Sunday, November 30, 2014

SUNNUNTAI 30.11.14


SUNNUNTAI 30.11.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu (Bibi) katsoi hallituksen yhteistyön jatkumisen tärkeämmäksi kuin pakottaa ”Juutalaisen Lain” hyväksyminen, ja siksi hän peruutti sen käsittelyn Knessetissä keskiviikkona. Sen sijaan hän esittelee laatimansa vesitetyn laki-luonnoksen sunnuntain hallituksen kokouksessa, josta se menee Knessetin käsittelyyn joulukuun toisen viikon aikana, mikäli ministerit hyväksyvät sen, kuten TV-2 raportoi.
Meretz järjesti mielenosoituksen pääministerin asunnon ulkopuolella lauantai-iltana, jolla pyrittiin esittämään juutalaista lakia vastustava kanta. Mielenosoitukseen osallistui myös Labour-puolueen ja Peace Now painostusjärjestön edustajia, kuten TV-10 raportoi. Tilaisuuteen osallistui sen mukaan parituhatta ihmistä. Tilaisuudessa puhui myös Shin Betin entinen johtaja Carmi Gilon, joka sanoi ”pyromaanien” johtavan Israelia kutsuen pääministeriä ”egomaattiseksi” (tarkoittanee itsekeskeistä). Artikkelin mukaan tämä voi siirtää vaalikuumeen nousua muutamalla päivällä.
Shas-puolueen puheenjohtaja Arie Deri totesi TV-2:n ohjelmassa, että muutamat hallituksen sisällä toimivien puolueiden edustajat olivat esittäneet hänelle suunnitelmansa Netanyahun poistamisesta pääministerin paikalta vaalikauden keskellä ja pyytäneet hänen puolueensa tukea. Deri sanoi, että hän kieltäytyi tukemasta heitä mainitsematta nimiä.
Deri kertoi, että myös Netanyahu (Bibi) otti yhteyttä häneen kertoen hallituksen kaatamis-yrityksistä ja esittäen Shasin ja UTJ:n liittymistä hallituksen uuteen kokoonpanoon. Hän sanoi kannattavansa Netanyahua pääministerinä missä tahansa hallituksessa ennen vaaleja, mutta ei antanut lupauksia, miten hän toimii vaalien jälkeisessä tilanteessa.
LABOUR-puolueenpuheenjohtaja Isaac Herzog vakuuttaa, että hän tulee johtamaan Israelin seuraavaa hallitusta. Gallupit eivät kuitenkaan lupaa tällaista suosiota puolueelle. Hän perustaa ennustuksensa siihen, että Lapidin johtaja Yesh Atid ja Livnin johtama Hatnua puolueet eroavat hallituksesta ja muodostavat vasemmiston kanssa uuden hallituksen. Uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ tuskin voivat liittyä sellaiseen liittoutumaan. Toiseksi Lapid lupasi ennen viimeisiä vaaleja, että hänestä tulee pääministeri 2 vuoden kuluessa. Yesh Atid puolueella on nyt 19 kansanedustajaa ja Hatnualla 6, joten tukea tarvitaan enemmistön saavuttamiseksi. Gallupit lupaavat Yesh Atidille 12 paikkaa seuraavissa vaaleissa. http://www.timesofisrael.com/easing-coalition-crisis-pm-cancels-wednesday-vote-on-jewish-state-bill/
Pääministeri Netanyahu valittaa, että hallitusyhteistyö on osoittautunut kestämättömäksi, ja siksi hän harkitsee vakavissaan uusien vaalien pitämistä riippumatta ”Juutalaisen Lain” kohtalosta. Häntä lähellä olevat henkilöt toteavat, että uusien vaalien mahdollisuus on lähempänä kuin koskaan. Bibi kertoi lehtimiehille, että Yair Lapid kosiskelee haredim-puolueita saadakseen hallituksen nurin ja noustakseen ”kalifiksi kalifin paikalle”, kuten piirrossarjassa todettiin Ahmed Ahneesta. Bibin tulee saada ennen tärkeää päätöstään puolueiden periaatteellinen kanta, ketä ne tulevat kannattamaan vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188023#.VHqg0UNsO-o, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-Lapid-blame-each-other-for-early-elections-383198
2. PA:n ilman mandaattia vuoden 2009 tammikuusta lähtien toimiva puheenjohtaja totesi sunnuntaina julkistettujen raporttien mukaan, että Hamas vastaa yksin Gazan kaistan hallinnosta, ja ettei Fatahin ja Hamasin yhteishallituksella ole mitään valtaa siellä.
”PA:lla ei ole mitään hallintovaltaa Gazassa. Hamas vastaa yksin sen hallinnosta”, hän sanoi. Hän jatkoi todeten, ettei hän neuvottele maasta Israelin kanssa esittäen syytöksen, että Israel käy salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa.
”En anna tuumaakaan maasta 1967 rajojen itäpuolella. Minulla on todisteita, joiden mukaan Israel jatkaa salaisia neuvotteluja Hamasin kanssa”, Abbas selitti. PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi maanantaina, että PA on päättänyt siirtää valtiohakemuksensa YK:n turvallisuus-neuvostolle, minkä oli tarkoitus tapahtua marraskuun lopussa. Hän sanoi Maan uutis-toimistolle antamassaan lausunnossa, että siirto tapahtui USA:n esittämien pyyntöjen ja uhkausten vuoksi. Toiseksi PA ei ollut saanut yhdeksän turvallisuusneuvoston jäsenmaan suostumusta kannattaa esitystä, mikä pakottaisi USA:n käyttämään veto-oikeuttaan.  
ABBAS näyttää kuitenkin muuttaneen kantaansa maanantain jälkeen, sillä hän sanoi lauantaina, että ellei hän saa vastausta Israelilta neuvottelujen aloittamiseksi pitäen 1949 aselepolinjoja tulevan arabivaltion rajoina lauantain loppuun mennessä, hän jatkaa suunnitelmansa esittämistä YK:n turvallisuusneuvostolle ja liittymistä kansainvälisiin järjestöihin ja sopimuksiin, mukaan lukien Haagin kansainvälinen oikeus (ICC).  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Only-Hamas-is-responsible-for-the-Gaza-Strip-383211
3. PUHUESSAAN arabiliiton kokouksessa Kairossa lauantaina PA:n puheenjohtaja Abbas vakuutti arabimaiden ulkoministereille, ettei PA tule koskaan hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona, kuten TV-10 raportoi todeten, että arabiliiton ulkoministerit antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne ehdottomasti kieltäytyvät tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona. Tämä todistaa taas kerran, että arabiliitosta on kehittynyt PA:n arabijohtajien kumileimasin, joka automaattisesti toistaa sen vaatimukset.
TV-10:n raportin mukaan Abbas totesi puheessaan arabiliiton Kairon kokouksessa, että PA tulee lopettamaan turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, kunnes rauhanneuvottelut alkavat. Hän selitti edelleen esittäneensä USA:n ulkoministeri John Kerrylle vaatimuksen, että tämän tulee laatia yhdessä hänen kanssaan esitys YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa Israelia painostetaan keskeyttämään ”setlementtien” rakentaminen.
”Tilanne Juudeassa ja Samariassa on vaarallinen eikä voi jatkua sellaisena”, hän selitti. ”Kaikki merkit viittaavat Amerikan välittämien neuvottelujen saattamiseksi loppuun epäonnistuneen” lisäten, että PA tulee kääntymään YK:n turvallisuusneuvoston puoleen ja sekä hakemaan kansainvälisten järjestöjen ja sopimusten jäsenyyttä. Tämä kaikki on vastoin Oslon ja sen jälkeen solmittujen Israelin ja PA/PLO:n välisiä sopimuksia. Abbas uhkasi samalla lopettaa kaikki yhteydet Israelin kanssa.
PA/PLO:n johdon lausunnoissa ja päätöksissä näkyy yhä selvemmin epätoivo ja sekasorto pelätessään kansan nousevan kapinaan annettujen lupausten polkemisesta vuodesta toiseen. Lisäksi korruptio ja nepotismi PA/PLO:n sisällä Abbasin yksinvaltaisen johtamistavan ohella nostavat Hamasin suosion entistä näkyvämmäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188026#.VHqtjENsO-o
4. ARABILIITTO päätti lauantain kokouksessaan Kairossa esittää YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselman, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään 1967 puolustussodassa vapauttamiltaan alueilta – mukaan lukien Jerusalemin itäosat marraskuuhun 2016 mennessä, kuten ynetnews.com referoi Reutersin alkuperäistä raporttia.
Ranska, Saksa ja Englanti lupaavat nopeuttamaan laatimansa vaihtoehtoisen päätösesityksen valmistumista Israelin ja PA:n ja Gazan arabien välisen konfliktin lopettamiseksi.
ARABILIITON kokouksessa päätettiin komitean perustamisesta valmistelemaan YK:n turvallisuusneuvostolle tehtävää päätöslauselmaesitystä, jolla tultaisiin asettamaan aikataulu Israelin vetäytymiseksi Juudeasta ja Samariasta. Komitea tulee aloittamaan työnsä kansainvälisen tuen hankkimiseksi esitykselle. Komiteaan kuuluvat arabiliiton pääsihteerin Nabil al-Arabyn johdolla Kuwait ja Mauritia sekä Jordania, joka turvallisuusneuvoston jäsen-maana esittelee suunnitelman neuvostolle.
Elior Levyn laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel on hyväksynyt kahden valtion periaatteen, mutta ei 1949 aselepolinjoille. Netanyahu sanoo edelleen kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta kansan enemmistö on yhä selvemmin numeroin hylännyt sen vastoin Levyn näkemystä. Arabikevään aiheuttama kaaos arabimaissa etenkin Irakissa ja Syyriassa sekä rauhattomuuden ja väkivallan lisääntymisen myötä Israelin sisällä ovat saaneet kansan yleisen mielipiteen vastustamaan todennäköisesti vihamielisen arabimaan perustamista juutalaisten pyhille paikoille maan keskiosiin. Muutamat EU-maat ovat tehneet symbolisia päätöksiä uuden arabimaan tunnustamiseksi Israelin rinnalle vain osoittaakseen, miten kiusaantuneita ne ovat konfliktin jatkumisesta vuodesta toiseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4597482,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Valtio esitti syytteet kolmea arabia vastaan syytettyinä kansanedustaja Moshe Feiglinin sekä Yehuda Glickin vahingoittamiseksi Temppelivuorella lokakuussa. Jerusalemin piirisyyttäjä ilmoitti jättäneensä syytteet kolmea arabia vastaan suunnitelmasta hyökätä Feigliniä ja Glickiä vastaan ilotulitusraketein ja kivin. Nämä kolme arabia, Majed Kriki, 21; Mohammed Bikri 20 sekä Mahmoud Jaber 18, kaikki Jerusalemista, suunnittelivat menevänsä Vuorelle lokakuun 29. päivänä, jäävänsä yöksi sinne ja tekevänsä hyökkäys seuraavana aamuna. Tarkoituksena oli haavoittaa ja fyysisesti vahingoittaa heitä, minkä jälkeen he menisivät Al-Aksa moskeijaan ja pääsisivät pakoon sekoittumalla aamurukouksista poistuvien joukkoon. Suunnitelma peruuntui poliisin pidätettyä Krikin, joka paljasti salaliiton.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/State-indicts-3-Palestinians-for-plans-to-hit-Feiglin-Glick-with-firecrackers-stones-383171
·        Toistaiseksi tuntemattomat vandaalit sytyttivät lauantaina tuleen koulurakennuksen Jerusalemin eteläosan Pat-lähiössä. Koulun opetus tapahtuu arabiaksi ja hebreaksi tarkoituksena kasvattaa yhteistoimintaa ja yhteenkuuluvuutta arabien ja juutalaisten kesken. Koulun seiniin oli raapustettu arabien vastaisia iskulauseita. Poliisin mukaan todisteet viittaavat siihen, että palo sytytettiin tarkoituksella. Koulua vastaan on hyökätty aiemminkin. Knessetin jäsenet tuomitsivat tuhopolton laidasta laitaan.  http://www.timesofisrael.com/politicians-from-across-spectrum-condemn-school-attack/
·        Pääministeri lupaa runsaita investointeja druusien ja kirkassien kaupungeille. Netanyahu tulee esittämään tätä koskevan suunnitelman hallitukselle. Valtion tuki tulee koskettamaan opetustointa, infrastruktuurin kehittämistä sekä työttömyyden alentamista. Israelissa asuu 130 000 druusia Karmelin alueella, Galileassa ja Golanilla, sekä 4 000 Kaukasian muslimi kirkassia, jotka asettuivat Galileaan Ottomaani hallinnon aikana 19.vuosisadan loppupuolella. He ovat osallistuneet maan puolustamiseen ja muutenkin osoittanet kuuluvansa Israeliin, tunnustaen sen. http://www.timesofisrael.com/pm-promises-major-investment-in-druze-circassian-towns/
·        USA:ssa harkitaan, voidaanko homojen verta hyväksyä yleisesti käytettäväksi hoito-tapauksiin. Epäilys johtuu siitä, että heidän parissaan AIDS ja Hepatiitti C-infektiot ovat paljon yleisempiä kuin muissa kansankerroksissa. Asiaa voitaisiin käsitellä pelkästään terveydenhoitoon kuuluvana, mutta politiikka tunkeutuu USA:ssa jokaiseen kysymykseen, eikä siten ole ihme, että se tunkee myös tähän. http://www.wnd.com/2014/11/feds-review-plan-to-let-homosexuals-donate-blood/
·        Gadi Eisenkot on IDF:n uusi komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantzin jälkeen. Hän on numerojärjestyksessä 21. komentaja, joka saanee ylennyksen kenraali-luutnantiksi, kuten on ollut tapana. Asian julkisti puolustusministeri Moshe Yaalon. Eisenkotin juuret ovat maavoimissa. Hän ottaa toimensa vastaan 15.helmikuuta 2015. Hän vastustaa kiivaasti iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan, elleivät ne aiheuta suoraa uhkaa Israelin turvallisuudelle. http://www.timesofisrael.com/gadi-eizenkot-formally-named-21st-commander-of-idf/
·        Terroristit tunkeutuivat Nigerian pohjoisosan muslimialueen Kanon kaupungin suureen moskeijaan kahden itsemurhapommittajan sytyttäessä pomminsa ja sen jälkeen avaamassa kivääritulessa tilaisuuteen saapuneita vastaan surmaten ainakin 120 ja haavoittaen 270 muuta. Raivostuneet ihmiset surmasivat 4 ampujaa. Moskeija kuuluu osana Kanon emiirin Muhammed Sanusi II:n palatsiin. Sanusi II on maan toiseksi korkein muslimioppinut, joka viime viikolla kehotti kansaa nousemaan Boko Haram-joukkoja vastaan. Isku muistuttaa Boko Haramin aiemmissa iskuissa käyttämää taktiikkaa.  http://www.timesofisrael.com/at-least-120-dead-in-nigeria-mosque-suicide-attack/
·        Libermanin suunnitelmassa Israelin arabeille maksettaisiin siitä, että he voisivat muuttaa asumaan muualle Israelin ulkopuolelle, esim. kuviteltuun Palestiinaan. http://www.timesofisrael.com/libermans-peace-plan-calls-for-funding-arab-emigration/
·        Rooman paavi Fancis I on historiallisella vierailulla Turkissa, jota pidetään sekulaarina maana, mutta jonka pääuskonto on islam. Presidentti Erdogan haluaa islamin värittävän kaikkia toimintoja Turkissa aloittamassaan kampanjassa lopettaa Turkin perinteinen uskonnon ja valtiontoimien erottamisen toisistaan. Paavi osallistui yhdessä Istanbulin suuressa, ns. sinisessä Sultan Ahmed moskeijassa pidettyyn tilaisuuteen Istanbulin ja Turkin johtavan muftin Rahmi Yaranin rinnalla, joka suoritti muslimien dua-rukouksen. Paavi ilmeisesti luki myös hiljaisen rukouksen kädet ristissä rintaansa vasten kasvot käännettyinä Mekkaan päin. Vierailun merkitys on lähinnä symbolinen, mutta se liittyy paavin lähentymispyrkimyksiin islamia kohti solidaarisuuden nimessä. Paavi on varoitellut Israelin ja PA:n väkivaltaisuuksien kiihtyvän uskonsodaksi, jota etenkin Mahmoud Abbas pyrkii lietsomaan. http://www.timesofisrael.com/pope-reflects-in-mosque-on-symbolic-istanbul-visit/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 8 -17; Tiberias 1 -18; Suolameri 16 -21; Eilat 14 -26 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön, huomenna puolipilvinen, selkiytyen taas tiistaiksi. Lämpötilat pysyttelevät lähellä tämän päiväisiä lukemia.Post a Comment