Friday, November 07, 2014

PERJANTAI 07.11.14


PERJANTAI 07.11.14
1. USA:n armeijan eri aselajien komentajien puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi torstaina vastaukseksi niille, jotka syyttävät IDF:n tarpeettoman kovista otteista viimeisen Gazan sodan aikana, että IDF meni epätavallisiin äärimmäisyyksiin suojellakseen viattomia ihmisiä. Lisäksi hän sanoi USA:n armeijan opiskelevan IDF:n käyttämiä metodeja oppiakseen niistä ja soveltaakseen niitä omaan käyttöönsä.
Dempsey puhui Carnerien lahjavarojen (Carnerie Endowment) forumissa New Yorkissa. “Israelin armeija meni todella äärimmäisyyksiin vähentääkseen yleistä tuhoa ja siviiliuhreja”, hän totesi Reutersin raportin mukaan. ”Tämän kaltaisessa konfliktissa, jossa sinun edellytetään seuraavan tasoa, johon toinen osapuoli ei ole sidottu, sinua tullaan kritisoimaan siviiliuhrien määrästä”. Hän totesi, että Hamasin kaivamat tunnelit aiheuttivat IDF:lle joitain merkittäviä haasteita, mutta he tekivät erinomaisia toimia pyrkiessään rajoittamaan siviiliuhrien määrää – ennen määrätyn kohteen tuhoamisen aloittamista.
Dempsey mainitsi ”koputukset talojen katoille” ja lentolehtisten levittämisen ennen hyökkäystä määrättyyn kohteeseen. ”IDF ei ole kiinnostunut siviilien surmaamisesta. Heidän intresseissään on rakettien ja ohjusten ampumisen lopettaminen Israelin siviilikohteisiin”. Hän kertoi, että USA:n armeijan lähettämä delegaatio vieraili Israelissa kolme kuukautta sitten oppiakseen IDF:n käyttämistä metodeista ja voidakseen soveltaa niitä omaan käyttöönsä. Hänen havaintonsa ovat jyrkässä ristiriidassa Amnesty Internationalin julkistaman lausunnon kanssa, jossa se syyttää Israelia ”harkitusta välinpitämättömyydestä siviiliuhreihin hyökkäyksissään ihmisten koteihin runsaasti asutuilla rannikkoalueilla”.
HAMASIN ja YK:n julkistamien lukujen mukaan operaation Defensive Edge aikana sai surmansa 2 100 Gazan arabia, mukana lukuisia siviilejä. Israelin havaintojen mukaan militanttien osuus oli paljon suurempi, ja arabit käyttivät siviilejä ihmiskilpinä. IAF joutui luopumaan sadoista hyökkäyskohteista havaittuaan siviilejä iskualueilla. Israel menetti 66 sotilasta ja 6 siviiliä Gazan kesäsodan aikana. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon olisi halunnut, että Israelin menetysten olisivat olleet yhtä suuret kuin arabeilla.
50 vuorokautta kestäneen sodan aikana Hamas ja Islamic Jihad ampuivat satoja raketteja ja ohjuksia Israelin siviilikyliin ja kaupunkeihin, ulottuen aina Tel Aviviin saakka. Ilman Iron Dome torjuntapatteristojen apua Israelin kärsimät tuhot olisivat olleet valtavat ja siviiliuhrien määrät tuhansissa. Terrorijärjestöt olivat kaivaneet hyvin varustettuja tunneleita Gazasta IDF:n tukikohtien lähelle sekä juutalaisyhteisöjen keskelle yllätyshyökkäyksiä varten. IDF tuhosi löytämänsä 31 tunnelia, mutta myöntää, ettei kaikkia tuhottu-Lisäksi Hamas sanoo tunnelien kaivamisen alkaneen uudelleen. IDF:n joukot menivät vain parin km:n verran Gazan alueelle keskittyen tunnelien tuhoamiseen. Iskut valittuihin kohteisiin Gazassa tehtiin valtaosin ilmaiskujen ja tykistötulen muodossa. Erityisjoukot tekivät lisäksi joitain kommando-iskuja määrättyihin kohteisiin Gazassa.
DEMPSEY totesi forumin keskusteluissa, että ilmaiskut ISIS-joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa hidastavat niiden etenemistä, mutta eivät tuhoa niitä. Hän totesi samoin Iranin ydinlaitoksista, että ilmaiskuilla niiden toimintaa voidaan hidastaa, mutta ei lopettamaan sitä todeten, että USA:lla on kapasiteetti siihen, jos sitä halutaan käyttää. P5+1 maiden ja Iranin välisten Iranin ydinsuunnitelmaa koskevien neuvottelujen tulisi saada sopimusluonnos allekirjoituskuntoon 24. marraskuuta mennessä, minkä siirtämistä kumpikaan osapuoli ei halua. Israel on useaan kertaan uhannut iskeä Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, jos muut maat eivät siihen halua osallistua, mutta on luopunut suunnitelmasta eri syistä johtuen.  http://www.timesofisrael.com/top-us-general-israel-protected-civilian-lives-in-gaza/
2. GAZAN kaistalla tapahtui aikaisin perjantaiaamuna useita koordinoituja räjähdyksiä Fatahin Gazassa asuvien virkailijoitten kotien läheisyydessä. Raportin epätarkkuuden mukaan on vaikea päätellä, tuhoutuiko myös asuntorakennuksia iskuissa, mutta useat Fatahin virkailijat kertovat, että heidän autonsa tuhoutuivat.
Kukaan ei ole suoraan ottanut vastuuta räjähdyksistä, mutta Hamasin ja Fatahin välit ovat positiivisista lausunnoista ja sovintoneuvotteluista huolimatta kireät. Periaatteessa Hamasin ja Fatahin välinen pääministeri Rami Hamdallahin johtama hallitus on vastuussa hallinto-toimista myös Gazan alueella, mutta PA on kieltäytynyt maksamasta palkkoja Hamasin yli 40 000 virkailijalle Gazassa maksettuaan ne Fatahin virkailijoille, mikä on kiristänyt jännitystä. Qatar lupautui sittemmin huolehtimaan Hamasin virkailijoitten palkoista.
FATAHIN johtaja Fayez Abu Itta Jabaliyan pakolaisleirissä sanoo, ettei kukaan haavoittunut koordinoiduissa iskuissa, mutta että hänen autonsa ja monien muiden Fatahin virkailijoiden autot tuhoutuivat räjähdyksissä. Gazan kaista oli Abbasin johtaman PA:n hallituksen valvonnassa vuoteen 2007 saakka, jolloin Hamas otti vallan lähes verettömässä vallan-kaappauksessa halliten kaistaa omien virkailijoittensa toimesta ja syrjäyttäen Fatahin virkailijat, joille PA maksoi palkkaa koko ajan, vaikka he eivät tehneet mitään.
FATAH on järjestänyt vuosittaisia Arafatin muistotilaisuuksia Gazassa. 11.11.2007 järjestetyn tilaisuuden yhteydessä syntyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli 10 ihmistä. Tänä aamuna järjestetyt räjähdykset vahingoittivat myös tilaisuudessa käytettyä näyttämörakennelmaa.
@FlashNewsNet lähetti Fatahin virkailijoille Gazassa varoituksia hyökkäyksistä heitä vastaan. (Magic 4519) Mikään ryhmä ei ole virallisesti ottanut vastuuta räjähdyksistä, mutta vahvistamattomien tietojen mukaan Islamin Valtio on syyllistynyt niihin. http://www.timesofisrael.com/coordinated-blasts-target-fatah-officials-in-gaza/
3. TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdogan kritisoi kärttyisesti Israelin harjoittamia toimia Temppelivuorella ”barbaareiksi ja halveksittaviksi”, kuten turkkilainen uutistoimisto Anadolu raportoi. Puhuessaan lehdistötilaisuudessa ennen matkaansa Turkmenistaniin hän väitti Israelin valmistelevan perustaa uskontojen ja rotujen välisen vuoropuhelun epäonnistumiseksi kaikkialla maailmassa.
”ISRAEL on jo eristetty Lähi-Idässä, mutta jos sellaiset toimet jatkuvat, Israel tullaan syrjäyttämään maailmanlaajuisesti. Al-Aksa ei ole vain arabien huomion kohteena, vaan sillä on merkitystä koko islamin maailmassa”.
Presidentti Erdogan viittasi puheessaan todennäköisesti keskiviikkoaamuna tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin Temppelivuorella. Poliisien valmistautuessa avaamaan Mughrabi-portin juutalaisille ja turisteille Vuorelle kokoontuneet nuoret arabimuslimit alkoivat kivittää poliiseja, jotka vastasivat mellakantaltuttamis välineillään pakottaen muslimit Al-Aksan sisään. Muslimit olivat asentaneet barrikadeja sisäänkäynnin eteen estääkseen poliiseja lähestymästä moskeijaa ja sulkemaan ovia, mutta poliisi poisti esteet ja joutui siinä yhteydessä astumaan osittain moskeijan sisään, mistä Jordania esitti kärkevää kritiikkiä kutsuen Israelin lähettiläänsä kotiin. Muslimit olivat koonneet moskeijan sisään kiviä, palopommeja ja ilotulitusraketteja hyökkäyksiään varten poliisia vastaan.  
Poliisien avattua Mughrabiportin muslimit alkoivat kivittää poliiseja kivin ja palopommein sekä ilotulitusraketein. Syntyneissä kahinoissa yksi arabi ja useita poliiseja haavoittui.
ANADOLU-uutistoimiston mukaan arabivartija Vuorella kertoi, että poliisi teki rynnäkön Vuorelle ampuen holtittomasti palvojia joka suuntaan. Poliisi kieltää uutisen perättömänä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kutsui Temppelivuoren sulkemista arabimuslimeilta sodan julistukseksi. Poliisi sulki Vuoren viime viikon keskiviikkona arabimuslimin ammuttua juutalaista Temppelivuoren aktivistia rabbi Yehudah Glickiä lähietäisyydeltä useita kertoja. Glick taistelee hengestään sairaalassa ja osoittaa paranemisen merkkejä. Poliisi avasi Temppelivuoren uudestaan perjantaiaamuksi ennen muslimien perjantairukouksia asettaen yli 35-vuoden ikärajoituksen Vuorelle nouseville.
PRESIDENTTI Erdogan kehotti kaikkia muslimeja puolustamaan Al-Aksa moskeijaa todeten, että se kuuluu kaikille muslimeille eikä vain arabeille. Kuuden päivän sodan jälkeen 1967 solmitun kiistanalaisen sopimuksen mukaan Israel luovutti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan muslimisäätiölle wagf, joka silloin oli Jordanian valvonnassa. Muslimien tulkinnan mukaan silloin sovittiin, että vain muslimeilla on oikeus rukoilla Vuorella. Tämä on aiheuttanut jatkuvia kiistoja juutalaisten ja kristittyjen halutessa rukoilla Vuorella, minkä estämiseksi muslimivartijat poliisin myötävaikutuksella tarkoin seuraavat pyhiinvaeltajien huulten liikkeitä, etteivät he vain lähetä äänettömiä rukouksiaan Jumalalle. http://www.timesofisrael.com/erdogan-calls-israels-methods-on-temple-mount-barbaric/
Pääministeri Netanyahu kävi salaa tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullah II vakuuttaakseen hänelle, ettei Israelilla ole mitään suunnitelmia nykyisen käytännön muuttamisesta Temppelivuorella, eikä juutalaisille anneta oikeutta rukoilla siellä. Kaikki puhuvat siitä, ettei vain loukattaisi muslimien tunteita, ja siksi mitään edistystä ei pääse tapahtumaan. Kukaan ei ajattele, miten tämä loukkaa juutalaisten ja turistien tunteita. Kysymys ei lopultakaan ole uskonnollinen, vaan suunnitellusta Israelin vastaisesta kampanjasta, jolla Israelin laillinen oikeus maahan ja elämään siellä pyritään mitätöimään ja koko tämä kansa eristämään ja kuristamaan lopullista tuhoamista varten. Laimentaakseen tunteitten kuohua poliisi sallii tänään vain yli 35-vuotiaitten arabimiesten pääsyn Vuorelle.
Julkisuudessa puhutaan status quon, olevan tilanteen säilyttämisestä, mutta se on muuttunut kaiken aikaa. Ennen Arafatin jengien tuloa maahan kaikilla oli vapaa oikeus nousta Temppelivuorelle ja rukoilla siellä; juutalaiset kävivät vapaasti ostoksilla palestiinalaisten omistamilla alueilla ja arabit liikkuivat samoin vapaasti juutalaisten asuttamilla alueilla. Tämä on se tasapainotila, johon on syytä pyrkiä ja hävittää kaikki tiesulut ja turva-aidat, sekä lopettaa haaveellinen puhuminen kahdesta valtiosta, mitä käytännössä on mahdoton toteuttaa nykyisen vihan ja koston ilmapiirissä, mitä nykyiset muslimijohtajat ja -saarnaajat lietsovat. Tämä edellyttäisi sekä muslimimeren että länsimaiden uudelleen kouluttamista, mikä ei liene mahdollista nykyisen maailmanjärjestyksen aikana. Se tulee toteutumaan vasta Messiaan ottaessa maailman ohjakset haavoitettuihin käsiinsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187154#.VFx7T0NsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        17-vuotias Shasin Tora-neuvoston jäsenen rabbi Shimon Baadanin pojanpoika kuoli keskiviikon terrori-iskussa saamiinsa vammoihin Hadashan Ein Kerem sairaalassa, nostaen täten autolla suoritetussa terrori-iskussa kuolleiden luvun kahteen. Hänen tunnistamisensa kesti useita tunteja haavoittumisensa jälkeen, kunnes poliisi onnistui puhelimen avulla löytämään tämän yeshiva opiskelijan omaiset. Terroristi Ibrahim al-Akari ajoi keskiviikkoaamuna valkoisella umpipakettiautolla kevyen rautatien pysäkillä odottavaan ihmisjoukkoon pyrkien tappamaan mahdollisimman monta. Kolaroituaan autonsa hän yritti teräskartulla aseistettuna hyökätä jalan-kulkijoitten ja autoilijoitten kimppuun. Lopulta poliisi ampui hänet kuoliaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187163#.VFyC_UNsO-o
·        Interpol paljastaa, että yhä useammat länsimaista ISIS-joukkoihin Syyriassa ja Irakissa pyrkivät miehet ja naiset käyttävät hyväkseen loistoristeilijöitten palveluja. He matkustavat loistokkaasti useimmiten turkkilaiseen Izmirin satamaan, josta he voivat siirtyä rajan yli haluamaansa joukko-osastoon Syyriassa tai Irakissa ilman turvallisuustarkastuksia, jotka voisivat pysäyttää monen matkan. Toinen suosittu rantautumispaikka on Soussen turistikeskus Tunisissa. Al-Jazeeran mukaan ainakin 1000 vapaaehtoista on matkustanut Soussen kautta Irakiin ja Syyriaan. ISIS-rekrytoijat liikkuvat Soussen esikaupungeissa opastaen tulevia taistelijoita ja houkutellen uusia turistien joukosta. Ainakin 15 000 taistelijaa 81 maasta on liittynyt ISIS-joukkoihin, 300 on tullut Kiinasta. Palatessaan aikanaan kotimaihinsa he voivat aiheuttaa todellisia ongelmia hallituksille rauhan säilyttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187166#.VFyGckNsO-o
·        Satoja israelilaisia osallistui torstai-iltana Jerusalemissa järjestettyyn marssiin, jonka tunnuksen oli iskulause ”Meidän Jerusalemimme”. Marssi alkoi Begin-keskuksen edestä, jossa terroristi ampui rabbi Yehuda Glickiä kolmesti (joku sanoo neljästi) rintaan lähettäen hänet sairaalaan taistelemaan hengestään. Marssi jatkui sieltä Temppelivuoren juurelle Mughrabi-portin lähelle, jossa he pitivät yhteisen rukous-tilaisuuden Glickin pikaiseksi parantumiseksi ja palaamiseksi toimiinsa. He kyselivät: Miksi kotiinsa palaavaa syytetään provosoijaksi? Miksi auto-intifadaa kutsutaan vandalismiksi, kuten sisäministeri Aharonovich tekee, tai Abbas sodaksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187146#.VFyKGUNsO-o
·        Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kokoon torstaiksi käsittelemään nousevaa väkivaltaa ja mellakointia Jerusalemin itäosissa. Jos arabimuslimien tunteet käyvät kuumina, sitä ne tekevät myös israelilaisten parissa. Yhä äänekkäämmin vaaditaan nykyisen käytännön hylkäämistä ja juutalaisten rukoilemisen sallimista Temppeli-vuorella. Pääministerin taktiikkana näyttää olevan tilanteen pysyttäminen nykyisellään toivoen, että tuo vihainen rauhanhäiritsijä menisi itsestään tiehensä. Pääministeri antoi kuitenkin käskyn terroristien asuntorakennusten tuhoamiseksi, mikä tulee aiheuttamaan uudet mielenosoitukset ja väkivallan nousun. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-orders-house-demolitions-for-jerusalem-terrorists/
·        Arabimuslimit ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Jerusalemin itäosissa, viimeisimmät keskittyen Shuafatin pakolaisleiriin tai sen lähettyville. Ainakin 200 arabia kivitti poliisia kivin ja palopommein sekä ilotulitusraketeilla. Poliisi vastasi niihin mellakan hajottamismenetelmin käyttäen kumiluoteja ja paukkupommeja. Joskus he turvautuvat hajupommeihin, joka on tehokas ase mellakointia vastaan. Se perustuu voimakkaasti pahalta tuoksuvaan aineeseen, jota sumutetaan massojen yli. Se on vaaraton, mutta hajun poistaminen teettää työtä. Poliisi lisäsi 2000 upseeria normaalikokoonpanoon perjantain väkivallan varalta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-clash-with-police-as-jerusalem-seethes/
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ylisti Jasser Arafatia optimismin lähteeksi, käytännön ja rauhan mieheksi puhuessaan PA:n tv:ssä ennakoiden Arafatin kuoleman muistotilaisuutta 11.11. vannoen seuraavansa hänen asettamaansa esimerkkiä ja perintöä itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi pää-kaupunkinaan Jerusalem. Hän vakuutti myös pakolaisten paluuoikeutta. Kansanedustajat Israelissa ovat yhä äänekkäimmin syyttäneet Abbasia muslimien kiihottamisesta. On vain ajan kysymys, koska soppa alkaa kiehua yli ja Netanyahu tunnustaa, että ainoa keino rauhan palauttamiseksi ja kiihotuksen vaimentamiseksi on Abbasin sulkeminen Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. http://www.timesofisrael.com/abbas-failure-to-reach-peace-deal-will-inflame-region/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 12 -23; Tiberias 16 -28: Suolameri 19 -31; Eilat 18 -32 +C-astetta. Tänään on aurinkoista koko maassa, huomenna taivas pilvistyy puolittain ja lämpötila nousee asteen verran. Tuuli on ajoittain kova ja viileä.  Post a Comment