnetut Israelin vasemmistolaiset kirjailijat ja vaikuttajat laativat kirjelmän Belgialle tukeakseen sen suunnitelmia tunnustaa kuvitteellinen Palestiinan valtio. Kirjelmän allekirjoittivat mm. Amos Oz, A B Yehoshua ja David Grossman. He kehottavat EU-parlamenttia tunnustamaan palestiinalaisvaltion Israelin rinnalle. He saivat kootuksi 800 Israelin asukkaan kannatuksen kirjelmälleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188316#.VIQeMkNsO-o
·        Naftali Bennett ja entinen USA:n Israelin lähettiläs PA:n kanssa käydyissä neuvotteluissa Martin Indyk kävivät ajoittain kiihtyneen kaksinkamppailun Saban Forumissa Washingtonissa lauantaina. Bennett heitti Indykille kysymyksen: ”Kuinka monen ihmisen täytyy vielä saada surmansa, ennen kuin te heräätte? Uskoakseni viime kesän Gazan taistelut saivat 10 % vasemmistosta muuttamaan mielensä keskustaan ja keskustasta edelleen oikealle” Bennett arvioi lisäten, ettei se ollut päivän tai kahden vaan 50 päivän asia, minkä Gazan kesäsota kesti. Bennett esitti sen jälkeen mielipiteensä, jonka mukaan Israelin tulee liittää itseensä Juudean ja Samarian C-alueet tarjoten niiden arabeille oikeutta anoa kansalaisuutta ja pysyvää oleskeluoikeutta, tai muuttoa korvausta vastaan. Hän totesi, että Jerusalemin arabit kaikkein viimeiseksi haluavat jäädä asumaan PA:n korruptoituneen hallinnon alle. Hän totesi, että koska kumpikin osapuoli asuu maassa pysyvästi, on löydettävä yhteinen ratkaisu molempien eduksi. Hän kritisoi Netanyahun suostumista kahden valtion periaatteeseen, joka ei tule toimimaan kummankaan hyväksi, vaan tulee johtamaan katastrofiin. Bennettin kanttoni-ajatus on kuitenkin puolinainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188315#.VIQf2ENsO-o
·        Likudin keskuskomitea päättää maanantain erityisistunnossaan Arielissa, koska Likudin vaalikokous pidetään, jossa sinetöidään vaaliehdokkaat ja puolueen uusi puheenjohtaja. Maanantaina lyödään myös lukkoon Likudin säännöt, joiden mukaan keskuskomitean tulee toimia. Toisena asiana on päättää lopullisesti päivä, jolloin puolueen kokous pidetään vaaliehdokkaiden ja puheenjohtajan valitsemiseksi. Aiemmin julkisuudessa mainittiin, että kokouspäivä on 06.tammikuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188317#.VIQkE0NsO-o
·        Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tapasi Venäjän apulaisulkoministerin
Mikhail Bogdanovin Beirutissa äskettäin, kuten ItarTass raportoi. Nasrallahin
liikkeistä ei kerrota julkisuudessa etukäteen, koska hänen turvallisuutensa on aina uhattuna liikkuessaan bunkkerinsa ulkopuolella. Bogdanov tapasi kahden päivän vierailunsa aikana myös Libanonin poliittisen opposition johtajia. Hänen vierailunsa Libanonissa oli Venäjän tuen antaminen Libanonin jouduttua ISIS-joukkojen hyökkäysten kohteeksi. Hän vakuutti Libanonin rajojen koskemattomuutta. http://www.jpost.com/Middle-East/Hezbollah-chief-Nasrallah-meets-Russian-deputy-foreign-minister-in-Beirut-383861
·        Raakaöljyn hinnan äkillinen romahdus ei ole vaikuttamatta maailman talouteen kuten myös kansojen välisiin suhteisiin. Öljyn hinta oli enimmillään 103 USD tynnyriltä, viime viikolla se laski alimmillaan 65 USD tynnyriltä. Tämä vaikuttaa monen öljyntuottajamaan talouden vakavuuteen, koska budjetit laadittiin öljyn korkean hinnan pysyvyyden varaan. Tämä koskee Venäjää, mutta myös Venezuelaa ja Saudi Arabia kuten Iraniakin. Monella öljymaalla ei ole teollisuutta eikä korvaavaa tulolähdettä, mitä voi aiheuttaa levottomuuksia ja hallituksen vastaisia mielen-osoituksia, kuten on tapahtunutkin ainakin Venezuelassa. Miten se tulee vaikuttamaan Israelin ja naapurimaiden suhteisiin? Arabimaat ovat käyttäneet öljynhintaa painostaakseen Israelia myönnytyksiin, mikä ei enää toimi. Saudit lupasivat myydä öljyään jokaiselle, joka maksaa siitä, jopa Israelille. USA:n öljykivi-teollisuus joutuu myös vaikeuksiin ja monen yhtiön pelätään tekevän konkurssin. Pahimmillaan öljyn hinnan rajut heilahtelut voivat aiheuttaa sotia. Egypti, Saudi Arabia ja UAE ovat muodostamassa Iranin ja Venäjän vastaista liittoutumaa, missä öljyn hintaa voidaan käyttää aseena. Venäjän ajaminen nurkkaan ei lupaa hyvää.  Joittenkin mielestä Netanyahu voisi käyttää hyväkseen Egyptin, Saudi Arabian ja UAE:n liittoa vaalitaistelussaan todeten, että Israel liittyy niiden ryhmittymään jättäen USA:n ulkopuoliseksi. http://www.jpost.com/International/Middle-Israel-Crude-awakening-in-Vienna-383719
·        Venäjän ja USA:n välinen sananvaihto alkaa muistuttaa - ellei jo ylittäen - kylmän sodan aikaiset diplomaattiset keskustelut. Tämä on vaarallista aikana, jolloin jopa suurvallat ovat vaikeuksissa. Paul Craig Roberts analysoi artikkelissaan, että Venäjällä on vain länsimaisia vihollisia, ei liittolaisia. Presidentti OIbama on kongressin edustajainhuoneen tuella aloittanut Venäjän ja Putinin demonisoimisen aiheuttaakseen häiriötä ja horjuttaakseen Venäjän hallitusta. Päämääränä on Putinin vallan lopettaminen. Venäjän väitetään osallistuneen Fergusonin kaupungin mielenosoituksiin USA:ssa. Kongressin alahuoneen julkistama raportti Venäjästä on Robertsin mielestä täynnä valheita ja puolitotuuksia, mutta hyväksyttiin kuitenkin suurella enemmistöllä. USA:n liittolaiset ja vasallit Euroopassa käyttävät samoja argumentteja. USA:n presidentti Obaman Venäjän vastaisuus alkoi selvemmin Libyan hallituksen ja diktaattorin kaatamisella, ja se jatkui USA:n suunnitelmille Syyrian ja Irakin suhteen ja jatkuu edelleen Ukrainassa, joissa suurvaltojen intressit lyövät vastakkain. USA:n kongressi kehottaa Obamaa aseistamaan Ukrainan hallitusta vastoin Venäjän tavoitteita. EU:n ja Venäjän välinen erimielisyys vaikuttaa kaasuputkien vetämiseen Lähi-Idästä ja Venäjältä Eurooppaan, joka on riippuvainen kaasutoimituksista niiden kautta. Eurooppaan voi tulla kylmä talvi.   http://www.paulcraigroberts.org/2014/12/05/russia-western-enemies-partners-paul-craig-roberts/

Post a Comment