TIISTAI 02.09.14


TIISTAI 02.09.14
1. TAIVAS on ennusteiden mukaisesti puolipilvinen tänään, mutta kirkastunee huomisesta lähtien samalla, kun lämpötila noussee asteen verran. Yölämpötila pysytellee 20 asteen tienoilla, tänä aamuna mittari näytti 21 astetta, pienen tuulen ansiosta ilma tuntui viileältä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 20 -29; Tiberias 26 -37; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -44 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, aurinkoista hellesäätä luvataan lähipäivien aikana.
2. KOULUT aloittivat toimintansa ohjelman mukaan eilen myös maan eteläosissa, vaikka joillakin oli edelleen epäilyksiä hauraan tulitauon pysymisestä. Gazan rajan tuntumassa sijaitsevissa kouluissa opettajat tiedostavat oppilaiden kesälomien häiriintymisen – mikä tosin koskee siellä asuvia opettajiakin, jotka joutuivat muuttamaan sodan ajaksi maan pohjoisosaan – ja ovat valmistautuneet aloittamaan varsinaisen koulutyöskentelyn varovaisesti keskittyen enemmän yhteisiin keskusteluihin ja erilaisiin ohjelmanumeroihin. Heidän käsityksensä mukaan hyppääminen suoraan opetusrutiiniin traumaattisen kesän jälkeen voisi olla monille liian suuri ponnistus.
OPETTAJAT kertovat omista kokemuksistaan kesäloman aikana, jolloin he joutuivat monta kertaa päivässä ryntäämään 15 sekunnin sisällä lähimpään suojatilaan usein ensin halittuaan pienimmät lapsensa kainaloonsa suurempien osatessa sinne itsekin. He myös kertovat harkinneensa, miten aloittaa koulutyöskentely kesäloman jälkeen. Eräänä mahdollisuutena oli aloittaa opetus internetin välityksellä, koska kesällä ei voinut edes ajatella menemistä koulutiloihin, mutta sen järjesteleminen olisi vaatinut aikaa ja ennakkosuunnitelmia, joita ei ollut.
Eräässä artikkelissa kerrottiin, miten Saudi Arabiassa miesopettaja ei voi opettaa tyttöluokkia henkilö-kohtaisesti, minkä johdosta siellä käytetään studio-opetusta. Opettaja käy läpi tunnin opetuksensa eristetyssä studiossa, josta se välitetään suorana oppilaiden vastaanottimeen. Opiskelijat valittavat, että etenkin kieltenopetuksessa se ei riitä, sillä voidakseen oppia lausumaan vierasta kieltä oikein, on nähtävä opettajan suun liikkeet, mikä studio-opetuksessa ei ole mahdollista. Saudeissa onkin ongelman poistamiseksi jouduttu palkkaamaan kielten opettajia ulkomailta. http://www.jpost.com/Israel-News/Pupils-in-South-receive-festive-welcome-on-first-day-back-to-school-374140
3. KIIVAAT taistelut käydään Israelin pohjoisrajan tuntumassa Quneitran Syyrian ja Israelin välisen rajanylityspaikan omistuksesta. Jabhat Al-Nusra järjestön militaristit olivat saaneet karkotettua Assadin hallituksen joukot Quneitrasta, mutta hallituksen hyökkäyshävittäjät aloittivat alueen valtaamisen takaisin kapinallisilta. Taisteluja käydään vaarallisen lähellä maiden välille rakennettua turva-aitaa, eivätkä harha-ammukset Israelin puolelle ole harvinaisia. IDF ei usein vastaa niihin, paitsi jos ne haavoittavat IDF:n sotilaita tai siviilejä, joita on siirretty kauemmas raja-alueesta.
AL-NUSRAN joukot pyrkivät karkottamaan Assadin hallituksen joukot pysyvästi rajan-ylityspaikasta. Taisteluja käydään YK:n 1974 määrittelemän puskurivyöhykkeen alueella, jonka tuli olla aseeton, ja jota partioivat YK:n alaiset UNDOF 1223 sotilasta. Al-Nusra ja muut kapinallis-järjestöt eivät piittaa Assadin hallituksen solmimista sopimuksista, vaan ovat tunkeutuneet aseettomalle vyöhykkeelle haastaen UNDOF-joukot siepaten heitä panttivangeiksi. Aiemmin kapinalliset tyytyivät varastamaan heidän aseensa ja ajoneuvonsa, mutta nyt he vaativat lunnaita ja lupausta, että heidät poistetaan terrorijärjestöjen listalta. Tämä on heille tärkeää aseiden ja varojen hankkimiseksi länsimaista.
UNDOF joukot, joita on Intiasta, Irlannista, Nepalista, Alankomaista, Filippiineiltä ja Fiji-saarilta, suuruudeltaan 1223 miestä, joutuivat kapinallisten hyökkäysten kohteeksi viime viikolla.  Filippiiniläisten YK-sotilaitten valvomat asemat no 68 ja 69 joutuivat kapinallisten saartamiksi. Heidät saatiin vapautettua piirityksestä sunnuntaina uskaliaalla pako-operaatiolla kapinallisten nukkuessa. Filippiinien armeijan komentaja kenraali Gregorio Catapang sanoi, että hänen sotilaansa kieltäytyivät luovuttamasta aseitaan vastoin YK:n komentajan käskyä puolustaakseen itseään. He pääsivät pakoon Israelin puolelle. Epävarman tilanteen vuoksi Filippiinit päättivät kutsua sotilaansa pois Syyriasta.
Kapinallisten sieppaamat 44 Fiji-sotilasta ovat edelleen kapinallisten käsissä, joiden vapauttamisesta
kapinalliset vaativat lunnaita ja asemansa huomioimista vapaustaistelijoiksi. Välittäjänä toimii Qatar, jonka emiiri Al-Thani joutunee venyttämään lompakkoaan saadakseen heidät vapaiksi. Fijiläiset ovat syyttäneet YK:n johtoa, että YK vapautti filippiiniläiset heidän sotilaittensa kustannuksella. http://www.jpost.com/Middle-East/Fighting-breaks-out-along-Syrian-border-with-captured-Fiji-troops-nearby-374156
4. JUUDEAN ja Samarian, Yeshan, juutalaisyhteisöjen johtajat esittävät kärkevää kritiikkiä pääministerin päätettyä salaa hyllyttää 2 500 asuntoyksikön rakentamissuunnitelmat 1949 aselepolinjan itäpuolisilla alueilla.
”Pääministeri vannoi edistävänsä suunnitteluprojekteja ja aloittavansa rakentamisen, mutta todellisuudessa tämän kaltainen rakentamisen edistäminen on kokonaan pysäytetty”, sanovat Yeshan nimeltä mainitsemattomat johtajat walla! uutistoimiston mukaan. Raportissa kerrotaan johtajien selittävän, miten monta kertaa ilmoitetaan asuntoyksiköiden rakentamisen alkamisesta. Todellisuudessa kysymys on vain määrätystä asteesta prosessissa, jonka toteutumista joudutaan odottamaan useita kuukausia, ellei peräti vuosia. Raportissa otetaan esimerkiksi Itamarin kaupunki Samariassa, joka on saanut hallituksen hyväksymisen ja varat rakentamista varten, mutta useista ilmoituksista huolimatta suunnitelmien toteutuminen on siirtynyt protestien vuoksi vuodesta toiseen. Siten Itamarin kaupunki on todellisuudessa edelleen ilman hallituksen lopullista vahvistusta.
TURHAANTUNEET Yeshan johtajat sanovat, että tällaisesta karusellista on tullut hallituksen ja pääministerin pysyvä toimintatapa. Aina löydetään jokin tekosyy, jonka nojalla vahvistettua ja hyväksyttyä suunnitelmaa ei voidakaan toteuttaa, kuten walla! raportoi. Pääministeri tunnusti heille toukokuussa, että hän on asettanut epävirallisen jäädytyksen rakentamissuunnitelmille Juudeassa ja Samariassa rauhankeskustelujen tukemiseksi, mutta vaikka keskustelut romahtivat huhtikuussa, pääministeri kuitenkin jatkaa epävirallista jäädytystä. Useimmiten syynä ovat kuitenkin reaktiot, joilla maailman valtiot ja kansainväliset järjestöt vastaavat hallituksen päätöksiin Israelissa.
JOSKUS projektien siirron syynä ovat kansainvälinen ja etenkin USA:n painostus, joskus terroristien vapauttaminen, sitten tuli 3 juutalaisnuoren sieppaus ja murha Hamasin toimesta, ja viimeisenä Gazan kesken jäänyt operaatio, he valittavat. Olkoon syy mikä tahansa, kotimainen tai ulkomainen, lopputulos on aina sama: Juudean ja Samarian rakentamista siirretään vastoin vakuutuksia. Yeshan johtajat viittaavat päätökseen 400 hehtaarin alueen liittämiseen valtion maaksi, jolla taataan sen rakentaminen tulevaisuudessa. USA, EU, Englanti ja Ranska ovat kotoisten terroriuhkasutensa ohella puuttua Israelin sisäisiin asioihin esittämällä voimakkaita protesteja päätöstä vastaan ja vaativat sen purkamista. USA:n ulkoministeri Kerry johtaa tätä kansainvälistä epähomogeenista kuoroa. Alue liittyy saumattomasti Gush Etzionin kaupunkiin, joka jää Israeliin joka tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184669#.VAVqlENsO-o, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/UN-chief-Ban-condemns-Israeli-decision-regarding-West-Bank-area-known-as-Gvaot-374157
5. JP käsittelee pääkirjoituksessaan IDF:n päätöstä, jonka se teki poliittisen johdon kehotuksesta, määrittää 400 hehtaarin suruinen maapala valtion omistamaksi maaksi Gush Etzionin alueella. Alue sijaitsee Juudean kukkuloilla liittyen saumattomasti Gush Etzionin kaupunkiin. USA, Englanti ja Ranska esittivät välittömän vastalauseensa, koska ”se häiritsee Israelin keskusteluja PA:n kanssa palestiinalaisvaltion perustamiseksi”, kuten ne perustelevat. Pääkirjoituksen mukaan kysymys ei ole niinkään maasta vaan päätöksen ajankohdasta pian Gazan operaation päättymisen jälkeen.
Pääkirjoituksessa todetaan, että alueen juutalaisasutus ajoittuu ennen Israelin valtion syntymistä 1948. Migdal Eder perustettiin jemeniläisryhmän toimesta 1927. Vuoden 1929 Haj Amin al-Husseinin kiihottamana arabit piirittivät Migdal Ederin ja tuhosivat sen täysin. Gush Etzion kuuluu ydinsetlementtien ryhmään, kuten Kfar Ezion, Mauot Yitzhak, Ein Tzurim ja Revadim, jotka perustettiin 40-luvulla 1920-luvulla ostetuille maa-alueille. Kylä asutettiin uudelleen.
KFAR Etzion joutui uudelleen tuhotuksi, tällä kertaa asialla oli Trans-Jordanian arabilegioona, jonka
englantilaiset olivat kouluttaneet ja aseistaneet. Kfar Etzion oli eristetty eikä saanut apua, minkä johdosta sen 127 asukasta päättivät antautua. Trans-Jordanian armeijan sotilaat kuitenkin ampuivat kaikki asukkaat kylmäverisesti 13. toukokuuta 1948. Israel valtasi Gush Etzionin alueet – kuten koko Juudean ja Samarian, Gazan ja Golanin ylängön – 1967 kuuden päivän sodassa. Israelin johtajat ovat aina vakuuttaneet, ettei Gush Etsionin aluetta koskaan luovuteta arabeille. YK:n suunnitelmassa vuodelta 1947 Gush Etzion olisi luovutettu arabeille, jotka onneksi hylkäsivät suunnitelman.
JOPA Israelin vasemmisto hyväksyy Gush Etzionin liittämisen Israeliin, jos kahden valtion periaatetta joskus toteutetaan. Artikkelissa sen sijaan ei hyväksytä vaatimuksia alueen omistusoikeuden siirtämiseksi ja uuden yhteisön perustamiseksi kostoksi kolmen juutalaisnuoren sieppaamisen ja murhan kostoksi. JP:n pääartikkelissa pidetään itsestään selvänä, että kahden valtion periaate toteutetaan jossain vaiheessa, mitä nykyisten reaaliteettien valossa pidetään hyvin kyseenalaisena. http://www.jpost.com/Opinion/Settlements-and-statehood-374128
6. JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick käsittelee artikkelissaan ”Keskeneräinen sota” Gazan operaatiota. Otan siitä muutamia poimintoja, joilla uskon olevan laajempaakin merkitystä.
GLICK toteaa aluksi, että sota Hamasia vastaan ei ole ohi. Hamas ei ole olemassa Israelin vastaisen sodan ulkopuolella; sen ainoa olemassaolon oikeutus on Israelin tuhoaminen. Jokaisen sodan tarkoituksena on pehmentää Israelin puolustuskykyä. Hamas lopettaa sodan vasta, kun se on hävinnyt ja murskattu, eikä sitä tapahtunut viimeisen operaation aikana.
GLICK toteaa, ettei IDF vain jättänyt sotaa kesken, vaan sen vastuulliset komentajat suostuttelevat hallitusta antamaan Hamasille voiton. Haaretzin Amos Harelin mukaan he suosittavat hallitukselle kaikkien rajojen avaamista Hamasille ja varojen esteettömän siirtämisen sen tileille. Harelin kirjoituksen mukaan IDF:n komentajat ajattelevat näin: ”Jos me avustamme Hamasia laajentamaan kalastusoikeuksia, helpottamaan rajoituksia rajaterminaaleissa, ja sallimaan tavaroiden ja ihmisten liikkumista Israeliin ja takaisin, se avustaa rauhantilan säilyttämistä”. Siten he suosittavat antautumista Hamasille ja antamalla sille tunnon sodan voittamisesta. Tästä seuraa olettamus, ettei IDF pysty pelottelemaan Hamasia, mutta Hamas on pelotellut IDF:n yleisesikunnan.  
Harelin artikkeli on uusin näyttö, että IDF:n korkea komennuskunta on ”Hamasin tappi reiässä”. Sodan aikana Benny Ganzin komennon aikana IDF:n yleisesikunta kieltäytyi esittämästä turvallisuus-kabinetille luotettavaa suunnitelmaa Hamasin voittamiseksi, ja nyt ne vaativat, että Israel tunnustaa hävinneensä sodan. Glick toteaa, että Hamas halusi sotaa, koska sillä oli selkä seinää vasten. Sen mahdollisuudet saada aseita ja varoja olivat kutistuneet olemattomiin salakuljetusongelmien vuoksi Egyptistä. Sodan jälkeinen kehitys IDF:n yleisesikunnan parissa todistaa, että Hamas oli oikeassa. Se on saamassa kaiken mitä se halusi hävityn sodan jälkeenkin.
USA:n presidentti Obama vaati tavaroiden ja ihmisten vapaata liikkumista sodan alusta lähtien. Hän halusi ohittaa Egyptin välittäjän tehtävistä ja korvata sen Turkilla ja Qatarilla. Hän sai aikaan perusteettoman lentokiellon Ben Gurionin kentälle USA:n FAA:n toimesta, mikä keskeytti useiden lentoyhtiöiden lennot, tosin pian jatkaen niitä. Se oli Obaman varoitus Netanyahulle. USA ja EU työskentelevät yhdessä YK:n kanssa kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi Gazan kaistalle, joiden tehtävänä olisi kaistan riisuminen aseista, mitä Hamas vastustaa ehdottomasti. Miten Hamasin riisuminen käytännössä tapahtuisi ilman sen suostumista, on mahdoton ajatus. Toisaalta Abbasin ja PA:n nimittäminen Gazan uudelleenrakentamisen ja varojen hoitajaksi on yhtä mieletön esitys. Kuten UNDOF-joukkojen esitys Syyriassa osoittaa, luottaminen YK:n joukkojen kykyyn hoitaa mitään tehtäviä, joissa sen sotilaat joutuisivat vaaraan, on kuolleena syntynyt ajatus.
Kuten Glick toteaa, Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa voisivat rauhassa rakentaa uutta armeijaa, valmistaa uusia aseita ja raketteja YK:n ja EU:n antaman suojan turvaamina uutta sotaa varten. Hän suosittelee Israelia välittömästi aloittamaan oman puolustusmekanismin rakentamisen, johon kuuluu irtautuminen ulkomaisista toimittajista ja omien valmistuslinjojen rakentaminen päämääränä omavaraisuus ja mahdollisimman täydellinen riippumattomuus ulkomaista. Hän katsoo, että Israelilla on kaikki edellytykset tähän, vain poliittinen tahto ja itsetunto puuttuvat.  http://www.jpost.com/Opinion/Our-world-The-unfinished-war-374131




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021