Tuesday, September 23, 2014

TIISTAI 23.09.14


TIISTAI 23.09.14
1. Tänään juutalaisten uuden vuoden 5775 aaton aattona julkistettiin terroristien, - tai fugitives, pakolaisten tai karkurien, kuten heitä artikkelissa nimitetään – suunnitelma terrori-iskun suorittamiseksi Gush Etzionissa uudenvuoden (rosh hashana) juhlallisuuksien aikana. Suunnitelma epäonnistui, sillä Shin Bet oli saanut vihiä asiasta ja antoi vihjeen IDF:n Duchivat pataljoonalle, joka sunnuntaiyönä (21.09.) tunkeutui Kfar Sair arabikylään Hebronista koilliseen PA:n valvomalla alueella pidättäen 7-hengen terrorisolun, kuten hepreankielisellä websivulla 1404 raportoidaan.
Sotilaat löysivät terroristien asuntojen etsinnöissä suuren määrän ammuksia ja veitsiä. Heidät luovutettiin Shin Betille kuulusteluja varten.
Turvallisuusvirkailijat pidättivät viimeisen viikonvaihteen aikana Juudean ja Samarian alueilla kaikkiaan 16 etsittyä arabia, joita syytetään rauhan häiritsemisestä – millä tarkoittaneen enimmäkseen kivien ja polttopullojen heittämistä sekä hyökkäilyistä poliiseja ja juutalais-asukkaita vastaan. Turvallisuusjärjestöjen toiminnan aktivoituminen on vastauksena PA:n arabien kiihtyneille hyökkäyksille etenkin Jerusalemin itäosissa, mutta myös muualla. Pidätetyt arabit luovutettiin turvallisuusjoukoille kuulusteltaviksi.
BETLEHEMISSÄ turvallisuusjoukot joutuivat turvautumaan mellakantaltuttamis-välineisiin hajottaakseen PA:n arabien järjestämän väkivaltaisen mielenosoituksen. Muutamat mielenosoittajat valittivat kyynelkaasun aiheuttamista jälkiongelmista. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-idf-foils-rosh-hashana-terror-attack-set-for-gush-etzion/2014/09/22/
2. HAMASIN ja PA:n arabien – lähinnä Fatahin – välinen syyttely on luisumassa uudelleen siihen, mitä se on ollut vuosikaudet Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Vaikka vielä ei ole Fatahin jäseniä heitelty alas tornitalojen katoilta, kuten tapahtui vallankeikauksen alkuaikoina, eikä ammuttu polviin, kuten tapahtui viimeisen Gazan sodan aikana, jännitys näiden arabiryhmien välillä kasvaa huolimatta yhteishallituksesta ja sovintoneuvotteluista Kairossa, mikä ei lupaa hyvää lähitulevaisuudessa.
JP:n journalisti Khaled Abu Toameh on kahlannut läpi arabiankielisiä sekä Hamasin että PA:n websivuja pystyäkseen luomaan täydellisemmän kuvan, mitä arabitorilla tapahtuu.
PA:n johtajat syyttävät Hamasia korruptoituneeksi sanoen, että Hamas varastaa ulkomaisia avustusvaroja. He syyttävät Hamasia myös siitä, että Gazan arabit pyrkivät pakenemaan alueeltaan ylikuormitetuilla ja heikko kuntoisilla aluksilla muuttaakseen Eurooppaan. Raporttien mukaan monet alukset ovat hajonneet Välimerellä hukuttaen lukuisia ihmisiä.
HAMAS puolestaan syyttää PA:ta yhteistoiminnasta Israelin kanssa todeten, ettei se ole isämaallinen eikä edusta aitoa islamia. Artikkeliin liitetty karrikatyyri kuvaa ”sammuneita PA:n arabiveljiä Juudeassa ja Samariassa juopuneiksi (ei-islamin) retkuiksi, jotka ovat liian kiireisiä vapauttaakseen Palestiinan setlereiltä (ei-isänmaallinen)”.
Kuten artikkelissa todetaan, kyllä siinä pata soimaa kattilaa, musta on kylki kummallakin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-angry-with-palestinian-authority/2014/09/22/
3. LIBANONISSA toimiva USA:n terrorijärjestöjen listalla oleva Hizbullah on aloittanut PR-kampanjan kansainvälisen imagonsa nostamiseksi, kuten Hibullahin PR-asioitten yhteysmies Mohammed Afif kertoo New York Timesin (NYT) julkaisemassa artikkelissa.
Mohammed Afif kertoo myös hälyttävän uutisen, että USA:n Pentagon on epäsuorasti toimittanut uudenaikaisia aseita Hizbullahille. Hän kertoo, että aseet toimitetaan Libanonin armeijalle, jolla on läheiset toimintamuodot Hizbullahin kanssa. Sen lisäksi USA on libanonilaisten lähteiden mukaan toimittanut sille tiedustelutietoja. Tämä voisi selittää, miten Hizbullahin lähettämä miehittämätön kone pystyi iskemään ohjuksillaan Jabhat Al-Nusran tukikohtaan Syyriassa. Al-Nusra on lähtöisin Al-Qaidan alajärjestö, mutta Al-Qaida katkaisi suhteensa siihen pitäen sen toimintaa liian brutaalina. Al-Nusra ei ole liitossa ISIL tai Islamin Valtion joukkojen kanssa (jota arabit kutsuvat nimellä Daesh). IS:n kerrotaan tehneen tulitaukosopimuksen joittenkin kapinallis-järjestöjen kanssa, joitten nimiä ei tiedetä.
Kuten seuraamassani artikkelissa todetaan, USA:n nykyisen hallituksen politiikka Israelia vastaan tuntuu sitäkin oudommalta, kun Israelin ollessa operaatio Prorective Edge kuumissa vaiheessaan USA:n ulkoministeriö – ilmeisesti Obaman kehotuksesta – kielsi IDF:n tilaamien Hellfire-ohjusten toimittamisen esittäen samalla vaatimuksen, että kaikki asetoimitukset Israeliin tulee hyväksyttää sekä USA:n ulkoministeriössä että presidentti Obamalla, jota on siitä lähtien noudatettu. Se hidastaa toimituksia ja aiheuttaa turhaa kärhämää läheisten liittolaisten välillä. Se on myös uusi todiste Obaman läheisistä suhteista islamin kanssa.
HIZBULLAHIN yhteysmies Afif syyttää Yhdysvaltoja ISIL-ilmiön kehittämisestä ja aseiden toimittamisesta Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan taisteleville kapinallisille. USA:n kerrotaan toimittaneen 600 tonnia aseita FSA:n joukoille, jotka myyvät niitä edelleen Al-Nusralle ja muille järjestöille. AFIF varoittaa Yhdysvaltoja, että ”sen synnyttämä peto on kasvanut täysi-ikäiseksi ja on nyt vaarallinen myös synnyttäjälleen”.
VENÄJÄ ja Iran ovat Syyrian ja Hizbullahin tärkeimmät tukijat ja asetoimittajat. Iran on antanut Hizbullahille myös koulutus- ja asiantuntija-apua, mistä etenkin miehittämättömien koneitten valmistaminen Hizbullahin pajoissa on yksi esimerkki. Venäjä varoitti Yhdysvaltoja sekaantumasta Syyrian sisäisiin asioihin, ja pysyttelemään poissa Assadin armeijan taisteluista kapinallisia vastaan. Lisäksi Venäjä vaatii, että liittoutuman tulee saada Assadin hyväksyminen ilmaiskuilleen Syyrian alueella, jota se tuskin saa. On olemassa vaara, että USA voi käyttää hyväkseen kongressin antamaa lupaa toimittaa aseita kapinallisille ja pommittaa Islamin Valtion tukikohtia Syyriassa ja voi laajentaa sotaa hyökkäämällä Assadin armeijan panssareita ja lentokenttiä vastaan väittäen, että ne häiritsevät liittoutuman ilmaiskuja.   http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-us-sending-indirect-military-aid-to-hezbollah/2014/09/22/
4. Rachel Levyn kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että Israelin valtion (Daesh) taistelijat asuvat Syyriassa miehittämässään Raqqan kaupungissa, jota he pitävät valtionsa tilapäisenä pääkaupunkina, varsin leveästi kuvernöörin palatsissa tilaten tarvitsemiaan eineksiä ja erityisesti sveitsiläistä suklaata, josta he pitävät, Turkista maksaen vaaditun hinnan. Heillä ei ilmeisestikään ole pulaa rahasta, jota he saavat puoli-ilmaiseksi myymistään öljytuotteista Turkkiin, joka tarvitsee energiaa kasvavalle teollisuudelleen.
Levyn artikkelissa todetaan, että IS:n taistelijat ovat valmiit puolustamaan miehittämiään alueita, mutta koska he ovat haavoittuvia liittoutuneiden ilmapommituksia vastaan - heillä ei ole omia ilmavoimia eikä uudenaikaista ilmatorjuntakalustoa – he joutuvat etsimään suojaa ohjuksilta ja pommeilta. He ovat lähettäneet perheensä ja omaisensa ulos kaupungista ja varovat askeleitaan. Kaupungin asukkaitten valtaosa on paennut, 80 000 jo ennen IS:n joukkojen tuloa, ja sen aikana ainakin 100 000 ihmistä. IS:n taistelijat ovat pidättäneet siviilejä, etenkin nuoria naisia, joita he pitävät seksiorjinaan ja tarvittaessa ihmiskilpinä. IS:n taistelijat jatkavat omaksumansa pidättämiensä vankien pään katkaisemisen pitääkseen yllä kauhua ja pelkoa miehittämillään alueilla sen laajentamiseksi.
Paikallinen aktivisti Abu Mohammad, joka toimittaa web-sivua nimeltä ”Raqqa lahdataan äänettömästi” sanoo, että ihmiset pelkäävät pommituksia myös siksi, että heitä voidaan käyttää ihmiskilpinä. Hän sanoo, etteivät ihmiset luota Amerikkaan, koska se antoi IS:n kasvaa nykyiseen mittaansa eikä eliminoinut Assadin hallintoa, joka myös pommittaa heitä. Turkista tulee taistelijoita kansansa suojaksi, mutta he pelkäävät joutuvansa liittoutuneitten pommitusten uhreiksi maassa, joka on täynnä aseellisia ryhmittymiä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/isis-living-high-life-in-raqqa-using-yazidi-females-as-human-shields/2014/09/22/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin viranomaiset sulkevat Hebronissa sijaitsevan Patriarkkain mausoleumin, joka tunnetaan myös nimellä Machpela luola, muslimeilta juutalaisten uuden vuoden kahden ensimmäisen päivän ajaksi. Tämä katsotaan välttämättömäksi mahdollisten yhteenottojen vuoksi, sillä luolalle odotetaan runsaasti kansaa sekä Israelista että ulkomailta. Maan uutistoimiston asiaa koskeva artikkeli on tarkoituksellisen puutteellinen ja virheellinen ellei peräti herjaava. Arabit kutsuvat mausoleumia nimellä Ibrahimin moskeija. Maan sanoo, että kaupungin 500 ”setleriä” vierailevat mausoleumissa useasti huomioimatta, että juutalaisia palvojia tulee sinne monilta paikkakunnilta ulkomaisten vieraiden lisäksi. Maan viittaa ”jännitykseen”, mikä johtuu vain arabien vihamielisestä suhtautumisesta israelilaisiin ja juutalaisiin yleensä. Hebron on yksi juutalaisten pyhistä kaupungeista Jerusalemin, Safedin ja Tiberiaan ohella. Kuningas David aloitti kuningaskuntansa Hebronissa, ja Patriarkkain Mausoleumiin on haudattu arkki-isä Abrahamin vaimo Saara, kuten hän itse ja omaisia. Abraham osti luolan ja sen yllä olevan kedon 400 hopeasekelillä heettiläiseltä Efronilta haudaksi vaimolleen. (1. Ms.23:1 -20) Mausoleumi on rakennettu paljon myöhemmin luolan päälle. Juutalaiset viettävät uutta vuotta torstaina ja perjantaina, jotka ovat myös tishrei-kuun kaksi ensimmäistä päivää juutalaisen kalenterin mukaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-media-outlet-struggles-w-cave-of-patriarchs-closure-to-muslims-on-rosh-hashana/2014/09/21/
·        IDF ampui tiistaina alas syyrialaisen Mig21 tai Sukhoi24 hävittäjän sen ollessa ylittämässä aseettoman vyöhykkeen rajaa. Koneen hylky putosi Syyrian puolelle rajaa. Koneen ampui alas Patriot maasta ilmaan torjuntapatteristo. Tiedot ovat vielä epätarkkoja ja voivat muuttua IDF:n tutkittua asian. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185439#.VCExBUNsO-o
·        YK:n alainen UNHRC julkisti raportin, jossa se ylistää Qatarin ihmisoikeustoimia. Eilisessä raportissa, jota tukivat 78 maata, niiden joukossa Kiina ja Turkki, annetaan tunnustusta Qatarin ihmisoikeuksien edistymiselle, vaikka Qatar on Hamasin tärkein taloustukija ja antaa tukensa ISIS-joukoille Irakissa ja Syyriassa. YK:n tarkkailija NGO-järjestön johtaja Hille Neuer totesi, että Qatarin epäinhimillisillä rakennustyömailla 2022 World Cupin tarpeita varten kuolee yksi siirtotyöntekijä päivässä, eli projektin valmistumiseen mennessä 4000 siirtotyöläistä on menettänyt henkensä Qatarissa. Hän viittasi Saksan kehitysapuministeri Gerd Myllerin vihjailevaan kysymykseen: ”Kuka rahoittaa nuo ISIS-ryhmät”, viitaten Qatariin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185440#.VCEyE0NsO-o
LÄMPÖTILAT tänään. Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -34; Suolameri 26 -37; Eilat 24 -39 +C-astetta. Sää pysyy aurinkoisena ja taivas pilvettömänä. Kinneretin pinta putosi 2 sm.
Post a Comment