MAANANTAI 06.10.14


MAANANTAI 06.10.14
1. KUVITELMAN palestiinalaisten itsenäisyydestä tulee muuttua, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu vastatessaan CNN:n toimittajan Fareed Zakariyan kysymyksiin New Yorkissa viime viikolla. ”Jos palestiinalaista valtiota tulee koskaan olemaan, jokaisen on muutettava kantaansa itsenäisyyteen”, hän selitti haastattelussa, joka julkaistiin sunnuntaina.  
PÄÄMINISTERI selitti, että ainoa tapa varmistaa, ettei Israelin luovuttama maa muodostu ”kolmanneksi iranilaiseksi tukikohdaksi Israelin rajoilla”, on pitää israelilaiset turvallisuus-joukot pitkän aikaa sellaisen palestiinalaisvaltion sisällä.
Netanyahu esittää kuvitelman, mitä silloin tapahtuisi: Palestiinalaiset tulisivat sanomaan meille: ”Te ette voi tehdä siten. Emme voi antaa entisen vihollisemme pitää turvallisuus- ja sotilas- joukkoja maaperällämme. Se ei sovi yhteen itsenäisyytemme kanssa”. Sanoisin silloin heille: ”Miksi ei? Olivathan amerikkalaiset joukot Saksassa 70 vuotta ja itse asiassa Japanissa ja Etelä-Koreassakin”. Netanyahu selittää sitten, ettei mikään vertaus ole täydellinen eikä identtinen, mutta ”mitä tapahtuisi, jos Hamas saisi vallan Juudeassa ja Samariassa, kuten ne saivat Gazassa? He voisivat pysäyttää kansainvälisen liikenteemme kranaateilla, ei raketeilla eikä ohjuksilla, vaan kranaateilla. Yksi mies kranaatinheittimen kanssa, ei muuta”.
PÄÄMINISTERI selittää, että ongelmaan on löydettävä ratkaisu, ja hän sanoo tietävänsä sen. Hän selittää edelleen: ”Meidän on sovitettava käsitystämme itsenäisyyden merkityksestä tilanteeseen sopivaksi, eikä tiettävästi yksikään maa ole täysin itsenäinen, ei taloudellisesti, kaikki me olemme sidotut kansainväliseen rakennelmaan, sidotut rajoituksiin. Siksi ajattelen, että meidän tulee harkita näitä turvallisuusjärjestelyjä, jotka ajan myötä voisivat kehittyä yhteisiksi järjestelyiksi. Siten me turvaamme Israelin ja paradoksinomaisesti säilyttää PA:n yhtenäisenä kuten myös rauhan maamme sisällä”.
NETANYAHUN kuvittelema rakennelma kohtaa ensimmäisen esteen palestiinalaisten ehdottomasti torjuessa mahdollisuuden israelilaisten joukkojen sijoittamisesta kuvitellun valtionsa sisäpuolelle, kuten Abbas vannoo: ”Yksikään israelilainen ei saa jäädä valtioomme”, mitä voidaan pitää räikeän rasistisena ilmaisuna. Mutta hänet voidaan vaihtaa.  
NETANYAHULTA kysyttiin myös, miten hän suhtautuu Irakissa Islamin Valtion nopeaan voimistumiseen todeten, että vain kuukausi sitten heidän lukumääräkseen arvioitiin 10 000, mutta nyt niitä on kymmenin tuhansin, mikä petrodollarien ansiosta – 2 miljoonaa USD päivässä - kasvaa päivittäin. Hän totesi, että vihollisten sotiessa keskenään, Israelin on syytä pysytellä sivussa toivoen, että molemmat osapuolet heikkenevät taisteluissa. Hän totesi Iranista, ettei sitä tulisi jättää ydinasevallan kynnykselle, vaan estää sitä saamasta ydinase-kapasiteettia, joka mahdollistaa pommin rakentamisen haluamallaan ajalla. Siksi P5+1 maiden ei tule sallia Iranille sen haluamaa 5000 sentrifugia, mikä on 3 500 enemmän, kuin mitä kuusi mahtimaata sille tarjosivat.
CBS:n ankkurin Bob Schiefferin Face the Nation ohjelmassa, joka myös julkaistiin sunnuntaina, pääministeri vastasi kysymykseen Obaman hallituksen esittämästä rajusta kritiikistä Givat HaMatosin rakennussuunnitelmista Jerusalemin itäosassa, joka on tarkoitettu sekä arabeille että juutalaisille, ja sallia juutalaisten muuttavan hankkimiinsa rakennuksiin valtaosin arabien asumaan Issawiyan lähiöön: ”Mielestäni tuomitseminen on väärin. Itse asiassa, olen hyvin hämmästynyt. Se ei ole Amerikan tapa toimia”. http://www.jpost.com/Israel-News/PM-For-Palestinian-state-to-emerge-everyone-needs-to-adjust-concepts-of-sovereignty-378106
2. Samarian juutalaisyhteisöistä Sa-Nur ja Homesh karkotetut asukkaat jättivät pääministerille sunnuntaina esityksen, että hän antaisi luvan rakentaa uudelleen heidän asuttamansa yhteisöt, jotka Ariel Sharonin hallitus tuhosi syksyllä 2005 yhdessä Gazan 21 juutalaisyhteisön ja kahden muun Samarian yhteisön Ganim ja Gadim kanssa.
Homeshin entinen asukas Benny Gal totesi, että Sharonin hallituksella oli valta purkaa yhteisöt, ja Netanyahun hallituksella on valta rakentaa ne uudelleen. ”En näe mitään syytä, miksemme voisi palata”. Samana vuonna 2005, kun Sa-Nur, Hoesh, Ganim ja Kadish juutalaisyhteisöt tuhottiin, lähinnä oikeistoon lukeutuvat aktivistit muodostivat ryhmän nimeltä ”Homesh first” (Homesh ensin), joka on taistellut saadakseen luvan rakentaa tuhotut kylät uudelleen. Ryhmä keskittyi Homeshin ja Sa-Nurin rakentamiseen, koska niitä pidettiin helpompina tapauksina.
HOMESH First ryhmä aktivoitui uudelleen Gazan viimeisen sodan ja Netaynahun YK:n puheen jälkeen keskittyen erityisesti Sa-Nur yhteisöön. Sa-Nur ja Homeshin yhteisöjen entiset 40 perhettä toteavat pääministerille lähettämässään kirjeessä, että niiden kukkuloilla sijainneilla yhteisöillä oli strateginen merkitys. He selittävät, että heidän kukkuloilta oli näköyhteys Ashkelonilta etelässä Hermonin vuorelle pohjoisessa. He viittaavat kirjeessään siihen, miten raamatulliset henkilöt Josef ja Elia samosivat noilla kukkuloilla.  
SHARON vakuutteli kodeistaan karkotetuille juutalaisille, miten heidän yhteisöjensä tuhoaminen parantaisi maan turvallisuutta ja saisi lukkiutuneet rauhankeskustelut liikkeelle. Nyt muistellessaan noita lupauksia voi melkein nauraa, ellei kysymys olisi niin vakavasta asiasta, sanoo Gal. Puolustusministeri Moshe Yaalon, joka kritisoi ja vastusti Sharon vaatimia evakuointi-suunnitelmia, sanoi: ”Nyt on aika korjata silloin tehdyt erehdykset”. http://www.jpost.com/Israel-News/Settlers-urge-Netanyahu-to-rebuild-communities-of-Sa-Nur-Homesh-378125
3. PÄÄMINISTERI Netanyahun 2 vuotta sitten aloittama raamattupiiri on kokoontunut kuusi kertaan hänen kodissaan. Viimeisessä kokouksessa olivat mukana Hamasin murhaamien kolmen juutalaislasten - Naftali Frenkel, Gilad Shaar ja Eyal Yifrah – vanhemmat sekä Sara ja Benyamin Netanyahun pojat Avner ja Yair.  Pääministeri aloitti kokouksen todeten, että Raamattua (Toraa) tutkitaan hänen kodissaan ainakin kerran viikossa, ja että hänen poikansa Avner, joka voitti nuorten Raamattukisakilpailun vuonna 2010, toimii hänen opettajanaan.
RASHIN kuuluisa kommentti Mooseksen 1. kirjeen 1. jakeesta – että Torah alkaa kertomuksella maailman luomisesta hälventääkseen niiden kansojen väitteet, jotka selittävät, ettei juutalaisella kansalla ole mitään oikeutta Israelin maahan – oli näyttävästi esillä sunnuntaina pidetyssä raamattupiirissä. Kun opetusministeri Shai Piron viittasi siihen vain ohimennen, Netanyahu kehotti häntä leikillisesti jatkamaan sitä.  
SHAI PIRON selitti, että Rashi (rabbi Shlomo Yitzhakista käytetty peitenimi 1040 -1105) viittaa isäänsä rabbi Yitzhakiin, joka Pironin mukaan oli hänen isänsä, vastasi kysymykseen: Miksi Torah alkaa sanalla alussa ja luomiskertomuksella eikä juutalaiselle kansalle annetun lain ensimmäisellä käskyllä, tähän tapaan: ”Jos Israelille sanotaan, että he ovat ryöväreitä ottaessaan Kanaanin maan väkivalloin, he voivat vastata: Koko maailma kuuluu Jumalalle; Hän loi sen ja antaa sen kenelle tahtoo. Rabbi Piron on yksi 24 akateemikosta ja rabbista, jotka ottivat osaa sunnuntain piiriin.
Rabbi Rafi Feuerstein, jolla on yhteyksiä Tzoharin rabbiiniseen ryhmään, selitti, miten Toran alussa käsitellään nimien antamista eri asioille. Sanoilla on kuitenkin usein eri merkityksiä, ja jotkut niistä ovat korruptoituneet siinä määrin, että hyvä tarkoittaa pahaa ja paha hyvää.
Netanyahu tarttui tähän aiheeseen kertoen, miten YK:n yleiskokouksen aikana yksi latinalaista Amerikkaa edustavan maan lähettiläs lähestyi Israelin USA:n lähettilästä Ron Dermeriä heittäen kysymyksen: ”Tiedätkö, mitä nimi Israel tarkoittaa? Se tarkoittaa pettää”. Netanyahu totesi tästä, miten Israel joutuu jatkuvasti kamppailemaan häväistystä vastaan, joka periytyy antiikin ajoilta lisäten, että se jatkuu meidän aikanamme; antisemitismi nousee Euroopassa ja keskeinen antisemitismi on seurannut juutalaisia vuosituhansien ajan. ”Israel on aina joutunut kamppailemaan totuuden puolesta, ensimmäisestä Rashista viimeiseen Rashiin saakka”, hän totesi. http://www.jpost.com/Middle-East/PMs-Bible-study-group-touches-on-Gods-promise-of-Israel-to-the-Jews-378113
4. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahun sanoittelu presidentti Obaman kanssa viime viikolla avusti hänen kansansuosionsa nousemiseen, kertoo tuore Shiluv Millward Brown Market Tutkimuksen suorittama gallup, jonka oli tilannut TV-2, sunnuntaina. Obaman hallituksen tiedottajien terävät kritiikit Givat HaMatosin rakentamisesta vaikuttivat positiivisesti pääministerin suosion kasvuun. Se oli suurimmillaan operaation Protective Edge aikana maajoukkojen tunkeutuessa Gazaan 82 %, laskien siitä 32 %:in operaation keskeytyessä. Uusi gallup totesi, että 55 % kansasta katsoi hänen toimintansa hyväksi. Kysyttäessä, kuka olisi sopivin pääministeri: 24 % ei osannut sanoa; 23 % Netanyahu; 15 % Naftali Bennett; 10 % Isaac Herzog; 9 % Avigdor Liberman; 8 % Tzipi Livni, 7 % Moshe Kahlon ja 4 % Yair Lapid. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Poll-finds-Netanyahu-ratings-up-after-US-visit-378114
·        Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin ilmoitus Palestiinan valtion tunnustamisesta sai Israelin ulkoministeri Avigdor Libermanin esittämään kiivaan vastalauseen. USA:n ulkoministeriö puolestaan esitti moitteen, että julistus oli turhan ennen aikainen. Pääministeri Löfven yritti muotoilla lausuntoansa hyväksyttävämpään muotoon selittäen, että hän tarkoitti tunnustusta rauhankeskustelujen onnistumisen jälkeen. Ruotsin sosiaalidemokraattisen pääministerin hätiköity julistus on kuitenkin nähtävä Euroopan vasemmistopuolueitten siirtymisenä Israeliin kriittisesti suhtautuvien leiriin, mikä ei lupaa hyvää juutalaiskansalle. Ruotsin sosiaalidemokraattien parissa antisemitismi on ollut yleistymässä ja saamassa entistä rajumpia ilmaisuja, joten tämä pääministerin ”lipsahdus” ei ehkä olutkaan sitä. Ruotsin hallituksen ja dem-puolueen virkailijoiden kuten myös kansanedustajien nimilistoilla on tunnettavissa arabi-peräisiä nimiä, mikä voi osoittaa tartunnan olevan enemmän kuin pelkkä oire. Demaripoliitikko Omar Mustafa sanoi 2011, että Ruotsin tulisi lähettää hävittäjänsä pommittamaan Israelia eikä Muammar Gaddafia. Mustafa on Ruotsin Islam-järjestön puheenjohtaja. Hänet valittiin 2013 Ruotsin SD-puolueen hallitukseen. Hän joutui eroamaan SD-puolueen hallituksesta, kun julkisuuteen tuli ilmi, miten Mustafa salli Islamin järjestönsä hylätä naisten tasa-arvoisuuden miesten rinnalla ja kutsui luennoitsijoiksi homojen oikeuksia vastustavia puhujia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Amid-Sweden-crisis-are-Europes-Social-Democratic-parties-shifting-against-Israel-378112
·        USA:n varapresidentti Joe Biden kosketteli puhuessaan Hawardin Kennedy
koulussa Lähi-Idän tilanteesta myös Israelin kaasulöytöjä Välimerellä, että niiden hyödyntäminen Turkin, Kreikan ja Kyproksen kautta Eurooppaan voisi poistaa Venäjän uhkan lopettaa kaasutoimitukset EU-maihin vastauksena sille asetettuihin boikottitoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185863#.VDJV9ENsO-o
·        USA:n Korkein Oikeus harkinnee uuden termin omaksumista Jerusalemissa syntyneiden USA:n kansalaisten syntymäpaikan rekisteröimiseksi asiaan kuuluvasti Jerusalem, Israel. USA ei virallisesti tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Toinen oikeuden asialistaan nouseva kysymys lienee homojen ja lesbojen, samaa sukupuolta olevien, oikeus saada normaaliavioliiton asema. http://www.timesofisrael.com/us-high-court-to-take-up-israels-capital-gay-unions/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -32; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -36 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja huomenna Eilatia lukuun ottamatta.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019