Sunday, September 21, 2014

SUNNUNTAI 21.09.14


SUNNUNTAI 21.09.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi sumuisena ja utuisena eikä lehti ollut vielä tullut portin pieleen vartin yli kuusi, mutta seitsemän maissa sain sen työhuoneeseeni aloitettuani aamun raportin laadinnan. Onneksi internetistä saa nopeasti yleiskuvan viikon vaihteen tapahtumista kuten vinkkejä siitäkin, mitä on odotettavissa tämän viikon aikana. Säätila näyttää ennusteiden valossa pysyttelevän lähes aurinkoisena ja helteisenä toistaiseksi. Säätilat tänään: Jerusalem 17 -26; Tiberias 22 -34; Suolameri 27 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen ennusteajan aikana, Kinneretin pinta ei laskenut eikä noussut.
2. Aluksi käymme läpi uutisotsikoita päivän ja viikon alkajaiseksi. Netanyahu ja Lapid ovat lähellä ratkaisua vuoden 2015 budjetista. Pääministeri sanoo, että budjetti maan eteläosien kehittämiseksi osoittaa, että olemme täällä pysyäksemme. Iran vaatii, että kansanmurhaa havitteleva Israel täytyy karkottaa Palestiinasta, jotta ISIS-joukkoja vastaan käytävät taistelut onnistuisivat. USA:n senaatti vahvisti hyväksymällään lailla, että Israel on USA:n tärkein strateginen liittolainen. Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat neuvotteluta alkavat Kairossa tiistaina. Skotit hylkäsivät itsenäisyyden historiallisessa referendumissa, mikä aloitti takaperoisen kehityksen. 12 Jordanian kansanedustajaa matkusti Kairoon vieraillakseen Gazassa, mutta pelkäsivät turvallisuutensa vaarantuvan ja peruivat matkan jatkamisen.
Pääministeri tarjoaa sisäministerin paikkaa Gilad Erdanille, jonka tulee valita sen ja YK:n lähettilään viran välillä. Israelin muslimiarabit syyttävät Israelia ”hajota ja hallitse” taktiikasta sisäministeri Gideon Saarin päätettyä, että Israelin arabikristityt voivat nyt rekisteröityä aramealaisiksi, mistä kaikki kristityt arabit eivät pidä. Hallitus päättänee tänään turvallisuus-aidan paikasta Battirin arabikylän kohdalla, jonka UNESCO päätti PA:n hakemuksesta hyväksyä maailman perinnekohteeksi. 712 km:n pituisesta aidasta on rakennettu 62 % 12 vuotta aidan rakentamisen aloittamisesta. Battirin kohdalla on kysymys 3 km:n pätkästä. Englannin alahuoneella on mahdollisuus 13. lokakuuta päättää aloitteesta Palestiinan valtion perustamiseksi. Ranska puolestaan aikoo esittää YK:ssa oman suunnitelmansa Palestiinan valtiosta voidakseen sillä estää PA:n laatiman yksipuolisen esityksen valtionsa muodostamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, minkä USA voi estää.
3. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu yrittää saada Washingtonin ymmärtämään, että Iran on paljon vaarallisempi kuin ISIS tai Islamin valtio IS. Israelille kysymyksessä on hengissä säilyminen, mitä se ei merkitse USA:lle – ei ainakaan vielä. USA:n media on viime viikkojen akana ollut täynnä toinen toistaan kauhistuttavampia kertomuksia ja kuvauksia jihadisti-ryhmien suorittamista hirmuteoista Irakissa ja Syyriassa – kuten myös Afrikan keski-osissa - ja Obaman julistamasta sodasta sitä vastaan.
Times of Israel artikkelin kirjoittaja Avi Issacharov toteaa, että jos ISIS-ryhmien tarkoituksena oli huomion herättäminen Amerikan mediassa, se on saavuttanut päämääränsä. Hän selittää, että jos asiaa täysin tuntematon selailisi Amerikan mantereen mediavälineitä kuten myös Valkoisen Talon, Kongressin ja Senaatin lausuntoja, hän tulisi virheelliseen loppu-tulokseen, että Islamin valtio on jokin paha maailmanvalta, jonka kaltaista inhimillisten arvojen polkijaa maailma ei ole ennen nähnyt, ja joka edustaa ainoaa uhkaa maailman tasapainotilalle yleensä ja Lähi-Idälle erityisesti.
ISSACHAROV pyrkii seuraavaksi esittämään asioitten todellisen merkityksen asettamalla asiat oikeaan järjestykseen. Hän esittää näkemyksensä, ettei Israelin Valtio muodosta strategista uhkaa sellaisille vakaille valtioille kuten Jordania, Saudi Arabia ja Israel.
ISSACHAROV toteaa, että Islamin valtio on onnistunut vain siellä, missä on poliittinen johtajuustyhjiö, eikä Islamin Valtiolla ole merkittävää armeijaa, joka pystyisi haastamaan organisoitua sotilaallista armeijaa suorassa hyökkäyksessä. Hän katsoo, että sen joukkojen miesvahvuus on 30 000 paikkeilla, joista osa on Irakin armeijan entisiä sotilaita, jotka liittyivät mukaan taloudellisista syistä. ”Sen yleisin ase on venäläinen kivääri, muutamia tankkeja ja panssaroituja miehistön kuljetusvälineitä, ei lentokoneita eikä tykistöä. Sen yleisin kuljetusväline on Toyotan pickup auto, siinä kaikki”. ”Islamin Valtio ei muodosta vakavaa uhkaa Jordanian tai Israelin valtioille eikä Yhdysvaloille muuten kuin terrorismin muodossa, ei valloituksen tai kaappauksen muodossa”, artikkelissa todistellaan.
ToI:n artikkelissa todetaan, että Teheranin surmaamien ihmisten lukumäärä - mukaan lukien Iranin maaperällä - moninkertaisesti ylittää IS:n suorittamat hirmuteot. ”Iranin muodostama uhka Lähi-Idän ja maailman valtioille ylittää tuhat kertaisesti IS:n muodostaman”, kuten Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer totesi äskettäin. Issacharov toteaa, että IS:n maineen takana on hyvin organisoitu ja ohjattu PR-toiminta julkisine teurastuksineen ja pään katkaisemisineen, mikä on saanut koko läntisen maailman voimaan pahoin. Tämä julma PR-toiminta vetoaa kuitenkin seikkailuja etsiviin tai muuten vain maailmaa pakeneviin ihmisiin, joita tulvimalla tulvii IS:n riveihin ilman merkittävää sotilaallista taitoa tai kokemusta, ja naisia viihdytysjoukkoihin. Se on myös peittänyt aiemmat islamistiset ryhmittyvät, Al-Qaidan ja siitä irronneet Al-Nusra ja muut, sillä niiden harjoittamia julmuuksia ei ole samalla tavoin propagoitu maailmalla. Nyt jotkut noista ryhmistä ovat sopineet tulitauosta IS:n kanssa.
ISSACHAROV todistaa artikkelissaan, miten USA:n media tarjoaa jatkuvasti informaatiota IS:n mahdista ja sen etenemisestä, mikä tulee pysäyttää huomioimatta ollenkaan Iranin ydinaseen valmistumista. Neuvottelut P5+1 maiden ja Iranin välillä takkuavat pahoin, eikä ole näköpiirissä, että marraskuuhun tarkoitettu sopimus valmistuu ajoissa. USA:n taholta vihjaillaan, että se harkitsee Iranille asetettavien vaatimusten lieventämistä. Joka tapauksessa, kuten artikkelissa todetaan, Iranin taivuttamiseksi sotilaallisin toimin ei kukaan edes mainitse, ellei sitten Israelin mediassa IAF:n valmiustilan nostamiseksi. Kukaan ei usko, että Iranin vastaisia pakotteita kovennettaisiin; USA haluaa Iranin mukaan Obaman sotaan.
Times of Israel artikkelissa ei puututa IS:n harjoittamaan etniseen puhdistamiseen ajaessaan joukoittain kurdeja sekä Irakista että Syyriasta, josta tuoreen uutisen mukaan 60 000 kurdia pakeni Turkkiin, eikä kristittyjen järjestelmällisestä vainoamisesta. Erityisen pahalta tuntuu IS:n joukkojen harjoittama terrori puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan, joita raiskataan jopa 5-vuotiaista lähtien. Eräs IS:n taistelija kuvasi journalisteille, miten ihania tunteita sylilapsen kaulan katkaiseminen aiheuttaa. Eräässä videossa veistä heiluttava murhaaja kyselee alaikäisiltä kolmelta itkevältä lapselta, kuka haluaa antaa ensimmäiseksi päänsä katkaistavaksi. Naisia vastaan harjoitettua julmuutta on kehitetty leikkaamalla nuorilta tytöiltä rinnat ja muita naisellisuuteen kuuluvia ruumiin osia pois. Iranissa vaaditaan, että kaikki 16 -60 vuotiaat naimattomat naiset tulee ympärileikata. ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. IS:n ja Iranin laittomuudet vaikuttavat koko maailman henkiseen ilmapiiriin ja kiihottavat nuoria väkivaltaan länsimaiden kaduilla. http://www.timesofisrael.com/forget-about-iran-in-washington-everyones-speaking-isish/
4. Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi vakuuttaa, että Egyptin on valmis antamaan apuaan USA:n johtamalle koaliittiolle IS:n joukkoja vastaan, kuten AP raportoi eilen. Kerryn mukaan hän on saanut 55 valtion suostumuksen tulla mukaan liittoutumaan eriasteisin rajoituksin. Journalistin kysyessä, antaako Egypti ilmatilansa tai logistista apua, Sisi vastasi: ”Olemme täysin valmistautuneet antamaan tukea. Teemme sen, mitä meiltä vaaditaan”. Hän kuitenkin kielsi joukkojen lähettämisen mahdollisuuden todeten, että Irakin armeija on kyllin vahva selviytymään IS:n joukoista ilman ulkopuolista apua, näin AP:n mukaan.
Mosulin valtaamisen yhteydessä Irakin armeija pakeni täydessä epäjärjestyksessä heittäen aseensa ja riisuen sotilaspukunsa silmittömässä paossaan. IS:n joukot veivät heitä sadoittain alusvaatteisillaan erämaahan, jossa heidät massamurhattiin konetuliaseilla kuin pahainen lammaslauma ilman vastarintaa. Irakin armeija tarvitsee kokonaan uudenlaisen asenteen ja koulutuksen antaakseen edes jonkinlaisen vastarinnan, vaikka sen nykyinenkin armeija on USA:n kouluttama ja aseistama.
El-Sisi totesi, että kaikki Lähi-Idässä syntyneet ääri-islamilaiset ryhmittymät tulee hajottaa, eikä vain IS. Hän totesi, että hänen väliintulonsa Mursin hallitusta vastaan esti sisällissodan Egyptissä. Hän viittasi vaaraan, mitä Irakissa ja Syyriassa islamilaisissa joukoissa palvelleet eurooppalaiset, amerikkalaiset, arabit ja muut muodostavat palatessaan kotimaihinsa. Belgian hallitus sanoo estäneensä useita terrori-iskuja Lähi-Idän rintamilta palaneiden miesten toimesta. Belgiasta matkusti arviolta 800 miestä Lähi-Itään; niistä 90 on palannut Belgiaan. Presidentti Sisi sanoo varoittaneensa vuosi sitten islamistien muodostamasta vaarasta, mutta ettei kukaan silloin ottanut häntä vakavasti, kuten AP raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185336#.VB595ENsO-o
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin siviilihallinnon suunnitelma rakentaa beduiinikaupunki valtion omistamalle maalle lähelle Jerikoa tarkoittaa Israelin valtion maan varastamista, sanoo alueneuvoston puheenjohtaja David Elhayani. ”Siviilihallitus ajaa tätä asia omasta aloitteestaan, ja se tulee vaikuttamaan meidän elämäämme”. Hän sanoo keskustelleensa kaupungin rakentamisesta useiden ministereitten ja kansan-edustajien kanssa, eikä kukaan tunnusta tietävänsä asiasta, mikä on ennen kuulumatonta, Elhayani selittää. Beduiinikaupunkia, joita kutsutaan nimellä Tlat Nu´ima, suunnitellaan Jerikon pohjoispuolelle, alueelle, jota hän pitää elintärkeänä Israelille, eikä kukaan maan asioista vastaavista edes ole tietoinen koko asiasta. Siviilihallinnon taholta vakuutetaan, että asiasta sovittiin suusanallisesti vastaavien hallituksen virkailijoiden kanssa. Mitään virallista päätöstä ei ole tehty hallituksessa. Ongelma on sama Negevissä, vain moninkertaisena, jossa beduiiniklaanit asettuvat asumaan valitsemaansa paikkaan, useimmiten valtion maalle, kysymättä keltään mitään, mutta vaatien, että sinne tulee johtaa valtion infrastruktuuri, vesi-ja viemärijohdot, sähkövirta, sekä opetus- ja lääkintäpalvelut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185337#.VB6Dw0NsO-o
·        Fatah ja Hamas aikovat jatkaa keskinäisten sopimustensa käytännön järjestelyjä ensi viikolla Kairossa. Fatahin edustaja Azzam al-Ahmad sanoo, että keskustelut alkavat viikon keskivaiheilla. Suurimpia ongelmia ovat Hamasin virkailijoiden palkat ja ulko-maisten lahjoitusvarojen käsittely, mistä Fatah syyttää Hamasin varastaneen osan omaan käyttöönsä. Gazan kaistan jälleen rakentaminen ja siihen tarkoitettujen määrärahojen käsittely halutaan antaa PA:n valvontaan, mikä on kuin kissan asettaminen valvomaan kermakannua. Abbas haluaa kaiken vallan omiin käsiinsä, mikä ei sovi Hamasin suunnitelmiin, jota kansa tukee enemmän kuin Fatahia. Hamasin johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar sanoo, että yhteishallitus on tilapäinen ratkaisu, ja että Hamas tutkii uusia ratkaisumalleja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185335#.VB6IB0NsO-o
·        Jerusalemin läheltä löydettiin ”valtava” tippukivi (stalaktite, stalakmite) luola. Viranomaiset tutkivat luolaa edelleen valmistelleen sen avaamista yleisölle, mutta sen sijoitus pidetään tarkoin salaisena. Luola löydettiin rakennustöiden yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/huge-ancient-stalactite-cave-found-near-jerusalem/
·        EU:n komission päämaja Brysselissä Belgiassa on Syyriasta kotiin palaavien terroristien iskukohteena, paljastettiin lauantaina. Tämä on vain yksi monista, sillä maassa on runsaasti houkuttelevia kohteita. EU:n tärkein rakennus olisi terroristeille PR:n kannalta merkittävin kohde osoittaakseen halveksuntaansa Europan maiden keskushallintoa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/eu-hq-said-to-be-among-possible-belgium-jihadist-targets/
·        Arabiterroristit kivittivät koulubussia Öljyvuoren rinteellä sen kuljettaessa nuoria koululaisia kouluihinsa sunnuntaiaamuna. Kukaan ei haavoittunut, mutta bussi kärsi vaurioita ja sen tuulilasi rikkoutui. Tämä alue on arabien jatkuvan väkivallan kohteena, eikä poliisi näytä löytävän mitään keinoa sen lopettamiseksi. Kivittäjien etsintä aloitettiin läheisistä arabilähiöistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/185342#.VB6Qd0NsO-o
Post a Comment