KESKIVIIKKO 10.09.14


KESKIVIIKKO 10.09.14
1. USA:n presidentti Barack Obama on todennut julkisesti, ettei hänellä ole suunnitelmaa, miten estää Irakissa ja Syyriassa edelleen voimakkaasti kasvavan Islamin Valtion (IS, ISIS, ISIL) etenemistä miehittäen yhä uusia alueita ja jatkaen brutaalia kohteluaan toisinajattelevia ja – uskovia kohtaan. Islamin Valtion toimet eri tavoin ajattelevia kohtaan eivät kohdistu pelkästään yksityisiin ihmisiin tai ihmisryhmiin, vaan se uhkaa tuhota kokonaisia klaaneja, heimoja ja uskontoryhmiä. Tätä voitaneen hyvällä syyllä kutsua uskonnon varjolla suoritetuksi etniseksi puhdistukseksi.
OBAMA taisi tiistai-iltapäivänä kongressin johtajia pyrkien löytämään heidän kanssaan sopivaa mallia, minkä perusteelle hän voisi laatia kattavamman suunnitelman USA:n toimista lähikuukausien aikana. Obama selvitti, että hän katsoo omaavansa tarvittavan auktoriteetin jatkaa ilmaiskuja valittuihin kohteisiin Irakin alueella, mihin hänellä on Irakin hallituksen suostumus. Ilmaiskut Syyrian alueille ovat ongelmallisemmat, sillä USA:lla ei ole luottamuksellisia suhteita Syyriassa valtaa pitävän presidentti Assadin hallituksen kanssa sellaisen kutsun ja suostumuksen saamiseksi. Koska IS on jo levittäytynyt laajalle Syyrian pohjois- ja itäalueille poistaen Irakin ja Syyrian välisen rajan, voidakseen taistella tehokkaasti IS:n joukkoja vastaan ilmaiskut on ulotettava myös Syyrian alueille.
YKSI mahdollisuus on solmia Assadin hallituksen kanssa samantapainen salainen sopimus kuin Pakistanin kanssa, jota ei ole julkistettu, mutta jota toteutetaan käytännössä, vaikka julkisuudessa Pakistanin hallitus tuomitsee USA:n ilmaiskut sen ilmatilassa lähinnä UAV-koneita käyttäen. USA on lähettänyt Irakin hallituksen tueksi asiantuntijoita ja neuvonantajia, mutta ei armeijan osastoja. Obama haluaisi turvata selustansa saamalla kongressin tuen sotilaallisille toimilleen Levantissa. Kysymys on myöskin operaation kestoajasta. Yksi mahdollisuus on iskeä mahdollisimman tehokkaasti rajoitetun ajan puitteissa; toinen mahdollisuus on jatkaa toimia ilman määräaikaa.
OBAMA haluaa suoranaisten sotilaallisten toimien ohella lisätä aseapua Syyriassa Assadin hallitusta vastaan taistelevien maltillisten kapinallisten joukoille, mutta pelkona on se, että aseet voivat joutua vääriin käsiin. Aseiden myynti sopivaa korvausta vastaan on yleistä Syyriassa, ja toiseksi muutamat maltillisina pidetyt ryhmät ovat katsoessaan asemansa toivottomaksi liittyneet IS:n joukkoihin.
USA:n erikoisjoukkojen ryhmiä toimii monessa maassa, ja niitä on myös Levantin alueilla. He myös opastavat hallituksen joukkoja kapinallisten johtajien eliminoimiseksi salaisilla operaatioilla. Israelin hallitus on perinteisesti tukenut Assadin hallituksen poistamista, mutta on viimeisen kehityksen valossa alkanut tutkia mahdollisuutta muuttaa politiikkansa suuntaa. Jos Assadin hallitus kaatuu, sen tilalle voi tulla ääri-islamilainen hallitus, joka suhtautuu aktiivisen vihamielisesti Israelia kohtaan. http://www.timesofisrael.com/obama-to-seek-arms-training-for-syrian-opposition/
2. PELKO kehittyneiden aseitten joutumiseksi IS:n joukkojen käsiin on aiheellinen, sillä Irakin armeijan joukkojen luhistuessa IS:n joukkojen edessä voittoisat IS:n sotilaat saivat runsaasti USA:n ja Saudi Arabien toimittamia aseita ja kuljetusvälineitä. Aseitten joukossa on raskaita ilmatorjunta-aseita, ohjuksia, tykistöä, panssareita ja jopa lentokoneita, joita he opettelevat käyttämään pidättämiensä upseerien opastuksella, kuten tapahtui IS:n miehitettyä Raqqan kaupungin Syyriassa.
Miljoonien IDF arvosta nykyaikaista aseistusta on joutunut IS:n joukkojen käsiin Mosulin valtauksen yhteydessä, ja IS sai lisäksi haltuunsa Irakin armeijan toiseksi suurimman asevarikon.
SYYRIAN alueelle ongelman näyttää muodostavan määritelmä mikä ryhmä katsotaan maltilliseksi ja mikä ei. Lisäksi maltilliset ryhmät ovat pyrkineet suojatumaan liittoutumalla voimakkaamman ryhmän kanssa, kuten Quneitran alueella toimiva ryhmä teki liittoutumalla Al-Nusran kansa. Viime viikolla julkistettu israelilais-amerikkalaisen journalistin Steven Sotloffin julkinen teurastus 02.09. on esimerkki kaupankäynnistä ryhmien kesken. Sorlofin vanhemmat syyttävät, että journalistin siepanneet kapinalliset myivät hänet ISIS-joukoille 25 000 -50 000 USD hinnalla. IRAKIN pohjoisosassa asuvat kurdit, joilla on itsenäisyystoiveita, on ryhmittymä, jonka Peshmerga armeijan aseistus ja koulutus tuskin riittää IS:n hyvin aseistettujen ja fanaattisten joukkojen keskitettyjen hyökkäysten edessä. Euroopan maat ovat luvanneet toimittaa kurdeille kiireellistä aseapua.
USA:n kaavaileman liittoutuman tarkoituksena on estää kurdien tapaisten erillisalueitten joutuminen IS:n valtaan, ja viime kädessä sen valtaamien alueitten vapauttaminen. USA ei halua omia sotilaitaan Irakiin ja Syyriaan, vaan maajoukot muodostuisivat lähialueen, Syyrian ja Irakin, sotilaista.  Länsimaat, kuten Englanti ja Ranska, ovat valmiit toimittamaan aseistusta ja kuljetusvälineitä, mutta vastustavat sotilaittensa lähettämistä Lähi-Itään. Arabiliitto tuomitsi Kairon kokouksessaan IS:n toimet, mutta haluaa muodostaa arabiarmeijoiden muodostaman liittoutuman vastustamaan IS:n etenemistä.
PRESIDENTTI Obama esittelee suunnitelman päälinjoja keskiviikkoiltana pitämässään puheessa, joka on samalla syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n ja Pentagonin iskujen muistopäivä. USA:n viranomaiset rauhoittavat kansaa, ettei ole mitään merkkejä terroristien puuttumisesta 9/11 muistotilaisuuksiin. http://www.jpost.com/Middle-East/US-fears-its-arms-might-reach-Islamic-State-374902
3. DEBKAFILE käsittelee myös artikkelissaan tilannetta Israelin pohjoisrajan takana, tullen siihen lopputulokseen, että Israelin on korkea aika määritellä uudelleen suhteensa presidentti Assadin hallitukseen, kuten se on jo alkanutkin. Islamisteilla on Quneitran alueella yhteensä 4000 -5000 taistelijaa, joista arviolta vajaa 3000 kuuluu maltillisiin, joita USA ja Saudit kouluttivat salaa Jordaniassa ja Turkissa, ja myös aseistivat heidät.
AL-NUSRA Front on näistä Israelin pohjoisrajan takaisista ryhmittymistä voimakkain, ja se kehitti ovelan tavan soluttaa taistelijoitaan maltillisiin joukkoihin, jotka toimivat Al-Nusran agentteina. Tämä taktiikka alkoi tuottaa tuloksia viime kuussa, kun suuri joukko maltillisia halusi liittyä Al-Nusran joukkoihin. Al-Nusra sai täydennystä miehistöönsä Syyrian pohjoisosasta, josta sen joukot joutuivat väistymään paremmin aseistettujen ja fanaattisten IS:n joukkojen edessä.
Debkafile päätyy toteamukseen, että Israelin hallitus joutuu tunnustamaan tosiasiat ja muuttamaan käsitystään Assadin hallitukseen, jonka poistamista se on tähän saakka halunnut. Sama tosiasia lienee myös Obaman pakko tunnustaa, vaikka sekin on halunnut Assadin hallituksen kaatamista. Miten saudit tämän pystynevät nielemään, on arvailujen varassa. Saudien on vaikea unohtaa, että Assadit syyllistyivät saudien liittolaisen ja luotetun Libanonin pääministerin murhaan. http://www.debka.com/article/24258/Israel-pulls-back-from-anti-Assad-policy-as-IDF-redeploys-against-Islamist-seizure-of-Golan-
4. IDF:n sotilaat halusivat suorittaa etsityn arabiterroristin pidätyksen Ramallahin pohjoispuolella Al-Amarin kylässä. Paikalliset asukkaat – arviolta 50 tai yli – järjesti sotilaitten vastaisen mielen-osoituksen kivittäen heitä kivin ja polttopulloin, joista on tullut arabien suosima ase kivien ohella. Sotilaat avasivat tulen polttopulloja heitteleviä arabeja kohti, jolloin yksi heistä sai kuolettavan osuman. Hänet kiidätettiin sairaalaan, mutta hän kuoli haavoihinsa matkalla.
Surmansa saanut mielensoittaja oli 22-vuotias Taysir Qatari, mistä arabit syyttävät sotilaita tarpeettomasta tuliaseiden käyttämisestä. IDF:n raportin mukaan arabi valmistautui heittämään valmistamansa palopommin heitä kohti, minkä johdosta he avasivat tulen suojautuakseen. Sotilaat pidättivät etsimänsä arabin Allah Jalitan, jolta löydettiin M1puoliautomaattinen kivääri, runsaasti ammuksia siihen sekä käyttövalmiita polttopulloja.
TOISESSA yön aikana tehdyssä operaatiossa sotilaat tekivät etsityn arabin pidätyksen Betlehemissä. Näiden kahden pidätyksen lisäksi sotilaat pidättivät neljä muuta arabia, joita syytetään rauhan häiritsemisestä ja kivityksistä siviilejä ja sotilaita vastaan. Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat lisääntyneet huolestuttavasti viime viikkoina, ja niitä lisäsi 16-vuotiaan Mohammed Abu Sankaran kuolema epäselvissä olosuhteissa poliisin pyrkiessä taltuttamaan raivokasta mielenosoitusta Jerusalemin Wadi Joz lähiössä. Poliisi vakuuttaa ampuneensa häntä jalkoihin, mutta hän sai pyrkiessään pakoon ja kaatuessaan kuolettavan iskun päähänsä. Ranskalaisella Kukkulalla arabit yrittivät sytyttää tuleen bensiiniaseman kuitenkaan onnistumatta, mutta tehden vahinkoa aseman myymälässä kaataen hyllyjä ja myytäviä tarvikkeita pitkin lattioita. Heinä-elokuun aikana arabit tekivät 152 terrori-iskua tai sen yritystä Jerusalemissa, kun maaliskuussa niitä tehtiin vain kolme. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184952#.VA_5xUNsO-o
5. EGYPTIN presidentti Abdel Fattah el-Sisin ehdottamaksi väitetty tarjous Siinain alueen luovuttamiseksi Palestiinan valtiolle, jonne palestiinalaispakolaiset voisivat sijoittautua asumaan, on tyhjä ele eikä ole todellinen, sanoo Israelin entinen Egyptin lähettiläs Tzwi Mazel. Hän sanoo, että Egyptille jokainen neliösentti maata on pyhä eikä sitä anneta vieraalle, mistä esimerkkinä on Taban hotellialue Punaisenmeren rannalla, jota Israel yritti saada epäonnistuen siinä.
AIEMMASSA artikkelissa Sisin väitettiin tarjonneen viisi kertaa Gazan kokoisen maa-alan liitettäväksi Gazan kaistaan. Israelissa uutinen herätti paljon myönteisiä ja jopa innostuneita mielipiteitä, koska se voisi avata täysin umpilukossa olevat neuvottelut palestiinalaisvaltiosta Israelin sydänalueille. Historiallisten ja uskonnollisten siteiden vuoksi sellaisen arabivaltion perustaminen Israelin sisälle tarkoittaisi itsemurhaa juutalaiselle valtiolle, vaikka toiset väittävätkin, että arabien runsaan lisääntymisen johdosta he tulisivat olemaan pian enemmistönä Jordanjoen ja Välimeren välisellä alueella – huomioimatta arabien väittämän 5 miljoonan pakolaisen paluuoikeutta.
ABBAS ilmoittaa yksikantaan, että Egypti teki sellaisen esityksen hänelle, mutta että hän hylkäsi sen suoralta kädeltä, koska se ei huomioi palestiinalaiskansan taistelua itsenäisyytensä voittamiseksi. Abbas haluaa kansansa jatkavan kärsimyksiä hyläten kaikki yritykset sen poistamiseksi, kuten JP:n kolumnisti Caroline Glick totesi artikkelissaan. – Toisaalta kuvitellen, että Israelin etelärajan taa perustettaisiin ääri-islamilainen valtio, jonka väkiluku olisi viitisen miljoonaa asukasta, se voisi viisinkertaisen maa-alansa lisäksi muodostaa viisinkertaisen vaaran Israelille. Sillä olisi omat lentokenttänsä, omat satamansa satojen kilometrien pituisine rantoineen, rajoittamaton oikeus solmia liittosuhteita haluamiinsa maihin ja perustaa niille tukikohtia alueelleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184950#.VBAAuENsO-o, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569148,00.html
6. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n apulaispääministeri Mohammed Mustafa sanoi tiistaina, että ulkomaat ovat innokkaita mahdollisuudesta, että PA ja sen puheenjohtaja Abbas johtavat ja valvovat Gazan jälleen-rakentamista. Hän lisäsi kuitenkin, että niiden innostus laimenee välittömästi, kun puhutaan niiden osallistumisesta rakentamiskustannuksiin. Niiden pelkona on, että varat sittenkin jotain kautta luisuvat Hamasille ja sen aseteollisuuteen ja tunnelien rakentamiseen. Abbasin hallinto tunnetaan sukulaisten ja ystävien suosimisesta sekä suorasta korruptiosta, mistä Abbasin suku ei ole jäänyt osattomaksi. Israelin merivartiosto on seurannut tarkoin Gazan arabien kalastusalusten liikkeitä rannikon edustalla. Israel lupasi laajentaa kalastusoikeutta kuuteen ja myöhemmin 12 merimailiin, mutta alueen ylittäjiä esiintyy toistuvasti, joita joudutaan pysäyttämään ja miehistöä kuulustelemaan, viimeksi Beit Lahiyan edustalla. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569323,00.html,
·        Turkki kehottaa panemaan jäitä hattuun suunnitellun kaasuputken rakentamiseksi Israelin kaasulautoilta Turkkiin ja sieltä valmiin putken kautta Eurooppaan. Turkki ei ole unohtanut Mavi Marmaran traagista yhteenottoa Välimerellä vuosia sitten, ja viimeinen mielipaha tuli operaatio Protective Edge johdosta, jossa surmansa saaneiden israelilaisten osuus – 56 sotilasta ja kuusi siviiliä - jäi epäsuhtaiseksi Gazan arabien tappioiden ollessa pari tuhatta. On kuitenkin muistettava, että jos tästä jotain syytetään, se on Iron Dome torjuntapatteristojen ansiota, jotka pysäyttivät jotain viitisensataa +- rakettia ja ohjusta, jotka oli suunnattu kaupunkien ja kylien keskuksiin. Osuessaan kohteisiinsa epäsuhde olisi toisin päin.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569287,00.html
·        Israelin testi Arrow II ohjustentorjuntajärjestelmästä’ epäonnistui, torjuntaohjus ei löytänyt maaliohjusta. Järjestelmän suunnittelijat kuitenkin sanovat, ettei testi ollut täydellinen epä-onni, sillä siitä saatiin arvokkaita tietoja ohjuksen käyttäytymisestä, joita käytetään hyväksi. Israelin ohjustorjuntajärjestelmä käsittää kaikkiaan viisi tasoa. Alimpana on Iron Dome, joka 90 %:n onnistumistasolla on huippua maailmassa; toinen on Iron Beam, joka kilpailee Iron Domen kanssa; seuraavana on David Sling, jota seuraa Arrow II keskimatkan ohjusten torjuntaa varten, sekä ylimpänä Arrow III ballististen ohjusten torjuntaa varten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4569164,00.html
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 28 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen lähipäivinä, lämpötila jatkunee melko tasaisesti tämän päiväisissä lukemissa.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019