Wednesday, October 22, 2014

KESKIVIIKKO 22.10.14


KESKIVIIKKO 22.10.14
1. TÄNÄÄN on ennusteiden mukaan puolipilvistä koko maassa lämpötilojen ollessa suhteellisen korkealla, mutta tuuli oli varsin kova ja viileä puoli seitsemän aikaan. Tuulitakki ja kevyt villainen pusero olisivat varmaan eduksi etenkin illalla ilman viiletessä. Ennusteet lupaavat, että lämpötila notkahtaa hieman huomenna, mutta nousee sen jälkeen tämän päiväisiin lukemiin myös taivaan selkiytyessä pilvistä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 15 -25; Tiberias 19 -31; Suolameri 22 -32; Eilat 22 -32 +C-astetta.
Tänä viikonpäivänä 1962 Kuuban kriisin aikana USA:n presidentti John F Kennedy ilmoitti televisioidussa puheessaan venäläisistä ohjuksista Kuubassa. Kuuban kriisi oli nuoren presidentin ensimmäinen tulikoe Venäjän pyrkiessä hyödyntämään hänen olettamaansa kokemattomuuttaan, mutta Kennedyn päättäväinen ja tarmokas puhe osoitti heidän erehtyneen Kennedyn suhteen, joka julisti Kuuban saarron alkaneeksi estäen kaikkien hyökkäysaseitten viemisen Kuubaan, mutta sallien elin-ja välttämättömyystarvikkeiden viennin. Tämä oli vastakohtana Venäjän julistamalle Berliinin saarrolle, jonka tarkoituksena oli kuristaa Berliinin länsiosan asukkaita estämällä elintarvikkeiden viennin. (ToI)
Tänä viikonpäivänä 1999 Ranskan Vichy hallituksen natsimielinen virkailija Toisen Maailman-sodan aikana Maurice Papon vangittiin syytettynä rikoksista inhimillisyyttä vastaan ja yhteistoiminnasta natsien kanssa lähettäen 1590 Ranskan juutalaista Saksan natsien keskitysleireihin. Hän oli paennut Sveitsiin asuen siellä sodan jälkeen 10 vuotta, mutta Sveitsin hallitus luovutti hänet Ranskaan. Papon kutsui itseään uhriksi surullisimmassa luvussa Ranskan laillisen oikeuden historiassa. (ToI)
2. ISRAELIN parlamentin, Knessetin talvikausi alkaa ensi sunnuntaina parlamentti- rakennuksessa, joka on kokenut mullistavia uudistuksia kesäistuntokauden jälkeen. Rakennuksen sisätilojen valaistusjärjestelmä on uusittu kuten myös äänentoisto-järjestelmä, jossa pyritään siirtymään ajanmukaiseen internetaikaan. Knessetin online websivut ovat läpikäyneet täydellisen remontin mukaan lukien englannin, venäjän ja arabian kieliset sivustot, ja tärkeimmillä valiokunnilla on oma porttaalinsa. Lapsille ohjeistetut web-sivut valmistuvat lähiviikkojen aikana, kuten Haviv Rettig Gur kertoo Times of Israel artikkelissaan.
GUR kertoo, että Knessetin ulkoinen virtaviivaistaminen ei ole ulottunut sen sisäiseen toimintaan, joka tulee jatkumaan entiseen tapaan budjettiriitoineen, arabien ja muiden kansanedustajien välisine värikkäine sanailuineen hipoen rasistisia ja henkilökohtaisia hyökkäysmenetelmiä.  Taistelut uskonnollisista instituutioista ja taloudellisen tasa-arvon puutteesta tullevat samoin värittämään muuten pitkästyttäviä lakiesitysten käsittelyä.
Knessetin 120 kansanedustajan ensimmäisiä kiireellisiä tehtäviä on vuoden 2015 budjetin käsittely ja hiominen hyväksymiskuntoon. Ensi vuoden budjetti on saatava hyväksytettyä määräaikaan mennessä, tai hallitus kaatuu, mikä pysäyttäisi kaiken maassa puolueiden ja kansanedustajien keskittyessä varmistamaan omansa ja puolueensa aseman. Vaikka pääministeri, joka vietti eilen 65-vuotisjuhliaan, vihjaileekin vaalien mahdollisuuteen, hän kiireesti korjaa todeten, että vaalit tässä vaiheessa on viimeinen, mitä kansa tarvitsee.
Lapidin esittämä arvonlisäveron poistaminen nuorien perheiden asuntokaupoista on aiheuttanut pysähdystilan rakentajien odotellessa, miten sitä toteutetaan ja miten se vaikuttaa asuntomarkkinoihin. Asuntoja rakennetaan entistä vähemmän kysynnän kasvaessa, mikä puolestaan aiheuttaa hintojen nousua. Siten lyhyellä tähtäyksellä se vaikuttaa juuri päinvastoin, kuin oli tarkoitus, eli asuntojen hinnan alentaminen.
Hallituskoaliittion puheen-johtaja Yariv Levin (Likud) sanoo, ettei budjetin lopullisesta muodosta ole vielä mitään sopimusta, vaan se tullaan leipomaan useissa komiteoissa ja valiokunnissa. Israelin armeijan IDF vaatimus miljardeista NIS Gazan sodan menetysten korvaamiseksi ei saanut kannatusta, mikä voi vielä nostattaa huutoja puolesta ja vastaan.
Hallituksen tulisi esitellä budjettia koskeva lakiesityksensä keskiviikkona 29.lokakuuta 2014 mennessä, mikä ei voine toteutua. Viivytyksiä voivat aiheuttaa uudet vaatimukset tai taktikointi saada lyhennetyksi budjetin käsittelyajan ja uudet vaatimukset. Knessetin puhemies Yuli Edelstein kyseli jo pääministeriltä, koska lakiesitys budjetista valmistuu, vihjaten, ettei budjetti ehdi valmiiksi ennen vuoden loppua. Politikointi alkaa vähitellen kiihtyä kesätauon jälkeen, jossa puolueet pyrkivät vahvistamaan asemiaan joko uhkaillen tai maanitellen uusien kumppanien etsimiseksi. Juutalainen Kotimme puolue on ollut vahvasti esillä sen puheenjohtajan Naftali Bennettin kärjekkäiden lausuntojen vuoksi. Yksi viimeisten viikkojen kuumista kysymyksistä Israelissa on ollut elinkustannusten korkeus, minkä johdosta ihmisiä on muuttanut Saksaan todettuaan, että elämä on siellä halvempaa.  Tämä sopii erinomaisesti Moshe Kahlonin suunnitelmiin juuri sen suuntaisella puolueohjelmalla. http://www.timesofisrael.com/for-israels-knesset-winter-is-coming/
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu varoitti etukäteen hallituksensa yhteistyöhön osallistuvien puolueiden johtajia, että heidän tulee suostua kompromissiratkaisuun uskonnon ja valtion välisiä suhteita koskevissa kysymyksissä, tai hän kutsuu uudet vaalit. Hän tapaa puolue-johtajat tänään voidakseen mankeloida viimeisimmän kriisin aiheuttamat rypyt, jotka jo heiluttavat hallituksen pysymistä pystyssä.
KRIISIN aiheutti pääministerin päätös hyllyttää Hatnua-puolueen tekemään lakiesityksen, joka koskee juutalaisuuteen käännyttämistä, mikä on arka kysymys Israelissa. Lakiesityksen laatija Elazar Stern Hatnua-puolueesta pahoitti mielensä Netanyahun vetäessä kannatuksensa lain edistämiseksi. Stern sanoo, että ellei lakia saada vahvistettua, puolueen tulee erota hallitusyhteistyöstä ja hän itse eroaa puolueesta siinä tapauksessa. Hän vakuuttaa, että ainakin yksi muu kansanedustaja seuraa hänen esimerkkiään. Hatnua-puolueen jäsen kansanedustaja Amram Mitzna vaatii myös puolueen eroamista hallituksesta, mutta hänen syynsä koskee rauhankeskusteluja PA/PLO:n kanssa, jotka eivät etene ollenkaan. Puolueen kolmas kansanedustaja ympäristönsuojeluministeri Amir Peretz on myös tyytymätön hallitukseen.
NAFTALI BENNETTIN johtaja Juutalainen Koti-puolue vihjailee myös - tyytymättömänä Netanyahun tapaan ylläpitää salaista rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa - voivansa erota hallituksesta. Hatnuan 6 kansanedustajan eroaminen hallituksesta ei vielä heiluta sen elinkykyä, mutta Juutalainen Koti 12 kansanedustajan eroamisen myötä tekisi sen. Netanyahun kerrotaan kuitenkin suhtautuvan tilanteiden kehittymiseen rauhallisesti, sillä gallupit lupaavat Likudille ainakin 25 kansanedustajaa ja hänellä on kansan vahva tuki. Hänen kieltäytymisensä tukemasta kääntymislakia voi johtua siitä, että hän valmistelee uskonnollisten puolueiden tuloa hallitukseen seuraavien vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186417#.VEdEwkNsO-o
4. JERUSALEM POST tarkastelee artikkelissaan entisen Likudin kansanedustajan Moshe Kahlonin mahdollista heittäytymistä uudelleen politiikan pyörteisiin perustamalla uuden vielä nimeämättömän puolueen. Artikkelin mukaan Kahlon oli yllättynyt hänen lausuntojensa saamasta huomiosta mediassa, mikä kiirehti hänen eroamistaan virallisesti Likudin jäsenyydestä. Tämä jos mikään osoittaa, että aikaistettujen vaalien mahdollisuus ennen virallista päivämäärää 07.11. 2017 on enemmän kuin mahdollisuus.
JP:n artikkelissa tarkastellaan eri puolueiden valmiutta ja halukkuutta vaaleihin lähiaikoina. Likudin asema on vahva, kuten gallupit ennustavat. Juutalainen Koti puolueen kannatus on noususuunnassa, sen 12 kansanedustajan määrä nousi 18. Suuria häviäjiä olisivat Hatnua, joka saisi 4 edustajaa kuuden tilalle, Yesh Atid romahtaisi, sen 19 kansanedustajan tilalle se sai 10 + -. Arabipuolueiden kannatus säilyisi ennallaan. Israel Kotimme menetti kannatustaan viime vaaleissa liitostaan Likudin kanssa. Se saanee 8 -10 edustajapaikkaa.
Kahlonin vielä nimeä vailla olevan puolueen kannatus on gallupeissa 8 -10 edustajaa, mutta se voi nousta hänen aloitettuaan vaalityönsä. Joka tapauksessa Kahlonin heittäytyminen kehään tulee sekoittamaan tuttuja kuvioita. Hänen puolueensa tulisi ennakoiden mukaan viemään edustajia eniten Likudilta, mutta myös Yesh Atid, Shas, Beit Yehudi, Labour, Israel Beitenu ja Meretz tulisivat yllättymään menetyksistään. Lähiviikkojen aikana nähtäneen, mihin suuntaan tuuliviiri osoittaa, mutta muutoksia poliittisella rintamalla on odotettavissa. Netanyahun selviytyminen pääministerinä ei ole vielä kirkossa kuulutettu. http://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Whos-afraid-of-Moshe-Kahlon-379461
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin oikeusministeriön lähettämä valtuuskunta, joka koostui korkean luokan asiantuntijoista, osallistui maanantaina UNHRC:n kokoukseen, jonka plussa- ja miinuspuolia JP:n laatimassa artikkelissa. Istunnon tärkein anti oli ehkä Israelin osallistuminen siihen osoittaakseen halunsa osallistua YK:n alaisen ihmisoikeus-neuvoston työskentelyyn. Israel on suhtautunut hyvin torjuvasti sen työskentelyyn syyttäen sitä karkeasta yksipuolisuudesta, ja siksi se boikotoi edellisen Gazan sotaa tutkivan YK:n asettaman komitean työskentelyä. Israel on myös esittänyt vakavia epäilyksiä YK:n nimittämän Schabasin komitean suhteen. Schabas esitti eräässä tilanteessa toivovansa, että Netanyahu ja muut Israelin johtajat olisivat kansain-välisessä oikeudessa vastaamassa syytöksiin sotarikoksista. Valtuuskunta piti hyvänä merkkinä sitä, ettei istunnossa puututtu paljonkaan Gazan viimeiseen sotaan, mikä voi johtua siitä, ettei sotaraporttia oltu toimitettu ajoissa neuvostolle. Toinen syy voi olla se, että neuvosto jää odottamaan Schabasin toimikunnan raporttia Gazasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Routine-rights-meeting-379464
·        Tzipi Livni ja Yair Lapid pvat sopineet puolueittensa välisestä liittoutumasta muodostaen 25 kansaedustajan blokin, jonka kautta he pyrkivät painostamaan Netanyahua sekä diplomaattisella että uskonnollisella rintamalla. He uskovat saavansa Libermanin tukea ainakin uskontoa koskevissa kysymyksissä. Livnin elämäntehtävä on saada Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus. Hän mainitsee pahimmaksi vastustajakseen Danny Danonin edustaman nationalismin. Hän sanoi yhtyvänsä Lapidin kanssa valtion ja uskonnon välisissä kysymyksissä, jossa hän uskoo tavoittavansa myös Avigdor Libermanin. Naftali Bennettin johtamaa Juutalainen Koti puoluetta Livni pitää varallisempana kuin haredim-kansaa. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog tyrmää Livnin ja Lapidin blokin todeten, että sen tarkoituksena lienee antaa halvaantuneelle hallitukselle uusi suonenisku. Hän syyttää, ettei hallitus ole saanut aikaan mitään uutta, vaan hoitaa eloonjäämistään tärkeimpänä tehtävänään. Hallitus ei ole toiminut diplomaattisella eikä sosiaalisella sektorilla, elinkustannuksia tai asuntojen hintaa ei ole alennettu, diplomatia seisoo
ilman näkyä paremmasta tulevaisuudesta, Herzog luetteli. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4582818,00.html
·        Jerusalemiin valittiin eilen kaksi päärabbia. Neuvoston 48 jäsentä antoivat ashkenazi päärabbille Shlomo Amarille 28 ääntä ja sefardi päärabbille Arye Stern sai 27 ääntä. Naftali Bennett, joka pormestari Nir Baraktin ohella kannatti Sterniä, onnitteli uutta päärabbia, joka on hengeltään lähellä tunnettua ja kunnioitettua entistä päärabbia Zwi Yehuda Kookia. Stern sanoi lausunnossaan pyrkivänsä palvelemaan kaikkia Jerusalemin asukkaita. Uskonnolliset ja sionistit tukevat molempia päärabbeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186401#.VEdnK0NsO-o
·        Ministeri Yuval Steinitz sanoo, että luopuminen Juudeasta ja Samariasta merkitsee itsemurhaa. Tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Steinitz totesi Bloombergin haastattelussa useaan kertaan noiden alueitten luovuttamisen mielettömyyttä. Hän esitteli uutta ”Gaza ensin” suunnitelmaa, jossa ensin katsotaan, miten Abbas pystyy rauhoittamaan Gazan alueen ja osoittaen, että he pystyvät hallitsemaan aluettaan. Sitten, jos se osoittautuu onnistuneeksi, Israel voi harkita Juudean ja Samarian luovuttamista PA/PLO:n hallintaan. Hän painotti, että vaarana on, että ISIS-joukkojen kaltaiset ryhmittymät saavat jalansijan Länsirannalla, mikä asettaisi 80 % Israelin väestöstä ja talouselämän keskukset heidän aseittensa uhan alaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186423#.VEdpTkNsO-o
·        Qatarin emiiri esittää, että maan entinen pääministeri sheikki Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, HBJ, valitaan YK:n pääsihteeriksi, kun nykyisen pääsihteerin virkakausi päättyy 2016 kahden 5-vuotiskauden jälkeen, kuten Telegraph raportoi sunnuntaina. Qatar rahoittaa pääasiassa Hamasin toiminnan ja sen alueella ovat monet terrori-järjestöjen johtajat saaneet turvapaikan. Qatar ohjaa Hamasin toimintaa rohkaisten sitä jatkamaan Israelin vastaista taisteluaan. Qatar antoi äskettäin miljardi USD Hamasille, joka sanoo jatkavansa hyökkäystunnelien kaivamisen Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186412#.VEds-kNsO-o
·        IDF tunnustaa lopulta julkisen salaisuuden, että Hamas suunnitteli 200 terroristin massahyökkäystä tunnelien kautta Israelin juutalaisyhteisöihin saadakseen maan sekasortoon, jonka aikana se oli kaapannut vallan Abbasin hallitukselta Länsi-rannalla. IDF:n aloittama operaatio Protective Edge esti suunnitelman toteutumisen, joka oli valmis aloitettavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186410#.VEdwbkNsO-o
·        Kivitykset Jerusalemin itäosissa ja Temppelivuorella jatkuvat entistäkin vaarallisempina. Israelin poliisi on lopulta alkanut ymmärtää velvollisuutensa suojella asukkaitaan ja perusti sadan hengen erityisosaston käyttäen tekniikan viimeisimpiä saavutuksia voidakseen palauttaa järjestyksen ja turvallisuuden pääkaupungin alueella. Tiistain aikana arabit hyökkäsivät kolmessa eri kohteessa. Wadi Joz lähiössä he kivittivät bussia; Beit Haninassa he kivittivät israelilaista autoilijaa vaurioittaen autoa pahoin, mutta matkustava säilyivät vammoitta. Shuafatin lähiössä arabit hyökkäsivät poliisien kimppuun kivin ja palopommein. Arabien väkivalta on saavuttanut mittasuhteet, jossa poliisin tavanomaiset otteet eivät riitä. Tätä väkivaltaa kutsutaan ”äänettömäksi intifadaksi Jerusalemissa”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186413#.VEdxnUNsO-o

Post a Comment