Sunday, September 07, 2014

SUNNUNTAI 07.09.14


SUNNUNTAI 07.09.14
1. HAMASIN ja Fatahin välit ovat taas kerran lähellä katkeamispistettään. PA pidättää Hamasin jäseniä Juudean ja Samarian alueilla, ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasi syyttää Arabiliiton kokouksessa Kairossa Hamasia varjohallituksesta Gazan kaistalla todeten, että Hamas on nimittänyt 27 ministeriön pääjohtajaa maansa hallitsemiseksi, eikä kansallinen yhteishallitus voi tehdä asialle mitään.
EGYPTIN Al-Dostor websivun uutisten mukaan Abbas aikoo antaa lausunnon sunnuntaina koskien Fatahin ja Hamasin välistä yhteishallitussopimusta. ”Emme voi hyväksyä tilannetta Gazassa emmekä Hamasia siinä kunnossa kuin se on nyt. Massa täytyy olla yksi hallitus ja auktoriteetti”, Abbasin kerrotaan todenneen.
ABBAS on kovassa puristuksessa. Hänen kansansuosionsa laskee edelleen ja Hamasin entisen pääministerin Ismail Haniyehin suosio on noussut ennätyslukemiin. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Haniyeh voittaisi Abbasin kirkkaasti ja Hamas voittaisi Fatahin sekä Gazassa että Länsirannalla. Abbas esitti Kairossa syytöksiä Hamasia vastaan todeten, että Gazan sodan aikana Hamas surmasi 120 nuorta, jotka eivät noudattaneet Hamasin antamaa ulkonaliikkumiskieltoa, ja sen lisäksi teloitti 30 -40 ihmistä Gazassa ilman oikeudenkäyntiä epäiltyinä yhteistoiminnasta Israelin kanssa. ”Hamas ilmoitti menettäneensä 50 miestä sodan aikana, kun Fatahin jäseniä kuoli 861”, kertomatta kenen toimesta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-hints-PA-close-to-ending-unity-deal-with-Hamas-374626
2. TOISEN artikkelin mukaan PA:n turvallisuusjoukot ovat lisänneet Hamasin jäsenten kuulusteluja ja pidätyksiä Juudean ja Samarian alueilla. Tämä voi olla seurauksena tiedoista, joiden mukaan Hamasilla oli pitkälle kehitetty ja valmisteltu suunnitelma vallansieppauksesta Juudean ja Samarian alueilla. PA:n turvallisuusjohtajat ovat olleet yhteydessä Shin Betin kanssa, joka paljasti salaliiton. Se olisi luultavasti toteutettu juutalaisten uuden vuoden alkaessa, ja sitä olisivat edeltäneet lukuista hyökkäykset juutalaisia ihmisiä ja kohteita vastaan kaaoksen aikaansaamiseksi, jossa olisi käytetty Gazasta löydettyä 32 hyökkäystunnelia, jotka IDF tuhosi Gazan sodan aikana.
HAMAS syyttää, että PA on pidättänyt 40 sen jäsentä ja kutsunut 3o jäsentä kuulusteluihin. Hamas on antanut jäsenilleen ohjeet olla noudattamatta turvallisuusmiesten vaatimuksia, kuten Hamasin jäsen Länsirannalla Hussam Badram sanoi. Hän kutsui PA:n pidätyksiä laittomiksi ja iskuksi Palestiinan marttyyrien verelle ja Hamasin ja Fatahin väliselle yhteydelle. PA ei halunnut kommentoida asiaa.
FATAHIN taholta väitetään, että Hamas oli asettanut 300 Fatahin jäsentä kotiarestiin Gazan sodan aikana ampuen kiellon rikkojia jalkoihin. Useimmat niistä, joita PA pidätti tai kutsui kuulusteluihin, olivat Israelin vankiloista vapautettuja terroristeja. PA:n turvallisuusjoukot estivät myös Hamasin saarnaajia johtamaan perjantain rukouskokouksia, joita käytetään kuulijoiden kiihottamiseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-steps-up-crackdown-against-Hamas-activists-in-the-West-Bank-374600
3. HAMASIN poliittisen toimiston jäsen Khalil al-Haya kehotti kansallista yhteistoimintahallitusta aloittamaan merisataman ja lentokentän rakentamisen Gazaan lisäten, että jos Israel esittää vastalauseita, se joutuu vastaamaan niistä kansainväliselle yhteisölle.
AL-HAYA sanoi Hamasin tukevan yhteishallitusta ja poistavansa kaikki esteet sen toimiessa Gazan kaistan jälleenrakentamisen valvojana todeten, että yhteishallitus hoitaa kaikkien palestiinalaisten intressejä. Hän kiisti Abbasin syytökset varjohallituksesta kehottaen PA:n asettamaan omia virkailijoitaan valvomaan asioita Gazassa. Hän vahvisti, että Hamas antaa 2000 USD jokaiselle taisteluissa kotinsa menettäneelle.
Al-Haya vahvisti Haniyehin aiemmin antaman lausunnon, jonka mukaan Hamas kieltäytyy luopumasta aseistaan. Ismail Haniyeh totesi perjantain saarnassaan: ”Vastarinnan aseet ovat pyhiä kuten asiamme ja maamme. Luovumme aseistamme vain, jos Israel riisutaan aseista ja lähtee maaltamme”. Hän kehotti PA:ta allekirjoittamaan Rooman sopimuksen ja liittymään ICC:en Israelin syyttämiseksi rikoksista, joita se on tehnyt palestiinalaisia vastaan.  Hamasin johto sysää Mahmoud al-Zaharin mukaan Gazan ongelmia PA:n vastuulle. Hän sanoi uskovansa, ettei Gazan kansa syytä Hamasia sodasta ja sen lopputuloksesta. Egyptin johto on vaikeassa välikädessä vakuutettuaan aiemmin, ettei se avaa Rahain terminaalia niin kauan kuin Hamas on vallassa. Painostus liikenteen avaamiseksi kasvaa kuitenkin kansainvälisesti, mikä voi pakottaa porttien avaamiseen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-to-unity-govt-Build-Gaza-airport-seaport-374614, http://www.timesofisrael.com/abbas-says-he-wont-let-hamas-make-foreign-policy-decisions/
4. USA:n ulkoministeri John Kerry keskusteli lauantaina arabiliiton pääsihteerin Nabil El-Arabin kanssa IS:n aiheuttamasta ongelmasta Irakissa ja Syyriassa sekä IS:n vaikutuksen ja toiminnan levittämisestä Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin.
Presidentti Obaman tavoitteena on muodostaa kansainvälinen koaliittio, joka ottaisi vastuun Islamin Valtion etenemisen estämiseksi. USA ei halua johtaa sitä eikä tuoda maajoukkojaan alueelle, mutta on valmis antamaan tukea ilmapommitusten sekä varusteiden ja aseiden muodossa. Suunnitelman ongelmana on se, ettei Lähi-Idän alueella ole valtiota, jolla olisi tarvittava pelotevoima.
USA keskusteli aiemmin myös Iranin kanssa yhteistoiminnasta Islamin valtion pysäyttämiseksi, ja Iranin yli kaitsija Ali Khamenei katsoi tilaisuuden sopivaksi maansa kansainvälisen arvostuksen nostamiseksi antaen alustavan suostumuksen yhteistyöstä USA:n kanssa. Myös Turkkia on kosiskeltu, mutta suunnitelma on vasta alkutekijöissään ja IS:n joukot jatkavat etenemistään, joskin ovat USA:n ilmaiskujen vuoksi vähentäneet painostustaan Mosulin sekä kurdipääkaupungin Irkukin alueilla. Tätä voitaneen kutsua enemmän taktiseksi vetäytymiseksi rintaman uudelleen ryhmittämiseksi.
ARABILIITTO käsitellee tilanteen kehitystä Lähi-Idässä sunnuntain kokouksessaan. Kerry välitti arabiliiton pääsihteerille Nabil el-Arabille tarpeen muodostaa vahva Islamin Valtion vastainen liittoutuma, jossa arabiliitto ja sen jäsenmaat muodostavat tärkeän osan, kuten USA:n ulkoministeriön korkea virkailija kertoi journalisteille. Hän myös esitti tarpeen asettaa tarvittavia esteitä IS:n miehistön ja varojen kokoamiseksi sekä kiihottamisesta ulkomailla. Kerry ja El-Arabi totesivat yhdessä Irakin aseman IS:n vastaisen taistelun keskuksena, sekä sen merkityksestä USA:n ja muodostettavan koaliittion kokoonpanossa.
USA:n presidentti Barack Obama esitteli NATO:n kokouksessa Walesissa Yhdysvaltain suunnitelmaa Islamin valtion vastaisesta liittoutumasta voimakkaan viestin antamiseksi jihadisteille. Aiemmin hän on toistamiseen kehottanut tuen lisäämistä militaristeille. USA:n suunnitelma kansainvälisestä koaliittiosta tulee kovin myöhäisessä vaiheessa Islamin Valtion vakiinnuttaessa asemiaan Irakin viidessä provinssissa sekä kolmannessa osassa Syyriaa. http://www.timesofisrael.com/kerry-discusses-is-with-arab-league-chief/
Siinailla toimiva jihad-järjestö Ansar Bayt Al-Migdal (Jerusalemin alueen avustajat), jonka omalla- tunnolla on satojen Egyptin sotilaitten henki, sanoo, että Islamin Valtion lähettämät asiantuntijat opastavat heitä Siinailla. Järjestön edustaja sanoo, että yhteys hoidetaan internetin kautta. Hän toteaa, ettei IS anna heille aseita eikä taistelijoita, vaan he opastavat heitä muodostamaan viiden hengen salaisia soluja, jonka jäsenistä vain yksi on yhteydessä muihin soluihin. ”He opettavat meitä taistelemaan turvallisuusjoukkoja vastaan, yllätyksen etuja. He opettavat meitä asentamaan pommeja, jotka laukeavat vasta 12 tunnin kuluttua antaakseen asentajalle aikaa poistua alueelta”. Viime kuussa järjestö leikkasi pään poikki neljältä järjestön jäseneltä, ja viikkoa ennen neljältä, joiden epäiltiin toimittaneen salaisia tietoja Israelille tai Egyptin armeijalle.
Viime viikolla Al-Migdalin räjäyttämä pommi surmasi 11 Egyptin armeijan sotilasta. Se on kiihdyttänyt iskujaan armeijaa vastaan presidentti Mursin syrjäyttämisen jälkeen yrittäen syyskuussa 2013 teloittaa Egyptin sisäministeri Mohamed Ibrahimin, joka selvisi itsemurhapommituksesta hengissä. Järjestön päämääränä on muodostaa islamilainen kalifaatti, jossa oikeutta jaetaan ja hallitus toimii sharialain mukaan. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-reportedly-coaching-sinai-militants/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Silmälasit aina kateissa? Juutalaiset ovat keksineet keinon siihenkin ongelmaan. Dafna Ariety, Look-yhtin perustaja ja johtaja, kertoi Daily Mail lehdelle, että tuskastuttuaan ainaiseen lasien etsimiseen hän etsi apua ongelmaansa, ja koska ei sitä löytänyt, päätti tehdä jotain itse sen hyväksi. Näin sai alkunsa laitteisto, jonka yksi osa kiinnitetään silmälaseihin ja toinen osa joko mobiililaitteeseen – kännykkään – tai jopa avainperään. Laseihin kiinnitettävä osa on niin pieni ja kevyt, että sitä tuskin huomaa. Laite pystyy toimimaan 15 metrin säteellä. http://www.timesofisrael.com/israeli-develops-device-for-lost-glasses/
·        IDF:n päästyä hetkeksi eroon yhdestä pahasta toinen monta vertaa vaaralisempi odottaa vuoroaan, kuten eversti Dan Goldfus IDF:n 769 Hiram jalkaväkiprikaatin komentaja toteaa. Hän sanoo, että Hizbullahilla on arviolta 100 000 ohjusta ja rakettia, niistä 5 000 pitkän matkan ohjuksia jopa tonnin tai yli pommilastilla, jotka on sijoitettu Beirutiin ja muualle syvälle Libanonia. Hän viittaa Gazan sotaan, jossa lähes 2000 gazalaista (luvut vaihtelevat) ja 72 israelilaista sai surmansa todeten, että sota Hizbullahia vastaan on kokonaan poikkeava tarina. ”Meidän tulee käyttää huomattavan suurta voimaa saadaksemme nopeasti yliotteen Iranin tukemasta Hizbullahista.  Meidän tulee toimia päättäväisesti ja murskaavasti. Hän tunnustaa Iron Dome kyvyt, mutta sellaisen ohjusmäärän estäminen on mahdotonta. Siksi IDF:n täytyy toimia nopeasti ja voimallisesti, mutta siviiliasutukset rajan tuntumassa täytynee evakuoida. Hän vakuuttaa, ettei Hizbullah tule miehittämään Golanin pohjoisosaa. Hän katsoo, että taisteltuaan kolme vuotta Syyriassa se on saanut runsaasti sotakokemusta, mutta lisännyt asearsenaaliaan, joten sen vaarallisuus on lisääntynyt entisestään. Lisäksi Hizbullah on kaivanut tunneleita rajan ali Israelin puolelle. Yossi Adoni Maale Yosefin yhteisöstä sanoo, että asukkaat ovat kuulleet ääniä tunneleiden kaivamisesta vuodesta 2006 lähtien. He pitävät Israelin tiedustelun päinvastaisia väitteitä naurettavina todeten, että jos Gazasta kaivettiin tunneleita Israelin puolelle, kaiken järjen mukaan niitä on kaivettu myös Libanonista. http://www.timesofisrael.com/israel-preparing-for-very-violent-war-against-hezbollah-tv-report-says/
·        Kurdien Peshmerga-joukot ovat pystyneet saavuttamaan osittaisia voittoja taistellessaan IS:n joukkoja vastaan Mosulissa Zardaq-vuoristossa ja pääkaupunkinsa Irkukin alueilla USA:n pommitusten jälkeen. IS:n joukkojen etenemistä seuraavat siviilien ja heidän pidättämiensä sotilaitten joukkomurhat, joita haudataan joukkohautoihin. Suleiman Bak, kaupunki, jonka IS miehitti kesäkuussa, kurdit ja shiat valloittivat takaisin maanantaina viime viikolla. He löysivät joukkohaudan, johon oli haudattu 35 ihmisen ruumiit, kuten upseeri ja heidän lääkärinsä todistivat. Hautauksen aikaa ei pystytty varmistamaan, koska kaupungin omistus on vaihtunut useasti. http://www.timesofisrael.com/kurds-make-gains-near-mosul-dozens-of-is-fighters-killed/
·        Hamas-johtaja Mahmoud Zahar kehottaa Juudean ja Samarian arabeja nousemaan kapinaan Israelia vastaan. ”Jos heillä olisi neljännes asemäärästä, mitä Hamasilla oli, Israel kaatuisi päivässä”, Hamasin perustajiin kuuluva entinen Egyptissä koulutettu lääkäri Zahar retosti uhmakkaana. Hän oli kateissa koko 50 päivää kestäneen sodan aikana, mutta on nyt alkanut esiintyä Ismail Haniyehin rinnalla. Hän totesi, että monet maat ovat alkaneet luopua aiemmasta luokituksestaan Hamasin suhteen sodan jälkeen. Hän lupasi että tunneleita kaivetaan lisää ja aseistautumista jatketaan entiseen tapaan. Hän pitää Gazan sotaa voittona Hamasille huolimatta valtavasta tuhosta Gazan kaistalla. http://www.timesofisrael.com/hamas-gaza-conflict-has-changed-minds-in-the-world/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -35; Suolameri 28 -35; Eilat 28 -37 +C-astetta. Ennusteiden mukaan lämpötila pysytellee lähellä tämän päiväisiä lukemia.


Post a Comment