Thursday, December 18, 2014

ISRAELIN TILANNE 586


ISRAELIN TILANNE 586
Israel elää nyt kohtalonomaista aikaa. Israelin tulevaisuus on vaakalaudalla monella rintamalla. Hizbullah saa uusia aseita Iranilta, mistä todisteena on IAF:n iskut Iranin toimittamia aselähetyksiä Hizbullahille Damaskoksen liepeillä. Aseisiin kuului tehokkaita ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä sekä panssarintorjuntaohjuksia ja miehittämättömien pienkoneitten (UAV, drone) osia. Aseiden väitettiin olevan Syyrian armeijalle, mutta sieltä ne olisivat valuneet Libanoniin, ellei IAF olisi ehtinyt väliin. Venäjä pyysi selitystä Israelilta, mikä osoittaa aseiden alkuperän.
Hizbullah julkisti tällä viikolla paljastaneensa Mossadin vakoilijan ”MS”, joka vastasi pääsihteeri Hassan Nasrallahin turvallisuudesta. Hän on kotoin Libanonin eteläosasta perheestä, jota Hizbullah sanoo luotettavaksi eikä siten aiheuta toimenpiteitä heitä vastaan. Varmaa kuitenkin on, että Hizbullah tulee sopivan tilaisuuden tullen esittämään verisen vastalauseen ”Israelin loukkauksista Libanonin itsenäisyyttä vastaan”. Sillä on lisäksi maksamattomia velkoja aiemmista kalaveloista, jotka vaativat huomiota. Kuten lienee tunnettua, Hizbullahilla on 100 000 ohjusta ja rakettia, osa laser- tai GPS-ohjauksella varustettuja, joilla se sanoo pystyvänsä iskemään minne tahansa Israelin alueella. Haifa, Tel Avib ja Dimona ovat sen potentiaalisten iskukohteitten kärjessä.
Israel testasi äskettäin Arrow-2 ilmatorjuntaohjusta, mutta se ei pystynyt kiinnittämään tutkaansa lähestyvään maaliohjukseen. Testi oli järjestäjien ilmoituksen mukaan silti onnistunut, sillä se antoi heille tärkeitä viitteitä siitä, mikä epäonnistui. Ohjusjärjestelmää on Iron Dome torjuntajärjestelmän ohella asennettu useisiin kohteisiin maassa. Näiden lisäksi Arrow-3 on edelleen kehittelyn alla ja se valmistunee parin vuoden sisällä. Se on suunniteltu ballistisia ohjuksia vastaan ilmakehän ylimmissä kerroksissa.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kävi alkuviikosta Roomassa, jossa hän yritti taivutella Yhdysvaltoja estämään PA/PLO:n laatiman suunnitelman Palestiinan valtiosta käsittelyn YK:ssa tai jos se ei onnistu, käyttämään veto-oikeuttaan myönteisen päätöslauselman syntymiseksi YK:n turvallisuusneuvostossa. USA:n ulkoministeri John Kerry ei antanut selvää vastausta, mutta vihjailee, että USA ei mielellään käytä veto-oikeuttaan. Palestiinalaiset ovat kertoneet, että USA haluaa joka tapauksessa hiostaa Israelia tällä kysymyksellä jättämällä päätöksen tekemisen mahdollisimman myöhään. USA olisi voinut käyttää painostuskeinona vuosittaisen yli 400 miljoonan USD avustuserän poistamisella, mutta ei turvautunut siihen. PA/PLO:n YK:n lähettiläs jätti esityksen YK:n pääsihteerille eilen. Siihen on ilmeisesti otettu osia Ranskan laatimasta suunnitelmasta, joiden uskotaan lieventävän PA/PLO:n laatiman esityksen yksipuolisia vaatimuksia.
PA/PLO:n esityksen mukaan Israelin tulee vetää joukkonsa ja juutalaisasukkaat vuoden 2017 loppuun mennessä Juudean ja Samarian alueilta. Esitykseen on lisätty Israelin turvallisuuden vaatimuksia, mutta koska sitä ei ole julkistettu, yksityiskohdista ei ole tietoa. Esitys on täysin vuonna 1993 solmittujen Oslon sopimusten ja 1995 jatkosopimusten vastainen ja sellaisena laiton, koska kaksipuolisia sopimuksia ei voida muuttaa yksipuolisesti. Tämä lienee tulkittava siten, että kaikki yhteydet Israelin ja PA/PLO:n välillä katkeavat. PLO:n keskuskomitea kuitenkin teki päätöksen pari päivää sitten, että turvallisuusyhteistyötä jatketaan.
VALTIOESITYKSEN jättämistä YK:lle on kiirehtinyt puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jolla lienee pätevät perustelut kiireelleen, mutta se on joka tapauksessa aiheuttavat vakavaa kritiikkiä PLO:n johtavien virkailijoiden parissa, joista Abdel Rabbo on ollut näyttävin. Hän syyttää Abbasia diktatorisista päätöksistä antamatta muille tilaisuutta esittää mielipidettään.
EU:n parlamentti käsitteli myös viikon istunnossaan uuden arabivaltion perustamisasiaa. Esityksen PA/PLO:n suunnitelman hyväksymisestä olivat tehneet sosialidemokraatit, vasemmistolaiset ja vihreät EUP:n jäsenet. Parlamentti kuitenkin epäröi tukea selvästi arabivaltion perustamiseksi Gazaan, Juudeaan ja Samariaan maalle, jota USA ja EU pitää PA:n arabien maana, mutta joka Israelin suorittamien tutkimusten mukaan kuuluu alun perin juutalaisen kansan kotimaahan, jonka Israel vapautti Jordanian miehityksestä 1967 kuuden päivän sodassa. Gazan Israel vapautti Egyptin miehityksestä, sekä Golanin ylängön Syyrialta.
Levyn komitean suorittaman tutkimuksen mukaan Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, joten juutalaisten rakentaminen niihin on täysin laillista. Jostain kumman syystä pääministeri Netanyahu, joka tutkimuksen tilasi, ei ole julkistanut raporttia eikä kutsunut kansainvälistä asiantuntijafoorumia, jossa asia voitaisiin selvittää juuria myöten. Sen vuoksi Israelin hallitus on kaiken aikaa puolustuskannalla ulkomaiden esittämiä syytöksiä vastaan.   
ISRAELIN tiedusteluministeri Yuval Steinitz, jonka vastuulla ovat myös ulkomaan suhteet ja maan strategiset asiat, kutsuu PA/PLO:n Yk:lle jättämää suunnitelmaa valtionsa perustamiseksi sodanjulistukseksi. ”Palestiinalaiset huolehtivat siitä, että heidän laatimastaan suunnitelmasta poistettiin kaikki viittaukset Israelista juutalaisena valtiona, mikä voidaan tulkita siten, ettei se ole rauhan vaan sodanjulistus Israelia vastaan”. Hän vaati Israelilta kovia vastatoimia, kuten kaikkien suhteitten katkaisemista tai PA:n hajottamista. Israel voisi katkaista taloudellisen yhteistoiminnan PA:n kanssa sekä jättää pidättämänsä verot Israelissa työskenteleviltä PA:n arabeilta tilittämättä PA:n kassaan. Steinitzin vihainen lausunto on kuitenkin ehdollinen, jossa odotetaan PA:n jatkotoimia sen sijaan, että Israel toimisi välittömästi ilman verukkeita. Hän esitti yleisen pelon Israelissa, että Hamas ja Islamin Valtio tulevat syrjäyttämään PA:n vallan perustaen oman kalifikuntansa Israelin sydänalueille.
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman kutsuu PA/PLO:n tekemää esitystä merkityksettömäksi ja ettei YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä ole mitään mahdollisuutta toteutua. Talonrakennusministeri Uri Ariel vaatii, että Israelin tulee moninkertaistaa rakentamisensa Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan alueilla. Hän vaati, että pääministerin päättämä äänetön rakennuskielto on poistettava välittömästi.
PA/PLO:n laatimassa suunnitelmassa vaaditaan lopullisen sopimuksen laatimista vuoden kuluessa sekä Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille vuoden 2017 loppuun mennessä.
EU:n parlamentti päätti poistaa Hamasin terrorijärjestöjen listalta, mitä Israel kritisoi voimallisesti. Tämä voi vaikuttaa USA:n kantaan seurata EU:n esimerkkiä. EU:n lähettiläs Israelissa Lars Faaborg-Andersen totesi, että päätöksestä huolimatta käytännössä Hamas on edelleen terrorijärjestö. Hamas valmistautuu uuteen sotaan Israelia vastaan.
Geneven konvention 126 allekirjoittajamaata julkistivat eilen päätöslauselmansa, jossa ne kehottavat Israelia lopettamaan rakentamisen Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa sekä ”miehittäjävaltiona” noudattamaan kansainvälisiä inhimillisiä lakeja ja sääntöjä suhteessaan palestiinalaisiin. Kanada, Australia sekä Israel vetäytyivät pois 196 valtion ja järjestön muodostamasta Geneven konferenssista. Konferenssi julkisti 10 kohdan päätös-lauselman, jossa se kovin sanoin kehottaa noudattamaan allekirjoittamiaan periaatteita. Israel julkisti tuomitsevan lausunnon katsoen, että konferenssin tarkoituksena on poliittisesti painostaa Israelia PA/PLO:n tekemien Israelin vastaisten suunnitelmien ollessa YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltävänä. Sveitsin lähettiläs Paul Fivat, joka toimi tilaisuuden puheenjohtajana, kutsui Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa kolonialismiksi ja sellaisina kansainvälisen lain vastaiseksi todeten, että päätös on laillinen ja koskee kaikkia allekirjoittajia riippumatta siitä, olivatko ne paikalla päätöstä tehtäessä. YK:n yleiskokous antoi v. 2012 PA/PLO:lle ei-valtion tarkkailija-aseman istunnoissaan, minkä johdosta PA/PLO katsoo voivansa allekirjoittaa Geneven sopimuksen, mikä puolestaan oikeuttaa sitä hakemaan Geneven konferenssin jäsenyyttä. Israelin virallisen näkemyksen mukaan kansainvälisten järjestöjen aktiivinen toiminta ja puuttuminen Israelin ja PA/PLO:n välisiin suhteisiin monimutkaistaa ennestäänkin vaikeita rauhanneuvotteluja.  
Kaiken edellä esitettyjen kysymysten lisäksi Israelissa on meneillään vaalitaistelu, jonka aikana puolueet pyrkivät vakuuttamaan vaalikarjaa omien näkemystensä oikeellisuudesta maaliskuun 17. päivänä pidettävää vaalitoimitusta varten. Julkisuudessa on vihjailtu, että vaalit on suunniteltu USA:n ulkoministeriön agenttien ohjeitten mukaan Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Obama ei ole antanut anteeksi sitä, että Netanyahu antoi tukensa Mitt Romneylle USA:n presidentin vaalien yhteydessä. Netanyahu ja Obama eivät ole koskaan löytäneet yhteistä linjaa keskeisissä suhteissaan, mikä heijastuu negatiivisesti maitten välisiin perinteisesti erinomaisiin liittosuhteisiin. Ulkoministeri John Kerry esitti Euroopan kiertueellaan toivomuksen, ettei kukaan häiritsisi Israelin vaalitaistelua, millä hän epäsuorasti ilmaisi maansa epäkorrektin toiminnan.
Gazan arabit eivät hyväksy Mahmoud Abbasin viimeaikojen toimia, sillä he ovat järjestäneet näytösesityksiä Abbasin hirttämiseksi, kuten PA:n arabimedia raportoi arvioiden, että Abbasin vastaisten mielenosoitusten takana ovat Mohammed Dahlanin kannattajat. Tämäkin osoittaa, miten heikoissa kantimissa Abbasin asema on kansansa parissa. Tilaisuudessa kannetuissa plakaateissa Abbasia kutsutaan diktaattoriksi ja petturiksi. Dahlanin kannattajat suunnittelevat mielenosoitusta torstai-iltana Gazassa.
Kastel 18.12.2014 Gavriel
Post a Comment