Wednesday, November 05, 2014

KESKIVIIKKO 05.11.14


KESKIVIIKKO 05.11.14
1. EIPÄ TULLUT sotaa eikä kukaan pommittanut Al-Aksa moskeijaa näiden kahden päivän aikana, joten ei ollut tarvetta ylimääräiseen raporttiin. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kyllä uhkaili, että hänen järjestönsä pystyy käymään sotaa Israelia vastaan, jos niin halutaan, vaikka se käykin sotaa Syyriassa presidentti Assadin joukkojen rinnalla. Lisäksi hän kehotti Israelia sulkemaan kaikki satamansa, sillä heidän rakettinsa yltävät koko Israelin maahaan. Toiseksi PA:n johtajisto määritteli, että Al-Aksan sulkeminen merkitsee sodan aloittamista PA:n arabeja vastaan, mutta sieltä suolletaan jatkuvasti kaikenlaista törkyä, mitä kukaan ei ota ihan tosissaan, suurisuisia valehtelijoita kun ovat. Mutta sodan miekan alla tämä poloinen maarääpäle Israel elää kaiken aikaa, ja monelta taholta.
Ennusteen mukaan aamulla pitäisi olla 12 lämpöastetta, mutta meidän katoksen alla sijaitseva mittarimme osoitti 14 astetta. Taivas oli puoli kuuden maissa lähes kokonaan pilvien peitossa, vain lännenpuoleisten pilvenaukkojen välistä näkyi vanhaa sinistä taivasta nousevan auringon värittäessä pilvenreunat punaisiksi. Maa oli märkä öisen sateen jäljiltä. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -18; Tiberias 15 -25; Suolameri 18 -28; Eilat 17 -29 +C-astetta. Tänään on ennusteen mukaan puolipilvistä, huomenna selkenee ja vähän lämpenee, mutta tuuli on kova, perjantaina taivas saa uudelleen osittaisen pilvipeitteen. Sateita ei kuitenkaan luvata ennusteajan aikana, mutta kerrankos sääprofeetat ennustavat väärin.
2. PA/PLO:n ”rauhanneuvottelijana” tunnettu Saeb Erekat oli Washingtonissa esittelemässä laatimaansa dokumenttia, joka on tarkoitus esitellä YK:n turvallisuusneuvostolle yhden uuden arabivaltion perustamiseksi juutalaisten omistamalle maalle kansainvälisen yhteisön päätöksellä ilman neuvotteluja Israelin kanssa. Erekat pyrki taivuttelemaan ulkoministeri Kerryn tukemaan dokumenttia ja lupaamaan olla käyttämättä veto-oikeuttaan turvallisuus-neuvoston kokouksessa. Hän tuskin sai tällaista vakuutusta, vaikka Israelin ja USA:n diplomaattisuhteet lienevätkin alempana kuin aikoihin.
Netanyahu ilmoitti muutama päivä sitten 1060 asuntoyksikön rakentamisesta, niistä 660 Ramat Shlomoon ja 400 Har Homaan Jerusalemissa. Sen jälkeen pääministerin kansliasta ilmoitettiin 500 lisäasunnon rakentamisesta Ramat Shlomoon. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kutsui päätöksiä hyvin epäonnistuneiksi (unfortunate), vaikka molemmat lähiöt ovat Jerusalemin kuntarajojen sisällä ja tulevat kuulumaan Israeliin kaikissa mahdollisissa rauhansopimuksissa. Nämä päätökset rassaavat tietenkin pahoin tulehtuneita välejä, mutta pääministeri Netanyahu näyttää lopultakin uskoneen, ettei hän saavuta Obaman mielisuosiota. Kysymys ei liene henkilösuhteista vaan siitä, ettei Obama panisi pahakseen, vaikka Israel lopulta sulautuisi suureen arabimereen (see of islam).
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti kärkevää kritiikkiä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia vastaan todeten: ”Joka päivä minä pyrin tyynnyttelemään ilmapiiriä Temppelivuoren alueella, mutta Abbas lisää polttoainetta tuleen”. Hänellä oli aihettakin tuntea taas kerran pettymystä yritettyään yhä uudelleen lähestyä Abbasia, joka jo vuosia sitten lausui eräässä haastattelussa, ettei hän pidä Netanyahusta eikä luota häneen.
Ensimmäinen piikki oli tavassa, miten Abbas lohdutteli rabbi Yehuda Glickiä hengen-vaarallisesti ampuneen Abu Tor-lähiöstä kotoisin olleen PA:n arabin Moataz Hejazin omaisia todeten, että ”hän nousi ylistettynä marttyyrinä paratiisiin”. Vastustaessaan pidätystä poliisi joutui ampumaan hänet. Toiseksi Abbas kehotti kaikkia arabeja vastustamaan kaikin voimin ja keinoin juutalaisten nousemista Temppelivuorelle. Hän käytti sanontaa ”tunkeutumaan Al-Aksaan saastuttaen sen”, millä he tarkoittavat koko Temppelivuorta ja sen länsimuuria, jonka ”moskeija pyhittää”, kuten muslimioppineet väittävät.
Pääministeri totesi, että näillä lausunnoillaan Abbas kiihottaa arabeja hyökkäämään poliiseja ja juutalaisia siviiliasukkaita sekä pyhiinvaeltajia vastaan Temppelivuorella sekä Jerusalemin arabilähiöissä. ”Kansainvälinen yhteisö on vaiti Abbasin rohkaistessa jatkuvalla kiihotuksellaan mielenosoituksiin ja väkivaltaan. Me emme tule vaikenemaan, vaan me tulemme jatkamaan totuuden puhumista puolustaessamme oikeuksiamme”, hän sanoi.
Marraskuun 1. päivänä murhayrityksen tekijän perheelle lähettämässään kirjeessä Abbas kirjoitti tähän tapaan: ”Vihaisena ja tuomiten kuulin uutisen Israelin miehitysarmeijan jengien tekemästä katalasta rikoksesta surmaten ja terrorisoiden”. Kutsuen murhayrityksen suorittanutta terroristia ”marttyyriksi” Abbas totesi tämän murhan olevan ”yksi uusi rikos hänen kansaansa vastaan nakbasta (Israelin valtion perustamisesta) lähtien”. ”Tämä toimi ei tule lannistamaan kansaamme vaan lisäämään sen päättäväisyyttä kotimaassamme”, kuten JP kirjoitti tiistaina julkaisemassaan artikkelissa.
4. ISRAELIN hallitus keskusteli jo aiemmin maan työlakien ulottamisesta Juudean ja Samarian alueille, mikä velvoittaisi työnantajat maksamaan samaa palkkaa ja antamaan samat edut kaikille työntekijöilleen, kuin mitä Israelin puolella sovelletaan. Laki koskee sekä juutalaisia että arabityöntekijöitä.
Tiistaina kaksi kokenutta lainsäätäjää Yair Levin (Likud) ja Orit Struck (Beit Yehudi) esittelivät laatimansa uuden lakiesityksen, jolla Israelin laki kokonaisuudessaan ulotetaan kaikkiin Israelin kansalaisiin myös Juudean ja Samarian alueilla. Mikäli Knesset hyväksyy esityksen, IDF:n keskuskomennuskunnan tulee 45 vuorokauden aikana esityksen saatua lain voiman soveltaa lain edellyttämiä toimenpiteitä Juudeassa ja Samariassa.
Lakiesitystä sponsoroivat hallitusyhteistyön puhemies Zeev Elkin (Likud), Beit Yehuda edustajien puheenjohtaja Ayelet Shaked, Shas edustajien puheenjohtaja Avraham Michaeli, Knessetin laki-, oikeus ja perustuslakikomitean puheenjohtaja David Rotem (Israel Beiteu) sekä UTJ:n edustajien puheenjohtaja Menachem Eliezer Moses. Levinin mukaan laki ei tulisi muuttamaan maan omistusoikeuksia Juudeassa ja Samariassa eikä ole ristiriidassa kansain-välisen lain kanssa, jota Israel soveltaa alueella.
Levin ja Struck toteavat yhteisessä julkilausumassaan, että Juudean ja Samarian alueilla asuu 350 000 Israelin kansalaista, joilla on äänestysoikeus, mutta joilla ei ole Israelin lakien ja hallituksen antamaa suojaa, vaan jotka on alistettu puolustusministeriön alaisuuteen. Alueilla on nyt vai 16 voimassa olevaa lakia, minkä johdosta uusi laki tulisi korvaamaan nykyisen käytännön puutteet verolakeja, velvollisuutta asepalvelukseen ja rikoslakeja sovellettaessa. Muut lait on korvattu sotilaallisin käskyin. Lain selitysosassa todetaan, että nykyinen lainkäytäntö Juudeassa ja Samariassa perustuu Ottomanihallituksen, Jordanian, Brittien ja Israelin säätämiin lakeihin ja moniin sotilaskäskyihin, ja siksi järjestelmä aiheuttaa laillisia epäselvyyksiä ja sietämätöntä eriarvoisuutta oikeuksissa ja velvollisuuksissa eri osissa maata asuville Israelin kansalaisille. He uskovat lain vahvistavan maan demokratiaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Right-wing-MKs-submit-bill-to-apply-Israeli-law-to-West-Bank-settlers-380761
5. PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoo, että PA/PLO tulee esittämään myöhemmin tässä kuussa YK:n turvallisuusneuvostolle osoittamansa dokumentin, jolla se pyrkii mitätöimään Israelin ”miehityksen” ja hyväksymään aikataulun, jonka kuluessa Israelin tulee vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta sekä hajottamaan niihin rakentamansa Juutalaisyhteiset v. 2016 marraskuuhun mennessä. PA/PLO siirsi dokumentin jättämistä USA:n pyynnöstä odottaessaan USA:n reaktioita ja tarjousta uusista neuvotteluista.
”USA ei ole tarjonnut mitään uutta mahdollisuutta rauhan solmimiseksi ja Palestiinan valtion perustamiseksi” selitti PLO:n korkea virkailija Wassel Abu Yusef AFP:n toimittajalle. ”USA pyrkii edelleen tarjoamaan kaksipuolisten neuvottelujen mahdollisuutta, vaikka ne ovat järjestään epäonnistuneet edellisten vuosien aikana”. USA on varoitellut PA/PLO:n johtajia alistamasta esitystään YK:n turvallisuusneuvostolle uhaten USA:n antaman rahoitustuen lopettamisella. On vielä epävarmaa, tulisiko USA käyttämään veto-oikeuttaan, mikäli se pakotetaan siihen. PA/PLO:n johto aikoo hakea 522 YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen jäsenyyttä, mikäli YK:n aloite raukeaa, millä se rikkoo sopimuksiaan Israelin kanssa. PA:n puheenjohtaja Abbas on kehottanut muita maita seuraamaan Ruotsin ja Englannin esimerkkiä ja tunnustamaan Palestiinan valtion jo ennen YK:n käsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187016#.VFnH10NsO-o
6. UUTISOTSIKOITA
·        USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki kertoi journalisteille, että USA ehdottomasti vastustaa PA/PLO:n yksipuolista esitystä valtionsa perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston kautta, koska se ennakoi lopullisen tilanteen sopimuksia yksipuolisesti. Hän kuitenkin totesi, ettei mitään päätöksiä ole tehty USA:ssa puoleen eikä toiseen. PA uhkaa lopettaa turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, jos sen esitys YK:n turvallisuusneuvostossa ei tuota tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187037#.VFnV-0NsO-o
·        USA:n varapresidentti Joe Biden joutui soittamaan usealla liittolaismaalleen huonosti muotoillusta puheestaan Hawardin yliopistossa. Hän totesi puheessaan Turkin avustavan ISIS-ja muita terrorijoukkoja Syyriassa. Hän soitti UAE:lle, jonka yleisesti epäillään avustavan terroristeja, sekä Turkin presidentti Erdoganille, mutta Biden väittää, ettei hän pyydellyt anteeksi, vaan selitti, että puhe oli ymmärretty väärin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187000#.VFnXs0NsO-o
·        Fatahin kehotuksen mukaisesti arabit alkoivat keskiviikkoaamuna kivittää poliiseja estääkseen juutalaisia nousemasta Temppelivuorelle Jerusalemissa. Poliisit käyttivät tainnutus-panoksia ja muita mellakan taltuttamiskeinoja karkottaakseen arabi Al-Aksa moskeijaan avaten sen jälkeen Mughrabi-portin juutalaisille palvojille ja turisteille. Moskeijasta huolehtiva Omar Alkeswani väitti poliisin tunkeutuneen moskeijan sisälle, ja että 20 poliisia haavoittui kahinoissa Vuorelle. Poliisin tiedottaja Micky Rosenbfeld sanoi, että poliisi käytti erilaisia välineitä eristääkseen mellakoijat Al-Aksa moskeijaan, mutta eivät missään vaiheessa menneet sisälle. Poliisin tiedustelu oli havainnut arabien koonneen moskeijan sisään kiviä, palopommeja, ilotulitusraketteja ja terästankoja hyökkäyksiinsä poliiseja vastaan. Moskeijan sisälle he olivat rakentaneet pesäkkeitä puolustautuakseen hyökkäysten varalta. He olivat rakentaneet tarkastusasemia eri sisäänkäyntien yhteyteen ja asentaneet köysiä porttien pitämiseksi avoinna. Kansanedustajat ovat vierailleet Vuorella vaatien juutalaisille oikeutta rukoilla siellä, minkä poliisi estää. http://www.jpost.com/Israel-News/Police-seal-off-Temple-Mount-after-Palestinian-rioters-hurl-stones-380825
·        PA:n poliisi pidätti 250 Hamasin ja Jihadin kannattajaa Juudeassa ja Samariassa syyttäen, että nämä järjestöt ovat Jerusalemin itäosissa jatkuneitten mielen-osoitusten ja väkivallan takana. PA:n johto lienee kuitenkin enemmän huolestunut omasta turvallisuudestaan kuin yleisestä järjestyksestä, sillä sen johtajat ovat esittäneet toistuvia Israelin vastaisia kiihotuspuheita. Pidätykset tehtiin syyskuun ja lokakuun aikana, mutta osa heistä päästettiin vapaiksi. Jerusalemin ohelle Hebron on jatkuvasti tarkkailun alaisena. Israelin turvallisuusjoukot kuitenkin pitävät hyvänä merkkinä, etteivät mielenosoitukset ja väkivalta ole levinneet laajemmalle Juudeassa ja Samariassa, kuten on pelätty, eikä kolmas intifada ole alkanut, he vakuuttavat.   http://www.timesofisrael.com/pa-arrests-250-islamist-operatives-to-prevent-west-bank-violence/, http://www.timesofisrael.com/palestinians-urged-to-block-jews-from-temple-mount-wednesday/
·        Vastaukseksi Hassan Nasrallahin uhkauksiin iskeä raketeillaan kaikkialle Israelissa ministeri Yisrael Katz sanoo, että jos Hizbullah aloittaa sodan Israelia vastaan, Libanon tullaan raunioittamaan kokonaan, koska Hizbullah on varastoinut rakettinsa ja ohjuksensa siviiliasutuksen keskelle asuintaloihin laukoen niitä sieltä. Ainoa tapa selviytyä sellaisessa tilanteessa on iskeä kaikin voimin. Tulituksen aloittaneella on etulyöntiasema, jos se tehdään massahyökkäyksenä. http://www.timesofisrael.com/minister-if-hezbollah-fires-rockets-at-israel-lebanon-will-be-razed/
·        USA:n republikaanit hallitsevat nyt sekä senaattia että edustajainhuonetta, mikä voi tehdä Obaman 2 viimeistä vuotta vähintäänkin epämukavaksi. Niillä on jopa mahdollisuus nostaa syytteitä Obamaa vastaan lukuisista lakien rikkomuksista, minkä demokraattien hallitsema senaatti pystyi aiemmin estämään. Obamacare on yksi kohde, johon tullaan puuttumaan kovin käsin. Republikaanien johtajat vakuuttavat kuitenkin reilusti, että hallintoa hoidetaan yhteistyössä, ei repien. Jotkut pelkäävät, että Obama voi käyttää ”kynää ja puhelintaan” jatkaessaan aiemmin omaksumaansa tapaa kongressin ohittamiseksi. Hän voi turvautua poikkeustilan julistamiseen käyttäen verukkeenaan esim. terveystilanteen muuttumista katastrofaaliseksi. USA:n valtionvelan hoitaminen on ylivoimainen tehtävä, johon ei ole hyviä ratkaisumalleja. http://www.timesofisrael.com/republicans-take-control-of-senate-tighten-hold-on-house-2/

Post a Comment