Sunday, November 02, 2014

SUNNUNTAI 02.11.14


SUNNUNTAI 02.11.14
1. Viikon ensimmäinen päivä alkoi puolipilvisenä ja suhteellisen viileänä, mutta sateet pitävät taukoa toistaiseksi palaten myöhemmin. Koska Sanan mukaan sateet ovat Jumalan siunauksen merkkeinä, voitaneen katsoa Israelin nauttivan nyt Hänen myötätuntoaan. Siksi on syytä olla kiitollinen siitä, mitä Hän antaa, eikä osoittaa kiittämättömyyttä siitä, missä Hän ei ehkä ole vastannut pyyntöihimme ja rukouksiimme, koska sen aika tulee myöhemmin.
Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä, ajoittaisten sadekuurojen mahdollisuus on huomioitava. Puolipilvisyys jatkunee huomenna sateitten väistyessä mutta palatakseen uudelleen tiistaiksi paikallisten sateitten muodossa. Lämpötila noussee myös hieman. Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -19; Tiberias 14 -25; Suolameri 18 -28, Eilat 17 -28 +C-astetta. Kinneretin pinta on sateitten johdosta keskeyttänyt alenemisensa.
2. Torstaina alkaneet ja sunnuntai-iltaan saakka jatkuneet sateet ovat totuttuun tapaan aiheuttaneet tulvia joissakin kaupungeissa. Eniten vettä satoi Tel Avivin ja Kfar Hayarock alueilla, joissa mitattiin 77 mm:n sademäärät, mutta Aravan erämaassa sadetta saatiin vain vaivaiset 7 mm.  Galilean ylängöllä vettä satoi 50 mm; Kinneretin rannalla sijaitsevan Tzemach hiekkarannan alueella 35 mm; Haifassa 20 mm. Jerusalemissa satoi vettä 30 mm. Ashdodissa mitattiin 10 mm:n sademäärä. Sateitten oletetaan alkavan uudelleen maanantaina maan pohjoisosassa. Kinneretin pinnan korkeus nousi sateitten ansiosta yhden senttimetrin ollen nyt 212.84 metriä merenpinnan alapuolella.
Lauantaina keskipäivän aikaan mitattiin suurin vedenvirtaus Ayalon virrassa 27 kuutiometriä sekunnissa, mikä on ennätys alueella tähän aikaan vuodessa. Veden virtaus lisääntyi myös muissa maan keskiosan jokiuomissa kuten Nahal Sorek, Nahal Lachish, Nahal Alexander ja muissa Sharonin alueella. Vesihallituksen virkailijat selittävät, että maa tarvitsee runsaasti vettä kostuakseen pitkän kuivan kauden jälkeen. Täten Kinneretiin laskevien jokien virtaus ei ole vielä sanottavasti lisääntynyt, mutta Suolameren alueen kallioisilla rinteillä pienetkin sademäärät saavat aikaan jokiuomien tulvimista katkoen teitä. http://www.jpost.com/Breaking-News/Rainy-weekend-leaves-parts-of-Israel-flooded-380482
3. EPÄVAKAISEN viime viikon jälkeen turvallisuusvirkailijat odottavat epävarmoina mutta hyvin varustautuneita väkivaltaisuuksien uusiutumista. Pääministeri Netanyahu antoi luvan Temppelivuoren avaamiseksi muslimeille perjantaiksi aamurukouksia varten suljettuaan sen torstaiksi Yehudah Glickin murhayrityksen johdosta. Jännitystä lisäsi poliisin joutuessa ampumaan murhan pääepäillyn yritettyään pidättää hänet kuulusteluja varten, joka kuitenkin aloitti tulituksen. Hänen kodistaan löydettiin moottoripyörä ja ase, jota hänen uskotaan käyttäneen hyökkäyksessään Glickiä vastan.
Väkivaltaisuudet Jerusalemin Temppelivuoren alueilla ovat jatkuneet heinäkuusta lähtien, mikä sai paavi Francis I:n esittämään vetoomuksen rauhan palauttamiseksi, mihin myös USA:n hallitus yhtyy.
Saarnatessaan ”kaikkien pyhimysten päivänä” Vatikaanissa paavi totesi: ”Tämän päivän liturgia puhuu Taivaallisen Jerusalemin kunniasta”, hän sanoi jatkaen: ”Kehotan teitä rukoilemaan, että Pyhä Kaupunki – kallis juutalaisille, kristityille ja muslimeille - joka on kokenut suurta jännitystä viime päivinä, muodostuisi yhä enemmän symboliksi ennakoiden rauhaa, jota Jumala toivoo koko ihmiskuntaperheelle”.
Välittämättä paavin vetoomuksista arabimies hyökkäsi juutalaisen kimppuun Nablusportin lähellä lauantaina Jerusalemissa. Poliisiupseeri haavoittui lievästi paikalle kokoontuneen aranbiomassan pyrkiessään estämään hyökkäyksen tehneen arabin pidättämistä. Poliisi haavoittui häneen osuneen laudankappaleen iskusta. Hänet hoidettiin paikalla, mutta hyökkäyksen uhriksi joutunut juutalainen selvisi vammoitta, kertoo poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld. Jerusalemin Abu Tor lähiössä arabit kivittivät poliiseja, mutta siellä ei kukaan haavoittunut eikä poliisi pidättänyt ketään. Poliisin tiedottaja kertoi poliisin käyttäneen mellakan hajottamisvälineitä mielenosoittajien hillitsemiseksi ja sanoi poliisin jatkavan rauhantilan turvaamista käytettävissään olevin ei-kuolettavin välinein.
ROSENFELD sanoi, että poliisin avattua perjantaiaamuna Temppelivuoren muslimien rukouksiin saapuneille yli 50-vuotiaille miehille, minkäänlaista epäjärjestystä ei havaittu Vuoren alueella, jonne oli ahtautunut arviolta 4 000 arabimiestä.  Poliisi oli asettanut Temppelivuoren ympäristöön Jerusalemin vanhassa kaupungissa 1000 poliisia ja lisäksi siviilivaatteissa liikkuvia agentteja väkivallan estämiseksi.  
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Temppelivuoren sulkemisen tarkoittavan sodanjulistusta, mikä sopii huonosti rauhankumppanin terminologiaan. Myös Obaman hallitus antoi kehotuksen Vuoren avaamiseksi, vaikka asia ei kuulu sen toimivaltaan. Uutistoimisto Wafa raportoi, että Abbas soitti Kerrylle kiitellen ”hänen ja Jordanian kuningas Abdullah I:n ponnisteluja Israelin toimien estämiseksi ja kiihotuksen lopettamiseksi”. Poliisi sulki ensimmäisen kerran kaikki Temppelivuorelle johtavat portit Glickin murhayrityksen vuoksi. Glick on vaatinut juutalaisille oikeutta rukoilla Vuorella. Hänen vaimonsa totesi, että Jumala odottaa juutalaisten aloittavan rukouksensa Temppelivuorella. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi sanoo, ettei juutalaisilla ole mitään oikeutta rukoilla Temppelivuorella.
YEHUDAH GLICKIÄ hoitavat Shaare Zedekin lääkärit sanovat, että läheltä ammutut kolme laukausta välttivät vahingoittamasta elintärkeitä elimiä, mikä on ihme. Hänen tilansa on vakaa, mutta edelleen kriittinen. Häntä pidetään hengityskoneessa ja nukutuksen alla. Lääkärit yrittävät tehdä hänelle uuden leikkauksen maanantaina, jos hänen kuntonsa sallii. Murhayrityksen pääepäilty Moataz Hejazi työskenteli Begin-keskuksen keittiössä kuten myös toinen poliisin pidättämä arabimies, jonka epäillään osallistuneen murhan suunnitteluun. He ovat kotoisin Abu Tor arabilähiöstä. Jordanian viranomaiset sanovat, että Israel avasi Temppeli-vuoren kuningas Abdullah I:n varoituksen johdosta, koska Vuoren sulkeminen voi johtaa uskonnollisten jännitysten kasvuun aiheuttaen poliittisen konfliktin.
PA/PLO:n lähettiläs Washingtoniin Maen Areikat varoitti torstaina israelilaisten ääriainesten kiihottavan hyvin vaaralliseen uskonnolliseen konfliktiin Vuoren sulkemisen kautta. ”Ellei tätä lopeteta välittömästi, alue tulee maksamaan kalliin hinnan Israelin vastuuttoman politiikan vuoksi”. Pääministeri Netanyahu pyysi Knessetin puhemiestä Yuli Edlesteinia välittämään Knessetin jäsenille hänen toivomuksensa pidättyä lausunnoista ja toimista, jotka voisivat lisätä jännitystä. Labor-kansanedustajat Nachman Shai ja Erel Margalit pyrkivät aloittamaan Knessetissä kampanjan suvaitsevaisuudesta ja yhteiselosta Jerusalemissa hätäkonferenssin aikana. USA:n ulkoministeri John Kerry esitti oman varoituksensa kehottaen kaikkia osapuolia itsehillintään historiallisen tasapainon säilyttämiseksi Haram al-Sharif/Temppelivuoren alueella. ”Israelilaisten, jordanialaisten ja palestiinalaisten jatkuva toiminta historiallisen tasapainon säilyttämiseksi Pyhässä Maassa on kriittinen; mitkä tahansa päätökset tai toimet sen muuttamiseksi ovat provosoivia ja vaarallisia”. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-Knesset-Show-restraint-on-Temple-Mount-issue-380487
4. UUTISOTSIKOITA
·        Sadat ihmiset kokoontuivat lauantai-iltana sapatin jälkeen Jerusalemin Safra aukiolle lähelle kaupunginvirastoja rukoilemaan pikaista parantumista terroristin haavoittamalle Yehudah Glickille. Hänen poikansa esitti oman rukouksensa kovaäänisten välityksellä. Ke. Moshe Feiglin kritisoi pääministerin esittämiä vaatimuksia pidättyvyydestä nykyisen tasapainotilan säilyttämiseksi todeten, että se on pahinta kiihotusta, koska se rajoittaa juutalaisten oikeuksia omistamallaan Temppelivuorella muslimien eduksi. Lääkärien mukaan Yehudah Glickin tila on parantunut, mutta vaara ei ole ohi. Hänelle tehtiin kaksi leikkausta, jolla poistettiin osa tuhoutuneesta keuhkon osasta ja suolesta. Kolmas leikkaus tehdään tiistaina. Murhayrityksen tekijä Moataz Hejazi oli 11 kuukautta vankilassa toisen intifadan aikana, mutta hänen taustansa jäi tutkimatta Begin-keskuksen johtajilta palkattuaan hänet ravintolaansa lähellä valtion virastotaloja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186883#.VFXq_ENsO-o
·        Poliisi avasi Temppelivuoren sunnuntaiaamuna myös juutalaisille palvojille. KE Moshe Feiglin käytti tilaisuutta hyväkseen noustakseen Vuorelle poliisin estettyä sen torstaina, joka on hänen vakio-kuukaudenpäivänsä. Pahempia välikohtauksia ei syntynyt hänen vierailunsa aikana, vaikka muslimit Vuorella huusivat ja ivasivat häntä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein kehotti Knessetin turvallisuusjohtajaa asettamaan Feiglinille jatkuvan henkivartijan, koska hänen henkensä on vaarassa. http://www.jpost.com/Israel-News/Feiglin-visits-Temple-Mount-as-Jerusalem-holy-site-reopened-to-Jews-380520
·        Edellisesti artikkelista poiketen Times of Israel kertoo poliisin pidättäneen viisi Vuorelle noussutta juutalaista syytettynä ”rauhan häiritsemisestä”. Neljä muuta juutalaista pidätettiin heidän yritettyään päästä Vuorelle Leijonaportin kautta. Kymmeniä juutalaisia nousi Vuorelle ensimmäistä kertaa Torstain jälkeen, vaikka muslimit päästettiin sinne jo perjantaina. http://www.timesofisrael.com/police-prepare-for-unrest-as-temple-mount-reopens-to-jews/
·        Arabiliitto kokoontuu keskustelemaan Gazan kesäsodasta, terroristien tekemästä hyökkäyksestä Siinailla Egyptin armeijan tukikohtaan surmaten 31 sotilasta haavoittaen lukuisia muita, sekä Jerusalemin tilanteesta eli ”Israelin hyökkäyksestä Al-Aksa moskeijaa vastaan”, kuten Kuwaitin lähettiläs Aziz al-Dihani totesi, joka esitti kutsun hätäkokoukseen. Myös Irakin väkivaltainen sota on keskustelujen asialistalla. Israel sulki sunnuntaina Gazaan johtavat tiet vastauksena perjantai-iltana Gazasta Israeliin ammuttuun rakettiin. Egypti puolestaan on sulkenut kaikki yhteydet Gazaan aloittaessaan puskurivyöhykkeen muodostamiseksi Siinain ja Gazan välille pakottaen kaikki asukkaat pois puskurivyöhykkeen alueelta Egyptin puolella rajaa. http://www.timesofisrael.com/arab-league-to-hold-emergency-meeting-on-jerusalem/
·        Tel Avivin Rabin-aukiolle kokoontui tuhansia ihmisiä lauantai-iltana osallistuakseen Yitzhak Rabinin teloituksen vuosittaiseen 19. muistotilaisuuteen. Hän sai surmansa Yigal Amirin ampumista luodeista, jotka surmasivat hänet, vaikka salaliittoteorian mukaan hänet surmattiin matkalla sairaalaan autossa olleen agentin toimesta. Rabin murhattiin 04.11.1995. Muistotilaisuudessa puhui myös entinen presidentti Shimon Peres, joka esitti ”murhaavaa kritiikkiä” pääministeri Benyamin Netanyahun tavasta hoitaa rauhanprosessia. Hän viittasi kiihotuspuheessaan ”keskuudessamme oleviin järkeviin ihmisiin, jotka puhuvat kriisin hallinnasta rauhan sijaan” kehottaen katsomaan tilanteeseen 1995 ja nyt nähdäkseen, miltä kriisinhallinta näyttää. ”Missä on Israelin rauhanaloite?” hän kyseli. ”Israelin valtio luopuu tulevaisuudestaan, jos se jatkaa olemassa olevaa tilannetta rauhan kustannuksella. Tilaisuuden iskulauseena oli ”Palaaminen alkupisteeseen toivon palauttamiseksi”. Aukiolla, jossa tilaisuus pidettiin, tunnettiin alkuperäisesti ”Malchei Israel Square”, Israelin kuningasten aukiona, mutta nimettiin uudelleen Rabinin kunniaksi. Rabinin poika Yael Rabin puhui myös tilaisuudessa todeten, että myös arabinuoret ansaitsevat paremman tulevaisuuden. http://www.timesofisrael.com/peres-at-rabin-rally-those-who-give-up-on-peace-are-delusional/
·        Labour-kansanedustaja Eitan Gabel on mielestään keksinyt oivan ratkaisun Jerusalemin itäosia heiluttaviin väkivaltaisuuksiin. Hän kehottaa Israelia vetämään pois kaikkia poliisinsa ja turvallisuusjoukkonsa sekä juutalaisasukkaat pääkaupungin itäosien arabilähiösitä ja luovuttamaan ne PA:n valvontaan. Hän mainitsi Beit Hanina ja Issawiya lähiöt, mutta tarkoittaen kaikkia muitakin arabienemmistöisiä lähiöitä. Täten Israelilla on mahdollisuus pitää Jerusalem yhtenäisenä, hän teoretisoi. Gabel arvioi, että seuraavissa vaaleissa, jotka Netanyahu lienee suunnitellut pidettäviksi ensi vuoden aikana, Israelin poliittinen kartta tulee muuttumaan radikaalisti. Gabel esittää, että maan vasemmisto voisi muodostaa keskustan kanssa vaaliblokin, joka pystyy voitollisesti kamppailemaan Netanyahun johtaman oikeistoblokin kanssa. http://www.timesofisrael.com/labor-mk-israel-should-give-pa-east-jerusalem-neighborhoods/
·        Israelilainen yhtiö Pimi Agro on kehittänyt yksinkertaisen menetelmän, jolla on mahdollista torjua vihannesten ja ruokatarpeiden pilaantumista siten, että ne säilyvät tuoreina 10 viikkoon saakka. Yhtiön perustaja perustelee väitettään, että maailmassa on tarpeeksi ruokatarvikkeita asukkaittensa elättämiseksi, mutta että kuljetus- ja varastointi ongelmien aiheuttamat menetykset syövät kolmanneksen tai jopa puolet siitä. Tämän johdosta sadat tuhannet ihmiset näkevät nälkää ruuan puutteen vuoksi. Nimrod Ben Yehudan, yhtiön perustajan ja toimitusjohtajan mielestä, ratkaisu tähän ongelmaan on hydrogen peroxiidiin perustuva formula lisättynä muutamilla lisäaineilla. Yhtiö aikoo esitellä vallankumouksellista keksintöään YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä. Sen mielestä heidän suunnitelmallaan on erityisen suuri merkitys Afrikassa ja Aasian maissa, joissa kuljetukset tapahtuvat hitaasti ja välimatkat jakelukeskuksiin ovat pitkät. http://www.timesofisrael.com/could-an-israeli-created-innovation-end-world-hunger/
·        Belarus käyttää juutalaisten hautakiviä rakennusten ja teitten rakentamiseen. mikä on aiheuttanut kauhistelevia kommentteja juutalaisjärjestöjen taholta. Puolan rajalla oleva Brestin kaupunki on kuvaava esimerkki, jossa hautakiviä käytetään jopa asukkaitten puutarhapolkujen päällystämiseen ja rajaamiseen. Käytäntöä on helpottanut ja rohkaissut se, että holokaustin seurauksena monien kylien ja kaupunkien juutalaisväestö on joko kokonaan tai lähes kokonaan tuhoutunut Puolassa, eikä juutalaisten hautausmaita valvo tai kunnosta kukaan. Tätä tapahtuu kaikkialla Puolan alueella, mutta varmaan muuallakin vastaavassa asemassa olevissa maissa etenkin entisen NL:n alaisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186901#.VFYAIENsO-o
·        INN:n julkaiseman artikkelin mukaan väkivalta nousi Jerusalemin itäosissa lumipallon tavoin lauantain aikana arabien hyökkäillessä poliiseja ja turvallisuusjoukkoja vastaan useissa lähiöissä. Arabit käyttävät kivien ohelle yhä useammin kotitekoisia putkipommeja ja ilotulitusraketteja. Poliisi tyynnyttelee, että heillä on keinot niitä vastaan ja ne otetaan käyttöön tarvittaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186891#.VFYCAkNsO-o
Seuraavat raportit julkaistaan keskiviikkona ja perjantaina.

Post a Comment