TIISTAI 30.09.14


TIISTAI 30.09.14
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun YK:n yleiskokouksessa pitämä puhe ei ehkä ollut aivan sitä, mitä häneltä odotettiin. Se on saanut sekalaisia reaktioita vähän joka taholta – mikä on sinänsä odotettavissa, sillä niin suuret ovat odotusten ja toiveitten erot eri suunnalla. Hän lupasi terävää Abbasin puheen analyysia ja hänen esittämiensä valheitten ja perättömien syytösten oikomista asettaakseen asiat oikeaan järjestykseen.
Israelin työväenpuolueen taholta hänen puhettaan moitittiin siitä, ettei siinä esitetty toivoa asioitten korjaantumisesta eikä suunnitelmaa siitä, miten se käytännössä toteutetaan. Tämä yleinen syytös Netanyahun hallitustavalle; hän ei toteuta laatimaansa suunnitelmaa, vaan antaa tapahtumien ohjata hallituksensa toimia. Toisaalta juuri tämä voi kuulua hänen salaiseen suunnitelmaansa, jota hän ei ole hyväksyttänyt hallituksensa viralliseksi politiikaksi.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kosketteli YK:n yleiskokouksen puheessaan varsin laaja-alaisesti monia Israelia tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa koskettavia kysymyksiä lähtien radikaalin islamin etenemisestä Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen päätyen uusien muotojen mahdollisuuteen Israelin ja arabien välisessä rauhanprosessissa.
”Taistelu sotilaallista islamia vastaan on jakamaton”, pääministeri totesi jatkaen: ”Missä tahansa se onnistuu, se vahvistuu kaikkialla. Kun se kärsii takaiskun yhdessä paikassa, se tuntuu kaikkialla. Tämän johdosta Israelin taistelu Hamasia vastaan ei ole vain Israelin taistelu, vaan myös teidän kaikkien”, hän julisti YK:n yleiskokouksen osanottajille, jotka täyttivät istuntosalin kolme neljäsosaltaan. Netanyahu pyrki tällä todistamaan, että taistellessaan Hamasia ja muita terrorijärjestöjä vastaan Israel sotii myös muiden maiden puolesta. ”Israel taistelee tänään fanaatikkoja vastaan, jotka voivat huomenna uhata teidän maitanne”. Mutta hän varoitti keskittämästä voimiaan vain ISIS:n vastaiseen taisteluun unohtaen Iranin, mikä tarkoittaisi taistelun voittamista, mutta tappiota sodassa.
NETANYAHU oli jakanut puheensa viiteen pääjaksoon, joista ensimmäinen koski radikaalia islamia; toinen Iranin ydinaseen vaarallisuutta; kolmas Gazan sotaa; neljäs antisemitismin yleistymistä maailmalla ja viides kattavaa alueellista rauhaa.
Pääministeri aloitti asioitten käsittelyn toteamalla, että Israelin kansan rukoillessa rauhaa maailman toiveet yleisestä rauhasta ovat vaarassa siksi, että radikaali islam on aloittanut marssinsa.
Hän määritteli islamin toiveena olevan saavuttaa dominoiva asema maailmassa. Hän vertasi sitä syöpään, joka hoitamattomana levittää etäispesäkkeitään kaikkialle kasvaen yhä suuremmaksi ja levittäytyen yhä laajemmalle. Hän antoi tunnustusta maille, jotka onnittelivat USA:n päättäväisyyttä estää radikaalin islamin etenemisen Levantissa, mutta jotka samalla tuomitsivat Israelin sen taistellessa sitä vastaan Gazassa. Hän selitti, että Hamas ja ISIS ovat eri versoja samasta puusta, molemmilla on sama päämäärä: Maailman hallinta. Hän totesi, että IS:n päämäärä voi tuntua mielettömältä, mutta samaan päämäärään tähtäsi eräs toinen ideologia natsismi vuosikymmeniä sitten. ”Natsit uskoivat hallitsijarotuun; islam uskoo hallitsijauskontoon. Ainoa ero islamin shia- ja sunnisuuntien välillä on siinä, kumpi suunta hallitsee tuota hallitsijauskontoa”.
NETANYAHU selitti, että islamin toiveet Islamin Valtiosta ovat jo toteutumassa shia-suunnan valvomassa Iranissa, joka taistelee vallasta sunni-suuntaa edustavan Islamin Valtion kanssa Levantissa. Hän muistutti, että 35 vuoden ajan Iran on pyrkinyt levittämään filosofiaansa
Islamin ylivallasta maailmalla viitaten ironiaan, miten Iranin presidentti Hassan Rouhani seisoi viime viikolla YK:n yleiskokouksen edessä valittaen globaalin terrorismin leviämistä. Hän varoitti antautumasta Iranin hymykampanjan lumoihin, joka muuttaa muotoaan Islamin Tasavallan saadessa ydinaseen. Hän näkee Iranin pyrkivän kaikin tavoin irrottautumaan sen etenemistä häiritsevistä sanktioista, mutta saadakseen pitää tuhannet sentrifugansa, jotka jauhavat yötä päivää rikastettua uraania ydinaseen valmistamiseksi. ”Tämä varmistaisi Iranin paikan ydinvaltion kynnyksellä olevaksi maaksi, joka tulevaisuudessa voisi oman harkintansa mukaan ylittää kynnyksen tullakseen ydinvaltioksi. Täten Iran – maailman vaarallisin hallitus maailman vaarallisimmalla alueella, saisi haltuunsa maailman vaarallisimman aseen”. Netanyahu tiivisti sanomaansa todeten, että on aivan toista taistella Toyotan pikap-autoilla ajavia Kalashnikov-kivääreilla aseistettuja Islamin Valtion taistelijoita kuin ydinaseella varustettuja islamin radikaaleja aineksia vastaan.
Keskittyen sitten Gazan sotaan pääministeri tuomitsi YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämän sota- ja ihmisoikeusrikoksia tutkivat komitean lähettämistä Israeliin, kun oikea osoite olisi ollut Hamas Gazassa syyttäen YK:n piirissä harjoitettua farisealaisuutta. Hän totesi, että tämä rohkaisee terrorijärjestöjä kaikkialla turvautumaan ihmiskilpien käyttöön YK:n suojeluksessa.
NETANYAHU päättävästi kiisti kaikki syytökset, että IDF olisi tarkoituksellisesti hyökännyt siviilikohteita vastaan todeten, että IDF on maailman moraalisin armeija. Hän oli valmistanut suurikokoisen kuvan, jossa näytetään Gazan lasten leikkivän aivan raketin laukaisualustan lähellä viimeisen sodan aikana.
”Selkeä moraalinen ero Israelin armeijan ja Hamasin välillä ei olisi voinut olla selvempi. Israel käytti ohjuksia suojatakseen lapsiaan, Hamas käytti lapsia suojatakseen ohjuksiaan”. http://www.jpost.com/International/Watch-Live-Netanyahu-addresses-UN-General-Assembly-in-New-York-376572
INN:n turvallisuusanalyytikko Mark Langfan toteaa, Netanyahun puheesta, että se käänsi maailman ylösalaisin – ainakin lähialueella. Tähän saakka Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemista on pidetty avaimena alueen ongelmien selvittämiseksi; nyt Netanyahu esitti YK:ssa kokonaan uuden näkökulman todeten, että nykyinen mullistus arabi-maailmassa tarjoaa kokonaan uuden mahdollisuuden hyödyntää Israelin ja maltillisten arabi-maitten lähentymistä taistelussa yhteistä sekä shia- että sunni-islamissa etenevää radikaalia islamia vastaan. Hän käytti puheessaan sekä Kairoa että Riyadia mahdollisina strategisina liittolaisina. Langfan esitteli jo puoli vuotta sitten huhtikuussa 2014 samansuuntaisen tulevaisuuden näkymän artikkelissaan ”Meato: Trans-Riyad-Jerusalem-Atens Alliance”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185628#.VCpWq0NsO-o
USA:n ulkoministeriö ei nielaise Netanyahun esittämiä yhtäläisyysmerkkejä Hamasin ja ISIS, Islamin Valtion, välille. Ministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi, että niiden filosofiassa ja toimissa voi olla yhtäläisyyksiä, mutta ettei kukaan Israelissa edellytä USA:n pommittavan Gazan kaistaa. ”Ne ovat molemmat terrorijärjestöjen listalla USA:ssa, mutta on selvästi nähtäviä eroja niiden aiheuttamassa uhkassa ja muussakin”. Hamas on Muslimi-veljeskunnan äpärälapsi, ja Veljeskunnan edustajia kuuluu presidentti Obaman hallituksen avustajiin, joten hänen varovaisuutensa Hamasin suhteen on ymmärrettävä tältä pohjalta.
PSAKI totesi Iranin kanssa neuvoteltavasta ydinasesopimuksesta, ettei Iranin PR-toiminta tai charmi vaikuta siihen, vaan se perustaa tosiasioihin ja yksityiskohtiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4576083,00.html
3. UUTISOTSIKOITA
·        Suuri enemmistö – 80 % - PA:n arabeista kannattaa rakettitulen aloittamista Gazasta Israeliin, ellei kaistan saartoa poisteta. Kuukausi Gazan sodan päättymisen jälkeen suoritetussa gallupissa todetaan, että 44 % katsoo aseellisen taistelun olevan paras tapa saada ”Israelin miehitys” lopetettua Juudeassa ja Samariassa. Tiedustelussa haastateltiin 1200 arabia Juudean, Samarian ja Gazan alueilla PSR:n toimesta. 29 % piti neuvotteluja parhaimpana, 23 % kannatti aseetonta vastarintaa. Hamasin kannatus oli nyt 39 %. Ismail Haniyehia kannatti 55 % Abbasia 38 %. Hamas voitti viimeisen Gazan sodan, uskoo 69 % vastaajista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185622#.VCpfHENsO-o
·        Obaman sota Irakissa ja Syyriassa on alkanut tuottaa ensimmäiset syytökset siviilien surmaamisesta. Pentagon kuitenkin kiistää tiedot perättöminä ilman todisteita. Tarkkailijat ovat todenneet, että Israelia syytettiin ilman todisteita siviilien ”tahallisesta” surmaamisesta; Obaman sodassa ne ovat ”väistämättömiä”, mikä todistaa journalistien harjoittamasta kaksoismoraalista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185626#.VCph6ENsO-o
·        Kahden gazalaisen onnistuneet yritykset ylittää Gazan turvallisuusaidan parin päivän sisällä ovat kiirehtineet kaikin mahdollisin varoitusvälinein varustetun turva-aidan rakentamista Gazan rajalle nykyisen panssariaidan sijaan. SE ei tietenkään poista Gazasta kaivettujen tunnelien uhkaa, mikä on yhtä oleellinen kuin aidan ylittäminen. Hamas ja Islamic Jihad kehuvat aloittaneensa tunnelien kaivamisen ja tuhottujen korjaamisen jopa esitellen niitä journalisteille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185601#.VCpjKkNsO-o
·        Ryhmä juutalaisia palvojia joutui uudenvuoden päivänä arabien järjestämään väijytykseen yrittäessään nousta Jerusalemin Temppelivuorelle. Hanan Kupieztky, Hakotel Yeshivan 23-vuotias valtuutettu, halusi peseytyä Shiiloan lammikossa Davidin kaupungissa, kuten hän on tehnyt vuosittain ennen nousemistaan Temppelivuorelle osana tashlich-rituaalia, jossa juutalaiset symbolisesti heittävät vuoden aikana tekemänsä synnit virtaavan veden muodossa osoituksena parannuksen teosta. Kupietzkyn mukana oli hänen 16-vuotias veljensä ja ystävänsä. He joutuivat kulkemaan Silwan (Shiiloan) arabilähiön kautta, jossa poliisit tavallisesti varmistavat turvallisen kulun. Tällä kertaa heitä ei näkynyt missään. Arabit käyttivät tilaisuutta hyväkseen alkaen häiritä heidän kulkuaan, osa ratsastaen hevosella, osa kivittäen heitä, mihin yhtyivät talojen parvekkeilla olleet arabit. Yksi arabi potkaisi Hananin veljeä lujasti jalkaan. Hanan kääntyi katsomaan potkaisijaa, mutta samalla paikalle tuli arabi käsissään kakkosnelonen alkaen sillä huitoa hänen päähänsä, kunnes parrunpätkä katkesi, mutta hän pysyi jaloillaan. Hanan, entinen IDF:n terrorinvastaisen yksikön upseeri, sai kuitenkin pahoja haavoja päähänsä ja käsiinsä. Hananin veli oli päässyt huomaamatta hälyttämään poliisit paikalle, jotka karkottivat arabit. Hanan kävi myöhemmin hakemassa arabin käyttämän aseen todistukseksi. Arabit filmasivat tapahtuman ehkä vain omaksi huvikseen. Hananilla on aseenkanto-lupa ja ase mukana, mutta hän ei halunnut käyttää sitä ongelmien välttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185599#.VCpkoENsO-o
·        Israel ja Hamas ovat lähellä sopimusta vankien vaihtamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185631#.VCpqzENsO-o





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021