Wednesday, November 12, 2014

KESKIVIIKKO 12.11.14


KESKIVIIKKO 12.11.14
1. ISRAELIN taivas oli aamulla ennen puoli seitsemää ohuen pilviverhon peittämä, mikä saa auringonvalon hämyiseksi selkeytyäkseen keskipäivään mennessä lämpötilan noustessa. Israelin poliittisella taivaalla sen sijaan on nähtävissä uhkaavan tuntuisia pilvimuodostumia sekä rajojen sisällä että niiden ulkopuolella.
Israelin turvallisuusjoukot varoittavat, että Hamas suunnittelee suuren luokan iskuja Israelin maankamaralle joko rakettien tai väkivaltaisten hyökkäysten muodossa, kuitenkaan yksilöimättä, mitä ne tulisivat olemaan. Joka tapauksessa IDF vahvistaa joukkojaan Juudean ja Samarian alueilla, mikä antanee vihjeen niiden laadusta. Hamasilla oli pitkälle kehitetty suunnitelma väkivaltaisten hyökkäysten aloittamiseksi useilla alueilla Israelin maata, jonka aikana olisi toteutettu vallankaappaus Gazan tapaan Abbasin valvoman hallituksen kaatamiseksi, mutta Shin Bet vihiä siitä ja suoritti massapidätyksiä estäen sen. Myös Gazan kesäsota sotki Hamasin suunnitelman toteuttamista, mutta tarve siihen ei kuollut.
Väkivalta on lisääntynyt holtittomasti paitsi Jerusalemin arabilähiöissä myös Juudean ja Samarian alueilla ja osittain myös Israelin valtion alueilla, kuten Kfar Kanan ja Tel Avivin väkivaltaiset hyökkäykset osoittavat. Jos Hamas todella toteuttaa suunnitelmansa, se tulee turvallisuusmiesten saamien viitteiden mukaan alkamaan ilman varoitusta. Jerusalemin kevyen rautatien vaunuista lähes puolet ovat varioituneet siinä määrin, että kaupunki harkitsee niiden liikenteen keskeyttämistä arabilähiöiden läpi kulkevalta osaltaan. Tämä merkitsisi samalla tappion myöntämistä suunnitelmille osoittaa myös joukkoliikenteen muodossa Jerusalemin yhtenäisyyttä ja jakamattomuutta.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 14 -23; Tiberias 17 -28; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -31 +C-astetta. Taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen koko maassa jatkuen samankaltaisena muutaman lähipäivän aikana. Lämpötila laskenee osittain; Kinneretin pinta pysyy vakiona.
2. ISRAELIN vankilassa 5 vuoden elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Fatahin Länsirannan terroritoimen entinen komentaja Marwan Barghouti sanoo Jasser Arafatin kuoleman 10-vuoden kunniaksi julkisuuteen salakuljetetussa lausunnossaan, että lyhyin tie vapauteen kulkee kiväärin piipun kautta. ”Palestiinalaisten tulee pidättäytyä kaiken kattavaan vastarintaan ja kivääreihinsä ja lopettaa välittömästi kaiken turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa”, hän julistaa väljästi siteeratussa sotaisessa lausunnossaan.
JP:n artikkelin mukaan Barghoutin lausunto on osa kärkevää sanallista miekkailua Israelin ja PA:n johtajien välillä. Abbasin johtama PA:n arabirintama syyttää Israelin viimeaikaisia toimia väkivallan kiihtymiseksi nykyiselle tasolleen. Todisteiksi hän vyöryttää esiin IDF:n surmaamat ja haavoittamat palestiinalaiset etenkin Temppelivuoren ja arabilähiöitten alueilla esittäen varoituksen, että ne tulevat johtamaan alueen paikalliseen uskonsotaan.
Abbas varoittaa, että Israelin johtajat tekevät vaarallisen virheen kuvitellessaan, että he voivat kääntää historiaa taaksepäin muodostaakseen tosiasioita maassa jakamalla Al-Aksan ajassa ja ajanlaskussa kuten he tekivät Ibrahim moskeijassa (Patriarkkain mausoleumissa) Hebronissa. ”Muslimit ja kristityt eivät koskaan tule hyväksymään väitettä, että Jerusalem kuuluu Israeliin. Jerusalem tulee olemaan vain Palestiinan valtion pääkaupunki. Me tulemme säilyttämään ja suojelemaan sen pyhiä paikkoja”. Ramallahissa tiistaina julkistamassaan lausunnossa Abbas toistaa väitteensä, että ”setlerit ja ääriainekset saastuttavat meidän pyhät paikkamme, minkä me tulemme estämään”.
PÄÄMINISTERI Netanyahu toisti usein aiemmin esittämänsä vakuutuksen, ettei Jerusalemin Temppelivuoren, josta arabit käyttävät nimitystä Al-Aksa ja Haram al-Sharif, nykyistä tasapainotilaa tulla muuttamaan siitä, millaiseksi se muotoiltiin 1967 kuuden päivän sodan jälkeen solmitussa sopimuksessa, jolla Israel säilyttää Temppelivuoren omistusoikeuden, mutta antaa islamin säätiön, wakf, jatkaa päivärutiinin hoitoa siellä. Vakiintuneen käytännön mukaan muslimit voivat vapaasti harjoittaa uskontonsa vaatimia rituaalejaan Vuorella, mutta muihin uskontokuntiin kuuluvilla ei ole oikeutta siihen eikä rukouksiin siellä. Vain Länsimuurin edustalla juutalaiset ja muut voivat rukoilla vapaasti, kuitenkin välttäen tarpeettoman näyttäviä tai kuuluvia muotoja. Esim. Sofarin soitto on kielletty muurilla, koska ”sen ääni voisi häiritä oikeauskoisen muslimin rauhaa”, mutta moskeijoitten kovaääniset pauhaavat täysillä viisi kertaa päivässä kutsuen oikeauskoisia rukouksiin, mitä juutalaiset ja muut asukkaat protestoivat korkeimpaan oikeuteen saakka – yleensä ilman tulosta.
Netanyahu syyttää Abbasia valehtelemisesta ja kiihotuksesta väkivaltaan. Jordanian kuningas Abdullah II puuttui henkilökohtaisesti Jerusalemin tilanteeseen varoittaen Israelia muuttamasta käytäntöä. Wakf-säätiön johto toimii Ammanissa. Ulkoministeri Avigdor Liberman totesi lausunnossaan, että 10 vuotta Jasser Arafatin kuoleman jälkeen näemme, ettei ole mitään eroa Arafatin ja Abu Mazenin välillä. ”Molemmat heistä vihaavat juutalaisia, uskovat terrorismiin ja tukevat sitä. Ainoa ero on vain siinä, että Abbas on vaarallisempi kuin Arafat, koska hän osaa maskeerata todelliset kasvonsa”. Liberman toteaa, ettei Barghouti peittele tarkoitustaan kirjeessään kehottaessaan turvautumaan väkivaltaan ja lopettamaan kaiken turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, koska ”se vahvistaa miehitystä ja vahingoittaa PA:n arabikansan kansallisia intressejä”. Barghouti totesi kirjeessään, että Arafat, Hamasin ja Islamic Jihadin taistelijat kuolivat kivääri kädessään. (JP 12.11, KA Toameh T Lazaroff)
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi tiistaina lehdistötilaisuudessa, ettei PA:n puheenjohtaja Abbas ole oikea henkilö yhteistyöhön ääriainesten väkivallan hillitsemiseksi. Hän totesi Abbasin kiihdyttävän liekkejä ja levittävän valheita sen sijaan, että vastustaisi terroria. Hän torjui Abbasin väitteet suunnitelmista muuttaa Temppelivuoren tasapainotilaa. Hän vakuutti, että Israel tulee taltuttamaan terrorismin, kuten se on tehnyt aiemminkin. Hän lisäsi informoineensa hallitustaan väkivallasta ja sopineensa sen kanssa vastatoimista.
Netanyahu vihjaisi mahdollisuuteen tuhota terroriin osallistuneiden kodit, kuten se on tehnyt aiemminkin, sekä vakuutti, että hallitus tulee kohtelemaan teräsnyrkein juutalaisia siviilejä, sotilaita ja poliiseja kivin ja palopommein kivittäviä henkilöitä. Hän kehotti Israelin arabikansalaisia vastustamaan PA:n propagandaa antautuakseen väkivaltaan muistuttaen, että he ovat Israelin laillisia kansalaisia laillisin oikeuksin, mutta myös velvollisuuksin totella maan lakeja ja määräyksiä.  Hän ei kertonut, mihin vastatoimiin Israel aikoo turvautua puolustautuakseen Abbasin aloittamaan Israelin vastaiseen kampanjaan YK:n alaisissa järjestöissä välttääkseen suorat neuvottelut Israelin kanssa, sekä israelilaisia yksityisiä ja armeijaa vastaan tekemänsä syytökset sota- ja muista rikoksista.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Abbas-not-a-partner-in-the-effort-to-curb-extremists-381508
4. PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyad Mansour sanoi Ansharq al-Awsat toimittajalle tiistaina, että PA/PLO on toimittanut YK:n pääsihteerille dokumentin, jossa se pyytää YK:n turvallisuus-neuvostoa päättämään päivämäärän, johon mennessä Israelin tulee vetää joukkonsa ja kansalaisensa Juudean ja Samarian alueilta miehityksensä lopettamiseksi. Dokumentissa esitetään päivämääräksi ennen marraskuuta 2016. Hän vakuutti, että esitys tullaan jättämään YK:n turvallisuusneuvostolle, vaikka USA ilmoittaisikin turvautuvansa veto-oikeuteensa estääkseen päätöksen syntymisen. Mansour sanoi PA:n neuvotelleen useiden EU-maiden kanssa saadakseen mahdollisimman monta niistä tukemaan esitystä. Hän uskoo, että EU-maat pystyvät vaikuttamaan USA:n päätökseen veto-oikeuden käyttämisestä. Hän lisäsi, että jos tämä ei tuota tulosta, PA/PLO kääntyy Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen syyttääkseen Israelin yksityishenkilöitä sotarikoksista. Abbas varoitti äskettäin suhteitten katkaisemisella Israelin kanssa, millä hän tarkoittanee PA:n hajottamista luovuttaakseen koko PA:n konkurssipesän Israelin valtion hartioille. Fatah-johtaja Nabil Shaath sanoi, että PA/PLO aloittaa poliittisen sodan Israelia vastaan. YK:n alaisen UNHCR:n edustaja toteaa, ettei PA/PLO:n uhkaus viedä asia ICC:n harkintaan tule onnistumaan, koska PA/PLO:ta on syytetty paljon Israelia pahemmista ihmisoikeuksien rikkomuksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187351#.VGMG2UNsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        USA:N ULKOMINISTERI John Kerry matkustaa 2-päivän vierailulle Jordaniaan, jossa hän keskustelee jännityksen kohoamisesta Israelin ja PA:n välillä koskien Jerusalemin ja Temppelivuoren kysymystä. Sekä Jordania että viimeksi Turkki ovat varoittaneet nykyisen tilanteen muuttamisesta. Jordanian ulkoministeri Abdullah Nsur sanoi, että Israelin toimet Vuorella osoittavat niiden perustuvan hallituksen päätökseen muuttaa tilannetta vihjaten, että 1994 solmittu rauhansopimus maiden välillä on vaarassa. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu puolestaan totesi, ettei mikään estä Turkkia puolustamasta Al-Aksa moskeijaa varoittaen, että Israel voi joutua hyökkäyksen kohteeksi harkitsemattomien toimiensa vuoksi Temppelivuorella. ”Siksi pyydän taas kerran Israelin julmia johtajia lopettamaan hyökkäyksenä Al-Aksaa vastaan. Vaikka koko maailma olisi vaiti, Turkin hallitus ei voi pysyä sivustakatsojana. Vastustamme ehdottomasti Israelin sotilaita saastuttamasta moskeijaa, joka kuuluu meille”, Davotoglu totesi. Abbas puhuu avoimesti uskonnollisen sodan alkamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187358#.VGMRSUNsO-o
·        Ramallahin lähellä sijaitsevassa Al-Mughayir kylän moskeijassa syttyi tulipalo viime yönä. PA:n arabit syyttävät palon syttymisestä moskeijan 1.kerroksessa ”setlereitä, kuten AFP raportoi. Kylän toinen moskeija sytytettiin tuleen 2012. Palo tuhosi alimman kerroksen ja siellä olleen pyhien kirjojen kirjaston. Israelin poliisi ja tutkimustiimi eivät päässeet kylään siellä puhjenneiden mielenosoitusten vuoksi. Vanhaan Shefariam synagogaan heitetty palopommi Samariassa vahingoitti sen sisustusta, mutta henkilövahinkoja se ei aiheuttanut.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187360#.VGMVNENsO-o
·        Iranilainen rauhanpalkinnon 2003 saanut Shirin Ebadi sanoi tiistaina, että ihmis-oikeuksien loukkausten kannalta nykyinen presidentti Hassan Rouhani on pahempi kuin hänen edeltäjänsä Mahmoud Ahmadinejad. Hän totesi AP:n toimittajalle, että YK:n yleiskokouksen tulee vahvistaa päätöslauselma, jossa kritisoidaan Iranin ihmisoikeusrikoksia. Hän totesi, että joissain kysymyksissä Rouhani on pahempi kuin edeltäjänsä, mutta totesi samalla, kovan linjan kannattajat sitovat hänen kätensä. ”Sen vuoksi monet journalistit, tunnetut feministit ja opiskelijat sekä monet eri mieltä olevat kansalaiset viruvat nyt vankiloissa” hän selitti. Iranissa teloitetaan km. 3 ihmistä päivässä. YK:n raportin mukaan Iran teloitti viime vuoden kesäkuusta lähtien 852 ihmistä. heissä on narkisteja, murhaajia, raiskaajia, varkaita, avionrikkojia ja vakoilijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187355#.VGMXj0NsO-o
·        Lähes 50 % Israelin juutalaisista haluaa rukousoikeutta Temppelivuorella, mutta 56 % katsoo, että rajoitukset ovat oikeutettuja yleisen rauhan säilyttämiseksi. 47 % kannattaa haredi-rabbien enemmistön kieltoa nousta Vuorelle; 26 % vastustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187345#.VGMbHkNsO-o
·        Jerusalemin poliisi pidätti 17.5 vuotiaan arabinuoren Jerusalemin vanhassa kaupungissa havaittuaan, että hänellä oli mukanaan veitsi. Hän uhkaili poliiseja kuulustelujen aikana luvaten, että ISIS ja Hamas tulevat hoitelemaan heidät. Aiemmin palopommi heitettiin autoon, joka ajoi Heprealaisen Yliopistolta Scopusvuoren alueelle, kukaan ei loukkaantunut. Poliisi etsii syyllisiä. Uuden lain mukaan kivittäjä voi saada jopa 20 vuoden rangaistuksen, ja vahingot peritään nuorten vanhemmilta. Heprealaisella Yliopistolla puhkesi aiemmin mielenosoituksia opiskelijoitten välillä arabiopiskelijoitten vaatiessa Palestiinan vapauttamista ja raivokkaaseen vihaan Israelin poliiseja ja turvallisuusjoukkoja vastaan. Kansallismieliset vastasivat omilla vaatimuksillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187347#.VGMciUNsO-o
·        Öljyn hinnan alennusten seurauksena – joka voi olla Saudi Arabian aiheuttama vasta-toimi Venäjän antamalle tuelle Syyrian nykyhallitukselle ja sen liittolaiselle Iranille – Venäjän raakaöljystä saamien tulojen vajaukset aiheuttavat ongelmia Venäjän taloudelle. Tämä puolestaan voi pakottaa Venäjän solmimaan taloussuhteita maiden kanssa, jotka eivät suhtaudu myötämielisesti Israelia kohtaan, kuten asiantuntijat varoittavat. Venäjän hallituksen budjetti perustui öljyn 100 USD tynnyrihintaan, mutta nyt sen pudottua 77 USD:in tynnyriltä, tämä aiheuttaa syviä ongelmia hallitukselle, toteaa Sergei Gunev, joka toimi aiemmin Venäjän hallituksen neuvon-antajana. Kriisi voi aiheuttaa Venäjän syöksymisen taloudelliseen taantumukseen. Venäjä neuvottelee Iranin kanssa kahden 1000 megawatin atomivoimalan rakentamisesta Iraniin toiminnassa olevan Busherin atomivoimalan lisäksi. Toisaalta raportit kertovat, että saudien öljyvarat ovat hupenemassa. Saudien nouseminen Venäjää vastaan on vaarallista, Venäjä on aiemminkin uhannut heitä ohjusiskuilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187346#.VGMfpUNsO-o
·        Gush Etzionissa terroristin surmaaman 26-vuotiaan sosiaaliaktivistin Dalia Lemkosin isä vakuuttaa, etteivät terroristit lannista heitä. Arabiterroristi ajoi maanantaina ensin tytön yli autollaan ja sen jälkeen hyökkäsi hänen kimppuunsa puukottaen häntä kuolettavasti sekä haavoittaen paria muuta Alon Shvut juutalaiskylän lähellä. Paikalle tullut vartija sai hänet keskeyttämään murhaavan raivonsa ampuen hänet kuoliaaksi. Terroristi oli ollut 2000 -2005 välisenä aikana Israelin vankilassa tuomittuna palopommien heittämisestä. Hänen serkkunsa Musa Abu Salmin vapautettiin Gilad Shalit sopimuksen yhteydessä. Dalia Lemkos oli haavoittunut v. 2006 terrorihyökkäyksessä samalla alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187318#.VGMnGUNsO-o
·        Maanantaina Tel Avivissa terroristi iski puukollaan IDF:n sotilasta Almog Shilonia useita kertoja eri puolille ruumista. Hän menehtyi haavoihinsa. Terroristi saatiin kiinni, hän on kotoisin Nablusista, tullut laittomasti Israeliin. Almogin kaksois-veli valittaa veljensä ja kihlattu tulevan miehensä menetystä terroristin käsissä. http://www.timesofisrael.com/i-have-half-a-broken-heart-says-twin-brother-of-slain-soldier-at-funeral/
Seuraava raportti julkaistaan perjantaina.


Post a Comment