MAANANTAI 22.09.14


MAANANTAI 22.09.14
1. ISRAELIN väkiluku ylitti 8 miljoonan rajan vuoden 5774 aikana. Maassa asuu nyt 8 904 373 kansalaisoikeuden omaavaa ihmistä., kertoo väestö- ja maahanmuuttoministeriö.
Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi hallituksen viikkoistunnossa, että juutalaisten määrä ylitti 6 miljoonan rajan vuoden 2013 aikana, mikä vastaa suunnilleen toisen maailmansodan aikana natsivainoissa surmattujen juutalaisten määrää. Israelin väkiluku kasvoi vuoden 5774 aikana 173 811 hengellä, eli 1.99 % edellisvuodesta.
VUODEN 5774 aikana Israeliin muutti 24 801 uutta kansalaista, ja 176 230 vauvaa syntyi vuoden aikana, heistä 90 646 poikaa ja 85 584 tyttöä. 10 suosituinta pojan nimeä olivat Yosef, Daniel, Uri, Dan, Omer, Adam, Noam, Ariel, Eitan ja David. Tyttöjen suosituimmat 10 nimeä olivat Tamar, Noa, Shira, Adele, Talia, Yael, Leanne, Mirima, Maya ja Avigail.
Uusia avioliittoja solmittiin 75 848, avioliittoja purettiin 23 419 vuoden 5774 aikana. http://www.timesofisrael.com/israeli-population-hits-8904373-census-shows/
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja talousministeri Yair Lapid yrittivät sunnuntain aikana tasoittaa vuoden 2015 budjetin ympärille syntyneitä erimielisyyksiä, mutta raporttien mukaan heidän näkemystensä väliset erot tärkeimmissä kysymyksissä olivat liian suuret yksimielisyyden saavuttamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että eilen vielä kerrottiin ratkaisun olevan lähellä.
TÄMÄN hetken näkymien mukaan budjetin vajaus tulee olemaan 3.4 % bruttokansan-tuotteesta, vaikka päämääränä oli 2.5 %. Israelin pankin pääjohtaja Karnit Flug esitti varoituksen 3.0 %:n budjettivajauksen ylittämisestä vastustaen myös Lapidin päätöstä olla nostamatta verotusta ja pitää kiinni arvonlisäveron poistamiseksi määrätyillä asunto-rakennussektoreilla kohtuuttomien asuntohintojen alentamiseksi. Suurin yksittäinen lisäys tulee puolustusministeriölle, jonka osuus kasvaa 6 miljardilla NIS esitetyn 11 miljardin NIS asemesta, mikä ei tietenkään tyydytä puolustusministeri Moshe Yaalonia. Yair Lapid pitää kiinni laatimastaan budjettiesityksestä, vaikka ministeriön pääekonomisti erosi vasta-lauseena Lapidin suunnitelmalle.
BUDJETTIESITYKSEN mukainen valtionbudjetti tulee aiheuttamaan sen, että hallitus joutuu maksamaan pelkästään korkomenoja 40 miljardia. Tämä puolestaan nostaa valtion velan 73 %:in bruttokansantuotteesta, n. triljoona NIS, eli julkisen velan suuruus on 700 miljardia NIS. Velan suuruus on kuitenkin alempi, kuin EU-maiden km. 94 %. Israel kuitenkin säilyttänee A+ luokituksensa.
VUODEN 2015 budjettiesitys tulee väistämättä nostamaan hintoja maassa, mikä – kuten oppositio syyttää – tulee pahiten kohdistumaan heikossa taloudellisessa asemassa oleviin.  OECD-maiden raportin mukaan perustuen vuoden 2011 lukuihin 20 9 % kansasta elää köyhyysrajan alapuolella, joka määritellään siten, että se vastaa puolta keskivertoperheen keskituloista. OECD-maissa köyhyysrajan alapuolella eläviä kansalaisia on 11.5 %. Israelissa on myös suurin tuloero valtion avustustoimien huomioimisen jälkeen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Key-gaps-remain-between-Lapid-Netanyahu-on-budget-375998
2. JORDANIAN kuningas Abdullah II vakuutti CBS:n 60 minuutin haastattelun aikana, että hänen kuningaskuntansa rajat ovat nyt turvattuina ISIS-joukkojen hyökkäyksiltä. Hän puhui pian sen jälkeen, kun Jordanian turvallisuusjoukot olivat pidättäneet 11 terrorijärjestöön kuuluvaa miestä, joita syytetään terrorihyökkäyksen suunnittelusta Hashemite kuningas-kunnassa. Heidät pidätettiin Jordaniassa, joten he olivat päässeet turvatoimien läpi.
KUNINGAS Abdullah vakuutti sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Jordania on estänyt useita yrityksiä Jordanian ja Syyrian rajan ylittämiseksi tai poistaneet ne, jotka ovat sen ylittäneet muutaman kuukauden aikana. ”Olemme olleet jokseenkin hyökkääviä rajojemme puolustamiseksi ulkoa tulevaa uhkaa vastaan”, hän selitti lisäten, että tällä hetkellä rajat ovat tarkasti suojattuina, ja että alueen valtiot ovat yksimielisiä ponnisteluissaan estää islamistien leviäminen Irakissa ja Syyriassa.
Abdullah selitti, että ISIS on virittänyt yleinen ymmärryksen, että meidän on aika päättää mielessämme asemamme hyvän taistelussa pahaa vastaan, mikä saa yhteen kaikkien uskontokuntien edustajat kaikkialla liittymään pahan vastaiseen taisteluun. Hän selitti edelleen, että ISIS ryhmittymä, jota hän käytti esimerkkinä kaikista sen kanssa liitossa olevista ryhmistä, on siinä mielessä ainutlaatuinen, ettei se ole taloudellisesti riippuvainen kenestäkään ulkopuolisesta. ”Ne pystyvät tuottamaan vuoden aikana miljardin USD arvosta öljytuotteita, joita ne ilmeisesti myyvät alhaisella 30 USD tynnyrihinnalla”, Abdullah selitti jatkaen, että sillä määrällä pystyy ostamaan runsaasti ulkomaisia taistelijoita ja aseita.
JORDANIAN kuningas murehtii sitä, että jihadistien nousu nykyiseen asemaansa olisi voitu estää, jos USA ja kansainväliset yhteisöt olisivat ajoissa selvittäneet ja eliminoineet niiden taloudelliset lähteet. ”Islamin Valtion synty olisi voitu estää, jos kansainvälinen yhteisö olisi työskennellyt lujemmin yhdessä, etteivät alkuperäisten ryhmien varat ja tuki olisi päässeet kasvamaan siihen, missä ne ovat nyt. Olisimme voineet toimia paremmin varmistaaksemme, keitä nuo pahat henkilöt olivat, ja jos kansainvälinen yhteisö olisi estänyt sen toteutumisen”.
JORDANIAN turvallisuusvirkailija vahvisti, että poliisi oli pidättänyt 11 Islamin Valtion jäsentä, ja että he olivat tunnustaneet suunnitelleensa iskuja useisiin tärkeisiin kohteisiin Jordaniassa. Hän sanoi turvallisuusmiesten jatkavan asian tutkimista, kuten uutistoimisto Petra raportoi. http://www.timesofisrael.com/jordanian-king-says-borders-secure-from-islamic-state/
3. ISRAEL on huolellisesti pysytellyt sivussa siitä, mitä tapahtuu Syyriassa ja Irakissa, mutta kouluttaa joukkojaan ja vahvistaa asemiaan Syyrian ja Libanonin rajan tuntumassa valmistautuen pahimman varalle, eli siihen, että taistelut voivat levitä rajan yli Israelin puolelle. Muutamia hajanaisia laukauksia ja kranaatin ammuksia on tullut Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut harkintansa mukaan – yleensä Syyrian armeija asemiin, koska se on vastuussa siitä, ettei aseettomalta vyöhykkeeltä ammuta rajan yli.
PÄÄMINISTERI Netanyahu on kuitenkin vakuuttanut, että jos IS uhkaa Jordanian turvallisuutta ja itsenäisyyttä, IDF tulee puuttumaan tilanteeseen. Jordaniassa on 12 000 USA:n merijalkaväen sotilasta ja hävittäjiä, mutta niiden tehtävä on enemmän tilanteen tarkkaileminen kuin aktiivinen osallistuminen tilanteisiin Jordanian, Irakin ja Syyrian rajoilla. Israel on toimittanut USA:lle satelliittikuvia ISIS joukkojen asemista sekä tietoja ulko-maalaisista, jotka liittyvät IS:n joukkoihin.
OBAMAN julistamaan sotaan IS:n joukkoja vastaan on liittynyt 55 valtiota – Israel ei ole mukana, eikä ole kysytty – mutta useimmat lupaavat vain taloudellista tai kuljetusapua. USA:n ilmavoimat ovat tehneet yli 150 ilmaiskua valitsemiaan kohteita vastaan Irakissa ja Syyriassa, jonne myös ranskalaiset hävittäjät tekivät ilmaiskuja. USA:n senaatti antoi luvan viedä aseita Syyrian kapinallisille, joille se toimitti jo aiemmin 600 tonnia aseita ja ohjuksia. Ne on toimitettu ns. maltillisille ryhmittymille kuten FSA, mutta ne myyvät aseita ISIS joukoille. Tämä voi jatkua USA:n toimittamien uusien aseitten suhteen, etenkin ilmatorjunta-aseitten, joita ISIS joukot voivat käyttää länsimaiden hävittäjiä vastaan.
USA:n ulkoministeri John Kerry on kuin kissa pistoksissa yrittäen päättää, voiko se ottaa Iranin mukaan IS:n vastaisen liittoutumaan ja millä ehdoilla. Iran antaa epäselviä ja osin ristiriitaisia lausuntoja halustaan tulla mukaan, mutta viimeisten tietojen mukaan sen ehtoihin kuuluu, että P5+1 maat helpottavat Iranille asettamiaan pakotteita. Tämä olisi karvas kalkki Netanyahulle, joka olisi halunnut iskeä Iranin ydintaitoksia vastaan viivyttääkseen sen ydinaseen valmistumista, mikä on nyt mahdotonta.  http://www.timesofisrael.com/jordanian-king-says-borders-secure-from-islamic-state/
4. UUTISOTSIKOITA
·        IS pidätti 46 turkkilaista diplomaattia ja 3 irakilaista miehittäessään Mosulin kaupungin ja siellä olevan Turkin lähetystön. IS suostui vapauttamaan Turkin vaatimat 49 henkilöä, mutta raporteissa ei mainita, millä ehdoilla heidät päästettiin Turkkiin. Presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, ettei hänen hallituksensa tule paljastamaan, millä ehdoilla vapauttaminen tapahtui. Turkki pidättyi kokonaan Kerryn tarjoamasta osallistumisesta IS:n vastaiseen operaatioon, eikä myöskään anna lentokenttiään USA:n hävittäjien käyttöön ilmaiskuissaan IS:n asemia vastaan. Tämä asettaa Turkin NATO-jäsenyyden varsin outoon valoon. http://www.timesofisrael.com/turkey-well-keep-the-secret-behind-hostage-release/
·        Fatahin ja Hamasin väliset yhteysneuvottelut alkavat uudelleen tällä viikolla. Samoihin aikoihin jatkuvat Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat neuvottelut tulitauon jatkamiseksi Gazan rintamalla. PA:n diplomaattiset edustajat ponnistelevat kansainvälisen tuen saamiseksi laatimalleen suunnitelmalle Israelin pakottamiseksi YK:n päätöksellä vetäytymään 1949 aselepolinjoille, tai ellei se linkki vedä, kääntyäkseen Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen. Tulitauon jatkamiseksi Israel on asettanut ehdoksi Hamasin riisumisen aseista. Hamas vaatii omaa meri-satamaa ja lentokenttää sekä kaikkien saartotoimien poistamista. Hamas vaatii myös rajoittamatonta liikennettä Gazan ja Länsirannan välille, mikä edellyttäisi arabien valvoman maantie- ja junayhteyden rakentamista Israelin alueen läpi. http://www.timesofisrael.com/palestinians-face-crunch-talks-in-cairo-ahead-of-un-bid/
·        Islamin Valtion tiedottaja Abu Muhammad al-Adnani kehotti Siinailla toimivia terrorijärjestöjä jatkamaan ”onnistuneita iskujaan Israelin suojelijana toimivaa El-Sisin hallitusta vastaan” onnitellen jo suoritetuista iskuista. ”Aseta tiet täyteen räjähteitä heitä varten, iske niiden tukikohtiin ja koteihin, katko heidän päitään äläkä anna heidän tuntea oloaan turvalliseksi", IS:n tiedottajan lausunnossa sanotaan. Hän ylisti ”Egyptin islamistien suorittamia siunattuja iskuja juutalaisten suojelijan El-Sisin sotilaita ja Egyptin faaraota el-Sisiä vastaan”. Siinailla toimii Egyptin vaarallisin terrori-ryhmä Ansar Bait al-Magdis, jonka edustaja sanoo järjestön saaneen ohjausta IS:ltä internetin kautta. ”He kertovat meille, miten suorittaa operaatioita. Me keskustelemme internetin välityksellä. He eivät anna meille aseita. He opettavat meille, miten muodostaa viiden hengen soluja. Vain yksi henkilö kussakin solussa on yhteydessä toisen solun kanssa. Egypti on toistuvien hallitustensa kautta pyrkinyt murskaamaan terrorijärjestöt maassa, mutta ne nousevat aina uudelleen. http://www.jpost.com/Middle-East/Islamic-State-takes-aim-at-Egypt-through-Sinai-terror-group-376012
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -33; Suolameri 25 -35; Eilat 23 -37 +C-astetta. Aurinkoista hellesäätä luvataan lähipäiviksi.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019