SUNNUNTAI 05.10.14


SUNNUNTAI 05.10.14
1. TÄSTÄ Jom Kippurin jälkeisestä viikon ensimmäisestä päivästä näyttää tukevan ihan siedettävä päivä, lämpöä oli jo aamulla 17asteen verran, mutta noussee 27 asteeseen. Taivas on puolipilvinen ja jatkunee samanlaisena myös huomenna. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 21 -32; Suolameri 26 -35; Eilat 25 -36 +C-astetta. Kinneretin vedenkorkeus näyttää JP:n mukaan pysyneen ennallaan.
2. JERUSALEM POST toteaa sunnuntaiaamun pääkirjoituksensa otsikkorivillä: Hallitsematon Jerusalem. (Jerusalem out of control) Alaotsikossa todetaan: Kaupunkilaisten tunne, ettei poliisi suojele Kotelille, juutalaisuuden pyhimmälle paikalle, pyrkiviä henkilöitä, tai ettei se toimii tarvittavan nopeasti, on mahdoton hyväksyä.
Artikkelissa kerrotaan Chanan Kupietzkyn kokemus viime viikolla hänen ollessaan matkalla ryhmänsä mukana Jerusalemin Länsimuurille. Hän kertoo JP:lle, miten hevosella ratsastava arabi ohjasi ratsunsa useita kertoja heitä kohti pakottaen heidät tien sivuun. Miehet viereisten talojen katoilla huutelivat heille kirouksia, ja häntä ja ryhmää vastaan hyökättiin. Se oli hyvin suunniteltu hyökkäys, jonka arabit tallensivat puhelinkameroillaan. Kupietzky, joka oli aseistettu, varoi turvautumasta aseeseensa. Poliisi ja ambulanssi tulivat lopulta paikalle pelastaen tilanteen.(Kerroin tästä jossain aiemmassa artikkelissa).
JP:n artikkelissa kerrotaan, että tämä on yksi tusinoista eri vakavuusasteisista hyökkäyksistä, joita tapahtui Jerusalemissa viime kuukauden aikana. Niiden uskottiin olevan seurauksena Muhammed Abu Khdeirin murhasta Jerusalemin metsikössä heinäkuussa, mutta kuten hyökkäysten uhrien kertomusten mukaan usein ilmenee, kysymys on etukäteen huolellisesti suunnitelluista väijytyksistä.
Syyskuun 11. päivänä Cohenin perhe joutui lähes lynkatuksi ajaessaan autollaan Wadi Joz arabilähiön kautta matkallaan Länsimuurilla pidettyyn tilaisuuteen. He kertoivat selviydyttyään väijytyksestä hengissä vaikkakin pahoin järkyttyneinä ja menetettyään autonsa kivittäjien tuhotessa sen. He joutuivat arabilähiöön että heidän navigaattori-laitteensa ohjattua heidät sinne erheellisesti.
Artikkelissa todetaan, että Israelin pääkaupungin ongelmat esiintyvät kahdella tasolla. Yksi on ”äänetön intifada”, joka on puhjennut Jerusalemissa, johon kuuluvat hyökkäykset pääkaupungin kevytrautatietä vastaan, jonka vaunuista kolmannesta on vaurioitettu, ja hyökkäykset poliiseja vastaan. Yhdessä tapauksessa hyökkääjät ryöstivät ja melkein saivat poltettua Issawiyan bensiiniaseman; toisessa tapauksessa poliisiautio työnnettiin alas jyrkänteeltä. Tällaiset hyökkäykset tehdään ”symboleja” vastaan, ja kevytrautatievaunujen vaurioittaminen sopii kuvioon. Hyökkäykset Israelin kansalaisia vastaan, jotka vahingossa eksyvät arabilähiöön, on shokeeraava, ja vaatii päättäväisiä ja vakavia vastatoimia JP toteaa.  ”Kansalaisten ei tulisi pelätä joutuvansa tapetuksi eksyessään arabilähiöön pääkaupungissaan”, todetaan pääkirjoituksessa.
ARTIKKELISSA kerrotaan edelleen, että vuosien ajan poliisi on epävirallisesti syrjinyt arabi-lähiöitä, kuten Issawiya ja Tzur, mistä on tullut poliisin käyttäytymismalli. Näihin alueisiin poliisi ei mene, ellei siellä synny levottomuuksia, mikä puolestaan on synnyttänyt niiden arabiasukkaissa tunteen, että he voivat vapaasti hyökkäillä autoilijoita ja ihmisiä vastaan. Lähiöitten johtajat eivät suhtaudu tilanteeseen tarvittavan vakavasti, ja koululaisten harjoittama koulutalonsa editse ajavien israelilaisautoilijoiden kivittäminen koulutyönsä jälkeen on kehittynyt rutiiniksi, jolle poliisi ei ole löytänyt ratkaisua.
Toinen taso, josta artikkelissa puhutaan, on se, ettei yksittäisiä väkivaltaisuuksia tule liioitella. Tuhansittain juutalaisia ja arabeja matkustaa päivittäin kevytrautatiellä kulkien arabilähiöitten kautta. Ortodoksijuutalaiset kävelevät päivittäin Damaskos-portin kautta Shimon HaTzadik haudalle, ja hyökkäykset heitä vastaan ovat harvinaisia. Pelon lietsominen Jerusalemin itäosissa siinä määrin, että juutalaiset kieltäytyvät vierailemassa niissä, ei ole ratkaisu ongelmaan. ”Sen sijaan tulisi työskennellä lujemmin yhteistoiminnan ja yhteiselon kasvattamiseksi pääkaupungin asukasryhmien kesken, kuten Jerusalemin kulttuurisesonki teemalla ”me olemme täällä” pyrki tekemään. Voidakseen kehittyä yhdeksi jakamattomaksi Jerusalemin tulee olla sitä enemmän kuin nimeltä”.
Artikkelissa muistutetaan, että asukkaitten tunne siitä, ettei poliisi suojele heitä tarpeeksi mennessään Kotelille, on anteeksiantamaton. Ihmisten täytyy tuntea olevansa turvassa liikkuessaan missä tahansa pääkaupungissaan ja etenkin juutalaisten tärkeillä paikoilla, kuten Öljyvuori, jonka hautausmaalla vandaalit rikkoivat 50 hautakiveä 27.09.2014, ja Länsimuuri. Poliisin pidättämät 700 arabia eivät riitä vakuuttamaan, ettei väkivalta kannata. Torstaina A-Tur lähiössä autoilija ja matkustaja kivitettiin sairaalakuntoon. Tämä antaa tunteen, ettei väkivallasta rangaista pääkaupungissa, että siitä annetut tuomiot ovat liian lieviä. Artikkelissa vaaditaan, että poliisi ja kaupunki tarttuvat kysymykseen sen vaatimalla vakavuudella voidakseen taata kaupunkilaisille turvallisuuden tunteen. Tilanne ei ole ”business as usual”.  http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-out-of-control-378023, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185773#.VDDpwkNsO-o
Pääkaupungin johto on tiettävästi kieltänyt poliiseja raportoimasta väkivallasta etenkin kevytrautatietä vastaan journalisteille, koska se vaikuttaa turismiin haitallisesti. Poliisi on Israelissa käymistilassa sen sisällä havaittujen skandaalien johdosta. Kritiikkiä on kohdistettu erityisesti turvallisuusministeri Yitzhak Aharonovichiä kohtaan, joka johtaa poliisia.  
3. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei totesi Eid al-Adha juhlallisuuksien aattona: ”Sionistinen vihollinen ja sen tukijat tulevat yhtenä päivänä tuhoutumaan lopullisesti”. Hän kehotti puheessaan muslimeja kaikkialla yhdistymään islamin vihollisia vastaan, joista pahin on Israel. Islamin viisi-päiväinen Hajj alkoi Jom Kippurina, jota muslimimaissa juhlitaan aikaeroista johtuen eri päivinä. Muslimit viettävät Eid al-Adha päivää sen päivän kunniaksi, kun Abraham oli vähällä uhrata Ishmailin Moorian vuorella, mutta enkelin estäessä sen, uhrasi lampaan hänen sijastaan, vastoin Toran ilmoitusta Isakin uhraamisesta. Lauantaina oli vuorossa demonien kivitys Mekkan suuren moskeijan Minan alueella.
Khamenein Eid-al-Adha puhe oli lähes toisto hänen Eid al-Fitr päivän kunniaksi pitämästään puheesta heinäkuussa, jossa hän heitti Israelia kohti perättömiä syytöksiä. ”Salaliittoa suunnitteleva vihollinen pyrkii sytyttämään sisällissodan liekit muslimien keskuuteen, väärin ohjaamaan vastarinnan ja jihadin motivaation ja varmistamaan sionistisen hallituksen ja hyökkääjän palvelijat, jotka ovat todellisia vihollisia” Khamenei totesi viitaten muslimimaita runteleviin verisiin konflikteihin. Israelin arabikansanedustaja Ibrahim Sarsour (Raam Taal) kehotti samana perjantaipäivänä muslimeja yhdistymään muodostaakseen ”Islamin Yhdysvallat” syyttäen, että Israel on julmempi kuin ISIS.
Khamenei syytti Israelia rajoituksetta harjoittamastaan turmeltuneisuudesta, julmuudesta, kaikkien ihmisarvojen ja etiikan polkemisesta maahan. Tämä tuli samaan aikaan, kun Iran osoituksena harjoittamastaan kauheasta ihmisoikeusrikoksista ilmoitti maanantaina teloittaneensa hirttämällä 8 vuotta vankilassa jatkuvan kidutuksen alla pitämänsä entisen psykologin syyttäen häntä harhaoppiseksi, ja keskiviikkona Iran ilmoitti teloittavansa naisen, joka oli uskaltanut vastustaa raiskaajaa. Iranissa raiskaajaa ei tuomita, raiskattu nainen tuomitaan, koska hänen epäillään antaneen aiheen siihen pukeutumalla houkuttelevasti. Koska Koraani kieltää surmaamasta koskemattoman naisen, vartijat raiskaavat hänet ennen teloittamista, joten sekään ei ole mikään este. Teloitusta odottaa eräs iranilainen ajatollah vankilan sellissä, jonne siirretyt yleensä teloitetaan lähiaikana.
KHAMENEI vakuutti, että vastoin idioottimaisia päiväunelmiaan voimasta ja tasapainosta Israelin hallitus on siirtynyt lähemmäs luhistumistaan ja tuhoaan. Hän kehotti Islamin Jihadin ja Hamasin terroriryhmiä Gazassa tehostamaan yrityksiään, päättäväisyyttään ja päätöksiään. Muslimikansoja hän kehotti painostamaan hallituksiaan antamaan todellista tukea palestiinalaisille. Khamenei tunnusti tammikuussa, että ydinneuvottelujen tarkoituksena P5+1 maiden kanssa on viivyttää kansainvälistä boikottia ajan voittamiseksi ydinpommin rakentamiseksi, mikä on Iranin ydinsuunnitelman päämäärä, ei sähkön tuottaminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185783#.VDD3ikNsO-o
4. ISLAMIN VALTION yhden sotilasjohtajan sanotaan kirjoittaneen lausunnon, jossa IS pyrkii sopimaan yhteistoiminnasta Venäjän kanssa taistelussa Teherania ja Bashar Assadia vastaan. London Times artikkelin mukaan IS:n päämääränä on Venäjä avulla pyrkiä pääsemään Iranin ydinasesalaisuuksiin.
Dokumentti, jonka kirjoittaja on LT:n artikkelin mukaan IS:n sotakabinetin jäsen Abdullah Ahmed al-Mechedani, joutui Irakin komentajien käsiin maaliskuun hyökkäyksen yhteydessä. Länsimaat pitävät dokumenttia aitona, Sen mukaan IS tarjoaa Venäjälle pääsyn miehittämiinsä kaasukenttiin Irakissa maksuksi siitä, että Venäjä avustaa IS:n pääsyä Iranin ydinasesalaisuuksiin. Venäjä on Iranin Islamilaisen Tasavallan yhteistyökumppani, se rakensi Busherin ydinvoimalan Persianlahden rannalle ja suunnittelee Iranin tilaaman 8 uuden ydin-voimalan rakentamista. Venäjällä on maailman suurimmat kaasukentät.
Ehtona pääsyksi Anbar provinssissa sijaitseville kaasukentille Venäjän tulee luopua Iranin ja Bashar Assadin hallitusten tukemisesta. Dokumentissa esitetään 70 ehdotusta, joista jotkut ilmeisen epärealistisia IS:n vallan vakiinnuttamiseksi. IS miehittää ja valvoo suuria alueita Irakissa Bagdadn pohjoispuolella, ja sen joukot ovat osin vajaan 2 km:n päässä Irakin pää-kaupungista. Alueisiin kuuluu Diyala-provinssi, joka rajoittuu Iraniin. Teheran uhkaa, että jos IS:n joukot pyrkivät ylittämään Iranin rajan, Iran lähettää joukkonsa taistelemaan Irakin puolelle hyökkääjää vastaan.
USA, joka johtaa IS:n vastaista kampanjaa Irakissa ja Syyriassa, pyrkii saamaan Iranin yhteis-toimintaan muodostamansa liittoutuman kanssa, jossa on mukana myös kymmenkunta arabimaata, mistä on osoituksena se, että Iran lähetti korkeimpia sotilasjohtajiaan ja 70 sotilasta kurdien avuksi puolustamaan heidän pääkaupunkiaan Edriliä IS:n joukoilta. Edrilissä sijaitsee USA:n lähetystö ja useiden länsimaiden yritysten toimistoja. Niiden puolustamiseksi USA pommitti Edriliä vastaan hyökkäävien IS:n joukkojen asemia.
IS julkisti lauantaina uuden videon, jossa esitetään englantilaisen avustustyöntekijän Alan Henningin kaulan katkaiseminen, mikä aiheutti voimakkaita vastalauseita USA:ta ja Englannista, jonka pääministeri David Cameron vaati IS:n tuhoamista. Islamilaisen tasavallan taholta uhataan, että se jatkaa pidättämiensä länsimaalaisten teloittamista. Heidän hallussaan on ainakin yksi amerikkalainen, jota uhataan seuraavaksi. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-said-to-eye-irans-nuclear-secrets/
5. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka korruptoituneisiin käsiin länsimaat uskovat Gazan jälleenrakentamisen, esittää vaatimuksen 4.5 miljardin USD tuesta vuoteen 2017 saakka voidakseen selviytyä valtavasta urakasta. Hänen kansliansa laatiman raportin mukaan, joka esitetään tässä kuussa tukijamaiden konferenssissa, Israel tuhosi kymmeniä tuhansia koteja ja 5000 liikeyritystä Gazan sodan aikana. AP:n saaman 72-sivuisen (ei kai sentään neitsyen) esikopion mukaan PA vaatii 4 miljardia USD hätäapuna Gazan asukkaille, ja toiset 4.5 miljardia rakentamiseen. Ei siinä pelata pikkurahoilla! Mikähän mahtaa olla Abbasin välityspalkkio? 10 %? IDF vakuuttaa, että sen intressien mukaista on sallia rakennusmateriaalien vienti Gazaan, mikä sekin tarkoittaa massiivista kuljetusoperaatiota ja turvallisuustoimia. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-seek-4-billion-for-gaza-reconstruction/
·        Everstiluutnantti M IDF:n tiedustelun tutkimusosastolta vastailee TOI toimittajan kysymyksiin todeten Gazasta, että on toiveajattelua kuvitella Hamasin koskaan luopuvan aseistaan. Hän sanoo, ettei Hamas halunnut sotaa, mutta tilanne ajautui siihen, mihin osin vaikuttivat pidätykset, joita Israel suoritti Hamasin johtajia jäseniä vastaan Länsirannalla. Hän olettaa, että Hamas pitkitti sotaa saadakseen edes jotain vastineeksi massiivista menetyksistään, kuten saarron purkamista ja merisataman ja lentokentän rakentamista, mutta harva siviili Gazassa katsoo Hamasin voittaneen sodan. Sota paljasti useita ongelmia arabimaiden kanssa: Ne pysyivät sivussa eikä Länsirantakaan noussut kapinaan. Gazan saarto jatkuu, eikä näy merkkejä sen purkamisesta. Myös Egypti hidastelee Rafahin avaamisesta Gazasta Siinaille. Everstiluutnantti M ei usko, että Hamas luopuu noin vain vallastaan ja sotilaallisesta siivestään. Hän ihailee Khaled Mashaalin nauttimaa arvovaltaa, vaikka hän ei hallitse Hamasin sotilassiipeä eikä varoja ja häntä moitittiin ”hotellijohtajuudesta” sodan aikana kehottaen jatkamaan sotaa. Hamasin saavutuksiin liittyy satojen tuhansien israelilaisten elämän sotkeminen pakottaen heidät asumaan pommisuojissa tai muuttamaan pohjoiseen. Myös Ben Gurionin lentokentän sulkeminen oli saavutus. Hän uskoo tilanteen Juudeassa ja Samariassa pysyvän vakaana toistaiseksi, jos talous toimii edes kohtuullisesti eikä Jerusalemin asemassa tapahdu äkillisiä muutoksia. Jerusalem on symboli, joka heijastaa joko Israelin tai arabien valtaa. http://www.timesofisrael.com/hamas-disarming-forget-about-it-says-top-idf-intel-officer/
·        Ruotsin uusi pääministeri Steafan Löfven ilmoitti päättäneensä ensimmäiseksi toimekseen tunnustaa Palestiinan valtion, jota ei ole koskaan ole ollut olemassakaan eikä koskaan tullekaan. Ruotsi on siten ensimmäinen EU:n ”muslimimaa”, joka antoi tällaisen tunnustuksen pelätessään kotimuslimien raivoa, jotka voivat muuten aloittaa päitten katkomisen Tukholman ja Malmön kaduilla IS:n tapaan. IS uhkaa, että Tanska on seuraava ja ehkä Norja seuraa sitä. Suomi tulee sitten joskus, mutta sitä ei pidetä symbolisesti yhtä arvokkaana. Onneksi näin! Ulkoministeri Liberman kutsui Ruotsin Israelin lähettilään Karl Magnus Nesserin antamaan meriselityksen, minkä on syytä olla uskottava. USA tuomitsi Löfvenin tunnustuksen hätiköidyksi, mikä osoittaa vain pääministerin kokemattomuuden ja asiantuntemattomuuden. http://www.timesofisrael.com/israel-to-summon-swedens-envoy-over-palestine-recognition/
·        Obaman hallituksen raju tuomio Jerusalemin päätöksestä rakentaa 1610 asunto-yksikköä Givat HaMatosin lähiöön Jerusalemin itäosassa sai asianajaja Yoram Sheftelin heittämään ironisen piikin Washingtonin suuntaan todeten, että seuraavaksi USA tuomitsee rakentamisen Tel Avivissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185787#.VDEZaUNsO-o
·        Onkohan Obama käynyt läpi mielenmuutoksen, vai onko kyse samanlaisesta lipsahduksesta, jonka hän lausui äskettäisessä puheessaan: ”Olen huolestunut kansansuosioni laskusta USA:ssa, mutta onneksi synnyinmaassani se on vahva”. Keskiviikkona 24.09. Obama totesi YK:n puheessaan: ”Tilanteen Irakissa, Syyriassa ja Libyassa tulisi parantaa kenen tahansa kuvitelmat, että tämä (Israelin ja PA:n arabien) välinen konflikti on alueen ongelmien pääsyy. Aivan liian kauan sitä on käytetty tekosyynä peittämään ongelmat kotimaassa”. Onko kyse todellisesta silmien avautumisesta vaiko vain hetkellisestä mielenhäiriöstä nähtäneen lähipäivinä, mutta hänen oudon kärkevä tuomionsa Jerusalemin rakentamisesta viittaa jälkimmäiseen. Voihan tietysti olla sekin mahdollisuus, että hän ymmärsi väärin teleport tiedonvälityksen puhuen sivu suunsa. http://www.jpost.com/Opinion/Obamas-surprising-moment-of-clarity-378024
·        Jom Kippur on Israelissa vapaapäivä, joka otetaan vakavissaan. Tänä vuonna se sattui sapatiksi, mikä nosti sen vieton merkitystä. Se tarkoitti myös – itsetutkistelun ja täydellisen 24 tunnin paaston - lisäksi sitä, autoliikenne kaduilla ja teillä kuoli lähes kokonaan. Tämä vapautti ihmiset kävelemään kaduilla ja myös ajelemaan polku-pyörillä tyhjillä kaduilla, mitä monet aloittelevat eivät täysin hallinneet. Kolme lasta haavoittui vakavasti eri onnettomuuksissa. Magen David Adom joutui hoitamaan
2 319 ihmistä Jom Kippurin aikana, 68 heistä tuupertui paaston vuoksi ja 18:lle jouduttiin antamaan elvytyshoitoa. 241 kaduilla hurjastelevaa hoidettiin eriasteisten vammojen vuoksi, heistä 193 lasta; 36 haavoittui auto-onnettomuuksissa maassa. Haifassa 12-vuotias poika kaatui polkupyörällään pudoten 7 metriä korkealta sillalta. Hän sai lukuisia vammoja eri puolille ruumistaan, ja oli kuolemanvaarassa, mutta hänen tilansa on nyt alkanut stabilisoitua. Onnettomuus sattui lauantai-iltana. Bnei Brakissa 2-vuotias poika putosi 3.-kerroksesta maahan haavoittuen vakavasti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4577549,00.html




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019