Friday, December 26, 2014

PERJANTAI 26.12.14


PERJANTAI 26.12.14
1. ENNUSTEIDEN mukaan lämpötilan tuli olla yön aikana 10 lämpöastetta, mutta puoli seitsemän aikaan ilma tuntui jopa kolealta voimakkaan tuulen lisätessä sen kylmää vaikutusta. Päivälämpötilan ennustetaan nousevan 17 asteeseen, mutta se alenee viikon kuluessa taivaan välillä peittyessä osittain pilvien peittoon. Tänään taivas näyttäisi olevan pilvetön, mikä vähän helpottaa viileyden tunnetta. Säätilat tänään: Jerusalem 07 -16; Tiberias 11 -22; Suolameri 14 -24; Eilat 12 -24 +C-astetta. Tämä ennuste on JP:n säätieteilijän mukaan, Times of Israel ennuste lupaa vähän korkeampia lukuja. Sunnuntaina voi tulla paikoittaisia sateita, tuskin kuitenkaan yleisesti koko maassa.
2. ISRAELIN valmistautuminen maaliskuun 17. päivän 2015 vaaleihin näyttää muodostuvan entistäkin sekavammaksi. Nykyisen Netanyahun toimenpidehallituksena toimivan hallituksen vakiokalusteisiin kuuluvan Israel Beitenun selviytyminen 3.25 %:n äänikynnyksen yli, johon tarvitaan n. 125 000 ääntä, ja joka toisi puolueelle 4 kansanedustajaa, on tarkkailijoiden mukaan vaarassa. Tämä siksi, että poliisi suoritti joulun aikaan heti hanukka-ajan loputtua massiivisen pidätysoperaation paljastamansa korruptiovyyhden takia.
Poliisi pidätti kolmisenkymmentä epäiltyä virkailijaa ja puolueaktivistia, niiden joukossa useita Israel Beitenun jäseniä tai tukijoita, myös Beitenun kansanedustaja, apulaissisä-ministeri Faina Kirschenbaum, jota poliisi hiillosti koko päivän ajan. Toinen tunnettu pidätetty on Beitenun entinen ministeri Stas Mizeshnikov, joka on ollut jo aiemmin poliisin kuulusteltavana ja epäilyksenalaisena. Poliisin operaatiosta on julkistettu vasta osia, joten tutkimukset ovat vielä keskeneräisiä. Poliisin mukaan oli parempi julkistaa se ennen vaaleja, kuin jättää se ehdokkaiden tultua valituiksi, mikä olisi sekoittanut prosessia.
POLIISIN tapa julkistaa nimenomaan Israel Beitenuun kuuluvien tai sitä tukevien epäiltyjen nimet juuri ennen vaaleja, mikä on toistunut yli kymmenen vuoden ajan, kyseenalaistaa poliisin vakuutukset, että pidätysoperaatio ja sen julkistaminen oli pelkkä yhteensattuma. Tämä on syytä todeta, olkoot epäilykset aitoja vai kuviteltuja. Korruptiovyyhden tutkimukset aloitettiin poliisin ilmoituksen mukaan useita kuukausia sitten, jolloin ei vielä ollut tietoa uusista vaaleista, mutta niitä selvästi nopeutettiin vaalien johdosta.
Poliisi vakuuttaa, että sillä on pitävät todisteet korruptioon osallistuneiden toimista, joskaan ei yhtä päteviä videonauhoja kuin Olmertin Holyland-skandaalin yhteydessä. Tutkimuksia johtavat oikeuskansleri Yehuda Weinstein ja poliisikomentaja Yohanan Danino. Heidän mielestään ministeri Faina Kirschenbaum on tämän korruptiovyyhden keskeinen henkilö, joka kuitenkin väittää olevansa syyttömästi epäilyksen alainen. Poliisikomentaja vihjaa, että tutkimusten edetessä se voi haaroittua vielä moneen suuntaan. http://www.timesofisrael.com/beytenu-on-the-take/
3. Jerusalem Postin ja sen sisarlehden Maariv Sof HaShavua suorittaman gallupin mukaan Israel Beitenu on menettänyt 62.5 % kannatuksestaan viimeisen korruptioepäilyjen vuoksi, joiden joukossa on useita sen jäseniä tai tukijoita. Viime viikolla tehty gallup antoi sille vain 8 kansanedustajaa nykyisen 13 edustajan asemesta. Keskiviikkona suoritetun uusimman gallupin mukaan kannatus on enää viiden kansanedustajan verran, ja voi olla, ettei uutinen korruptiosta ole vielä ehtinyt painua kansan syvien rivien tasolle.
LABOUR sai gallupissa 24 paikkaa; Likud 23; Beit Yehudi 17; Yesh Atid 11; Kulanu, UTJ ja Meretz kukin 7 paikkaa; United Arablist 6; Hadash 5; Shas 4; Yishain puolue Yahad HaAm Itanu 4; arabipuolue Balad ja Kadima eivät ylitä 3.25 %:n vaalikynnystä.
Gallupissa kyseltiin myös muita asioita; 44 % katsoi, että korruptiouutisen julkistaminen on poliittinen, 40 % ei, 16 % ei osannut sanoa, Beitenun kannattajista 80 % vastasi kyllä. Johtajien korruptiomäärä 1 -10 oli seuraava: Liberman 7.1; Netanyahu 5.5; Livni 5.1; Lapid 5.1; Herzog 4.6; Bennett 3.6, Kahlon 3.0. Vain 14 % sanoi syytösten vaikuttavan äänestykseen, mutta suurempi % sanoi köyhyysraportin vaikuttavan oleellisesti. Kahlon ja Herzog pystyvät parhaiten hoitamaan taloudellisia ja sosiaalisia kysymyksiä. Gazan sodan uusiutumista piti mahdollisena 64 %; 16 % ei, 20 % ei osannut sanoa. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Yisrael-Beytenu-may-not-make-the-cut-Post-poll-finds-385812
4. ARABIT jatkavat terroriaan Israelissa, Viikon aikana on sattunut useita hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, viimeinen niistä tapahtui perjantaiaamuna.
Kaksi rajapoliisia haavoittui arabin hyökättyä puukolla aseistettuna heidän kimppuunsa Jerusalemin vanhan kaupungin Leijonaportin lähellä (Lions Gate). 19-vuotias poliisiupseeria puukotettiin niskaan, 35-vuotias poliisiupseeri haavoittui käsiin hänen yrittäessään taltuttaa hyökkääjää, joka pääsi pakoon.
Hyökkäys tehtiin muslimien aamurukousten päättymisen jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Arabit mellakoivat Temppelivuorella lähes joka perjantaina rukousten päätyttyä, joissa saarnaajat kiihottavat kuulijoitaan estämään juutalaisten pääsyn Vuorelle. Heidän mukaansa ei-muslimien läsnäolo saastuttaa pyhän Vuoren, ja se koskee etenkin juutalaisia, joita he syyttävät suunnitelmista Al-Aksan tuhoamiseksi juutalaisen temppelin rakentamiseksi.
Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet poliisit vietiin sairaalaan hoidattamaan haavojaan, mutta heillä ei ole hengenvaaraa. Poliisi pitää tapahtumaa hyvin vakavana etsien syyllisiä. http://www.jpost.com/Israel-News/Report-Palestinian-stabs-two-police-officers-in-Jerusalems-Old-City-385831
PA:n arabit heittivät palopommin ohi ajavaan israelilaisen ohjaamaan henkilöautoon Maale Shomronin lähellä Samariassa. Torstai-iltana tapahtuneessa hyökkäyksessä autoa ajanut mies ja hänen 11-vuotias tyttärensä pääsivät ulos autosta, joka syttyi tuleen palopommista. Molemmat autossa olleet, Avner Shapira ja hänen tyttärensä Ayala, kärsivät pahoja palovammoja. Magen David Adomin arvion mukaan 11-vuotiaan tytön Ayalan palovammat ovat kolmos-luokkaa 30 -40 %:n alueella kehossaan, isän vammat ovat lievemmät. Heidät kiidätettiin Tel HaShomer Sheba lääkintäkeskukseen. Eilen illalla Ayala taisteli hengestään lehden painoon menon aikaan. Hyökkäys tehtiin arabikaupungista  Kalkkiliasta itään. Poliisi aloitti laajat etsinnät syyllisten löytämiseksi. He ovat luultavasti kotoisin Tilat arabikylästä lähellä Ramallahia.
Muutama päivää aiemmin tällä viikolla veitsellä aseistautunut arabi pyrki Nitzanei Oz moshaviin tarkoituksenaan puukottaa sotilaita. Sotilaat saivat pidätettyä hänet ja lähettivät hänet turvallisuusjoukkojen kuulusteltavaksi. Rakennusministeri Uri Ariel totesi, että ”tällaisia tapauksia tulee pitää yhtä vaarallisina kuin rakettihyökkäykset, sillä niiden päämääränä on murhata juutalaisia israelilaisia, ja siten rangaistusten tulee olla sen mukaisia”. Hän lähetti terveiset Netanyahulle salaisen rakennuskiellon lopettamiseksi.
TILANNE Israelissa on outo, sillä arabien suorittamia hyökkäyksiä ja rikoksia pyritään vähättelemään ja painamaan villaisella, kun samaan aikaan arabit jatkavat murhaavia iskujaan juutalaisia vastaan, ja PA/PLO jatkaa aloittamaansa diplomaattista terroria maailmalla ja etenkin YK:ssa ja ICC:ssä Israelin oikeuden kiistämiseksi olla olemassa. http://www.jpost.com/Israel-News/11-year-old-girl-seriously-hurt-from-firebomb-thrown-at-car-in-West-Bank-385774
5. ISRAEL solmi jokin aika sitten Jordanian kanssa sopimuksen 1.6 triljoonan kuutiometrin kaasumäärän toimittamisesta Välimerellä olevalta kaasulautaltaan 15 vuoden aikana. Sopimus ei tyydyttänyt Jordanian parlamentaarikkoja, jotka arvostelivat tehtyä sopimusta katkerin sanoin.
Viikko sopimuksen solmimisen jälkeen 40 Jordanian lainlaatijaa julkisti muistion, jossa he vaativat sopimuksen purkamista. Muutamia viikkoja sitten asiaa käsiteltiin parlamentissa, jonka 79 lainlaatijaa 150 jäsenen parlamentissa esittivät, ettei sitä tule hyväksyä.
Parlamentaarikko Hind al-Fayez totesi TV-haastattelussa, että sopimuksen tekeminen Israelin kanssa on sama kuin sen tekeminen saatanan kanssa. Haastattelun teki Jordanian/UK ANB-kanava 14.joulukuuta 2014, käännöksen teki MEMRI. Jordanian energia-komitean puheenjohtaja Jamal Qamwa totesi: ”Kaasun toimittaminen liittyy kansalliseen turvallisuuteen. Miten voimme solmia sen vihollisen kanssa, joka ei kunnioita sopimuksiaan?” Hän totesi, että Jordanialla on rauhansopimus Israelin kanssa, mutta ”ettei Israel kunnioita sitä hyökkäämällä kansaamme vastaan Länsirannalla ja Gazassa”. Asian johdosta uhataan nostaa oikeustoimet ketä hyvänsä vastaan, joka solmii sellaisen sopimuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189092
6. UUTISOTSIKOITA
·        Arabikansanedustaja Hanin Zoabi, jolle annetiin kuuden kuukauden porttikielto Knessetin toimintaan, aikoo nostaa syytteen Danon Danonin vaalimainosta vastaan, jossa hän kuvaa Zoabia ja hänen Balad-puoluettaan roistoiksi, ja itseään karja-vartijaksi (cowboy) aidolla oikeudella. Zoabi syyttää Danonia häpäisemisestä ja kiihottamisesta vihaan ja väkivaltaan. Danon lupaa taistella Zoabi-lain hyväksymiseksi Knessetissä, jolla 61 kansanedustajaa voivat pysyvästi karkottaa Knessetistä edustajan, joka tukee terrorijärjestöä tai toimii valtiota vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189139
·        Kansallismieliset kansanedustajat kritisoivat korkeimman oikeuden päätöstä, jolla Amonan juutalaisyhteisön ilman vaadittavia lupia rakennettu etäyhteisö tulee poistaa kahden vuoden kuluessa. Oikeuden päätöksessä todetaan, että vaikka yhteisön maanomistussuhteiden tarkastus on vielä kesken, uutta yhteisöä ei voida rakentaa yksityisen omistamalle maalle. Päätöksessä mainitaan, että IDF:n tulee tasapuolisesti valvoa kaikkein asukkaitten oikeuksia ja estää rakentaminen maalle, jonka omistusoikeutta ei ole laillisesti vahvistettu.
Israelissa valitetaan sitä, että Korkein oikeus ottaa käsiteltäväkseen rakennusasioita, jotka tulisi käsitellä ja selvittää alueoikeuksissa. Korkein oikeus ei tutki omistus-suhteita, se kuuluu alueoikeuksien velvollisuuteen. Israelin vasemmistolaiset asian-ajajat kiihottavat poliittisista syistä arabeja nostamaan oikeuskanteita juutalaisia vastaan usein väärennetyin tai epämääräisin todistuksin maan omistuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189134
·        Oikeuskansleri totesi, ettei Netanyahulla ole oikeutta päättää minimipalkan suuruudesta vaalitaistelun aikana, joten Netanyahun päätös nostaa minimipalkka viiteentuhanteen NIS kuukaudessa (nyt 4 200) tulee siirtää uudelle Knessetille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189128
·        Pariisin synagogan tulituksessa ei kukaan haavoittunut, mitä Pariisin rabbi pitää ihmeenä todeten, miten Tora suojelee ja pelastaa. Rabbi Noam Lutzki istui lukien toimistossaan David Ben Ichai synagogan eteisen vieressä, kun hän kuuli kovan pamauksen. Hän meni tarkastamaan ja löysi luodinreiän sisäänkäynnissä. Poliisi ryntäsivät paikalle tekemään tutkimuksiaan ja löytääkseen vihjeitä tekijästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189082
·        Qatarin itsevaltiaat Dohassa ovat kyllästyneet Hamasin itsepäisiin otteisiin, jotka aiheuttavat heille kansainvälistä hämminkiä ja päänvaivaa. He esittivät Hamasille vaatimuksen, että sen tulee lopettaa Egyptin solvaaminen ja kiihotus sitä vastaan kuten myös lopettaa aseiden salakuljetus Juudeaan ja Samariaan sekä Siinaille. Egyptin hallitus pyrkii palauttamaan hyvät suhteensa Qatarin kanssa, joka voi toimia välittäjänä muiden arabimaiden kanssa Persialahden alueella. Qatarin väitetty tuki terroristeille on ollut yksi paha kanto kaskessa suhteitten parantamiseksi. Toinen on suhteet Turkin kanssa, jossa Hamasilla on myös tukikohta toimintojen ohjaamiseksi, vaikka presidentti Erdogan pyrkii kiistämään sen. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Doha-puts-its-support-for-Hamas-on-hold-385838
·        Egyptin rakentaman puskurivyöhykkeen rakentamisen ensimmäinen vaihe Egyptin Siinain ja Gazan rajalla alkaa olla valmis. Sen kerrotaan maksaneen 70 miljoonaa USD. Egypti tuhosi n. 800 asuntoa ja rakennusta voidakseen muodostaa lähes km:n syvyisen vyöhykkeen raja-alueelle tunnelien rakentamisen estämiseksi. Egypti jatkaa terrorijärjestöjen eliminoimista Siinailla. Viimeisessä kahakassa sotilaat surmasivat yhden ja pidättivät 11 epäiltyä operaationsa aikana. Hamas väittää, ettei sen pyssy-miehiä ole Gazan rajojen ulkopuolella eivätkä toimi Egyptiä vastaan. http://www.jpost.com/Middle-East/First-phase-of-Egypt-Gaza-buffer-zone-to-cost-70-million-385826
·        IDF siirtää Iron Dome ohjustorjuntapatteristojaan Beersheban ja Netivotin läheisyyteen Gazan tilanteen osoittaessa kiihtymistä uutta yhteenottoa varten. http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-deploys-Iron-Dome-near-Netivot-Beersheba-in-wake-of-rising-Gaza-tensions-385834
·        PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin suunnitelma muodostaa Palestiinan valtio YK:n turvallisuusneuvoston kautta on ajautumassa täysin umpikujaan. Abbas kääntyi vielä epätoivossaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin puoleen pyytäen hänen apuaan. Putin lupaa tukea PA/PLO:n esitystä YK:ssa, mutta paljon muuta hän ei voine tehdä. Hän voinee luvata kutsua kansainvälisen konferenssin Moskovaan, jota hän on tarjonnut aiemminkin, käsittelemään Lähi-Idän tilannetta. Venäjä on nyt itse pahassa ahdingossa ruplan romahdettua ja kansainvälisten boikottitoimien uhatessa koventua entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Ehkä sympatia lämmittää, mutta Abbasin suosio arabiensa keskellä laskee entisestään. Gazassa suunnitellaan hänen hirttämistään – ainakin symbolisesti, joten ei tule helpotusta sieltäkään. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Can-Russias-Vladimir-Putin-help-deliver-a-Palestinian-state-385824


Post a Comment