Friday, November 14, 2014

PERJANTAI 14.11.14


PERJANTAI 14.11.14
1. ISRAELIN sisäministeri sanoo poliisipäällikön vahvistaessa, että turvallisuustilanne on paranemassa, vaikka tunnustaa samalla, että terrori-iskut tulevat jatkumaan. Tällä ristiriitaisella lausunnolla he pyrkivät rauhoittelemaan kansaa, että tilanne on hallinnassa.
Pääministeri Netanyahu tapasi eilen ulkoministeri John Kerryn ja kuningas Abdullahin kolmen keskisissä keskusteluissa, joissa he painottivat tarvetta rauhoittaa tilannetta viime viikkojen jännityksen nousemisen jälkeen. PA:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Abbas tapasi Kerryn myöhemmin erikseen. Abbasin tärkeimpänä aiheena lienevät olleen valitukset Israelin ”laittomista toimista Temppelivuorella”, jotka ärsyttävät muslimeja ja voivat aiheuttaa ”uskonnollisen sodan Israelin ja muslimien välillä”.
Oireena uskonnollisen sodan mahdollisuudesta on Turkin presidentti Erdoganin uhkaus puuttua tilanteeseen, jos hän katsoo Al-Aksa moskeijan olevan vaarassa, mitä Islamilainen Liike Israelissa levittää maailmalle lisätäkseen omaa suosiotaan. Sen johtaja Raed Salah pidätettiin ja odottaa syytteitä kansan kiihottamisesta ja Israelin vastaisista sanallisista hyökkäyksistä, eikä se ollut ensimmäinen kerta. Turkki suunnittelee sopimusta Al-Qaidan kanssa, joka asettaa tämän NATO-maan varsin outoon tilanteeseen. Presidentti Erdogan ilmoitti perustavansa Al-Quds säätiön (Jerusalem säätiön), joka tulee rahoittamaan muslimien toimia ”Jerusalemin juutalaistamisen estämiseksi” etenkin Temppelivuorella, jonka hän sanoo kuuluvan kaikille muslimeille maailmassa.
ULKOMINISTERI John Kerry totesi eilisissä keskusteluissa Netanyahun ja Abdullahin kanssa, ettei tilanne ole nyt sopiva aloittaa uutta neuvottelukierrosta Israelin ja PA:n välillä. Sen sijaan hän esitti vaatimuksen rauhan palauttamiseksi Jerusalemissa todeten, että mekanismi rauhallisen tilanteen palauttamiseksi ja jatkumiseksi on kehitetty puuttumatta yksityiskohtiin jos hänellä olikaan niitä tiedossaan. Hän viittasi mahdollisuuteen laajentaa etupiiriä alueen muihinkin valtioihin, jotka voisivat yhdessä vaikuttaa tasapainotilan palauttamiseksi.
ABDULLAH II otti keskusteluissa esiin yhteistoiminnan koordinoimiseksi Islamin Valtion aiheuttaman uhkan torjumiseksi, joka ensi sijaisesti kohdistuu Jordanian turvallisuuteen. Kolmen-keskeisten keskustelujen osanottajat olivat yhteydessä Egyptin presidentti al-Sisin kanssa puhelimen välityksellä, mutta siitä ei kerrottu enempää medialle. Kerry sanoi puhuneensa edellisenä päivänä Abbasin kanssa, jonka hän sanoi vakuuttaneen tekevänsä kaikkensa rauhantilan palauttamiseksi ja väkivallan lopettamiseksi. He myös totesivat tarpeen välttää kihottavien lausuntojen antamista, jotka vain pahentavat tilannetta. Jordanian turvallisuustilanteen vaarantumista osoittaa se, että IDF päätti lähettää uuden pataljoonan Jordan joen laakson turvallisuuden vahvistamiseksi.
KERRY selitti, ettei hän halunnut Abbasia mukaan kolmen keskeisiin neuvotteluihin, koska nyt ei ole oikea hetki näiden kahden (Abbasin ja Netanyahun) tapaamiseksi. ”Ennen sen toteutumista tilanteen tulee muuttua oleellisesti nykyisestä”, hän selitti. Hän sanoi kuitenkin uskovansa, että lähtökohtien erilaisuudesta huolimatta he haluavat rauhaa. ”Miten voit toimia valtion pääministerinä vastaamatta, kun sen kansalaisten yli ajetaan kuorma-autoilla ja vaunuilla ja heitä puukotetaan sen kaduilla?” hän heitti retorisen kysymyksen. ”Tämä on testi. Uskon pääministerin tulleen mukaan, koska asia huolestuttaa häntä. Hän antoi tätä koskevan vakavan lausunnon tänä iltana”.  
JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh tyhjensi omaa myrkkypussiaan todeten: ”Majesteetti selitti Kerrylle, ettemme salli Jerusalemin nykyisen tilanteen huonontamisen jatkuvan. Majesteetti painotti Kerrylle Jerusalemin merkitystä sekä muslimeille että kristityille. Jännitys Jerusalemissa on kiristänyt jännitystä myös Juudeassa ja Samariassa. Meidän tulee nähdä tilanne laajemmissa puitteissa: Rauha, ratkaisu kaikissa lopullisen tilanteen ja turvallisuus-ratkaisuissa ei vain Israelille vaan koko alueelle” hän selitti.
Kolmen keskeinen neuvottelutilanne oli tarpeen jännityksen alentamiseksi ja syiden etsimiseksi, miksi se alkoi nousta. Jordania kutsui Israelin lähettiläänsä neuvotteluja varten kotiin Israelin sulkiessa Temppelivuoren myös muslimeilta Yehuda Glickin hengenvaarallisen haavoittamisen seurauksena, mutta peruuttaen kiellon seuraavana päivänä. Sekä PA:n puheenjohtaja Abbas että Jordanian kuningas Abdullah ovat syyttäneet Netanyahua tilanteen muuttamisesta Temppelivuorella sallimalla juutalaisille rukousoikeuden siellä, minkä Netanyahu kiistää. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kerry-Netanyahu-and-Abbas-committed-to-deescalating-Temple-Mount-tensions-381789
2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja ulkoministeri Ahmet Davutoglun johtaman hallituksen päämääränä oli palauttaa maan ottomanihallituksen aikana vallinnut valta-asema Lähi-Idässä rauhanomaisten sopimusten kautta ilman sotilaallisia toimia. He suunnittelivat taloudellisiin intresseihin perustuvan laajan liittoutuman perustamista, jossa Turkki tulisi toimimaan keskeisenä moottorina ja suojelijana Persianlahden öljymaista alkaen jatkuen Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin, Jordaniaan ja Gazaan.
Irakin tilanteen monimukaistuminen ja Syyrian sisällissodaksi kehittyneen sisäisen tilanteen räjähtäminen silmille romuttivat nämä hyvää tarkoittavat ihanteelliset tulevaisuuden kuvat. Nyt Turkki elää vaikeaa muutoskautta ilman sisäistä näkemystä, missä nyt ollaan ja mihin suuntaan sen tulisi ohjata valtiolaivaansa. Pääministeristä maan presidentiksi valittu Erdogan on määrätietoisesti pyrkinyt ohjaamaan maataan islamilaiseksi tasavallaksi sen toiveitten pääsystä EU:n jäseneksi viivästyessä huonon ihmisoikeuspolitiikan vuoksi. Turkki haluaa vahvistaa siteitään alueen muslimimaiden kanssa, mutta arabimaina ne vierastavat maata, jonka väestön enemmistö ei ole etnisesti arabimaailmaan kuuluva.
Turkin sisällä toimiva kurdijärjestö PKK on vuosikaudet taistellut hallitusta vastaan vaatien oikeuksiensa huomioimista järjestäen terrorihyökkäyksiä eri kohteita vastaan maassa. Hauras aseleposopimus haavoittuu helposti Turkin hallituksen kovien otteiden vuoksi, kuten on havaittavissa Syyriassa Turkin rajalla sijaitsevan Kobanin kurdikaupungin taistellessa yli-voimaisia Islamin Valtion joukkojen hyökkäyksiä vastaan. Turkki kieltäytyi puuttumasta tilanteeseen kurdien auttamiseksi, mutta salli pitkän epäröinnin jälkeen Irakin kurdialueen kahden sadan vahvuisen pesmerga-joukon liittyä Kobanin kaupungin puolustajiin aseineen. Pystyvätkö ne pelastamaan kaupungin odotettavalta tuholta ja joukkoteurastukselta, on tarkkailijoiden mukaan epävarmaa, sillä heiltä puuttuu raskasta aseistusta.
TURKKI joutuu varomaan jokaista askeltaan, sillä sitä uhkaavat samat valtaosan Irakia ja suuren osan Syyriaa miehittäneet ISIS-joukot, jotka vakuuttavat peruuttaneensa Sykos-Picot sopimuksen nojalla määritellyt valtioiden rajat perustaessaan suurta kaliifikuntaa entisten itsenäisten maiden tilalle Lähi-Itään. Turkin perinteinen kilpailija Iran levittää samoin vaikutusvaltaansa, mikä tulee voimistumaan Iranin ydinaseen valmistuessa. Turkki lienee kuitenkin havainnut, että ilman vahvaa sotilaallista voimaa sen vaikutusmahdollisuus supistuu. Tässä se joutuu tukeutumaan NATO:n ja ennen kaikkea USA:n antamaan suojaan. Suhtautuminen Syyrian diktaattoriin Bashar Assadiin on kohtalonkysymys. Turkki on pitkään halunnut Assadin hallituksen kaatumista, mutta on joutunut seuraamaan sivusta sen pitkittyessä Iranin ja Venäjän tuella. Nyt uutislähteiden mukaan USA:n presidentti Barack Obama harkitsee Assadin kaatamista voimatoimin, mikä aiheuttaisi Libyan kaltaisen sekasortoisen hallinnon muodostumista Israelin pohjoisrajan taakse. http://www.jpost.com/Opinion/Turkeys-new-Mideast-reality-381429
3. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n ulkoministeriö puuttui taas kerran Israelin hallituksen päätöksiin tuomiten sen harkinnan tuhota terroristien kodit todeten, että ne aiheuttaisivat vastareaktion. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187444#.VGW0vENsO-o
·        Israelin koripallolegenda Tal Brody varoittaa Washingtonista, ettei tule uskoa kaikkea, mitä media kertoo. Hän vakuuttaa, että Israelin ja USA:n suhteet ovat voimakkaammat kuin koskaan. Amerikkalaissyntyinen Brody pelasi Maccabi Tel Avivin joukkueessa, joka voitti Euroopan cupin mestaruuden 1972. Hän viittasi varapresidentti Bidenin lausuntoon, jossa hän kertoi viiden osan puolustusbudjetista tulevan USA:sta viimeisen 7 vuoden aikana ja myös että 100 miljoonaa annettiin Iron Dome ohjustentorjunta järjestelmän kehittämiseen. Hän viittasi median suuresti liioittelemaan skismaan Obaman ja Netanyahun välillä todeten, että jokaisessa perheessä esitetään erilaisia näkökohtia ilman, että yhteys katkeaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187446#.VGW1bUNsO-o
·        Talousministeri Yair Lapidia lähellä olevat henkilöt vihjaavat, että Lapid harkitsee eroavansa hallituksesta ja muodostavansa korvaavan hallituksen, kuten TV-2 kertoo. Raportin mukaan Yesh Atid pystyisi yhdessä Israel Beitenun ja vasemmisto-puolueiden kanssa muodostamaan toimintakykyisen hallituksen nykyisen tilalle. Tarkkailijat ovat panneet merkille, etteivät Lapid ja Netanyahu (Bibi) ole puhuneet keskenään useaan päivään, ei edes Lapidin 0-lisäarvon veron esityksestä, jota Knessetissä käsiteltiin myönteisesti, mutta jonka Bibi yritti hyllyttää. Labor-puolue ei sen sijaan ole kovin innokas menemään Lapidin hallitukseen, hän haluaa johtaa sitä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187443#.VGW3-0NsO-o
·        Tuoreen gallupin mukaan puolueiden kannatus on nyt seuraava: Likud pysyy johtavassa asemassa saaden 22 kansanedustaja; Bennettin johtama Juutalainen Koti 17; Labour 14; Yesh Atid 10; Meretz 9; Israel Kotimme 8; UTJ 8; Shas 8. Moshe Kahlonin perustama puolue 8; Hatnua 4; arabipuolueet Hadash 5; Balad 4 ja Raam Tal 4 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187423#.VGW6hkNsO-o
·        Poliisi ilmoittaa, ettei se aseta varauksia muslimeille, jotka haluavat nousta Temppelivuorelle perjantain rukouksiin. Muslimit ovat toistuvasti järjestäneet hyökkäyksiä poliiseja ja Vuorelle nousseita turisteja ja juutalaisia vastaan. Tämä johtunee poliisin tarpeesta vähentää jännitystä antamalla myönnytyksiä muslimeille mutta asettamalla suuria rajoituksia kaikille muille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187439#.VGW8iUNsO-o
·        Norjan rasismin vastaiset järjestöt ovat kieltäytyneet osallistumasta holokaustin muistojuhlallisuuksiin, koska juutalaisjärjestöt ovat mukana, kertoo International Business Times (IBT). Uusi norjalainen järjestö New SOS Racisme, jonka oletetaan taistelevan rasismia vastaan, esitti vaatimuksen, että Bergenin sionistiset juutalaiset estetään osallistumasta Kristalliyön muistotilaisuuksiin viikon alussa. Joissakin tällaisissa tilaisuuksissa kerätään rahaa Gazaa varten, kuten IBT raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187437#.VGW9i0NsO-o
·        Hamasin tiedottaja Gazassa sanoo, että Israelin toimet Al-Aksaa vastaan voivat
aiheuttaa uuden räjähdyksen. Hamasin sotilassiiven Izz a-Din al-Qassam tiedottaja Abu Ubaida varoitti, että Israel etsii uutta sotaa Al-Aksa moskeijaa vastaan tekemillään rikoksilla menemällä sisään moskeijaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-Jerusalem-unrest-could-spark-new-explosion-in-Israeli-Palestinian-conflict-381815
·        Shin Betin johtaja Yoram Cohenin ja IDF:n komentajan Beny Gantzin välinen sanailu siitä, varoittiko Shin Bet IDF:ää vai ei ennen Gazan kesäsotaa, näyttää tyyntyneen Cohenin antaessa periksi ja tunnustavan, että ehkei annettu, tai tieto juuttui välille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4591680,00.html
·        Espanja äänestää Palestiinan valtiosta 18.11. ja Ranska 28.11.2014. Vaikka äänestykset ovat symbolisia, ne kuitenkin vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen ja rohkaisevat Israelin vihollisia entistä julkeampiin hyökkäyksiin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Spain-to-vote-November-18-on-Palestinian-State-recognition-381800
Säätilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 19 -29; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja lähipäivinä, ensi viikon alussa voi tulla sadekuuroja lämpötilan laskiessa muutaman asteen.


Post a Comment