Tuesday, November 18, 2014

TIISTAI 18.11.14


TIISTAI 18.11.14
1.      KAKSI palestiinalaista miestä tunkeutui seitsemän jälkeen juutalaisten synagogaan Har Nof lähiössä Jerusalemin itäosassa tiistaiaamuna aseistettuina lihaveitsin, kirveillä ja pistooleilla. He hyökkäsivät kesken rukousten tefillein ja fylakterein varustettujen rukoilijoiden kimppuun alkaen sitten ampua heitä. Sairaalalähteiden mukaan he ampuivat kuolleiksi neljä ja haavoittivat kahdeksaa ennen kuin paikalle tulleet poliisit surmasivat heidät molemmat syntyneessä tulitaistelussa. Kaksi haavoittuneista olivat poliiseja. Hyökkääjät huusivat tunkeutuessaan sisälle ”Allah akhbar”; heillä oli kasvonaamiot tunnistamisen vaikeuttamiseksi.
Hyökkääjät olivat kotoisin Jerusalemin Jebel Mukaber arabilähiöstä. Israelin radion mukaan miehet olivat palestiinalaislähteisiin perustuen serkukset, Said Abu Jamal ja Uday Warsan. Hamasin virkailijat ilmoittivat Gazasta ja Qatarista, että isku oli kosto Israelin surmaamalle bussinkuljettajalle Jerusalemissa, vaikka hänen ruumiilleen tehdyn oikeuslääketieteellisen tutkimuksen mukaan kysymys on itsemurhasta.

Har Nof synagogaan tehty terroriteko on herättänyt vihaisia kommentteja hallituksen ministerien ja lainlaatijoiden taholta. Puolustusministeri Moshe Yaalon vaati hätäkokouksen kutsumista kokoon käsittelemään syntynyttä tilannetta.
Ultraortodoksien asuttama Har Nof on säästynyt pahimmilta väkivaltaisuuksilta tähän saakka, ja siksi hyökkäys uskonnollisessa instituutissa sijaitsevaan Kehilat Jaacov synagogaan yllätti kaikki. http://www.timesofisrael.com/suspected-terror-attack-in-jerusalem-synagogue/, http://www.jpost.com/Israel-News/Suspected-terror-attack-at-Jerusalem-synagogue-Channel-2-reports-one-dead-382101

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi, että tiistaiaamun murhaisku oli suoraa seurausta Hamasin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiihotuksesta, ja kansainvälisen yhteisön piittaamattomuudesta. Hän lupasi, että Israel tulee vastaamaan päättäväisesti tähän iljettävään murhaan kesken synagoga-palveluksen. Hän kutsui samalla hallituksen turvallisuuskabinetin käsittelemään tilannetta tänään. Tiedusteluministeri Yuval Steinitz totesi tuomitsevassa lausunnossaan, että kädet, jotka heiluttivat kirveitä ja pistooleita, olivat Esaun, mutta ääni oli Abbasin. ”Se joka kutsuu muslimeja puolustamaan Al-Aksaa juutalaisia vastaan kaikin mahdollisin keinoin, on syyllistynyt ja vastuussa Har Nofia vastaan tehtyyn pogromiin, hyökkäys-aaltoihin ja verisiin mellakointiin Jerusalemissa”, Steinitz määritteli.

Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi lausunnossaan, että Abbas tekee kaikkensa saadakseen tilanteen kehitetyksi uskonnolliseksi sodaksi kiihkeillä vihapuheillaan luokitellen juutalaiset epäpyhiksi, joilla ei ole oikeutta nousta Temppelivuorelle samalla antaen siunauksensa niille, jotka suorittavat tämän kaltaisia kauheuksia. Liberman kehotti kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Abu Mazenin anti-semiittiset puheet, jotka johtavat kauhistuttaviin lahtaustekoihin kuten aamulla synagogaan tehty massamurha, ja tekemään selväksi, ettei henkilö, joka toimii tällä tavalla, voi toimia laillisena valtiomiehenä.
Sisäministeri Yitzhak Aharonivich kehotti kansaa pysyttelemään rauhallisena ja pidättymään koston ajatuksista antaakseen turvallisuusviranomaisten suorittaa sille kuuluvat velvoitteensa hyökkäyksen selvittämiseksi ja syyllisten löytämiseksi. Hän vakuutti vastuullisten viranomaisten tekevän kaikkensa hyökkäysten estämiseksi, joita hän mieluummin kutsuu terrori-iskujen sarjaksi kuin intifadaksi, mutta tunnusti, etteivät turvallisuusvirkailijat voi estää kaikkia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Israel-will-respond-decisively-to-murder-of-Jews-in-synagogue-terror-attack-382110
2.      Pääministeri Netanyahun hallitus keikkuu nyt hajoamisen partaalla, kuten se on tehnyt jo kuukausien ajan. Viimeisin uhka tuli ns. juutalaista lakia koskevasta kiistasta, jonka käsittelyn oikeusministeri Tzipi Livni siirsi seuraaviin istuntoihin. Pääministeri Netanyahu sanoo, että hän esittää asian ensi maanantain hallituksen kokouksessa, vaikka Livni vastustaa sitä selittäen, että lakiesitys asettaa juutalaisen lain ja perinteet demokratian edelle. Livni sanoo jatkavansa demokratian puolustamista. Sekä Likud että Juutalainen koti-puolueet tukevat lakia.

Talousministeri Yair Lapidin uhkaus hallituksen kaatamisesta on laantumassa Lapidin todetessa, ettei hän kannata uusia vaaleja tässä tilanteessa. Hänen puolueensa kannatus romahtaisi ja Juutalainen Koti-puolue nousisi toiseksi suurimmaksi, mutta kenttä on hajanainen ja Moshe Kahlonin puolueella ei ole vielä nimeä, eikä se ole aloittanut vaalitaistelua. Sille luvataan kuitenkin ainakin 8 kansanedustajaa. Labour-johtaja Isaac Herzog haluaa vaaleja, sillä gallupin mukaan puolueen kannatus nousisi. Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo, että ellei lakia saada käsiteltyä Knessetissä, hänen puolueensa eroaa hallituksesta. Netanyahu komensi Likud-puolueensa virkailijoita valmistautumaan vaaleja varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187576#.VGsI4kNsO-o
3.      EU:n ulkomaan asioita johtava neuvosto varoittelee Israelia, että sen tulee kulkea sen talutushihnassa, jos se aikoo jatkaa yhteistyötä EU:n kanssa. Israelin harjoittama asuntojen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa karsastaa pahasti EU:n likinäköisissä silmissä, koska EU katsoo vastoin tosiasioita, että Israelin miehittää noita alueita, ja siksi asukkaittensa siirtäminen niihin on vastoin kansainvälistä lakia.
USA:n ulkoministeriön silmissä karsastaa yhtä pahasti, ellei pahemminkin, sillä USA:lla on paremmat edellytykset painostaa ainoaa todellista liittolaistaan Lähi-Idässä uhkaamalla lopettaa aseitten ja varaosien toimitukset, kuten tapahtui Gazan kesäsodan aikana. Obama haluaa toteuttaa omaa marxilais-islamilaista näkyään, jossa Israel häiritsee USA:n suhteita muslimimaihin, kuten Obama asian näkee. Hän haluaa antaa Iranille ydinaseen vastoin Israelin kiivaita vastaväitteitä, ja siksi P5+1 ja Iranin välinen sopimus on saatava valmiiksi 24.11. pidettävässä kokouksessa.
EU:n ulkoministerit vakuuttivat jatkavansa vihreän linjan itäpuolella valmistettujen israelilaistuotteiden boikottia vaatien, että kaikkien jäsenmaiden tulee seurata päätöstä, sekä tunnustaa olematon Palestiinan valtio. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-to-Israel-If-you-want-to-get-along-with-us-make-peace-382076


Post a Comment