Thursday, October 02, 2014

TORSTAI 02.10.14


TORSTAI 02.10.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja USA:n presidentti Barack Obaman tapaaminen sujui tällä kertaa rentoutuneessa ja ystävällisessä ilmapiirissä, kuten uutislähteet kertovat. Poissa oli jännittyneisyys ja kireys, mitkä leimasivat edellisiä tapaamisia. Ehkä molemmatkin ovat oppineet hyväksymään asioita, joita he eivät voi muuttaa kuten tosiasiat, ettei kumpikaan siirry paikaltaan ennen aikaansa; heidän on vain yritettävä sopeutua ja niellä salaiset antipatiansa, sikäli kuin niitä on.
Mitään järisyttävää keskusteluista ei odotettu, eikä sellaista ilmennytkään. Presidentti Obama tähdensi usein toistamaansa mantraa, ettei nykyinen tilanne Israelin ja PA:n arabien suhteissa ole kestävä ja että siihen on saatava muutos. Netanyahu kutsui keskusteluja, jotka oli suunniteltu tunnin kestäviksi mutta venyivät kahteen tuntiin, hyviksi ja syvällisiksi. Hän sanoi, että keskusteluissa käsiteltiin kysymystä, miten Lähi-Idän uusi realiteetti voitaisiin soveltaa konkreettisiin askeliin rauhanprosessin edistämiseksi PA:n arabien kanssa. Hän selitti ajatustaan todeten, että tarvitaan siirtymistä ulos piintyneistä käsityksistä hyödyntäen äskettäin ilmenneitä yhteisiä intressejä Israelin ja joittenkin keskeisten arabimaitten kesken uuden diplomaattisen polun löytämiseksi PA:n arabien kanssa. Netanyahu vakuutti, että hän on edelleen antautunut lupaamaansa palestiinalaisvaltion perustamiseen. Tämä oli onneton lipsahdus Bar Ilan yliopistossa pitämässään puheessa vuosia sitten, mistä hän ei pääse irti.
NETANYAHU totesi, että keskusteluissa käsiteltiin laajasti Iranin kysymystä sanoen molempien maiden työskentelevän läheisessä yhteistyössä sen kanssa. He käsittelivät myös Islamin Valtion tilannetta ja USA:n johtamaa kampanjaa sitä vastaan. Netanyahu nosti esiin kysymyksen Jonathan Pollardin vapauttamiseksi USA:n vankeudesta todeten, että lähestyvä Jom Kippur antaa sopivat puitteet anteeksiantoon ja armahdukseen. Obama ja Netanyahu pitivät lyhyen kahdenkeskisen keskustelutilaisuuden.
Keskusteluissa olivat mukana USA:n ulkoministeri John Kerry, joka tapasi Netanyahun ennen Obaman keskusteluja, USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro, varapresidentti Joe Biden ja Obaman neuvonantaja Susan Rice. Netanyahun tukena olivat Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer, pääneuvottelija Yitzhak Molcho ja Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Yossi Cohen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-strongly-rejects-US-censure-of-Israeli-housing-moves-in-Jerusalem-377842, http://www.timesofisrael.com/obama-netanyahu-hold-first-meet-since-summer-conflict-peace-talks-failure/
2. PEACE NOW katsoi tilanteen otolliseksi oman imagonsa nostamiseksi aloittaa julkinen parjauskampanja Jerusalemin päätöksestä 2610 asuntoyksikön rakentamiseksi sekä juutalaisille että arabeille Givat Hamatos lähiöön Jerusalemin itäosassa rajoittuen pohjoisessa Har Homaan, lännessä Beit Safafaan ja etelässä Giloon.
Päätös alueen rakentamiseksi tehtiin pari viikkoa sitten ja se julkistettiin viikko sitten paikallisessa lehdessä. Peace Now aloitti kampanjansa julkistaen sen juuri ennen Obaman ja Netanyahun keskusteluja häiritäkseen niitä.
Pääministeri Netanyahu viittasi Obaman tapaamisen jälkeen Hamatosin kysymykseen nimeämättä NGO-järjestöä nimeltä todeten vihaisesti, miten jotkut pyrkivät sabotoimaan diplomaattisia keskusteluja. Hän sanoi, että arabit voivat vapaasti ostaa asuntoja mistä vain Jerusalemin alueelta, eikä hän voi kieltää samaa oikeutta juutalaisilta. Hän myös kieltäytyi ymmärtämästä, miksi tällainen asia nousee esiin aina juuri tärkeitä tapaamisia, eikä tämä ole ensimmäinen kerta. Hän viittasi siihen, että maassa on tahoja, jotka tarkoituksellisesti pyrkivät haavoittamaan Israelin ja USA:n välisiä ystävällisiä suhteita.
Pääministeri torjui USA:n Valkoisen Talon tiedottajan Josh Earnesten ja ulkoministeriön tiedottajan Jen Psakin esitykset ”syvästä huolesta, mitä USA tuntee Givat Hamatosin lähiön rakennus-suunnitelmasta, koska se on vastoin Israelin omaksumaa päämäärää ja tulee lähettämään hyvin huolestuttavan viestin, jos asia etenee tarjouspyyntövaiheeseen”. ”Tämä kehitys tulee herättämään tuomioita kansainvälisessä yhteisössä, vierottamaan Israelia jopa sen läheisistä liittolaisistaan ja myrkyttämään ilmapiirin ei vain palestiinalaisten vaan juuri niiden arabikansojen parissa, joihin Netanyahu pyrkii rakentamaan diplomaattisia suhteita”.
Josh Earnest kyseenalaisti Netanyahun vilpittömyyden rauhanprosessin edistämiseksi. Lisäksi hän kritisoi 7 rakennuksen ostamisesta Silwanin lähiöstä, joihin juutalaiset muuttavat asumaan arabienemmistön keskelle. Hän kritisoi ”muuttoa, joka tehtiin yön pimeydessä, provokaatioksi, joka nostaa jännitystä entisestään”. Givat Hamatosin rakennussuunnitelmaa ei otettu esiin Obaman ja Netanyahun keskusteluissa eikä se aiheuttanut jännitteitä.
Vain hetkeä aiemmin PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi päättäneensä lähettää esityksensä YK:n turvallisuusneuvostoon Palestiinan valtion hyväksymiseksi Juudean ja Samarian alueille perustuen 1949 aselepolinjoihin ja pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Abbas tähdensi, että valtion alueeseen tulee sisältyä koko Juudean ja Samarian alue, jonka Israel vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, ja että Israelin tulee vetäytyä Juudean ja Samarian alueilta ja Jerusalemin itäosista marraskuuhun 2016 mennessä. USA:n ulkoministeriö kuitenkin sanoo vastustavansa PA:n yksipuolisia toimia. http://www.timesofisrael.com/us-israel-ties-in-crisis-over-east-jerusalem-building-plans/
3. PA:n johto sanoo tietävänsä, että USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan YK:n turvallisuus-neuvostossa, jos PA/PLO esittää siellä yksipuolisen valtiosuunnitelmansa, mutta että se joka tapauksessa pyrkii saamaan 9 ääntä neuvoston 15 jäsenen keskuudessa pakottaen USA:n käyttämään veto-oikeuttaan, kuten TV-2 raportoi. TV-2 kertoi myös, miten PA/PLO:n johtavat virkailijat ovat tehostaneet sanallisia hyökkäyksiään Israelia ja sen johtoa vastaan. ”Me olemme maan todellisia omistajia 3000 vuoden ajan”, sanoi PA/PLO:n YK:n lähettiläs Riyad Mansour keskiviikkona. ”Netanyahu voi palata Brooklynin juurilleen”. Toinen korkea PA:n virkailija Jibril Rajoub vertasi TV:n videopätkässä Netanyahua natsi-fasisteihin.
Abbas puolestaan vakuuttaa, ettei hänen johdossaan ammuta yhtään kuulaa israelilaisia kohti. Hänen YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe oli kiihotuspuhe äärimmillään, jossa hän syytti Israelin kansanmurhasta ja etnisestä puhdistuksesta Gazassa esittäen lukuisia muita syytöksiä kuten lasten ja naisten surmaamisesta. Abbas ei huomioinut ollenkaan sitä, miten Hamas käytti sodassa naisia ja lapsia ihmiskilpinä pakottaen heitä kiväärillä uhaten rakennuksiin ja alueille, joita IDF ilmoitti pommittavansa, eikä sitä, että rakettien holtiton ampuminen tulitauon kestäessä Israelin siviilikohteisiin on samoin karkea sotarikos. PA:n yhteishallituksen vastuuhenkilönä hän on vastuussa myös siitä, miten Hamas toimii. http://www.timesofisrael.com/ahead-of-netanyahu-obama-meet-palestinians-submit-draft-statehood-bid-to-un/
4. Kaksi pommitusta keskiviikkona Syyriassa armeijan valvomassa Homsin kaupungissa lähellä peruskoulua surmasi ainakin 32 ihmistä heidän mukanaan 10 lasta. HR-tarkkailijan mukaan uhrimäärä on 39, joista 30 on alle 12-vuotaita lapsia. Isku tehtiin kahdessa osassa, ensimmäinen pommi räjähti autossa, ja toinen itsemurhapommittajan räjäyttäessä pomminsa lasten vanhempien etsiessä lapsiaan ruumiinkappaleiden seasta.
Valtion uutistoimiston SANA:n mukaan kuolleita oli 32, joista ainakin 10 oli lapsia, sekä haavoittuneita oli 115. Tilanteesta otettu video, joka ilmeisesti on aito, näyttää kaaosmaista tapahtumaa ihmisten pyrkiessä korjaamaan haavoittuneita ruumiiden ja kaiken rojun keskeltä. Pommi-iskujen raakuutta lisää se, että se selvästi kohdistettiin nuoriin lapsiin, jotka koulupäivänsä päätettyään olivat lähdössä koteihinsa. Lapsia on ollut useimmissa pommi-iskuissa, mutta ensimmäistä kertaa iskut kohdistettiin heihin.
Englannissa toimiva Syyrian ihmisoikeuksien seurantajärjestö raportoi, että IS:n taistelijat olivat leikanneet pään poikki sieppaamaltaan yhdeksältä kurdilta, heidän joukossaan 3 naista. He kuuluivat kurdijoukkoihin, jotka puutteellisin asein pyrkivät puolustamaan alueitaan IS:n raivokkailta hyökkäyksiltä. Taisteluissa lähellä Turkin rajaa Syyriassa sai surmansa kymmeniä kurditaistelijoita. Videoidussa esityksessä näytetään kurdinaisten päät sementtialustalle asetettuina lähellä Jarablousin kaupunkia Syyriassa. Videon aitoutta ei pystytty verifioimaan, mutta AP:n journalisti vahvisti tapahtuneen.  
KURDISOTILAAT oli otettu vangeiksi kurdien pääkaupungin Kobalin taisteluissa. Kobalia kutsutaan myös nimellä Ayn Arab. Syyrian kurditaistelijoitten pääryhmä, joka tunnetaan nimellä YPG, käyttää sekä miehiä että naisia joukoissaan. Kurdit ovat käyneet kiivaita taisteluja IS:n joukkoja vastaan, mikä on aiheuttanut yhden suurimmasta joukkopaosta, ainakin 160 000 kurdia pakeni Turkin puolelle rajaa, kuten YK:n ihmisoikeuksien johtaja Valerie Amos totesi tiistaina. Turkin kurditaistelijoita on mennyt rajan yli Syyrian puolelle taistelemaan Kobalin hyökkääjiä vastaan, mutta heiltä puuttuu nykyaikaisia aseita. USA on luvannut toimittaa niitä, mutta asia on kiireinen. USA pommittaa IS:n joukkojen asemia, jotka ovat keskittyneet Kobalin kaupungin itä-, etelä- ja länsiosiin.
USA:n kanssa liittoutuneitten maitten koneet ovat jatkaneet ilmaiskujaan Irakin ja Syyrian alueilla, mutta niiden tehokkuus on ilmeisen kyseenalainen taistelutilanteen muuttamiseksi laajojen alueiden ja iskukohteiden tarkkojen koordinaattien puutteellisuuden vuoksi. Raportit kertovat lisääntyvistä siviilien uhriluvuista, eikä virhepommituksilta ole voitu välttyä. Yksi syy on myös lentäjien kokemattomuus oudoissa olosuhteissa. Ilmaiskujen tärkeimmät kohteet ovat olleet Mosulin kaupunkia ja Haditha-patoa miehittävät joukot Anbar provinssissa öljynjalostuslaitosten ohella.  http://www.timesofisrael.com/syria-school-blasts-kill-32-including-10-kids/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin hallitus antoi luvan gazalaisille ensimmäistä kertaa 2007 jälkeen vierailla Jerusalemin Temppelivuorella Eid-al-Adha juhlallisuuksien aikana. Vierailijoiden ikä on rajoitettu, vain yli 60-vuotiaat ovat saaneet luvan. PA:n mukaan 500 henkilöä on ilmoittanut halunsa käyttää tilaisuutta hyväkseen. Tämän on suurin yksittäinen ryhmä vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas syrjäytti PA:n ja Fatahin johdon Gazassa. http://www.timesofisrael.com/in-first-since-2007-500-gazans-to-visit-jerusalem-for-holiday/
·        USA:n salaisen palvelun johtaja Julia Pierson erosi sen jälkeen, kun paljastui vakavia turvallisuusvirheitä Valkoisen Talon turvallisuusjärjestelyissä. Parin päivän sisällä kaksi ulkopuolista pääsi tunkeutumaan turvallisuusaidan sisäpuolelle, ainakin toinen heistä rakennuksen sisätiloihin. Kolmas paljastus koski väkivaltarikoksista tuomitun aseellisen henkilön palkkaamista Obaman suojaksi, käyttäen samaa hissiä presidentin kanssa Atlantassa viime kuussa. Vartijalla ei ollut oikeutta tulla Obaman kanssa samaan hissiin. http://www.timesofisrael.com/secret-service-chief-quits-due-to-security-lapses/
·        IDF:n komentaja Benny Gantz sanoo, että tiedot Hamasin sotilasjohtajan Mohammed Deifin surmasta IDF:n ohjusiskussa hänen kotitaloaan vastaan Gazan sodan aikana eivät välttämättä ole oikeita. Hän sanoi olettavansa, että Deif voi olla elossa ja piileskelee edelleen jossain bunkkerissa. Hamasin johtajat ovat kieltäneet, että Deif sai surmansa IAF:n käyttämistä bunker-buster pommeista, mutta että hänen läheisiään sai surmansa iskussa. Deif on säästynyt useilta teloitusyrityksiltä, mutta hän on osittain halvaantunut ja käyttää pyörätuolia liikkuessaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185720#.VC0KUUNsO-o
·        Kolme iDF:n sotilasta teki itsemurhan Gazan sodan jälkeen epäselvissä olosuhteissa, joita selvittämään IDF asetti tutkimusryhmän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185703#.VC0Me0NsO-o
·        Feiglin syyttää turvallisuusministeri Aharonivichiä juutalaisen rakennustyöntekijän murhan peittelemisestä. Mies sai surmansa pudottuaan kolmannen kerroksen korkeudelta maahan työskennellessään arabityöntekijän rinnalla. Poliisi kutsui sitä ensin työtapaturmaksi, mutta on sittemmin tutkinut sitä murhana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185683#.VC0NuUNsO-o
·        Englannin ulkoministeri Philip Hammond sanoi Birminghamissä pidetyssä oikeiston järjestämässä Israelin ystävien tilaisuudessa, että Israelin tulisi enemmän kiinnittää huomiota siihen, miten ulkomaat ja etenkin Eurooppa reagoivat sen toimiin. Hän tuki IDF:n käyttämiä otteita Gazan sodassa todeten, että itsepuolustus on sallittua. Hän kritisoi äskettäin julkistettuja uusia rakennussuunnitelmia, mikä osoittaa, ettei rakentaminen kansalaistensa tarpeita varten ole sallittua Israelissa. http://www.jpost.com/Diaspora/UKs-Hammond-warns-Israel-to-take-European-US-public-opinion-into-account-377847
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -24; Tiberias 22 -32; Suolameri 26 -33: Eilat 22 -33 +C-astetta. Aurinkoista säätä luvataan, joskin välillä pilveilee.Post a Comment