Friday, December 05, 2014

PERJANTAI 05.12.14


PERJANTAI 05.12.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla 14 lämpöastetta, ja ilma tuntui suhteellisen lämpöiseltä ja siedettävältä. Taivas oli heikon pilviverhon peitossa, eikä tuuli tuntunut häiritsevän kovalta. Viikon toiseksi viimeisestä päivästä näyttää tulevan varsin siedettävä, mikä mielihyvällä todettakoon. Säätilat tänään: Jerusalem 13 -21; Tiberias 17 -27; Suolameri 19 -29; Eilat 18 -29 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaan tänään puolipilvinen, mutta kirkastuu huomenna jatkuen yli viikonvaihteen päivälämpötilan pudotessa pari astetta päivittäin maanantaihin saakka, jolloin annetaan uudet ennusteet.
2. MAAILMAN ainoassa juutalaisvaltiossa puolueet varustautuvat alkavaa vaalikampanjaa varten pyrkien kaivamaan vallihautoja saavutettujen etujensa säilyttämiseksi. Samalla ovat alkaneet myös mudan heittämiset – kivien asemesta mutaa ainakin toistaiseksi – kilpailijoitten häiritsemiseksi ja likaamiseksi.
Uutiset kertovat, että USA:n Valkoinen Talo aloitti Netanyahun hallituksen kaatamisyritykset jo viikkoja sitten talousministeri Yair Lapidin USA:n matkan aikana. Obama ja Netanyahu kun eivät ole koskaan olleet henkiystäviä eivätkä löytäneet yhteistä kemiaa. Toinen kysymys on, onko penseä suhtautuminen nimenomaan Obaman taholta puhtaasti henkilökohtainen, vai ovatko rotuun tai uskontoon liittyvillä seikoilla jotain yhteyksiä asioiden nykytilaan. Israelissa kuitenkin vaistotaan Obaman vihamielisen kylmä suhtautuminen Israelia koskeviin kysymyksiin, mitä hän on pyrkinyt peittelemään taiteillessaan kongressin kanssa, joka on perinteisen myönteinen Israelille. Tämä Israelin suosiminen vahvistui republikaanien saadessa hallitsevan aseman kongressin molemmissa kamareissa, myös senaatissa, joka demokraattien valvonnassa myötäili enemmän Obaman politiikkaa. USA:n juutalaiset ovat perinteisesti kannattaneet demokraatteja, mutta siinäkin on havaittavissa muutoksia.
Artikkelit ovat myös vihjailleet, että Netanyahu pyrki hajottamaan Lapidin johtaman Yesh Atid-puolueen saadakseen osan sen 19 kansanedustajasta eroamaan Lapidista liittyäkseen Netanyahun muodostamaan uuteen hallitukseen haredi-puolueitten kanssa. Lapid kiistää huhut puolueensa hajoamisesta ja uhoaa voittavansa vaalit ja nousevansa pääministeriksi. Jos Netanyahu onnistuisi kaavailuissaan, tämä voisi estää vaalien järjestämisen.
Toisten huhujen mukaan Lapid, Liberman ja Kahlon ovat salaisesti muodostamassa poliittista vaaliliittoa Netanyahun ja Bennettin johtaman Likudin ja Beit HaYehudin muodostaman oikeistoblokin vastapainoksi. Liberman ja Lapid ovat aiemmin ilmaisseet tukevansa – jos ei täysipainoisesti periaatteessa kuitenkin – kahden valtion periaatetta, mitä Kahlon ei lausuntojensa perusteella arvioiden hyväksy. Tämä on varsin perustavaa laatua oleva kysymys, mikä pakottaa puoluejohtajat hiomaan erimielisyytensä vaaliohjelmaan sopiviksi. http://www.jpost.com/Israel-Elections/Third-Netanyahu-administration-stymied-by-shadow-of-the-ultra-Orthodox-383747, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4599737,00.html, http://www.jpost.com/Israel-Elections/Yesh-Atid-says-will-remain-at-unified-party-despite-reported-attempts-to-split-faction-383688
3. ISRAELIN parlamenttivaaleissa ei valita pääministeriä vaan puolueitten ehdokkaita. Vallitsevan käytännön mukaan presidentti antaa uuden hallituksen muodostamistehtävän eniten kansanedustajia voittaneelle puolueelle kyseltyään ensin eri puolueiden suosituksia, millä puolueella olisi parhaimmat mahdollisuudet toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi ja ketä ne suosittavat pääministeriksi. Tämän mukaan presidentti voi antaa hallituksen muodostamistehtävän myös toiselle kuin eniten edustajia saaneelle puolueelle.
MIELIPIDETIEDUSTELUISSA Likudin asema on ollut vahva, mikä automaattisesti on antanut kansalle kuvan, että Netanyahu johtaisi myös seuraavaa hallitusta.
Jerusalem Postin ja sen sisarlehden Maariv Sof Hashavuah suorittaman gallupin mukaan Likudin suosio ennusteissa ei välttämättä merkitse sitä, että Netanyhu olisi suosituin ehdokas pääministeriksi. Tiedustelussa kysyttiin 500 täysi-ikäisen israelilaisen mielipidettä. Tuloksen mukaan vaaleista tulee varsin tiukka, ja Netanyahun asema voi olla haavoittuva.
Kysymykseen: haluavatko he, että Netanyahu jatkaa pääministerinä? 60 % sanoi: ei; 34 % sanoi: kyllä, loput 6 % eivät osanneet sanoa mielipidettään.
Tiedustelussa kysyttiin myös asetelmaa Netanyahu tai joku muu.
Netanyahu vastaan Moshe Kahlon: Kahlon 46 %; Netanyahu 36 %; 18 % ei tiennyt.
Netanyahu vastaan Gideon Saar: Saar 43 %; Netanyahu 38 %; loput 19 % ei tiennyt.
Moshe Kahlonin puolueella ei ole vielä nimeä, eikä sen ohjelmasta tiedetä muuta, kuin että se haluaa alentaa asuin- ja elinkustannuksia, jotka maassa ovat suhteettoman korkeat. Siihen vaikuttavat erityisesti joittenkin yhtiöitten ja ryhmittymien hankkimat monopoli-asemat, jotka kilpailun puuttuessa nostavat hintoja. Kahlon lupaa paneutua etenkin heikossa asemassa olevien kansalaisten elinolojen parantamiseen.
Gideon Saar toimi Netanyahun hallituksen sisäministerinä ja häntä pidettiin automaattisesti Likud-puolueen kakkosmiehenä ja tulevana johtajana. Hänen eronsa tehtävistään tuli yllätyksenä myös hänen lähipiirissään. Hän sanoi kyllästyneensä pääministerin yksin-valtaiseen johtamistapaan, jossa hän koki joutuneensa syrjittyyn asemaan. Hän sanoi haluavansa taukoa politiikkaan, mutta on nyt nousemassa esiin. Hän on edelleen Likudin jäsen ja harkitsee asettumista ehdokkaaksi puoluejohtajaksi Likudin tammikuun 6. päivän sisäisissä vaaleissa, joissa valitaan puolueen vaaliehdokkaat.
Netanyahu vastaan Herzog: Netanyahu 45 %, Herzog 44 %; 11 % ei tiennyt.
Netanyahu voittaisi Bennettin 12 % yksiköllä; Lapidin 19 %:lla ja Libermanin 28 %:lla.
Likud on ennusteiden mukaan vaalien vahva joskin heikkenevä voittajaehdokas. Ennusteet lupaavat sille 30 %, toiset varovaisemmin 22 % äänistä, mutta kilpailu on vasta alulla.    http://www.jpost.com/Israel-Elections/Post-poll-60-percent-of-Israelis-dont-want-Netanyahu-anymore-383724
4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että USA:n presidentti Barack Hussein Obama on sotkeutunut Israeliin sisäisiin asioihin kannustamalla Yesh Atid-puolueen puheenjohtajaa Yair Lapidin ja Hatnuan puheenjohtajaa Tzipi Livniä työskentelemään Netanyahun hallituksen kaatamiseksi ja Netanyahun syrjäyttämiseksi pääministerin paikalta, sekä estämään hänen uudelleen valintansa.
Obama on vuosien varrella toiminut Netanyahun aseman kyseenalaistamiseksi väheksymällä hänen ponnistelujaan Iranin ydinaseen vastaisen liittoutuman muodostamiseksi. Tämä on ollut vastoin Obaman suunnitelmia, jotka selvästi tähtäävät Iranin nostamiseksi USA:n tulevaksi yhteistoimintakumppaniksi ja Israelin siirtämiseksi kokonsa mukaiseen asemaan. Seuraava testi Obaman tarkoituksista on PA/PLO:n tekemä valtionsa muodostamisesitys YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa se voidaan pakottaa käyttämään veto-oikeuttaan tai pysyttelemään syrjässä äänestyksessä. Ranska, Saksa ja Englanti laativat omaa esitystään
YKn turvallisuusneuvostolle. Jordania haluaa sulauttaa sen PA/PLO:n esitykseen. Artikkelin mukaan Valkoinen Talo on lähettänyt viestejä Lapidille ja kumppaneille lähettiensä kautta, joissa se lupaa tukea ja kannustusta niille myös tulevaisuudessa.
Obaman hallitus on DF:n mukaan kannustamassa myös EU-maita kiristämään painostustaan Israelia kohtaan uhkaamalla yhteistyön vähentämisellä ja talouspakotteilla. Pakotteet voisivat kohdistua Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotoimiseen vaatien juutalaisten rakentamisen keskeyttämistä Juudeassa ja Samariassa. Kiperin kysymys on Jerusalemin uudet lähiöt pääkaupungin itäosissa, joissa Israel vakuuttaa jatkavansa rakentamistaan koko kaupungin alueella. USA ja EU katsovat, että kaikki 1967 puolustussodassa vapautetut alueet, myös Jerusalemin itäosissa, ovat miehitettyä aluetta ja kiistanalaisia, joiden kohtalo ratkaistaan lopullisissa neuvotteluissa.
OBAMAN hallitus haluaa ”maltillisemman” pääministerin Israelin hallituksen johtoon, joka olisi valmis tarvittaviin aluemyönnytyksiin Juudeassa ja Samariassa neuvottelujen aloittamiseksi. Yair Lapid on katsottu sopivaksi ehdokkaaksi, ja siksi se tukee Lapidin toimia sopivilla vuodoilla väittämistään Netanyahun hallituksen virhepäätelmistä erityisesti Iranin ydinaseen suhteen, palestiinalaiskysymyksessä kuten myös jyrkän ehdottomat vaatimukset Israelin turvallisuustakuista ja maastaan juutalaisten kansallisena kotimaana. Abbas on vakuuttanut toistamiseen, etteivät arabit ikinä hyväksy juutalaista kansallisvaltiota.
DF:n artikkelin mukaan Obaman hallituksen iloittelu Netanyahun hallituksen kaatumisesta ja hallitusyhteistyön romuttamisesta voi olla ennen aikainen, sillä Obaman hallitus ei näytä ymmärtävän Israelin sisäpolitiikkaa, vaan arvioi virheellisesti sekä sitä että Lähi-Idän tilannetta laajemminkin. USA:n kongressi hyväksyi äskettäin lain, jolla se vahvistaa Israelin aseman Yhdysvaltain tärkeimpänä strategisena kumppanina antaen sen tukemiseksi 200 miljoonaa USA. USA on varastoinut aseitaan Israelin maaperälle 1.8 miljardin USD arvosta vakuuttaen samalla säilyttävänsä Israelin teknisen ylivallan Lähi-Idän alueella. Yhteistoiminta Israelin ja USA:n välillä tulee voimistumaan energian, vesihuollon, sisäisen turvallisuuden, vaihtoehtoisen energian ja cyber-turvallisuuden alueilla. http://www.debka.com/article/24283/Obama-set-on-obstructing-Netanyahu’s-re-election
Tuoreen gallupin mukaan Amerikan väestö kannattaa nopeasti enenevässä määrin yhden valtion periaatetta, jossa koko maa Jordaniasta Välimereen kuuluu Israelin valtioon, ja jonka asukkaat rotuun ja uskontoon katsomatta saavat yhtäläiset kansalaisuusoikeudet ja velvollisuudet. Yhden valtion vastustajat viittaavat demografian vaaroihin, sillä arabiväestö pian ylittäisi juutalaisten enemmistön muuttaen valtion juutalaisluonteen. Tämä vaara on kuitenkin väistymässä arabien syntyvyyden alentuessa ja juutalaisten kasvaessa. Lisäksi juutalaisia on vielä kuutisen miljoonaa ulkomailla, jotka voivat muuttaa Israeliin. PA/PLO:n julkistamat väestötiedot on todettu poliittisesti liioitelluiksi. Ongelman muodostavat pakolaisleireissä asuvat Juudean ja Samarian alueilta aikoinaan paenneet ja heidän perillisensä jo neljännessä polvessa sekä heihin liittyneitä paikallisia asukkaita, joita PA väittää olevan 5 miljoonaa. Heidän asemansa tulisi hoitaa yhdessä arabimaista 1948 ja sen jälkeen paenneiden juutalaisten kanssa, joiden määrä oli silloin 850 000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188274#.VIFxsUNsO-o

Post a Comment